Keresés

Részletes keresés

euhaj Creative Commons License 2012.08.15 0 0 16715

Sziasztok!

Augusztus 5-én szerencsésen hazaértem Prágából. Nagyon jól sikerült minden, kivéve a sörözést. Azt nem sikerült összehozni, bár előre sejthető volt a gyerekek miatt. Sebaj, nincs messze Prága. Legközelebb majd ez is összejön. Legalább leporolhattam a cseh nyelvtudásomat. 

 

OPi Creative Commons License 2012.08.15 0 0 16714

kivéve, ha azt ami olyan finom, _mindíg_ barna tányéron hozzák ki, mást pedig sohasenem

Előzmény: loggol (16713)
loggol Creative Commons License 2012.08.14 0 0 16713

Értem, de én azért kicsit gondban lennék, ha a pincérnek kellene elmagyaráznom, hogy azt a barna tányéros kaját hozza ki, ami olyan finom...

Előzmény: OPi (16708)
OPi Creative Commons License 2012.08.13 0 0 16712

Hát igen, ha az ár okozta sokkon ha túljut az emberfia, akkor az élmény magávalragadó.

Előzmény: Koleno (16711)
Koleno Creative Commons License 2012.08.13 0 0 16711

Igen-igen, bár már 64 korona a Kolostoriban a 4 dl-s Sv. Norbert IPA... Azért kettőt betoltunk, aztán a maradék koronáinkkal távoztunk...

Előzmény: OPi (16710)
OPi Creative Commons License 2012.08.12 0 0 16710
Előzmény: Koleno (16705)
Koleno Creative Commons License 2012.08.12 0 0 16709

De szép is lenne, ha ezt ma, onnan küldtem volna! :-) Sajna az idei márciusi archívumból való... Az pedig bizony régen volt már!

Előzmény: loggol (16707)
OPi Creative Commons License 2012.08.12 0 0 16708

lehet, ez volt a fő jellemző, ami kiemelte az amúgy jó ételek halmazából

Előzmény: loggol (16706)
loggol Creative Commons License 2012.08.12 0 0 16707

Már nyitva van és ez a reggeli söröd vagy ez egy régebbi kép?

 

Előzmény: Koleno (16705)
loggol Creative Commons License 2012.08.12 0 0 16706

Nekem az volt vicces, hogy az ételről azon kívül, hogy jó volt, annyit tudunk meg, hogy a tányér barna. :-)

Előzmény: Hobbi-Fotós (16704)
Koleno Creative Commons License 2012.08.12 0 0 16705

A Kolostori Sörfőzde udvarán...

Hobbi-Fotós Creative Commons License 2012.08.11 0 0 16704
Lemaradt, hogy isteni volt!

Olimpia, TV, U Pinkasu, ahol először csapolták 1843-ban Prágában a PU-t.
Haj, de szerettem ezt a várost, és a söreiket, vagy fordítva.
Előzmény: loggol (16703)
loggol Creative Commons License 2012.08.11 0 0 16703

"Én valami 120 CK-s húsos kaját ettem megint barna színű tányéron."

 

:-)))

Előzmény: Hobbi-Fotós (16696)
OPi Creative Commons License 2012.08.10 0 0 16702

hogy miért nem találok itthon rendes kacsát párolt káposztával . . .

Előzmény: Koleno (16699)
OPi Creative Commons License 2012.08.10 0 0 16701

október elött nem hiszem hogy kijutok :-(

Előzmény: Hobbi-Fotós (16695)
OPi Creative Commons License 2012.08.10 0 0 16700

volt régebben

Előzmény: natenedu (16698)
Koleno Creative Commons License 2012.08.10 0 0 16699

Akkor itt van még egy porcelán-alátétes, némi kacsával és káposztával...

Előzmény: OPi (16693)
natenedu Creative Commons License 2012.08.10 0 0 16698

ilyen volt a bocsokban is ugye?, de már papíros van :(

Előzmény: OPi (16693)
Hobbi-Fotós Creative Commons License 2012.08.09 0 0 16697
A Kepler gimi mellett álltam meg kocsival, ezért az ökör volt az első.
Előzmény: Hobbi-Fotós (16695)
Hobbi-Fotós Creative Commons License 2012.08.09 0 0 16696
Ma a tigrisben vacsiztunk. Teljesen új a személyzet. Holnap megint ott zárjuk a körutat.
A feleségem húsos melegszendvicsre esküszik.
Én valami 120 CK-s húsos kaját ettem megint barna színű tányéron. Isteni íze volt.
Hobbi-Fotós Creative Commons License 2012.08.09 0 0 16695
ökör, viziló, tigris.
Ez volt ma a sorrend.
Medvecku (hogy írják?), már nem emlékszem 8 sör után.

Van valaki itt Prágában még 5 napig? Közös sörözés?
Előzmény: OPi (16690)
OPi Creative Commons License 2012.08.09 0 0 16694
OPi Creative Commons License 2012.08.09 0 0 16693

az az alátét még mindíg gyönyörű . . .

Előzmény: Koleno (16680)
Koleno Creative Commons License 2012.08.09 0 0 16692

Ha most mennék Prágába, először is a Pivovar Bastába néznék be. 98 korona egy szép darab, ropogósra sült kacsa, szalonnás párolt káposztával, knédlivel bélelve. Mellé jól csúsznak azok a helyben főzött, rissz-rossz sörök. A Bastából akár papucsban is át lehet csoszogni a Zly Casyba, ahol több mint harminc féle kisebb főzde sörét csapolják, de ezzel itt újat nem mondok senkinek. Zizkovban felkeresném a Vízipókot (U Vodoucha), meg a Královstvít, utóbbit a kiváló Cerna Hora miatt. Na, jó, még útba ejteném a Lípyt, a Merendát, meg az U Vokát, ez utóbbi kettő úgyis szinte szemben van egymással. Másnap, hogy kiszellőztessem a fejem Smíchovba mennék, de nem a sörgyárba, hanem a Mérlegbe (U Váhy). Kiváló, házias konyhát visznek, úgyhogy ott is ebédelnék. Aztán jöhetne akár a Pivnice Jamajka is, a hrabalos sörével, hogy ne csak Pesten igyam. Koradélutánra egy kerthelyiséges egységet keresnék, utána pedig a várnegyedbeli-kisoldali klasszikusokat venném szemügyre. Este bemennék az U Rotundyba, mert múltkor ránk szólt a pincér, hogy régen látott. Tizenegyig nyitva vannak, de ráhúznak néha, ha van elég vendég. Éjfél után a Bocsok bárjában csak egy korsó 1466-ost innék, mert drága. Hajnali egy körül a Vencel-téren Vencel kolbász, sörrel. Ezután lassan akár el is lehetne indulni hazafelé. Persze csak akkor, ha nem jön szembe valamilyen jópofa kocsma... Márpedig Prágában úgyis jön...

Tycho Brache Creative Commons License 2012.08.09 0 0 16691

A dolgok természetesen változhatnak. Sosem állítottam, mert nem is állíthattam, hogy a könyvben lévő dolgok t0+x időpontban is ugyanúgy vannak, mint az általam végzett pillanatfelvételek (t0) idején. De ha holnap azt mondod, hogy van két szabad hónapod, meg egy lavór pénzed, járjuk végig a könyvben szereplő 246 kocsmát, jó eséllyel arra jutnánk a végén, hogy a leírt információk döntő többsége ma is helytálló. Holott a könyv szerkesztése 2008. nyarán zárult le (az első kiadásé), ami azt jelenti, hogy a kocsmák 60-70%-a 2007-2008-as állapotában szerepel benne.

 

A 2., 3. kiadás annyiban módosult, hogy az általam észlelt, illetve az olvasók által jelzett változásokat figyelembe veszi. Pár kocsma kikerült, pár új bekerült, néhánynál a tartalom módosult, de 80-90%-ban változatlan. Ennek pedig két oka van:

 

1. A 246 helyből kb. 100-ba nem jutottam el a megírás óta. Ez komoly hiányosság, elismerem, de

2. Az a tapasztalatom, hogy (a könyv szellemiségéből kifolyólag) a bekerült kocsmák többsége nem csapos/szakács/pincérnő-, de még csak nem is sörfüggő. A vizsgált objektumok javarészt olyanok, ahol a közönség adja meg az alaphangot, a miliőt, rá van szabva a kínálat és hozzájuk igazítva az árak. Ezért - ha nem lett a kocsmából karibi bár - nagyon jó eséllyel változatlan, vagy nagyon hasonló körülményeket találsz ma is, mint korábban bármikor.

 

A könyv célja - bár a cím: kocsmakalauz, megtévesztő - nem az volt, hogy az olvasót orránál fogva elvezesse az általam jónak gondolt helyekre. A cél az volt, hogy a kötelező mutatványokon túljutó, Prágára ráérző, vagy ráérezni kívánó látogatónak megadja azt a módszertant, aminek segítségével SAJÁT MAGA fedezheti fel azt a világot, amit a szerző és társai évtizedeken keresztül élveztek, és megpróbáltak továbbadni.

 

Úgyhogy ha azt kérded, hogy hol tudsz jót, olcsón enni-inni, én sosem fogok válaszolni, mert a válasz már ott van Nálad. Ha szó szerint veszed a leírtakat, nagy valószínűséggel akkor is jó helyre vezet a könyv. Ha nem szó szerint veszed, akkor biztos, hogy jó helyre!

Előzmény: Hobbi-Fotós (16683)
OPi Creative Commons License 2012.08.08 0 0 16690

Pincéreket csak kult.helyeken (Tigris, Ökör, Viziló stb.) ismerjük, ott alig van változás, illetve az újak is hozzák a szintet. Kaja/sör okán csak U Houbaře esett ki az utóbbi időkben, ő viszont alaposan.

Előzmény: Hobbi-Fotós (16683)
loggol Creative Commons License 2012.08.08 0 0 16689

Igen, sajnos így van. De ha valaki az óvárosban van, akkor a sör miatt a pultnál állva -- nem ülve -- egy-két korsó sört megér.

Előzmény: Hobbi-Fotós (16688)
Hobbi-Fotós Creative Commons License 2012.08.08 0 0 16688

Kétszer megszívtuk ott. A kaja sem izlett, de aztán, mikor fizettünk!

Abban a teremben nem is volt zene, de hozzácsapták a számlához.

Nekem felejtős azóta is.

Előzmény: loggol (16687)
loggol Creative Commons License 2012.08.08 0 0 16687

"idővel változatnak a dolgok."

 

Változnak is. Pl. a könyv első kiadásában a Két macska nem a legjobb minősítést kapta. Azóta viszont van helyben főzött sör, amit a Prágai kocsmakalauz harmadik kiadása ajánl is.

Előzmény: Hobbi-Fotós (16683)
OPi Creative Commons License 2012.08.08 0 0 16686

ok, értem

Előzmény: Hobbi-Fotós (16683)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!