Keresés

Részletes keresés

Sickboy Creative Commons License 2001.05.24 0 0 7
Kedves Djágaszágom!

Kapsz időt, ne izgulj... :-)
De szedd össze magad, mert kemény legény vagyok! :-)

Vannak érvek is az evolúció mellett? :-)

Előzmény: Djágaszágom (6)
Djágaszágom Creative Commons License 2001.05.24 0 0 6
Szia Sickboy!

Azt hiszem a teremtés evolúció témában nagyon nehéz lesz révbe jutnunk:)
Mindenesetre ki fogom fejteni álláspontomat, ami az evolúció mellett szól.
Kis időt kérek, hogy alaposan át tudjam gondolni, és le fogom írni!

Üdv: D.

Előzmény: Sickboy (-)
csapo Creative Commons License 2001.05.24 0 0 5
A bibliai teremtés és az evolúció természetesen összeegyeztethetetlen. Azonbabn általában a teremtés-evolúció minden probléma nélkül összeegyeztethető.
Előzmény: Sickboy (-)
Sickboy Creative Commons License 2001.05.24 0 0 4
Hello te Emberke az Űrből! :-)

Nem inkább a Zűrből jössz te?
A Léó Taxil féle moslékot én is olvastam, de már hitetlenként is igen-igen beteg könyv volt... Tételesen lehetne cáfolni majd minden szavát.

Örülök, hogy Grimm meséhez hasonlítod a Bibliát - nyilván azért mondod ezt, mert rengeteget olvasod, ismered és megéled. Ugye?

Arra nem akarsz esetleg valami ÉRTELMESET reagálni, amit alant elkottyintottam?

Előzmény: Ember Azürből (3)
Ember Azürből Creative Commons License 2001.05.24 0 1 3
Ezen elmélet nagyon szellemesen nevetségessé van téve Leó Taxil: Szórakoztató Bibliájában.

A fekete biblia nem más, mint egy mitosz és egy tanmese gyüjtemény.

Aki szó szerint elhiszi az bizony nyugodtan valóségnak hihetné Grimm legszebb meséit is.

Előzmény: Sickboy (-)
Sickboy Creative Commons License 2001.05.24 0 0 2
Hát igen, nulláztam a saját topicomat...
Még szerencse, hogy a kecske nem látja ezt... Amióta az a forró pákás eset történt vele.. :-)
Előzmény: Djágaszágom (1)
Djágaszágom Creative Commons License 2001.05.24 0 0 1
Sickb0y!

képes v0ltál lenullázni a saját topic0dat?!:)

n0s akk0r sem maradsz ki bel0le!!:))))

Előzmény: Sickboy (0)
Sickboy Creative Commons License 2001.05.24 -1 0 0
Szerencsére eddig 0 nullázó volt... :-)
Előzmény: Sickboy (-)
Sickboy Creative Commons License 2001.05.24 0 0 topiknyitó
Kedves Djágaszágom!

Kérted tőlem (magánban), hogy ne mellőzzük az evolúció-teremtés dolgot. Legyen.

Nagyon hosszú és bő témáról van szó, melyet nem akarok zagyván tárgyalni, ezért itt a legelején mindjárt kikötnék pár dolgot.

Először is teista evolúció (s egyben válaszolnék Feanor érveire, ha olvassa ezt, ha nem). A teista evolúció (vagyis Isten+evolúció) nem összeegyeztethető a Bibliával. Miért? Nézzük meg!

Feanor és mások azzal érvelnek, hogy Isten megteremtette a világot, de a hat napot tulajdonképpen nem hat napnak kell érteni, a teremtett élőlények pedig nem kész állapotukban jöttek létre.

A hat nap kérdése. A kérdés tárgyalásakor mindenképpen tudnunk kell a magyar nyelv egy tökéletlen pontjáról. A magyar nyelvben az idő fogalmának kifejezésére egy szó van: idő. :-) Ezzel szemben a Biblia eredeti nyelvein (most vegyük a görög szöveget) az időre két kifejezést használtak, amit viszont a magyarban nem lehetett kifejezni.
Az egyik kifejezés az időre: kronosz. Talán neked is ismerős ez a szó, idegenül más formában "kronológia"-ként találkozhatunk vele. A Biblia szerint mi emberek ebben a kronosz-időben élünk. A kronosz idő nem végtelen: van egy jól meghatározható kezdeti pontja (teremtés), és lesz vége is (ítélet), mi a kettő között tartunk valahol. A kronoszban az idő lineárisan zajlik: jól meghatározható iránya van, és minden csak egyszer történik meg benne (ahogy az életükben igaz is).
Amikor azonban a Biblia "örökkévalóság"-ról beszél, nem ezt az időt említi. A szövegben ezeken a helyeken a kairosz kifejezés áll. A kairosz-időben létezik Isten. A kairoszban nincs múlt,jelen,jövő, illetve úgy is mondhatjuk, ezek egyszerre léteznek. Ez az az örökkévalóság, amit a halálunk után fogunk megtapasztalni.
A kairosz idő értelemszerűen "magasabb rendű" a kronosznál, s mivel Isten a kairoszban létező, egyszerre átlátja a mi lineárisan folyó időnket is. Ezért tud kijelenteni dolgokat a jövőről. Ha megnézed, sokszor csaták előtt Isten azt mondta a zsidóknak: "A kezetekbe ADTAM az ellenséget". Egy, csak a jövőben majd bekövetkező eseményt múlt időben említ! Isten számára a kairoszból a kronosz időnk minden pontja átlátható!
De mi maradjunk a mi időnknél, a kronosznál. Nyilvánvaló, hogy a világ teremtése a kronosz idő szerint zajlott. A világot Isten csak ebben az időrendszerben képzelhette el, mivel ez a világ nem marad meg örökké - és az elmúlás csak a kronoszra jellemző. A kronosz egyik időegysége a nap (1 nap). A héber Biblia a teremtés napjainak leírására a "jom" szót használja. A jom jelentése:
-24 órából álló nap (estével és nappal)
-a nappal (egy nap nem éjszakában lévő része)
(Megjegyzem, a zsidóknak ma is egy nap az estével kezdődik és a következő estig tart!)

Amikor Isten hat teremtési napját vizsgáljuk, tudnunk kell, hogy az eredeti szöveg szerint TÉNYLEGESEN hat napról van szó! Különösen, hogy a kronosz ezt az időegységet ismeri!
Ha ugyanis azt állítjuk, hogy a teremtés egy napja évmilliókat jelent, akkor a "jom" szó értelmében (ha az a nappalt testesíti meg), mennyi ideig tartott egy éjszaka? Akkor az is évmilliókat kell jelentsen. Ez pedig illogikus. Vagy mit jelent akkor egy év???
Van egy igevers Mózes könyvében (utánanézek a pontos helynek majd): "Hat napon át végezd mindenféle dolgodat, de a hetedik napon pihenj meg..... ,mert Isten is hat napon át teremtette a világot" (valami ilyesmi). Ha a hat nap évmilliókat jelent, akkor hogyan kell értelmezni azt, hogy mi is egy héten hat napot dolgozzunk? Ha Isten ugyanazt a hat nap kifejezést használta volna a mi mindennapjainkra és az évmilliókra, ez azt jelenti, hogy észbeli hiányosságai vannak!

Sehol a Bibliában nem olvassuk, hogy Isten bármit is évmilliókig tett. Jézus gyógyításai AZONNAL bekövetkeztek. Ha egy vak embernek meggyógyította a szemét, nem kellettek évszázadok ahhoz, hogy az új szem kifejlődjön... Isten azonnal alkotott!

A másik, ami összeférhetetlenné teszi a teremtést az evolúcióval, már a Biblia legelső lapján nyilvánvalóvá válik. Nézzük meg:

1.
Evolúció: a Föld a Nap anyagából származik, mintegy abból vált ki
Teremtés: Isten előbb a Földet teremtette, UTÁNA a Napot és az egyéb égitesteket

2.
Evolúció: a madarak a hüllőkből fejlődtek ki
Teremtés: Isten előbb teremtette a madarakat, csak aztán a hüllőket

3.
Evolúció: az első életforma a vízben keletkezett
Teremtés: az első teremtett életforma a szárazföldi növényzet volt

Jól olvasható még süketek számára is a különbség. Nem akarok szélsőséges lenni, de aki nem látja a teremtés és az evolúció összeférhetetlenségét, az már szándékosan tévelyeg! Nyugodtan lehetne egy hatalmas piros vonalat húzni a két elképzelés közé.

Azért mondtam el mindezt, mert úgy érzem söpörjünk le az asztalról minden nem odavalót és kezdjük tiszta lappal a téma tárgyalását. A teista evolúció - mint a két elmélet keveredése - nem fér bele a képbe...

NE NULLÁZON ITT NEKEM SENKI, CSAK ÉN! :-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!