Keresés

Részletes keresés

siófoki35 Creative Commons License 2015.12.19 0 0 11447

Jó hívó az a Rodinal...

 

Én is olyat vettem mert keveset fotózom, de még nem próbáltam ki a hívást... :) Remélem ha tudok itthon előhívni, akkor ez jó hatással lesz az ellőtt filmek darabszámára is :)

 

Más: Járt már valaki az elmúlt években a volt Forte-gyárban fotózni? Beengedik az embert?

Előzmény: Rollei (11445)
Rőth Sándor Creative Commons License 2015.12.19 0 0 11446

A Kárpát-medencében, meg a Rajna-mentén is számít a pénz. Nem úgy, hogy futja, vagy nem futja valamire, hanem mindenki igyekszik optimalizálni a költséget. 

Például úgy, hogy olyan kis térfogatú tankot gyártanak, ami nem pazarolja a vegyszert.

Az a te dolgod, hogy mielőtt belevágsz valamibe, előtte tájékozódj. Nem a mi dolgunk a tankod kupakját megkeresni, vagy kiválasztani a jól záró tankot.

Tanácsot kértél, megkaptad, erre nekiállsz perlekedni, magyarozni.

Ha olyan biztos vagy a dolgodban, akkor hívd a filmed úgy, ahogy jónak látod. Ha nem, akkor előbb próbáld ki, amit mondunk, és a végén számolj be róla mit tapasztaltál. 

 

Nem tudom miért ragaszkodsz annyira az Ilford DD-X-hez, ha közben szívod a fogad az ára miatt?

Csak, hogy képben legyél, ilyen olcsón sehol sem veszed meg, még Angliában sem. Ha sokallod az árát, hívd elő Caffenolban, bár ott is a minőségi instatnt kávé adja a jó eredményt. 

Ezeket a dolgokat, a mit miben, mennyiért és hogyan, azelőtt kell megnézni, mielőtt belekezdesz a fotózásba. 

 

A Jobo 1520-as tankjában álló hívás mellett 480 ml vegyszer lepi el a filmet. Ez német tank, ha ők azt mondják 480, akkor abban nyugodt lehetsz, hogy nem kell 490 ml. Persze feltételezik, hogy az asztal vízszintes. 

Gyári ajánlás szerint 1+4-es hígításban használható a fenti hívó. Ez a vegyszer még ebben a hígításban is igen nagy kapacitású, sok hatóanyag van benne. 

Ha a tankot eldöntöd, akkor 240 ml vegyszer is elég, ez is német adat, nyugodt lehetsz, ebben bőven benne van a biztonsági tartalék. Minden rollfilmes orsóba be lehet fűzni két tekercs filmet, a Jobo pedig még egy kis pöcökkel is segíti, hogy a filmek ne csússzanak egymásra. Egyébként sem csúsznak, de ők ilyen slendriánok, természetüknél fogva. Így a 240 ml vegyszerben 2 tekercs rollfilmet (vagy kisfilmet) tudsz előhívni. A vegyszer még ekkor sincs kihasználva, annyira nem, hogy ugyanebben a 240 ml-ben másik két tekercs is lehívható, egy kis hívási idő hosszabbítással. 

 Ha a 240-et elosztjuk öttel, akkor 48 jön ki, azaz 48 ml DD-X-ben 4 tekercset tudsz előhívni. Tekercsenként 12 ml vegyszerrel számolva 83 tekercs jön ki az egy liter vegyszerrel. Ha pesszimistán ennek csak a felét vesszük, az 40 tek. 7000/40=175, ennyi forint a hívó költség, ha sokat fotózol. Ha nem, akkor a DD-X nem a te vegyszered. Vagy választasz másik hívót, vagy elviszed a filmed egy laborba, ahol 1200 forintért hívják elő darabját, és, ha nekiállsz kárpátmedencézni, meg magyarozni, akkor nem fognak szívesen látni még ennyi pénzért sem.

 

Hígíthatod a DD-X-et 1+6 arányban is, nem sóherságból, hanem a laposabb nega érdekében, akkor viszont csak egy menetre érdemes használni.

Előzmény: Törölt nick (11441)
Rollei Creative Commons License 2015.12.19 0 0 11445

Nem tudom, hogy te milyen tankot használsz. A Kindermannban elég 500 ccm egy rollfilmhez, a kisfilmhez meg valami 300, vagy 350. Legalábbis így emlékszem, de bárki lemérheti, hogy mennyi lepi el az orsót biztonságosan, én is így tettem egy üres orsóval, aztán felkerekítettem, hogy könnyebb legyen számolni a hígításkor. A nagyobbikba, amibe 3 kisfilmes, vagy két rollfilmes spulni megy, egy liter oldat kell. Én mindig hagyományos tankban, kippelve hívtam, a hívógépekről, folyamatos mozgatásról lövésem sincs, azt sem tudom, hogy oda mennyi vegyszer kell.

 

A Kindermannok előtt sokáig Patersonokat használtam ott valóban több vegyszer kellett egy-egy filmhez az alsó rész kiképzése miatt, többek között ezért is váltottam, meg azért is, mert ha használtan vettem, nagyon oda kellett figyelni, hogy ne legyen repedt. Meg egyszer kiesett az egyik kupakjából a vegyszerbeöntő rész fényzárója, nem volt benne film, meg néhány mozdulat volt visszaragasztani  - de azért mégis.

 

És ha már a pénzről (is) polemizálunk: Az általam ismert amatőr laboreszközök között relatíve a Kindermannok a legdrágábbak, még használtan is. Darabonként vásárolgattam össze, úgy néhány száz, vagy egy-két ezer  froncsi volt a különbözet. Nem tudom, mert soha sem számoltam utána, de ha akarod megtippelheted, hogy egy kb. másfélszeresébe, vagy kétszeresébe kerülő, örök életre szóló fém tank mennyi idő alatt hozza be az árkülönbözetet, ha oda csak 500 ccm hívó kell filmenként, és nem pl. 650.

 

Jó hívó az a Rodinal, tényleg nagyon olcsó, a végtelenségig eláll, tág keretek között variálható a hígítás. Én mondjuk nem szerettem, mert nekem nem tetszettek a középtónusok, meg a szürkék, amiket csinált.   

Előzmény: Törölt nick (11441)
-Minarik- Creative Commons License 2015.12.19 0 0 11444

A payerson hivogeppel kapcsolatban javitanom kell magam. Ugy tunik, hogy hogy sikfilmhez es papirhoz vannak tankok hozza.

Előzmény: -Minarik- (11443)
-Minarik- Creative Commons License 2015.12.19 0 0 11443

Valoszinuleg a tankodba 600ml kell terfogatilag. Nem hatoanyagilag. Tul nagy a tank. Emlitettunk par lehetoseget a takarekossagra. Elsz vele, vagy nem az a te valasztasod. 

Nekem van DDX es D-76 a szekrenybe. Az utobbi van bekeverve, igy azt hasznalom. 

 

Megjegyzem, a Jobo mellett van a Patersonnak is hivogepe. Sokkal olcsobb, mint a Jobo. 

Előzmény: Törölt nick (11441)
-Minarik- Creative Commons License 2015.12.19 0 0 11442

Alloban elkepzelheto, de az rendkivul sok!!! Pazarlas.

Ha a tankod vizzaro, akkor forditsd oldalra es forgatsd, gorgetsd valmi akar legobol keszult allvanyon.

Az en allo tankomba 485ml kell 120-as filmhez. Maradjunk az 1+4nel. Az 100ml hivo es 400 viz. de ha oldalra dontom, akkor mar csak 240ml kell, ami a fele. szival 10 hivas helyett 20-at tudsz csinalni. Kisfilmbol meg akar 40-et.

De ha arerzekeny vagy es alloban akarsz hivni, hasznalj gallonos, vagy 5 literes xtol, vagy D-76 hivot. 

A kulonbseget esszel hasznalva nem fogod eszrevenni.

Előzmény: Törölt nick (11440)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.19 0 0 11441

annyi az egész észrevétel, hogy a DD-X nonsense drága.

Roll-hoz nem elég 500ml, még 600 se, 650 ami biztonságos, igen, hacsak nem görögeti az ember, ha megvan még a kupakja a hívónak, ha nem ereszt a hívó, ha jól csinálja és nem lesz sávosan hívott a negativ, stb.

 

Nekem a matek ennyi az itt a roll, hivjuk most elő:

DD-X 1:4- 1000 forint / ad-hoc roll

Rodinal 1:50 -  84 forint / ad-hoc rollhívás.

 

Én speciel inkább filmet veszek, mint hívót, persze az is lehet, hogy pénz nem számít művészet van, nem tudom ez mennyire jellemző a Kárpát medencére.

Előzmény: Rollei (11438)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.19 0 0 11440

Ez roll filmnél több mint 1 deci stock solution, kb. 6 deci oldat kell.

?

 

 

Előzmény: -Minarik- (11437)
DJ Szegecs Creative Commons License 2015.12.19 0 0 11439

 "ha nincs pénzed DD-X-re mit akarsz egyáltalán"

 

Ezt szerintem félreértetted, legalábbis én nem ezt olvastam ki a hozzászólásokból.

Azt viszont látni kell, hogy ha az anyagiak vannak az első helyen, akkor a filmes fotózás helyett inkább a digitális javasolható.
Ugyanis amikor megveszel 1000-1500 Ft-ért egy tekercset, több órát eltöltesz fényképezéssel, hozzájön az üzemanyag, utazás, egyéb költségek, akkor lényegtelen, hogy az előhívás 200, vagy 300 Ft-ra jön ki tekercsenként. 
Mivel a filmes fotózás réteg-hobbi lett (ahogyan pl. az analóg hanglemez), nem szabad közgazdasági szemmel vizsgálni a folyamatot. 

Előzmény: Törölt nick (11436)
Rollei Creative Commons License 2015.12.18 0 0 11438

Én kettesével hívtam a filmeket, annyit meg ezért nem volt nagy kunszt összevárni. Bekevertem 500 köbcenti munkaoldatot, abban egymás után két filmet lehet előhívni, valami 10%-os hosszabbítással. Így mindjárt felezheted is az általad számolt összeget. Persze nem baj, ha több tank és főleg orsó akad, mert akkor nem kell mosogatni, meg szárítgatni a két hívás között. De még a Kindermanyusokért sem kell bankot rabolni, viszont cserébe még az unokáid vígan pacsálhatnak majd bennük. Orsókat érdemes szondázgatni a Soósnál, néhány százasért szoktak lenni külön is, de láttam már 60-100 froncsiért is.

 

 

 

"Kicsit azért ez a "ha nincs pénzed DD-X-re mit akarsz egyáltalán" hozzászólás meg kell valljam meglepett, de hát magyarok vagyunk, mediterrán vér, semmi gond."

 

 

Szerintem senki sem írt ilyet, de mindegy is. Tudomásul kell venni, hogy a fotózás a vizuális-intellektuális sík mellett technikai sport is, az eszközöknek, meg a vegyszereknek ára van, azt bizony ki kell csengetni. Az egy dolog, hogy a digitálincs óta a professzionális (azaz termelőeszköznek szánt) filmes eszközök gyakorlatilag aprópénzért kaphatók, de ez nem vonatkozik a filmekre, meg a vegyszerekre, azoknak inkább felfelé megy az ára, már csak azért is, mert egy csomó gyár bezárt.

 

Veszel egy gépet néhány tízezer forintér, esetleg egy-két százasért, meg azért esetleg kellene még pótkazetta, másik obi, ilyesmi. A szkennert, meg a fotópapírt is pénzért adják, az is eléggé zsebbenyúlós tud lenni. Aztán veszel filmet, nem figyelem az árakat mostanság, de tisztességes filmet nem hiszem hogy megúszol másfél-két rongy alatt. Namost ebben a palettában én a magam részéről pont azt kakálnám le a leginkább, hogy egy-egy spulni előhívása kétszáz, vagy négyszáz froncsiba kerül, ennyiért még tisztességes sört sem tudsz venni. Viszont, ha ezen a relatíve legkisebb tételen akarsz rugózni, akkor cseszheted az egészet, mert nem fogod tudni csúcsrajáratni a rendszert, mindig csak a buhera marad.

 

Amúgy úgy van ahogyan a Söndör írta, a jó minőségű hívók között nincsen ordító különbség, azt sem lehet kijelenteni, hogy ez, vagy az a világ legjobb hívója. Inkább árnyalatok, nem véletlenül szán helyet a termékismertetőkben az Ilford annak, hogy melyiket mire javasolja. Pl. a Microphen akkor jó, ha szereted a karakteres szemcséket, meg pushirozni akarsz, a Perceptol meg szép lágy, igen finom szemcséjű negatívot ad, de nem tudod úgy kihasználni, mint a többieket, a DD-X meg a legjobb általános képminőséget adja, ráadásul törzsoldat, amit könnyebb kezelni, meg temperálni. Amúgy nem érdemes faksznizni a széttöltögetéssel, nekem mindig kibírta megdöglés nélkül, pedig lakásban, felső polcon tartottam. 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (11436)
-Minarik- Creative Commons License 2015.12.18 0 0 11437

A DD-Xet hivas elott kell higitani es csak annyit, amennyi kell. A tobbi marad a flakonban higitatlanul.

ugyanez a sztori a perceptol torzsoldattal is. 

Vagy csak en ertem felre, hogy felreerted?

Előzmény: Törölt nick (11436)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.18 0 0 11436

Nagyon köszönöm, igazán gondolatébresztő volt amit irtatok.

 

Kicsit azért ez a "ha nincs pénzed DD-X-re mit akarsz egyáltalán" hozzászólás meg kell valljam meglepett, de hát magyarok vagyunk, mediterrán vér, semmi gond.

 

Nekem spec vagy 450+ forint jött ki 1 tekercs hívásra, mivel nekem max. 3 tekercs gyűlik össze és bizony az Ilford az 1+4-re azt írja, hogy fiam, a napod van hogy használd.

Vitatnám, hogy valaki otthon összegyűjt 10 roll 400+ ASA-s filmet és utána hívja kb. vagy fél napig.

Rőth Sándor Creative Commons License 2015.12.18 0 0 11435

A DD-X az egyik legjobb hívó szerintem is, de van több de.

-De, annak éri meg igazán, aki sokat hív, és inkább géppel. Nagy kapacitású vegyszer, azzal az egy literrel elő lehet hívni 40-50 tekercset.

-De, a legjobb és a jó hívók között igen kicsi a különbség, azt pedig elég nehéz lenne megmondani hirtelen melyik az a hívó, amelyik nem jó.

-De, ez egy ipari hívó, a Delta filmekhez adták ki amatőr felhasználáshoz is, korábban csak nagy laborok használták. Jól lehet vele sakkozni, alkalmas pull-push hívásra, másképpen zóna-hívásra, amik némi gyakorlatot feltételeznek. 

Nem akarok lebeszélni senkit róla, viszont megértem, ha vonakodik tőle valaki. 

Ha mégis beleugrik, érdemes már megvételkor szétporciózni kisebb, egy-két decis edénybe, és légmentesen eltenni a törzsoldatot, így jobban eltartható. Előfordul, hogy kikristályosodik benne valamelyik összetevő idővel, ami nem visszaoldható, de ez nem okoz gondot a használatában.

Előzmény: Rollei (11434)
Rollei Creative Commons License 2015.12.18 0 0 11434

Hívóért, meg filmekért kibumliztam anno Budafokra, a 47-es, vagy 49-es végállomásánál van (volt) az Ilfordék márkakereskedése, ott tapsoltam el jelentősebb összegeket. Érdemes volt kimenni, mert olcsóbb volt mint a viszonteladóknál, de ami fontosabb, mindig friss cuccot tudtam venni, nem olyat, amit az üzletpolcon aszalgattak már jó ideje. De a Soósnál is vannak Ilford termékek, az eléggé a belvárosban van.

 

Amúgy ne azt nézd, hogy kettő, vagy hét rongy egy kotla hívó, hanem azt, hogy hány froncsira jön ki egy-egy film előhívása. A DD-X-et egyszer, jó régen kiszámoltam a másik fekete-fehéres topikban, valami egy-két száz froncsira jött ki. A Perceptol meg lehet hogy csak 2.000,. Ft., de ha jól emlékszem, az egy doboznyiban csak 4, vagy 6 filmet lehet előhívni. Nem akarok a zsebedben kotorászni, de ha most adnám újra filmhívásra a fejemet, akkor nem szaroznék, hanem kicsendíteném azt a plusz ötezrest, megéri a DD-X az árát, arról nem is beszélve, hogy a törzsoldatos megoldás lényegesen jobb, mint a porból kevergetős.

 

 

Előzmény: Törölt nick (11428)
Rőth Sándor Creative Commons License 2015.12.18 0 0 11433

Nem kell 1000 erurót költened, elég, ha az oldalára fordítod a tankot és görgeted.

Az az ellentmondásos a dologban, hogy spórolni akarsz a hívón, és a pazarló álló tankos hívást választod, de persze ez a te dolgod.

 

A HP5 400-ASA érzékenységű, de valójában egy picivel alatta van a legtöbb hívóval, kivéve a DD-X-et. Ebből persze nem sokat veszel észre, ha nem a filmet analizálod, hanem fényképezel rá. 

Pont úgy kell hívni, mint az összes többit. 

Ha többet akarsz tudni róla, vegyél öt tekercset, aztán próbálkozz vele. A neten rengeteget olvashatsz róla, aminek a fele hülyeség. Mivel nem tudod ki írta, mennyire ért hozzá az a legbiztosabb, amit magad megtapasztalsz. Nagyon jó stílusban, olvasmányosan is lehet hülyeséget írni, ez ne tévesszen meg.

 Exponálhatod 800, vagy akárhány ASA-nak, az érzékenysége nem lesz magasabb, viszont a beexponálódott területek sötétebbre hívhatók, tehát a tónusok csökkenését belekalkulálva pushirozható.

Ha szép tónusokat szeretnél, akkor 250-400 ASA-n érdemes használni. Ha olyasmit fotózol, ami inkább sötét tónusú, és abban a sötétségben szeretnél több részletet látni, akkor exponáld túl egy kicsit. Ha vannak világosabb részletek, amik fontosak, akkor is exponáld túl, és hívd rövidebbre. Egy blendével túllövöd, 25%-al rövidebbre hívod. 

Előzmény: Törölt nick (11430)
synthetichorizon Creative Commons License 2015.12.18 0 0 11432

400-on használtam már D-76-tal (ID-11) és Microphennel is, mindkét esetben elégedett voltam vele. A gyártó egyébként magasabb ASA érkékeknél a Microphent ajánlja (én leginkább Delta 400-hoz és 3200-hoz használtam).

Előzmény: Törölt nick (11430)
-Minarik- Creative Commons License 2015.12.18 0 0 11431

HP5 egy profi film. En nem tolom a filmeket uzemszeruen. Maradok a nevleges erteknel es a gyarto altal javasolt hivasi idoknel. 

 

Előzmény: Törölt nick (11430)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.18 0 0 11430

Igazan az érdekelne, hogy HP5 hivásra mik a tapasztalatok 400 meg 800asa-ra.

Egyébként állót használok, de ezt használ szerintem az amatőrök 90%-a, nem tervezek 1000+eur-ért egy jobo-t beszerezni, igyekszem minimalizálni a kütyüket, c41 is egy higanyos testhőmérővel meg egy vízforralóval simán megy.

Köszönöm!

Előzmény: -Minarik- (11429)
-Minarik- Creative Commons License 2015.12.17 0 0 11429

Álló, vagy forgó tankos hívást hasznalsz? Inkabb az a nagyobb kulonbseg. 

Az arkulonbsegben igazad van. DDX-et tudsz hasznalni 1+4 vagy 1+6 higitasban is. Sandor kuldott tablazatot nekem hivasidokkel es meredekseggel Ilford filmekhez.

Forgo tankba kell 240ml. 36 vagy 48ml ddx higitastol fuggoen. Alloban mas a leanyzo fekvese. 

 

Előzmény: Törölt nick (11428)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.17 0 0 11428

Szia!

 

Én 7700 forintot tudok 1 liter DD-X-re, míg Microfen/Perceptol megáll 2x00 forintnál. (syrex/fokuszfoto)

Ezt bátran nevezem drágának, Rodinal árat ne is nézzünk.

 

Te milyen forrást tudsz még itthon DD-X-re ?

 

Köszönöm!

Előzmény: Rollei (11426)
-Minarik- Creative Commons License 2015.12.17 0 0 11427

Ez igaz. 

 

Előzmény: Rollei (11426)
Rollei Creative Commons License 2015.12.17 0 0 11426

Ha a DD-X-et drágának találod középformátumra, akkor minden más hívó is drága lesz neked.

 

 

Előzmény: Törölt nick (11425)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.17 0 0 11425

Sziasztok,

kéne nekem tipp HP5 középformátum hívóra 400 és 800 ASA-ra.

A DD-X az gazdasági ok miatt nem jön szóba nekem.

 

Ha már valakinek összejött, érdekelne.

Köszönöm!

Laborzona Creative Commons License 2015.12.16 0 0 11424

Szia!

Xtol 1+1 hívás esetén:

Foma 100   ISO50

Foma 200   ISO80

 Xtolnál korszerűtlenebb hívóval nagy valószínűséggel ennél kisebb ISO –val kellene számolnod…

Előzmény: benght (11423)
benght Creative Commons License 2015.12.13 0 0 11423

Köszönöm a segítséget! 

Amint látom, 100, 200, 400 ISO érzékenységűt is árulnak, meg kell mérnem a záridőt a Certinán, mert a két rekeszértékkel nem nagyon lehet variálni az expozíciót. Sejtem, hogy jó filmnél és helyes előhívásnál a 100-as elég lesz, sőt még szürke szűrőt is fel kell raknom.

 

 

Előzmény: siófoki35 (11422)
siófoki35 Creative Commons License 2015.12.13 0 0 11422

Syrex kft-nél a legolcsóbb a Fomapan. 900 ft körül van :)

Előzmény: benght (11421)
benght Creative Commons License 2015.12.13 0 0 11421

Sziasztok!

Összeraktam egy Certina Made in DDR boxgépet. Gyerekkoromban fényképezgettem hasonlóval de nem szerettem, mert eléggé életlen képeket csinált. Kíváncsi voltam, ennyi tapasztalattal vajon hogy boldogulnék vele, elmentem hát a Kodakba 120-as rollfilmért. Ők nem árulnak, van valami ötlete valakinek?

 

-Minarik- Creative Commons License 2015.12.13 0 1 11420

Graflex Crown. 135 f8. Tri X 320. Sima lapscanner.

t|3r Creative Commons License 2015.12.13 0 0 11419

Szerintem is. Ez így ok.

Előzmény: BNSfoto (11418)
BNSfoto Creative Commons License 2015.12.12 0 0 11418

véletlenül iso 100-ra exponáltam és kicsit mintha jobb lenne mint amit 64-re mértem.

 

foma 100

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!