Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2007.10.03 0 0 21
egyébként nem is tudtam, hogy létezik olyan, hogy R.szentmihály állomás... pedig már 32 éve a környéken lakunk...
Előzmény: exmv (19)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.03 0 0 20
na de az messze van innen, nem kéne ITT jelezni...

és azt még mindig nem értem miért van az, hogy nappal nincs kürt és korábban soha nem volt kürt csak valahonnan messziről (vszeg R.szentmihály felől...)

szóval ez csak most lett előírás és nem vonatkozik mindenre és mindenkire?
Előzmény: exmv (19)
exmv Creative Commons License 2007.10.03 0 0 19
A hely, ahol megállnak (parkolnak :) ) a vonatok, az Rákosszentmihály állomás bejárati jelzője lehet. Van ott útátjáró is, ami előtt bizony, ki van helyezve az ún. Különleges útátjárójelző. Azt látva meg a mozdonyvezető köteles hangjelzést adni.
http://f1jelzes.uw.hu/8e.htm
Előzmény: Törölt nick (15)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.03 0 0 18
mondjuk most, hogy olvaslak titeket kezdek rájönni, hogy lehet, hogy a sznob ám pocsék minőségű panoráma lakópark tehet mindenről? ott járnak éjszakánként ámokfutók a sineken? Lényegében azóta van ez a probléma amióta az "megnyílt"... na de miért nem az átjárónál tülkölnek???

(én ezt nem értem ebben az egészben... én is csak akkor szoktam fél métereseket ugrani ha telibetalálják a házunk -ami egyre gyakrabban előfordul- de erre én még semmi magyarázatot nem találtam... a garázssor mögül max. az ugrik a vonat elé aki eleve úgy tervezi... kocsival meg maga lenne a művészet átrepülni a betongarázssor fölött és a sokkal magasabban lévő sineken landolni)

Ja... asszem innen Kőbánya felé/felől jönnek a vonatok...

(mondjuk ez még semmi ahhoz képest, hogy az agyalágyult öcsémék a Kelenföldi pu mellett épült egyik lakótelepen vettek újépítésű lakást és csak füldugóval tudnak aludni...)

Most ment el egy vonat... szépen, nyugodtan, tülkölés nélkül... Nappal miért megy ez ha tényleg előírás?
Előzmény: Törölt nick (15)
exmv Creative Commons License 2007.10.03 0 0 17
Ottan van Kőbánya Teher állomás.

A korábban hivatkozott Jelzési utasításból:
"(105) Vonat állt meg a bejárati jelző előtt.
Két hosszú hang (— —).

197. A jelzést menetrend szerint áthaladó vonat mozdonyvezetője köteles adni akkor, ha a vonatot a bejárati jelzővel megállították. Részletes rendelkezéseket a forgalmi utasítás tartalmaz."
Előzmény: Ryan (9)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.03 0 0 16
Köszi!

Akkor nekik fogok íni:)

Megjegyzem nappal rohadtul nem dudálnak csak iszonyú ritkán... félnek a sütétben? (maga a vonatforgalom meg abszolut nem zavaró - ezért is mertük megvenni- csak az zavar, hogy az utóbbi hónapokban szivatnak minket...)
Előzmény: rg7 (6)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.03 0 0 15
XVI. kerület Egyenes utca (a túloldalán meg valami újépítésű lakópark van, kicsit lejjebb a Panoráma lakópark, kicsit lejjebb a Szentkorona utcai lakótelep... ezek mind a sinek mentén vannak, gyalogosátkelő csak a Panorámánál és a Szentkorona végén van, az Egyenes utca környékén nincs semmi ilyesmi... ehhez képest direktbe itt szoktak tülkölni...)

Ja... én egyáltalán nem emlékszem rá, hogy itt valaha is lett volna gyalogosgázolás (csak a HÉV szokott gázolni de ő nem tülköl és csak okkal)
Előzmény: m61019andras (2)
erdőszéli Creative Commons License 2007.10.03 0 0 14

Jó-jó, kezdem érteni a lényeget. Ezen történetet továbbgondolva bizonyára az lenne a megoldás, ha a kürtöt direktbe kötnénk - első a biztonság ugyebár - akinek meg nem tetszik, az meg mééér volt akkora lúzer, hogy a sínek mellé költözött.

 

 

Előzmény: Zsivany (10)
Zsivany Creative Commons License 2007.10.03 0 0 13
De ettől nem fog gyorsabban dolgozni a bakter. Mellékvonalon esetleg felébred, ha aludt, de egy forgalmasabb vonalon nincs ideje aludni. Tudja, hogy jönn a vonat, csak Pató Pál.
Inkább írd be a naplóba a megállást, hogy 2 perc késés későn kezelt jelző miatt. Előbb utóbb szemet szúr valakinek, hogy X állomáson a vonatok többsége megáll a bejáratnál, és megpiszkálják őket.
Előzmény: zmagix (12)
zmagix Creative Commons License 2007.10.03 0 0 12
Aki már a másik oldalon is ült eleget, had szólhasson hozzá. Ha forgalmi okokból megállítanak valakit (a Te szemszögedből), az lehet a forgalmi szolgálat lassúsága is. Azaz vannak amerre járok tipikus általunk vonat elverőnek hívott helyek, ahol bizonyos turba lévő forgalmista csapatok gyengébben teljesítenek. A mozdonyvezetőnek is van menetrendje amit igyekez-szeret betartani. Mert ha nem akkor felelősségre vonhatják, illetve ha személyszállítóról van szó, akkor meg jönnek az utas panaszok. Ahogy leírták itt, senki sem jókedvéből használja a kürtöt!
Előzmény: Ryan (9)
Zsivany Creative Commons License 2007.10.03 0 0 11
"Ha unja a várakozást,"

Előírás. Bár ezt mondjuk meg lehetne szűntetni. Ez egy olyan ősidők óta létező szabály, ami már rég elavult.

"ahol autóval csak veszély elhárítása esetén adhatok hangjelzést,"

Vasút és közút két külön kategória.

Vasúton több száz méter a fékút. Ha ennél rövidebb távolságban lép valaki a vonat elé, akkor a mozdonyvezető már nem tud tenni semmit. Az egyetlen lehetőség, hogy felhívja a másik fél figyelmét, hogy húzzon onnan, mert meghal. Ezt több száz méter távolságból csak egy nagy hangerejű kürtöléssel lehetséges.

Közúton ennél lényegesen rövidebb távolságok jönnek számításba, így a duda hangereje is alacsonyabb lehet.
Előzmény: Ryan (9)
Zsivany Creative Commons License 2007.10.03 0 0 10
Nem is gondolnád, mennyi birka ember létezik. Csak mennek át a sineken, körül se néznek, pedig az életükkel játszanak. Még olyan helyen is ahol nincs átjáró, tudják, hogy tilosban mennek át! A részegekről nem is beszélve...

"Tegnap se jött semmi!"-elv alapján.

A mozdonyvezető meg legyen idegroncs, mert naponta találkozik ilyen emberekkel. Még jó, hogy dudál, és dudálni is fog.

Egyébként a duda a mozdonyvezető feje felett 1 méterre van elhelyezve. Szerintetek a mozdonyvezető a fülkében milyen hangerőt hall? Biztos élvezi... az a sok mazoista mozdonyvezető...

Tudtad, hogy ott a vasút, amikor megvetted a lakást! Akkor most ne panaszkodj. De még mindig jobban jártál, mintha egy kétszer négysávos út mellé, mondjuk a Hungária körút mellé költöztél volna.
Előzmény: erdőszéli (5)
Ryan Creative Commons License 2007.10.03 0 0 9

Örülök, hogy előkerült ez a probléma. Akkor én konkrét hellyel is segítenék.

Kőbánya-alsótól Nyugati felé járunk. A Kőbánya-alsóról épp elinduló vonat tilos jelzést kap, feltehetőleg forgalmi okok miatt (?). Átjaró a közelben nincs, ezen a szakaszon a vasút töltéssel és kőkerítéssel van védve. 200 méterre a megállóhelytől megáll. Ha unja a várakozást, fogja a hajókürtöt, és egyszerűen bejelez a Kőbánya-teher pu-nál lévő őrháznak, hogy engedje már tovább. Naponta legalább 20 alkalommal előfordul. És nem kell a duma, hogy tudhattam, amikor ideköltöztünk. Lakott területen belül járunk, ahol autóval csak veszély elhárítása esetén adhatok hangjelzést, különben megbüntetnek...

M41 2202 Creative Commons License 2007.10.03 0 0 8
Vagy ha nem tetszik el lehet költözni. Gondolom a vasút lakott ott előbb, nem ti!
suexID Creative Commons License 2007.10.03 0 0 7
Valószínűleg arról van szó, hogy az összes mozdonyvezető veletek akar kiszúrni. Sokan kérték az átvezénylésüket arra a vonalra, ami a lakótelepetek mellett fut, hogy ők is kürtölhessenek. Sőt, már németországból és az osztrákoktól is jönnek vasutasok, hogy nyomhassák a dudát!

Egyébiránt, ha egy valós problémáról van szó, akkor nem ártana, ha a lakótelep neve is fel lenne tüntetve, így talán valami illetékes megnézné a fórumozók közül, hogy vajon miért használják a kürtöt a mozdonyvezetők.

Én is arra tippelek, amire az itteniek többsége, hogy útátjáró lehet a közeletekben, ahol kürtöt kell használni, illetve olyan pályaszakasz, ami fokozottan veszélyes (sínre lépő emberek, biciklisták megjelenése várható, stb.).

Gondolom te se szeretnéd, ha mondjuk a nyugalmadat egy másik ember életének árán szereznéd meg, vagyis a mozdonyvezetők addig vigyáznák az álmodat, amíg egyszer valakit, aki éjszaka arra botorkál elütnének.
Előzmény: Törölt nick (-)
rg7 Creative Commons License 2007.10.03 0 0 6
Rossz helyre címezted a leveled.
Az illetékes a témban a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a MÁV, illetve a magánvasutak dolgozói csak végrehajtják az NKH rendelkezéseit.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság az esetenként előforduló panasz ügyeket a Közérdekű bejelentésekről szóló 2004. évi XXIX. törvény 141. - 143. § szerint intézi.

A panasz nem minősül hatósági ügynek, elbírálása, vagy továbbítása illetékességből soron kívül történik.
Előzmény: Törölt nick (-)
erdőszéli Creative Commons License 2007.10.03 0 0 5

De az is lehet, hogy túl sok öngyilkost gázoltak már itt halálra és ezért használják a hangjelzést. Tudok ilyen helyről.

 

És a kürtszótól az öngyilkos meggondolja magát, térdreborulva zokokog egy kicsit a töltésoldalban, majd újjászületve hazamegy?

Előzmény: m61019andras (2)
ROCOman Creative Commons License 2007.10.03 0 0 4
Félek rossz hírem van! Sétálj le egy vonatmentes időpontban és nézd meg, hogy van-e a pálya mellett ún. útátjárójelző. Itt megnézheted hogyan is néz ki (VIII. fejezet, Egyéb jelzők és jelzéseik, E, Útátjárójelzők) Különösen érdekes a "piros csíkos" változat. Amennyiben ilyet találsz, akkor nem sok esélyét látom annak, hogy panaszodat orvosolni tudja a MÁV. A hivatkozott utasítás 133. pontja rendelkezik a Figyelj-jelzés adásáról. Ez olyan szabály, mint a KRESZ-ben bármelyik. A mozdonyvezetők számára nincs más lehetőség, mint betartani ez(eke)t, akár felébreszt ez százakat álmukból, akár nem.
Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.03 0 0 3

Amikor a lakótelepet építették, a vasút már ott volt?

Amikor a lakást vetted, a vasút már ott volt?

Ha igen, akkor a ház építéskor is tudott dolog volt, hogy a vasút zajos, tehát  nem kellett volna oda lakást építeni, illetve lakást venni. Lehet zajvédő fal építést kezdeményezni, de az csak csökkenti a zajt, megszüntetni nem fogja.

A kürtölés okát kellene megnézni, unalmukban a mozdonyvezetők nem nagyon szoktak kürtölni.

Előzmény: Törölt nick (-)
m61019andras Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2

Ha vasúti átkelő ( közút - vasút kereszteződés ) illetve gyalogos átjáró van a házatok közelében, akkor előírásszerűen használják a hangjelzést a mozdonyvezetők.

De az is lehet, hogy túl sok öngyilkost gázoltak már itt halálra és ezért használják a hangjelzést. Tudok ilyen helyről.

 

Azt, hogy élveznék a mozdonyvezetők enyhén szólva is túlzásnak tartom. Sőt, ha nem indokolt a kürt, éjjel leginkább az utasfigyelmeztető sípot használják, legalábbis tapasztalatom szerint. Már amelyik gépen lehet.

 

A fékezésről annyit, hogy gondolom meg van az oka, hogy ott kell megállni a vonattal. Itt más szabályok vannak mint a közúti közlekedésben, nem ott "parkolnak" le ahol kedvük tartja, hanem ahol a jelző megállítja őket. Szigorú szabályok szerint.

 

Egyébként melyik az a lakótelep ahol laktok, talán így könnyebb lenne válaszolni, nem csak általánosságban.

Előzmény: Törölt nick (-)
KukacAV Creative Commons License 2007.10.03 0 0 1
Nincs jó hírem, én hasonlóval próbálkoztam az ablakunk előtt reggel hattól nyolcig láncfűrésszel bokrot nyíró (soproni) városüzemeltető munkásokkal. Annyit értem el, hogy mióta megkértem őket telefonon, azóta minden bokornyírást hajnalra időzítenek. Általában nyolcig bömböltetik a láncfűrészt, aztán leülnek az ablakom alá a padra és tízig reggeliznek.

Több telefon és némi internetes fórumozás után beláttam: egyszerűen nem is értik a problémát, hiszen joguk van hozzá, és miért lennének tekintettel kétszáz lakóra?

Az egyetlen sikerélmény, hogy rendszeresen nyakon öntöm őket egy vödör vízzel, amitől tíz-tizenöt percig üvöltve káromkodnak. Ez nagyszerű mód arra, hogy levezessem a feszültséget, nem idegeskedem, hogy tönkretették a napom és végső soron őket se bántom túlságosan. Sajnos ez a terápia a te esetedben nem alkalmazható.


Szóval kitartást és sok sikert :).

Előzmény: Törölt nick (-)
KukacAV Creative Commons License 2007.10.03 0 0 0
Nem 0 probléma
Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.03 0 0 topiknyitó
Sziasztok!

Sajna a vasúti sinek a hézunk mellett futnak ami egészen az utóbb 1/2 - 1 évig abszolut nem volt zavaró ám mostanában -főleg a napokban- elkezdett eldurvulni a helyzet.

Örök hála annak aki segít a probléma megoldásában..

Mellékelem a levelet amit tegnap hirtelen felindulásból egy fél méteres ugrás után elküldtem a MÁV-nak (a férjem már csak szánalmasan nézett rám amikor meglátta mit művelek de egy akkora ugrás után szerintem mindenki billentyűzetet ragdott volna:)...

....

Tisztelt MÁV Zrt Vezetőség!

Egy érdekes, ám tudtommal nem egyedi problémával fordulnék Önökhöz - bízva abban, hogy sikerül valamilyen úton megoldani ezt a felettébb zavaró problémát.

Legnagyobb sajnálatunkra Budapesten, a XXXXXXXX lakótelepen lakunk férjemmel és jelenleg 6 hónapos kisbabánkkal - akit nemrég sikerült visszaaltatnom miután már másodszorra is üvöltve ébredt a házunk előtt elhaladó vonatok hajókürt erősségű dudájának nem túl kellemes dallamára ami rendszeresen az ablakunk alatt hangzik el minden este jónéhány alkalommal (23:15 volt az első abszolut telitalálatos -TV kikapcsolás utáni- ablakunk alatti kürtölés, kb. 5-10 percre rá a második eset ami szerencsénkre már csak a szomszéd ház lakóit ébresztette szívdobogással - ebből már gondolom ki lehet deríteni, melyik lelkes és tehetséges vonatvezetőjük keze ragadhatott rá a kürtre).

Az ellen az égvilágon semmi kifogásom nincs, ha a vonatvezetők figyelmeztetésképp és balesetek megelőzésére használják ezt az IGENCSAK hangos jelzést amire az ember hajnalban bizony fél métert ugorva jojózó szemekkel szokott ébredni.

Nem hiszem viszont, hogy az utóbbi fél-egy évben éjszakánként hirtelen komoly és dudálásra ösztönző veszély kezdett volna el leselkedni a vonatvezetőkre. Ez a szakasz szerintem minden, csak nem veszélyes. Két oldalán egy-egy lakótelep taláható. Az egyik lakótelep kerítéssel, a másik egy garázssorral elzárva a vasúti sinektől. Gépkocsi átjáró nincs a közelben.

A kérdésem tehát az lenne, hogy szükséges ez? Nem szeretnék rosszindulatú feltételezésekkel élni, de lassanként kénytelen vagyok azt hinni, hogy nem véletlen, hogy pont itt és pont az éjszaka közepén nyomják a vezetők a kürtöt. Azzal a feltételezéssel pedig pláne nem szeretnék élni, hogy a lelkes vezetők talán még élvezik is azt a tudatot, hogy egy-egy jól időzített kürtszóval emberek százai ugranak fel ijedten az ágyukból. (Korábban a szomszédos - XXXXXX utcai- lakótelepen panaszkodott valaki hasonlóról és tudtommal ő is panasszal élt ez ügyben de csak annyit sikerült elérnie, hogy a panaszt követő hetekben majdnem az összes vonat tülkölt a lakótelep mellett elhaladva - remélem esetemben megértőbbek lesznek és valóban megróbálnak tenni valamit az ügy érdekében - megjegyzem amióta ezt a levelet írom már legalább két tülkölő vonatot is hallottam a XXXXXXXXX utcai lakótelep irányából).

A másik probléma amiben ugyancsak lelkesen számítanék az együttműködésükre az lenne, hogy meg lehetne-e valahogy oldani, hogy ne pont az emberek százainak otthont adó lakótelepeknél parkoljanak le a vonatok az éjszaka közepén (na jó, valójában csak úgy hajnali 2 körül) hatalmas fékcsikorgások mellett. Alig néhány száz méterre tőlünk lényegében már préri van (autókereskedés és hasonlók az út mentén) és hatalmas megkönnyebbülést jelentene, ha éjjel nem kellene erre a fékcsikorgásra ébrednünk (pedig én még jó alvónak számítok, de van egy bizonyos hangmagasság amire kénytelen felriadni az ember). Sajnos néhány éve amikor ezt a lakást megvettük ezen a vonalon még alig jártak vonatok de úgy tűnik, túl szép volt ez ahhoz, hogy igaz legyen.

Sajnos elköltözni még néhány évig nem tudunk ezért őszintén bízom abban, hogy megértők lesznek és megpróbálnak tenni valamit ennek a MÁV szemében csak légypiszoknak tűnő ám nekünk a mindennapi alvást veszélyeztető problémának a megoldása érdekében.

Előre is köszönöm a segítséget és megköszönném, ha tájékoztatnának a probléma orvoslásának a menetéről is.

Üdvözlettel,
XXXXXXXXXX

........

Nos, lehet, hogy tegnap óta történt valami előrelépés az ügyemben mert ma folyamatosan(!!!) tülkölnek a vonatok az ablak alatt (ld. az összes erre elhaladó vonat üdvözölte a házunkat).

Ilyen esetben kihez lehet fordulni? A vonatvezetőknek kötelező éjjel tülkölniük? Van esetleg olyan szervezet ami ilyen ügyekkel is foglalkozik?

A parkolás nem zavar annyira, a tülkölés és a tülkölés miatt üvöltve ébredő gyerek és az én szívdobogésom annál inkább... (TÉNYLEG iszonyú erre a hajókürtszerű zajra ébredni bár tudom, hogy ez sokak fülnek zene... de én valszeg még nem értem el az evolúciónak azt a szintjét:)

Előre is köszi a tippeket!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!