Keresés

Részletes keresés

minimal Creative Commons License 2009.09.25 0 0 563

En a 3 evhez kozeledven itt Karintiaban kevesbe vagyok lelkes, le is fogok lepni. :o)

Előzmény: csabyke (561)
Krisze Creative Commons License 2009.09.25 0 0 562
Fantasztikus a lelkesedésed, egészen magával ragad.:))

Nagyon szépen köszönöm kedves soraid.

Tanultál németül?
Én még gyerekkoromban 6 évig, de nem sok maradt meg a fejemben.
Elöző házasságomból van 2 gyerekem, ők most évet ismételnek a nyelv miatt, nekik
lassan jobban megy mint nekem.

Ha lejár a Gyes, mehetek nyelvsuliba, 6 hónapig tart (és még fizetnek is érte mert osztrák feleség vagyok)
Előzmény: csabyke (561)
csabyke Creative Commons License 2009.09.24 0 0 561
A világ legcsodálatosabb országát azért ne akard ilyen gyorsan elhagyni...

Amúgy igazad van, valóban másképp beszélnek, de NÉMET mint olyan, amit mi otthon a suliban tanultunk, szinte csak a rádióban létezik....

Én viszonylag jól beszélem a nyelvet, de némely Német kiejtését sokszor nehezebben értem, mint egy spanyol anyanyelvű németét...
De idővel megszokod és menni fog....

Szóval - CSAK POZITÍVAN!
Előzmény: Krisze (560)
Krisze Creative Commons License 2009.09.24 0 0 560
Barátkoznék, de még van egy pici akadály: a nyelv.
Az osztrákok szinte nem is németül, hanem "osztrákul" beszélnek, alig értem őket, viszont nagyon kedves és segítőkész nép.

Kisbabával vagyok itthon, férjem dolgozik, szerintem ettől is támadt fel bennem a magány érzése.
3 hete haza akartam költözni, már pakoltam az autómba, párom meg visszaráncigált.:))
Előzmény: csabyke (559)
csabyke Creative Commons License 2009.09.24 0 0 559
Ha barátkozós vagy, akkor ezzel nem lesz gond...

A Németek és Osztrákok picit nehezebben nyílnak meg, de ők is ugyanolyan barátok tudnak lenni - szóval ez idővel orvosolva lesz!
Előzmény: Krisze (558)
Krisze Creative Commons License 2009.09.24 0 0 558
A régi kis életem, barátok, munkahelyem, anyukám... szóval a szívemből egy darab otthon maradt.
Előzmény: csabyke (557)
csabyke Creative Commons License 2009.09.24 0 0 557
És mégis - mi hiányzik?
Előzmény: Krisze (556)
Krisze Creative Commons License 2009.09.24 0 0 556
Sziasztok!

Nemrégen költöztem Ausztriába a férjem után.
Megöl a honvágy!
Jó Benneteket olvasni.
csabyke Creative Commons License 2009.08.29 0 0 555
Ha az egyszerűbb, fizess Magyarországon TB-t
Váltsd ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát

Szerintem az jó lesz úgy... Azzal az EU-ban van mindenütt TB-d....
Előzmény: Mohnblumen (553)
Mohnblumen Creative Commons License 2009.08.28 0 0 554

Sziasztok!!

Még nagyon új vagyok itt.

Másfél éve élek Bécsbe az élettársamnál hivatalosan állandó lakcimre bejelentve,de nincs ausztriai biztositásom,korábban a volt férjem által voltam itt biztositva,de az nagyon régen volt.Most olvastam,hogy a hatoságok bármikor kérhetik a biztositási jogviszony bemutatását és igazolás(bankszámlát)a jövedelmemröl.Mivel én nem dolgozom csak a háztartást vezetem ilyennel sem rendelkezemEddig mindig Magyarországra jártam orvoshoz.Vagy itt privat.Senki nem kérte a biztositásiszámomat.Lehet ebböl problémám ha igen tudja valaki ,hogy ha Magyarba fizetném a Tb-t az érvényes ide ,mint teljes biztositás vagy itt kell megkötnöm.A jogszabály számomra nem egyértelmü,mert csak teljesjogú biztositás van irva.De,hogy hol kell megköttni az nem.

Válaszokat elöre is köszönöm

Mohnblumen Creative Commons License 2009.08.28 0 0 553

Sziasztok!!

Még nagyon új vagyok itt.

Másfél éve élek Bécsbe az élettársamnál hivatalosan állandó lakcimre bejelentve,de nincs ausztriai biztositásom,korábban a volt férjem által voltam itt biztositva,de az nagyon régen volt.Most olvastam,hogy a hatoságok bármikor kérhetik a biztositási jogviszony bemutatását és igazolás(bankszámlát)a jövedelmemröl.Mivel én nem dolgozom csak a háztartást vezetem ilyennel sem rendelkezemEddig mindig Magyarországra jártam orvoshoz.Vagy itt privat.Senki nem kérte a biztositásiszámomat.Lehet ebböl problémám ha igen tudja valaki ,hogy ha Magyarba fizetném a Tb-t az érvényes ide ,mint teljes biztositás vagy itt kell megkötnöm.A jogszabály számomra nem egyértelmü,mert csak teljesjogú biztositás van irva.De,hogy hol kell megkötni az nem.

Válaszokat elöre is köszönöm

pranzo Creative Commons License 2009.08.19 0 0 552

két ismerősöm is van akik a Notstandshilfe-t (meg az elsődjeit) 8-10 éve kapják. a kötelező beiskolázáskor frizbizni szoktak a parkban - évente egyszer van amúgy.

a 670 euró nekik elég, a szociális lakás bére 200 euró (50nm) a rezsi annyi amennyi. ha van gyerek ugye az első három évben az több mint havi 400 euró a 120 eurós családi pótlék mellett.

 

ne feledjük, hogy kapnak még ezen kívül ruha és bútorpénzt, az elmaradt számlákat rendszeresen befizetik helyettük. aztán elmennek nyugdíjba és megkapják a 700 eurós minimált amit fel akarnak ugye emelni alaposan.

 

szóval egy ingyenélő ausztiában sokkal jobban elvan mint mországon az aki dolgozik, ausztriában totális létbiztonság van ilyennel max skandináviában lehet találkozni csak ott hideg van meg sötét:)

Előzmény: Hexe55 (545)
Attis5 Creative Commons License 2009.08.19 0 0 551
csabyke Creative Commons License 2009.08.10 0 0 550
Szerintem inkább az utóbbi

De mivel Schengen van, ezért nem is ellenőrzik, hogy ki léphet be és ki nem, mert elvileg aki már belépett, az oda megy, ahova jólesik Neki...
Szóval szerintem a kiutasítás az nem nagyon megy...

A bünti már annál inkább...
Előzmény: v_peti (548)
v_peti Creative Commons License 2009.08.08 0 0 549
Viszont a Nordsee-ben egész normáli áron kaptam kaját. 4 Euróért egy rákkal alaposan telepakolt dobozt adtak. Nálunk a Mekiben 5-600 körül (amikor rákos promóció ment) magyar árakon ca. a felét adták.

v_peti Creative Commons License 2009.08.08 0 0 548
Na ja. Tényleg sok az utazó koldus. (hallottam róla) De őket nem lehetne kiutasítani? Vagy szabálysértési bírsággal elvenni a kedvüket a túristáskodástól?
Előzmény: csabyke (547)
csabyke Creative Commons License 2009.08.08 0 0 547
Gondolom a Jokert ide is be lehet tenni:
WIRTSCHAFTSKRIESE

Amúgy én olyanokat hallottam, hogy a gond alapvetően azzal van, hogy sokan a hiteleiket 1-2000€ -s fizetéshez ütemezték be és túl méretezték őket, így a 400-700€ körüli segély bezony nem fedezi sokszor azoknál a fizetnivalót, akik nem takarítottak meg semmit...

Bár, lehet, hogy van köztük koldusturista is... Igaz még 1 éve, de a Westbahnhofon magyarázta nekem egyszer egy koldusnő, hogy Romániából jön..... :)



OFF:
De a legdúrvább kb. egy hónapja volt... Pesten a Blahánál egy olyan fullos csaj, hogy nem hittem a szememnek - kéregetett... NAgyon csinos volt (nem K -nak volt öltözve, csak mint egy átlagos csini csaj) - de olyan dúrva volt, hogy ő is kéregetettt... Nem éppen úgy nézett ki, mint aki arra a 170Ft -ra vágyik, amit kért...

LEhet, hogy itthon már beújjít a koldusmaffia? :D
Előzmény: v_peti (546)
v_peti Creative Commons License 2009.08.08 0 0 546
Jártam Grazban ezen a héten. A város szép (már elég sokszor jártam ott). De úgy vettem észre, hogy igencsak megszaporodtak a koldusok. Mintha nem is Ausztriában járnék. A Jakomini Platz környékén korábban is láttam már belőlük. De a Herrengasse környékén még nem voltak ennyien ezelőtt pár évvel.
Mintha nem is Ausztriában lennék...

Hexe55 Creative Commons License 2009.05.06 0 0 545
Bécsben a munkanélküli segély ahhoz igazodik, hogy elötte hány évet dolgoztál, és mennyi volt a kereseted. A munkanélküli segély ennek megfelelöen 0,5-1 évig terjedhet.

Ezután "Notstandshilfe" -t kaphatnak a munkanélküliek. Bizonytalan idöre meghosszabbitott munkanélküli segélyként tudnám meghatározni a lényegét. Ennek a fólyósitását de rendszeresen felülvizsgálják, hogy a munkanélküliség még fenn áll-e.
A munkaügyi hivatal (AMS) kötelezhet eene segély fólyósitásának ideje alatt különbözö tanfolyamok látogatására, és az esetleg felajánlott munka elfogadására (Ha nem tetszik akkor is) .Ha a munkanélküli megtagadja, megvonják a segélyt.

Külföldieknek külön törvény van erre vonatkozólag, ha jól tudom ök nem kaphatják a "Notstandshilfe".-t.Csak indokolt esetben szociális segélyt, ami csak 450-500 Euro .

Azt is beszámitják hogy házasságban, vagy párkapcsolatban él-e a munkanélküli, és hogy gyerekek is vannak-e. Az élettárs jövedelmét a munkanálküli segélybe nem számitják bele, de a Notstandshilfe és szociális segély esetében igen. A kapott családi pótlékokat is figyelembe veszik.

Tehát személyenként igy eléggé különbözö lesz a maunkanélküli segélyek összege.
A Notstandshilfe ha jól tudom 70-80 % a munkanélkülisegélynek
De úgy nagy álltalánosságban a nök kb. 400-650 Eurot kapnak a férfiak 450-700 Eurot.

Ha valakinek keresö házas/élettársa van.Akkor szükösen de megélnek a jövedelemböl.De azt nem szabad elfelejteni hogy Bécsben egy lakás 70-80 m² fenntartásának a rezsije (lakbér, villany, fütés, telefon, TV, stb) kb. 700-1200 Euro!
A legtöbb embernek melette mindig van valami részletfizetése (lakás, kocsi, bútor, tanittatás/képzés).Nagyon sok fiatal család kerül csödbe.

Egyedülálló , még ha csak kislakása is van, csak nagyon nagy nehézségek alatt tud megélni ebböl a kevés jövedelemböl!Ha a rezsit kifizette, nem is marad jóformán élelemre.Ha még valamilyen futó kölcsöne is van, a katasztrófa elkerülhetetlenné válik. Egyre többen ez miatt az utcára kerülnek, mint hajléktalanok.
Álltalában a munkanélküliséget az elsö 2-3 évben valahogy átvészelik, a megspóroltból ,meg a cuccaik eladogatásából, de aztán jön a szószerinti nyomor, a fütetlen lakás, krumplistészta naponta.....

A munkanélküliek vállalhatnak pár órás munkát és a segélyhez kb 340 Eurot kereshetnek. Csak sajnos nagyon kevés ilyen munkahely van, és ha az AMS kényzsertanfolyamra küldi, nem veszik figyelembe a meglévö pár órás foglalkoztatottságot, és igy a tanfolyamra küldött elveszti még ezt a kis munkahelyét is. Sajnos sokan kényszerülnek a feketén dolgozni (a cégek pofátlanul kihasználják az emberek megszorultságát!) , aminek komoly követkézményei lehetnek ha kiderül, mert a büntetések mellett a segélyeket is megvonják.

Ha egy 50 éves munkanélküli lesz 90 % hogy már nem fog munkát találni. De még kb. 10 év a nyugdijig, (férfiak 65 évesen).Addig a segélyekböl vegetál, és ezek a munkanélküli évek még jól le is húzzák a nyugdiját!

Sokszor olvasom, hogy Magyarországon is katasztrofális a helyzet, de nyugodtan irhatom, itt is vége az "arany-nyugat" idöknek....és egyre nehezebb lesz az élete a nagytöbbségnek.

Én a munkanélküliségem mellett kisvállalkozó is vagyok (internetes eladás) "geringfügig" (kb max. 300,-Eurot) keresek a segélyhez, na meg egy élettársam is van, aki támogat.


Előzmény: Green Peacewood (544)
Green Peacewood Creative Commons License 2009.05.06 0 0 544
És ott meg lehet élni a munkanélküli segélyből? Meddig kapják az emberek, egyáltalán hogyan működik ott a rendszer?
Előzmény: Hexe55 (543)
Hexe55 Creative Commons License 2009.05.03 0 0 543
Mi nekem Ausztria?

1982 óta az új Hazám..és az elmult 27 év alatt sokmindent átéltem.

Természetesen Ausztria is erösen érintett a gazdasági válságtól.Másfél évota sajnos én is munkanélküli vagyok...és 54 évesen nincs is sok esélyem hogy találok még valami munkahelyet.
csabyke Creative Commons License 2009.05.02 0 0 542
http://diepresse.com/home/wirtschaft/economist/475547/index.do?_vl_backlink=/home/index.do

26 százalék feletti emelkedés munkanélküliség szinten Április hónapban in Österreich

1953 óta rekordméretű!

(nem enged linket beszúrni)


(Picit szét van esve a rendszer)
csabyke Creative Commons License 2009.05.02 0 0 541
Szomorú jelen...

[link1]

1953 óta rekordméretű :(
v_peti Creative Commons License 2009.04.03 0 0 540
Ott azért sok család van, akik egy vagy másfél fizetésből élnek. (azaz a nő részmunkaidősként dolgozik) És mégis megélnek. Persze, nem akkor, ha minimálbéres a férfi.
Előzmény: csabyke (539)
csabyke Creative Commons License 2009.04.03 0 0 539
Hasonló létminimumos dolgokat én is hallok a rádióban - de az is kérdés, hogy ott mit határoztak meg létminimumnak...

Csak mert tavaly februárban az Innsbrucki ismerősök kérdezgettek engem, hogy nálunk milyen kereseteke lehet számítani x munkakörökben...

Aztán amikor felvázoltam (pl. Kiskőrösön) a legtöbb munkánál fizetett 350 - 400 Ft -os órabért, akkor voltak ám meglepődések - főleg miután tisztáztuk az EUR HUF keresztárfolyamot... Szóval persze mindenki csinál mást is (mezőgazd / túlóra) - de kiszámítva, hogy pl. a 400 Ft *8 = 3200 naponta --> 64000 havonta, ez MA 200€nál nem sokkal több, akkor én viszont olyan 300€-s fizut mondtam - szó szerint le voltak döbbenve a dolgon... Persze utána azért el mondtama dolgot, hogy az emberek nem 300€-ból élnek, mert ebből lehetetlen, csak a normál munkabérrel - ha egy helyen dolgozol - ennyire futja...

Szóval lehet, hogy ott mást értenek létminimum alatt, ezt szerettem volna csak hangsúlyozni....
De tényleg kíváncsi lennék, hogy ott mit kell ez alatt érteni...

Azt hiszem meg is fogom kérdezni következő levelemben a dolgot az ismerősömtől és majd beszámolok - ha kíváncsiak vagytok - és addig nem érkezik mástól erre válasz...
Előzmény: v_peti (538)
v_peti Creative Commons License 2009.04.03 0 0 538
:(((

Hasonló téma:

Pár napja volt egy cikk nálunk a helyi újságban, az osztrák szociális boltokról. (ahol minden ca. 1 €, de limitált a vásárlási összeg, és csak szegények vásárolhatnak ott). Ott írták, hogy fél millióan vannak a minimumszint alatt. Nagyon soknak tűnik, amellett, hogy Ausztria "jóléti államnak*" van definiálva.

*Ugyebár Ausztria az EU 15 listájának a felső részén helyezkedik el jólét szempontjából. Persze ettől még nincs kolbászból a kerítés, a listavezetőnél sem.
Előzmény: csabyke (537)
csabyke Creative Commons License 2009.04.03 0 0 537
Most beszélgetnek a RADIO STEIERMARK-on az AMS-től egy manussal...

Márciusban 30 éve nem látott szintre emelkedett a munkanélküliek száma...

- 46% -al nőtt a fiatalok körében
- ~34 000 jelenleg a munkanélküli Steirer és Steirerinek száma :(

Szép :(
multiplas Creative Commons License 2009.03.12 0 0 536
..különösen úgy, hogy emlékeim szerint még mindig fizeti Mo. az osztrákoknak az elcseszett nagymarosi projektet áramban törlesztve..mert akkora energianagyhatalom ám az ország...
Előzmény: v_peti (535)
v_peti Creative Commons License 2009.03.12 0 0 535
Ez igaz. Amúgy Ausztriának ott a sok vízierőmű, de Magyarországon igencsak nehéz lenne Paksot pótolni.
Előzmény: minimal (534)
minimal Creative Commons License 2009.03.11 0 0 534
A margóra: nemrég a Wirtschaftsblatt-ban nyilatkozott valaki múgy, hogy érdekes állapot az atomenergia ellenzése, miközben az ország villamosenegia-igényének 10%-át olyan országokból importálja, ahol atomerőművek is működnek.
Előzmény: v_peti (533)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!