Érdeklődnék, hogy mikortól lehet adni a kisbabának sárgaborsópépet, illetve kelkáposztafőzeléket?
Most leszünk 9 hónaposak, (bár korrigáltan csak 7 hós lenne ) és mindent a korrigált kor szerint adok neki, ezért még túrót, sajtot, tojássárgáját sem kap.
Kipróbáltuk viszont a Holle kölespépet, hát úgy kiköpte, hogy csak na.Szerintem is szörnyű az ize, bár csak vízzel kevertem össze, mint a Sinlacot.
Van valakinek ötlete, hogy célszerű elkészíteni, hogy finom is legyen?
(Mert baromi drága volt, sajnálnám, ha az enyészeté lenne.)
Gyáva Nyúl, az árán kívül semmi más:))) Meg a rengeteg üres üveg, ami felhalmozódik közben.
Jégmadár, esetleg önts hozzá kis főzőlevet, az szokott segíteni a turmixolási problémákon. Edényekről lejött a lilaság? Paszternák olyan, mint a fehérrépa, csak édesebb.
RAFi, ez roppant tudományos magyarázatnak tűnik;))) Ha megengeded, megmosolyogtam:)))
"bocs, RAFI - nem bánom, ha a gyerekem darwinista lesz"
Totál félreértitek.
[page 44] People who eat too many potatoes and have to make a terrible effort in their heads to cope with potato fermentation therefore tend to be weak in the head. It is mainly the middle parts of the brain that grow weak, leaving only the front parts which make little effort to prevent potato fermentation. It is actually due to the fact that potatoes have come to be widely eaten in recent times that materialism has developed, for this is produced in the front part of the brain.
[page 46] Let us assume someone eats too many potatoes even as a child. Later in life you will very often find that such a person never knows when he has had enough, because his sense of taste has been ruined by potato consumption, while someone who has not eaten too many potatoes will know instinctively when he has had enough. This instinct, which is largely connected with the midbrain, is thus ruined by excessive potato consumption.
Moka, megkérdezhetem, mi a baj a bébiétellel? ideológia, ár, egyéb? :) én kecskeméti bio borsós bébiételt szoktam venni, ahhoz adok húst, a passzírozás kicsit túl sok munkának tűnik. :) Paradicsom: sűrített paradicsom a Csörsz utcai biopiacról, krumplival (bocs, RAFI - nem bánom, ha a gyerekem darwinista lesz :) ), csirkével keverve. Cékla: párolva (jó sokáig), aztán leturmixolva és jégkockakészítőben a fagyasztóba. A gyerek imádja, és ellentétben például az üveges kajákkal, a foltok simán kijönnek a ruhából. :) Paszternák: az volt ez egyik első kaja, amit bevezettünk, akkor még magában (és üvegesben, Holle), most már keverve, pl. krumplival meg hússal.
Fehérrépát és karfiolt enyémgyerek már csak húslevesből, zöldséglevesből kapott, önálló főzelékként nem. A brokkolit viszont próbáltam krumplival, ilyen-olyan pehellyel sűrítve, bébiételben is, de mindenhogyan rámköpte. :-D Spenót dettó...
Céklás bébiétel nincsen, legalábbis én nem találkoztam vele. Mindig kicsiket vettem, azok könnyebben puhultak, aztán turmix.
Mit is akartam még? Ja, a paradicsomos kajákat én is megcukroztam neki egy kicsit... merthogy anélkül én sem enném meg, azért az elég savanyú még krumplival keverve is...
A Hipp-ről meg annyit, hogy a fiam csak és kizárólag arra volt allergiás, valószínűleg az elenyésző kissebbséghez tartozik, de ilyen is van. Kontrolltesztet is csináltunk, mikor már hónapok óta nem kapott hipp kaját és az ekcéma-szerű kiütései is eltűntek, akkor adtunk egy kisüveges gyümölcsöt, hát egyből meglátszott a bőrén. :-(
sutheted is a ceklat (sutoben, hejaban), kicsit kevesebb koszolas, es az ize meg jobban kijon, amugy fura, h nem vitte a mixer, elviszi kemenyen is, hat meg fozve,
meg fozz egyszerre nagyobb adagot, mert ugye ceklatol minden csupa lila lesz:)
Ma próbáltam céklát adni Petinek először. Csomó ideig főztem, de a mixer vhogy mégsem akarta vinni...holnap főzöm tovább :-) Amúgy ízlett neki az a kicsi, amit sikerült "kinyernem", de tényleg nagyon gáz.
Fehérrépát nem szeretem, úgyhogy az nálunk nem lesz. Pasztinákot nem tudom pontosan, hogy mi, csak annyit, hogy hasonlít a fehérrépához.
Olajra nekem is ilyesmi mennyiséget mondott a gyerekorvos.
Természetesen nem a Tesco-ban vesszük a bébikajának szánt zöldségeket :) Legjobb az lenne, ha pl a MOM park melletti biopiacon meg tudnánk venni ezeket, csak (vidéki család lévén) ez kicsit messze van. Sok zöldséget szerzünk be "konyhakertekből, ismerősöktől, amelyekről tudjuk, hogy régóta nem használnak vegyszereket, műtrágyákat, stb.
A feleségem mindig vegyesen készíti a főzelékeket. Tehát a spenót, sóska, sütőtök kivételével az összes főzelék tul. képpen finomfőzelék. (főzés, turmixolás, gabona vagy rizspelyhes sűrítés)
BTW: Most konzultáltam az asszonnyal... tévedtem... a főzelékeket soha nem sűrítettük tejpéppel csak gabona- vagy rizspehellyel (by GERBER)
köszi Mindenkinek a válaszokat!!:) Ezekszerint nem nagyon tudom kikerülni a drága bébicuccokat:S Bár, ha 5-6 szem krumplihoz kell 1 üveg paradicsomos bébiital, az annyira talán nem vészes...
Tünde.sz, nincs só az Aranyfácánban, direkt erre vettem és megnéztem. Na de sebaj, majd elhasználom a mi kajánkba!:o)))
Szundi, hámozott, fagyasztott gesztenyét még életemben nem láttam sehol!! Lehet, rossz szupermarketbe járunk;))) Bébiételben egyszer már kapott paradicsomosat, azt persze megette, mert cukrozott:SSS
RAFi, aki a bébikajának valót a teszkóban szerzi be, annak csak gratulálni tudok. Mikor anno volt a paprika-balhé (marokkói rémlik, már nem emlékszem pontosan), már mindenhol máshol letakarították a polcokról, akkor a teszkóban még láttunk, megpróbálták elsózni hiperszuperakciósan. No comment.
És még "pár" dolog eszembe jutott:)) 1. Az olyan zőccségeket, mint fehérrépa, zeller, paszternák, Ti "önálló" főzelékként (úgy értem: a kaja nagy része, mondjuk 60-70%-a ez, a többi egy kis hús, pici krumpli sűrítésnek, kicsi alma ízesítésnek, stb.) adjátok, vagy inkább csak kis mennyiségben keverve valami máshoz? Ha ez utóbbi, mihez? Krumpli? 2. Karfiolt, brokkolit inkább el tudom képzelni "önálló" kajának. Mire számítsak, meg fogja enni így, vagy ezt is keverni kell máshoz? 3. Milyen olajat érdemes adni a kajákhoz? Sima napraforgó? Vagy inkább extraszűz oliva? És mennyit? Az komoly, hogy egy adaghoz (200 g) egy kiskanálnyi? (Nekem ez olyan soknak tűnik...) 4. És ha már bébiétel: céklás létezik? (Ez a másik növény, amit nem szívesen látok a konyhámban;)) Meg a sárgára festett falon se, úgyhogy ha kap, akkor a fürdőszobában fogja enni;)))
"és a Hipp tejpépben nincs sok káros- mesterséges anyag?"
Tudtommal nincs (a mesterséges vitaminokat leszámítva)
Azt tudom, hogy a HIPP termékek alapanyagai ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származnak (magyarul biotermékek) - úgy gondolom, hogy jó minőségűek és jóval kevesebb károsanyag van bennük, mint pl. abban a főzelékben melyhez az alapanyagokat a TESCO zöldséges-standján vásároltuk...
Jóminőségűnek tartom még a HOLLE termékeket, de azok még drágábbak és nehezebben beszerezhetőek idehaza - tehát nálunk marad a HIPP.
Lehet! Kecskemétinek még gesztenyés pulykája is van (volt 2 éve..)
(de lehet bio natur fagyasztott gesztenyét is kapni, abból totál szupi finomságokat lehet csinálni pl:
meggyes gesztenye:
megfőzöd a meggyet és összeturmixolod a kiolvasztott gesztenyével :) ennyi (a papíron fogyelni kell, hogy előfözött-e, mert ha nem, akkor azt is meg kell főzni, kis vízben, fedő alatt 20-30 percig).
A fiam sokkal jobban szerette a kajákat akkor, amikor már fűszereztem ezzel-azzal, biovegetával (sómentes), vagy pont bazsalikommal vagy oregano-val. A krumplit sokszor babérlevéllel főztem meg, hogy legyen is valami íze. :-)
Az én gyerekem sem eszi meg azt a paradicsomos cuccot amit én csinálok, de a bébiételt azt igen. Még nem mertem jobban fűszerezni pl.bazsalikommal, de lehet hogy ez lesz a megoldás.
A borsót visszafagyasztottam paszírozás után, de ez a kaja megviselte az idegeimet mire elkészült:-)
A gesztenyés kajákat gyorsan lehet készíteni hámozott fagyasztott gesztenyéből, rövid idő alatt megfő.
Paradicsomos bébiital, ha jól emlékszem, Kecskeméti, nem olyan tömény, mint a konzerv. Enyémgyerek szerette. Zöldborsót passzolom, azt mi elég későn kezdtük, bébiételben, aztán meg már csak héjával együtt. Ez a passzírozgatás nekem sem ment, most két szem borsóért? :-D
Ez a burgonyakérdés tényleg dilemma. Nehéz felvállalni, ha valaki nem ad a gyerekének burgonyát vagy húst, és mindenképpen egy másfajta világnézetet igényel annak megértése, hogy ezeknek a táplálékoknak más hatásuk is van mint amennyit a materialista-tudományunk eddig "felfedezett".
Mindenki döntsön saját belátása szerint. Ha valaki rendelkezik egy nyitottabb világnézettel, akkor úgyis körbejárja a témát.
Mi mindenesetre mellőzzük az alábbi ételeket - burgonya - paradicsom - hús (bocs Moka25 :)
Ezek helyett inkább az alábbi zöldségekből készült főzelékeket adjuk: - brokkoli - sárgarépa - spenót - sóska - sütőtök - borsó - kelbimbó - zeller - karalábé - karfiol - kelkáposzta
Sűrítésre (krumpli helyett) tejpépet(HIPP) használtunk illetve gabona- és rizspelyheket (GERBER)
:Ha valamit rendesen hőkezelsz, akkor utána simán le lehet fagyasztani.