Keresés

Részletes keresés

dzsodzso Creative Commons License 2002.08.20 0 0 80
Meg az, hogy ránézek a pizzafoltos monitoromon a gif-re, aztán megmondom a tutit, hogy mind hülye, aki ilyen grafikonokat tízezerszer jobb felbontásban elemzi (mondjuk egész életében)

Teszem hozzá, 100 évre tervezés az olyan, mintha azt mondanám, hogy most jobbra tekeri a kormányt, akkor valószínűleg a következő 1/100 másodpercben nem kezdi visszatekerni... (hasból kábé)

DcsabaS_ Creative Commons License 2002.08.20 0 0 79
SEMMI ilyet nem mondtam. Az én véleményem az, hogy mielőtt arról akarnánk dönteni, hogy a TECHNOLÓGIÁINKAT visszafogni, vagy éppen meglódítani kellene-e, tisztázni kell, hogy mi az oka a felmelegedésnek.

Tartok tőle, hogy NEM az emberi CO2 kibocsátás okozta a Szahara fokozatos elsivatagosodását, mint ahogy általában véve sem a kb. 12 ezer évvel ezelőtti (tulajdonképpen menetrend szerinti) felmelegedést.

Amúgy az a véleményem, hogy a CO2 kibocsátásnál nagyobb változást okoztunk azzal, hogy kiírtottunmk sok-sok erdőt, és általában véve is elszántóföldesítettük a földeket.

Előzmény: Dr. Lecter (78)
Dr. Lecter Creative Commons License 2002.08.20 0 0 78
Szóval akkor nyugodtan dőljünk hátra a fotelban, ne foglalkozzunk a szén-dioxid emisszióval se, mert korántsem biztos, hogy szerepet játszik a melegedésben, meg különben is gondoljunk arra, hogy eddig mindig hideg lett a melegedés után.

Ez valóban intelligens gondolkodás.

Előzmény: DcsabaS_ (77)
DcsabaS_ Creative Commons License 2002.08.20 0 0 77
Kedves éghajlatváltozás!

Ha tanulmányozod az általam belinkelt grafikonokat, akkor láthatod, hogy a jégkorszaki hideg periódusok hirtelen beköszönte előtt mindig felment (egy rövidebb időre) a hőmérséklet. A kérdés tehát nem az, hogy pillanatnyilag van-e melegedés (van), hanem az, hogy mi miattunk van-e (ez ugyanis egyáltalán nem biztos), és hogy nem vált-e hamarosan előjelet a változás.

Az általad idézett, növekedést jósoló becslések azon alapulnak, hogy meghosszabbították az utóbbi 100 évben észlehető tendenciát. (Ez majdnem annyire intelligens gondolkodásra vall, mint arra gondolni, hogy a kormánykereket ezután is jobbra fogják tekerni, mert az elmúlt másodpercekben arra tekerték.)

Előzmény: éghajlatváltozás (76)
éghajlatváltozás Creative Commons License 2002.08.20 0 0 76
Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) tavalyi tanulmánya szerint a köv. száz évben 1,5-5.8 Celsius fokos növekedés várható 1900 és 2100 között. A jelek szeriont a magasabb érték bekövetkezte valószínűbb - kivéve, ha komoly mértékben csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Egy hír még aug. elejéről:

az év első 6 hónapja az eddigi második legmelegebb első félév volt,
és a globális átlaghőmérséklet 2002-ben az eddigi mért legmagasabb szintet
is meghaladhatja - mondták brit időjárás szakértők. Globális szinten (az egész
bolygóra vonatkoztatva) valószínűleg 2002 melegebb lesz mint 2001 volt, és
még az 1998-as rekordot is megdöntheti - mondta Briony Horton, a brit
Meteorológiai Intézet éghajlatkutatója.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének szóvivője is egyetére
velük. 1970 óra megfigyelhető a globális hőmérséklet emelkedésének trendje.
Az 1970 előtti emelkédés részbe emberi-, részben természetes eredetű volt.
1970 óta viszont elsősorban az emberi eredetű szennyezés miatt emelkedik
Földünk hőmérséklete - mondta a Reutersnek.

A brit meteorológiai intézet jelentése szerint a hőmérséklet 150 év óta
történő rendszeres mérése óta az idei első félévben az átlagos 59 Fahrenheitnel 1,03 fokkal volt melegebb globális szinten, ennél magasabb
csak 1998-ban volt, akkor 1,08 Fahreinheittel haladta meg a félévi
hőmérséklet az átlagot. Az adatok szerint viszont az északi féltekén az idei
első félév az eddig valaha mért legmelegebb 6 hónap volt, 1,30 Fahrenheittel
a sokévi átlagot.
(ez csak egy rövid összefoglalója egy amngol nyelvű cikknek)

Az angol eredeti: http://www.globalwarming.net/news/news08032002-warmest2002.asp

In 2002 World Heads for Warmest Year Yet


Előzmény: DcsabaS_ (66)
éghajlatváltozás Creative Commons License 2002.08.20 0 0 75
dzsodzso Creative Commons License 2002.08.14 0 0 74
És vegyük hozzá, hogy mivel kevesebb az erdő, a havat sem fogja meg semmi, ez is a nedvesség elfolyásához vezet. Nem tudom milyen erős a hatás, de az biztos, hogy Erdélyben a tanyasi nép sokat panaszkodik, hogy nyáron nincs víz a patakban, pedig tavasszal még áradt! És azt mondják ilyen ingás régen nem volt!
Előzmény: padisah (73)
padisah Creative Commons License 2002.08.14 0 0 73

Sziasztok !

Az éghajlatváltozás témakörébe tartozik ez is, de nem konkrétan a hőmérsékletváltozással függ össze.

Arra gondolok, hogy a múlt század során (nálunk legalábbis) óriási folyószabályozási munkák folytak, lerövidítették a folyók hosszát , lecsapolták a mocsarakat, és további területeket vontak szántóföldi művelés alá.

Namost, a szántóföldi művelés, ahol viszonylag kis élőtömegű gabonák váltják fel az erdőket, meg a mocsarak megfogyatkozása, egyértelműen és jelentősen csökentette a szárazföldről elpárolgó vízmennyiséget. Jelenleg, amikor a Duna majd 7méteres vízszinttel ömleszti ki a vizet a kontinensről, a folyadék nagy része egyszerűen beleömlik a tengerekbe. Amíg voltak mocsarak ez a folyadékmennyiség , vagy legalábbis jelentős része el tudott párologni.

Kiváncsi vagyok, vajon a fent említett hatás mennyire lehetett jelentős. Minden bizonnyal kontinentálisabbá teszi az éghajlatot.

Padisah

Dr. Lecter Creative Commons License 2002.08.14 0 0 72
kissé félreértettem, bocs.
Előzmény: erbe (71)
erbe Creative Commons License 2002.08.14 0 0 71
A 47-es hozzászólásból kiemelt "negatív" kifejezés értelmezésem szerint nem a negatív befolyásra, hanem a "nem befolyásolásra" vonatkozott.
Előzmény: Dr. Lecter (69)
erbe Creative Commons License 2002.08.14 0 0 70
Korábbi években kialakult egy érdekes elméletem, amit lehet, hogy éppen az bizonyít, hogy mostanra megszünőnek látszik a jelenség.
Még a rendszerváltozás előtt sok éven keresztül rendszeresen megfigyelhető volt egy jelenség, lehet hogy nem túl nagy területen, de Nyugat-MO-n biztosan.
Tavasztól őszig, hétfőtől péntekig viszonylag egyenletesen szép volt az idő, péntek délután már felélénkült a szél, szombat-vasárnap már rossz volt az idő. Egy idő után feltűnő volt a rendszeresség, és mivel nálunk az északnyugati az uralkodó széljárás, elkezdtem gondolkozni, mi az, ami megakadályozhatja a szelet megszokott útjában.
Nyugat-Európában az energiatermelő berendezések munkaidőben (hétfő-péntek) fokozott terheléssel üzemeltek. Ez nagy területeken több felszálló meleg légáramlatot keltett, ami megzavarta a megszokott széljárást. A pénteki leállást követően ez azonnal helyreállt, majd a hétfői indulás újra felborította. Érdekes módon a 90-es évek kezdete óta ez egyre ritkábban volt megfigyelhető, míg végül mára majdnem teljesen megszűnt (a "majdnem" már a statisztikai valószínűség tartományába tartozik).
Ez utóbbit éppen a világgazdaságban bekövetkezett változásokkal próbálom magyarázni. Energiatakarékos technológiák, üzemek költöztetése (MO, Ukrajna, Kína, stb.), megújuló energiaforrások terjedése (szélerőművek, biomassza).
Én ugyan csak műkedvelő vagyok, de várom a szakértők véleményét is.
Okozhatta-e ezt a jelenséget a Nyugat hőtermelése, vagy túl kevés volt ehhez, esetleg most sem kevesebb a hőkibocsátás? Az adatok biztos megtalálhatók az Interneten, de könnyebben megtalálja, aki tudja, hol keresse.
Dr. Lecter Creative Commons License 2002.08.14 0 0 69
Szerintem ha összehasonlítjuk a közlekedési/ipari folyamatok volumenét most meg a negyvenes években, akkor a gondolatmenet értelmében most még nagyobb negatív hatásnak kéne lenni.
Előzmény: erbe (68)
erbe Creative Commons License 2002.08.14 0 0 68
"Még az sem
teljesen világos, az emberi hatás hogy lehet enyhén negatív a 40-es évek végén a (b) ábrán."
Végigolvastam a topicot, feltűnt ez a mondat. Nem tudom, mi alapján állítják ezt. Ha csak egyszerűen végiggondoljuk az akkori eseményeket, a világháború rengeteg járműmozgását (repülőgépek stb.), a robbanások energiakibocsátását, a fegyver és járműgyártás energiaigényét (kohászat), majd az újjáépítés nekilendülését (mészégetés, tégla- cementgyártás, megintcsak a kohászat), mindenki számára nyilvánvaló, hogy ez a nyüzsgő időszak fokozott hatást váltott ki a környezetre is.
Előzmény: pert1 (47)
dzsodzso Creative Commons License 2002.08.13 0 0 67
Így igaz.

Csakhogy ha ebben az évezredben elkezdődik, mikor lesz abból galciális (térítőkig húzódó egészéves) jégtakaró?

Előzmény: DcsabaS_ (66)
DcsabaS_ Creative Commons License 2002.08.13 0 0 66
Kedves dzsodzso(65)!

Ha megnézted a grafikonokat, akkor magad is láthatod, hogy a közeljövőben szinte bármikor bekövetkezhet a szinte menetrend szerint várható, kb. 3-4 fok/100 év ütemű lehülés. Nem pár ezer év múlva, hanem szinte máris. Aszteroida becsapódása nélkül.

Ha van melegedés, amit mi okozunk, az lényegesen kisebb az előbbi hatásnál, és talán még jól is jön a lehüléskor...

Előzmény: dzsodzso (65)
dzsodzso Creative Commons License 2002.08.13 0 0 65
Pontosabban fogalmazzunk.

Jelenleg is egy jégkorszakban vagyunk. Jégkorszaknak nevezik ugyanis, amikor a sarkokon összefüggő jégtakaró alakul ki.
Azonban egy jégkorszak irdatlan hosszú és úgynevezett glaciálisok és interglaciálisok váltakoznak.

(Most nem tudom pontosan, hogy az utóbbi glaciális a mammutok korában volt-e, mert az ókor végén-középkorban volt egy kissebb valami, ami meteortól is lehetett)

Én a magam részéről amondó vagyok, hogy törékeny civilizációnknak igenis számolnia kell a globális felmelegedéssel. Mint biológiai lényeknek nincs sok félnivalónk, hiszen az ember nagyon durván sokmindent kibír. A melegedés, majd a pár ezer év múlva bekövetkező glaciális miatt azonban egy drasztikus népességcsökkenést nyugodtan beírhatunk a naptárba...

Előzmény: DcsabaS_ (64)
DcsabaS_ Creative Commons License 2002.08.13 0 0 64
brief introduction to the history of climate

A hőmérséklet emelkedése az utóbbi 120 évben:
T: 1880...2000

A hőmérséklet változásai az utóbbi 2400 évben:
T: -400...2000

A hőmérséklet alakulása az utóbbi 12 000 évben:
T: -10000...2000

A hőmérséklet alakulása az utóbbi 100 000 évben:
T: -100000...2000

A hőmérséklet alakulása az utóbbi 400 000 évben:
-400000...2000

A grafikonokat tanulmányozva legalább olyan jó okunk van tartani egy újabb jégkorszaktól, mint a melegedéstől...

éghajlatváltozás Creative Commons License 2002.08.13 0 0 63

Esők és áradások jelzik világszerte: valami nincs rendben az éghajlattal


A szokásos csapadék háromszorosa hullott le hazánk északi régiójában az elmúlt időszakban. Harmincnyolc településen keletkeztek komolyabb károk. Egyelőre újabb felhőszakadások várhatók országszerte, az időjárás csak a hét második felében fordul jobbra. A rendkívüli helyzet Európában és Ázsiában katasztrófákat okoz, és ismét felveti a 2002-es nyár kérdését: klímaváltozás kezdődik? [Magyar Hírlap]

A hét végén ismét nyári napsütés

Németh Lajos meteorológus szerint a mostani hirtelen esőzéseket a Közép-Európa fölött egy önmagában pörgő ciklon okozza, aminek középpontja a Kárpát-medence fölött van. Ez ugyan szokatlan, de nem rendkívüli időjárási jelenség. A legfrissebb modellszámítások szerint szerda és csütörtök környékén ez a ciklon elmozdul kelet felé, így a hét végére és a jövő hét elejére ismét visszatér az augusztusra jellemző igazi nyári meleg és napsütés. A meteorológus szerint az időjárás mindig szokatlan és szélsőséges volt, csak kevesebbet tudtunk róla. A modern technológia és az információáramlás lehetővé teszi, hogy azonnal értesüljünk a világ különböző pontjain történő szokatlan természeti jelenségekről, katasztrófákról...

Az atmoszféra öntörvényű

Justin Mullins, a New Scientist egyik friss tanulmányának szerzője öntörvényűnek nevezi az atmoszférát. Szerinte a rendkívüli jelensé-gek, mint a nagy esőzések, a tengeri és a szárazföldi viharok nehezen magyarázhatók a tudomány jelenlegi eszközeivel. Nagyon messze van az az idő, amikor mesterséges eszközökkel lehetne befolyásolni
az időjárást, és csökkenteni a drámai hatásokat. Legújabban a tenger párolgását próbálják mesterségesen - vékony olajréteg ideiglenes telepítésével - szabályozni, mivel az úgynevezett atmoszferikus anomáliák rendszerint az óceánok felmelegedéséből s váratlan lehűléséből származnak. Az óceáni időjárási jelenségek emberi irányítása azonban csak helyi jelentőségű lehet egyelőre: még nem jött el a globális esőcsinálás időszaka.
A legfőbb befolyásoló kozmikus erő a napsugárzás, ez a szélerősségre, a hőmérsékletre és a légnyomásra is hat. Ám ezek az erők kaotikusan és nehezen kiszámítható módon érvényesülnek.

A klímaváltozás első jelei?

Zágoni Miklós fizikus, klímakutató: a jelenleg tapasztalható szokatlan időjárás a klímaváltozás során feltételezhetően gyakoribbá váló szélsőséges jellemzők egyik jele lehet. Persze ma is számos érv és ellenérv ütközik abban a kérdésben, hogy zajlik-e most klímaváltozás vagy sem. Számos meteorológus úgy véli: a vizsgált időtartam rövidsége miatt nincs meggyőző érv arra, hogy változás lenne. Természetesen ebben a kérdésben nem szerezhetünk teljes matematikai és statisztikai bizonyosságot. Amennyiben nem a jelenségek, hanem az azokat kiváltó okok felől közelítjük meg a problémát, akkor már egészen más a helyzet. Az okok között az elsők között szerepel a hőháztartás és az ezt vezérlő egyik tényező, a légköri üveggázok mértékének növekedése.
1860 óta figyelik nagyobb rendszerességgel a Föld időjárását, légkörét. Az azóta eltelt 150 év alatt érzékelhető természetes változást, vagyis a csökkenő hőmérsékleti trendet fordította meg emelkedőre, a légkör szén-dioxid-szint növekedése.
A 60-as, 70-es években felgyorsult CO2-kibocsátás-növekedés következményének első jele lehet a mostani változás. A 90-es években korlátozták az ózonbontó anyagokat (halogénezett freonokat) tartalmazó termékek gyártását, de az ezeket felváltó úgynevezett hidrogénezett freonokat (HCFC) kibocsátó áruk viszont az üvegházhatást segítik elő. Egyes hidrogénezett freonok bomlása ideje akár 10 ezer évig is eltarthat. Az elmúlt 100 évben 0,6-0,8 Celsius-fokos volt a fölmelegedés, és ennek nagy része az utóbbi 30-40 évre vezethető vissza.
Az átlaghőmérséklet, vagy az évi csapadék mértéke ugyan nem változott jelentősen, de azok időbeli eltolódása jóval hektikusabbá vált. Vagyis a nagyon meleget, a hosszú ideig tartó aszályt hirtelen rengeteg csapadék követi.
Egész Európában, sőt a világon is a szokatlan időjárási jelenségeknek lehetünk szemtanúi. A Fekete-tengeren korábban nem voltak szokásosak a tornádók. Melbourne-ben pedig már 150 éve nem volt olyan meleg télen, mint most, amikor is 18 Celsius-fokot mértek. Augusztusban Rómában inkább szárazság és a nagy meleg volt a jellemző, nem pedig az intenzitásában és mennyiségében "trópusi" jellegű esők, mint mostanában. Magyarország északi részein olyan patakok öntöttek ki a hirtelen lezúduló, koncentrált esőzések következtében, melyek korábban ritkán léptek ki medrükből.
Augusztusban ritka az ilyen alacsony hőmérséklet és a nagy esőzések. A légnyomás és a hőmérséklet viszonyában fennálló globális összkép is szokatlan. Az erős ciklonális tevékenység augusztusban errefelé szintén nem szokásos.
A nagy klímamodellek szerint átlagosan a telek enyhülnek, az éjszakai hőmérséklet csökken, a nyarak melegebbek lesznek, és az átlaghőmérséklet is nő. Mifelénk hosszabb távon az összcsapadék csökkenése és a párolgás növekedése várható, a nagy csapadékövek északabbra tolódnak. Az esők eloszlása viszont szélsőségessé válik...

németh lajosról vagy jót, vagy semmit. Zágonival teljesen egyetértek.

éghajlatváltozás Creative Commons License 2002.08.13 0 0 62

Árvíz: Ausztria hatalmas területei víz alatt - éghajlatváltozás?

A meteorológusok mintát látnak a világszerte dúló rendkívüli időjárási eseményekben: Friedrich-Wilhelm Gerstengarbe, a németországi Potsdamban lévő klímakutató intézet egyik munkatársa a Die Presse című bécsi lapnak kifejtette: a rendkívüli időjárási események ilyen világméretű láncolata akkor szokott előfordulni, amikor egy klíma egy másikká van átalakulóban és a középkori kis jégkorszak beköszöntével vont párhuzamot. Ezen belül Ausztriában és Európa környező részében az utóbbi napok rendkívüli esőzéseit a Genovai-öbölben kialakuló, észak felé vonuló, és ott hidegebb légtömegekkel találkozó ciklonok okozzák - mondta. [MTI]

éghajlatváltozás Creative Commons License 2002.08.13 0 0 61

Globális felmelegedés - szemmel látható bizotnyítékok

Végre szemmel is jól látható a globális felmelegedés hatása. A Greenpeace által összegyűjtött képeken száz éves időskálán követhetjük nyomon, hogy miként tűnnek el a világ magashegységeinek gleccserei...

éghajlatváltozás Creative Commons License 2002.08.13 0 0 60

A jegesmedvék a globális felmelegedés fő áldozatai lehetnek

A fenntartható fejlődést tárgyaló johannesburgi világkonferencia előtt néhány héttel világot látott WWF-jelentés szerint a jegesmedvék fontos élőhelyeinek pusztulása következhet be a globális felmelegedés miatt. A klímaváltozásért leginkább felelős országok még mindig haboznak a Kiotói Jegyzőkönyv ratifikálását illetően...

éghajlatváltozás Creative Commons License 2002.07.04 0 0 59
A belterjesség végzetes
A globális felmelegedés hatása a madarakra.
éghajlatváltozás Creative Commons License 2002.07.04 0 0 58

Csatlakozás a Kiotói Jegyzőkönyvhöz

A pénteki kormányülésen végre döntés született Magyarország csatlakozásáról a Kiotói Jegyzőkönyvhöz. Információink szerint még a johannesburgi "Rió+10" csúcstalálkozó előtt az Országgyűlés megerősíti hazánk csatlakozását.
éghajlatváltozás Creative Commons License 2002.07.04 0 0 57

Nincs köze

Zágoni Miklós fizikus-filózófus írása arról, hogy tényleg nincs-e köze az éghajlatváltozásnak a múlt hétfői melegrekordhoz. [Magyar Hírlap]
jee_c Creative Commons License 2002.06.24 0 0 56
2000 km-es sugarű tükör? :-)))
Nem gyenge! :)
Vagy napvitorlást építsünk? :)
Előzmény: pert1 (52)
éghajlatváltozás Creative Commons License 2002.06.24 0 0 55
A klímaváltozás járványokat eredményezhet
2002. június 21. péntek 15:56

A felmelegedés miatt számítanunk kell arra, hogy a világ élőlényeit - a növényeket és az állatokat egyaránt - gyakrabban sújtják majd megbetegedések és járványok, állítja egy amerikai kutatócsoport, ugyanakkor mások szerint nincs elegendő bizonyíték a birtokukban ezen állítás alátámasztásához.
A Cornell Egyetemen dolgozó Drew Harvell által vezetett csoport két éve kutatja a klímával összefüggésbe hozható betegségeket. Harvell elmondása szerint meglepően sokféle kórokozó terjedését befolyásolja a klímaváltozás - a vírusokat, a baktériumokat, a gombákat és a parazitákat, s ezzel egyidejűleg sok gazdaszervezet ellenálló képességére is hatással van, például a korallokra, az osztrigákra, a növényekre és a madarakra. Az egyik társkutató, Richard Ostfeld - aki egy állatokkal foglalkozó ökológus - azt is hozzátette, hogy ez a kérdés nemcsak a korallzátonyok pusztulását vagy a malária tejedését tanulmányozó szakembereket érinti, mivel hasonló növekedés fedezhető fel a betegségek előfordulásában is. - "Nem akarunk rémeket látni, de aggódunk."
Néhány szakértőt nem győzött meg a tanulmány. Simon Hay, az Oxford Egyetem járvány szakértője elismeri, hogy a betegségek és azok hordozói érzékenyek a klímára, és a klíma változik. Azzal azonban nem ért egyet, hogy a klíma kedvezőtlen irányban befolyásolja a megbetegedések előfordulását, mivel erre még nincs elegendő bizonyítékunk.
Az amerikai kutatócsoport több olyan lehetőséget is talált arra, hogy a felmelegedés miként fokozhatja a betegségek terjedését.Például a melegebb teleken nem pusztulnak el a kórokozók és a hordozóik, illetve olyan területeken is megjelenhetnek, ahol korábban túl hideg volt.
A kutatók olyan emberi betegségeket is megvizsgáltak, amelyek terjedése köztudottan a meleggel hozható összefüggésbe. Ilyen például a malária, a Lyme-kór és a sárgaláz. Bár való igaz, hogy a felmelegedés hatására a hidegebb éghajlatokon is elterjedhetnek ezek a betegségek, a kutatók szerint ez az összefüggés vitatható, mivel számtalan egyéb tényező, például a megelőzési programok hiánya vagy a rossz életszínvonal is szerepet játszik a terjedésükben.
A nem emberi betegségek vizsgálatát azonban nem befolyásolják ilyen tényezők, így könnyebben felismerhetők az összefüggések, mondta Ostfeld. A csoport a lepkéknél, a tölgyfáknál, az osztigáknál, a búzánál és az oroszlánoknál is talált bizonyítékot a felmelegedés okozta megbetegedésekre.
(New Scientist - stop!)

http://www.stop.hu/jovonezo/index.tdp?f=30833&usr_stop=f2ac2f96223522243c818852c91eafba

Törölt nick Creative Commons License 2002.06.21 0 0 54
Nam kell tükör,elég ha alumíiniumport lőnek fel a légkör fölé...
Előzmény: pert1 (52)
DcsabaS_ Creative Commons License 2002.06.20 0 0 53
Javaslom tanulmányozásra a következő linken olvasható (és nézhető) adatokat:

http://muller.lbl.gov/pages/IceAgeBook/history_of_climate.html

pert1 Creative Commons License 2002.06.20 0 0 52
A 30 fokos júniusok illetve a századvégi 6 fokos felmelegedés is ilyen félfokos változások
extrapolációjából jön létre, és akkor egyáltalán nem mindegy, hogy 0.3 fokos változásból extrapolálunk
1-1.5 fokos növekedést a század végére, vagy pedig 0.8 fokos változásból 4-6 fokos növekedést.

A meleg júniusok nem hagytak valami mély benyomást (lehet, hogy nem különböznek lényegileg a
25 fokosaktol?), de arra igen határozottan emlékszem, hogy hónélküli telek már 20-30 éve is voltak,
különösen azokban az években, amikor jó elore sikerült szállást lefoglalni a téli síeléshez.

Az éghajlatváltozás befolyásolására, illetve a globális felmelegedés csökkentésére van egy
igen egyszeru módszer (az "utazás a Mars bolygóra" topikban került elo, bár ott a Mars felmelegítésére
és terraformálására akarják használni, de feltehetoleg ellenkezo célra is alkalmas), nagyméretu
tükröket kell felloni Földkörüli pályára, a Föld és a Nap közé elhelyezve ezek visszaverik a
napsugárzást, ezáltal csökken a Földet éro sugárzás és hidegebb lesz. Egy 2000 km sugarú tükör
10 %-kal csökkentené a Földet éro sugárzás mennyiségét. (ahogy a klímakonferenciás totojázást
elnézem, még mindíg ez a legreálisabb megoldás a globális felmelegedés csökkentésére:-)

A módszer egyébként lokálisan is alkalmazható, hordjunk napernyot a 30 fokos júniusban !

Előzmény: Törölt nick (51)
éghajlatváltozás Creative Commons License 2002.06.20 0 0 50
http://www.origo.hu/tudomany/fold/20020618felmelegedes.html

Felmelegedés Alaszkában: süllyedő házak, költöző lakosság

Alaszka távoli vidékein a felmelegedés következtében felolvadó jég miatt a települések lakóinak el kell hagyniuk szülőföldjüket.
A Bering-szorosban lévő Shishmarefben a hőmérsékleti változások nagy mennyiségű jeget olvasztottak fel, ami veszélyezteti a települést. Környezetvédelmi szakemberek szerint a helyi téli középhőmérséklet 10 fokkal, a nyári 5 fokkal emelkedett 1970 óta. A The Times újság értesülései szerint a jéggel borított sziget lakói jövő hónapban szavaznak arról, hogy elhagyják-e a szigetet, ami egyre kisebb lesz az óceán térhódítása miatt.
Helyi lakosok úgy nyilatkoztak, hogy valószínűleg mindnyájan arra szavaznak, hogy magasabb vidékre költözzenek, mivel alig maradt már föld a lábuk alatt. Az USA környezetvédelmi ügynökségének felmérései szerint a Shishmaref körüli, tengerben úszó jégtömbök tömege 14%-kal csökkent 1978 óta, az 1960-as évek közepétől számítva pedig 40%-kal. Az olvadó jég hullámzást kelt, ami erodálja az eddig egész évben fagyott állapotban lévő talajt.
A házakat eddig is hidraulikus emelőkkel kellett aládúcolniuk, hogy az alapjuk ne süllyedjen a felolvadó altalajba, ami a házak építésekor fagyott állapotban volt. A jégtömbök olvadása veszélyezteti a Transz-Alaszka olajvezetéket is, mert repedéseket és olajszivárgást idézhet elő sodródó, felszabaduló jég.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!