Keresés

Részletes keresés

RnD Creative Commons License 2024.04.06 -3 4 134

Ma a junior válogatott második felkészülési meccsén Balatonbogláron:

 

Magyarország junior - Spanyolország junior: 32-32 (14-15)

 

Délelőtt 10h meccs volt, számítani lehetett arra h nem leszünk még teljesen ébren. A reggeli meccseket nem szeretjük:)

 

Viszont aggodalomra semmi ok, jobbak vagyunk mint a többiek. Ezt nem én mondom, hanem Eric Baradat, a francia juniorok edzője még februárban amikor itt voltak felkészülési tornán..

RnD Creative Commons License 2024.04.06 -2 3 133

"Imre Szofi 0/10-zel kezdett...."

 

Egy évvel ezelőtt, a 2022/23-as szezon felkészülési meccsein Imre Szofi végig így "védett" (azaz szinte semmit). Utána nyáron az U19-es EB-n aztán teljesen jó volt.

 

Don't panic...

Előzmény: fulees (132)
fulees Creative Commons License 2024.04.06 0 4 132

A juniorok, ma igencsak kicentizték a spanyolok elleni meccset...(32-32) Az első félidőben volt már -6 is (9-15) (a kapusaink csak akkor találkoztak a labdával, amikor a hálóból vették ki azt). Imre Szofi 0/10-zel kezdett és az egész első félidőben csak 1(!) db védés volt, de a védekezésünk is inkább hasonlított egy ementáli sajtra, mint védekezésre. Változást a védekezésben, Panyi beállása hozta meg. Onnantól kezdtünk el védekezni is, és futottunk egy 5-0-s rohamot. A második félidőben folytatódott ez a kanosszajárás, mert a kapusaink (mindhárom) ismét nem találkoztak labdával. Igy elmondható, hogy összesen 4(!!) védést produkáltak a kapusaink összesen a mérkőzés folyamán.

MRZolika Creative Commons License 2024.04.06 0 1 131

Az a nagy gáz, hogy felnőttben is osztálykülönbség van. Csak fordítva

Előzmény: RnD (130)
RnD Creative Commons License 2024.04.05 -1 4 130

Ma az U18-asok második felkészülési meccsén Gyálon:

 

Magyarország U18- Norvégia U18: 40-20 (21-8)

 

A norvégok nyitott védekezéssel kezdtek, és ezzel kicsit megleptek minket. A meglepetés nagyjából tíz percig tartott, utána viszont kijött a két válogatott közti tudáskülönbség. Kicsit több mint negyedóra kellett ahhoz h 10-4-re nálunk legyen az előny és huszonöt percig csak öt gólt kaptunk. Öt gólt, nem többet....

 

Túlzás nélkül mondhatjuk h osztálykülönbség van a két csapat között. Nálunk rengeteg jó egyéni teljesítmény volt, Fazekas Virág, Varga Dalma, Pálmai Lizi, Vári Arina, Kacsó Noémi, Katona Lujza és még sorolhatnám. A kapuban az első félidőben Lukács Bogi állt és szuperül védett (majdnem ötven százalékkal)...

 

Most jöhetne egy top-válogatott, a dánok vagy a franciák mert amilyen jó formában vagyunk tuti elkapnánk őket is. Helyette lesz holnap Szlovákia, ezt kicsit sajnálom...

 

A meccset elemezni nem érdemes, de írok még róla kicsit hosszabban a jövő héten majd:)

RnD Creative Commons License 2024.04.05 -1 3 129

Ma a serdülők második felkészülési meccsén Siófokon:

 

Magyarország U16 - Horvátország U16: 26-24 (10-12)

 

Holnap reggel 10h Románia következik.

RnD Creative Commons License 2024.04.05 -1 3 128

"Az első támadásokat balkezes lövőnk, Fazekas Virág irányította...."

 

Sorry:) ezekben a meccsleírásokban a 'jobb' és a 'bal' annyiszor fordul elő h előbb-utóbb összekeverednek a szövegben.... Mert ugye a balkezes lövőnk is jobboldalon játszik:)

Előzmény: RnD (120)
RnD Creative Commons License 2024.04.05 -1 3 127

Köszi az infót. A sérülés remélem nem komoly.

Előzmény: SiG_ (118)
RnD Creative Commons License 2024.04.05 -1 3 126

Szuper előkészítés és assziszt j2>j1 Balogh Verától jobbszélre Katona Lujzának...a két védőt Vera összerántotta ahogy kell és a labda úton van már szélre (23-25 53. perc)

 

 

RnD Creative Commons License 2024.04.05 -1 3 125

"...Evelin lő gólt b3 6 méterről beállóból (assziszt: Polett j3 tíz méterről)" [12-12 31. perc]

 

Tipikusan az a játékszituáció amelyikben Polett jól teljesít: hosszú passz/assziszt és rendezetlen védelem.

 

 

RnD Creative Commons License 2024.04.05 -1 3 124

"...Balogh Vera befutott középre, ott felugrásból hét méterről kapura lőtt, az egyik védő hátulról lökte a levegőben, a második védő elöl a hatoson belülről ütött rá a lövőkezére, a lövés így aztán a kapu fölé ment....de hogy ebből miért nem lett hetes csak szabaddobás?..."  (7-5 20. perc)

 

 

Előzmény: RnD (120)
RnD Creative Commons License 2024.04.05 -1 3 123

"....Balogh Vera......b3 9 méteren hirtelen megindult előre és - kihasználva a spanyol védők fogalmatlan helyezkedését plusz a szaggatottig kilépő beállós lomhaságát – akadály nélkül befutott a vonalig és onnét a hálóba bombázott..." (7-5 18. perc)

 

A labda pirossal...

 

 

RnD Creative Commons License 2024.04.05 -1 3 122

Itt a kapusról kipattanó labdát a spanyol beálló már megszerezte. Találós kérdés: vajon össze tudunk zárni előtte hat méteren...? (6-5 17'05")

 

 

 

A válasz: IGEN.

 

 

 

RnD Creative Commons License 2024.04.05 -1 3 121

"...Ezután Virág az egyik baloldali védőről átlövésből próbálkozott..."

 

...itt persze úgy értem aki "nekünk baloldali", azaz szemből van a pálya baloldalán.

Előzmény: RnD (120)
RnD Creative Commons License 2024.04.05 -1 4 120

Magyarország U18 – Spanyolország U18: 27-25 (11-11)

 

 

 

Bede Fanni (b1) –Balogh Vera—Seres Liza (beálló) –Kriston Kíra—Fazekas Virág –Varga Dalma (j1)

 

 

Az első támadásokat jobbkezes lövőnk, Fazekas Virág irányította: felkanyarodott balkettőbe és onnét próbált lőni illetve valakinek passzolni, mindezt nagyon bizonytalanul és tétován, olyannyira h passz helyett kétszer is eladta a labdát. Mindkettőből indulásgólt kaptunk (0-2 2. perc) Ezután az egyik baloldali védőről átlövésből próbálkozott, sikertelenül. Majd a beállót akarta megjátszani, ez a labda is a spanyolokhoz került. Közben Kriston Kíra középen kilenc méterről ügyesen be-egy-egyezte magát a hatosig, ahol faultolták. A hetest Virág belőtte, ez lett az első gólunk ezen a meccsen. Majd b3 kilenc méterről újabb átlövéssel próbálkozott, ez is a kapu mellé ment (nem sokkal de mégis.....) Őszintén szólva ennyire formán kívül Virágot még egyszer sem láttam.

 

Szerencsére a spanyolok elöl két támadást is elléptek, egy ziccert jobbszélről a kapufára lőttek és egy másik ziccert ugyanonnét Majoros Gréta védett.....ennek ellenére igen hamar időt kértünk (1-2 6. perc) TO után Kriston Kíra vette a kezébe a kezdeményezést, betört a vonalig, két védő között bedőlt előre és majdnem a padlóról klassz gólt lőtt (az ilyen padlóközeli gólok az ő specialitása, mint  ez már korábban kiderült…) [2-2 7. perc) Aztán Balogh Vera próbált ugyanott betörni kétszer is, de csak szabaddobást tudtunk elérni, majd passzívnál Vera kilenc méterről talpról az egyik blokkoló játékosba lőtte a labdát…jöhettek a spanyolok. Szerencsére az ő támadásuk sem ment flottul: először az irányítójuk kanyarodott fel balra és b2 hét méteren cselesen eldobta magát plusz még fel is kiáltott..... túl korán ahhoz h Virág (j2 védő) faultolhatta volna, de hát a spanyolok híresen nagy színészek. A jv-k szerencsére nem voltak  vevők az ilyesmire. Jobbszélen viszont ziccerbe kerültek megint, de ezt a ziccert Majoros Gréta ugyanúgy védte mint az előző kettőt. Ebből aztán gyorsan felhoztuk a labdát és Virág harmadszor is megpróbált átlövésből betalálni, most b2 8 méterről, de ez a lövés sem sikerült, a kapu fölé ment nem sokkal.

 

Ellenfelünk következő támadása is igen körülményesen alakult-alakulgatott: a végén beküldték jobbkettőbe az egyik nagytermetű színesbőrű beállójukat aki amúgy szinte semmi gólveszélyt nem jelentett – legalábbis az első félidőben - de arra jó volt h két baloldali védőnk (Vera és Bede Fanni b2 & b1) fölé tornyosulva helyet csináljon a jobblövőnek, aki meg is próbált ott bemenni…. végül befújtak erre egy hetest és ezzel újra a spanyoloké lett az előny (2-3 11. perc) Ezután két gyors gól következett: Kriston Kíra – leginkább magabiztos játékosunk a kezdősorból – bement j2/j3  vonalig, ott három védő is összefutott körülötte, beállónk Seres Liza viszont teljesen üresen maradt a hatoson, ezt látva Kíra rögtön visszapasszolta neki a labdát középre és Liza persze nem hibázott. De még csak fel sem eszméltünk, Lizát máris kiállították: a spanyol irányító elment mellette kilenc méteren, előre vetődve gólt lőtt és közben Liza hátulról minimálisan megtámasztotta.... Így aztán jött másik beállónk, és ő is rögtön helyzetbe került, majdnem ugyanilyen helyzetbe: most Virágra léptek ki a védők baloldalon, ő faultból megjátszotta Evelint, aki b3 hét méteren teljesen üresen kapta a labdát, befordult és bevágta a rövid sarokba (4-4 12. perc)

 

Ez a 4-4 aztán hosszabb ideig nem változott..... Végül Kriston Kíra elégelte meg a gólcsendet és talált be kétszer: --először b2 betörésből (itt szabad volt előtte az út mert Vera prímán előkészített neki,  vele egyidőben befutott b3 a hatosig, ott két védőt is összekapott maga előtt és csak aztán adta ki a passzt balra Kírának) –másodszor j3 tíz méterről egyenes befutásból rendezetlen védelem ellen (itt a labdát Virág hozta fel jobbkettőben és adta oda Kírának balra kilenc méteren, éppen a legjobb ütemben.... védő itt sem volt már előtte) [6-4 15. perc]

 

Kétgólos előnyünk volt hát az első negyedóra végén és ez a különbség meg is maradt. Erről Balogh Vera gondoskodott amikor b3 9 méteren hirtelen megindult előre és - kihasználva a spanyol védők fogalmatlan helyezkedését plusz a szaggatottig kilépő beállós lomhaságát – akadály nélkül befutott a vonalig és onnét a hálóba bombázott (7-5 18. perc)

 

Újabb hetest fújtak be a spanyoloknak, már a másodikat Varga Dalmáról és Virágról (j1 & j2 védők)…. de a büntetőt Majoros Gréta kivédte és a kipattanó labdával bevetődő balszélső ziccerét szintén. A következő támadásnál megint Balogh Vera vállalta magára a góllövést: befutott középre, ott felugrásból hét méterről kapura lőtt, az egyik védő hátulról lökte a levegőben, a második védő elöl a hatoson belülről ütött rá a lövőkezére, a lövés így aztán a kapu fölé ment....de hogy ebből miért nem lett hetes csak szabaddobás?

 

Vadkerti Luca – aki Virág helyett állt be - jobboldalon egy átemelős csellel bement a hatosig és onnét a kapuba bombázott (szép egyéni akció) [8-6 21. perc] Luca aztán a következő fél percben kétszer is megpróbálta helyzetbe hozni szélsőjét jobboldalon: az első passznál Varga Dalma kicsit korán indult el és a labda a térdére pattant, a másodiknál labdaszerzésből indította Dalmát aki szabadon mehetett előre…de a labdát nem tudta megszelidíteni így aztán kétszer indulás lett belőle.... És ez a balszerencse sorozat még mindig nem ért véget: a következő spanyol támadásnál Dalmáról került ziccerbe a spanyol balszélső, és ha kapusunk Majoros Gréta nincs a helyén....de a helyén volt és védte ezt a lövést is.

 

Vadkerti Lucának ezek a kudarcok nem szegték a kedvét, rohamozott rendületlenül, bement középen hat méterre a két hármas védő közé és onnét szuper asszisztot adott tőle jobbra két méterre Seres Lizának, aki előtt már nem volt védő.... sakk-matt helyzet (9-6 23. perc)

 

Az utolsó hét percben – most a cserékkel sokáig vártunk – új játékosokat küldtünk pályára: irányítóban Polettet, ballövőben Pálmai Lizát. Ez a váltás rosszul sült el, mert a spanyolok hamar kiegyenlítettek és a félidő végjátékát 5-2-re megnyerték (9-6>11-11 23-30. perc)

 

A spanyol egyenlítés után (9-9 26. perc)  azért megráztuk magunkat és elöl elkezdtünk jóval dinamikusabban támadni. Elöl Luca  jobboldalon megvárta amíg Lizi  középen megiramodik előre majd tíz méteren megjátszotta őt, Lizi bement a labdával j3 hat méterre és ott a védő előtt visszaforgatta azt középre Seres Lizának aki ziccerből lőhetett és persze betalált (szép akció) [10-9 27. perc]

 

Sokáig nem örülhettünk, mert Polettről (b2 védő) máris kaptunk egy gólt. Ezután hosszan és tanácstalanul támadtunk...... passzív játéknál most jöhetett volna Szeibert Anna  – de ő nincs ezen a tornán – így aztán Pálmai Lizi kilenc méterről felugrásból átlövés helyett inkább Seres Lizát próbálta megjátszani beállóban, de a passz nem sikerült…

 

Másfél perc volt hátra, a spanyolok időt kértek majd jobboldalon Polett mellett (b2) védő fejezték be az akciót… össze is hoztak rögtön egy hetest, és aztán egy hetesgólt (10-11 29. perc). Szinte rögtön válaszolni tudtunk erre: Polett elöl végre egy olyan helyzetbe került ahol elemében van: j2/j3 hat méterről védőkről kellett egy hosszú asszisztot adni jobbra Vadkerti Lucának, aki ezzel be tudott menni és jobbszélről klassz gólt lőtt (11-11 29’02”)

 

Az utolsó percben Majoros Gréta védett még egy ziccert jobbszélről és aztán még egy időntúli szabaddobáshoz is oda kellett állni. Visszaemlékezve a Kárpát-kupa román meccsére kapusunknak ez most nem volt egy rutinfeladat, odafigyelt nagyon és nem is lett belőle probléma. Így az első félidő végén még nem dőlt el semmi (11-11).

Előzmény: RnD (119)
RnD Creative Commons License 2024.04.05 -1 4 119

MÁSODIK FÉLIDŐ

 

 

Mihály Hanna (b1) –Pálmai Liza—Szár Evelin (beálló) –Polett –Vadkerti Luca –Katona Lujza (j1)

 

 

A második félidő valóságos gólparádéval kezdődött. A spanyolok úgy gondolhatták – némi joggal – hogy az előző félidő végjátékában mutatott gólerős játékukkal ránk kényszeríthetik az akaratukat. Mi meg persze nem hagytuk magunkat.

 

Az akciók így jöttek egymás után:

 

--spanyol gól b2 egy-egyezés után betörésből vonalról (j2 védőnk Polett kilépett nyolc méterre ami hiba volt mert utána már el tudtak mellette menni)  11-12

Evelin lő gólt b3 6 méterről beállóból (assziszt: Polett j3 tíz méterről rendezetlen védelemnél)

12-12

--spanyol gól balszélről 12-13

Polett lő kapura b2 hat méterről kicsit kisodródva> a kapus védi a lövést

--gyors labdafelhozatal után a spanyol ballövő középen nyolc méterről felugrásból betalál 12-14

Lizi lő gólt b3 betörésből (Luca klasszul előkészített neki)  13-14

--spanyol gól gyors középkezdés után balszélről 13-15

Vadkerti Luca b3 kilenc méteren le-egy-egyezi a kilépő védőt és utána b3 6 méterről betalál 14-15

--a spanyol játékos középen hét méteren elmegy a védők előtt és aztán j3 hét méterről gólt lő

(itt Evelin először felzárt középen balra így aztán j3 üresen maradt) 14-16

Vadkerti Luca középen tíz méterről jobbra adott labdáját Polett mozgásban j3 tíz méteren nem tudja elkapni TF>labdavesztés de a spanyolok indulását levédekezzük

--a spanyol beállós gólt lő b2 hat méterről Polettről és a felzáró Katona Lujzáról de a gólt nem adják meg mert vonalra lépett TF

Vadkerti Luca középről jobbszélre szánt labdáját a spanyol b2 védő megszerzi TF

--a spanyolok egyik keresztpassza a saját játékosuk lábát találja el b2 8 méteren TF

Balszélsőnk Katona Lujza INDgól 15-16

--a spanyol balátlövő megindul Polett + Katona Lujza között és betörésből betalál 15-17

Pálmai Liza b2 belemenés TF

--a spanyol beállónak szánt labda lábat ér TF

Evelin b3 6 méterről lő kapura, a lövést védi a kapus illetve a jv-k szerint Evelin vonalra lépett

(kiváló passzt kapott a b3 8 méterre befutó Pálmai Lizitől)

--gyors labdafelhozatal után rendezetlen védelemnél az egyik spanyol játékos faultból b3 hat méterről kapufára lövi a labdát >spanyol hetes és hetesgól 15-18

 

 

Ezt a kilenc percet három góllal elveszítettük (11-11>15-18) Az okokat nem kell sokáig keresni…

 

--Egyrészt a szünet után kapust cseréltünk és az újonnan beküldött Lukács Bogi ma nem tudta elkapni a fonalat (ilyen nála azért ritka). Majoros Gréta a csapat legjobbja volt az első félidőben és az hogy hirtelen nem lett kapusunk hidegzuhanyként érte a csapatot (Bogi 0/7 zárta a mai meccset).

--Másrészt jobbszélen pályára küldtük a tizenhat éves Katona Lujzát akinek ez volt az első meccse az U18-as válogatottal. Kellett neki öt-tíz perc amíg felvette a védekezés ritmusát és nem könnyítette meg a helyzetét az sem h éppen Polett mellett védekezett… A spanyolok persze rájöttek h ezt a baloldalt - a mi védekezésünk jobboldalát - kell támadni, máshonnét szinte esélyük nem volt gólt lőni. Itt viszont igen, a hét gólból ötöt Polettről és Katona Lujzáról kaptunk. A játéknak ez a tudatos tervezése úgy tűnik a spanyolok egyik erős oldala…

 

Persze pánikra nem volt okunk és hamar vissza is jöttünk a háromgólos hátrányból. Evelin beállóból kiharcolt egy hetest amit belőttünk – megint Lizitől kapott nagyon jó asszisztot – és utána jöttek a cserék: Luca mellett jobbkettőben Himer Laura, ballövőben  Czenki Petra. A kapuba meg gyorsan visszaállt Majoros Gréta. Velük aztán alig öt perc alatt meg tudtuk fordítani az eredményt: --Vadkerti Luca baloldalon betörésből kiharcolt egy hetest, amit aztán nem lőtt be, de a kipattanót már igen –Czenki Petra felkanyarodásból j3 kilenc méterről lőtt egy szuper átlövésgólt –Petra b2 hat méterről kiváló asszisztot adott Evelinnek b3 nyolc méterre aki beállóból újból betalált – és szintén Petra j3 nyolc méteren három védőt is magára vont és faultból príma asszisztot adott b3 hat méterre Evelinnek ismét. Ennyit jelent ha valakiről tudják h átlövésekből is veszélyes: Czenki Petrára az első ilyen gólja után már muszáj volt több védőnek is kilépni......

 

Ezt az öt percet mi domináltuk és megnyertük 5-1-re (15-18>20-19) Negyedóra maradt még a meccsből és úgy tűnt most már sínen vagyunk. Legalábbis azt hittük.....

 

A spanyolok mindenesetre időt kértek és pályára küldték másik színesbőrű beállójukat, aki ha lehet még termetesebb mint az egyik. Igaz, az első félidőben ő sem jelentett gondot, de most hirtelen két gólt is lőtt egymás után (20-21 47. perc) Mi is új támadó hármassal álltunk fel: Himer Laura irányított, tőle balra Czenki Petra, a másik oldalon meg újra pályára került Fazekas Virág. Laura nagyon jó kettes védő de támadásban gyenge láncszem, most is eladott egy labdát hamar amiből aztán indulásgólt kaptunk (20-22 47’00”) Virág viszont régi önmagát idézte amikor j3 tíz méterről megindult előre, átment két védő között mint kés a vajon és a kapuba bombázott (21-22 48. perc)

 

Majoros Gréta védett egy betörés ziccert…utána viszont kaptunk három gólt zsinórban. Egyet indulásból: itt Virág kezére balra felkanyarodás közben odaütött az egyik védő aminek az lett a vége hogy Virág elejtette a labdát és ebből indulni tudtak. A másodikat hetesből lőtték: itt Virág mellett (j2 védő) be tudott törni az irányító és Virágot még ki is állították. Így új helyzet állt elő, időt kértünk. „Figyeljünk már oda” mondta Bohus Bea „a védekezésünk egy nagy adag nulla. Vágjál már oda….!” (Virág mondjuk odavágott.....) Aztán visszamentünk a pályára és rögtön borult minden: a spanyolok átálltak emberfogásra, erre persze nem számítottunk.... Szinte kővé meredtünk hirtelen, adtunk egy-két passzt majd Czenki Petra jobboldalra szánt labdáját az egyik spanyol játékos az oldalvonalon túlra ütötte..... mégis a spanyolok jöttek oldalbedobással és aztán lőttek egy üreskapus gólt (a kiállítás miatt nem volt kapusunk….)

 

[Többször is visszanézve ezt a jelenetet állítom h nem mi értünk utoljára a labdához....bár az is igaz h utána nem tiltakoztunk.]

 

 

Akárhogy is, hirtelen négy gólos hátrányba kerültünk (20-19>21-25 45-51. perc) így aztán izgalmas utolsó tíz perc elé néztünk. De mi sosem adjuk fel, most is felnőttünk a feladathoz és az utolsó tíz percet 6-0 megnyertük: ez igazi bravúr és jól mutatja válogatottunk harcos erényeit… Először Kriston Kíra talált be, a mai meccs mezőnyből talán legjobbja, aki feltalálta magát az új helyzetben is: emberfogó védőjét lerázta könnyedén, megindult előre és a hatosról a kapuba bombázott. Majoros Gréta védett egy ziccert jobbszélről. Katona Lujza balszélről lőtt gólt (mesés előkészítést kapott ehhez Balogh Verától) Majoros Gréta védett egy másik ziccert betörésből. Vera jobbkettőben bement a hatosig, faultolták.....és befújtak erre egy hetest. Ezt a hetest – most először – több spanyol játékos is nehezményezte, bár Verát előtte jobbról és balról is faultolták és mindkét védő fél lábbal a hatoson belül állt. Kriston Kíra ment oda a büntetőhöz és nem is hibázott. Mihály Hanna viszont kihagyott egy ziccert balszélről, de aztán rögtön javította is a hibát:  labdát szerzett, megindult vele.....és már ki is egyenlítettünk (25-25 55. perc)

 

A győzelemhez még kellett egy-két gól és erre minden esélyünk megvolt, a védekezésünk ugyanis az utolsó öt percre teljesen felpörgött, „flow-ba került mindenki”, a spanyolok támadásban teljesen reménytelennek tűntek. Mi viszont kétszer is betaláltunk: Himer Laura j3 7 méterről talpról lőtte át a védőket, Seres Liza beállóból b2/b3 hat méterről volt eredményes (kiváló asszisztot kapott a kilenc méteren felfelé mozgó Kriston Kírától b3 9 méterről). Az utolsó percben Majoros Gréta védett még egy ziccert betörésből és vége is lett a meccsnek…(27-25)

 

 

Sok minden jót mondhatunk erről a hatvan percről: a csapat játéka az utolsó tíz percben ahogy visszahoztuk a meccset mínusz négyről és megnyertük plusz kettővel, fantasztikus védekezésünk a legvégén, Majoros Gréta kiváló teljesítménye a kapuban az első félidőben és a második félidő végén – kell egy jó kapus és nekünk van ilyen, reméljük nem is egy – Kriston Kíra szuper játéka az egész meccsen és Balogh Vera, aki a végjátékban két spanyol támadást is egymaga hiúsított meg nagyon ügyesen. Az újak közül Vadkerti Luca és Czenki Petra is ígéretesen vette ki részét a győzelemből. Néhány nagy név viszont nincs túl jó formában, reméljük csak a mai norvégok elleni találkozóig....

SiG_ Creative Commons License 2024.04.04 0 0 118

 

Keceli-Mészáros Renáta megsérült, a válogatott meccs előtti bajnokira sem nevezte a Neka.

Ratalics Luca betegség miatt nem tudott elutazni, Szeibert Anna hasonló okból maradt távol.  

Előzmény: RnD (113)
RnD Creative Commons License 2024.04.04 -1 3 117

".... a szélsőknél például egy eleve rossz passz megmentése érdekében előfordul, hogy a labda visszakanalazása során már vonalra lépnek, de a technikait nekik fújják..."

 

Mondjuk ilyen esetekben én a technikai hibát a passzt adó játékosnak írom be, nem a szélsőknek:)

Előzmény: SiG_ (111)
RnD Creative Commons License 2024.04.04 -1 3 116

Ma a serdülők első felkészülési meccsén Siófokon:

 

Magyarország U16 - Lengyelország U16: 37-18 (16-8)

 

Gratula a csapatnak és a szakmai stábnak. A serdülők meccseiről - és a válogatottról - még ebben a hónapban hosszabban is írok, ami késik nem múlik....:)

RnD Creative Commons License 2024.04.04 -1 4 115

Ma a juniorok első felkészülési meccsén Balatonbogláron:

 

Magyarország junior - Románia junior: 32-22 (14-9)

 

A jobbszél teljesen kicserélődött és sokkal jobban teljesített: Gém Léna 4/5, Papp Dorka 1/1.

(ehhez képest a februári tornán három meccsen 5/12....)

 

Örültem annak is h Papp Dorkát újra behívták végre a juniorokhoz. Ifiben ő már nem fog idén játszani, de juniorban bizonyíthat (és tavaly is jó volt).

RnD Creative Commons License 2024.04.04 -2 4 113

Szélen több újdonsággal: egyrészt most két balszélsőnk van, Mihály Hanna és Bede Fanni.

 

Jobbszélen Ratalics Luca kimaradt a keretből, helyette az U16-ból hoztunk fel egy balkezes szélsőt, Katona Lujzát.

 

És Keceli-Mészáros Renivel vajon mi lett...? Ma sem az U18-ba, sem a juniorba nem nevezték.

(Ha jól emlékszem az U18 válogatottal készül most.)

 

 

RnD Creative Commons License 2024.04.04 -1 3 112

Ma az ifik első felkészülési meccsén Gyálon:

 

Magyarország U18 - Spanyolország U18: 27-25 (11-11)

 

Érdekes meccs volt, több új játékossal. A beállók jók voltak és Majoros Gréta is a kapuban.

 

Részletek később:)

 

 

SiG_ Creative Commons License 2024.04.04 -1 2 111

"A technikai hibák száma sok mindenen múlik"

 

Ez természetesen így van, a szélsőknél például egy eleve rossz passz megmentése érdekében előfordul, hogy a labda visszakanalazása során már vonalra lépnek, de a technikait nekik fújják.

 

Ha már ennyire belementék a Kárpátok Kupába: az első meccsen jól használtuk a szélsőket, de a második két mérkőzésen nagyon-nagyon kevés labda ment ki mind a jobbszélre (Varga/Ratalics), mind a balszélre (Mihály). Ezzel magunkat hoztuk nehezebb helyzetbe, mert a lengyelek ellen eredményesek voltunk a széleken, de említhetem a szekszárdi mérkőzéseket is november végéről, amikor egy félidő alatt 5-5 góllal terhelte meg a román kaput Bede Fanni és Ratalics Luca.

 

 

Előzmény: RnD (109)
RnD Creative Commons License 2024.04.04 -1 3 110

Az áprilisi válogatott héten utánpótlás csapataink is pályára lépnek.

 

A juniorok ROM és ESP játszanak meccseket. Románia ellen ma 17h30-tól, a spanyolok ellen szombaton délelőtt 10h (horror......!!!) Balatonbogláron.

 

Az ifi válogatott (U18) ESP, NOR és SVK ellen lépnek pályára. A spanyolok ellen ma 15H30, a norvégok ellen pénteken 18h, a szlovákok ellen szombaton 15h Gyálon.

 

A serdülő válogatott (U16) POL CRO és ROM ellen játszik majd. A lengyelek ellen ma 15h30, a horvátok ellen pénteken 15h30, a románok ellen szombaton 10h Siófokon a Munkacsarnokban (nem a Kiss Szilárd sportcsarrnokban).

 

--A juniorok meccseit közvetíti a Nemzeti Kézilabda Akadémia Youtube csatorna.

--Az ifik meccseit közvetíti az MKSzkezilabda Youtube csatorna.

--A serdülők meccseit közvetíti az mkszkezilabda5 Youtube csatorna.

RnD Creative Commons License 2024.04.04 -2 4 109

Néhány megjegyzés még:

 

HETESEK: összesen hét hetest lőhettünk, elég szokatlan elosztásban

 

--POL  Pálmai Liza 0/1  (kiharcolta: Balogh Vera)

--ESP: Polett 0/1          (kiharcolta: Polett)

--ROM: Polett 2/3         (kiharcolta: Varga Dalma, Polett, Balogh Vera)

           Pálmai Liza 1/2  (kiharcolta: Polett, Vadkerti Luca)

 

 

KIÁLLÍTÁSOK: összesen 13 kiállítást kaptunk (8+3+2) igencsak 'krézi' elosztásban

 

--POL: Fazekas Virág, Polett, Seres Liza, Varga Dalma, Seres Liza || Szeibert Anna, Vári Arina, Vári Arina

--ESP: Polett, Kriston Kíra || Szeibert Anna

--ROM:   ---  ||  Polett, Ratalics Luca

 

A Pro Arena tv-n a két román kommentátor mindenesetre nagy örömmel jegyezte meg h a HUN-ROM meccsen az első félidőben egy kiállítás sem volt és a másodikban is csak kettő-kettő mindkét oldalon.

 

 

TECHNIKAI HIBA (TF)

 

Mivel most saját video alapján saját stat-ból írtam a meccsekről, ezért összeszámoltam a technikai hibákat is. Ezekből elég sok volt, de az ellenfélnél még több és természetesen nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem h sokszor kísérleti összeállításban álltunk fel és bizonyos posztokon teljesen új játékosokat próbáltunk ki (jobbkettőben például....)

 

 

Technikai hibák a három meccsen (POL ESP ROM): 10 + 16 + 12

 

 

 

Technikai hibák játékosok szerint összesítve (POL ESP ROM):

 

x = nem volt technikai hiba

/ = nem lépett pályára

 

 

Varga Dalma:  x + 1 + x

Ratalics Luca: x + 2 + x

 

Fazekas Virág: 1 + / + /

Vadkerti Luca: 2 + 3 + 1

Vári Arina: x + x + x

 

Szár Evelin: x + x + 1

Seres Liza: 1 + 1 + 1

 

Polett: 2 + 4 + x

Pálmai Liza: x + 3 + 3

Kriston Kíra: 1 + x + 1

Czenki Petra: / + / + /

 

 

Szeibert Anna: 2 + 1 + x

Balogh Vera: 1 + 1 + 3

Kacsó Noémi: x + x + 2

 

Mihály Hanna: x + x + x

 

 

A technikai hibák száma sok mindenen múlik, például azon h ki mennyi játékidőt kap egy meccsen illetve milyen poszton játszik. Az irányítóknak mindig jóval több a technikai hibája, ez már a 'poszttal jár'. Beállóknál a középkezdés a 'legveszélyesebb': Seres Liza például a három technikai hibából kettőt azért kapott mert 1) az egyik középkezdést elrontotta 2) a másiknál a kapus amikor kidobta a labdát előre, eltalálta őt amint a kezdőkörön két méterrel kívül a saját kapunk felé ment. Ez persze egy elrontott középkezdés eleve, ha Liza nincs ott akkor sem lehetett volna játékba hozni a labdát, dehát a román jv-k lefújták és Lizát kiállították...

 

És van amikor azért hibázik valaki mert keveset játszott még a többiekkel. Kacsó Noémi - aki egy nagyon jó ballövő/irányító - alig volt pályán, több mint valószínű h ezért rontott el egy passzt balszélre illetve ezért nem tudta kinek adja a labdát középen hét méterről a ROM meccsen. Ilyen hibákat tőle a saját csapatában nem látunk, vagy csak nagyon ritkán.

 

Vadkerti Lucánál három technikai hiba is egy-egy beállósnak szánt de célt nem ért bepassz volt, egyrészt ez a "tipikus" TF irányítóknál, másrészt itt is nagy szerepet játszott h Luca nem játszott még sokat a válogatott beállósokkal illetve egy esetben Polettel aki itt berohant beállóba de ez eleve nem volt jó ötlet....

 

És aztán vannak a teljesen érthetetlenül befújt hibák: Kriston Kíra belemenése ROM ellen a meccs legelején nem volt belemenés, mégis annak ítélte meg a jv. Vagy ESP ellen, amikor Pálmai Liza baloldalon tíz méteren egy klassz lövőcsel után bement a vonalig és onnét gólt lőtt, ezt sem adták meg,bár nem volt lépéshiba és belemenés sem (védő hat méteren nem is volt már....) Lizitől itt szerintem elvettek egy gólt, igazságtalanul, most mégis be kellett az ilyeneket írni technikai hibának.

 

Szóval óvatosan a statisztika értékelésével, itt szinte minden hibának története van...

RnD Creative Commons License 2024.04.03 -2 6 108

A Kárpát-kupa góllövői és más adatok:

 

--a hetesgólok dőlt betűvel a mezőnygólok után

--az összes mezőnygól (játékosoknál külön-külön) pirossal a negyedik oszlopban

--az összes hetesgól (játékosoknál külön-külön) az ötödik oszlopban

--a kiharcolt hetesek kékkel a hatodik oszlopban

--a technikai hibák (TF) sötétpirossal a hetedik oszlopban

--kiállításoknál az ellenfél neve szerepel, egy országnév egy kiállítást jelent

   egy országnév kétszer: két kiállítás ugyanazon a meccsen

 

Minden adat a saját számításaim szerint. Az MKSz-honlapon található góllövő stat ezzel megegyezik, egy kivétellel:

ott Szeibert Anna egyik gólját tévedésből Vári Arinának írták be (HUN-POL meccsen), ezt javítottam. 

   

 

A játékosokat posztok szerint soroltam fel

(jobbszél>jobblövő>beálló>irányító>ballövő>balszél)

 

 

 

 

--Fazekas Virág  ESP és ROM ellen nem lépett pályára, ezt (-) jelöltem.

--Czenki Petra egy meccsen sem lépett pályára, ezt (-) jelöltem.

--Technikai hibánál (TF) - jel: a játékosnak nem volt technikai hibája.

 

 

 

 

RnD Creative Commons License 2024.04.03 -2 4 107

A 2024 márciusi Kárpát-kupa (Sepsiszentgyörgy):

 

 

Az utolsó nap kihirdették a torna legjobb játékosait, négy díjat ítéltek oda. Ezen megosztozott a négy válogatott, tőlünk Majoros Grétát választották meg legjobb kapusnak.

 

A legjobb védőjátékos lehetett volna Seres Liza, kizárt h bárki is jobban teljesített védekezésben. A saját csapatunk MVP-je volt, hihetetlen h mennyit gürcölt a meccseken. A védekezésünk legfontosabb embereként minimum két posztot levédekezett - és mindig azt amelyiket kellett - ezen kívül első osztályúan blokkol mindenféle lövést. Ilyen szuperül blokkoló játékost nagyon régen láttam.

 

Seres Liza igazi felfedezettje volt ennek a tornának, ő és Szeibert Anna.

 

 

RnD Creative Commons License 2024.04.03 -1 4 106

Mihály Hanna a válogatottban balszélső de nemrég még irányító lehetett, mert mindenféle olyasmit tud amit szélsők nem nagyon. Gyakran védekezik felül és rendkívül hatékony és agresszív labdaszerzésben, balkettőben nyolc méteren is... Szélső védőként sokkal nehezebb feladat a labdaszerzés mint kettes védőként, de Hanna kiválóan megoldja. (Nagyon jó kettes védő is lehetne....)

 

Egy másik példa arra h mennyire önálló a játéka balszélen: a románok elleni meccs vége felé Polett levitte a sarokba a labdát és odaadta neki, Hanna erre feljött balkettőbe, két védőt elzárt és adott egy szuper passzt jobbra a beállónak. Baloldalon Hanna miután elindította az asszisztot és az elzárást (ilyet sem látunk gyakran balszélsőtől...):

 

 

RnD Creative Commons License 2024.04.02 -1 5 105

Mihály Hannával a Kárpát-kupa alkalmából a Hargita Népe egy nagyon kedves és megható interjút készített, itt lehet elolvasni.....

 

https://hargitanepe.ro/dedelgetett-alma-valt-valora

 

(A magyar válogatott mezben készült képet nem tudom ki választotta, de abszolút nem hasonlít rá: Hanna sokkal sportosabb és vékonyabb ennél...)

RnD Creative Commons License 2024.04.02 -1 5 104

Adja magát a kérdés: miért Sepsiszentgyörgyön rendezték az idei Kárpát-kupát, szinte magyar környezetben....? Csak nem egy gesztust tettek irányunkban a románok.....?

 

Azért ott még nem tartunk. Sokkal prózaibb a magyarázat: a román 2006-os korosztályos válogatottnak tavaly ősz óta új szövetségi edzője van, Carmen Cartas, aki egyben a Sepsi-SIC másodosztályú csapatának is edzője. Így ő Sepsiben van "otthon" ezért került ide a Kárpát-kupa.

 

A Sepsi Arénában mint kiderült magyar szurkolók is voltak, de a Pro Arena tv azt a szektort sosem mutatta. Helyette egy másikat vágtak be ahol a románok szurkoltak a románoknak.

 

Csapatunkban pályára lépett egy erdélyi lány is, Mihály Hanna (a szülei most is ott élnek). Amint felfedezte őt a román tv két kommentátora, rögtön megemlítették h ő bizony odavalósi, ott kezdett kézilabdázni.... ezt elmondták valahányszor Hannához került a labda. Szinte úgy beszéltek róla mint a román kézilabda eltévedt báránykájáról aki valamiért - ki tudja miért - most már a magyar válogatottban játszik.

 

A román U18-as csapatban is pályára lépett egy magyar lány, az irányító Márton Evelyn. A neve alapján Maria Balintot is ide soroltam volna, de a székely sajtó az ő nevét mindig románul írja, ezek szerint neki csak a neve magyar.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!