Keresés

Részletes keresés

Igazság80 Creative Commons License 1 napja 0 0 3126

Tudatos szóképzés,  tehát tudatos a változtatás is.   Szerintem nem probléma a H hiánya,  hisz úgysem ejtenénk ki teszem azt egy harangszóra alkalmazott BING--BANG  szavak esetén sem ha ez BHANG  volna. 

 

Továbbá nem zárható ki hogy kezdetben még ezt is jelölték.  Mert egy-egy  szónál még van írott emlék H betéttel is,  például THENGER  még így is megtalálható, vagy a CSENG  szó is látható régről CSHENG leírásban is  megjelenítve.   De ezeket úgysem ejtjük ki, így  teljes joggal elhagyhatóak.

 

 

Vannak más példák is a tudatos hangalak módosításra,  aminek az alapja hogy az egyik fogalomból másik legyen és mondjuk egy melléknév segítségével főnevet képezzünk :

 

--ÉSZ  és --ÁSZ  képzésű főneveink.   KERTÉSZ,   HALÁSZ, VADÁSZ,  ERDÉSZ,  ők másképpen a KERTES,  HALAS,  VADAS,  ERDŐS  emberek  megnevezése.   De igény volt rá elkülöníteni  a jelzői használatot magától az alanytól, így egy kisebb változtatást  eszközöltek...

 

 

Előzmény: kitadimanta (3125)
kitadimanta Creative Commons License 1 napja 0 0 3125

"Ez az "ANG-ENG-ING- ONG-ÖNG"  szóelemek már önmagukban is mintha sokszor a H-ANG dolgot jelentenék"

Ez is egy jó ötlet, de nem szabad elfeledni, korábban egy másik verziót is körbejártunk: Leng - leneg, ing - inog, s ez is ütősnek bizonyult.

A baj az, hogy hiányzik a H hang.

Továbbá maga a hang is lehet han-og...

Előzmény: Igazság80 (3101)
kitadimanta Creative Commons License 1 napja 0 0 3124

"Igen, de akkor meg miről is vitázunk?.))"

Történetesen arról, hogy a szavak (gyökök) eredeténél ne a szavak rokon jelentéséből induljunk ki, mert az idők folyamán - mint láttuk a bíbor esetében - akár többször is megváltozhat, becsaphat minket, viszont a hangok jelent6ése nem változik. 

A szavak rokon jelentéseit csak addig és annyiban szabad a vizsgálat során figyelembe venni, amíg és ahol azok segítenek bennünket a hangok jelentésének tisztázásában.

 

"És jó eséllyel  az ilyen ösztöngyökök és hangutánzó gyökök képezhetik alapját a későbbi "értelem"gyököknek is.   Csak némelynél nehéz már visszafejteni hogy hol is kezdődhetett el ez az egész."

Mégis ez az egyetlen út, mely a gyökök jelentésére, a gyökök kialakulására, toldalékolásra ad valószínűsíthető választ, ill. más nyelvekben található azonos jelentésű és hasonló hangalakú gyökök összehasonlításra is alkalmas.

 

"Mondjuk annyi van hogy szerintem sok 3 hangos gyökünk is létezik bonthatatlan formában, amelyben az első és a 3-dik mássalhangzó  fix elem."

Elképzelhető, hogy vannak ilyenek, azonban a hangok jelentése ezekben is változatlan.

Előzmény: Igazság80 (3100)
Carnuntum Creative Commons License 2 napja 0 0 3123

Nagyon érdekes a baszk és a magyar nyelv között egy fordított párhuzam:

 

---

 

hárs - tiloa 


tölgy - haritza

ketni Creative Commons License 2 napja 0 0 3122

A Fe felső foka valaminek.

 

Ezért alkalmazzuk felül lévő dologra, felső szintre, meg a legalul lévőre is és nem csak helyet meghatározó dologra.

Előzmény: Igazság80 (3118)
Carnuntum Creative Commons License 2 napja 0 0 3121

FEKÜ

---

 

Egyszerű és jó megoldás.

 

Összekapcsolja a fekütét a feküszikkel.

Előzmény: Igazság80 (3118)
Carnuntum Creative Commons License 2 napja 0 0 3120

"FÉKEZIK  szót is, hiszen aki ezt teszi az éppen hogy megáll és megpihen."

 

Igen ezt is felvetettem már korábban. Támogatom!

Előzmény: Igazság80 (3118)
Igazság80 Creative Commons License 2 napja 0 0 3119

"Ezeket a  tulajdonságokat  sok nyelv összevissza használja,  nem rendezi őket  logikai értelembe,  mint a magyar."

 

Pontosan erről van szó.   Még jó hogy alig egy napja mutattam be az angollal, hogyan is csinálja ezt.))

De választhattam volna a latint is, mindegy. 

 

De akár még a magyar nyelv is létrehozhatott volna  a FORRÓ  szó által  egy kifejezést a tűzre,  ugyanis semmilyen törvény nem tiltja  hogy a TŰ  hangalakon kívül  más  nem használható erre.))

 

Simán ha épp igény mutatkozott volna rá,  akár lehetne  FORROMÁNY  vagy   teszem azt FORRAZ (forró+az) szavunk is a tűzre,  ez csak technikai kérdés hogy minek a gondolatából  legyen meg egy  kifejezés. 

 

Ez olyan mint a LÉPCSŐ  meg a FELJÁRÓ esete,  vagy ÉTEL  kontra TÁPLÁLÉK,  nincs kőbe vésve hogy ugyanazt csak egy gyökből építhetjük fel...

Előzmény: Carnuntum (3117)
Igazság80 Creative Commons License 2 napja 0 0 3118

Lehet hogy van közük a FEKETE és FEKÜDT  szavaknak egymáshoz.   FEKSZIK kapcsán bedobnám ötletnek a FÉKEZIK  szót is, hiszen aki ezt teszi az éppen hogy megáll és megpihen.

 

Ez persze csak akkor áll meg ha eredetileg csak élőlényekre mondták és alkalmazták, állatokra és emberekre mondjuk.  Ezt meg aki ma 2024-ben ki tudja deríteni az vendég egy sörre.)) 

 

A másik szavam a FEKÜ  amit  meg kőzetekre mondanak.  FELsőség kapcsolatát nálam is erősen kétségbe vonja az a tény hogy ez éppen hogy egy  alsó réteg és pont nem a felső.   És gyakran valóban  feketés és sötét a színe.  Ez lehetne egy kapocs, ami közösíti a  szavainkat és a hangalakok hasonló megnyilvánulására is  indok lehetne...

 

 

 

 

 

Előzmény: Carnuntum (3109)
Carnuntum Creative Commons License 2 napja 0 0 3117

Nem, mert ez már hozzáadott jelentés a tűzhöz. (Forró az, ami a tűz által elkezd bugyogni, kvázi forogni a fazékban, de soha nem ég...)

 

---

 

Az még nem jutott eszedbe, hogy a zsír és a vér is ki tud forrni a húsból? Vagy egy forró kőlapon?

 

Nincs elsőbbsége a perzselnek a forróval szemben. Szorosan összefüggenek, mint a pörög-forog.

 

Magyarul a tűz - TŰZ nempedig pir, a TŰZ - TŰZ, ÉG, IZZIK, HEVES, PIROS, PERZSEL, FORRÓ, FŰT, FŐZ, SÜT, VIRÍT, PARÁZSLIK

 

Ezeket a tulajdonságokat sok nyelv összevissza használja, nem rendezi őket logikai értelembe, mint a magyar.

 

 

Előzmény: kitadimanta (3116)
kitadimanta Creative Commons License 2 napja 0 0 3116

"A germánok a FORRÓ szóból csináltak tüzet, "

Leírtam feketén-fehérre, a FIR(e) gyök nem a FORRÓ átirata, hanem a PIR(e) megfelelője. Itt a jelentés azonos, a hangalak csak egyben különbözik, hallásra csaknem azonos.

A FORR-FIR(e) párosításban a jelentésük különböző, és a hangalakjuk ugyan hasonló, de hangzásra nagyban különbözik az előbbi párostól.

 

"Hát a leggyakoribb jellemzője, a tűz nem épp forró?.))"

Nem, mert ez már hozzáadott jelentés a tűzhöz. (Forró az, ami a tűz által elkezd bugyogni, kvázi forogni a fazékban, de soha nem ég...)

A tűz ég, és éget, pattog, ropog, tűz(ő) fájdalmat okoz. És for-og is, de a vitatott szóban I hang van!  FIRE

Előzmény: Igazság80 (3095)
kitadimanta Creative Commons License 2 napja 0 0 3115

Miután Te is a FE/FÖ gyököt tekinted kiindulásnak, mely a gyökök egyik alkotója, így tulajdonképpen egyet kéne értenem veled, de nem tehetem, mert nem vagyok telesen meggyőződve arról, hogy a felsorolt szavak hangsorbeli különbségei csupán a mássalhangzó-vátozásra lennének visszavezethetők. Bár igaz az, hogy a FEL / FÖL gyökök egymás szinonímiái, koránt sem biztos, hogy ez minden esetben igaz. Ti. a magánhangzók jelentését nem szabad teljesen figyelmen kívül hagyni, azok is részei a gyöknek, s nem csak díszítésnek szánta a szóalkotó... Különösen akkor nem, ha a szavak jelentése különböző, és a FEL jelentés sem mindig érződik ki...

Továbbá az F hang jelentése sem tisztázott még, hiszen csupán egyet azonosítottunk be közülük, FE=fel/fől. De ott vannak még a FA, FI, FŰ, FO, hangzásúak is, szintén más és más jelentéssel.

Sok itt a kérdés, és magam is zavarban vagyok, hiszen a FŐ(z) nem hangutánzó, mivel ami fő, az inkább rotyog...

A FO(rog) sem felfelé irányuló mozgás, a FO(lyik) pláne nem. Aki FÜ(rdik) sem felfelé, inkább befelé mozog a vízbe, belemerül. Ami FI(tyeg) lefelé lóg, a FI(nom)-nak nincs iránya, aki FÚ(r) lefelé fúr, aki elFÉ(r) az két tárgy közé kerül,

Összegezve: Nekem is az a véleményem, hogy a felfelé irányultság mindenképp jó megoldás, és ez az F hanghoz kötődik (mert a többi hang más jelentést hordoz).

Ezen kívül még biztosan van más jelentése is az F hangnak, de egyelőre nincs ötletem. Már azzal is gondban vagyok, hogy az F hangnak valamilyen hangutánzó szerepet adjak, amiből ki lehetne indulni, mert nagyon kevés ilyen természetes hang van, talán a FÚ(j)...

 

 

 

Előzmény: Igazság80 (3094)
kitadimanta Creative Commons License 2 napja 0 0 3114

"Az ÍV  meg mióta egyenlő a körrel?...   Az ív az szerinted =kör?...)) "

Nem én állítottam, hanem C-F.

"Az ÖV legrövidebb szóink egyike,  s mind hangzásra,  mind értelemre hasonló az ÍV  szóhoz.  Alapfogalom benne a kerekség,  kerítés "   

 

"Előbb javaslom az ominózus szavak helyes értelmezését legalább valamelyest megközelítőleg,  ha ez összejön  akkor  lehet miről  egyeztetni,  addig csak bohóckodunk."

Megtettem:

"Az OVális és ÖV nem ÍV, mert mindkettő önmagába visszatérő alakzat. Az ÍV pedig nem. Az ÍVvel nem tudod a gatyád felkötni, mert nem ér össze a derekadon...:D

Az ÉV sem ÍV, mert nincs alakja, hozzáadott jelentése pedig egy kör, mert visszatérő, ismétlődő időegység. Ha ÍV lenne, akkor max. negyed- vagy félév lenne....

Az ÓV is inkább a takar szóval rokon, ámbár ez lehet félgömb..

Viszont érdekes módon nem rokonítod a körrel egyiket sem, pedig arra sokkal inkább hajaznak az ÍV kivételével...."

 

Amúgy örülök, hogy Te sem tartod egyenlőnek az ívet a körrel...

Előzmény: Igazság80 (3091)
kitadimanta Creative Commons License 2 napja 0 0 3113

Jav: Szereszvati helyett Szaraszvati

Előzmény: kitadimanta (3112)
kitadimanta Creative Commons License 2 napja 0 0 3112

"fe-ér, annyi mint felső erejű, tulajdonságú vagyis olyan mint valaminek felső, azaz legvilágosabb része, oly világos, mint a felső"

 Ha a FE-hér felső erejű, akkor a FE-ketének is annak kell lennie ha ellentéte, ha nem... A két főisten - a nő és a férfi - egymás "ellentétei" de mindkettő felső erejű.

A hindu vallásban Szereszvati színe is a fehér:

"Szaraszvati gyönyörű hölgy, akinek a színe a tejfehér, és általában fehér ruhában vagy arannyal hímzett száriban látható." https://hu.wikipedia.org/wiki/Szaraszvati_(istenn%C5%91)

A magyarok Istennője is Babba(r) azaz "fehér".

Előzmény: Carnuntum (3083)
kitadimanta Creative Commons License 2 napja 0 0 3111

Mért nem? Meg tudod indokolni?

Előzmény: Carnuntum (3082)
Carnuntum Creative Commons License 2 napja 0 0 3110

Összefoglalás (javított)

 

Tölgy elterjedési területe:

 

latin DELta = magyar TELítő / TÖLcsér

 

 

Tölgy szó egyezése fu nyelvek ben: Fin. tammi, Est. tamm, Mar. tum, Erzya tumo, Moksha tuma, Komi typy, Udm. tupu.  *tomo

 

 

Etymology

tammi (tölgy) From Proto-Finnic *tammi, from Proto-Finno-Permic *tamme. Cognate with Estonian tammKarelian tammiLivonian tämErzya тумо (tumo).

 

 

ÚESz Tőgy: A magyar eredet becsatlakozása pedig innen érthető meg: Úesz.: tőgy A: 1554 tölgyelnek - Valószínűleg örökség a finnugor korból. |  ≡  Vog.  (T.) tal’ək ’csúcs, vég, felső vízfolyás’; osztj.  (V.) tö̆j’‹folyónak, fának› felső vége; ‹dárda› hegye, csúcsa’; votj.  (Sz.), (M.) tul’i̮m ’a fa felső zsenge hajtásai’; finn  (R.) tutka ’csúcs,

 

Pesti Gábornál is tölfa, tölyfa (Toldy F. kiadása 116, 136. l.) / Tömött, telítődött, töltött fogalmakkal kapcsolatos a töve (tölcsér) ( lásd "tő" "tönk" finnugor erdete).

 

 

Carnuntum Creative Commons License 3 napja 0 0 3109

Az villant be, hogy a FEKETE szavunk simán annyit jelent, hogy FEKÜDT szín. Mint amikor azt monjuk hogy valaki LEFEKÜTT.

 

Így az eredeti alak feküdő, feküdtü lehetett - ebből lett fekete

 

Lásd - a fekete az ESTE, este pedig ALSZUNK. Lokikus, hogy ez is a lefele mozgással a fekvéssel van kapcsolatban.

 

CzF.: FEK, (1), elvont gyöke többféle értelmü szóknak. 1) Am. hajlás, meghajlás, lenyugvás, a fekszik, fekvés, fektet stb. származékokban. Régente önállóan is divatozott, mint: fek-és, fek-et, fek-ő igenévi alakok, és fek-et ige mutatják. Ez értelemben az idegen nyelvekből rokonnak tekinthető vele a sínai fu (procumbere; humilis), szanszkrit bhuj (hajol), görög πτυσσω, német (sich) bücken, biegen, beuger, olasz picgare stb. 2

 

--

 

Ennek a FEK-nek viszont nem sok köze lehet a FEL-hez

 

Ennek bizony a FOG-hoz és a FOK-hoz van köze. Mert aki fekszik, az PADLÓT FOG a fog szavunk van tehát továbbragozva fekszikké.

 

Hogy igazam van, a németben is meglevő PAKOL - PACKEN szó. Pakolni ugyanis annyi, mint egymásra fektetni valamit!!!!

Hozzáfogni valamit az alatta levőhöz így távolabbról a VÁG szavunkhoz is van köze, hiszen a vág szavunk értelme egy nagyerejű kölcsönhatás, amely vagy hozzá, vagy bele is vágódik valamibe.

 

Ide kapcsolódik még:

 

FOKHEGY. Többféle jelentése rejlik ezen közmondatban: Mindennek meg van a maga oka foka, azaz kifolyása vagy vége, határa.

 

A lefekvés és a fekete is egy folyamat végét jelenti egy szélső FOK-át, értékét. 

Előzmény: Igazság80 (3108)
Igazság80 Creative Commons License 3 napja 0 0 3108

"Mennyire egyszerű és nagyszerű szóképzés , és nem láttam még semmilyen akadémiai szótárban ennek az értelemnek és logikának a megvilágítását"

 

 

Na igen,  teljesen egyetértek.   Helyette kapunk egy rendkívül körülményes magyarázkodást,  meg egy amolyan fellengzős tudálékosságot  olyan szavak gyakori  ismételgetésével mint  "onomatopoetikus" ,  meg  "metonimikus" ,  továbbá   "metaforikus"  és  "palatoveláris" ,  ezekkel próbálják betömni a hiányt és a lyukakat.))

 

Pedig mindenféle "szakzsargon" nélkül egy tömör mondatban lényegre törően el lehet mondani hogy valójában micsoda lehet ez...

 

 

Előzmény: Carnuntum (3102)
Igazság80 Creative Commons License 3 napja 0 0 3107

"Van egy közös alaprétege a mai nyelvcsaládoknak"

 

Még szép hogy.   Meg  közös magyarul érthető kifejezéseik (némi  gyakorlattal érthető)   gyakran felismerhető magyar toldalékolással.

 

Persze az igen változatos hogy ki-ki éppen hogyan barmolta el mára az eredeti hangalakot,  de ezek a szócsoportok is amire  utalsz,  mind-mind megtalálhatóak  például az angolban is,  de más nyelvet is írhatnék épp.  

 

Most csak nézzük ezeket a hővel, tűzzel, forrósággal,  égéssel, perzseléssel, pirítással,  sütéssel,  gyúlással kapcsolatos szavakat odaát.  Mind megtalálható magyar nyelvű szóval kifejezve ,  és többször felismerhetjük mögötte a nyelvünk speciális ragozását is !  

 

Csak jól összevissza keverték ezen fogalmakat,  közel sem biztos hogy a "szótári megfelelőjénél"  bukkan fel az ominózus szó, hanem egy  másik hasonló környezetben egy szinonima szónál teszem azt.   Na de  egy kicsit nézzük is ezeket meg : 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HŐ  szava  a HOT  és  HEAT odaát.  HŐT mutatja.   HŰT szavunk is van ahol HŐT csökkentünk.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

FORRÓ szava a FIRE ,  de van még FIERY  is ami szintén a FORRÓ  szó mása,  jelentése "tüzes,  heves,  égő" ,kvázi  forró.   De van FERVENT  is odaát,  ami "buzgó, heves és FORRÓ"  jelentésű. 

 

A "FERVE"  már a FORRVA  képzése a szavunknak !    De a FORRÓ szó is már toldalékolt a nyelvünkön.

 

De még FRY is van összehúzott formában, ez is FORRÓ.  "Sül,süt"  jelentéssel. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

És ha már SÜL/SÜT, ezen szavaink is ott virítanak már odaát : 

 

SWEAL típusú elbarmolás a SÜL megfelelője.  Jelentése odaát "olvad,  perzsel,  parázslik" ---- Stimmelünk?...  Naná hogy igen !  

 

SOL/SOLAR  mint nap is a SÜL  szóból van.  Mifelénk SÜT,  de mi a SÜ formát már ragoztuk  SÜT/SÜL dolgokra, tehát nem lehet elégszer hangsúlyozni ha ezek máshol is megvannak, akkor már magyarul ragozott  szót használnak ! SZOLáriumban is SÜLni járnak el. 

 

De íme a SÜT  megfelelője :   SAUT/SAUTÉ  jelentése "hirtelensült,  pirít"  azaz épphogy csak nem az van kiírva hogy SÜT/SÜTŐ/SÜTÉS .))    Nem mellesleg a magyar a pisztolyt elSÜT használja az angol meg a SHOT és a SHOOT  használja.))    Ugyanazok átírva !   Csak ez már magyar ragozást visel.))  Hiszen a T már a tárgyra utaló rag.  Mindig valami-T  és AZ-T  sütünk meg vagy el és a többi.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PIRÍT, PIRUL , PERzsel  , azaz a sokat tárgyalt "PIR"  tüzes gyökszó :   Átírva B-R  vázra megvan ott is :

 

Már maga a BURN  szó is ide tartozik.   Vagy épp a  BRASIER ami ilyeneket jelent :  "rézműves,  rézkovács, szénserpenyő,  PARÁZStartó fémüst."   BRASIER a PARÁZSOL elbarmolása. 

 

PIROUETTE  angolban is megvan, de ez "elvileg francia"  szó.  Na nézzük csak meg hogy ez mennyire is francia valójában. ))   Az átírás az valóban.))    De amúgy a szó táncban forgáshoz és forgócsigához (játék) is köthető.   Akkor én meg javaslom hogy tegyük már vissza a szóba az amúgy eredetileg odavaló G hangot a PIRO és UETTE közé, és akkor már PIROGUETTE  kapjuk meg amiből már csodásan látható a ragozott PÖR(ö)GETŐ szavunk, és ez passzol is tökéletesen a jelentésekre.   Így születnek "idegen" szavak, hogy  eleve 3-szoros magyar ragozás van már benne.))    

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

FUSED : olvasztott,  megolvadt -----  Hát de mert FŐZÖTT már,  azért olvadt ez meg.))   Szerintem itt sincs több kérdésünk.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

IGNITE :   meggyújt,  begyújt,  hevít ------  IGNI az az ÉGNI  szavunk mása,  már letoldalékoltuk nekik.))

Egyébként világszerte létező szó az IGNI és hasonmásai,  sok helyen magát a tüzet jelenti.  Persze, mert az ÉGNI  szokott többnyire.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

GLOW :  ragyogás, izzás,  parázs ---------- Amit a GYÚLÓ szavunk  jól ki is fejez.   GYÚ--GYÚL-GYÚLÓ  , 2x ragozta már a magyar nyelv.  

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TOAST :  a szó pohárköszöntő részével most nem foglalkozom,  a többi tüzes részével fogunk most.  Tehát jelent "pirít, pirul,  pirítós kenyeret, felmelegítés "   dolgokat.   

 

Na ez viszont a TŰZ  szavunkból lett létrehozva.  Ez is megvan, ezt is kipipálhatjuk.   Az "old french"  mire a britek vezetik, csak hát ez is megvan mindenhol, és némely hangalak  igen figyelemre méltó lehet számunkra: 

 

Latin TOSTUS  szó  még nincs megrövidülve.  így parádésan ki tudjuk olvasni a szóból  hogy ez a TOSTUS---TÜZETES  dolog lehet. Itt még a melléknévképzésünk is megvolt,  később lecsalták  mert gondolom úgy azért túl feltűnő lehetett hogy mi is ez.

 

Japán  TÖSUTO  mintha jól tudná hogy a pirítás az a TŰZ SÜTŐ tevékenysége.  Azt hiszem egyet értek.)) 

 

Mandarin nyelv :  TÚSI  azaz TÜZI tevékenység a pirítás.  

 

Egyértelműen a magyar TŰZ szóból keletkeztek ezek...

 

 

 

 

 

Előzmény: Carnuntum (3103)
kitadimanta Creative Commons License 3 napja 0 0 3106

"Ellentét van a szavak között."

Ha az eredeti jelentését nézed, akkor nincs. Ha viszont a hozzáadottat (alsó-felső) akkor van.

Ha a bíbornál az eredeti jelentést vetted figyelembe - helyesen, akkor itt sem tehetsz másképp...

Előzmény: Carnuntum (3089)
kitadimanta Creative Commons License 3 napja 0 0 3105

"Őseink megkülönbözettek népeken belül fekete és fehér néprészeket, aszerint hogy melyik volt az uralkodó és melyik az alávetett."

Ez csak egy feltevés.

A ruha (szűr) színe attól függött, milyen színű volt a birka... Ahol a birka színe fekete volt, ott értelemszerűen fekete volt a gyapjú is.

Persze, az egy más kérdés, kik tartottak fehér- és kik fekete birkákat?....

Előzmény: Carnuntum (3087)
kitadimanta Creative Commons License 3 napja 0 0 3104

"Nem tudjuk mikoriak, úgyhogy te is csak a hasadra ütöttél. Te sem tudod igazolni."

Én legalább hoztam 20-30 ezer éves barlangrajzokat ahol ez a két szín szerepel, s feltételezhető, hogy amivel rendszeresen dolgoztak vele, azt meg is nevezték. Ez a dátum bőven az őskorban található.

 

"Ha ugyanolyan ősi is lenne, mint a sötét és a világos, akkor is a felső erő színe a fehér, mert a FE ősgyök oda helyezi. Pont oda, ahová a fej szavunkat. Fentre."

Meg a FEketét is, de az szerinted "alsó" szín...

 

"A bibor szó régibb nyelvünkben valamint népünkben ma is hófehér értelmű; irodalmi nyelvünk pedig teljesen tévesen használja „igen piros” értelemmel."

Ha téves, akkor az európai nyelvekben zömmel téves, ha a 'purpura' hangsort a 'babbar' hangsorral azonosítjuk:

Francia:  pourpé, pourpre

Angol:    purple

Horvát:   purpurnocrven

Cseh:     purpurová

Lengyel: purpurowy

latin:      purpura, fucus

Német:   lila

Észt:       lilla

Litván:    violetinė

Finn:      violetti

 

"Eredet [bíbor < ómagyar: bíbor < sumér: babbar (fenséges, fényes)]" https://wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/B%C3%ADbor

No, ez egy érdekes etimológia, hiszen a Babba Mária nem más, mint a fenséges Szűzanya...

Babba: "istenanya a kereszténység előtti magyarság számára." https://lexikon.katolikus.hu/B/Babba.html

 

"két szót találunk egymás mellett: az egyik byssus, mit a szójegyzék írója a byssus szó alatt bybur szóval fordított magyarra;"

Labat sumer szótárában a babbar=ősz/fehér. (a fehér világít, így lehet fényes, ez alapot ad a fényességes, fen(n)séges asszociációra)

Amennyiben a bíbor szót azonosítjuk (szerintem megtehetjük) a babbar szóval, akkor neked volt/van igazad! Gratulálok!!!

Most már csak az a kérdés, hogyan lett a fehérből lila szín?

Amint látjuk, a fordítás helyes.

A kulcs, a főpapság lila viseletében rejlik, ők voltak a "fennségesek" (a bíborosok). Tehát itt nem a fehér szín jelentése, hanem annak átvitt (hozzáadott ) értelmezése a "fennséges" szolgáltatott alapot arra, hogy a babbar/bíbor szót a lilára értsük függetlenül attól, hogy eredetileg fehéret jelentett.

 

Azaz, ebben az esetben duplán is hozzáadott jelentése van a "bíbor" szónak  babbar/bíbor = fehér,  a  hozzáadott jelentése: fen(n)séges/felső. Miután a főpapok viselete lila, így ennek a színnek bíbor/babbar lett a neve. (Ez a második hozzáadott jelentés). 

Röviden a jelentés alakulása: Babbar/bíbor = fehér/fényes » fenséges=főpap » lila

Erről beszéltem, az ilyen és ehhez hasonló jelentésbeli változások rendkívül megnehezítik egy-egy szó etimológiájának kifejtését ha nem tudjuk milyen képzettársítás (hozzáadott jelentés) módosította egy adott szó jelentését, alaposan megtréfálhat bennünket.

Természetesen nem a bíborcsigáról lett elnevezve a lila szín, hanem fordítva..

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Carnuntum (3086)
Carnuntum Creative Commons License 3 napja 0 0 3103

A fu kategória egy fikció, olyan szavak besorolása, amelyeknek amúgy a legtöbb esetben van ie változata is: germánok pl. a forró szóból csináltak tüzet. (German Feuer). Mivel pedig a tűz, perzsel, pirít, píros a görögök meg ebből (Pyrrhus pɪrəs 'vöröses') nevet. Ugyanígy megvann ak fu szavak törökéknél is.

 

Nevetséges, hogy a nyelvészet homokba dugja a fejét. Van egy közös alaprétege a mai nyelvcsaládoknak.

Carnuntum Creative Commons License 4 napja 0 0 3102

ZENG :   Z-(H)ANG

 

ZSONG :  ZS-(H)ANG   

 

----

 

Igen, igen!

 

Én is itt írtam:

 

"A HANG hehát = H + ang (mint b+ong, z+eng igeképző) Halk H-ból- ered, abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy ott a HATára a halható és nem hallható hangoknak, de gyakorító és folyamatos igeképzővel ellátva már csak arra vonatkozik, amit hallunk."

 

 

Mennyire egyszerű és nagyszerű szóképzés és nem láttam még semmilyen akadémiai szótárban ennek az értelemnek és logikának a megvilágítását.

 

Helyette:

 

zeng: Onomatopoetikus eredetű szócsalád. |  ⌂  A tő a →zenebona ikerszó előtagjának tövével azonos. A szóvégek különféle igeképzők. A zendül 1. jelentése metafora és metonímia a 2. jelentés alapján.

 

zsong. Onomatopoetikus eredetű szócsalád. |  ⌂  A tő a palatoveláris párhuzamosság alapján összefüggésben állhat a →zseng szócsaládjával. A végződés -g gyakorító képző. A zong változat a →zeng hatását tükrözi. A 2. jelentés metafora. A metonimikus 3. jelentéshez vö. →dong. A 4. jelentés egyfelől a 2. jelentésre megy vissza, másfelől vö. →pozsog.  ∼  A (R.) zson ’a méhek zümmögése’  (1815 k.: Kassai: Bef. 190) a zsong-ból lett elvonva.

 

hang: Feltehetőleg egy onomatopoetikus eredetű tőből származó szócsalád. |  ⌂  Eredeti szerepe talán a kong (→kongat) szóhoz hasonló hangjelenségek utánzása volt. Mivel igen régi tőről van szó, azzal számolhatunk, hogy a szó eleji h egy k hangra megy vissza. A végződés névszóképző, ill. -g gyakorító képző; vö. →csillag : →csillog. A hang igét csak származékokban tudjuk adatolni, amelyek közül a hangicsál tájszóként még ma is használatos.  ⚠  Iráni származtatása nem meggyőző.

 

--

 

Nemjönnek tehát rá, hogy a hang, a halktól a hangosig kifelyezii a hallható hangtartományt. Ezért indúl néma H-val. Semmi köze a konghoz ilyen szempontból, nem mehet vissza rá, mert az nem imitálhat halk hangtartományt. Mint ahogy arra sem jöttek rá, hogy csupán egyetlen hang ugyanolyan képzéséről van szó ezeknek a szavaknak az esetében. Pont a kezdőhang különböztei meg, mire vonatkozó hangokról van szó.

zeng, zsong, bong, zöng, döng, dong, cseng, csing, kong - ez mind mind h+ang 

 

reng, ring, teng, leng, pang - már a mozgás jellegére vonatkoznak, nem a hangjukra.

Előzmény: Igazság80 (3101)
Igazság80 Creative Commons License 4 napja 0 0 3101

Igen,  és az "angol"  HELLO  is a magyar HALL  szóból van készítve.  Erről hosszabban a következő angol-magyarban épp kilátásba helyeztem ennek részletezését. 

 

Ez az "ANG-ENG-ING- ONG-ÖNG"  szóelemek már önmagukban is mintha sokszor a H-ANG dolgot jelentenék. 

 

Most játszunk ezzel egy kicsit el különböző hangalakokban : 

 

BONG :  B-ANG  ---   Nem éppen egy B(h)ANG ez ?.)) 

 

CSENG:  CS-ENG---  Nem épp egy CS (h)ANG  ez ?...

 

DÖNG :  D-ÖNG   -----   D-(h)ANGÚ  esemény.

 

FING : F-iNG -------  F hangú nemde ?...   F-(h)iNG 

 

GONG :    Ez meg G-(h)ANG  történet. 

 

HANG :    Ez maga a hang szavunk teljesen.  Régi HU-HONG  HU HANG !   És működik.))  Bagoly teszi például.

 

KONG :  K (H)ANG  itt is megáll.

 

LENG vagy LÁNG  :   Ez a fentiekhez képest nem tűnik annyira egyértelműen passzosnak.  Majd meghallgatom ezeket  ilyen hangeffekt gyűjtőn.  Lehet nem idevaló.

 

MáNG(oló)  :   gőzöm nincs most ez milyen hangú, ez is hallgatós lesz.  Ha van M hangja stimmel, ha nincs, akkor  nem ide való.

 

PENG vagy PING-PONG  :  Ez viszont nagyon is P-(H)ANGÚ eseményeket nevez meg.

 

RENG :  R (H)ANG  megáll.

 

ZENG :   Z-(H)ANG

 

ZSONG :  ZS-(H)ANG   

 

Mindenesetre nagy arányban működni látszik,  mindenképpen érdemesnek tűnik ez egy részletes vizsgálatra.  És akkor már a gyakorítóképzős szavak is, hiszen soknak ma is megvan az NG  típusú  párja és befejezése...

 

 

 

 

Előzmény: Carnuntum (3075)
Igazság80 Creative Commons License 4 napja 0 0 3100

Igen, de akkor meg miről is vitázunk?.))     És jó eséllyel  az ilyen ösztöngyökök és hangutánzó gyökök képezhetik alapját a későbbi "értelem"gyököknek is.   Csak némelynél nehéz már visszafejteni hogy hol is kezdődhetett el ez az egész.

 

A HŐhatás  szavainál jól össze lehet szedni a valós alapot,  ami tényleg összhangban is van a valósággal.

 

Mondjuk annyi van hogy szerintem sok 3 hangos gyökünk is létezik bonthatatlan formában, amelyben az első és a 3-dik mássalhangzó  fix elem.   Mondjuk a CSERREN--CSÖRREN--CSURRAN --  CSÜR-víz szavak  CSER-CSÖR-CSUR-CSÜR elemei mind egy CS-R  hangpárra épülő  hangutánzó elem...

Előzmény: kitadimanta (3081)
Carnuntum Creative Commons License 4 napja 0 0 3099

A fény fent van a fekete pedig az este árnyalata.

 

--

 

jav:

 

A fény fentről jön...

Előzmény: Carnuntum (3098)
Carnuntum Creative Commons License 4 napja 0 0 3098

A fény fent van a fekete pedig az este árnyalata.

Előzmény: ketni (3097)
ketni Creative Commons License 4 napja 0 0 3097

A fényhez kapcsolódó jelentéseket vizsgáltunk.

 

Előzmény: Carnuntum (3096)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!