Keresés

Részletes keresés

NJani Creative Commons License 2012.03.26 0 0 888

Sajnos minthogy elfogyott a kevéske municiód és így további -mások és a fotózás épülését szolgáló beszélgetésre nincs kilátás-, én itthagylak, magyarázkodj nyugodtan, a hsz-ek mások számára olvashatók, azokból minden leszűrhető. Majd holnap vagy holnapután benézek. Pá.

Előzmény: Aq.Clanga (887)
Aq.Clanga Creative Commons License 2012.03.26 0 0 887

teszünk?

 

kik?

 

tik?

 

 

Előzmény: NJani (886)
NJani Creative Commons License 2012.03.26 0 0 886

Már leírtam. Az okot is meg azt is, hogy mi mit és hogyan teszünk ellene. Olvass és értelmezz.

Előzmény: Aq.Clanga (885)
Aq.Clanga Creative Commons License 2012.03.26 0 0 885

akkor ha ilyen okos vagy ird le miért ütköznek a madarak az üvegnek?

 

3 ember lesében ültem , mind három lesben ütközött madár az üvegnek.

 

gyanitom azert ütköztek mert nem ismernek téged és nem olvastak amit ide irtál.

 

Hofi erre azt mondta: egyeztessetek!

 

:)

 

 

Előzmény: NJani (884)
NJani Creative Commons License 2012.03.26 0 0 884

1. Ezt írtad:

A nagy felületü panorámás uvegek a madarak által észlelt látószögtől nagyobb szög alatt látszanak, a madár már nem tudja látni a nagy felületü uveg szélein kivul álló tereptárgyakat

 Ez sajnos nem igaz, a madár bőven látja mi van az üveg körül. Olvass tovább ...

 

2. Eldöntendő kérdés, hogy az énekes madarak raptorok-e, hol helyezkedik el a szemük és merre, mekkora szögben milyen látómezejük van.

 

3. Szerinted ezek a madarak miért így tartják a fejüket ? A többit rád bízom.

 

       

 

Ui:

mozgast érzékel a vilagos kék mezőben, a két mező fedésében pedig élesen lát, az én vázlatom az éleslátás mezejét 

Nem. A két mező fedésében TÉRBEN lát, amúgy mindenhol élesen. Hogy hol a legélesebb, illetve legrészletgazdagabb a látás az fajonkánt eltérő.  

Én is tényeket írok és tapasztalatokat.

  

 

Előzmény: Aq.Clanga (883)
Aq.Clanga Creative Commons License 2012.03.26 0 0 883

énekes madarak látómezejéről mutass vázlatot

 

ami valszeg a galambéhoz hasonlit

 

mozgast érzékel a vilagos kék mezőben, a két mező fedésében pedig élesen lát, az én vázlatom az éleslátás mezejét mutatja tehat nem hibáztam és nem állitottam valótlat, főleg hogy tapasztalatokon alapul az irásom.

 

én tényeket irtam.

 


 

 

Előzmény: NJani (882)
NJani Creative Commons License 2012.03.26 0 0 882

Csakhogy lásd mi a különbség látómezőben az eltérő habitatok között ...

Előzmény: Aq.Clanga (881)
Aq.Clanga Creative Commons License 2012.03.26 0 0 881

galamb? bagoly?

 

:)

 

kodol!

 

 

Előzmény: NJani (879)
Aq.Clanga Creative Commons License 2012.03.26 0 0 880

én nem trollkodtam.

 

 

Előzmény: seekthedragon (877)
NJani Creative Commons License 2012.03.26 0 0 879

No, hát örülünk, hogy megváltottad a világot és Mahatma Gandhiként utat mutattál a tévelygőknek, de a posztod előtt utánanézhettél volna, hogy milyen a madarak látása:

 

kismadarak látómezejével lehet a dolog összefüggésben.A nagy felületü panorámás uvegek a madarak által észlelt látószögtől nagyobb szög alatt látszanak, a madár már nem tudja látni a nagy felületü uveg szélein kivul álló tereptárgyakat

 

Ez így önmagában nem igaz. A madarak látómezeje a szemek elhelyezkedésétől függ, ami pedig az élemóddal van összefüggésben. A ragadozó madarak szemei (bagoly, sas, ölyv, stb) előre tekintenek, ezért látómezejük kisebb, cserébe térlátásuk van. A prédaállatok szeme oldalt helyezkedik el, elképesztő látómezőt (320-340 fok is lehet) biztosítva, hogy minden irányból észlelhessék a veszélyt, viszont bukják a térlátást, ami előre nagyon kicsi 10 fok körüli, oldalirányba meg nincs is, mert arra mindig csak az egyik szemüket használják. Szóval a kis énekes bőven látja az üveg környékét is. Amiért mégis néha nekirepül az azért van mert az eget látja benne tükröződni, ami egy menekülési irány. Ezt megelőzendő, természetesen óvintézkedések szükségesek. Mi ezt úgy oldottuk meg, hogy: 1) az üveg a talaj irányába döntött, 2) Belógatunk egy hálót az üveg elé felülről, a tetőről, de csak félig, ami alatt bőven el tudunk fotózni. Ezzel a két lépéssel megoldottuk, hogy az "elrepülni" akaró madár nem arra megy, mert nincs ég, amelyik meg leszállni akar, az a háló miatt nem teszi. Végül amikor nem vagyunk ott, az üveget egy terepmintás vászon vagy lehajtható deszkázat borítja (két les). Madár még nem repült neki az üvegnek évek óta. Ennyi.

 

Előzmény: Aq.Clanga (876)
bepi81 Creative Commons License 2012.03.26 0 0 878

Na akkor egy kis topikrombolás a madarak épsége érdekében.

 

Te pont fordítva működsz, mint kellene.

Ez, amit leírtál, értelmes vélemény nyilvánítás, jó érveléssel az ehhez szükséges stílusban, nem úgy, mint, ahogy tetted ezt múlt héten, meg jópárszor a múltban.

 

Tudnád így folytatni a fórumozást? (költői kérdés...)

Előzmény: Aq.Clanga (876)
seekthedragon Creative Commons License 2012.03.26 0 0 877

Elgondolkodtató, hogy vajon nem lehetett volna megspórolni az egész hacacárét, ha trollkodás helyett ezzel kezded? Leginkább a stílus miatt.

Csak így tovább!

Előzmény: Aq.Clanga (876)
Aq.Clanga Creative Commons License 2012.03.25 0 0 876

Na akkor egy kis topikrombolás a madarak épsége érdekében.

 

Azt mertem irni pár topikban pár hónapja kb hogy a kismadaras üveges lesek nagy része (gyakorlatilag mind) követel kismadár áldozatot.Az hogy ez az áldozat milyen mértéku több dologtol függ, az üveg méretétől az etetés tavolsagatol az üveg és az etető hely közt.meg még sok mindentől ami most annyira nem lényeges.
kitaláltam azt hogy letesztelek egy levegős, üveg nélküli módszert.ahol a lesen egy pontosan az objektiv frontlencséjével megegyező méretü nyilas van.kiválóan müködik a dolog főleg akkor ha a lesben bent kellően sötét van.amit viszont sokan nem viselnének el a légmozgas és az erősebb hideg érzet ami a lyukon át jön befele a lesbe!
igy kitanátam hogy a pont objektiv méretu lyukra egy specialis módszerrel egy kis méretu les üveget erősitek.ez által a módszer által a fotós várhatja ugy a madarakat a kismadaras lesnél hogy az objektiv nincs célirányba téve igy majdnem ugyan az a szög belátható mint a panorámás leseknél.
viszont aminagy előnye ennek a módszernek: többszöri tesztelés soran is 0 számú ütközés.20 óra feletti üzemórában teszteltem és nagyjabol á is jöttem arra hogy szerintem miért nincs ütközés.
kismadarak látómezejével lehet a dolog összefüggésben.A nagy felületü panorámás uvegek a madarak által észlelt látószögtől nagyobb szög alatt látszanak, a madár már nem tudja látni a nagy felületü uveg szélein kivul álló tereptárgyakat / magát a lest hanem annak a "közepébe lát" ahol nagy esélyel az eget látja tükröződni (mert pl föld szintről a dőtött üvegben is az ég tükröződik)igy mint egyfajta menekülési utvonalat lát benne ami valójában egy szilárd anyagnak ütközéssel végződik.
a kis méretu kört már egy önálló lyuknak látja a lesen amibe ő be repülni nem akar igy kikerüli a lest a lyukkal egyutt.
a lényeg hogy a lyuk kis méretü legyen (de az objektiv kilásson rajta) és már a madár által észlelt látószögön belül essen!

 

http://www.pbase.com/uvegesles/image/141207142/original

A lesen az üveg és a levegős mód gyorsan változtatható, levegős modnal nem árt a mozdulatlanság, üveges módnal lehet esetleg hugyálni vagy mozgolodni megfagyás ellen.
az üveg beépitése a csatolt képeken látható, egyszeru, lehet mondani csak természetes anyagokbol áll.az üvegen zöld jelölés mutatja a helyes berakási oldalt.
A dolog müködik, univerzalis, jol személyre és helyzetre szabható pl ha nin csfény az ember eg ymozdulattal kiveszi az uveget és fotozhat kevésbé érzékeny fajokat, ha pedig óvatosabb faj bejön pl szajkó öklyv karvaly akkor lehet fotozni üvegen át.0 ütközéssel 20 órás teszt alatt.(panorámás üveg esetén ez a szám kb 20-30 percenként egy csattanás azaz egy veréb vagy cinege ütközése aki lehet nem a les előtt puszul el hanem lehet hogy egy órával később az erdőben)
képek a masodik linken , értelem szeruen a behelyezett üveggel és nélküle terepen és itthon.A mobil üveghez lehet csinalni egy kis papir tokot amiben könynen szállitható, itthon vagy helyszinen gyorsan tisztitható, széle leragasztva tehat nem vág.gyors kapcsolbol ezt a méretu üveget egy is megtartja ha nem fuj a szél.

 

a képek az üvegről és beépitésről:


http://www.pbase.com/uvegesles/inbox


a négyzet üveglap mérete: 18cmx18cm (sunguard 67 4mm es ) a belső fele zöldel jelölve.

 

számomra ugy kikapcsolódás a madarak fotozasa hogyha tudom hogy esélyt sem adok arra hogy akár egy azaz egy mezei veréb is elpusztuljon vagy megsérüljön.asszem hogy ez alap hozzáállás kéne hogy legyen, a lehetőség adott rá, kérdés ki mennyire akarja.

 

az emberi ész talán ilyen dolgok kiötlésére való, aztán persze csiszolni és tökéletesiteni ezt a kis rendszert is lehet!

 

ha már üveges les mizéria van.

 

 

tyutyus Creative Commons License 2012.03.24 0 0 875

Kérlek, ne beszélgess a topicrombolóval. Ignoráld. Köszi.

Előzmény: D1255 (868)
Aq.Clanga Creative Commons License 2012.03.24 0 0 874

hány éves a kissrác?

 

 

Előzmény: D1255 (868)
Aq.Clanga Creative Commons License 2012.03.24 0 0 873

szeretnél te is távcsövet?

 

 

Előzmény: tyutyus (870)
topoly Creative Commons License 2012.03.24 0 0 872

Ja, és nem kerekedett vihar, szó nincs róla:)

Miután Bence inspirációját említetted, itt a helye a közös projektnek.

Előzmény: D1255 (868)
topoly Creative Commons License 2012.03.24 0 0 871

Ez a dolog lényege, naggyyon príma. Életre szóló dolgot adsz/adtál a fiadnak. Meg még annak haveri körének is, és a Ti baráti körötöknek. Gratula és hajrá:-)!!!

Előzmény: D1255 (868)
tyutyus Creative Commons License 2012.03.24 0 0 870

Légyszi, felejtsd el ezt a topicot! A sajátodban személyeskedj és okítsd a haverjaidat. Köszi!

Előzmény: Aq.Clanga (866)
tyutyus Creative Commons License 2012.03.24 0 0 869

Grat, stramm kölyök :-)

Előzmény: D1255 (868)
D1255 Creative Commons License 2012.03.24 0 0 868

Megmutattam a fiamnak is, hogy mekkora vihar kerekedett. Ezt uzeni:

- fotozott mar uveg nelkuli lesbol (igen, valoban elrepultek a madarak szinte a legaprobb mozgasra)

- megdolgozott a cuccaert (ami csupan egy erosen hasznalt D50-es vaz, az objektivetes allvanyt idorol idore kolcsonkeri fatertol) <-- Nyulazas helyett hazimunkakat vegez, aminek nagyon orult a csalad tobbi tagja. A lenyeg ugyanaz a minta volt, amint a filmben is lathatott.

- komolyan dolgozott a lesen is. Ott drotozott, kalapalt, cipekedett...

- amit a fater es nagyfater tolt ala, az a nad + uveg volt, koszoni szepen;)

topoly Creative Commons License 2012.03.24 0 0 867

Rajta nem csodálkozom. Nem is miatta írtam:)

Előzmény: bepi81 (861)
Aq.Clanga Creative Commons License 2012.03.24 0 0 866

délután rakok rá neked nyakpántot is, csak most más dolgom van még előtte.

 

 

Előzmény: bepi81 (864)
seekthedragon Creative Commons License 2012.03.24 0 0 865
Te meg lejáratod azt, amit képviselni szeretnél. Magadat ütni jobb?
Előzmény: Aq.Clanga (862)
bepi81 Creative Commons License 2012.03.24 0 0 864

Ne haragudj, de Tőled semmire nincs szükségem. Nem tudsz számomra értékes információt adni, mert hiteltelen és demagóg vagy. Csak rombolsz, építeni képtelen vagy. Ez emberi hiba, nem kicsi. (...de tudjuk, a kisebbségi komplexusodból táplálkozol, ezért vagy ilyen. Majd kinövöd.)

:o)

Előzmény: Aq.Clanga (863)
Aq.Clanga Creative Commons License 2012.03.24 0 0 863

 

http://www7.pic-upload.de/24.03.12/6s6jvky69qis.jpg

 

csinaltam neked meg a kissrácoknak eszközt amivel ellehet indulni!

 

észre lehet vele venni dolgokat a tájban!és a madárhatározó is látszik vele, igen jó a közelpontja.

 

a pd-jét(pupillary distance) kimondottam kisgyerekekhez terveztem de szerintem neked is jó lesz.

 

:)

 

 

Előzmény: bepi81 (861)
Aq.Clanga Creative Commons License 2012.03.24 0 0 862

boxolsz a levegőbe!

 

:o)

 

 

Előzmény: bepi81 (861)
bepi81 Creative Commons License 2012.03.24 0 0 861

Ezen miért csodálkozol?

Többedjére bizonyít Clanga, ahogy írja is. Csak azt nem veszi észre, hogy amit bizonyít, az a saját hiteltelensége, irígysége, demagóg gondolatait, meg már nagyon sokan unják itt, merem állítani, hogy többen, mint, akik "felnéznek rá." (Arról nem beszélve, hogy sokszor tök érthetetlen, amit ír, mert minden második szavában van legalább 2 helyesírási hiba, ami sokkal gázabb egy ilyen nyilvános fórumon, mint, hogy egy családapa üveges lest épít a gyerekének, hogy felkeltse a gyerekben a természet iránti tiszteletet (ami felől nincs kétségem, hogy sikerülni fog!)

Mondjuk, szerintem Clangának a fotós felszerelésén kívül semmije sincs, ja, de, van biciklije is... :o) (nem véletlen...)

 

Nem is értem, hogy jön Ő ahhoz, hogy osszon itt bárkit is. Njani is leírta a lényeget ide vonatkozóan... ;-)

Előzmény: topoly (860)
topoly Creative Commons License 2012.03.24 0 0 860

Szili! Jó lenne, ha a kvados hülyegyerekeket meg az erdei fatolvajokat baxtatnád. Vagy dokumentálnád a lelőtt ragadozókat a hatóságnak.

Bőven lenne dolgod a természet védelmében: felszerelésed, ismeretséged és madaras tudásod is megvan hozzá. Ehelyett családapát osztasz, aki megtisztelt minket és láthatóan szívesen beszélget(ne) velünk. Mit csinálsz? Belerúgsz...

Többedjére élsz vissza a fórumozók bizalmával...

Aq.Clanga Creative Commons License 2012.03.24 0 0 859

"Nem tudom, lehet. Amikor eloszor tettem ki uveget akkor meg felfele volt billentve (igy lehettett megoldani) es konnyen az eget lathatta benne a madar. Akkor volt olyan, hogy talaltam az uvegen utkozes nyomat, de elhullott allatot nem. Azota viszont lattam olyat belulrol, hogy a madar megfuggott az uveg elott es ezutan mintha a tukorkepet tamadta volna kapott az uveghez. Tuti, nem pusztult es, csak kisse meglepodott es tovabb helikopterezett az uveg elott. A nyoma ugyanolyan volt, szoval nem kizart hogy korabban is ilyet tortent."

 

ha egy kevés eszed lenen akkor tudhatnád hogy a madár az eget bármikor láthatja tükröződni az üvegben még lefelé billentet üveg állás esetén is ugyanis amikor a madár pl talajszint közelében mozog a les tövében onnan felfelé nézve még a lefelé döntött uvegben is tükröződhet az égbolt, és ugyan ez a föld tükröződésére is igaz amenyiben magasan van a madár  és ha a madár elidul fentről a föld felé amit tükröződni lát az übvegben is történhet üzközés  hiszen ő a távolabb tükröződő földhöz viszonyitja röppályáját csak közte éppen ott van az üveg/tükör felület amit nem lát és ezért neki ütközhet.

 

érdemes madár szemmel madár perspektivabol gondolkozni, igaz hogy az nem olyan trendi dolog mit az üveges les épités de hidd el nekem hogy hasznosabb.

 

"Az uveg olyan megfigyelese lehetoseget ad amit mas nem. Az elmeny is nagyon mas, mintha szelesvasznon latnad. Mozoghatsz is mogotte minden kovetkezmeny nelkul (nem riasztod el a vendeget). Ezzel kozelebb lehet hozni a termeszetet az emberekhez. Nem csak a fotozasrol van szo, megfigyeles tanulas."


köszönöm szépen hogy megosztottad ezen uj és nagyon hasznos információkat, a spanyol viaszról és ameleg vizről esetleg valami uj infód nincsen? állitolag azt is te tanátad fel.

 

"Annak idejen falusi gyerekkent csuzlit fabrikalva vagy legpuskalva eleg szenvedelyesen vadasztuk a madarakat. Ha beraksz egy ilyen gyereket egy lesbe es megnezheti 30-50cm-rol ahogy tesz-vesz egy madar az utan mar nem biztos, hogy uzni fogja oket. Akkor meg nem volt ilyen. Nem is hallottunk meg hasonlorol sem."

 

szóval akkor a helyzet az hogy örüljön az a kismadár hogy üvegnek ütközhet nem pedig lelőve lesz, értem már.

remek perspektivát adsz a madaraknak ezzel a lehetőséggel.biztos vagyok benen hogy a természet lesz olyan nagylelkü hogy ezeket a jótéteményeket neked meg fogja hálálni.gondolj csak bele ha egész nap ksmadarakat lövöldözne a gyereked a legujabb legpontosabb légpuskával persze városi környezetben ahogyan irtad is le tudna szedni egy nap akár 30-40 kismadarat is igy ha lesezésenként üvegnek csapódva elpusztul mondjuk 2 madár az már egy jónak mondható számolyan mntha 28-38 énekes madarat ajándékoznátok naponta a természetnek, szóval hősök vagytok!

 

"OFF: Aq.Clanga, a hozzaszolasaid alapjan nagyon megkeseredett embernek tunsz. Nem tudom mi tortent veled vagy milyen korulmenyek kozott elsz, de hasznos lenne ha kiontened a szived valami baratnak, vagy ha az nem megoldhato akkor egy szakembernek."

 

igen igazad van, tervezem ezt a dolgot amit mondasz, ugyanis állitólag ha én elmegyek szakemberhez, felkeresek egy pszichologust akkor a te általad meg a sok újsütető hirtlentermészetfotós által kitett panoráma ablakoknak sokkal kevesebb madár fog ütközni és sokkal kevesebb madár fog elpusztulni.a legujabb tanulmányok bizonyitják hgy drasztikusan csökkenthető a madár ütközések és pusztulások száma azzal is ha én gyógyszeres kezelésben részesülnék

ha pedig az életkörülményeimet tudnám javitani akkor az ujabb madár életeket menthetne meg.

 

ez a topik Máté Bence munkásságárol szól, pár napja volt a neve napja arra nem volt képes az ide járó rajongói tábor hogy azt mondja: no Bence huzd meg a faszt boldog névnapot...csak az eszetlenkedés megy, és ha nem haragszol az üveges les épitését egy 10 éves gyereknek is eszetlenkedés kategóriába sorolom, ha megnézed a bencés filmet kideül belőle az a fokozatosság az a tapasztalat szerzés az út amin ő eljutott oda ahol van.Attol hogy megveszed a gyereknek a nagytelét meg ezt a csodálmányos üveges lest még nem lesz belőle sem igazán jó fotós és ami fontosabb sem igazán jó természet szerető és azt védő ember.ugyanis az üveges les épitésben bennevan az a komfort utáni vágy az a kényelmi vágy ami amugy az egész emberiséget legalabbis a modern emberiséget jellemzi.Megtanitani a gyereket terepen mozogni és állatokat és természetben zajló folyamatokat megfigyelni , tudást szerezni főleg 10 évesen sokkal fontosabb mint a "kész picsa meleg málé" alapon beültetni őt egy öveges lesbe oszt azondani neki hogy nézzed fiam!

Az persze igaz hogy igy lepattintani egy gyerkőct a legegyszerubb, tudod hogy ül a lesben addig se kell vele foglalkozni, addig se megy kárba.Végul is felfogható az üveges les egy mini gyerekmegőrzőnek, egy mini börtönnek, ami inkább korlátok közé szorit mint sem teret adna.A bencés filmbe nyulak is vótak, mé nem azt vetté a gyereknek?Vót benen bringaval viz hordás az erdőben kannával is, mé nem bringát meg kannát vetté neki? És vót benen nem üvges lesről is szó, ahol csendben kell lenni ahol nem szabad mozogni ahol az ember mégis kicsit harcban áll az elemekkel és önmagával, ahol valójában megedződik, ahol megtanulja nem mindegy mit és hogyan csinál, és ez nagyon nem mindegy.

 

nem mindegy hogy valaki megmássza a himaláját vagy felviteti magát a csucsura helikopterrel, igaz mindkét esetben a csúcson lesz, csak éppen az oda vezető ut ami igazán jellemformáló nem teljesen ugyan olyan végeredményt ad.Kiváncsi lennék rá hogy távcsöve meg madárhatározója van e már a kissrácnak, aztan ha  nincs neki lehet egyszerübb engem pszichopatának kikiáltani mint szembe nézni a hideg tényekkel mi szerint a legrosszabb dolog amit egy 10 éves kissráccal tenni tudsz(természetfotózés vonatkozásában) az az hogy : épitesz neki egy faszántos kis üveges lest.

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!