Keresés

Részletes keresés

amaszat Creative Commons License 2021.08.04 -4 0 779

Mástól is kérdezem ;-)

 

Előzmény: amaszat (778)
amaszat Creative Commons License 2021.08.04 -1 0 778

Pó apó, szerinted októberben bevállalható Örményország?  

Előzmény: pó_apó (775)
COOP Creative Commons License 2021.07.22 -3 0 777

Nekünk azeri foglalásunk (is) volt, többször törlésre került, most kivárok.

Előzmény: amaszat (776)
amaszat Creative Commons License 2021.07.22 -3 1 776

Köszönöm szépen! Hátha egy kicsit beindul ez a topik is :)

Valószínűleg  ismét csak 2 hetünk lenne, úgyhogy nehéz a döntés. Szeretünk túrázni, a 2 kedvenc grúz régiónk Kazbegi és Mestia környéke volt, ha újra mennénk pár napot ismét eltöltenénk mindkét helyen, ugyanakkor amit az örményországi látnivalókról olvastam az is mind érdekesnek tűnik.

Csak gyorsan meggugliztam amiket írtál, hát most úgy érzem a 2 hetet külön megérdemelné Örményország is, bőven van ott annyi látnivaló, hogy tartalmasan eltöltsük a rendelkezésre áll időt. 

 

'...az örmények jóval szegényebbek a grúzoknál, ami az olcsóbbságban is megmutatkozik'

'...a közbiztonsága -szerintem- jó, vendégszeretetben pedig kiválóak...'

'Röviden: hasonló, de más :-)' akkor same same but different? :-)) 

Na pont ilyen vélemények érdekelnek, nagyjából képbe kerül az ember mire számítson.

 

Mikor utoljára ránéztem hova lehet utazni, akkor a 2 ország közötti határátlépés nem volt engedélyezett. Így bármennyire célszerű amit írtál -ráadásul most Vardzia kimaradt, pedig sokkal érdekesebbnek tűnik mint Uplistsikhe- sajnos nem kivitelezhető. Viszont van Bécs-Jereván Wizz járat, szóval külön örményországi utat lehetne tervezni.     

Köszönöm mégegyszer hogy időt szántál rám, átnézem még mit és hogyan lehetne...

Előzmény: pó_apó (775)
pó_apó Creative Commons License 2021.07.21 -3 4 775

Miután a Grúzia témánál kaptam az alábbi felkérést, inkább itt válaszolok rá. Hátha kedvet csinálok hozzá:-)


"Pó apó, 2 könyvet is írtál Örményországról, így némi rálátásod csak van...:) Megtennéd, hogy írnál pár sort/ egy rövidke összehasonlítást, hogy mire lehet számítani örményországi utazás alkalmával? Emberek, közlekedés, árak...stb. hasonló mint Grúzia? Grúzia teljesen elvarázsolt, ár-érték arányban (is) az egyik legjobb útunk volt. Legközelebb megnéznénk Örményországot, ha lehet majd végre szabadon utazgatni :-)

 

Tehát:
Megtisztelő feladat ez az összehasonlítás, de nem egyszerű, miután mindkét országról (Grúzia-Örményország) két külön könyvet írtam, egyenként majd 400 oldallal… (Amúgy a könyvesboltokból ezek már jobbára elfogytak, ha valakit érdekel, a boltok a nagykerből talán még tudnak szerezni. Nekem sincs már, bocs.)

Pár szóban tehát sehogy sem megy. Röviden: hasonló, de más :-) Árakról biztosan nem tudok mit írni, én is még a járvány előtt voltam, és azóta az árakban sok minden változhatott; nálunk sem volt akkor még 7 %-os az infláció, sem 360 az euro… És akkor még az örményeké volt Hegyi-Karabakh is…

 

Az biztos, hogy az örmények jóval szegényebbek a grúzoknál, ami az olcsóbbságban is megmutatkozik. Törökországgal, Azerbajdzsánnal közismert a kataszrófálisan rossz viszony és a lezárt (kereskedelmi is) határ, gyakorlatilag külkapcsolatuk (egyben függőségük) csak az oroszokkal van, a grúzokkal és Iránnal aránylag megvannak, de ezektől sem tud jönni nagy segítség, bár a diaszpóra néha egészen meglepő nagyvonalúsággal segíti az anyaországot. A gazdaságuk kínlódik, a köznapi polgár nagyon tündökölni nem tud, emiatt van az az ittragadt posztszovjet életérzés és körülmény, ami kifejezetten érdekessé teszik azok számára, akik 70- es 80-as évekbe visszavezető időutazáson szívesen találkoznának a szovjet éra, a szocialista –szerintem, amúgy sikertelen- emberkísérlet máig is érzékelhető nyomaival.

 

Mivel a történelem során a grúzokkal sokszor egybefonódtak, lényegi különbségre, kulturális sokkra sem kell számítani. A boltokban van minden, szállásokban szintén nagy a választék, még a megalkudott „magántaxis” is kifejezetten olcsó, akár nagyobb távolságokra, országjárásokra is. Az ország gyakorló keresztény, az iszlám fundamentalizmus vadhajtásaitól mentes, bár a közelmúlt Hegyi-Karabakh-ot érintő vesztes háború a belpolitikában is rendes hullámokat vetett, a közbiztonsága -szerintem- jó, vendégszeretetben pedig kiválóak.

 

Grúzia igen magas hegyei ugyan könnyebben elérhetőek, és itt alacsonyabbak és nem is annyira felkapottak ezek, de itt is akad 4000 méteres, és az ország 90 %-a amúgy is 1000 méter körül fekszik. Tengere nincs, éghajlata egységesebben szubtrópusi, nem úgy, mint ahogy Grúziában változik a tengerparti mediterrántól a magashegységekig. Tavasz a jobb idő, Jervánban júli-augban 40 fok körül sem ritka.

 

Látnivalókban bőven vannak, mert Örményország is egy kifejezetten gazdag „szabadtéri múzeum”: csak jelzésértékűen említem, hogy itt láthatóak a közismert angliai név alapján hívott -bár annál feltehetően ezerévekkel korábban emelt- itteni „Stonehenge” kő-kolosszusai, a kétezer méter magasan fekvő, szuperszép Sevan tó, a szintén elképesztő, középkori templomaival -amikkel, amúg alaposan meg van rakva ez az ország is-, az északi részek sűrű erdői és délebbi, lankás, szőlőtermő vidékek. Pár órás autóút alatt az ember mintha több és érzékelhetően különböző országban járna, ahol az utazás során napi változatosságban követik egymást a műemlékek, várak, kolostorok, templomok (eredeti középkori hangulattal, sűrű tömjén- és gyertyaillattal), zarándokhelyek, történelmi városok, ahogy a tavak, erdők, sivatagi tájak, hegyek és a pompás kiránduló útvonalak. Az országban egyedi látnivaló az itteni sírkövek, a khatchkarok; a Sevan tó mellett (Noratus) láthatóak nagy tömegben a legrégebbiek, de igen szépeket lehet mindenfelé is találni, a kolostorok-templomok mellett. Elképesztően aprólékos csipkeszerű vésetek a kemény kőben.

Ha délkeleten nem is mentek el Kapan városig vagy az iráni határig (pedig!), Goris (nem a grúz Gori) és Tatev kolostor feltétlenül megnézendő, ahogy az ottani, Kappadokiára hajazó barlangok és süveges sziklák is.

 

Nem tudom, hogy akartok oda utazni. Ha Wizz, és Kutaisiből, akkor érdemes az örmény országjárást északnyugat felé befejezni, ott átmenni Grúziába (Vardzia) és onnan vagy lemenni a grúz tengerpartra, lazulni, vagy vissza Kutaisibe.
Hajrá!

Petykooo7 Creative Commons License 2021.02.08 -2 0 774
pó_apó Creative Commons License 2020.12.11 -3 0 773

Ez így van, de azért nagy nyugalomra nem hiszem, hogy számítani lehet. Akkora ott a gyűlölet egymás ellen, hogy biztosan lesznek átszivárgó örmény partizánok...

 

Előzmény: W.L. (772)
W.L. Creative Commons License 2020.12.10 0 1 772

"Csak"?

A korabbi, 1 oran at be nem tartott "fegyverszunetekkel" ellentetben most tenyleg lealltak a harcok, az ormenyek kivonultak az evtizedek ota megszallt teruletekrol, es viszzaallitottak a nemzetkozileg elismert hatarokat.

Nevezd aminek akarod, ez ottani mercevel hatalmas lepes volt, es egyelore mukodik.

Ugy tunik, egyelore legalabb 5 evre, amig az orosz bekefenntartok mandatuma szol, jegelve a dolog.

Előzmény: ManoSanga (771)
ManoSanga Creative Commons License 2020.12.10 -12 0 771

Ez csak egy újabb fegyverszünet.

Előzmény: W.L. (769)
W.L. Creative Commons License 2020.11.10 0 0 770
Előzmény: W.L. (769)
W.L. Creative Commons License 2020.11.10 0 1 769

Az ormeny, azeri es karabahi vezetok alairtak a megallopdast a haboru befejezeserol es hadifoglyok cserejerol.

Orosz bekefenntartokat kuldenek Karabahba.

Remeljuk, ezzel tenyleg vege, es a regio fovarosa is megussza az ostromot.

En szemely szerint azt is remelem, hogy mindket oldal menekultjei visszaterhetnek szulofoldjukre.

 

Par napon belul kiderul, mukodik-e a dolog.

Előzmény: W.L. (768)
W.L. Creative Commons License 2020.11.09 0 0 768

Friss video Susabol, Karabah masodik legnagyobb, es egyben tortenelmileg legfontosabb varosabol:

 

https://m.youtube.com/watch?v=So7e9mRblfY

 

Hogy legyen turisztikailag is relevans a dolog, ugy tunik egesz epsegben ment at az azeriek kezebe.

Ugy tunik, most mar lassacskan veget erhetnek a harcok.

W.L. Creative Commons License 2020.10.20 0 1 767

Ami az utazast illeti, Karabah es a vele egyutt az ormenyek altal megszallt azeri teruletek a koronavirus okozta leallas elott sem voltak nepszeru uticelok. Ha jol emlekszem talan 2-3-an irtuk a topikba, hogy jartunk ott.

Joreszt lerombolt telepulesekbol es lakatlan teruletekbol alltak a 2 fo varoson kivul (es azok is igen "csendesek"/kihaltak voltak). 

Ez a mostani harci allapot valoszinuleg veget er mielott a 2 orszagba ujra beindulhatna a turizmus a koronavalsag elcsitulasaval. Legalabb is remeljuk.

Lakoiknak pedig most alighanem kisebb gondjuk is nagyobb a turizmusnal.

ManoSanga Creative Commons License 2020.10.20 -8 0 766

Nem tervezem.

 

A teljes listában már majdnem 800 név szerepel, de ez csak az elesett katonákat sorolja fel. A civil áldozatok is elég sokan vannak.

Előzmény: Bosanac (764)
pó_apó Creative Commons License 2020.10.19 -2 1 765

Igazad van, nekem sem kellett volna feltennem ezt a linket, de nagyon megütött, és számomra annyiban utazás, hogy mentem volna, de lőttek neki - a vírus miatt kétszeresen is. 

 

 

Előzmény: Bosanac (764)
Bosanac Creative Commons License 2020.10.19 -1 3 764

Minden részvétem az örményké, kedvelem és sajnálom őket, de remélem nem fogod mindennap kiposztolni a név szerinti örmény veszteséglistákat?
S úgy általában részletesebben ezt az őrült háborút.
Ez alapvetően egy utazási-turisztikai fórum.
Vannak erre a célra megfelelő militarista fórumok többfelé... :-( 

Előzmény: ManoSanga (763)
ManoSanga Creative Commons License 2020.10.19 -8 0 763

Örmény veszteségek

YEREVAN, OCTOBER 19, ARMENPRESS 

 

The Ministry of Defense of the Artsakh Republic has published the names of the servicemen killed during the repulse of the Azerbaijani aggression.   

  1. Abrahamyan Tatul Gagik, born 2001
  2. Babayan Rafik Armeni, born 2001
  3. Sargsyan Mayis Kolya, born 1991
  4. Reserve Poghosyan Artem Henrik, born 1982
  5. Reserve Hakobyan Areg Ashot, born 1977
  6. Reserve Antonyan Artyom Vladimir, born 1978
  7. Narek Sargsyan Melikyan, born 1995
  8. Nazaryan Tigran Samvel, born 2001
  9. Eduard G. Marukyan, born 2001
  10. Eric Sargsyan Hajikyan, born 2001
  11. Mantashyan Hakob Arseni, born 2001
  12. Tigran Zhora Harutyunyan, born 1999
  13. Marlen Artush Harutyunyan, born 1999
  14. Khachatryan Hayk Gagik, born 1986
  15. Keshishyan Artyom Vazgen, born 1991
  16. Reserve Ghazaryan Arthur Norayr, born 1976
  17. Khachatryan Hovhannes Arshavir, born 1983
  18. Artyom Norik Sargsyan, born 1981
  19. Zakaryan Sedrak Arshat, born 1980

Prior to the publication of these names, 710 victims were already known.

pó_apó Creative Commons License 2020.10.17 -2 0 762

Bár nem tudni, mikori dolgokat ollóztak össze, de ez a tűzszünet.
Előre szólok: nagyon durva! Hogy eddig nem vette le a youtube...

 

https://youtu.be/jUB3TLnpiWY

Aglehsz Creative Commons License 2020.06.19 -2 0 761

Szia,kérdeznék.Ha a tóhoz feljutunk,ott lehet amatőrként sétát tenni a környéken? Míg a sofőr várakozik.Mennyire veszélyes,biztonságos,járható a terep?Augusztus lesz.Köszönöm!

Előzmény: Hozol90 (365)
Aglehsz Creative Commons License 2020.06.18 -1 0 760

Köszönöm a hasznos infót,ennek a csapatnak az árai majd fele,mint amit néztem😃.Minden rendben volt velük?Hárman vagyunk,arra már alkudhatok?🤣

Előzmény: Horváth Z (350)
Aglehsz Creative Commons License 2020.04.18 -3 0 759

Június végére szerintetek beindul a Wizz járat Jerevánba?

COOP Creative Commons License 2020.03.16 -2 1 758

na ja.. de ezeket megmentik 1000%.

Előzmény: W.L. (757)
W.L. Creative Commons License 2020.03.16 -4 0 757

Kiveve, ha a ceg csodbe megy...

Előzmény: COOP (756)
COOP Creative Commons License 2020.03.16 -1 1 756

kreditben kértem, 20 %-kal többet is kapok. Nem ár le soha.

Előzmény: W.L. (755)
W.L. Creative Commons License 2020.03.16 -2 0 755

Tehat kreditet kaptok, vagy ha megkuzdtok erte, a penzt is, ugye?

Előzmény: COOP (754)
COOP Creative Commons License 2020.03.15 -1 1 754

Ebben a percben jött értesítés, hogy törölték a járatunkat. Nem emsiljött, hanem az app értesített...

W.L. Creative Commons License 2020.03.15 -2 1 753

En is azt tennem.

Illetve  inkabb jovo majusra, hogy job ido legyen.

De idenre mar aligha.

Előzmény: COOP (752)
COOP Creative Commons License 2020.03.15 -2 1 752

jövő ilyenkorra :)

Előzmény: W.L. (751)
W.L. Creative Commons License 2020.03.15 -2 1 751

Szerintem ha lehet, kreditben kerjed.

De ha csak mas idopontra lenne atfoglalhato, azt mikorra kerned?

Előzmény: COOP (750)
COOP Creative Commons License 2020.03.15 -2 0 750

Ha Wizz kreditben adják annak ilyenkor a lejárata: soha. Azaz bármeddig felhasználható. Nem terveztem mostanában oda, de májusra meg máshová, de valszeg az is elmarad, de ott már most le tudnám mondani a jegyet csak még nem akarom. Bízok a csodában :(

 

Előzmény: W.L. (749)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!