Keresés

Részletes keresés

kiscement Creative Commons License 2007.12.20 0 0 12

Szia Sanya,

 

köszi, aranyos vagy, hogy segítesz tanácsokkal, tényleg jól jön az ilyesmi, mert ez a szárazság nem tudott igazán elmúlni.

Az orvosokra tényleg nem lehet számítani, én egy év alatt kb. 4-5 különböző fül-orr-gégsznél jártam. Ilyen diagnózisok/kezelések voltak:

-tonogénes kenőcs, ami összehúzza az ereket, orrvérzés ellen jó, azt hiszem. Nem használt. Egyébként is, vetessem ki a torokmandulámat, majd akkor megoldódik.

-Neogranormon. Ha bekentem, enyhítette a tüneteket, de ha abbahagytam, mintha nem történt volna semmi. Nem mulasztotta el a problémát.

-fél év után rávettem a dokit, hogy csináljon már egy tenyésztést, hogy legalább kiderüljön, mi okozza. Staphylococcus aureust találtak. Doki reakciója: hú, maga egy vírusgazda, ne puszilgassa azt, akit szeret. Mondta ezt akkor, mikor már fél éve ez volt a bajom. Cifran nevű gyógyszert kaptam. Amíg szedtem, javult az orrom, de kb. egy hét után visszajöttek a panaszok.

-kontoll egy máik dokinál. Baci még ott van. Ezúttal nem ír antibiotikumot. Kenegessem Neogranormonnal, és egyébként meg orrsövény-ferdülésem van, műttessem meg az orrsövény-ferdülésemet, és akkor jobban fog szelelni az orrom.(?)

-más betegségre kaptam Rovamycin-t. Ez már két hétre is megszüntette a panaszokat, de utána ugyanúgy visszajöttek. Közben elköltöztem, és másik dokihoz mentem. Labor, baci ott van. Orvosi szakkönyvek alapján felmerült bennem a kérdés, hogy vajon eddig miért nem írtak még fel baciellenes kenőcsöt. Konkrétan felírattam, orvos beleegyezett.

-kontroll: baci elmúlt. Ez volt három hónapja. Azóta A-vitamin-olajjal kenegetem, és egész tűrhetően vagyok. Legalábbis sokkal jobban, mint az elmúlt 1 évben bármikor.

 

Ez a rövid történetem...

Olvastam erről az ozaneáról, egyébként régebben gyanakodtam én is erre. Főleg, mert egy időben furcsa szagot is éreztem az orromban. Bár nem volt olyan kellemetlen szag, mint ahogy írják. Most pörkök, sebek elvileg nincsenek. Csak ez a szárazság. De megfogadom a tanácsaidat:)

 

És neked hogy volt? Érezted/érzed azt az állítólagos kellemetlen szagot? Tényleg annyira durva, hogy mások is érezhetik, és szociális gátlásokat, meg ilyesmiket okoz (valahol ilyet olvastam az ozaenáról)? Lehet, hogy az én orromban is van ilyen szag, és csak én nem érzem, mások meg tapintatból nem szólnak/nem kerülnek el?

 

Előzmény: SanyaX (11)
SanyaX Creative Commons License 2007.12.19 0 0 11
Szia Kiscement!

Remélem, továbbra is "vonalban" vagy!
Amúgy nem akarok tolakodni, de saját bőrömön annyit megtanultam már az orrnyálkahártya problémákról, hogy könyvet írhatnék. Ha két évente elmegyek vele orvoshoz pusztán csak a tájékozóás miatt, mindig beismerik, hogy jobb állapotban van az orrom, mintha ők kezelenék, aztán szépen lejegyzetelik amit tollbamondok és kifizetem vizitdíjat. Mivel nagyon sokat kínlódtam ezzel, szeretnék segíteni annak, aki hasonló cipőben jár.

Ha nem múlt el teljesen az orrszárazságod, akkor két eset lehet: vagy enyhe ozaena kialakult már nálad, vagy csak túlzottan irritált a nyálkahártyáf, és csökkent a funkcionalitása.

A száraz, poros levegő, padlószőnyeg, nagyon rosszat tesz, ebben teljesen igazad van. Lassan és a nyálkaháyrtyát nagyon kímélv ekell minden kezelést folytatni. A dokiknak NE ENGEDJ jódos kezelést, vagy olyat, amikor durván teletömik az orrodat vegyszeres vattával. Ezek nagyon sokat ártanak, miként az erős nátha elleni orrcseppek is.
Nagyon rossz az is, ha takarítás közben erős Domestos szag terjeng, vagy fűszerporokat lélegzik be az ember főzés előkészítése közben (ha szoktál ilyet).

Ha még szárazan eltömődik az orrod és a légzésben akadályoz, akkor napi egy vagy kettő öblögetés segtíhet azon a módon, ahogy korábban írtam.

Amit fogyasztani kell:

E vitamin
Béta karotin (az A elővitaminja) - nyers sárgarápában is sok van
téli időben egy kevés D vitamin.

Ami még nagyon jó: a Coldastop orrolaj.

AZért kell nagyon vigyázni, mert az orrnyálkahártya problémákkal nemigen tudnaka dokik mit kezdeni, a szokások kezelések inkább csak ártanak, és nagyon könnyen súlyosbodhat a probléma hoszabb távon, ha nem járunk el körültekintően.

Nyugodtan mond még el, hogy nálad miként alakul, remélem, romlani nem fog. Lehet, hogy a mostani állapot életed végéig megmarad. Pár dolgot tudok még, majd adom tovább az infókat szükség szerint.

Üdv. Sanya
Előzmény: kiscement (10)
kiscement Creative Commons License 2007.12.19 0 0 10

Köszi, Sanya, itt vagyok még:)

Közben - kb. 3 hónapja - írattam fel Bactroban orrkanőcsöt, amit használtam vagy 2 hétig, és viszonylag helyrerakta az orromat. Nem mondom, hogy tökéletes, de azóta nem sebesedik, és nem fáj különösebben, ha megnyomom. Viszont kenegetem esténként A vitamin-olajjal, mert száraznak még mindig elég száraz. A tanácsodat elolvastam, ha elfogy az A vitamin-olajam, kipróbálom:)

Én egyébként arra gyanakszom, hogy a befúvós fűtési rendszer a ludas, ami itt az irodában van. Illetve, nyilván le is van gyengülve az orrnyálkahártyám allergiák meg hasonlók miatt, azért lettem ilyesmire érzékeny. Egyelőre azt csinálom, hogy vizes konyharuhát teszek a fancolra (így hívják a befúvó berendezést), meg már fontolgatom, hogy szerzek ide az asztalomra valami párásítót. Meg igyekszem sok vizet inni.

Előzmény: SanyaX (9)
SanyaX Creative Commons License 2007.12.16 0 0 9
Ha valaki ismeri szegény Kiscementet, szóljatok neki, nincs emailcíme, így lehet, hogy nem veszi észre sz üzenetemet. Pedig ez nagyon kellemetlen probléma. AZ a baj,hogy itt nem nyithatok topicot, pedig az ozaenásoknak szívesen továbbadnám, amit kikísérleteztem a saját bőrömön.
SanyaX Creative Commons License 2007.12.16 0 0 8
Vagy 20 éve kezelem magamnak a hasonló problémámat. Szívesen továbadom a tapaszalataimat. Lehet, hogy neked is oazena nevű betegség van az orroddal, az orvosok nem tudnak vele semmit sem csinálni, sőt a legtöbbjük csak ront rajta.

Öblögetni kell, de nem szabad erre vizet hazsnálni, mert a klórtartalma tovább rontja a nyálkahártya állapotát. Amit kikísérleteztem, az a nem filteres csipketea főzete, enyhén megsózva. Egy kávéspohárnyi főzetbe egy fél kanálnyi só kell, az oldja a száraz orrváladékot. Emellett parafinolajat csepegtess at orrodba, a Neogranormol és a körömvirág krém nem célszerű.
Előzmény: kiscement (-)
kiscement Creative Commons License 2007.08.14 0 0 7
Használom úgy kb. 2 napja, de ennek is csak az a lényege szerintem, hogy bepuhítja az orrot. Viszont parlagfűre allergiás vagyok, és a krém tájékoztatójában ez ellenjavallatként szerepel, mert hogy keresztreakciót válthat ki. Nem tudom...holnap megyek egy negyedik fül-orr-gégészhez.
Előzmény: Eleon Nóra (3)
szomorce Creative Commons License 2007.08.14 0 0 6

Szia!

Még nem volt sajnos. Nem is tudom, mivel lehetne rávenni, hogy elmenjen...

Előzmény: kiscement (5)
kiscement Creative Commons License 2007.08.13 0 0 5
Nekem kívül nincs gond az orrommal, belül van a probléma. Nagymamád volt már fül-orr-gégésznél (bár, ez esetben inkább bőrgyógyásznál)?
Előzmény: szomorce (4)
szomorce Creative Commons License 2007.08.12 0 0 4
A nagymamámnak állandóan kipirosodik az orra. Gondoltunk rá, hogy esetleg a naptól van. Nem fogyaszt alkoholt. De néha nagyon piros, és fáj neki. Legutóbb gennyes elváltozások is kezdtek rajta létrejönni. :(
Eleon Nóra Creative Commons License 2007.08.09 0 0 3
Ne piszkáld, hanem mosd meg vízzel belülről.

A körömvirágkrém nem hagyja megszáradni a sebet és egyebeket, így sokkal kellemesebb. Amúgy gyulladásgátló hatású.

Előzmény: kiscement (2)
kiscement Creative Commons License 2007.08.09 0 0 2

Köszi a tanácsot! Megpróbálom megállni, hogy ne piszkáljam, bár néha nehéz, mert ami beragad, az egyre nagyobb lesz, egyre kevésbé kapok tőle levegőt. (Bocs a naturalizmusért...) Meg persze szúrja az orromat, ha mosakodásnál kívülről hozzáérek. Este bekenem körömvirág krémmel, azt még nem próbáltam...hasonló lehet, mint a Neogranormon - azt használtam elég sokáig, egy kicsit enyhíti a tüneteket.

Tegnap a háziorvosom azt mondta, mikor szóba kerültek allergiaellenes szerek, hogy lehet, hogy valamelyik agresszív orrspray tette tönkre az orrnyálkahártyámat, azért telepszenek most rajta meg ennyire a bacik.

Előzmény: Eleon Nóra (1)
Eleon Nóra Creative Commons License 2007.08.08 0 0 1
Nekem is előjön, hónapokig sebes volt. Aztán gondoltam egyet, és bekenegettem körömvirág krémmel, napjában legalább 3x.

Használt.

Próbáld ki.

Próbáld meg nem piszkálni, nem leszedni a sebet, mert egyre rosszabb lesz.
Előzmény: kiscement (-)
bindera Creative Commons License 2007.08.08 0 0 0
nagy 0rr nagy g0nd
Siran0
kiscement Creative Commons License 2007.08.08 0 0 topiknyitó

Több, mint fél éve küszködök orr-problémával: állandóan beszárad / beragad / kisebesedik. Írtak már rá számtalan kencét, egyik sem múlasztotta el a problémát. Tenyészetkor  (amit több hónapnyi vacakolás után csináltak csak meg)staphylococcus aureust találtak benne. Antibiotikumot szedtem rá, ideiglenesen javult is, de gyógyszer után megint visszajött (és a bacit is újból kimutatták). Szedtem később Rovamycine-t is (azt nem erre, hanem toxoplazmára), az is helyrehozta, két hétig semmi bajom nem volt, de aztán megint visszajött, és egyszerűen nem tudom, mit tegyek.

Létezik még valaki, akinek hasonló gondja van/volt? Vagy rólam fogják elnevezni a betegséget...?:((

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!