Keresés

Részletes keresés

TFanny11 Creative Commons License 2013.03.27 0 0 307

Sziasztok,
Terebessy Fanny vagyok. A Budapesti Kommunikációs és üzleti főiskola végzős hallgatója. Szakdolgozatomat a Szaud-Arábiában élő nők helyzetéről írom. A leíró dolgozatomhoz szükséges egy mélyinterjú készítése. Már jártam több iskolában illetve  a követségen is de sajnos senki nem segített nekem. Így most ez a fórum az utolsó esélyem. Megvannak már akérdéseim, nem szükséges a személyes találkozó elég nekem ha esetleg emailben válaszol valaki a kédéseimre. ( Mindenképp nagyon fontos , hogy az interjú alanyom Szaud-Arábiai születésű, de  jelenleg Magyarországon élő legyen. Az anonímitást pedig maximálisan vállalom. Nagyon fontos lenne ez számomra, mert kutatás nélkül semmit nem ér a szakdolgozatom.
Kérem segítsenek nekem,
Előre is köszönöm !!

wzindbad Creative Commons License 2013.01.26 0 0 306

Ja, akkor azért volt tele futószalag Zam Zam Water-es kannákkal...

Előzmény: malenykij polgar (305)
malenykij polgar Creative Commons License 2013.01.26 0 0 305

Gyakorlatilag az az egyetlen dolog (datolya), amit érdemes onnan hozni. Abban viszont világverö. Ha egyszer megkóstolod, többé nem ízlik a tunéziai, egyiptomi vacak.

A Saudi Airlines-szal szerencséd volt, nekem a listám alján szerepelnek. A jeddah-i reptér meg olyan, amilyen. Képzeld mi van, amikor kb. két hét alatt kell többmillió zarándokot kezelniük. Voltam már úgy, hogy tele volt a reptér vizeskannás zarándokokkal, merthogy a szent helyekröl származó vizet ingyen szállítják.

Előzmény: wzindbad (304)
wzindbad Creative Commons License 2013.01.21 0 1 304

A Saudia gépein minden OK volt, sőt kedvesebbek voltak és jobb volt a kaja, mint az európai társaságoknál. A jeddai tranzit elég lepukkant volt, és elég undokok voltak a tisztviselők, de Riyadhban udvariasak voltak, és szerintem a tranzit is tiszta és szép volt, vásárlásból a datolyaválaszték tűnt a legszélesebbnek :) A tranzitban voltak rövidnadrágos lányok is, még erre se szóltak semmit. A helyiek persze szigorúan be voltak öltözve feketébe, amit a repülőgépen aztán lazábbra cseréltek.

Előzmény: malenykij polgar (299)
RogerWilco Creative Commons License 2013.01.12 0 0 303

...főleg akkor, ha ezen ruhadarabokat férfi viseli :)))

Előzmény: malenykij polgar (301)
vandorboy.com Creative Commons License 2013.01.12 0 0 302

Most utazom Szaud Arabiaban 1 honapot, ha kerdesetek van / lesz akkor keressetek. Eddig minden nagyon pozitiv volt.. Gabor

vandorboy.com

malenykij polgar Creative Commons License 2012.12.29 0 0 301

A tranzitban majdnem mindegy, de azért ne ujjatlan top legyen melltartó nélkül meg miniszoknya, mert kiesik a helyiek szeme. :)

Előzmény: wzindbad (300)
wzindbad Creative Commons License 2012.12.29 0 0 300

Akkor viszünk könyvet... Női ruhának mennyire kell konzervatívnak lennie a reptéren (tranzitban)? Mármint mi az, ami nem tűnik ki a helyi viszonyok között?

Előzmény: malenykij polgar (299)
malenykij polgar Creative Commons License 2012.12.29 0 0 299

Nem hiszem, hogy beengednek az országba. A reptér unalmas, vásárlási lehetöség szinte nuku, a business lounge lepukkant és kicsi. Unatkozni fogtok. Mondjuk ha a kimennétek a városba, akkor sem lenne nagy élmény.

Előzmény: wzindbad (298)
wzindbad Creative Commons License 2012.12.29 0 0 298

Sziasztok!

 

Srí Lankáról egy majdnem 10 órás stopoverrel Riyadhon keresztül jövünk haza. Milyen az ottani  reptér? Ki lehet ott húzni normálisan ennyi időt?

 

Megfordult a fejemben, hogy kimennénk Riyadhba - olvastam olyat, h a 8-18 óra közötti várakozással tranzitálók kimehetnek (esetleg), ha leadják az útlevelüket. Tud erről valaki valamit esetleg? Viszont nem vagyunk házasok...

Néztem a tranzitvízumokat is, ott -a leírás szerint- a páromnál ez kizárja a vízum kiadást...

 

Hálás lennék, ha valaki aki ismeri a napi helyzetet, megírná nekünk.

RogerWilco Creative Commons License 2012.11.23 0 0 297

Felhozom a topikot - senki nem jár KSA-ban mostanság? Én csak a szomszédba megyek 10 nap múlva.

 

(Kicsit más - októberben Isztambulból Ammánba baromi nagyot került az TK. A normál útvonal Ciprus-> Libanon -> kicsit szír légtér -> Ammán. Persze érthető, hogy a szír légtérben nem szívesen repkednek, de ezek ahelyett, hogy Ciprus->Izrael->Ammant repültek volna (+ menetidő 1,5 perc) elmentek a Sinai fölött egészen Akabáig és onnan fel északnak Ammánba (+menetidő 1h10') Érthetetlen, mert IL és JO között civil forgalom normálisan megy, TK és IL között is, akkor meg miért?)

kerusz Creative Commons License 2012.09.04 0 0 296

Attól függ, milyen képesítésed van. Egészségügyben pl. biztosan simán el tudsz helyezkedni.

Előzmény: gertrudisz7 (295)
gertrudisz7 Creative Commons License 2012.08.26 0 0 295

Milyen esélyei vannak egy európai nőnek munkát találnia SzaudArábiában? Meg tudjátok mondani? Egyátalán lehetséges? Keresgéltem de nincs értelme, ha nem ismerek olya aki ebben benne van.

RogerWilco Creative Commons License 2012.04.14 -1 0 294

Ha igazán kihívásra vágytok, akkor a bevezetendő termék legyen pl. "Hungarian dinner combo" - disznótoros szatmári szilvapálinkával! :-)))

 

Bocs, hogy csak erre futotta, de segíteni nem tudok.

Előzmény: Racing Heart (293)
Racing Heart Creative Commons License 2012.04.13 0 0 293

Sziasztok!

 

 

Szeretném olyanok segítségét kérni, akik kint élnek/éltek, dolgoztak Szaúd-Arábiában.

 

Egy főiskolai beadandó feladat témájául választottuk a "csapatommal" ezt az országot a kreativitás és kihívás miatt. :)  Egy általunk válaszott terméket kell bevezetnünk elméletben a szaúdi piacra.

 

Azok visszajelzését szeretném kérni, akik szívesen segítenének tapasztalataikkal. A termék már megvan, a házidolgozat folyamatban van, viszont primer információra lenne szükségem Szaúd-Arábia belső piacával kapcsolatban: a fogyasztók izlésvilága a választott termékünkkel kapcsolatban, piaci versenytársak az adott területen stb.

 

Akik szívesen segítenének ebben, azokat megkérném, hogy jelezzenek vissza a racing-heart@freemail.hu e-mail címre és akkor beszélnénk a koncepcióról részletesebben.

 

Minden pozitív reakciót, segítséget előre is köszönök! :)

 

 

 

Üdvözlettel: Racing Heart

RogerWilco Creative Commons License 2012.04.11 0 0 292

Ha csak 6 hét, akkor fél lábon is kibírod :-)

 

Az utcán kell a sátrat viselned, akár külföldi vagy, akár nem (kivéve a külföldiek telepét) Munkahelyen kicsit furcsállom a teljes sátor előírást, de elképzelhető.

Előzmény: hb.hb (291)
hb.hb Creative Commons License 2012.04.11 0 0 291

Köszönöm a választ!

Azért kicsit megnyugodtam, most már sanszosabb, hogy elfogadom, úgy tűnik a vízummal és a szállással nem lesz gond (olyan "külföldi gettó"féle lesz, mint amilyet leírtál :D), ráadásul a munkaadóról is azt mondják, hogy egy nagyon rendes, korrekt ember, és kifejezetten jó munkakörülményeket biztosít a férfi és a női munkavállalóinak is, gyakran együtt is dolgozik velük, azt mondják, hogy szaúdi létére, elég közvetlen figura. Ezek szerint a szaúdiak távolságtartóak? 

Ez nem egy irodai meló lesz, hanem kifejezetten csapatmunka, akkor gondolom külön csapatban dolgoznak a projekt egy részén a nők, és egy másik részén külön a férfiak, de majd meglátjuk. Az internet is megoldott, és tényleg kapok valami helyi igazolványfélét az útlevelem helyett, amit hajlandó szerződésben is rögzíteni a főnök, hogy bármikor visszaadja kérésre, még akkor is, ha nem töltöttem ki a 6 hetemet, és előbb haza szeretnék utazni.

Az öltözködést nekem is mondták, hogy sokkal "lazább" a külföldi nők esetében, viszont finoman jelezték felém, hogy a munkahelyen szeretnének megkérni rá, hogy majd a "tradicionális" szaúdi női ruházatot viseljem, és ha lehet a hajamat és az arcomat is fedjem el, a szememet nem kell. Mondjuk ez számomra nem jelent gondot, 6 hetet simán ki lehet így bírni, főleg ha tényleg annyira korrekt a kinti munkaadó, mint ahogy elmondták. Mindenesetre érdeklődve várom azt a szerződést, amiben rögzítenek (remélhetőleg) mindent. Közben beszéltem neten egy angol nővel, akit igazoltatott a vallási rendőrség odakint, de azt írta, hogy normálisak voltak, kérdeztek néhány dolgot, mindent rendben találtak, aztán tovább is engedték őket, az egész nem tartott tovább 5 percnél.

Még egyszer köszönöm a választ!

 

Előzmény: malenykij polgar (290)
malenykij polgar Creative Commons License 2012.04.10 0 0 290

A vallásrendörség téged nem fog nyaggatni, csak viseld az abaya-t, ha kimész a házból. Amúgy sem olyan már a vallásrendörség, mint pl. húsz éve.

Külföldiként amúgy is lazább szabályok vonatkoznak rád, a fejedet nem kell lefedni. A soför azért kell, mert a nök nem vezethetnek, a tömegközlekedést meg hagyd meg a bevándorló melósoknak.

A mi importörünknél a nök kompletten el vannak különítve a férfi dolgozóktól, egy "ladies´ section"-nek nevezett irodarészben vannak.

Mik a szabályok? Helyieknek nem nyújtasz kezet, legfeljebb akkor, ha ök is nyújtanak. (nem fognak)

Étteremben a "family section" a tiéd (tiétek), ha ilyen nincs, hoznak paravánt.

Nem kizárt, hogy le kell adnod az útleveledet, de régen adtak cserébe egy helyi passzust.

Internetezni majd mindenhol lehet, legfeljebb lesznek olyan oldalak, amik le vannak tiltva.

Ha egyébként azt mondják, hogy a szálláshelyen lesznek külföldiek, azt derítsd ki, hogy compoundról van-e szó. Ezek gyakorlatilag szép kis külföldi gettók, ahol majdnem teljesen normális "európai" életet lehet élni (fallal körülkerített lakónegyedek).

 

Előzmény: hb.hb (289)
hb.hb Creative Commons License 2012.04.08 0 0 289

Sziasztok!

 

A segítségeteket szeretném kérni. Tegnap kaptam egy állásajánlatot, szeptembertől 6 hétig Rijádban dolgozhatnék (feltéve, ha megkapnám a vízumot), de fogalmam sincs mennyire valósak a feltételek és a körülmények, amiket felvázoltak nekem. A feltételeknek (szerződés, fizetés, vízum, biztosítás, szállás stb.) megpróbálok utánakérdezni a követségen, illetve szakmai berkekben, de a körülmények kicsit aggasztanak. A problémáim tömören: nőként, egyedüli magyarként, nem muzulmánként, arab nyelvtudás nélkül kellene boldogulnom. A szállás és a munkahely között sofőr szállítana, és állítólag a városban is kísérgetnének, ha szeretnék kimozdulni a szállásról. Ahol laknék, ott állítólag lesznek külföldiek is, de a munkahelyen csak szaúdiak dolgoznak, zömében férfiak. Még soha nem jártam Európán kívül, és jelenlegi tudásomat Szaúd-Arábiáról Germanus Gyula könyvéből és még néhány könyvből, valamint az internetről szedtem, ami azért kissé aggaszt. Milyenek a munkakörülmények odakint? Mik azok a szabályok, amikre nőként nagyon oda kell figyelni? Sok rémséget olvastam össze a vallásrendőrségtől, amikből nem tudom mi igaz, és mi nem, kell-e tőlük tartani? Volt már esetleg olyan, akinek volt „szerencséje” hozzájuk? Valószínűleg nem lesz internet hozzáférés a szálláson, be tudok ott szerezni mobilinternetet vagy van olyan hely, ahova el tudok menni internetezni? A legjobban az aggaszt, hogy az útlevelemet le kellene adnom a munkaadómnak, de azt mondják, hogy ez nem ritka külföldi munkavállalók esetében, mit gondoltok erről?

Minden választ nagy köszönettel vennék!

 

Alabama13 Creative Commons License 2012.03.20 0 0 288

Ja es ide ill. andivalent@yahoo.com -ra varom a hozzaszolasokat, koszonom!

Alabama13 Creative Commons License 2012.03.20 0 0 287

Sziasztok!

 

Informaciora lenne szuksegem, parommal tervezek kiutazni Dubaiba vagy Abu-Dhabiba kb 1 ev mulva, munkavallalas celjabol. Mind a kettonknek a fotozas a szakmaja, de en az idegenforgalomban is szivesen elhelyezkednek (recepcio pl). Angolul, spanyolul, nemetul beszelek, beszelunk. En (no) 29, o 38 eves, hazasok vagyunk. 

Erdkelne, hogy lehetseges-e privat kiutazni, vagy pedig mindenkepp valamilyen kozvetito/munkaltato irodan keresztul erdemesebb. Tovabba minden extra info erdekelne (fizetesiek, szallas, oltozkodesi szabalyok, arak, szorakozasi lehetosegek, vizum stb stb)

 

Elore is nagyon koszonom Minkenkinek!

Udv

Alabama

vsd497 Creative Commons License 2012.03.09 0 0 286

Szia, örülök hogy nem csalt a megérzésem és Khobarban is vannak magyarok. 

Ismersz más magyarokat is? Szoktatok valamiféle közös programokat csinalni?

 

Előzmény: judithbattaglia (284)
malenykij polgar Creative Commons License 2012.03.09 0 0 285

Remek dolog volt hazajönni a 30+ fokból a hóesésbe :(

Előzmény: RogerWilco (282)
judithbattaglia Creative Commons License 2012.03.09 0 0 284

Szia,

 

igen, magyarok mindenhol vannak :) még Khobarban is. Hol dolgozol ffi v. vagy nő?

Előzmény: vsd497 (283)
vsd497 Creative Commons License 2012.03.03 0 0 283

Khobar - Dhahran - Dammam környékén élő magyarokat keresek... Eddig nem talalkoztam egy magyarral sem erre felé, de eddigi tapasztalataim szerint magyarok mindenhol vannak :)

 

Üdv.

RogerWilco Creative Commons License 2012.03.01 0 0 282

Jól ráfáztál, nekem sikerült Berlinbe csalogatni mindenkit, akivel találkoznom kellett, megúsztam egy hét KSA-t két nap Berlinnel :-))

Előzmény: malenykij polgar (281)
malenykij polgar Creative Commons License 2012.03.01 0 0 281

No, megvan a következö vízum, irány Dzsidda. Lassan megint betelik az "arab" útlevelem, ha így folytatom.

dodi31 Creative Commons License 2011.10.18 0 0 280

Sziasztok Egy kis segitséget kérnék

 

Jövö honaba mennék ki Rijádba dolgozni és a kaja ami feladatunk  tudna nekem valaki infot adni hogy mikre lehet számitani árakban, és a cigi. vagy jobb elkezdeni a leszokást:)). meg hogy egyáltalán mikre lehet számitani odakint pro és contra egyaránt.

válaszaitokat elore is köszönöm.

malenykij polgar Creative Commons License 2011.05.04 0 0 279

Kulturális vonatkozású sztori a dzsiddai reptérröl: korábban békésen pöfékeltünk a dohányosok akváriumában. Most meglepödtünk, mert a hely még megvolt, de bezárták és tábla volt rajta. A helyi egyenruhásokkal elbeszélgetve derült ki a stájsz. Mivel a nök között is volt dohányos, ök is bementek oda füstölni. Ez (mármint a nemek keveredése ilyen kis helyen) szúrta néhány szigorú és konzervatív helyi erö szemét és állítólag panasz is volt. Így aztán bezárták.

malenykij polgar Creative Commons License 2011.04.30 0 0 278
Hehe, esik az esö Rijádban. Elötte azért volt egy fincsi homokvihar.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!