Keresés

Részletes keresés

niole Creative Commons License 2022.10.11 0 0 22730

Sziasztok! Esetleg Valakinek nem maradt meg Cholagol csepp? Nem tudtam, hogy kivonják, és most nagyon szenvedek. Én már 30 éve műtött vagyok. azóta nincs semmi problémám. Néha 1 azaz egy cseppet ettem belőle és ennyi. De most, hogy fél évnél régebben nincs már fáj. Köszi ha Valaki tud segiteni. 

lkcar Creative Commons License 2022.07.19 0 1 22729

Hi all

 

Megvolt a mütét tegnap, már mászkálok eszem.

Piszokul fáj a jobb oldalam kb ahol a drain van.

Remélem hamar hazamehetek.

 

no szasztok

lkcar Creative Commons License 2022.02.27 0 0 22728

Helló

Epekő műtét előtt állok.

Még nem volt epegörcsöm, de csak idő kérdése.

Orvosok azt ajánlják tervezetten kell kiszedni.

Mennyi ideig tart a műtét, milyen komplikációk adóghatnak?

Valaki elmondaná mire számítsak a műtéttel kapcsolatban, pl mi fáj mennyire, a műtét után, mire kell vigyázzak, stb.?

 

köszi

Zoli_t5H Creative Commons License 2021.12.13 0 0 22727

Szia,

 

Sajnos az epekoveket nem lehet lebontani. (Vannak mindenfele kuruzslok, akik mast allitanak, de sok igazsagtartalma nincs.)

Es az a baj, hogy az UH is csak egy fokkal jobb attol, hogy az orvosnak latomasai vannak, mert nagyon nem megbizhato, sem a kovek merete, sem a kovek szamanak tekinteteben. Minden attol fugg, hogy ki nezi, eppen hogy nezi, milyen keszulekkel nezi, stb... szoval az, hogy az UH mit mutat, az nem a legegzaktabb dolog (nekem is mutatot hol kisebb, hol nagyob, hol ketto, hol harom kovet, vegul lett belole egy marekkal, kb. mindenfele meretben. Errol ennyit (pedig eleg sokaig huztam, nagyon nem akartam a mutetet, az ido alatt, jopar orvos latott UH-val).

Meg tudlak egyebkent erteni a mutettel kapcsolatos ellenerzeseddel kapcsolatban, hidd el, ha valaki, akkor en nagyon meg akartam uszni a mutetet... de a harmadik durva gorcs, elzarodas es besargulas utan ugy dontottem, nem kockaztatok meg egy hasnyalmirigy gyulladast, amibe siman bele lehet halni...

Lelkileg nem egyszeru, de tul kell esni rajta. Hidd el, jobb tervezetten, mint surgossegi, eletmento esetben.

 

 

Előzmény: AllinAttila (22726)
AllinAttila Creative Commons License 2021.12.13 0 0 22726

Sziasztok,

 

Múlt héten epekő miatt óriási görcsöm volt.

Ultrahang ki is mutatta szépen a követ.

Sajnos napokon keresztül görcsölt mert epehólyag gyulladás lett.

Még egy ultra hang vizsgálat és akkor már nem találták a követ. Csak a gyulladás okoz fájdalmat?

Az orvos aki vizsgált azt mondta hogy január közepén próbáljak időpontot intézni hogy kivegyék az epehólyagom.

Nincs más megoldás? Ezek a gallmet gyógyszerek nem segítenek lebontani epeköveket? 

Flashburn Creative Commons License 2021.06.24 0 0 22725

Sziasztok! Kinek, melyik kórházba végezték az ERCP vizsgálatot? Tud valaki olyan helyet, ahol altatásban végzik? 

Sepörd Creative Commons License 2021.06.23 0 0 22724

Tisztelt fórumozók! 

 

Epekő műtét előtt állok és azoktól kérdezem akiknek már volt ilyen, hogy mennyiben változott az étkezése a hólyag kivétele után?

Választ köszönöm.

gabi39csilla Creative Commons License 2020.09.29 0 0 22723

Szia!

Neked azt mondták, hogy ez még romlani is fog idővel??? Húha...nekem épp ezt nem mondta, de biztos majd mondja ha már ott tartok :) Ezt viszont kifogom próbálni amit irsz a Dr. Wolz-ot, bár még nem hallottam róla.

Én amikor "bezabálok" valamiből, akkor 2-3napig kajára nézni sem tudok :) 

Nekem semmi nem magas a véremben, csak a koleszterin, de az is változó, meg a lipáz, amiláz, hol sok,hol kevés.De ez nem gond a doki szerint.A csokievést kell mellőznöm, mert az nem a "barátja" a hasnyálmirigynek meg az epének,ezért mostanában sütiket szoktam enni a csoki helyett.

Előzmény: Tommy68 (22722)
Tommy68 Creative Commons License 2020.09.29 0 0 22722

Szia!

 

Én mindent meg tudok enni, zsírosat, füstöltet, banánt, paprikát, uborkát, csak az a lényeg, hogy ne vigyem túlzásba. Ezzel szokott némi gondom lenni, mert néha nem tudom hol a határ. És ezt nem a mennyiségre értem, hanem egyik nap pl. eszek töltött káposztát, akkor a következő napon már ne egyem meg, mert akkor már jelez a "műszer", hogy sok lesz. Uborkát, paprikát pl. napokig kell ennem, hogy gondom legyen tőle. Szóval én erre nem szólhatok semmit, mert tényleg csak tőlem függ, hogy mikor tolom túl esetleg az étkezést.

Én pont most voltam laborban és a koleszterinem nekem is emelkedettebb, mert 6,2 volt, de 4,5 is szokott lenni. Hétvégén ugyanis disznótoron voltam és sejtettem, hogy most magasabb lesz az érték. Nekem a triglicerid szokott még rendetlenkedni, mert általában 1,9 körül szokott lenni, de most az is 4,1 volt.

De ezt betudom a disznótornak. Nem is fogtam vissza magam egy kicsit sem, az igaz. én általában 4-5 alkalommal eszek egy nap és a mennyiségre szoktam odafigyelni inkább. Tartom én is a súlyom 2-3 kg-ot szoktam ingázni, mert amikor bekajálok valamiből, akkor jön a rosszullét kb. egy hétig, és azalatt lemegy az a 2-3 kg. Aztán majd szépen visszakúszik, de lassan. Én mindig reggelizek, mert én nem tudom reggeli és kávé nélkül elkezdeni a napot. A másik pedig, hogy ha kimarad valamiért, akkor aznap garantált a hasmenés, de legkésőbb másnap ébredés után. Nem szedek semmilyen gyógyszert a vérnyomás pirulán kívül szerencsére. Amikor nagyon laza kezd lenni a végtermék, és esetleg tartósan, akkor szoktam szedni probiotikumot (Dr. Wolz Darmflora Plus Select kapszula) és az 2-3 nap alatt rendbe rak. Persze nem hagyom abba, hanem kúra szerűen végig szedem. A doki azt mondta, hogy időnként még jót is teszek vele. 

A jobb borda alatti fájdalom pedig nem is igazán fájdalom hanem inkább nyomás, és nincs is mindig. Nem tudom mihez kötni, mert néha sima keksz után is érzem, és ami a legfurcsább, hogy ha valami zsírosat eszek, pl. köröm pörkölt vagy valami hasonló, akkor elmúlik és napokig, akár hetekig nem érzem.

Szóval el nem tudom képzelni mi folyik néha odabenn! Vannak néha olyan reggeleim, amikor úgy kelek, hogy fura a gyomrom és émelyeg. Olyankor ledugom az újjam és kijön egy nagyobb mennyiségű epe. Aztán megint nincs hetekig probléma. A doki sem érti, mert semmi kézzel foghatót nem talál.

Azt mondta, hogy egy dolog lehet, hogy mivel én eleve kevés gyomorsavat termelek és szedették velem a savlekötőt két hónapig, megborult a "házirend" odabenn és néha annyira kevés termelődik, hogy ilyenkor van, amit panaszolok neki, hogy úgy érzem mintha nem emésztenék rendesen. Ilyenkor az epe termelődik több és ezért vannak ezek a hullámzások. Biztos igaza van, nem tudom. Én már megszoktam, lassan tudom mi következik és ha tudok felkészülök rá. 

Abban igazad van, hogy olyan nem lesz mint régen, sőt az idő előre haladtával még romlik is a dolog, a dokim szerint. Hurrá!

Előzmény: gabi39csilla (22721)
gabi39csilla Creative Commons License 2020.09.29 0 0 22721

Szia Tommy! 

De jó végre rólad is hallani! Nekem azt mondta a gasztros doki, hogy olyan,mint régen már sosem lesz (az emésztés).Az epeúti kő pedig kizárt, azt mondták a májon lesz akkor kő, mert az termeli az epét, de az nagyon ritka, hogy ott kő legyen.A koleszterin szintem magas, már 5éve, de eddig nem lett kövem sehol, azon kivül, hogy azt mondta az endokrinologus, hogy meg fog maga halni hamarosan,agyvérzésbe vagy infartusba,ilyen magas koleszterin mellet 8,2 :) De ez is változó, mert van amikor csak 5,2.Pedig nem eszek zsírosat, normális a súlyom is, nem vagyok elhizva vagy ilyesmi...Nekem annyira fájt, a jobb bordám alatt, mint amikor megvolt a kövem.Futottam is a dokihoz, még hasnyálmirigy Mr is volt, de semmit nem mutatott, vagyis odabent minden rendben.A béltükrözés az a szokásos IBS-en kivül nem talált mást.Az IBS re Duspathalin-t irt a doki.( itthon olvastam el, hogy az egy görcsoldó).A mellkasom fájt 2hete, de csak egy részen, bal oldalt a mell felett egy tenyérnyi részen.A doki azt mondta, hogy ez a savtol van?! Írt másfajta savlekötőt, mert már 7éve a Controloc-ot szedtem, de utóbbi időkbe nem rendszeresen, csak amikor ugy éreztem.Emozul 40et irt, most azt szedem, és nem fáj valóban a mellkasom.Szóval lehet a sav volt a ludas valóban. Egyébként nekem még most is vannak olyan ételek, amiket nem tudok megenni, pl.zsirosat nem, sem hagymát, banánt.De a töltött kápitol semmi bajom.Mondjuk beosztom az étkezést, naponta 5-6 alkalommal eszek, keveset egyszerre, de a régi rossz szokásom még mindig megvan, hogy nem reggelizek. Nekem még olyan szokott lenni,hogy pár nap hasmenés, aztán pár nap székrekedés, de nagyon durván, a semmitöl.Szóval nem egyforma az emésztés,nagyban befolyásolják a frontok, én azt vettem észre.Te meg tudsz enni bármit, gond nélkül, vagy azért odafigyelsz, hogy mitket eszel meg?

Előzmény: Tommy68 (22720)
Tommy68 Creative Commons License 2020.09.24 0 1 22720

Nos, így talán már megvagyok!

Előzmény: Bigboy68 (22719)
Bigboy68 Creative Commons License 2020.09.24 0 0 22719

Gabriella és Csilla!

Elnézést, de most nem igazán tudjátok ki vagyok. Most jöttem rá, hogy nem a régen használt nevemmel jelentkeztem be.

Tommy68 vagyok, talán így emlékeztek még. Legközelebb már azzal jelentkezek be!

Előzmény: Bigboy68 (22718)
Bigboy68 Creative Commons License 2020.09.24 0 0 22718

Szia Gabriella! Üdv Csilla!

Már évek óta nem jártam a fórumon, bár néha be-be nézetem, de sok felesleges okoskodást olvastam és hiányoltam a régi olvasókat akikkel meg tudtuk konzultálni az éppen aktuális problémánkat. Jó hogy újra jelentkeztetek!

Gabriella, részvétem apukád miatt és a kutyus miatt is. Olvasom, hogy a borda alatti érzés még mindig megvan nálad és Csillánál is. Nekem sokáig nem volt semmi tünetem a 2014-es műtét óta, csak kisebb problémák, amik abból eredtek, ha egy kicsit többet ettem a kelleténél. Most év eleje óta viszont egyre többször vannak beazonosíthatatlan problémák. Legtöbb esetben nekem is a bordaív alatti érzés, amit most már nem tudok mihez kötni igazán. Sokszor megfigyeltem viszont, hogy az időjárás változások alkalmával erősödnek fel a tünetek inkább. Sokszor azt érzem, mintha nem lenne elég savam ahhoz, hogy rendes emésztésem legyen, mert mélyről jövő böfögések vannak még reggel éhgyomorra egy pohár víz után is. Több óra után távozik a gyomortartalom és fokozott a gázképződés és természetesen a bordaív alatti inkább nyomás érzés mintsem fájdalom. És persze a kutyorgó-motyorgó hangok a hasamból.

Szóval nem túl komfortos az érzés. Nekem 2005 óta van egy alapproblémám is az pedig az IBS. Beszéltem egy gasztrós dokival ez ügyben és azt mondta, hogy az epe műtét az IBS mellett nem túl szerencsés dolog, de ezzel meg kell tanulni együtt élni. Még ha szervi elváltozás nem mutatható is ki és semmi más probléma, a tünetek az idő elteltével csak romlani fognak és olyanokat is fogok érezni, amiket eddig esetleg nem. Hát min is mondjak, nem lettem feldobva.

Valamint azt is elmondta, hogy a savlekötő szedése olyan embereknél akik egyébként is savhiánnyal bajlódnak, felboríthatja a savháztartást a gyógyszer szedését követően. Vagyis előfordulhat, olyan mértékű savtermelési ingadozás, ami olyan tüneteket produkál, amiket felsoroltam neki. 

Persze nekem is az epeúti kőképződés jutott eszembe először, de arra egyértelműen azt mondta, hogy az ugyan úgy fáj mint a műtét előtt egy epegörcs és a széklet kezd kivilágosodni, mert nem jut bele elég epe amitől sötétebb lesz.

Szóval most itt tartok tanácstalanul a problémáimmal! Ezért is voltam már kíváncsi arra, hogy Ti hogyan érzitek magatokat, de sajnos nektek sem sokkal egyszerűbbek a mindennapjaitok ebben a tekintetben.

Ettől függetlenül örülök, hogy jelentkeztetek újra! :)

 

Előzmény: gabi39csilla (22717)
gabi39csilla Creative Commons License 2020.09.18 0 0 22717

Szia Csilla500!

Gabriella vagyok a régiek közül, csak nem tudom a jelszavam már ezért uj fiokot hoztam létre.Olyan jó végre hallani rólad! Hogy vagy? Az az érzés a borda alatt nekem is megvan.Sajnos tavaly nyáron olyan  intenziven fájt, hogy beküldtek a belgyógyászatra.De nem mutatott semmit, még hasnyálmirigy MR vizsgálat is volt, az is jó lett, gyomor és vastagbél tükrözés is jó lett, semmit nem találtak.Lehet egykis légbuborékocska nyomja azt a részt.Érdemes hetente 1x 2x espumisan gyöngyöt bevenni. A pajzsmirigyed rendbe van már? Nekem 3,5 a tsh-m és megemelték a gyógyszer adagomat 1,5szemre.Attol meg olyan rosszul lettem, hogy vissza kellett mennem.Lecsökkentették 25mg ra, igy maradt a 3,5 tsh. közbe tavaly nyáron pánikbeteg lettem, egyik reggel csak azt éreztem rosszul vagyok, nem kapok levegöt, hányingerem van...elvitt a mentő. ct, mr...semmit nem talált igy pánikbetegség lett a diagnozis.Szedtem a frontint, naprol napra csak aludtam, 3x2 frontint szedtem.Majd most már csak 2x felet szedek, meg kedélyjavitokat,dolgozni nem engedtek, vagyis ott kellett hagynom az eü.-t :( 2hete magánklinikán meg kiderült hogy a gerinc közé van becsipve egy idegszál, az okozza a rosszulléteket és nem pánikbetegség.Szoval 1évig feleslegesen etettek frontinnal :( Most a debreceni klinikára fogok menni, hogy nézze meg ott egy doki, (ismerös ajánlotta) hogy felszabadithato e kisebb mütéttel az idegszál a bordák meg a gerinc közül és akkor minden rendbe jön. A tirázsba a pontozó férfi mondta hogy ideg van becsipödve valoszinü, mikor bevitt a mentö, de a dokinő beállitott pánikbetegnek, pedig én szoltam hogy nem vagyok az, mert aránylag nyugodt életet élünk stb.persze akkor 2sulyos stressz is ért, az egyik az apukám az kezeim között halt meg tüdőembóliába, én élesztettem ujra addig amig ki nem ért a mentő, de sajnos azt mondták ha a korházba lett volna is akkor is ilyen targikusan végzödött volna.Rá 2 hétre imádott kutyánk fulladását is végignéztem.Megevett egy méhet és olyan allergiát váltott ki nála, hogy röpke 20perc akatt megfulladt, jött az állatdoki gyorsan szinte 2perc alatt, de nem tudott már segiteni.a gyerekem a kisebbik ugy összetört , hogy 2napig csak sirt.Meg azóta is a pszihologushoz jár, mert nem tudja feldolgozni.A képével alszik a mai napig is.Mert tudod, bent aludt vele egy ágyba.Én meg probáltam erősnek tünni, de nem birtam sokáig.Előtte nem sokkal váltunk ugye, akkor még irtam is ide a forumba ugyhiszem.Szóval most anyukám velem lakik, a nagylányom Csilla megy az egyetemre most fog ballagni, mert még mindig orvos akar  lenni. A kicsi 16éves ő meg logisztika szakra jár.Én meg átmentem egy céghez könnyű munkára, logisztikai ügyeket intézek homeoffice-bol,meg mellé egy héten egyszer 4órát egy magánrendelésen segitkezek.Amugy jol vagyok, vagyis az időjárástol függ :( Te dolgozol még a kisboltban? A fiad megnősült már? 

Előzmény: csilla500 (22715)
Debrecenilány Creative Commons License 2020.08.02 0 0 22716

Sziasztok

 

Hátha aktív még ez a fórum...

Lehet e összefüggés a jobb bordaív alatti fájdalom és a gyomorban hirtelen megjelent epés reflux között?

 

epekövem nincsen..nyombélgyulladás a tükrözés szerint nincsen.

Égő érzést érzek a jobb bordaív alatt, szerintem az epém.

Hasi UH negatív

 

csilla500 Creative Commons License 2020.07.18 0 2 22715

Sziasztok!  Régiek  közül  esetleg  valaki  olvasgat  itt. Rég  jártam  az  oldalon. Jocó- Gabriella- Attila? Ti  olvasgattok  még  itt?Sok sok  éve  nem  hallottam  rólatok.

 

csilla500 Creative Commons License 2020.07.18 0 0 22714

Szia! Nekem  7, 5  éve  volt  epemütétem- és  mostanába   érzem  hogy  valami  nem  stimmel  az  epém  körül. Voltam  uh-on   semmit  nem  találtak. Olyat  érzek  mint  mikor  az  epehólyagom  meg  volt.... fájdogál  kb  1  hónapja. Igen  irták  régebben  hogy  a  vezetékben  is  lehet  kő. Mik  a  tünetei?Te  mit  érzel?

Előzmény: NessaFa (22712)
jégkirálynő Creative Commons License 2020.06.03 0 0 22713

Nulla tapasztalat (remélem segítettem:)))

Kb 10 éve vették ki a köveimet (kb 16db 1x1 cm-es). Ez nagyon kb, de vissza tudom nézni a mo.hu-n, ha nagyon fontos.

 

Az a kérdés, hogy hol fáj Neked, mert nekem mielőtt kiderült az eprkő, a hátam szakadt le egy finom, zsírral teli vacsora után. Azt hittem megpusztulok. Jelenleg nincsenek háti fájdalmaim.

 

UH-n nem láttak új epekövet?

 

 

Előzmény: NessaFa (22712)
NessaFa Creative Commons License 2020.06.03 0 0 22712

Sziasztok. Epekőműtét után évekkel epeúti kövesség - kinek van tapasztalata? 

Egy beazonosítatlan fájdalomra keresek magyarázatot , természetesen orvosnál jártam és elmegyek újra a jövő héten, de addig is :
Azt hittem a májam fáj (nem kizárt) de nemrég műtöttek sérvvel, sürgősségi műtét volt, hasi ultrahang , röntgen, vérkép stb szerint minden f@sz@, ill a bilirubinom kicsit magas, erre mondott a doki egy hülyeséget még a télen, amire csak a fejem ingattam (Gilbert kór - naná 45 évesen derül ki) viszont az epeúti kő megmagyarázná ezt is. Meg a máj körüli fájdalmat is (nincs megnagyobbodva, nem heges sem más kóros változás az UH szerint) Viszont máj témában bújtam külföldi oldalakat, és a Redditen az epeköves csoportban  több bejegyzésben is említik, hogy az orvos epehólyag eltávolítás után így köszön el a betegtől: "Tíz év múlva találkozunk" Na itt kaptam a szívemhez - pont tíz éve vették ki az enyémet, laparoszkóppal (aminek eredménye volt a 3 hónapja kizáródott sérvem is, úgyhogy az epeműtétek ártalmatlanságáról si tudnék vitatkozni :) nyilván, indokolt esetben ez senkit nem kéne hogy visszatartson.) De a tárgyra térve: 10 éve élek hólyag nélkül, gyakorlatilag panaszmentesen, télen kezdett el ez a máj körüli fájdalom bossznatni , akkor voltam orvosnál,  nem találtak semmit, el is múlt, pár hete érzem újra, evés után. 
Szóval - ez a tíz evvel műtét után epeúti kő mennyire lehet nálunk gyakori?
Nyilván, ami a követ elsőre okozta - koleszterin, ösztrogén, bilirubin, kevés epesav -lehet. válogatni - nyilván a hólyagkivétellel nem szűnik meg, és a szervezet, mint tudjuk , képes az epeútba követ gyártani. 
Azt megértettem, hogy ezt endoszkóppal távolítják el, ilyen beavatkozáson (kifejezetten epekő miatt) volt valaki aki még erre jár?

Lyle Scott Creative Commons License 2020.04.08 0 0 22711

Sziasztok!

 

Egy gyors tapasztalat átadás azoknak, akik epekő vagy epehomok miatt szenvednek olykor, ha valamiért mégis olyan ételt ettek, amit nem kellett volna!

Térdelve az ágyra hajolva a hasat szabadon engedni, hagy csüngjön... :) Alulról felfelé, gyors de gyenge maszírózás a jobb bordaív alatt. Ennél is jobb és szinte százszázalékos hatékonyságú, ha a görcs alatt befekszünk a kádba a hátunkra és meleg vízzel (ne legyen forró, de azért melegebb, mint szokott) a zuhannyal maszírozzuk a jobb borda alatti részt. Erős görcs esetén (majdnem kórházi esett, amikor a sürgősségire is be kell menned) másfél óra múlva teljesen elmúlik a görcs és már a zuhannyal való "kezelés" közben is gyorsan oldódik. Ilyenkor persze nem szabad lefeküdni aludni, hanem a szokásos térdeplős modszerrel kell pihenni. Később már lehet lefeküdni aludni rendesen. Másnap csak víz és keksz. Aztán kiváltani a Rowacol tablettát, ha már elfeljtetted és nem vetted be kaja előtt. Persze kell a Rowacol, Nospa forte, Algorpiryn kombináció is (ez van a kórházi vénás infúzióban is), a zuhanymaszírozás mellé!

 

Üdv.

H.Castorp Creative Commons License 2019.09.30 0 0 22710

Ha meg annyira szereted ez a fajta kajázást akkor próbálj minél változatosabban.  Majd ha már nem kell diétáznod.    Mert egy önkiszolgálóban is tudsz azért változatosan enni.   Egy gyorsétteremben kihívás lenne ezt elérni.   

 

Nekem édesapám volt kórházban kb 2 éve   bent volt közel 3 hetet.   Volt alkalmam látni a napi kórházi menüt.  Elképesztő volt.   A kedvencem reggelire nutella akarom mondani valami nutella utánzat.  Nem eredeti nutella hanem valami olcsó utánzat.   Hozzá boltban zsömlének nevezett  termék,  olyan tudod ami ha fél nap múlva akarod megenni akkor mintha egy cipőtalp lenne .    Egy dietetikus hanyatt esett volna tőle  szerintem ha kicsit ad magára. :) Egy kórházban ez a kaja beteg embereknek.     

 

Remélem a diétás kaja amit kapsz az nem ilyen jellegű.   

Előzmény: mcm2015 (22708)
H.Castorp Creative Commons License 2019.09.30 -1 0 22709

Valami pitty putty történt az eredeti nevemmel.   Nem tudtam vele belépni.   :)

 

Az más ha ilyen gyógyszereket kell szedned .   Arra gondoltam esetleg  az étkezésed egyoldalú és abból jön a székrekedés és esetleg a kövek. 

 

Hólyag témában a kocka már el van vetve.    Legyen szerencséd és ne okozzon problémát, de addig is amíg ez kiderül ne stresszelj rajta  mert az nem segít .

 

Kaja témában régen én sem szerettem főzni  de megvan a varázsa hidd el.    Jó érzés mikor nekiállsz és mindenféle finomságot elkészítesz .   Ennél már csak az jobb mikor a saját kertedben megtermelt zöldségekből, gyümölcsökből.   Az egy olyan érzés amit a mai kor embere már alig ismer és nem is tudja miről marad le. :)  Sok hulladék amit mindenhol le akarnak nyomni a torkán drága pénzért.   Ennek az elkerülése csak az a megoldás ha magadnak főzöl amibe belejössz mint kiskutya az ugatásba ha nem adod fel az első odaégetett rántás és hasonlók után. :)   

 

Pl mostanában kenyérrel kísérletezem   rendes kovászos kenyeret szeretnék sütni olyat amit nagyanyám mindig csinált kemencében.   Sajnos kemencém az nincs és nagyanyám se tud már segíteni .   De megvannak a receptjei úgyhogy alakul a dolog. :)    Egy normális kenyeret nem tudsz venni a XXI sz-ban vagy ha mégis az arany árban van.

 

Javasolom neked a főzés gyakorlását testet lelket felüdítő tevékenység jó hatással van az epefolyamatokra is. :)   

Előzmény: mcm2015 (22708)
mcm2015 Creative Commons License 2019.09.27 0 0 22708

Szia! Először is köszönöm a választ, másodszor meg egy kérdés: csak nem kitiltották az előző nickedet? :-) :-( Reagálnék az általad írottakra:

 

Abból amit írtál az étkezésedről   gyorsétterem, önkiszolgáló    műtét előtt   ebből elég valószínű, hogy a székrekedésed ettől volt

Hát én nem vennék rá mérget... Ugyanis 2004 óta olyan pszichiátriai gyógyszereket szedek, amik közül majdnem mind szorulást is okoz(hat) mellékhatásként, de ezeket muszáj szednem... Nem azt mondom, hogy csak emiatt van, de szerintem fő szerepet játszik benne...

 

 és az epeköved is szinte biztosan ettől .

Hát ebben sem lennék biztos... Ugyanis a gyógyszerek előtt nagyon sovány voltam és keveset ettem, a gyógyszerek (szintén mellékhatásként) viszont nagy étvágyat is okoznak, és azóta híztam el eléggé, hirtelen... Itt sem mondom azt, hogy csak emiatt volt, de főként szerintem az epekövek a hirtelen elhízásnak "köszönhetők"...

 

Lesz e ettől bajod párszor műtét után is ott ettél azt senki nem tudja megmondani.   Lehetséges ha az egész diéta alatt ott ennél se lenne bajod , lehet, hogy diétázol és mégis bajod lesz a hólyag nélkül.

Hát remélem nem... Hólyaggal és az epekövekkel sem volt soha semmi bajom, remélem ez ez után is így marad, mert ha nem, akkor tkp. lehet, hogy a műtét többet ártott, mint használt... :-(

 

De kisebb eséllyel lesz bajod ha betartod a diétát műtét után.

Próbálom betartani, a kórházi diétás ebédet eszem javarészt, de előfordul időnként, hogy nem szeretem illetve nem bírom megenni az aznapi menüt (ezen a héten ez csak 1x, míg jövő héten 3x is előfordul majd...), és akkor kénytelen vagyok mást enni... Próbálom azt is diétásra fogni, de nagyon nem egyszerű, főleg hogy ugye se magamra, se a szüleimre nem számíthatok főzés terén, és az éttermekben sem főznek sehol diétás ételt a kórházon kívül...

 

Amúgy tudom én, hogy az élet és a betegségek milyenek, sajnos én is fel tudnék sok példát hozni rá... És végül válaszolok itt a másik hsz-odra is:

 

másrészt ahelyett gyorsétteremben és önkiben kajálsz tanulj meg inkább főzni   olcsóbb is lesz és jobb minőség is.   Nem egy akkora nagy atomfizika ez a főzés ha elkezded rájössz.  Egyszerűbb ételeket fél óra alatt is össze lehet rakni   finom és tápláló kajákat. 

No ez az amit szinte lehetetlenség lenne szerintem nekem teljesíteni, egyrészt mert nagyon ügyetlen/kétbalkezes/balf.sz vagyok (szinte) minden téren, másrészt autista/aspergeres is (amivel jár egy nagyfokú önállótlanság, de ez enélkül is meglenne)... Harmadrészt, és ez a legfontosabb érv, NAGYON szeretem az önkiszolgáló és gyorséttermi kajákat, és tkp. ez a (nem túl sok) örömforrásaim egyike (a másik kettő a filmek meg a kötöttpályás közeledés), és nagy sorscsapásként élném meg, ha erről IS le kéne mondanom... :-(

Előzmény: H.Castorp (22706)
H.Castorp Creative Commons License 2019.09.23 0 0 22707

Szóval amint itt a hozzászólásokból is láthatod van aki nem tartotta egyáltalán a diétát nem tapasztalt problémát , más betartotta és 10 év múlva is minden baja van.    Miért azt ember meg nem mondja vagy ha igen akkor kb olyan hibahatárral mint a várható élettartam még 10 év vagy 50 év. :)

 

De szerintem ne játszadozz a diétával egyrészt,   másrészt ahelyett gyorsétteremben és önkiben kajálsz tanulj meg inkább főzni   olcsóbb is lesz és jobb minőség is.   Nem egy akkora nagy atomfizika ez a főzés ha elkezded rájössz.  Egyszerűbb ételeket fél óra alatt is össze lehet rakni   finom és tápláló kajákat.   

Előzmény: mcm2015 (22699)
H.Castorp Creative Commons License 2019.09.23 0 0 22706

Minden emésztőrendszert érintő műtét után de nagy általánosságban műtétek után kímélő étrend van.   Konkrétan az epeműtét utáni könnyű kajáknak a lényege a szervezetnek át kell állnia arra nincs epehólyag.   

 

Abból amit írtál az étkezésedről   gyorsétterem, önkiszolgáló    műtét előtt   ebből elég valószínű, hogy a székrekedésed ettől volt és az epeköved is szinte biztosan ettől .  

 

Lesz e ettől bajod párszor műtét után is ott ettél azt senki nem tudja megmondani.   Lehetséges ha az egész diéta alatt ott ennél se lenne bajod , lehet, hogy diétázol és mégis bajod lesz a hólyag nélkül.   Miért lesz így azt senki nem fogja tudni megmondani.   De kisebb eséllyel lesz bajod ha betartod a diétát műtét után. 

 

Mennyire orosz rulett dolgok ezek egy példa a való életből.  Egy idős bácsival beszélgettem,  a 1960-as évek vége felé  egy nagyon nehéz szívműtétje volt.  Ahol az orvos azt mondta neki ezzel a műtéttel még akár 10 évet is élhet.   Most 2019-et írunk    alig tévedtek eddig 40 évet a várható élettartamban.    Egyébként az orvos aki műtötte már nem él fiatal ember volt ő is  a műtét idején.     Ővele történt szintén a szívműtétje után nem sokkal pár év múlva az epéjét ki kellett venni teljesen gallyra ment  senki nem vállalta a műtétet  mert időben túl közel volt még a szívműtéthez.   Végül Bp-en  valaki elvállalta nagy küzdelem után.  Nagy rizikó belehalhat az epeműtétbe,  túlélte.    2 szobatársa aki messze nem voltak ilyen problémás esetek mindkettő belehalt az epeműtétbe.   Hozzáteszem mindez a 60-as évek vége 70-es eleje  nem mostani sztori.      

Előzmény: mcm2015 (22699)
Törölt nick Creative Commons License 2019.09.20 -1 0 22694

Köszi, megoldódott a helyzet. A tőlem öt percnyire lévő kórházból is el lehet hozni az epés ebédet :)

Előzmény: mcm2015 (22703)
Törölt nick Creative Commons License 2019.09.17 -3 0 22704
Akkor menj el b+ szakemberhez és ne az interneten kérdezgesd...
Előzmény: mcm2015 (22699)
mcm2015 Creative Commons License 2019.09.15 0 0 22703

Írtam.

Előzmény: Törölt nick (22702)
Törölt nick Creative Commons License 2019.09.15 -1 0 22702

Köszi, most publikus az emailem.

Előzmény: mcm2015 (22701)
mcm2015 Creative Commons License 2019.09.14 0 0 22701

Ööö nyilvánosan nem szeretném elárulni, de ha adsz egy email-címet, oda elküldöm priviben...

Előzmény: Törölt nick (22700)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!