Keresés

Részletes keresés

Mijo Creative Commons License 2003.02.15 0 0 16

Szia! Nem, én nem az vagyok, akire te gondolsz. Én bajai vagyok. Lásd: Bajai régió fórum.

Üdv: Muity Mijo

Előzmény: Pyramyd (15)
Pyramyd Creative Commons License 2003.02.15 0 0 15
Ahoy Mijo!
Bocsika hogy mexólítalak...
Meg boxsi az OFF -ért is...

Fel szerenék neked tenni pár kérdést:

- Nem laktál valaha Budapesten?
- 1989-ben nem énekeltél véletlenül egy Titán nevű bandában?

Válaszolj lécci...
A hangszálaidnak meg jobbulást!

Üdvi:
Pyramyd

Előzmény: Mijo (14)
Mijo Creative Commons License 2003.02.14 0 0 14

Alábbit még nem próbáltam ki, előbb konzultálok szakorvossal mi a meglátása a kérdésben.

Viszont van egy kérdésem olyanok felé, akik esetleg látták a tévé minapi adásában, fogalmam sincs melyik csatornán, miszerint a hangszálcsomóval kapcsolatban olyan új verzióval álltak elő, hogy mellőzhető a sebészi beavatkozás. Semmi közelebbit nem tudok a dologról, ha akadna aki felidézné pontosabban miről volt szó, megköszönném!

Mijo

Előzmény: Mijo (13)
Mijo Creative Commons License 2003.02.14 0 0 13

"Orvosként az Aloe Firstről


1998. januárja óta ismerem az FLP termékeket, azóta rendszeres fogyasztója, lelkes alkalmazója és ajánlója vagyok a készítményeknek. A saját magamon, majd a családomban és a közvetlen környezetemben észlelt meggyőző változások után egyre inkább bevontam a termékeket a mindennapi gyógyászatba is. Az eleinte még gyakran meglepetést okozó pozitív tapasztalatok ma már gyógyító tevékenységem szerves részét képezik.

Fül-orr-gégész lévén az ALOE FIRST nevű készítményt használom leggyakrabban. Ezen termék alkalmazásával kapcsolatos terméktapasztalatokból szeretnék néhányat ismertetni.

Egy 25 éves énekes ismerősöm keresett fel, nagyfokú rekedtséggel három nappal fellépése előtt. Hangja az elmúlt időszak intenzív próbatételétől teljesen kimerült, rekedtté vált. A vizsgálat során gyulladt gégenyálkahártya és hangszálcsomó volt látható mindkét oldali hangszalagon. Ez az utóbbi az úgynevezett énekes betegség, amely a fokozott igénybevételtől alakul ki. Ismertetve a beteggel a talált állapotot, teljesen kétségbeesett, hiszen tudta, hogy ilyenkor mi az egyetlen választható út: a hallgatás. Az adott szituációban azonban ez elképzelhetetlen volt számára, így felajánlottam a First kipróbálását. Nem akart hinni a fülének, amikor a torkába való második befújás alkalmával rekedtsége oldódni kezdett. A First-öt azonnal magával vitte, otthonában rendszeresen fújta (óránként) és három nap múlva az előadás előtt bejött kontrollra. Ekkor pedig én nem akartam hinni a szememnek, ugyanis arra számítottam, hogy gyulladást már nem fogok látni, de hogy hangszálcsomót sem — annak ellenére, hogy az éneklést tovább folytatta — arra nem. Az ismerősömnek aznap jól sikerült a fellépése, azóta is rendszeresen használja a First-öt, mert segít a hangszálai jó kondíciójának megőrzésében.

A következő eset, amit ismertetni szeretnék, egy öt hete tartó, gégészeti szempontból folyamatosan kezelt pharyngo-laryngitisről (garat- és gégegyulladás) szól. A pácienst egyik kollégám kezelte, minden szakmailag elképzelhető terápiát végig próbáltak (antibiotikumok, inhalálás, stb.), így végső megoldásként fordultak az Aloe Verához. Elkezdtük fújni a torkát First-tel, majd a második befúvás alkalmával a beteg öt hete nem hallott hangja visszatért. Otthonában rendszeresen fújta és három nap múlva kontrollra rendeltük vissza. Garatjában és gégéjében az addig látható diffúz pirosság eltűnt, és hangja azóta is az eredeti.

Végül egy sokakat érintő betegségről, a krónikus pharyngitisről (idült garatgyulladás) szeretnék szólni. Ez egy olyan betegség, amelyben az orvos nem lát különösebb elváltozást, a beteg azonban kellemetlen tünetek sokságáról számol be (torokkaparás, torokszárazság, égető érzés, gombócérzés, ingerköhögés, stb.). A kellemetlen tünetek sokszor indokolatlan antibiotikum, és nagyobb mennyiségű fájdalomcsillapító illetve gyulladáscsökkentő szedésére késztetik a beteget. A First rendszeres használatával a kellemetlen tünetek mérsékelhetők. Ezt azért állítom ilyen biztosan, mert magam is ezzel a problémával küszködtem. Ezen kívül a gégészeti betegek változatos torokflórájának köszönhetően az osztályon eltöltött első időszakban havonta kényszerültem antibiotikum szedésére. A First és természetesen a gél rendszeres fogyasztásával ezek a problémáim megszűntek. Ha elkezdem érezni azokat a tipikus tüneteket, befújom naponta többször a torkomat (óránként), és másnapra mintha „elfújták” volna a torokfájásomat.

A First fentiekben ismertetett hatásai az Aloe Vera csodálatos hatóanyagainak köszönhetőek. Nem is olyan meglepőek az eredmények, ha végiggondoljuk, hogy ezekben az esetekben a gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és baktériumellenes összetevők helyileg fejtik ki hatásukat, és ezáltal szinte perceken belül szüntetik meg a panaszt okozó tüneteket.

A leírtakon kívül még számos fül-orr-gégészeti felhasználási területe van: alkalmazható az orrvérzés csillapításában, náthás állapotokban a szabad légutak biztosítására, égési sérülések kezelésére és sebek gyógyítására.

Szeretném kihangsúlyozni, hogy az Aloe First használata nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, ezért a pontos diagnózis felállítása érdekében keressen fel szakembert, így elkerülhetjük, hogy e kiváló készítmény a helytelen alkalmazás miatt méltatlan megítélést kapjon!

Dr. Szűcs Erika, fül-orr-gégész"

Mijo Creative Commons License 2003.02.14 0 0 12

Futó beszélgetésünk során annyit tudtam meg tőle, ő úgy döntött, hogy nem veti műtét alá magát. Hogy miért döntött így, azt nem tudom.

Mijo

Előzmény: Mijo (11)
Mijo Creative Commons License 2003.01.18 0 0 11

Kösz, rendes vagy, csak tudod a múló idő sok meglepetést okozhat. Hidd el, semmi kedvem sincs "behányni" ...
Miközben szót váltottunk, a Kristóf problémája mégjobban felkeltette az érdeklődésemet. Sikerült is nyomára bukkannom, ha telefonvégen találom, majd személyesen megtudom tőle mire vannak reményei(nk).

Mijo

Előzmény: AliceCsodaországban (10)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.01.18 0 0 10
Az ödéma meg a csomó két egészen más dolog, az egyik hír kacsa volt az biztos. Az ödéma elmúlik magától, a csomó csak akkor, ha ödéma.
Remélem egy gégész is idetalál egyszer, addig is próbálj a google keresőben utánanézni.
Ne izgulj nem lesz semmi baj.
Előzmény: Mijo (9)
Mijo Creative Commons License 2003.01.18 0 0 9

Na, csak megtaláltam ezt a Kristóf fiút, és nem emlékeztem rosszul.

"Németh Kristóf bízik a csodában

Németh Kristófot lehet, hogy hamarosan meg kell műteni. A Barátok közt Kertész Gézája annyira megijedt, hogy tíz év után a cigarettát is lerakta.

Mint arról beszámoltunk Németh Kristóf hangszálai december elején felmondták a szolgálatot. Tíz napon át a színész édesanyja és kedvese szinkronizálta a művészt, aki intenzíven reménykedett abban, hogy hangszálödémájából hamarosan felépül. De a színész betegségén valószínűleg csak a műtét segíthet. Német Kristóf szerette volna húzni a műtétet, de orvosa szerint elkerülhetetlen a beavatkozás. Ráadásul sürgős is, mert a csomó akár rosszindulatú daganattá is alakulhat.

Nem csoda, hogy Németh Kristóf fél. Méghozzá annyira, hogy karácsonykor tíz év után még a dohányzással is felhagyott. A jóképű színész sportol, odafigyel arra, hogy mit eszik-iszik. De leginkább bízik a csodában.

Andrejka news service"

Előzmény: Mijo (8)
Mijo Creative Commons License 2003.01.18 0 0 8

Ez nem az a cikk, amire eredetileg hivatkoztam, abban másról volt szó.

Az utolsó két mondatod: stimmel, de a közben eltelt idő sajnos változtathat az akkor konstatált helyzeten. Én betartottam ami a kímélő életmódra vonatkozott, mégsem fejlődött vissza, megvan, és nagyon úgy tűnik, csak a kés lesz képes eltüntetni. Már az is öröm, hogy a leműtött nem újult ki, hiszen a pakliban vagyon :(..

Mijo

Előzmény: AliceCsodaországban (7)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.01.18 0 0 7
Hát az ödéma az vizenyő, nincsen azon mit műteni. Igó Éva is egy csomó ideig kényszernémaságban volt, ez tényleg azoknak a betegsége, akiknek a hangjuk a kenyérkeresőjük. Az én apám dohánytermelési felügyelő volt, igazán nem kellett áriákat énekelnie, oszt mégis ez volt a baja.
És ha az egyik negatív volt, én nem hinném, hogy a másik pozitív lenne. Valahogyan nem tudom elképzelni, hogy egymás mellett legyenek jóindulatú meg rosszindulatú daganatocskák.
Előzmény: Mijo (6)
Mijo Creative Commons License 2003.01.18 0 0 6

Khmm, ebben nincs szó a műtétről. Pedig erről olyant is olvastam, melyben azt feszegetik.

Előzmény: Mijo (5)
Mijo Creative Commons License 2003.01.18 0 0 5

Megtaláltam az írást, íme:

'Németh Kristóf némaságra kényszerült

2002. december 9., hétfő, 10:24

Hangszálödémája miatt Németh Kristóf a Barátok közt Kertész Gézája - legalább egy hétig nem beszélhet, és ezért nem is dolgozhat. A színész a hivatásával járó betegségben szenved - velük gyakorta fordul elő hangszál-megbetegedés. Németh Kristóf azonban bevallotta, hogy nem is bánja a kényszerpihenőt, és szórakoztatja az új helyzet.

"Halló, halló! A hangszálproblémáim miatt előreláthatólag december 13-ig nem beszélhetek és nem is dolgozhatok, így önnek is csak sms-ben tudok választ küldeni. Köszönöm a megértését!" . így szól mostanában Németh Kristóf üzenetrögzítője. A színésznél pár napja hangszálödéma lépett fel, melynek folytán hallgatásra kényszerült.

"Legtöbbször megerőltetés, gyakori ordibálás miatt alakul ki - magyarázza doktor Földvári László. - Nincs szükség műtéti beavatkozásra, a legjobb gyógymód a pihenés. Napokig nem, vagy csak suttogva szólalhat meg a beteg.

Kristóf helyett ezért barátnője, Kövendi Zsófia válaszol az érdeklődőknek: "Kézzel-lábbal magyaráz, esetleg ír. Ha nem értem meg, akkor tapsol és toporzékol" - meséli nevetve. Az írás valóban beválik, ezért a Barátok közt Kertész Gézája e-mailben adott interjút a Blikknek.

"Két évvel ezelőtt, az Alföldi Robi rendezte Schiller: Haramiák című előadásban szerepem szerint lelőttek, mire én üvöltöttem egy hatalmasat. Az egyik előadáson a kiabálás után nem tudtam többet megszólalni. Az akkori hangszálbevérzés spontán meggyógyult, rendbe jöttem." Úgy tűnik, azóta viszont érzékenyebbek lettek a hangszalagjai, mert Németh Kristóf a sorozat keddi forgatásán tudott utoljára megszólalni.

Így folytatja az élménybeszámolót: "A hangszálödéma klasszikus színész-betegség. Orvosom és szervezetem kényszerpihenőre küldött: egy hét pihenés és teljes némaság. Azért nem lenne teljes a kép, ha nem vallanám be, hogy szórakoztat is a hallgatás. Egyrészt az eddiginél lényegesen több időm marad a gondolkodásra, tervezésre; másrészt vicces, ahogyan a 'beszélők' viszonyulnak hozzám. Egyre jobban tisztelem a pantomimművészeket, és lassan megtanítom a környezetemet szájról olvasni. És még valami: teljesült rég óhajtott vágyam, és végre teljesen kialhattam magam!"

(Blikk)'

Előzmény: Mijo (4)
Mijo Creative Commons License 2003.01.18 0 0 4

A Barátok közt Kertész Gézáját alakító Németh Kristóf is hasonló problémával küszködik - olvastam valamelyik lapban. Ő is be van csinálva, és amikor nyárig szerette volna elhalasztani a műtétet, akkor a dokija állítólag azt közölte vele, hogy szó sem lehet róla, ugyanis bármikor rosszindulatú rákos daganat képződhet a csomóban, vagy a csomó miatt.

A nálam leműtött csomó analízálása, óriási megkönnyebbülésemre negatív eredményű volt. Viszont a másik megmaradt csomó, már valamivel több, mint egy éve van a "helyén" érintetlenül. Hogy ezzel mi a helyzet, azt a "közeljövőnek" kell eldöntenie. Esetemben specifikus okok miatt meggondolandó, hogy megengedhetem--e magamnak a többhetes kiesést. Ezt nevezik így: játék az élettel. Ne is mondd, igazad van ...:(.. Ez van sajnos: a mindennapi átkozott lét a tét!

Mijo

Előzmény: AliceCsodaországban (3)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.01.18 0 0 3
Sajnos abban nem tudok neked segíteni, hogy átéltem-e ilyesmit, de az apámnak jó párszor műtötték a hangszálait, csak akkor még gyerek voltam. Annyira emlékszem, hogy mindig valami "szemölcsök" jöttek rá, tényleg nagyon rekedt lett, aztán igen, 2 hétig szigorúan némának kellett lennie. Nem volt rák, 85 éves korában halt meg mondhatni "makkegészségesen", egyszerűen álmában megállt a szive.

Nem tudom mitől volt, és azt sem neked mitől van, de nem kell rögtön rosszra gondolni. (Gondolom a szövettan biztosan megmondta micsoda.)

Előzmény: Mijo (2)
Mijo Creative Commons License 2003.01.18 0 0 2

Azzal kezdődik, hogy fokozatosan elhal a hangod, teljesen rekedtté válsz, majd a vizsgálatok során felfedezik a hangszáladon azt a csomót, illetve azokat a csomókat, melyeket ebben az esetben is hallottam már köznapi nyelven polipként emlegetni. Nekem a két hangszálamon szimmetrikusan egymással szemben fedezték fel őket, méretüket borsszemnyiként aposztrofálták. Következett a műtét. Ami bosszantó volt, orvosi állásfoglalás szerint nem műtötték le mindkettőt ugyanazon időpontban, mondván, hogy a két seb összenőhet/hegesedhet a gyógyulás során. Na most ezen lehet morfondírozni és vitatkozni, én bizalommal voltam és elfogadtam így ahogy állították. Ugyan a bajai kórház híre egyes osztályai miatt igen ramaty, de a gégészettel kapcsolatban nem volt okom a bizalmatlanságra. Lényeges szempont volt, hogy Baján ezen az osztályon nem végeznek lézeres műtétet, ami ilyen kis vacak esetében kifejezetten üdvös, lévén itt fordítva történik az eljárás: nem a műtét előtt végeznek az érintett területről szövettani vizsgálatot, hanem a leműtött - esetemben vágással - maradvány képezi azt a matériát, amit ebből a szempontból analizálnak. Ez egy altatásos műtét, melyet követően KUSS a jelszó 2-3 hétig, még suttogva sem ajánlatos gyötörni a hangszálakat. Sőt! Állítólag lézeres műtét esetén, mivel elég apró a leműtendő csomó, fennáll az eshetősége annak, hogy gyakorlatilag annyira megég a hússzövet, hogy analizálásra alkalmatlanná válik. És ilyenkor bizony megismétlik a "behatolást", és újból mintát metszenek ki ...., na ettől rettegtem én zabszem szindrómával az ülepemben, mivel még a késesnél is elő-elő fordul ritkán, hogy hasznavehetetlen a cucc :(!
Na most ecseteljem mi mindentől kell óvni az ilyen problémást. Én most ismét szarul vagyok, ugyanis egy éve kapták le az egyik csomót, de a másik még megvan. A csúcs az volt, hogy a műtét alatt derült ki, hogy az eltávolításra ítélt csomó mögött volt még egy takarásban, így azt is lekapták egy kalpag alatt. Biztatónak tűnt, hogy a maradványcsomó esetében fennállt a visszafejlődés eshetősége, de ez esetemben nem jött be, sőt a frász kerülgetett másfél-két hónapja, mert úgy tűnt, hogy még az is kiújult, amit leműtöttek, gondolhatod, hogy egyből leizzadtam, kurvára el voltam kenődve. De aztán szerencsémre kiderült, hogy csak meg volt duzzadva egy meghűléstől. Bizony a rákkal kapcsolatos félsz bennem van, ezt bevallom férfiasan. Jó lenne műtét nélkül megúszni, de erre vajmi kevés esély mutatkozik. Fóbiaszerűen lebeg előttem az a bizonyos tátongó lyuk a nyakamon, nem beszélve arról a zörgő-kalimpáló hangról, ami ezen áramlik ki mint kommunkiációs "dallam" :(((.... De bizony némává is vállhatok, a rockandroll potenciális következményeiről nem is beszélve.
Nem haragudnék, ha akadna aki kijárta már ától cettig ezt az oskolát.

Mijo

Előzmény: Broe (1)
Broe Creative Commons License 2003.01.13 0 0 1
Én nem tudok semmit, de rosszul hangzik. Hogy keletkezik?
Előzmény: Mijo (0)
Mijo Creative Commons License 2003.01.11 0 0 0

Latinul nem jut eszembe.

Előzmény: Mijo (-)
Mijo Creative Commons License 2003.01.11 0 0 topiknyitó

Ha van ilyen témakör, akkor elnézést, én nem találtam.

Tehát: hangszálcsomó, más néven énekescsomó.
Ki mit tud róla?

Mijo

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!