Keresés

Részletes keresés

bgrbftby Creative Commons License 2002.05.08 0 0 147
Igen. Szerinted.

Üdvözlettel
moderátor

Előzmény: Tiborcsik (146)
Tiborcsik Creative Commons License 2002.05.07 0 0 146
Tehát, szerintem:

1. Nem fordulhat jogorvoslatért az olyan noname nick, akinek tulajdonosát nem lehet beazaonosítani. De Tiborcsik, Mijo, ZöPö és mindazok, akik az Index fórum valamely oldalán beazonosíthatóak, joggal fordulhat jogorvoslatért felsőbb fórumokhoz.

Szal a Wágner-Zaturek „minden nick jogképtelen” teóriája romokban.

2. „Hogy hol hagyja meg és honnan törölteti - személyes adatait - , az csak az ő megítélésétől függ, nincs olyan kötelezettsége, hogy mindenhonnan ki kelljen töröltetnie a személyes ( akár saját maga, akár más által megadott) adatait. „

A második kérdésére az egyértelmű válaszom: igen.”

Üdv: Tib

Tiborcsik Creative Commons License 2002.05.07 0 0 145
Tisztelt Uram!

A névtelen nick nem személy, a mögötte álló természetes személy azonban igen. A személyes adatok védelméhez való jognak, a jogérvényesítés jogának, vagy bármely más jognak így az alanya nem a nick, hanem az a személy, aki azt használja. Szerződést is csak vele lehet kötni. A jog alanya az ember, és nem a neve, ez utóbbi csupán az egyén azonosítására szolgál (és természetesen az is előfordulhat, hogy erre a célra alkalmatlan.)

Amennyiben a nick mögött álló személy azonosítható, a nicken keresztül az interneten olvasható bizonyos adatok vele kapcsolatba hozhatók, akkor azok az ő személyes adatai. Ennek következtében személyes adatai védelméhez való jogainak megsértése esetén megilletik azok a jogérvényesítési eszközök, amelyeket az adatvédelmi törvény számára biztosít, fordulhat az adatvédelmi biztoshoz, vagy a bírósághoz. Ha azonban a személy nem azonosítható, nem lehet személyes adatokról beszélni, így jogvédelemre sem számíthat az érintett.

A második kérdésére az egyértelmű válaszom: igen.

Budapest, 2002. május 6
Üdvözlettel
Dr. Péterfalvi Attila

Tiborcsik Creative Commons License 2002.05.07 0 0 144
Feladó: G. Tibor
Címzett: adatved@obh.hu
Dátum: 2002. április 26. 18:46
Tárgy: Válasz pontosítása

Tisztelt Adatvédelmi Biztos!
Megkaptam 175/A/2002-3 számú válaszukat a következő két kérdésemre (idézem a lényeget előző levelemből):
1.Van-e, lehet-e joga az egyébként szalonképes hozzászólásaihoz a polgári
nevén be nem mutatkozó hozzászóknak (nickeknek)
? Vagyis amennyiben úgy
ítéli meg egy nick, hogy hozzászólása kimoderálása nem a moderálási
szabályzat szellemében, hanem a moderátor személyeskedő magatartása miatt
történt, fordulhat-e jogsegélykérelemmel és hova a nick tulajdonosa?

2. Van-e joga egy internetes fórumszolgáltatónak nem kivetetni bárki
személyes adatainak más általi beírását, pusztán arra hivatkozva, hogy az
adott személy azt maga hozta más helyen nyilvánosságra? Vagyis jogomban
áll-e a polgári adataimat kiteregető hozzászólások töröltetésére, miközben
az általam máshol beírt adataim törlését nem kérem?

A nekem adott válaszuk szerintem nem eléggé egyértelmű, ezért még egyszer felteszem kérdéseimet, és nagyon kérem, csak annak lényegi résézre adjanak egyértelmű választ, ha lehetséges.

1. Az Önök értelmezése szerint (ha jól látom) az Index.hu Rt névtelen nickkekkel kötött szerződést, és az Index.hu Rt pontosan arra hivatkozik, hogy névtelen nickek nem beazaonosíthatóak, így nem jogképesek, így a jogtalan kitörlésekért elégtételt jogi úton nem szerezhetnek. Vagyis még egyszer nyomatékosan megkérdezem, ugyanis ez a válaszukból számomra nem derül ki (amit az idézetben megvastagítottam): lehet-e a névtelen nicknek, annak (elvileg nem, ám valójában) beazonosízható tulajdonosának valamiképpen jogképessége, hogy a szerinte jogtalan moderátori tetteket jogi úton megtámadja? És ha igen, hol? (A bíróságon kívül hol? Esetleg a tartalomszolgáltatók egyesületénél, Önöknél, az alkotmánybíróságnál, stb?)

2. Azon megjegyzésük, hogy “bármikor kérheti, hogy töröljék az adatait arról az internetes oldalról, ahol nem szeretné azokat látni” jelenti-e azt, hogy ““bármikor kérheti, hogy töröljék az adatait arról az internetes oldalról, ahol nem szeretné azokat látni, anélkül, hogy mindenhonnan töröltetné a személyes adatait”, vagyis máshol meghagyhatja. Hogy hol hagyja meg és honnan törölteti, az csak az ő megítélésétől függ, nincs olyan kötelezettsége, hogy mindenhonnan ki kelljen töröltetnie a személyes ( akár saját maga, akár más által megadott) adatait.

Ezekre a kérdésekre kérek hát tisztelettel egyértelmű, mielőbbi és lehetőleg elektronikus választ.

G. Tibor Szolnok

Tiborcsik Creative Commons License 2002.05.07 0 0 143
Tisztelt Uram!

2002. március 4-én kelt beadványában feltett kérdésével kapcsolatban kialakított álláspontomról az alábbiakban tájékoztatom.

A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. Évi LXIII. Törvény (a továbbiakban Avtv.) szerint személyes adat minden olyan adat, amely egy meghatározott természetes személlyel kapcsolatba hozható. Az adat mindaddig megtartja e minőségét, amíg a kapcsolat az érintettel helyreállítható. [Avtv.2.§1.pont]. Az internetes fórumokon használt becenév, illetőleg az ott leírtak annyiban személyes adatok, amennyiben a hozzájuk tartozó személy ott, vagy máshol, visszakereshető módon bemutatkozik, vagyis megállapítható az, hogy kihez tartoznak az ott leírtak. Az ilyen adatok pedig csak akkor hozható nyilvánosságra, ha az érintett ehhez hozzájárult, vagy törvény az adatok nyilvánosságra hozatalát elrendeli. Mindenki, aki önként bemutatkozik egy ilyen oldalon, egyúttal hozzájárulását adja ahhoz, hogy személyes adatait bárki megismerje, az érintett hozzájárulását ugyanis a törvény szerint megadottnak kell tekinteni a nyilvánosságra hozatal céljából általa átadott adatok tekintetében [Avtv. 3. § (4) bekezdés].

Ez a hozzájárulás azonban visszavonható, az internetes oldalon elhelyezett személyes adatok törlése bármikor kérhető. Az Avtv. Szerint az érintett kérésére törölni kell személyes adatait, ha az adatkezelés (ideértve a nyilvánosságra hozatalt is) hozzájárulása alapján történik. [Avtv. 14. § (2) bekezdés b) pont]. A második kérdésére tehát a válaszom az, hogy bármikor kérheti, hogy töröljék adatait arról az internetes oldalról, ahol nem szerezné azokat látni.

Az elsőként feltett kérdéséra azt válaszolhatom, hogy a személyes adatok alanya, az érintett egyoldalúan senkit, egyetlen adatkezelőt sem kötelezhet arra, hogy személyes adatait kezelje, ha az adatkezelő ezt nem akarja. Főszabály szerint tehát nem köteles egy internetes tartalomszolgáltató az általa moderált oldalon bármit megjeleníteni. Más a helyzet, ha a megjelenítés (egyben adatkezelés) kötelezettségét például szerződésben vállalja. A fórumok esetében a hozzászólások megjelenítésének, illetve törlésének feltételeit a moderálási szabályzat tartalmazza, amelyben a moderátor vállalja, hogy bizonyos hozzászólásokat megjelenít, és bizonyosakat törölni fog, a hozzászóló pedig, aki a feltételeket elfogadja, tudomásul veszi, hogy a hozzászólásai a moderálási szabályok keretei között törölhetők. A két fél által elfogadott feltételek tehát szerződésnek tekinthetők, amely a moderátort éppúgy köti, mint a hozzászólókat. Amennyiben a szabályzat szerint csak bizonyos feltételeknek megfelelő hozzászólásokat törölhet a moderátor, és a többit meg kell jelenítenie, akkor a hozzászólókkal kötött megállapodást szegi meg akkor, ha a szabályzat szerint egyébként nem törölhető hozzászólásokat (ezen belül személyes adatokat) nem jeleníti meg, illetve törli, hiszen ezek megjelenítését illetve törlésüktől való tartózkodást korábban vállalta. Ilyen esetben akár bíróságtól is lehet kérni a szerződésszegés tényének megállapítását. Az Ön által megjelölt fórumok esetében álláspontom szerint ezek a szabályok az általános moderálási szabályokban (Módus Moderandi) találhatóak, amelyeket az adott fórumra vonatkozó moderálási szabályokban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni. Ahol tehát speciális szabály nincs, ott az általános szabályok alkalmazandók, a Bajai régió Fórum hozzászólói és moderátorai a két szabályzatot együttesen tekintik magukra nézve kötelezőnek.

Személyes adatok védelmével és információszabadsággal kapcsolatos észrevételeivel, a továbbiakban is forduljon hozzám.

Üdvözlettel: dr Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos

Budapest 2002. Április 23

Tiborcsik Creative Commons License 2002.05.07 0 0 142
Feladó: G. Tibor Szolnok
Címzett: Adatvédelmi Biztos
Dátum: 2002. március 4. 23:12
Tárgy: ÁLLÁSFOGLALÁS KÉRÉS

Tisztelt Adatvédelmi Biztosi Hivatal!

Nem tudom Önökre tartozik-e a kérdés, ha és amennyiben nem, hanem az Állampolgári Jogok Biztosára, kérem, adják neki tovább kérésemet, ha és amennyiben igen, kérem mielőbbi állásfoglalásukat. Kérésem-kérdésem többrétű, aminek megértéséhez néhány mondatban elmondom az előzményeket:

Az Index.hu >>Fórumok lehetőséget adott a résztvevőknek névtelenül (nicknéven) az eddigi legszabadabb interaktív véleménynyilvánításra. A
hozzászólásokat mindössze egy többé-kevésbé korrekt Moderálási Szabályzat ("MM"=Modus Moderandi) korlátozta szalonképes keretek közé. Ez az MM általában tiltja az alpári hangnemet, a gyűlölködést, uszítást, a hozzászólók valós adatainak közzétételét és hasonlókat. A moderátorok a moderálást, vagyis a szerintük nem illő hozzászólások utólagos kitörlését társadalmi munkában végzik. A gond csak az, hogy egy idő után egyre több lett az olyan kimodrálás, ami az MM-mel nem magyarázható, (ezzel kapcsolatos
lesz az első kérdésem).

Közben ennek az Index Fórumnak alakult egy rovata (a bajai régió), amelyben minden hozzászóló polgári nevén bemutatkozott, úgy vélve, így őszintébb vita alakulhat ki a résztvevők között. Jómagam is bemutatkoztam polgári nevemen ezen a topikon, mivel úgy gondoltam, az akkori MM azon meghatározása, mely szerint:

"...Hozzászólások törlése azon esetekben:
”1.1.6. Bárki valós, személyes adatának (pl. név, lakhely, munkahely, beosztás) engedély nélküli közzététele, feltéve, hogy az érintett azokat (az
Index bármelyik Fórumán) nem saját maga hozta nyilvánosságra. Ebben az esetben hivatkozni kell az illető felhasználó azon hozzászólására, ahol
személyes adatait közzétette vagy arra egyértelműen utaló csatolást (linket)elhelyezett... Ezesetben is kérheti azonban az illető az IRL-adatait közzétevő hozzászólás törlését, ha úgy ítéli meg, hogy az a hozzászólás
személyére nézve előnytelen..."

Az előbbi idézet utolsó mondata azóta kimaradt az MM-ből, vagyis ha valaki az Index fórumokon bárhol máshol megemlíti a polgári nevemet (ez többször megtörtént), már nem hivatkozhatom rá, hacsak nem az Avtv. és az Index adatvédelmi szabályzatával összhangban.

Kérdéseim tehát a következők:

1. Van-e, lehet-e joga az egyébként szalonképes hozzászólásaihoz a polgári nevén be nem mutatkozó hozzászóknak (nickeknek)? Vagyis amennyiben úgy
ítéli meg egy nick, hogy hozzászólása kimoderálása nem a moderálási szabályzat szellemében, hanem a moderátor személyeskedő magatartása miatt történt, fordulhat-e jogsegélykérelemmel és hova a nick tulajdonosa?

2. Van-e joga egy internetes fórumszolgáltatónak nem kivetetni bárki személyes adatainak más általi beírását, pusztán arra hivatkozva, hogy az
adott személy azt maga hozta más helyen nyilvánosságra? Vagyis jogomban áll-e a polgári adataimat kiteregető hozzászólások töröltetésére, miközben az általam máshol beírt adataim törlését nem kérem?

Tisztelettel: G. Tibor Szolnok

A szituáció további megértséhez (amennyiben tudnak rá energiát-figyelmet fordítani) figyelmükbe ajánlom a következő fórumokat:

www.index.hu/fórum
>>> Kötelező-e minden véleményt közölni?
>>> Adatvédelem

indextc2 Creative Commons License 2002.03.06 0 0 141
Azért vigyázz, nehogy adatfélelem legyen belőle ! :))
Előzmény: Kockás Valéria (140)
Kockás Valéria Creative Commons License 2002.03.04 0 0 140
.....Habár, most, hogy nézem, nem is olyan unalmas téma ez az Adatvédelem:)
Lehet, hogy kedvet kapok rá:))

Előzmény: ZöPö (139)
ZöPö Creative Commons License 2002.03.04 0 0 139
off
Benne van a közleményekben...
Offolásért 1 hét szilencium, legközelebb konyec.

Off, off, off, off, off, off, off, off, off, off... (c:

Előzmény: Kockás Valéria (138)
Kockás Valéria Creative Commons License 2002.03.04 0 0 138
Vicc az átkosból: (off)

A pártgyűlésen felszólal egy elvtárs, hogy igaz-e, hogy az olaj a Barátság olajvezetékben nem a Szovjetúnióból Magyarországra, hanem Magyarországból a Szovjetúnió felé folyik?

A párttitkár megígéri a kiváncsi elvtársnak, hogy a következő pártgyűlésen válaszolni fog a kérdésére. A következő pártgyűlésen megint jelentkezik az elvtárs ugyanazzal a kérdéssel, de megint mondják neki, hogy majd kap választ a következő gyűlésen.

Ez így megy egy párszor, mikor az egyik pártgyűlésen felszólal egy másik elvtárs:

Tisztelt Elvtársak!

Engem nem érdekel, merre folyik az olaj az olajvezetékben, csak az érdekel, hol van a barátom?

........

Na, engem sem érdekel az Adatvédelem, csak az érdekelne, hová lett az IsTván barátom?

Tisztelettel

Valéria

Kockás Valéria Creative Commons License 2002.03.04 0 0 137
Nem is ismersz! Honnan tudod, mi áll nekem jól?
Előzmény: Törölt nick (136)
Kockás Valéria Creative Commons License 2002.03.03 0 0 135
Ezt meséld el a sok milliomos alkoholistának, akik ott pihegnek a temetőben:)

Milyen IsTvánnak? Majd átadom egy hét múlva!

Előzmény: Törölt nick (134)
Kockás Valéria Creative Commons License 2002.03.03 0 0 133
Whiskytől:)
Előzmény: Törölt nick (125)
Kockás Valéria Creative Commons License 2002.03.03 0 0 132
Elnézést, hogy így beleszólok, de pont az idült alkoholizmus végső fázisát, mikor az agyszövetek elszivacsosodnak nevezik népnyelven "agylágyulásnak":)

Előzmény: ZöPö (123)
ZöPö Creative Commons License 2002.03.03 0 0 131
"Nem mondtam, hogy nem írok ide többet, nem mondtam, hogy el akarok hallgatni, csak azt kértem, hogy büntessenek letiltással. Nem ugyanaz!"
Előzmény: ZöPö (116)
indextc2 Creative Commons License 2002.03.03 0 0 130
A pilótával megteheted, az azonosítható. A haverral mit fogsz kezdeni, nem tudom. Én nem tudok semmit sem. :)))) Broáááf ! :)))
Előzmény: Broáfka (100)
Tiborcsik Creative Commons License 2002.03.03 0 0 129
Ejnye ZöPö, lehettél volna legalább annyira karakán, hogy meghirdetsz egy néhány napos önkéntes szilenciumot.
Nálam ez jól bevált.

De hát nem vagyunk egyformák.

ZöPö Creative Commons License 2002.03.03 0 0 128
Előzmény: ZöPö (113)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.03 0 0 127
Köszönöm.
Előzmény: ZöPö (113)
ZöPö Creative Commons License 2002.03.03 0 0 124
Csek -> Csak
Előzmény: ZöPö (123)
ZöPö Creative Commons License 2002.03.03 0 0 123
Csek epeömlést vagy agylágyulást! :-DDDDD
Előzmény: IsTván (121)
ZöPö Creative Commons License 2002.03.03 0 0 122
"Ezért könnyű kitalálni, hogy mit fognak csinálni."

Persze. Semmit! (c:

Az a baj amúgy, hogy ahogy egyre jobban belehergeled magad, úgy leszel egyre erőszakosabb (tudom, én is :-)), ők pedig egyre eltökéltebbek lesznek, hogy "csak azért se". Taktikát kellene váltani! Nézd meg, zmaros elérte azt, hogy a legmagasabb szintről válaszoltak neki és türelmét kérték.

Előzmény: IsTván (118)
IsTván Creative Commons License 2002.03.03 0 0 121
De ettől nem lehet májzsugorodást kapni:)
Előzmény: Törölt nick (120)
IsTván Creative Commons License 2002.03.03 0 0 119
Szerintem meg nem.
Előzmény: ZöPö (117)
IsTván Creative Commons License 2002.03.03 0 0 118
Igen, van bennük egy adag "na nehogy már te mondd meg nekem"-attitűd. Meg más is.

Hát persze:) Ezért könnyű kitalálni, hogy mit fognak csinálni. Ezért tudom pontosan, hogy a beírások még 2 hónap múlva is itt lesznek, nem fogom égetni magam, hogy bejelentem és nincs sehol:))

Egyébként mentek is.

Előzmény: ZöPö (114)
ZöPö Creative Commons License 2002.03.03 0 0 117
Értelek, de (szerintem) fölösleges.
Előzmény: IsTván (115)
ZöPö Creative Commons License 2002.03.03 0 0 116
Csak szeretnéd, mucika, csak szeretnéd! (c:

Nem mondtam, hogy nem írok ide többet, nem mondtam, hogy el akarok hallgatni, csak azt kértem, hogy büntessenek letiltással. Nem ugyanaz!

Előzmény: IsTván (111)
IsTván Creative Commons License 2002.03.03 0 0 115
Mindenki a maga módján:)

Egyébként ahhoz, hogy bejelenthessem, szükségem van arra, hogy bebizonyítsam, mennyiszer kértem, és mennyiszer találtam süket fülekre vagy elutasításra.

Na, ezért "fenyegetőzök". Így nem mondhatják, hogy "nem tudtuk":)))

Ezért hülyék.

Előzmény: ZöPö (113)
ZöPö Creative Commons License 2002.03.03 0 0 114
Igen, van bennük egy adag "na nehogy már te mondd meg nekem"-attitűd. Meg más is.
Előzmény: IsTván (112)
ZöPö Creative Commons License 2002.03.03 0 0 113
Egyébként adnék egy tanácsot, ingyen van. Ha akarod, megfogadod, ha nem, nem. (c:

Szóval ne fenyegetőzz! Nézd meg zmarost, ő sokkal elegánsabban csinálja. Nem veri nagydobra, de levelet ír az Adatvédelmi Biztosnak. Az eredményről értesíti az Indexet - így korrekt.

A Szanyit meg megtalálod itt a Fórumban is, "Szanyi" a nickje (asszem). Tényleg írd meg, hogy mire jutottál vele, érdekel!

Előzmény: IsTván (108)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!