Keresés

Részletes keresés

Skyrock Creative Commons License 2021.12.21 -1 0 892

Kedves barátom!Ugye te sem tudod,h a klór minden formája rákkeltő?Hypót,klórszármazékot ne használj.

Előzmény: Mr. Pepe00 (889)
Skyrock Creative Commons License 2021.12.21 -1 0 891

Ezzel az van,h mindegyikbe benne van.A zepteres csak példa volt. Mások a többit boncolták fel.De te nyugodtan használjad.Meg bárki bármit. Nem az én egészségem bánja a hiszékenységet :)

Előzmény: Lex Icon (888)
bzsolt77 Creative Commons License 2021.12.17 0 0 890

Csatlakozom, érdekes teszt volt, köszönet érte, Lex Icon!

Előzmény: Mr. Pepe00 (889)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2021.12.17 0 0 889

Ez jó teszt, köszönöm. Szóval vagy a technikánkhoz keressünk vizet, vagy vegyünk jó szűrőt, ami mindenhez is jó, vagy kombináljuk szűrés + forralás+ valami hypós kezelést.

Előzmény: Lex Icon (888)
Lex Icon Creative Commons License 2021.12.17 0 0 888

 

"Minden kötekedési szándék nélkül írom..."

Az a baj, hogy 1 cég szűrője alapján jelented ki, hogy "A helyetekbe nem használnék semilyen gyári szűrőt a pluszban szándékosan beletett mérgező alkotók miatt". Ez eleve hibás következtetés, másrészt konteo szagú.

Az aktív szén és egyéb vízszűrő módszerek hatékonyságáról van magyar teszt.

 

Előzmény: Skyrock (886)
Lex Icon Creative Commons License 2021.12.17 0 0 887

Amelyik betétben aktív szén van, az működik, bár légnemű anyagra más a szén szemcsézete és sűrűsége.

Előzmény: Kucskár (885)
Skyrock Creative Commons License 2021.12.17 -1 0 886

Köszönöm szépen.

Nem fogok gyári szűrőt,sem egyebet használni.

Az említett praktika bevált háborús övezetben,mintegy érdekességként írtam le. :)

Ugyanakkor a nyírfaszén hatása is bizonyított,a század a tanu rá. :)

Az meg h mit ír a "szakkönyv" ugyan hidegen  hagy.

Minden kötekedési szándék nélkül írom...

Előzmény: Lex Icon (883)
Kucskár Creative Commons License 2021.12.17 0 0 885

 

40 éve, külszolgálat során, a víztisztító berendezések /is/ csődöt mondtak. 

A 60M gázálarc légszűrője viszont a vízszerű folyadék tisztítására is folyamatosan alkalmas volt. 

A lerakódott trutymót időnként kopmresszorral ki kellet fújni. 

Lex Icon Creative Commons License 2021.12.16 0 0 884

Idézet a Fikesz oldaláról az aktív szénporról:

"Emberi fogyasztás esetén tudnivalók: Nem fából van és nem véletlenül nem abból készülnek az orvosi és egyéb pharma minőségű gyógyászati szenek sem. Ez csak valami természetgyógyászok által körbemásolt dokumentációban szakmaiatlanul leírt infó, hogy csak a faszén az igazi. A faszén esetében nehéz a fában lévő anyagok miatt az élelmiszer ipari minőséget tartani. Ez bányászott tiszta szén, ami mentes az égetett faszénben lévő maradék anyagoktól. Sajnos a fórumokban sok olyan dolgot írnak le természetgyógyászok, ami nem tükrözi a valóságot. Tehát a bányászott szén tisztább, mint az égetett keményfa szén!

Hivatalosan belső fogyasztásra csak a pharma minőségű orvosi szenek alkalmasak. Az élelmiszer ipari szenek élelmiszer ipari felhasználásra alkalmasak. A pharma szén folyamatosan minden gyártási ciklusban ellenőrzött, míg az élelmiszer ipari gyakori, de nem folyamatos ellenőrzés sorozaton megy át.

Sok ügyfelünk vásárolja emberi fogyasztásra, viszont arra hivatalosan csak az orvosi szén használható. Amit még tudni kell, sok fórumban le van írva, hogy korlátlanul fogyasztható. Napi 1 evőkanálnál több nem javasolt és maximum 1 hónapos kúra legyen. A túl sok por bevitele lerakódásokat és dugulásokat okozhat a rendszerben. Javasolt egy pohárba ujjnyi vizet engedni, majd finoman beletenni egy evőkanál port. Lassan engedjük fel vízzel, mert könnyen felporzik és lehet takarítani utána. "

"Figyelmeztetés: Az aktívszén közvetlen fogyasztása semlegesíti az aktuálisan szedett gyógyszerek hatását. Gyógyszerek, gyógyszerkészítmények szedése alatt ne fogyasszon aktívszenet. Lényeges, hogy a fogamzásgátló szereket is semlegesíti."

 

Előzmény: Skyrock (882)
Lex Icon Creative Commons License 2021.12.15 0 1 883

A Zepter szűrőjét nem ismerem (drága cég), Wellnet-est töltök, darabokra szedtem, abban nincs semmi mérgező, amit megiszol. De házilag is készíthető PVC/réz csövekből és lezárókból.

Aktív szénnek nem elég ha egy lábasban megcsinálod, az még nem aktív szén csak faszén.

Ráadásul nem mindegy, milyen fából készül, mert a fa egyéb anyaga is belekerül, ami nem biztos, hogy egészséges. Inkább maradnék a gyártó által ipari körülmények között, megfelelő anyagból készült és aktivált szénnél. Nem egy nagy összeg, egy töltésre 3-400 g kell. Egyszer megveszek 3kg-ot és sok évig elég. Nem a nyírfából készült faszén a méregtelenítő, hanem az összes aktívszén.

A szúnyogháló azért nem elég alulra, mert ha kimossa a víz az apróbb szemcséket, akkor a víz a kimosott járatokon halad és nem érintkezik teljes mértékben a szénnel. Ezért kell finomszűrő, ami az apróbb szénszemcséket is a szűrőben tartja.

Olvasnivaló.

Érdemes mind a 18 oldalt átolvasni (lentről felfelé sorban, majd a másik oldalon) víztisztítás ügyben, mert sokat lehet tanulni belőle.

 

Előzmény: Skyrock (882)
Skyrock Creative Commons License 2021.12.15 -2 0 882

Vágtunk szét zepteres vízszűrő patront. Szóval mit keres benne a mangán és az alumínium? A helyetekbe nem használnék semilyen gyári szűrőt a pluszban szándékosan beletett mérgező alkotók miatt. Az erdőn simán tudsz készíteni nyírfa szenet. Egy ásó kell,egy likas fedő,meg tűzgyújtó. Meg egy flakon aminek az alja le van vágva,a kupak meg likas.Nem mellesleg a nyírfaszén pora mérgezésekre ideális. Egy ismi gyilkosgalóca evés(az őzláb helyett) után volt kénytelen kipróbálni és túlélte némi hasmenés keretében.A 3-5mm es szemcsék alá elég egy szúnyogháló darab és nem megy a kulacsodba. Ha meg bele megy,nem gond,megihatod,még jót is tesz.

Előzmény: Lex Icon (879)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2021.12.13 0 0 881
Előzmény: Lex Icon (880)
Lex Icon Creative Commons License 2021.12.12 0 0 880

Nem feltétlen drága, ahogy írtam, van pár olcsó megoldás is, de ezen a túlélős oldalon is van pár jó ötlet, ami olcsó. A kínai "katonai" víztisztító nekem van és jó. Kerámia szűrős, így a problémás dolgok nagy részét szűri és tisztítható. Nem most vettem, olcsó volt.

Előzmény: Mr. Pepe00 (877)
Lex Icon Creative Commons License 2021.12.12 0 1 879

A faszenet aktiválni kell és persze átmosni, hogy használható legyen. Porrá törve nem jó, csak apróra, de ha nem a természetben akarod ezt előállítani, akkor vannak erre jobb, nem túl drága megoldások. "Pincei" vízszűrőbe (5"-os kicsi) lehet venni aktív szenes szűrőt kisebb méretben is, ez jó a szűréshez. Lehet venni aktív szenet ivóvízhez, ha van szűrő, abban cserének használható.

Az aktív szén fontos, ha nem akarod a természeti vizekből a kórokozókat is meginni, amit pl. a bodza, tudtommal nem szűr ki. Az aktív szén elé kell egy mechanikus előszűrő, ami lehet természetből homok, bodza szár, ha az a szimpi, tampon, stb. vagy ezt is lehet kapni különféle finomságban.Az aktív szén után is kell szűrő, ami az aktív szén továbbjutását akadályozza meg.

Ha a szűrőházat drágállod, akkor készíthetsz magadnak pvc csövekből, de a mai árak mellett nem tudom megéri-e ezzel szórakozni.

Ha találkoztál már aktív szenes vízszűrőkkel (Wellnet csapra szerelhető, kancsós és társai), akkor abban két mechanikus szűrő között van az aktív szén. Én vagy 10 éve cserélgetem a fenti linken vett aktív szénnel a családban lévőket, így aprópénzből meg van oldva a vízszűrésem.

Előzmény: bzsolt77 (878)
bzsolt77 Creative Commons License 2021.12.12 -1 0 878

A bodza szivacsos belsejét ismerem, faragtam már sípot belőle. (Meg készítettünk szörpöt, és más gyümölccsel együtt lekvárt is.) Vízszűrésre is jó lehet, érdemes kipróbálni, köszönöm!

Én nemrég egy másik módszert próbáltam ki, sikertelenül, ezért vagyok ezekkel kicsit szkeptikus.

Szóval olvastam valahol, hogy fogsz egy PET-palackot, levágod az alját (eddig stimm), a kupakjára kis lyukat fúrsz, a szájába meg egy kibontott tampont tömsz. Erre faszenet, jó sokat, majd a tetejére előszűrésre egy rongydarabot, és jöhet a tisztítandó víz, alul meg a kupakon át kapod a tisztát.

Namost, én csak a koromfekete, nem valami gusztusos löttyöt kaptam, nem tudom miért. 

A tippem, hogy nem kellett volna porrá törni a szenesített fát, mint ahogy én gondoltam, a leírásból ez nem volt egyértelmű.

Ezt a kísérletet is meg akarom ismételni, de elsőre csalódás volt.

Előzmény: Mr. Pepe00 (877)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2021.12.12 -1 0 877

Vízszűrő: drága és lehet sosem fogod használni, ha pedig kell, ott már nagy a baj.

Én az alábbit részesíteném előnyben:

1,5L palacknak levágod az alját. Vágszegy bodzabotot, vagy hasonló lágy rostú fát.

ezt belefaragod az üveg szájába, hogy szorosan menjen bele. (kb 10cm hosszú)

fejjel lefelé fordítod az üveget, felkötöd egy fára. Teszel az aljába egy mull lapot, pár követ és feltöltöd a vízzel. Ami alul majd kicsöpög, az már szűrt víz. Érdemes várni kicsit mig a fa beledagad a palack szájába. De lehet finom homokot is rá rakni, mintegy előszűrőt.

Előzmény: bzsolt77 (866)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2021.12.12 0 0 876

Igen, úgy gondoltam ahogy írod. Belecsavarod a készülékbe és abból adagolod.

Előzmény: Lex Icon (868)
Skyrock Creative Commons License 2021.12.10 0 0 875

Igen mert a lisztbe hajlamos belemászni egy zsizsik nevű bogárféle és a co-tól kinyúvad. Nyugi,meg se érzed a palacsintába. :)

Előzmény: bzsolt77 (873)
Lex Icon Creative Commons License 2021.12.10 0 0 874

Nem fellobban, hanem elalszik, mivel a N2O nem táplálja az égést.

Előzmény: bzsolt77 (872)
bzsolt77 Creative Commons License 2021.12.10 0 0 873

Köszi, megnéztem az oldalt (floravita), nagyon hasznosnak tűnik!

 

+patron és happy

 

Ugyanaz a habpatronos módszer?

Előzmény: Skyrock (870)
bzsolt77 Creative Commons License 2021.12.10 0 0 872

légmentesen záródó edénybe belefúlyod a patront

 

Igen, ez nekem is kérdés volt, így már világos, kivéve a tesztelést.

Megtöltöm az edényt terménnyel, belefújok némi gázt, hagyom, hogy leszálljon az aljára, aztán égő gyufát dugok bele, és ha fellobban a láng, tele van?

 

Bocs a hülye kérdésért, azt hiszem, évekkel le vagyok maradva...

Előzmény: Lex Icon (868)
Lex Icon Creative Commons License 2021.12.10 0 0 871

A gabonákkal az avasodás szokott gond lenni. Az a kevés olaj, ami benne van a levegő oxigénjétől megavasodik. A rizsben ~0,7% a telítetlen zsír, a finomlisztben 0,5%. Mondjuk van aki nem érzi a szagát, ha csak kicsit avas.

Előzmény: Skyrock (870)
Skyrock Creative Commons License 2021.12.10 0 0 870

Annyit fűznék hozzá,h nekem van 35éves lisztem. Az ég világon semmi baja,utóbb habarást készítettem belőle főzelékbe. Nem volt légmentesen zárva,csak sötétben. Aztán javasolnám a lisztnek a 40 literes csavaros tetejű borászati edényt. Tárolót. Nem megy bele semmiféle hangya,egyéb apró,se pára, sem semmi. +patron és happy.Nekem abban van. Erdőben élek faházban,szóval akad pára és egyéb ez+az. (floravita.hu ahol elérhető)

Előzmény: bzsolt77 (862)
Skyrock Creative Commons License 2021.12.10 0 0 869

Köszönöm  a kimerítő választ. :)

Előzmény: Mr. Pepe00 (863)
Lex Icon Creative Commons License 2021.12.10 0 0 868

légmentesen záródó edénybe belefúlyod a patront

 

Ezt nem tudom, hogy képzeljem el, de remélem, nem direktben a patront lyukasztod ki.

Normál esetben egy üres habszifonba kell belecsavarni a patront és abból beleadagolni a palackba. Az elején gyufával, füstölővel lehet (óvatosan) tesztelni, mikor van tele, utána már rutinból is megy, meddig kell nyomni a gázt. 1 patron több palackra elég. Anno kiszámoltam, hány liter gáz van a palackban, de most fejből nem megy, főleg az új patronokkal.

Előzmény: Mr. Pepe00 (865)
bzsolt77 Creative Commons License 2021.12.10 0 0 867

Köszönöm!

Előzmény: Mr. Pepe00 (865)
bzsolt77 Creative Commons License 2021.12.10 0 0 866

Köszönöm, én még csak "keresem az utam", ahogy Ákos énekelte. 

Egy biztos: bár 4 tagú család vagyunk, mi eddig nem készleteztünk, 2-3 hétre sem, legalábbis nem tudatosan. Ez-az előfordult fölös mennyiségben, tésztával talán győztük volna, de ez minden. Általában hetente beautóztunk a városba, megpakoltuk, hogy ne a falu drágább és kisebb választékú boltjaiban kelljen vásárolni, vagy csak minél kevesebbet. Ennek mindenképp véget akarok vetni: ha az eddigi esetleges rendszer marad is, mindenképp legyen vésztartalék rövid távra. Hosszabb távra még nincs terv, de tudom, hogy lennie kell! 

 

Igen, vízszűrőt mostanában keresek. A

https://tuleloviz.hu/

honlapján kínált LifeStraw termékeket néztem ki.

Ezekkel kapcsolatban van tapasztalat? 

Előzmény: Mr. Pepe00 (864)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2021.12.10 0 0 865

"Ez a habpatronos dolog hogy működik?"

 

A légmentesen záródó edénybe belefúlyod a patront majd gyorsan lezárod a tetejét.

A gáz leül az edény aljára, mivel nehezebb mint a levegő. Onnan ugye kiszorul a levegő, ha meg nincs levegő, akkor a kis élősködők amik esetleg a babba vagy a kajába vagy a zacskón lehetnek, megdöglenek.

Előzmény: bzsolt77 (862)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2021.12.10 0 0 864

Mielőtt vásárolgatsz, először válaszold meg magadnak mit szeretnél, mire készülsz, meddig és utána olvass. Csak ezután kezdj el vásárolgatni.

Egy háztartásban általában van 2-3 hétre elegendő élelmiszer. Azt kár dugdosni meg csomagolgatni.

Ha úgy gondolod, hogy esetleg el kell hagynod a házat, akkor kell az utravalót csomagolnod, de akkor a súllyal is számolj. pl: vízből nem kell sok, mert nehéz, van utközben, egy vízszűrő és egy fertőtlenítő sokkal könnyebb.

Előzmény: bzsolt77 (862)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2021.12.10 0 0 863

A PMR sávokat tudod használni legálisan, 16csatorna van. Vészeseti frekvencia ebben a sávban nincs.

A légiforgalmit ezzel nem tudod kezelni. Van hajózási VHF sávban, azt eléred, de nem használhatod.

Van amatőr vészeseti, de az meg rövidhullámon, azt sem tudja a készülék.

A hatótávról: UHF sávban erősen terepfüggő, amit elvben látsz, oda el tudsz beszélni. (házak között rossz a terjedés)

Én 1w tal sík terepen két tetőantennával 45km átbeszéltem.

Hegytető+ sík terep gumiantennával 40-50km.

A tölthetőséget meg kell oldani.

Előzmény: Skyrock (858)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!