Keresés

Részletes keresés

Amphenol Creative Commons License 2005.06.07 0 0 73

Sziasztok !

 

  Szépen mutatkozik az idei ...

 

  De még sokat kinnt alszik ....

 

 

napalm. Creative Commons License 2005.06.06 0 0 72

sziasztok!

 

ma elővigyázatosságból megszórtam kicsiny szőlőneveldémet topac+mikal mixtúrával.

remélem megéri az elővigyázatosság...jön a pocsék idő.

aztán majd 8-10 nap múlva újra...

 

üdv

kozak26 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 71
Az idei leendo termes:

kozak26 Creative Commons License 2005.05.27 0 0 70
Viragzas elott peronoszpora ellen kellene permeteznem a szolot.
Mennyivel a viragzas elott es mivel lenne erdemes permetezni?
Meddig tart a hatas?
Van valamifele permetezesi naplo?
zmrzlina Creative Commons License 2005.05.10 0 0 69
Éppen ma láttam az üzletben OTHELLO márkájú ciprusi bort. Kóstolta már valaki?
Amphenol Creative Commons License 2005.05.05 0 0 68
Sziasztok !

 

Nem csak internet van a világon , tegnap elmentem  „valódi” könyvtárba .

 

Idézet Dr. Ferenczi Sándor   :   A szőlő , a must és a bor kémiája   ,  1966-ban

megjelent könyvéből :

 

112.old.:

 

  Nagyszámú hazai vizsgálatok alapján (11) a borok metilalkohol-tartalma 21- 293 mg/l

között volt . Fehér borokban 21 – 117 , siller és vörös borokban 40 – 160 , direkttermő

( Noah , Elvira , Seibel-hibridek ) borokban 40 – 293 mg/l metilalkoholt találunk .

 

Idézet vége .

 

  Az idézetből az tűnik ki , hogy a „direkttermők” metilalkohol tartalma kicsit több , de

azonos nagyságrendben van az egyéb „nemes” borokéval , tehát ez semmiképpen

sem indokolhatja az uniós megsemmisítési politikát ....

 

  Inkább ez olyan mintha a nagybani termelők , „multik”érdekeit szolgálnák vele ....

 

  Ennek analógiája : Magyarországon a hivatalosan főzetett , adózott ,  jó minőségű

kisüsti pálinkát sem hozhatja a termelő forgalomba ... ezzel szemben a boltok polcain

ott sorakoznak a „hidegen főzött” , finomszeszből készült  szeszesitalnak  csúfolt

termékek .... ( Kannás , tőkét nem látott , erjesztett borokról nem is beszélve .)

 

   Saját magam is főzettem ( jellemzően nem saját fogyasztásra )  , válogatott szilvából ,

semmi rothadt , semmi penészes , semmi cukor ... literenként 960 Ft-os sarcot fizettem ... aki

megkóstolja annyit mond : Kérek még ...  

 

  A legreklámozottabb whiskey is denaturált szesz hozzá képest , de az enyém mégsem

UNIÓ kompatibilis .....

 

   A viszonylag kis mennyiségű OTELLÓ szőlőmért is már most érdeklődnek ,

de ez sem Európai  ??

 

   Az OTELLÓ előállításakor mennyivel kevesebb vegyszert kell felhasználni ,

ezzel is kímélnénk a környezetünket ...

 

OFF :

 

  Kicsit szégyellem magam .... miért van , hogy az unióból csak azt fontos átvenni

ami a kisembernek rossz ? Sajnos erre sok területről tudnék példákat felhozni ...

De a régi szocialista agrárnagyüzemek nagyképűségét sikerült töretlenül bevinnünk .

 

ON :

 

  Igyunk , hogy felejtsünk :-)))  !

  Persze módjával ..

 

AMp

Előzmény: gorenygeri (67)
gorenygeri Creative Commons License 2005.05.03 0 0 67

Ezt találtam: http://borlexikon.hu/szolomustbormikroorganizmusaifobbalkotoelemek.html

 

 

ALKOHOLOK ÉS OXIDÁCIÓS TERMÉKEIK METIL- ALKOHOL/metanol/ CH3-OH

Színtelen, halványkék lánggal égő, vízzel elegyedő folyadék. Mérgező, 10gr vakságot, 120-240 gr halált okoz.

A szőlőben a pektinből keletkezhet, észter-kötődés formájában. A fehér borban 20-120mg/l, a vörösborban 40-200mg/l, a direkt-termőknél a vörösborénál nem sokkal több.

 

Elképzelhetőnek tartom, hogy túllihegik ezt a metanol-dolgot.

 

Lehet, hogy igénytelen az ízlésem, de a hétvégén, miközben dolgozgattam a szőlőnkben, nagyon jólesett az othello fröccs, este meg tisztán a vacsi mellé.

Előzmény: Amphenol (66)
Amphenol Creative Commons License 2005.05.02 0 0 66
Tisztelt Lista !

Mégegyszer visszatérnék még az otelló-ra ...

Sok helyen hallani róla , hogy magas metilalkohol tartalma miatt
lett feketelistás ...

Valaki tud számokat ?? Tehát több ismert borféle metilalkoholtartalmát
táblázatszerűen számszakilag ??

Vagy az otelló " gyülölet " is csak divat a "szakemberek " körében , mint
például az akácfa ...

Úgye ezt is viszonylag könnyű szaporítani , nem szükséges hozzá jelentős
beruházás , meg " szakember " .. / a pénz értelmében véve /

Nem itt lóg ki a lóláb ??

AMp
Amphenol Creative Commons License 2005.05.02 0 0 65

Tisztelt Lista !

Mégegyszer visszatérnék még az otelló-ra ...

Sok helyen hallani róla , hogy magas metilalkohol tartalma miatt
lett feketelistás ...

Valaki tud számokat ?? Tehát több ismert borféle metilalkoholtartalmát
táblázatszerűen számszakilag ??

Vagy az otelló " gyülölet " is csak divat a "szakemberek " körében , mint
például az akácfa ...

Úgye ezt is viszonylag könnyű szaporítani , nem szükséges hozzá jelentős
beruházás , meg " szakember " ... / a szó pénz értelmében /

Nem itt lóg ki a lóláb ??

AMp

 

szolopres Creative Commons License 2005.04.19 0 0 64

 

 

A fehér borban épp az a jó, hogy látszik rajta keresztül a szőlő! Igaz, egyelőre elfogult vagyok, mert csak fehér borom van, de a 27 évemmel rettentően el tudok benne merülni! 

 

Mindesetre, ha kibővítjük borfilozófiával az eddigi, jobbára szakmai diksurzust,mi leszünk a legnépszerűbb topic!

 

Baráti üdvözlettel

gábor

Előzmény: Amphenol (63)
Amphenol Creative Commons License 2005.04.19 0 0 63

Szia !

 

   Köszönöm a segítséget !!!

 

   A borok titka : mindent a megfelelő helyen .

 

   Egy Forma-1 -es autót simán megver egy Trabant egy erdei földúton .

 

   Szerintem nem csak a vacsorától , hanem a társaságtól is

  függ az alkalmas bor . + a kortól is . Én még nem vagyok annyira öreg ,

  hogy a fehér bort szeressem , de a "híg" :-) vörösborok már nem elég

  savasak :-)  ...

 

   Az ember körül ahogy megy az idő , úgy változik az izlése , az

  általa kedvelt izek , illetve amiket még megéreznek az izlelő

  bimbók :-)

 

 

   AMp

 

Előzmény: gorenygeri (61)
gorenygeri Creative Commons License 2005.04.18 0 0 62

A seregélyek szerintem leginkább a karvalytól tarthatnak. (http://www.mek.iif.hu/porta/szint/termesz/biologia/madarak/html/madar-16.htm)

 

 

Ezen az oldalon van egy csomó madárhang: http://www.cserkesz.hu/~szazs/madarhang/

 

A karvaly tudományos neve: Accipiter nisus

 

A héja (Accipiter gentilus) szintén ilyesztő lehet számukra.

 

A seregélyek okosak. Nem biztos, hogy nem jönnek rá a turpisságra.

Előzmény: Amphenol (59)
gorenygeri Creative Commons License 2005.04.18 0 0 61

Végre egy pozitív vélemény! Ezek szerint nem csak az én ízlésemmel van baj. :-)

Egyelőre marad az othello.

Előzmény: Amphenol (57)
2elkedő Creative Commons License 2005.04.14 0 0 60

Mi ezt egyszerűen úgy oldottuk meg, hogy farostlemezből kivágtunk néhány ragadozómadárra hasonlító formát, és kiakasztottuk a szőlőbe. Nekünk bevált.

Előzmény: Amphenol (59)
Amphenol Creative Commons License 2005.04.14 0 0 59

Tisztelt Fórum !

 

   Egy komoly kérdésem lenne :

 

   SEREGÉLY

 

    Ti hogyan védekeztek ???

 

   

    Nekem tavaly kb 100 kg körüli mennyiséget segítettek

  leszüretelni . Egy ismerősöm ajánlotta , hogy Ausztriában

  látott olyat , hogy valami ragadozó madár hangját

  játszotta be valamilyen technika 5 percenként ....

 

    Állítólag ez bevállt ...

 

    Mivel én az elektronikában viszonylag járatos vagyok ,

  a műszaki oldalát megvalósítottam , de kellene egy kb

  20 másodperces madárhang .... / gondolom vércsevijjogás

  vagy hasonló , tényleg mitől félnek a seregélyek ?? /

 

    Bármilyen elektronikus formában köszönettel

  fogadnám ...

 

 

    AMp

kisszszoros Creative Commons License 2005.04.11 0 0 58

A hétvégén voltam a Szőlőmben. Kiástunk kb 50 tőke othellót, és ültettün a kiásott sorokba 100 tő cabernet sauvignont. Irgalmatlan meló volt, még most is fáj mindenem :-)

 

Az, hogy a Sopron környékiek nem szedik le a kékfrankost, mert nem éri meg, csak azért lehet, mert a minősége (savtartalom, mustfok) olyan gyalázatos, hogy abból csak ecetet érdemes készíteni. :-)

 

Tavaly a kékfrankos szüretkor, aki kivárt november elejéig, az elfogadható minőséget szedhetett, pl: a legtürelmesebb helyi gazda (két völggyel odébb van a szőleje az enyimétől) aranyérmes kékfrankost készített, egy a vörösbor szempontjából kimondottan gyenge évben. Tehát igen sok múlik a gazdán, hogy a szőlő fennmarad elrothadni, vagy bor lesz belőle, mert olyan a szőlő minősége.

 

Visszatérve egy kicsit a soproni esetre, ki merem jelenteni, hogy egy túlterhelt szőlőben a tavalyihoz hasonló évben kb 13..14 -es mustfok és 13..14-es savtartalom szinte biztos, ebből pedig csak nagyon rossz bort lehet csinálni...

 

Viszonyításként az optimálisan érett kékfrankos paraméterei: 18..20 mustfok, 6..9 sav. Na ebből viszonylag egyszerű aranyérmes bort készíteni.

Előzmény: Amphenol (57)
Amphenol Creative Commons License 2005.04.11 0 0 57

Sziasztok !

 

  OTHELLÓ ...  így nagybetűkkel ....  :-)

 

 

  Én megörököltem egy kb 350 tőkéből álló ültetvényt ,

bort nem csinálok belőle  ( egyenlőre ) , de tervezem .

 

  Viszont egyik kollegám igen . Ennek a bornak a nagy

előnye , hogy ennek nincs tablettás , szalmából erjesztett

változata ... hamisíthatatlan ...  nekem ízlik ...

 

   Nehéz ételek , sültek , esti nagy baráti beszélgetések

nélkülözhetetlen kelléke ...

 

   Önmagában inni "nehéz" , teli gyomor kell hozzá :-)

 

   Nem vagyok " nagy " fogyasztó - kb 6 - 8 liter / év .

 

   Ami viszont érdekes ennek a szőlőnek szeme van ...

 

   Amikor Sopronban nem szedik le a Kékfrankost , mert

30 - 40 Ft -ért nem éri meg a gazdának , az othellót

60 - 100 Ft között lehet piacra dobni ....

 

   Dél-nyugati , meredek domboldal , 19 fokos must .

 

   Mivel a szőlő hobbynak sem utolsó ezért idén kb 150

tőkével növeltem a termőterületet ...

 

   Tőke ... hajaj hol van még attól .... iskoláztam .. illetve

bizva a jó éledésben ,    helyre  is ültettem .

 

   Egy gyökerezést elősegítő porral most találkoztam először

kiváncsi vagyok milyen eredménye lesz .

 

 

   MEDINA : / egy lentebbi levélben említették /

 

 

   Egerben ittam belőle , életem eddigi legjobb vörösbora ..  / 35 év /

 

 

 

Előzmény: kisszszoros (56)
kisszszoros Creative Commons License 2005.04.04 0 0 56

Vannak ugye a törvények, a a kereskedelemben szabályozzák a feliratokat, fajtákat egyebeket, és van az OBI ami elméletileg ennek az ellenőrzésére szakosodott, mármint a forgalomba hozatal részéről.

 

De hagyjuk! Összpontosítsunk az Othellora:

 

Elég sok mindent olvastam már róla, és van egy kevés tapasztalatom is az otthoni néhány tőke alapján:

 

Átlagos növekedésű, sajnos olványként teleki 5C-re olva még nem volt szerencsém hozzá, elméletileg akár 30%-os többletnövekedést (és termést) is produkálnak egyes fajok jobb alanyra oltva...

A talajjal szemben nem igényes, de a tápanyagban dús helyeken erősebb, mint ahogy más fajták is, bár homokon viszonylag gyenge tőkéket nevel de az inkább a vízzel lehet összefüggésbe.

Vízigénye nem jelentős, még a homokon is szépen fejlődik (természetesen sivatagi növény ősének köszönhetően) de a nem belvizes jó vízellátást kimondottan meghálálja.

Rezisztens a filoxérára, kevésbé érzéken a peronoszpórára, lisztharmatra, de a védekezést meghálálja. Javasolt évente 2-3 alkalommal valami kombinált szisztematikus szerrel preventív módon permetezni.

A termése évjárattól függően kb szeptember végétől fogyasztható, és a fagyokat is jól bírja, bár megráncosodik, de ehető marad. A szürkepenész nem igazán támadja meg.

Ha a tőkét túlterheled nem lesz minden fürtje jóízű, marad amelyik színre jó, de savanyú, ilyenkor a vesszők is vékonyak és éretlenek lesznek.

 

Az Othellóból készült bor nem a kedvencem, de ittam többször jobbat rosszabbat vegyesen. Itt is érvényes lehet, hogy ha a borkészítés során néhány alapszabályt betartasz, jobb minőségű lesz a borod, ez jobb ízt és kevesebb fejfájást okoz...

Vörösborkészítés követelményei, hogy viszonylag jó legyen a bor:

 

1. szüretelj gyorsan, lehetőleg délelőtt, amíg a gyümölcs hideg.

2. szemezd le, a lehető legkevesebb kocsányt hagyj a cefrében.

3. kénezd le a cefrét, hogy kiöld a vad élesztőket.

4. oltsd be fajélesztővel

5. lehetőleg hűvös helyen erjessz, az erjedő anyag hőfoka ne haladja meg semmiféle körülmények közt a 22 oC-t de ne is menjen 14 oC alá se

6. az erjesztés közben zárd el oxigéntől a cefrét

7. naponta legalább egyszer (de jobb 2 óránként) a "törkölykalapot" törd össze, nyomd le a lé alá, aztán zárd vissza

8. az erjesztés 3 hétnél tovább ne tartson, kb. 21 mustfokig nem maradhat cukor erjedés után!!

9. préseléskor ne préseld szárazra a törkölyt, mert a végén a keserű maglé tönkreteheti az addigi jóízű újbort.

10. érleld jó fahordóban *

11. többször fejtsd, a fejtéskor ügyelj, hogy ne kapjon sok levegőt, ilyenkor óvatosan kénezheted is.

12. a kénszintre ügyelni kell, ne menjen 20 alá és ne legyen 59 feletti

13. a fejtések közül az első kiemelten fontos, eddig a bort nem is nagyon szabad mozgatni, hadd ülepedjen, időpontja: kb. egy hónappal a préselés után, mert ekkor szabadulsz meg a sprő 90%-tól, ezért a fejtés nagyon óvatosan végezd, ne nagy erővelszivattyúzd a bort, és csak annyit vegyél ki, amíg teljesen tükrös tiszta a lé.

A későbbi fejtések időpontja változó, attól függ, mennyire érett a bor, és milyen esetleges utólagos beavatkozást kíván, 3-6 havonta viszont mindenképp érdemes fejteni, hogy megszabadulj a kiváló borkőtől és az esetleg kicspódó fehérjéktől.

14. a hordók mindig legyenek tele, ha nem fér be, akkor kisebbe kell rakni.

15. az érlelés befejeztével (az érlelési időtertam szőlőfajtától és borfajtától függő, meg persze a tulaj ízlésétől is :-) ) érdemes deríteni, szűrni és palckozni még akkor is ha csak saját fogyasztásról van szó.

 

 

* a jó hordó:

itt nem tudok tuttit mondani, mert sokféle hordó van, de amik biztosak:

1. nem lehet penész szagú

2. nem lehet ecetes szagú

3. ha feltöltöd vízzel nem szabad hogy eresszen, ezért érdemes jól előkészülni a szüretre.

4. a hordó nem lehet lakkozott vagy festett max diófapáccal lehet lekezelni.

5. minden elterjedt híresztelés ellenére nem szabad az előző évi üledéket, és egyéb szennyeződéseket bennehagyni!!!!

 

de biztosan van még egy csomó szabály. és egyik másik általam leírt is vitatható, de abban egyet kell értenünk, hogy a megfelelő higéniás feltételek mellett rossz bort nem készíthetsz, és ha legalább 18 musfokos a szőlő, akkor az alkoholtartalma várhatóan 11 fokos és ez biztonsággal eltartható jóideig.

 

Uff!

 

Előzmény: gorenygeri (51)
kertészboy Creative Commons License 2005.03.30 0 0 55

Hali! Én már ittam Medinából készült borocskát. Az Egervin készíti, néha fel-fel bukkan az üzletekben.

 

A direkttermők elég érdekes kérdés! Az EU-ban és itthon tiltólistán van, mert azt vallják, hogy a mustja erjedésekor nagyobb arányban keletkezik metil-alkohol, ami káros. Dédnagyapámnak Othello, és Noah (ő novának hívta, a borát meg novabornak) fajtái voltak, és annak a borából bevett naponta 1-2 litert, és csinálta a fizikai munkát. 96 éves éves volt mikor meghalt, és látása tökéletes volt miondig. A metil-alkohol meg mint mondják vakít. Szóval van ellentmondás jócskán! Az is biztos, hogy azt a direkttermőket soha sem bántja semmi kórokozó vagy kártevő. Célszerű lenne a nemesítőknek keresztezési anyagként felhasználni, és megpróbálni a keresztezésekkel eme jó tulajdonságát átvinni.

Előzmény: gorenygeri (51)
zmrzlina Creative Commons License 2005.03.30 0 0 54
A cukorfokot inkább a hol határozza meg, persze sok múlik a hogyanon is.
Előzmény: 2elkedő (53)
2elkedő Creative Commons License 2005.03.30 0 0 53
A bor minősége nem azon múlik, hogy hol termelték, hanem hogy hogyan
Előzmény: gorenygeri (51)
gorenygeri Creative Commons License 2005.03.30 0 0 52
Azt hiszem, mi egy cipőben járunk. :-)
Előzmény: zmrzlina (50)
gorenygeri Creative Commons License 2005.03.30 0 0 51

A fajtákkal és az elmélettel (szakirodalomból) tisztában vagyok. Ami engem igazán érdekelne, az kimondottan az othello termesztési értéke, gyakorlati tapasztalatok alapján, mert erről (mivel tiltólistán van jóideje), nemigen lehet olvasni semmit. Bár megjegyzem, az egyik könyvben a szerző nagy szabadkozások közepette azért annyit le mer írni, hogy "a direkttermők között az első".

 

A "minőségi" minősítés egy dolog, hogy mi van a palackban, az megint más. Pl. egy alföldi olaszrizling lehet sokkal szarabb lenne, mint a balaton-felvidéki bianca.

 

És medinából készült bort ivott már valaki?

Előzmény: kisszszoros (49)
zmrzlina Creative Commons License 2005.03.30 0 0 50
Könnyű neked, de nehéz a magamfajta becsületes embernek:) Én azért próbálkozom a rezisztens fajtákkal, hogy ne kelljen 360 km-t autóznom és permeteznem ha jön egy erősebb harmat, ez a bérmunkás dolog egyszer már nálam befulladt, a mai világban megbízható embert találni felér egy aranybányával. Nem is beszélve arról, hogy a vegyszereket szeretem nagyívben elkerülni, szerintem a civilizációs betegségek legfőbb okai. Inkább kevésbé ízletes, de egészségeseb bort innék.
Előzmény: kisszszoros (49)
kisszszoros Creative Commons License 2005.03.30 0 0 49

Az interspecifikus fajták között kell keresned, ha rezisztenset akarsz, mert azok amik az amerikai (de nem labrusca) fajtákkal történő keresztezésből születtek. Ami neked bejöhet a biankán kívül fehér a Zala gyöngye illetve a medina, ami Eger környékén eléggé elterjedt. A másik említett kéket nem ismerem.

Amit tudnod kell, hogy az interspecifikus fajtákból hivatalosan nem készíthetsz asztali minőségűnél jobb bort :-) de aki a saját fogyasztására készíti csak az akár az othello-t is megtarthatja, ha szereti az ízét... én max csemegeszőlőként tudom elképzelni, van néhány tőke otthon Soroksáron is.... :-)

 

Amennyiben pénzed és türelmed is van, akkor javaslom keress a szőlő környékén megbízható bérmunkást, aki kezeli a szőlőt és felügyeli amikor nem érsz rá, és telepíts traminit/chardonnayt, meg kékfrankost/cabernet sauvignont.

Annyival jobb borokat készíthetsz ezekből, hogy a különbséget meg lehetne zenésíteni... komolyan!

 

Előzmény: gorenygeri (46)
2elkedő Creative Commons License 2005.03.29 0 0 48
Ha már a rezisztens fajta, és a Biankát már ismered, vörösben én a Duna gyöngye és a Medina fajtákat javaslom. A http://bor.lap.hu/#b13577113 oldalon találsz szaporítóanyag infot
Előzmény: gorenygeri (46)
gorenygeri Creative Commons License 2005.03.29 0 0 47

A borpárlat a konyak, nem?

Előzmény: kozak26 (45)
gorenygeri Creative Commons License 2005.03.29 0 0 46

Sziasztok!

 

Geri vagyok, kezdő szőlősgazda. Az apósom által művelt szőlő felett "veszem át a hatalmat". (Saját fogyasztásra termel, nekem meg inkább hobbi.) A telken jó régi direkttermő szőlők vannak, othello meg sokféle fehér. A közeljövőben új telepítésen töröm a fejem. Mivel a telek messze van, csak valamennyire rezisztens fajták jöhetnek szóba. Fehér borszőlőnek a Bianca fajtát néztem ki, erről már sok jót olvastam, sőt ittam is, szerintem megütötte a minőségi szintet.

 

A vörös (kék) fajtán hezitálok. Mindenhol szapulják az othellot, hogy "rókaízű" (micsoda hülye kifejezés), meg hogy a metilalkohol-tartalom miatt butít. Nekem személy szerint ízlik a bora (mustfoka általában gyenge, após egy kicsit mindig megcukrozza).

 

A szőlő igénytelen, a meghatározhatatlan korú, nagyon ritkán trágyázott, 3-4x permetezett ültetvény szépen terem, és a bor színe, az gyönyörű.

 

Olyat is hallottam, hogy újabban végzett kutatások szerint a metilalkohol-szöveg rendesen túl van dimenzionálva.

 

Ráadásul mint növény is mutatós. Sőt gyenge csemegeszőlőnek is elmegy.

 

Vélemények othello-ügyben?

 

kozak26 Creative Commons License 2005.03.25 0 0 45
Probalt mar valaki borbol palinkat parolni?
Annakidejen ittam egy grappa nevu szeszes italt, eros volt es fincsi szolo ize....
szolopres Creative Commons License 2005.03.25 0 0 44
Hűha! Ezt nem tom, csak azér' írok, hogy a topicunk emelkedjen a listán, mert méltatlanul hátul kullog :-) Eperfában a pálinka jó, nem a szőlő... végül is a barackot is mandulára oltják, a szőlő egy masszív növény, másrészt kúszó lián, nem elképzelhetetlen, hogy bele tudjon nőni a fába, amire felkúszik, akkor meg az oltás is megy, de én még nem hallottam ilyet. Kíváncsian várom, ki mit tud róla! Sziasztok Gábor
Előzmény: kisszszoros (43)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!