Keresés

Részletes keresés

Zitka Creative Commons License 2005.08.08 0 0 140
Köszi a választ. NAgyon bosszant, mert lisztharmatra többször is permeteztem. Most vissza kéne néznem, hogy pontosan mivel is, de a növényvédelem topikon ajánlotta Antisystem. EGyedül a szürkerothadásra nem volt "megbízható" hatással az a szer (a szakértők szeirnt), ezért gyanakodtam erre.
Előzmény: RAMBO (135)
Zalancelot Creative Commons License 2005.08.07 0 0 139
A Quadrist magam is használtam idén a 3 ajánlott ciklusban.
A tapasztalatom azt mutatja, hogy az erős lisztharmatfertőzés esetén (mint ami jul. elején volt jellemző) nem jelent teljes biztonságot.
Nekem elég sok rizlingszilvánim van, az első osztályú jelző, csak a Karatános besegítéssel együtt jelentett komplett megoldást.
Amúgy minden más betegségtől mentes volt a szőlőm.
A vegetáció végén végzett felszívódó szeres lisztharmat elleni permetezésről olvastam mostanában, hogy nem javallt, mivel nagyon rossz hatásfokú!
Ekkor már elsősorban a fürtöket kell védeni, de a fürtök erős viaszosodása miatt azon a felszívódó szerek zöme képtelen áthatolni.
Ezért az utolsó permetezésekre kontakt szereket ajánlanak, mint pl a Thiovit, lévén annak az éllelmezésegészségügyi határideje 0 nap.
A Quadris a rothadás megelőzésére valóban jó megoldás lehet,ráadásul annak is rövid a várakozási ideje, de én most egy új szerrel próbálkozok a záró permetezésre, ami a Teldor 500.
Ez kimondottan a szürkerothadás megállítására alkalmas, és a must erjesztését is jótékonyan befolyásolja.
Előzmény: RAMBO (136)
RAMBO Creative Commons License 2005.08.07 0 0 138
Ahogy itt többektől olvashatod: kontakt szerek. Rézgálic, Dithane, ilyesmi.
Előzmény: napalm. (132)
RAMBO Creative Commons License 2005.08.07 0 0 137
Nálunk a Balaton-felvidéken lassan trópusi időjárás lett. Minden nap eső, (Medárd óta) ha nem esik akkor istentelen forróság. MINDENKI lisztharmatos, egyszerűen lehetetlen védekezni ellene. A zöldmunka sem segít, nem befülled a tőke, hanem minden nap megázik.
RAMBO Creative Commons License 2005.08.07 0 0 136
A Quadrist azért gondoltam, mert a lisztharmat néhol eléggé megfogta a bogyókat, amelyek közül néhány kirepedt. A perenoszpóra és a botritis fertőzhet a kinyílt bogyókon keresztül, a levegő is lehűlt, és esik az eső. Viszont megcsúsztam a Topassal, és most én is hezitálok az Augusztus közepi-végi felszívódó szeren pont a muskotály miatt, mert azt szeptember közepén le lehet/kell szüretelni. Valszeg a hó végén egy bordói lé jön már csak, aztán idénre vége.

Fajta: muskotály (+ kevés chasselas), uréti (ez idén kiszelektálódik), és rizling. Na ez utóbbin erős a lisztharmat fertőzés.

Én 2*5-6 szemre metszek, Guyot, plusz biztosító (1-3 szem) de ez utóbbit a hajtásválogatéskor levágom, ha minden rendben. Ezután minden vesszőm marad 1 fürt, és néha a tőkefejről kihajtó vesszőkön is maradhat 1-1 fürt, de ez csak bivalyerős tőkén. Nem csak a cukrosodásra gyúrok, a beltartalmat próbálom erősíteni. Olyan testes bort szeretnék, aminek centi vastag gliceringyűrűje van :)))))

Idén fosok, mert a lisztharmat miatt szerintem nem igazán lesz rizlingem. A muskotály viszont nagyon rendben lesz. Az urétiból mustot csinálok anyukámnak (komolyan :D ).

A nickneved alapján kérdem: nem ismered a HáGabit (Alaplét) ??
Előzmény: Cirfandlia (126)
RAMBO Creative Commons License 2005.08.07 0 0 135
Nem, ez masszív lisztharmat.
Vége, idén már nem menthető.
Jövőre, metszés után, de rügyfakadás előtt alapos mészkénlees (Tiosol) lemosó permetezés erősen javallott.
Előzmény: Zitka (134)
Zitka Creative Commons License 2005.08.07 0 0 134

Sziasztok! Hát nyaralásból visszatérve sajnos ilyen látvány fogadott. Elég sok ilyen fürtünk van, amin a szemeknek fülig ér a szájuk. :-)  Ez lenne a szürkerothadás?

 

[Egy kis vigasz, hogy már van ehető, édes szőlőnk is, valami muskotályos ízű, szép nagyszemű. A fajtáját sajnos nem tudom.]

 

 

Rákrosseb Creative Commons License 2005.08.02 0 0 133

A Quadris témához szólva, tavaly én 3  * csináltam, discus+kontakt  per.(Dithane )fordulót, és finom számitás szerint is 30 % o károm lett(kb zsenduléskor, azaz most)  noha Mikal 75-öt is raktam bele.....

Ugyanakkor egy jóbarátom apja Quadrisos forduloval elment 10 napra Horvátországba, és a szőlőjének SEMMI baja nem volt, mikor hazaért.....

És ez hétszentség, dolgoztam a  is voltam szuretukön soka

De Télleg abszulut semmi

Uganakkor idén  a 670 négyszögölömön mostani zöldmunka mellett (ami nem volt tul sok ) kb 10 liszes fürtöt találtam, ami nullla.

Az utolso fujás( ma ) Már csak kontakt volt, mert a szisztemikus a szakirodalom szerint már felesleges, mert csa feloldodik az érő bogyókban.... ( Kumulus, Fundazol, Dithane, Unifosz)

Summma Summarum:

 

Tavalyelött bőven elég volt egy Discusos, Polyramos blokk 3*

Tavaly nálam(27 év) sokkkal tapsztaltabb ponczihterek is rábasztak a Discusra...........

Idén  itt (Sopron) elég volt a  Discus + kontakt bőven, már csak kontaktoka használjatok, és zöldmunkázzatok sokat. Fontosabb lehet mint egy permetezés!

 

 

 

 

napalm. Creative Commons License 2005.07.31 0 0 132

sziasztok!

 

ez a kórság ütötte fel a fejét (peronosz):

 

 

 

mivel lenne érdemes megszórni? sokatok által említett shaovit?

megkombinálnám liszharmat ellen is. van valami "tuti" tipp?;)

köszi előre is!

 

napalm

szolopres Creative Commons License 2005.07.30 0 0 131

Sziasztok!

Én, mikor telepítettem, erre (is) figyeltem, mert a zöldmunka és a fürtterhelés jelentős mértékben fajtafüggő. Egyes fajták kifejezetten hajlamosak elbokrosodni, mások viszont kevésbé, pl. az Ezerjó egyáltalán nem. Én Szürkebarátot és Kékfrankost, ezek is vizsonylag kevés zöldmunkát igényelnek.

Más. korábban beszéltük, hogy Othello, ígértem vesszőt, jelentem, sikerült a kivágással elkerülni egy othellot, ha vkit érdekel, ősszel állok a rendelkezésére.

Szerencse ez a negyven fok, a peronosz kiég a levelekből, aztán meg itt az augusztus.

Cirfandlia Creative Commons License 2005.07.29 0 0 129
Kérdés, hogy alulterhelésnek minősül-e ~10 hajtás egy folyóméter tőkekaron? :) még sosem volt (egy jégverést kivéve) termésmenny. problémám, a fagykár minimális, ha van, bőven pótolja a mellékrügyek (szintén termékenyek) kihajtása. Válogatnivaló még így is bőven marad - iker, meddőhajtás; létszámon felüli fürt. (utóbbiből idén kevesebb, ikerhajtás viszont rengeteg volt - lehet az alulterhelés miatt? :)) 
Előzmény: Törölt nick (128)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.07.27 0 0 127
jaja, igen-igen. milyen fajtád van? Én már a metszésnél eleve igan alul terhelem (2x1es térállásban 8-10 világos rügy -> ue. hajtás) hajtásonként 1 fürt nálam is mert eléggé nagyfürtű a fajta. (Cirfandli) Tavaly mindenképp jól jött a fürtritkítás a sok eső és a gyenge évjárat ellenére szépen cukrosodott. Akkor nagyon sok fürtöt levettem (minden hajtáson min 2 de néhol 3 óriási fürt volt - oka a 2003as forró év jó rügydifferenciálódása, fagykár elmaradás) idén közel sincs annyi és akkora méretű, egyenlőre várok, ránézésre nagyjából beállt a tőkénkénti ~ 1,5-1,8 kg.
Előzmény: RAMBO (125)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.07.27 0 0 126

újabb adatlék a Quadrishoz, hogy 10nappal permetezés után a friss telepítésű oltványokon kivirágzott peronoszpóra foltokat találtam ami legalább 3-4 nappal korábbi fertőzést feltételez. Igaz akkor sokat esett az eső, meg talajközeliek az új tövek, viszont gyommentes, szellős az állomány.... ennyit a 2 hetes fordulóról.

 

Nálad az augusztus végi Quadris kezelést nem értem... minek? Szürkerothadás ellen vmi speciális szert inkább.... a másik két betegség meg akkor már nem játszik. Sőt a peronosz már most sem nagyon támadja meg a bogyókat, ebben a melegben meg pláne nem. használatát a gyártója is csak a virágzástól fürtzáródásik tartó időszakban blokkszerűen javasolja.

A topast is erősnek érzem aug közepén már...

Előzmény: RAMBO (123)
RAMBO Creative Commons License 2005.07.26 0 0 125
Ja, és amiért benéztem ide: terméskorlázozás?

Ki csinálja? Én a múlt héten a tetővágással-fattyazással együtt megcsináltam. Minden vesszőn egy fürtöt hagytam, egy szőlőn 10, max 12 fürtöt.
RAMBO Creative Commons License 2005.07.26 0 0 124
Nem, lisztharmat ellen is jó a felszívódó szer. A Thiovit (bár állítólag kevésbé) és minden kén tartalmú szer erősen perzsel 20C fok fölötti hőmérsékleten, szóval érdemes vigyázni vele!!!
Előzmény: Chess (111)
RAMBO Creative Commons License 2005.07.26 0 0 123
A Quadris hírneve nagyobb, mint az ereje. Nálam se fogta meg a lisztharmatot. Ha nincs "olyan" idő, akkor talán jó lehet, de erős fertőzés esetén nem kira.

Rubigan + Karathane - nal nyomultam a hétvégén lisztharmat ellen, meglátjuk.

Viszont a Quadris komplexitása miatt nem jól keverhető (a növényvédő boltos szerint) ezért a Topassal permetezést külön javasolja. (Én is azt vettem a jövő hétre.)

Kén ugye kiesik ebben a kurva melegben, mégha a Thiovit nem is perzsel annyira. Ezért lenne jó egy kistraktor, amivel fél óra alatt lefújnám az egészet...

Szóval nálam így lesz:

2 hét múlva: Topas + Dithane
4 hét múlva: Quadris
utolsó (remélem): Rézgálic
Előzmény: Cirfandlia (113)
RAMBO Creative Commons License 2005.07.26 0 0 122
Figyu, valami nem OK itt a permetezésben!

1. Ha ridomillal permetezel, akkor kékes foltoknak kellene lennie a levélen, mégpedig elég soknak, ahogy beszárad a permetlé. A felületen kolbászoló zoo-spórákat elöli a nehézfém, így véd a szer. Ezért próbálj meg egy kicsit bővebb lével permetezni!!

2. Én elgondolkoznék a lisztharmat elleni védekezésen is a helyedben, mert ezek a képek nekem erősen gyanúsak. Kérdezd meg Antisystemet a növényvédelem topicban, ő igazi csúcsmenő.


Előzmény: kozak26 (120)
kisszszoros Creative Commons License 2005.07.25 0 0 121
Permetezz shavittal, és két nap múlva látni fogod a hatást, majd 9 nap múlva ismételhetsz, azután jöhet a mondjuk a mikal mint preventív szer az ujrafertőződés akadályozására újabb 9 nap elteltével.
Előzmény: kozak26 (120)
kozak26 Creative Commons License 2005.07.22 0 0 120
Sziasztok !

Hetfon lepermeteztem a szolomet Ridomillal, de ugy tunik, a peronoszpora nem dolt ki teljesen, ujabb feher foltok vannak a level fonakjan, es sargul az atellenes oldalon.
Erdemes meg varni egy esetleges ujrapermetezesre, vagy mielobb alljak neki?
A termes jonak igerkezik, nem szeretnem elbaltazni egy kesei permetezessel.

A levelek:






es a termes:

Törölt nick Creative Commons License 2005.07.21 0 0 119
Köszönöm!

Már le is nyomattam, remélem segíteni fog!
Modjuk eléggé fújdogál itt a szél, de azért nagyjából sikerült a permetezés...

Mégeccer köszi!
Amphenol Creative Commons License 2005.07.21 0 0 118

Szia  !

 

   Itt két különböző mezőgazdasági boltban is szabadon kapható a

10 liter permethez adagolt verziója  a Shavitnak

 

 AMp

 

 

Előzmény: kisszszoros (117)
kisszszoros Creative Commons License 2005.07.21 0 0 117

Akkor ha lehet még ma nyomd le az egészet Shavit-tal (kontakt szer folpet tartalommal), és ismételd meg kilenc (9) nap múlva a permetezést. Utána újabb 9 nap múlva rubigannal permetezz (felszívódó, ún. szisztematikus szer)

Itt mese nincs a gyorsaságra szükséged van, mert már csak a kár enyhítése maradt, a bvetegség már kialakult.

 

Apropó a Shavit II. kategóriás szer, lehet, hogy a boltost meg kell kenni, hogy adjon méregengedély nélkül.

Előzmény: Törölt nick (116)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.20 0 0 116
Sziasztok!

Kérem segítsetek! Kezdő vagyok, idén először csinálom nagyapám szőlőjét!

Mult héten egyéb okok miatt 4 napot késtem a permetezéssel, és mivel a szerencsétlen idő is rátett egy lapáttal, a fél termést eszi a lisztharmat!

Mit lehet ilyen kor tenni? Mivel permetezzek a már kialakult fertőzés ellen?
kisszszoros Creative Commons License 2005.07.19 0 0 115

Tegnap beszéltem egy borásszal, mi várható az idén (ha az időjárás nem szól nagyon bele...:

1. rekord termés, mivel a csapadék pont időben jött a szőlőnek

2. ha a nyár és az ősz nem lesz borongós kiváló lesz a minőség

3. alacsony szőlő árak, mert rengeteg a tavaji készlet borból, és nincs elegendő tároló kapacitás az új boroknak

 

háát, ki tudja mennyire van igaza neki.

Amphenol Creative Commons License 2005.07.14 0 0 114

Sziasztok !

 

  Én a Shavit rajongója vagyok , igaz ami igaz a szőlőm java Otello , de

a nemes tőkék is egészségesek évek óta ..

 

   Általában , időjárástól függően 4 - 5 alkalommal permetezek vele .

 

   Nekem tetszik .

 

  AMp

 

 

 

Előzmény: Cirfandlia (113)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.07.14 0 0 113

Sziasztok,

 

A Quadrist én is csodaszernek véltem, ami a gyártó szerint mindhárom (liszth. Peronosz, botritisz) gombabetegség ellen hatékony, de nálunk (Mecsekoldal)permetezés után 6 nappal több különböző fajta bogyóján megjelent a lisztharmat. Ezért a mostani permetezésbe ami 3.- utolsó volt a Quadris blokkban tettünk külön lisztharmat elleni (Topas) szert, és 9 napra permeteztünk. (Hallotam tavaly már ezt egy integrált termesztést folyató gazdától, h. a Quadris lisztharmat ellen nem 100as; arra inkább az Eclair jó de annak viszont a peronosz. elleni hatékonysága nem kiváló. Szóval nincs tökéletes megoldás.  - Másnak tapasztalatok?) 

napalm. Creative Commons License 2005.07.13 0 0 112

köszi a válaszokat, elugrok gizdaboltba;)

 

üdv

Chess Creative Commons License 2005.07.12 0 0 111
Eső után a köpönyeg nem sokat ér. Eső után a kontakt szer nem sokat ér peronoszpóra ellen, megelőző védelemre jó de bejutott kórokozó ellen semmit nem ér. A lentebb már említett rezes Ridomil G. Plus az igazi orvosság ellene. Lisztharmat ellen még inkább elmegy a kontakt kén pl. a Thiovit, mert a lisztharmat mindig kívül van. Üdv Chess
Előzmény: napalm. (109)
napalm. Creative Commons License 2005.07.12 0 0 109

sziasztok!

 

az eső levonulása után szeretném a szőlőt megszórni előzetes védekezésképpen lisztharmat és peronosz ellen. mit tudtok javasolni?

egyszerre akarom kijuttatni tehát keverhető legyen a 2 szer, és kimondottan contact szerre gondoltam.

 

előre is köszi.

lujza Creative Commons License 2005.07.05 0 0 108

váááá.

Akkor lehet, hogy nekünk egy rakás szőlőmatuzsálemünk van? :O)

Előzmény: Törölt nick (107)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!