Keresés

Részletes keresés

Omosimama Creative Commons License 2017.08.20 0 0 14742

Szia!

Nem vagy nyámnyila és igazándiból megszokni sem fogod, csak ügyesebben és gyorsabban csinálod, így könnyebb lesz elvégezni.

Én is pocsékul érzem magam, ha vágni kell.

Fürkész megoldása nagyon pöpec, bár az idén még nem csináltam meg, de jövőre szerzek be megfelelő ollót azt hiszem.

Egyszerre csak 1-2-t vágtam (a kakasokat, meg az agresszort), és erre megfelelt egy nagyon éles nagy konyhakés, a vastag vágódeszka is. Odakészítettem egy tejfölös vödröt egy nylonzacskóval kibélelve a tollnak-vérnek. Egyik kezemmel lefogtam a fürjet, a másikkal a nagykéssel levágtam a fejét, utána beleraktam a nyakkal lefelé a zacskóba és kis verdesés után elengedhettem. 

Tényleg nehezebb (lelkileg), mint a tyúk-kakas vágás, de muszáj megtenni.

A Mama azt mondta az elején, hogy mit vacakolok vele, miért nem engedem el őket (a levágandókat) a garádba? Hát egyrészt mert elég sokat dolgoztam velük, legyen a családnak haszna belőle, másrészt amilyen maflák, pár órán belül megfogná őket valami ragadozó.

Szóval legyen erős a te lelked, a többiek érdekében vágtad le őket, azontúl nagyon finomak és reménykedhetsz (ahogy én is), hogy legalább egy évig nem kell megismételned.

Az általad leírt tiszta súly szerintem nagyon jó, nekem az először kényszervágott fürj súlya fölpucolva 18 gramm volt, a többit nem mértem.

Előzmény: hamvasat (14739)
fürjfürkész Creative Commons License 2017.08.20 0 0 14741

Üdv.

Ha megnézed a  " fürjvágóhidas "  képeimet láthatod hogy az nem metszőolló, -- ami valóban nem lenne  jó --

Az egy késkészletekben , de külön is kapható erős konyhai multi olló, ami a célra tökéletes.

 

Szia.

Előzmény: hamvasat (14739)
hamvasat Creative Commons License 2017.08.19 0 0 14740

Más téma:

 

Ma egyhetesek a csibék. Eddig 4 elhullás volt, ebből kettő "nyomi", meg két szép egészséges. Utóbbiakat valami baleset érhette.

 

Két hét múlva 3 hetesek, addigra kész kell legyen a ketrec. Viszont bajban vagyok hálóval. Tudnék venni ponthegesztett rácsból 25×25 mm-es rácsosztásút, meg 50×50 mm-eset. A 25x25 öst hanyagolnám, mert egy ekkorába akasztotta fel magát az egyik tojó, szerencsére időben odaértem. Az 50x50-esen meg félek, hogy kiférnek. Vagy nem ?

 

Harmadik megoldás az OBI-s, de aķkor meg kell vegyek 25 métert, nekem meg harmada sem.

 

Mit tudtok ajánlani?

 

Köszi, üdv, hamvasat

 

Ui.: patkány, nyest vagy egyéb veszély nincs...

hamvasat Creative Commons License 2017.08.19 0 0 14739

Szia Fürjfürkész!

 

Tegnap reggel visszaraktam a himaláját a többiek közé. Az agresszor egyből elkezdte csipkedni. Kivettem az agresszort és különraktam. Utána egész nap béke volt a ketrecben. Rájöttem mi a baj. Ez a sebzett fejű tojó nem ül meg a kakasnak, a kakas viszont bele van pistulva :-) A kakas véletlen megsebezte, az agresszor meg ràment a vérre és egyre csak cincálta.

 

Ma délután bedobtam pár felest és megcsináltam életem első vágását. Ti mivel csináljátok a fejezést. Nekem a metszőolló nem volt valami jó...

 

Nincs étvágyam vágás óta. Tudom, nyámnyila vagyok :-) Majd megszokom.

 

Amúgy két fürjet vágtam, netto súlyuk kopasztás, belezés után 190 és 220 gramm volt. Nem tudom mennyi volt az élősúly, de ez egész jónak tűnik. És ezek kisebbek voltak.

Előzmény: fürjfürkész (14733)
fürjfürkész Creative Commons License 2017.08.19 0 0 14738

Az én  " szleng " ismeretem szerint : veretés, csapatás = párzás, pároztatás.

Ha másra gondolt bocsi !!

Előzmény: Omosimama (14736)
Logiser(teló) Creative Commons License 2017.08.19 0 0 14737

Sziasztok!

Hazaértem a nyaralásból!

Amikor lementem a furjeimet megnézni annyira megorultek nekem körül futották a ketrecet is :D

Omosimama Creative Commons License 2017.08.18 0 0 14736

Bocsi Fürjeske! Még kezdő vagyok, okosíts ki légy szives, hogy mi az a veretés?

Előzmény: fürjeske (14734)
Omosimama Creative Commons License 2017.08.18 0 0 14735

Hát én azt a vadat, amelyik skalpolta a másikat rögtön levágtam, a sebes fejű fejét meg beszórtam sebhintőporral, hogy a többi ne lássa a vért. Azóta nincs verekedés (igaz, kakas se), és van egy búbos fürjem. Egy másiknak meg (azt hiszem) patkány rágta meg a lábujjait az egyik lábán, de sikerült megmenekülnie. Kezelgettem, most egy lábon pattog mint a gumilabda. Az udvaruk nagy részét meg leraktuk térkővel.

Előzmény: hamvasat (14730)
fürjeske Creative Commons License 2017.08.18 0 0 14734

Szép estét!

 

Mit gondoltok, mitől lehet, hogy a fürjeimnek veretés után nem akar kinőni a tolla? az egész hátuk kopasz, vitamint kapnak. Zöldre nincs igazán folyamatosan lehetőségem. Egészségesnek tűnnek amúgy, szépen tojnak is, nem bántják egymásst. 

Eggyel volt problémám, nem tudom mi történhetett vele, teljesen lefogyott. Szemlátomást, napról napra összement, pedig evett, talán két hét után pusztult el.

Tanácstalan vagyok, néha már fel is számolnám őket... 

fürjfürkész Creative Commons License 2017.08.18 0 0 14733

Üdvözöllek Hamvasat.

 

A legelső állományom nagyon szép vegyes,--bronz,fehér,vadas,búzaszínű, --volt.

szépen megvoltak naggyából addig míg rendesen el nem kezdtek termelni. Ekkor kezdődött hogy először a fehéreket kezdték cincálni. Megfigyeltem hogy zömében a tőlük eltérő színüt spécizik ki, azon túlmenően hogy valóban vannak kimondottan agresszívan viselkedő egyedek is , akiknek lényegében mindegy, csak kötekedhessen.

Mivel az eltérő szinü vegyes tartásban véltem felfedezni a probléma gyökerét rövid úton egységesítettem az állományomat . Annál is inkább a vadas mellett maradtam, mert azt is megfigyeltem hogy ezek a legjobb tojók, és nekem a tojás kell, nem a vágó állat.

Másik amire szintén vigyázok hogy mikor a fiatal állomány ketrecbe kerül kialakítom a falkát egy ketrecen belül, onnantól nem cserélem őket, lényegében teljes életüket ott élik le , és azokkal akikkel kezdték. Az elején kialakítják a rangsort, mindenki tudja hol a helye, nincs vita. Ezért van olyan fakk ahol jóval többen vannak mint a szomszédban - a természetes elhullás miatt -, de nem csinálok falkásítást.

Lényegében ezen egyszerű intézkedésekkel szinte teljesen kizártam a cincálásból adódó veszteséget.

 

A sérülteket meg a fő agresszort --főleg ha már lesz több madarad--vágd le , szerintem nem érdemes velük maceráskodni.

 

Szia.

 

 

Előzmény: hamvasat (14730)
hamvasat Creative Commons License 2017.08.18 0 0 14732

Bakter1234!

 

Aludtam rá egyet és én is erre jutottam. Hétvégén itthon leszek, dolgozgatok mellettük a garázsban és megpróbálom kifigyelni az agresszort. Megjelölöm a lábát filccel. Holnap este visszarakom a sérültet lámpaoltáskor, az agresszort meg kiveszem és következő nap figyelem, hogy bántja-e valaki a sérültet.

 

Aztán levágom a főkolompost, meg van már különrakva egy sánta is, azt is. Mennek együtt a fagyasztóba.

 

Köszönöm, üdv: hamvasat

Előzmény: Bakter1234 (14731)
Bakter1234 Creative Commons License 2017.08.18 0 0 14731

Szia!

Én nem annyira rég fürjezek, de az eddigi észrevételeim alapján:

 

- Ha nem olyan vészes a sérülés(tehát ha nincs kiszakadva fejbőr, és nincs kint a hús) akkor én külön rakom egy kalitkába míg el nem áll a vérzés, és kicsit beszárad a seb, 1-2 nap. ezalatt meg is nyugszik. Utána visszarakom a többihez.  Hiába vágnád le, majd jön a következő áldozat.

- lehet hogy én szívtelen vagyok, de én az ilyen problémás agresszorokat levágom,  mert nem változnak meg.

- lehet,  hogy csak egy agresszív van, és az kezdi a csipkedést, és a többi már csak a vérző állatra megy, amúgy békések lennének.

 

Nálam volt egy olyan mint egy terminátor, egy célja volt, hogy mindenkit kinyírjon....

4 áldozat lett (és egy tucat sérült) mire be tudtam azonosítani. Nehéz mert a vérzőkre már a többi is rámegy, és mire hazaérsz, már azt látod, hogy egy egész csapat hajkurássza a sebesültet. Kivettem, és minden kergetőzés, csipkedés megszűnt. 1 hónapig külön tartottam aztán azt hittem lenyugodott és visszaraktam.

Azonnal folyatta a támadást, másnapra még kettőt kicsinált. Így végül a borsólevesbe végezte.....

 

 

 

Előzmény: hamvasat (14730)
hamvasat Creative Commons License 2017.08.17 0 0 14730

Nehogy már legyen pár örömteljes napom... A nagyok többsége vadas, de van 3 nagyon szép himalája is köztük. Eddig jól megvoltak, erre ma délután gubbasztva találtam, sokkos állapotban az egyik himalájait. Véres a feje, elkezdték kicsipkedni a fejbőrét. Néhányan folyamatosan támadták, csípték, ki kellett vennem. Szerencsére csak hámsérülés, lekezeltem. De hogyan tovább? Gondolom holnap este lámaoltáskor vissza kéne tennem. De mit csináljak az agresszorokkal? 2-3 is van, ha levágom őket, kevé aktív tojóm marad. Vagy ezt a himalájait vágom le, de akkor sem biztos, hogy nem lesznek újabb áldozatai az agresszoroknak. Az egyiket már többször rajtakaptam, hogy megvadul és elkezdi random támadni a többieket. Gondolom őt kéne kigyepálni...

hamvasat Creative Commons License 2017.08.17 0 0 14729

Eddig nem volt érkezésem értékelni a keltetést.

 

16. napon tömegesen keltek, kb. 10 óra alatt kibújt a többség, azt követő éjszaka és másnap reggel jött még 2-2 db.

 

A biztonság kedvéért hagytam még 2 (majdnem 4 napot az első kelésétől számítva) napot üzemelni a keltetőt, de nem volt újabb kelés.

 

102-ből 69 csibe lett, tehát a kelési arány 67,6% volt.

 

A maradék 33 db ki nem kelt tojást megvizsgáltam.

 

1 záp volt

28 nem volt fias.

2 még korábban elhalt, közel kifejlett méretű csibe volt benne, de még csupasz.

2 pedig kifejlett, tollas csibe volt, csak valamiért nem sikerült kikelni. Még a tojáshéjat sem kezdték ki.

 

Ha úgy nézem a kelési arányt, hogy 29 tojás eleve nem is volt fias, akkor egész jó lett a kelés.

 

Eddig 5-6-nál vettük észre a láb deformitását, vagy torzulását. Ez normális arány a 69-hez nézve, vagy ez már beltenyészetre utal, esetleg a tojók nem megfelelő táplálásának eredménye?

 

Tavaszra ugyanis ezekből szeretnék megtartani keltetéshez szánt családokat, ha érdemes. Azért rendeltem kétféle óriásfürjet, mert ezek nincsenek egymással rokonságban, így úgy gondoltam, hogy Jumbo tojókhoz Vadas kakast raknék és fordítva. Így nem tudom, hogy milyen mintázatú utódok lesznek, de az biztos, hogy a kakasok semmilyen rokonságban nem lesznek a tojókkal.

 

Vagy kéne szereznem azonos mintázatú óriás kakast valahonnan, amik biztos nincsenek rokonságban, de olyat nem tudok, mert óriásfürjjel alig pár helyen foglalkoznak magyarországon, külföldi forrást meg nem ismerek.

 

Üdv: hamvasat

hamvasat Creative Commons License 2017.08.17 0 0 14728

Szia Fürjfürkész!

 

Lehet, hogy majd plagizálom az itatódat... Tegnap leálltunk a kamilláról és áttértünk a vízre. Akartam nekik adni Jolovitot, és mivel már sokat nőttek, gondoltam, hogynem fulladnak már bele ebbe tálkás önitatóba (https://royalfarm.hu/allattartasi-eszkozok/baromfi-itatok-es-kiegeszitoi/csibe-es-furj-onitato-06-liter-atlatszo-piros-937), feltöltöttem az egyiket jolovitos vízzel és beraktam. Hát bele valóban nem fulladtak, de belemásztak, vizes lett a lábuk, ráragadt a guano meg a táp, azzal elszennyezték a vizet, meg este vagy 8 darabnak kellett lemosogatni a talpáról a rákövült kakát. Szóval baromi gyorsan ki is vettem ezt az itatót és ment vissza a papagájitató.

 

Marad a papagájitató még egy darabig, aztán beaplikálok vagy olyat, mint a tiéd, vagy súlyszelepest. Majd még kitalálom.

 

Üdv: hamvasat

Előzmény: fürjfürkész (14727)
fürjfürkész Creative Commons License 2017.08.16 0 0 14727

Üdvözöllek.

Örülök hogy jól vannak a kicsik, az első napi elhullás természetes, a gyengék kiperegnek.

Nálam is így szokott lenni, de utána hálégnek egy-se.

Látod azzal a lekucsmolt géppel is lehet jó eredményt elérni, ha egyenletes hőmérsékletű helységben tudod majd elhelyezni még egyszerűbb lesz, nem fog annyira ingadozni.

A kicsik nagyon érdeklődőek, pölö pont ezért tudják hamar megtalálni az én szelepes itatómat. Kicsit megmozgatom, ékkor zörög, csörög, mozog, egyből megrohanják.

A 80 db. fele kakas lesz, azokat 9-10 hetes korban már lehet vágni, sokkal nagyobb már nem lesz.

 

Sok örömöt a tartásukhoz.

Előzmény: hamvasat (14726)
hamvasat Creative Commons License 2017.08.16 0 0 14726

Sziasztok!

 

Szépen növekednek a csibék. Sajnos volt két elhullásunk, de nem csodálkozok, mert nem fogadtuk meg (feleségem lágy szíve...) azokat a tanácsokat, hogy ne tartsuk meg a kelésgyengéket és pláne ne segítsünk nekik kikelni... Utólag vettük észre, hogy van pár darab a Jumbo-ból, aminek kacska vagy nyomorék a lába. Ez abban mutatkozik, hogy van amelyiknek hátrafelé ("ökölbe szorítva") állnak a lábujjai és a lábfején jár. Ami érdekes, hogy szaladni is tud így. Van egy, aminek meg hiányosak a lábujjai, kis dudorok vannak helyette. Ez is szépen jár egyébként. Volt egy, aminek szétcsúszott lába volt, de hiába béklyóztuk, ma reggelre elpusztult. Szerencsére a döntő többség szép egészséges.

 

Tegnap volt alomcsere, mert egyre szaporábban ürítenek és egyre nagyobbakat. Érdekes volt az alomcsere, mert a többség elhúzódott a láda távolabbi részére, de van egy 10-15 fős "keménymag", amelyik baromira kíváncsi, ott sündörögtek, fontoskodtak folyamatosan a kezem alatt, vigyáznom kellett, nehogy megsérüljenek. Ugyanez a banda, nem hajlandó lemászni a kajás tálkáról, ha ki akarom venni. Mire egyet letessékelek róla, kettő visszamászik.

 

Nagyon mókás kis állatok, remélem lesz lelkierőm levágni majd őket, mert 80 fürjet nem akarok megtartani :-))))

 

Tegnap szert tettem egy jó öreg Salina terménydarálóra. Óccsó volt, de kell is vele foglalkozni, ma kész lesz és hadrafogható.

 

Fürjfürkész!

 

Nálam is jönnek elő az inkubátor konstrukciós problémái. Pl. elkezdték buzerálni, csipkedni a fűtőfilm végein a szigetelést. Most még nem tudtak kárt tenni benne, de ha nagyobbak lesznek, akkor biztos, úgyhogy valamivel majd el kell takarjam.

 

Üdv: hamvasat

hamvasat Creative Commons License 2017.08.13 0 0 14725

Sok szerencsét hozzá! Lehetőleg megbízható helyről vedd a tojást. Én a Budai fürjészettől vettem, postáznak is keltetni való tojást. Mondjuk én nem hiszek a postában, inkább elmentem érte.

 

Napközben még kibújt pár csibe, eddig 69 van. Mégsincs kacska lábú, valamit félrenézett a párom. 

Előzmény: Jani12. (14724)
Jani12. Creative Commons License 2017.08.13 0 0 14724

Köszönöm szépen sok sikert a kis madarakhoz! Jövőhéten majd érkezik a tojás,még egy keltetést az éven megpróbálok.

Előzmény: hamvasat (14723)
hamvasat Creative Commons License 2017.08.13 0 0 14723

Jani12!

 

Nagyon kezdő vagyok én is. Amit ebből a topicból összeszedtem:

 

-valóban nagyban számít a tojás eredete, minősége.

-pár napig kamilla, utána sima víz és jolovitos víz.

-első nap szinte lisztszerű kukoricadara, reszelt főtt tojás, utána szintén finom indító táp. Fontos, hogy az indítótáp gyógyszermentes legyen! A szalmonella elleni gyógyszertől elpusztulhatnak.

-2-3 napos koruktól arpóra vágott zöld.

-hőmérséklet is nagyon számít.

 

Előzmény: Jani12. (14721)
hamvasat Creative Commons License 2017.08.13 0 0 14722

Eddig 65 csibe. Most reggelre még kettő csipogott a keltetőben. 

 

Párom mondta, hogy látott egy nyomorék lábút, én nem találom a tömegben egyelőre. Remélem csak szétcsúszott, mert azt lehet javítani.

 

Még estig bekapcsolva hagyom a keltetőt, hátha...

 

102-ből 65 kikelés felülmúlta a reményeimet. Életem első keltetése, ráadásul ezzel a román sz*rral. Körbeszigeteltem az oldalát, az segített a hőrétegződésen, de a termosztátja egy tragédia. Állandóan állítgatni kellett, mert 36 és 39 fok között ingadozott a hőmérséklet, ahogy a helyiség hőmérséklete is változott. Mert pont ebben a keltetési időszakban volt 40 fokos kánikula, meg két hidegfront is.

 

A keltetős topicot is olvasgatom, télen fogok csinálni egy rendes keltetőt.

 

Üdv: hamvasat

Előzmény: hamvasat (14719)
Jani12. Creative Commons License 2017.08.12 0 0 14721

Szia!nagyon szépek.

Megkérdezhetem hogy mit kell adni neki? Kamillásvizet,indítótápot,azt tudom,esetleg van még valami?nekem a legutobbi keltetésböl egy sem maradt meg.mind gyenge volt,elhullottak kéthetes korukra.így még nem jártam.valszinü rossz volt az álomány amiböl kaptam a tojást.100bol 22kelt ki eleve,tehát nagyon kevés.

Előzmény: hamvasat (14718)
Omosimama Creative Commons License 2017.08.12 0 0 14720

Gratulálok, csak így tovább!!!!

Előzmény: hamvasat (14719)
hamvasat Creative Commons License 2017.08.12 0 0 14719

Már 57-nél tartunk, kb. 10-kor kezdték a tömeges kelést. Összesen 102 tojás volt, tehát még 45 van a bújtató tálcán, de már nem olyan intenzív a kelés, egy óra alatt három kelés volt du. 6 óta.

 

Nem tudom mennyi kel még ki, jó lenne ha elérné a létszám a 70-et...

hamvasat Creative Commons License 2017.08.12 0 0 14718

Előzmény: hamvasat (14717)
hamvasat Creative Commons License 2017.08.12 0 0 14717

40 :-)

Előzmény: hamvasat (14716)
hamvasat Creative Commons License 2017.08.12 0 0 14716

18-nál tartunk :-)

Előzmény: hamvasat (14715)
hamvasat Creative Commons License 2017.08.12 0 0 14715

1 órája jöttem meg a munkából, semmi mozgás nem volt a tojásoknál. 10 perce ránéztem, feltűnt, hogy nem úgy vannak a tojások, ahogy egy órája. Aztán észrevettem egy csibét :-) Szóltwm páromnak, mire lejött már 3 volt :-)

Előzmény: hamvasat (14714)
hamvasat Creative Commons License 2017.08.12 0 0 14714

Mára vannak "kiírva" a csibék kelésre. Egy órája még semmi jelét nem mutatták kelési szándékuknak. Jellemzően nappal kelnek, vagy bármikor "rájuk jöhet"?

 

Üdv: hamvasat

 

ui.: Végszóra tegnap megjöttek a papagájitatók...amilyen a formám, az egyik repedt...

hamvasat Creative Commons License 2017.08.12 0 0 14713

Omosimama és Nagyharang67!

 

Akkor nem erőltetem túl ezt a variálás dolgot :-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!