Keresés

Részletes keresés

suppy Creative Commons License 2007.01.16 0 0 4999
Ha szereti a karfiolt: (de szintén tudni kellene, mennyi sűrítettel jó...)

Paradicsomos karfiol

A dietetikus véleménye:
Ha a babát puffasztja a karfiol, az első forrás utáni főzőlevet öntsük el és újra felengedve főzzük tovább. A megadott értékek 170 grammra értendők.

Idő: 20 perc
Nehézség: könnyű

Hozzávalók:
25 dkg paradicsom
15 dkg karfiol
kb. 4 dkg vaj
trappista, edami, gouda stb. reszelt sajt
csipetnyi só

Elkészítés:
A karfiolt apró rózsákra szétszedem, és enyhén sós vízben megpárolom. Közben a meghámozott paradicsomot kevés vajon párolom, ha a karfiol már puha, hozzáteszem a paradicsomhoz és összekeverem.
Botmixerrel turmixolom, tányéron tálalom és sajtot reszelek a tetejére.

Típus: Főzelékek
Életkor: 8 hónapos kortól
Diétás javaslat: Normál étrend
Előzmény: Moka25 (4996)
suppy Creative Commons License 2007.01.16 0 0 4998
Átnéztem pár babakonyha oldalt, de ált. nem írnak mennyiségeket, itt igen, de ennél meg normál paradicsom szerepel, amiről fogalmam sincs, mennyi sűrítettnek felel meg. :-O

Paradicsomos burgonya

Hozzávalók: 100 g burgonya, 1-2 friss paradicsom, 1 kis zellerlevél, 1 mokkáskanál olaj

A burgonyát a szokott módon megpároljuk. A paradicsomot forrásban levő vízbe mártjuk, így könnyen lejön a héja. Nyersen pépesítjük, hozzáadjuk a zellerlevelet és 2 evőkanál vizet. Addig forraljuk, amíg kicsit besűrűsödik. Aburgonyát áttörjük, hozzáadjuk az olajat és kis lángon habosra keverjük. A paradicsomot ráöntve tálaljuk. Húspüré illik hozzá.

Igen, pl. sárgarépára.
Hmmm... a Kecskemétiben van só, viszont a Coop-osban nincs.
Előzmény: Moka25 (4996)
JÉGmadár Creative Commons License 2007.01.16 0 0 4997

Viszont lekopogom, a vegyesrépa (sárgarépa, fehérrépa) + karfiol főzeléket úgy tűnik, szereti!!:o)))

Jájj, én meg nem enném ezt, az tuti :-)))

 

Gesztenyés kecskemétit köszi mindenkinek, nagyon bejött :-))

 

Céklát másodszorra túlfőztem. Barna lében fehér cékladarabkák lett a végeredmény, de előtte meg olyan kemény volt... Ma azzal próbálkoztam, hogy lereszeltem (nem is volt macerás) és úgy főztem. Holnap tesztelem.

Előzmény: Moka25 (4996)
Moka25 Creative Commons License 2007.01.16 0 0 4996
Tünde,
esélyes a túl sok krumpli is, nemigen komálja, csak almával együtt, de az meg volt benne. Ááá, fene se tudja eltalálni a magas ízlését!;)))

Suppy,
nekem paradicsomkonzervben az is szempont volt, hogy só se legyen benne. Ezért vettem az Aranyfácánost, de az meg valahogy nem volt jó, nem ilyen "direkt" fogyasztásra való.
Milyen nemmarkáns zöldségre gondolsz? Sárgarépa? Karfiol?
Viszont lekopogom, a vegyesrépa (sárgarépa, fehérrépa) + karfiol főzeléket úgy tűnik, szereti!!:o)))
Előzmény: suppy (4994)
napalm. Creative Commons License 2007.01.16 0 0 4995

ne haragudj, de ossza még valaki rajtad kívül ezt a nézetet?

Előzmény: RAFi (4910)
suppy Creative Commons License 2007.01.16 0 0 4994
Azok a paradicsompürék adhatók a dedeknek, melyekre az van írva, hogy hőkezeléssel vannak tartósítva?
Amúgy pont ma jött velem szembe egy Kecskeméti paradicsompüré, eddig sose láttam (vagy nem vettem észre, hogy ilyen is van. :-)

A Coop-os pürén láttam még, hogy nem tartalmaz tartósítószert.

Ha a krumplival amúgy nincs gond, akkor mi lenne, ha valami nem annyira markáns zöldséget is tennél bele, s így kevesebb arányban lenne benne a paradicsom?
Előzmény: Moka25 (4992)
tünde.sz Creative Commons License 2007.01.16 0 0 4993
a krumplival egyébként mennyire van kibékülve a ded?
nálunk mind2 lánynál az volt a buktató-faktor :-))
ha krumpli volt túl sok
Előzmény: Moka25 (4992)
Moka25 Creative Commons License 2007.01.15 0 0 4992
Woow, thx, ez jól hangzik! Már arra is gondoltam, hogy megpárolok, lepasszírozok egy adagot és normál hűtőben csak eláll pár napig. Krumplival is így csinálom, 3-4 szem majdnem egy hétig elég, attól függ, mi a menü.

A kecskeméti paradicsommal viszont befürödtem:( Tudna valaki arányokat írni, hogyan, mennyit kell összekutyulni a paradicsomos-húsos krumplihoz?
Nálam a 100 g krumpli + 20 g pipihusi + 50 g alma + 60 g paradicsom kombináció megbukott, nagyon nem tetszett a dednek. Túl savanyú volt, gondolom sok volt a paradicsom... na de olyan kis halovány színe volt még így is!
(Ja, alma azért kell bele, mert az enyimgyeröknek mindenbe kell, anélkül nemigen eszi. Ez a favorit. De első lépésben megpróbálom majd enélkül.)
Előzmény: vidramam (4991)
vidramam Creative Commons License 2007.01.15 0 0 4991

Móka

Mivel csak most olvastam vissza, csak most reagálok a zöldborsó dilemmádra: a titok nyitja abban van, hogy megpárolod. A visszafagyasztás csak arra volnatkozik, hogy felolvasztod (vagy felolvad), nem történik vele semmi, aztán visszafagyasztod és tárolod megint egy ideig. Azzal viszont, hogy hőhatás éri, már ugyanúgy kezelendő, mint egy frissből főzött cucc. Nyugodtan fagyaszd vissza utána porciókabn. Sztem.

Előzmény: Moka25 (4937)
szunda77 Creative Commons License 2007.01.15 0 0 4990

Csatlakoznék az előttem szólokhoz, miszerint nem fagy szét az üveg, ha nem töltöd meg teljesen. :)

 

 

tünde.sz Creative Commons License 2007.01.14 0 0 4989
* Gyümölcs tárolási ideje mélyhűtőben

-Kajszibarack 8-12 hónap (előfőzés után, félbevágva)

-Földieper 8-12 hónap (megmosva)

-Málna 8-12 hónap (megmosva)

-Ribiszke 8-12 hónap (megmosva, leszárazva)

-Cseresznye 6-10 hónap (megmosva, leszárazva)

-Meggy 8-10 hónap (megmosva, leszárazva)

-Őszibarack 10-12 hónap (előfőzés citromos vízben)

-Egres 8-10 hónap (megmosva)

-Szilva 10-12 hónap (megmosva)

-Gyümölcslé 10-12 hónap (kipréselve)

viszonyítási alapnak
Előzmény: vogii (4987)
Moka25 Creative Commons License 2007.01.14 0 0 4988
Saját tapasztalat: augusztusban tettem el saját szilvát és csak pár hete kezdtük enni. Picit jeges a kockák felülete, de ezen kívül kutya baja.
Előzmény: vogii (4987)
vogii Creative Commons License 2007.01.14 0 0 4987

Igen, én is ismerem az általad javasolt honlapot, és szerintem nagyon jó, sok ötletet vettem már onnan. A feltett kérdésemre sajna ott nem leltem meg a választ, azért tettem fel, hátha van köztetek olyan, aki ezt már kiderítette.

 

Külföldről behozott sütőtök: brrrrrrrrr... hát én nem adnék a kisbabámnak olyat. Sőt, semmi külföldről behozottat, kivéve talán a narancs és banán. Főleg, mióta egyre nyilvánvalóbb, hogy Európa szemétlerakója lettünk. A picimnek alapanyagot mindig csak megbízható forrásból vásárolok, ha lehet, bio-t. És magunknak sem veszünk meg mindenfélét, törekszünk a minimális méreganyag bevitelre. Persze mindent nem küszöbölhetünk ki, de megtesszük, ami tőlünk telik.

Előzmény: tünde.sz (4986)
tünde.sz Creative Commons License 2007.01.14 0 0 4986
http://freeportal.hu/babakonyha/

ajánlom :-) indexes gyűjtemény
van konkrétan a fagyasztásról is benne sokféle

(szvsz külföldről behozott sütőtök elképzelhető, hogy lesz - lassan már mindent lehet egész évben kapni ... fura :-) )
Előzmény: vogii (4985)
vogii Creative Commons License 2007.01.14 0 0 4985
Köszi a választ, akkor megvan a jövő heti programom. Veszek, sütök, pépesítek, porciózok, fagyasztok.
Előzmény: Maggancs (4984)
Maggancs Creative Commons License 2007.01.14 0 0 4984

szerintem hónapokig, de húst én 30 napon belül felhasználok. Anyatejet ugye, ami sokkal romlékonyabb 6 hóig monják az okosok...

 

nyers gyümölcsnek pl. nem igazán lehet baja...

 

 

Előzmény: vogii (4983)
vogii Creative Commons License 2007.01.14 0 0 4983

Én már próbáltam a bébiételes üvegben fagyasztani, és nekem egy sem ment szét. Tényleg nem szabad fullra tölteni. Rendszeresen fagyasztok sütőtököt, répát, céklát, persze megfőzve/megsütve, valami lével (víz vagy sütőtöklé vagy s.répalé) kikeverve.

 

Ehhez kapcsolódik egy kérdésem, amit már egy másik topikon feltettem, csak teljesen biztos választ nem kaptam.

Meddig lehet a fagyasztóban tárolni az elkészített babakaját????

Azért kérdezem, mert a fiam nagyon szereti a sütőtököt, és a bácsika, akitől szoktam venni az alapanyagot, azt mondta, hogy nemsokára már nem lesz. Vennék nagyobb mennyiséget, megcsinálnám, lefagyasztanám, és akkor nyáron is tudnék neki adni ... márha eláll annyi ideig.

Előzmény: Moka25 (4982)
Moka25 Creative Commons License 2007.01.13 0 0 4982
Nem _egy_üveg_ ára horror, hanem úgy összesen. Majd egyszer kiszámolom pl. almával:) Abból 15 kg-t már biztos megevett, pedig még csak 2 hónapja kezdtük el:)

Üvegeket nem szabad fullra tölteni fagyasztáshoz. Hagyj egy kis helyet a tágulásnak, úgy talán nem reped szét. Én még nem próbáltam, ez csak elmélet:))
Előzmény: Gyáva Nyúl (4981)
Gyáva Nyúl Creative Commons License 2007.01.12 0 0 4981
Moka: a bio zöldborsópüré (egyébként nem kecskeméti, hanem univer, csak arra emlékeztem, h retró csomagolású :) ) olyan 200 Ft körül van, ha a passzírozással állítjuk szembe, akkor talán nem annyira vészes. :) (Mondjuk van benne paszternák is, szóval nem csak borsó). A cékla tényleg mindenről lejön, pedig én is féltem tőle.

szunda: én úgy tudtam, h bébiételes üvegben nem ajánlott fagyasztani, mert szétrepedhet - a cékla nálunk speciel szétnyomta a műanyag fagyasztódobozt is. nálad nincs ilyen gond?

Maggancs, rolller: a magam részéről nem hiszem, h bármennyi krumpli (vagy bármilyen kaja) befolyásolná, h a fiam megtanul-e mértéket tartani. és nem hiszem, h bármennyi krumplinak köze lenne a materializmus megjelenéséhez. szóval nekem mindegy, h mi a "túl sok".
Előzmény: Moka25 (4967)
Törp Creative Commons License 2007.01.12 0 0 4980
miért is buktad el? darálva is meg lehet főzni, utána meg csak egyszerűen belekevered :))) (lehet hogy főzés nélkül is jó lenne, de szerintem így könnyebben boldogul vele a pocakja, legalábbis Marcinak)
Előzmény: suppy (4977)
Moka25 Creative Commons License 2007.01.11 0 0 4979
Szunda,
köszi, ez jó hír a cékláról!!:)
Lehet, hogy akkor belevágunk abba, mert már kezd uncsi lenni a krumpli-alma-sütőtök-sárgarépa + néha gesztenye menü, még csirkehússal is. Ráadásul picit már sárga is a ded a sok karotintól:S

Én egyelőre még jégkockatartóban + műanyag kávéspohárkákban fagyasztok, mert ezekbe nem egy kész adag kaját teszek, hanem egy-egy féle alapanyagból 20-50 grammokat, és ezekből később, felhasználás előtt "keverem ki" a menüt... na persze csak azután, hogy kiolvadt.
Előzmény: szunda77 (4976)
monkat Creative Commons License 2007.01.11 0 0 4978

 

 9 hósan? Akkor még várunk vele, mindent a korrigált kora szerint adok neki, abból baj nem származhat.Mi még csak húsos kaját eszünk.

 

A gyümölcsös kölest ki fogom próbálni, csak még azt mondjátok meg, mik az arányok.

 

 

A múltkor kicseleztem őnagyságát, a Sinlacba kevertem egy kis kölest, hát nem észrevette.Nem is kellett neki.

 

A tápszeres is jó ötlet.

 

Még egy kérdés: mennyi ideig kell főzni a májat, hogy tuti jó legyen?

 

 

 

Köszi

 

 

Előzmény: szunda77 (4976)
suppy Creative Commons License 2007.01.11 0 0 4977
Hát ezt elbuktam. Én csak simán ledaráltam és úgy tettem az almapépjébe.
Ugye így is lehet?
suppy@reménykedő.mert.van.egy.csomó.ledarált.zabpelyhe
Előzmény: Törp (4973)
szunda77 Creative Commons License 2007.01.11 0 0 4976

MÁS

 

Monkat!

Nálunk éppen ma járt a védőnő, és azt mondta, 9 hósan el lehet kezdeni a K betűs ételeket is.

(persze azt nem tudom, a ti esetetek mennyire speciális)

Mi is kb egy hónappal el vagyunk maradva kajailag, mert nehezen kezdődött a hozzátáplálás.

 

 

Moka!

Az üresüvegeket én remekül hasznosítom, ugyanis abba fagyasztom le a babakajákat.

Hálistennek a jégkockatartós szezon már véget ért nálunk :))))

 

A cékla lilaságától én is nagyon féltem, de ha hiszitek, ha nem, szinte egyáltalán nem fog meg tartósan semmit, azaz simán lejön az edényről mosogatás alatt. :)

 

szunda77 Creative Commons License 2007.01.11 0 0 4975

Nem a tudománytalansággal van a gond, hanem inkább azzal, te szentírásnak veszed ezt a könyvet.

Ami a Te dolgod, mindenkinek joga van hozzá.

De ne próbáld meg ezt senkire ráerőltetni, avagy "megreformálni" a babaétkeztetést.

 

Elmondtad a nézetedet, mi elolvastuk, de könyörgöm, lépjünk már túl rajta.

 

(Egyébként lassan jutalékot kérhetnél a könyv kiadójától)

Előzmény: RAFi (4968)
Maggancs Creative Commons License 2007.01.11 0 0 4974

:) igen, gyanitom, haborus időkben reggel-délben-este ehették, mai gyerekek azért heti 5-6 szemnél többet nem igen fogyasztanak.

 

nem tudom, én imádom a krumplit de eddig is önkorlátoztam, a "too many" semmiből nem jó. [kivéve rizs ;)]

Előzmény: rollller (4966)
Törp Creative Commons License 2007.01.11 0 0 4973
én meg szoktam főzni jó puhára, aztán turmix, + gyümi és kész :)
Előzmény: suppy (4972)
suppy Creative Commons License 2007.01.11 0 0 4972
Kicsimnek pont most szeretném elkészíteni a gyümölcs + pár kanál zabpehely mixet. Ez utóbbit a turmixolás után tehetem is rögtön a gyümibe?
Előzmény: Törp (4971)
Törp Creative Commons License 2007.01.11 0 0 4971
keverd gyümölccsel úgy finom, az én kisfiam a turmixolt zabpelyhet szokta így kapni, az is finom :) 
Előzmény: monkat (4969)
Südve Creative Commons License 2007.01.11 0 0 4970
Kap tápszert a babád? Mert azzal kikeverve szvsz tejpép, csak az adalékanyagok nélkül.
Előzmény: monkat (4969)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!