Ha szereti a karfiolt: (de szintén tudni kellene, mennyi sűrítettel jó...)
Paradicsomos karfiol
A dietetikus véleménye: Ha a babát puffasztja a karfiol, az első forrás utáni főzőlevet öntsük el és újra felengedve főzzük tovább. A megadott értékek 170 grammra értendők.
Idő: 20 perc Nehézség: könnyű
Hozzávalók: 25 dkg paradicsom 15 dkg karfiol kb. 4 dkg vaj trappista, edami, gouda stb. reszelt sajt csipetnyi só
Elkészítés: A karfiolt apró rózsákra szétszedem, és enyhén sós vízben megpárolom. Közben a meghámozott paradicsomot kevés vajon párolom, ha a karfiol már puha, hozzáteszem a paradicsomhoz és összekeverem. Botmixerrel turmixolom, tányéron tálalom és sajtot reszelek a tetejére.
Típus: Főzelékek Életkor: 8 hónapos kortól Diétás javaslat: Normál étrend
Átnéztem pár babakonyha oldalt, de ált. nem írnak mennyiségeket, itt igen, de ennél meg normál paradicsom szerepel, amiről fogalmam sincs, mennyi sűrítettnek felel meg. :-O
Paradicsomos burgonya
Hozzávalók: 100 g burgonya, 1-2 friss paradicsom, 1 kis zellerlevél, 1 mokkáskanál olaj
A burgonyát a szokott módon megpároljuk. A paradicsomot forrásban levő vízbe mártjuk, így könnyen lejön a héja. Nyersen pépesítjük, hozzáadjuk a zellerlevelet és 2 evőkanál vizet. Addig forraljuk, amíg kicsit besűrűsödik. Aburgonyát áttörjük, hozzáadjuk az olajat és kis lángon habosra keverjük. A paradicsomot ráöntve tálaljuk. Húspüré illik hozzá.
Igen, pl. sárgarépára. Hmmm... a Kecskemétiben van só, viszont a Coop-osban nincs.
Viszont lekopogom, a vegyesrépa (sárgarépa, fehérrépa) + karfiol főzeléket úgy tűnik, szereti!!:o)))
Jájj, én meg nem enném ezt, az tuti :-)))
Gesztenyés kecskemétit köszi mindenkinek, nagyon bejött :-))
Céklát másodszorra túlfőztem. Barna lében fehér cékladarabkák lett a végeredmény, de előtte meg olyan kemény volt... Ma azzal próbálkoztam, hogy lereszeltem (nem is volt macerás) és úgy főztem. Holnap tesztelem.
Tünde, esélyes a túl sok krumpli is, nemigen komálja, csak almával együtt, de az meg volt benne. Ááá, fene se tudja eltalálni a magas ízlését!;)))
Suppy, nekem paradicsomkonzervben az is szempont volt, hogy só se legyen benne. Ezért vettem az Aranyfácánost, de az meg valahogy nem volt jó, nem ilyen "direkt" fogyasztásra való. Milyen nemmarkáns zöldségre gondolsz? Sárgarépa? Karfiol? Viszont lekopogom, a vegyesrépa (sárgarépa, fehérrépa) + karfiol főzeléket úgy tűnik, szereti!!:o)))
Azok a paradicsompürék adhatók a dedeknek, melyekre az van írva, hogy hőkezeléssel vannak tartósítva? Amúgy pont ma jött velem szembe egy Kecskeméti paradicsompüré, eddig sose láttam (vagy nem vettem észre, hogy ilyen is van. :-)
A Coop-os pürén láttam még, hogy nem tartalmaz tartósítószert.
Ha a krumplival amúgy nincs gond, akkor mi lenne, ha valami nem annyira markáns zöldséget is tennél bele, s így kevesebb arányban lenne benne a paradicsom?
Woow, thx, ez jól hangzik! Már arra is gondoltam, hogy megpárolok, lepasszírozok egy adagot és normál hűtőben csak eláll pár napig. Krumplival is így csinálom, 3-4 szem majdnem egy hétig elég, attól függ, mi a menü.
A kecskeméti paradicsommal viszont befürödtem:( Tudna valaki arányokat írni, hogyan, mennyit kell összekutyulni a paradicsomos-húsos krumplihoz? Nálam a 100 g krumpli + 20 g pipihusi + 50 g alma + 60 g paradicsom kombináció megbukott, nagyon nem tetszett a dednek. Túl savanyú volt, gondolom sok volt a paradicsom... na de olyan kis halovány színe volt még így is! (Ja, alma azért kell bele, mert az enyimgyeröknek mindenbe kell, anélkül nemigen eszi. Ez a favorit. De első lépésben megpróbálom majd enélkül.)
Mivel csak most olvastam vissza, csak most reagálok a zöldborsó dilemmádra: a titok nyitja abban van, hogy megpárolod. A visszafagyasztás csak arra volnatkozik, hogy felolvasztod (vagy felolvad), nem történik vele semmi, aztán visszafagyasztod és tárolod megint egy ideig. Azzal viszont, hogy hőhatás éri, már ugyanúgy kezelendő, mint egy frissből főzött cucc. Nyugodtan fagyaszd vissza utána porciókabn. Sztem.
Igen, én is ismerem az általad javasolt honlapot, és szerintem nagyon jó, sok ötletet vettem már onnan. A feltett kérdésemre sajna ott nem leltem meg a választ, azért tettem fel, hátha van köztetek olyan, aki ezt már kiderítette.
Külföldről behozott sütőtök: brrrrrrrrr... hát én nem adnék a kisbabámnak olyat. Sőt, semmi külföldről behozottat, kivéve talán a narancs és banán. Főleg, mióta egyre nyilvánvalóbb, hogy Európa szemétlerakója lettünk. A picimnek alapanyagot mindig csak megbízható forrásból vásárolok, ha lehet, bio-t. És magunknak sem veszünk meg mindenfélét, törekszünk a minimális méreganyag bevitelre. Persze mindent nem küszöbölhetünk ki, de megtesszük, ami tőlünk telik.
Én már próbáltam a bébiételes üvegben fagyasztani, és nekem egy sem ment szét. Tényleg nem szabad fullra tölteni. Rendszeresen fagyasztok sütőtököt, répát, céklát, persze megfőzve/megsütve, valami lével (víz vagy sütőtöklé vagy s.répalé) kikeverve.
Ehhez kapcsolódik egy kérdésem, amit már egy másik topikon feltettem, csak teljesen biztos választ nem kaptam.
Meddig lehet a fagyasztóban tárolni az elkészített babakaját????
Azért kérdezem, mert a fiam nagyon szereti a sütőtököt, és a bácsika, akitől szoktam venni az alapanyagot, azt mondta, hogy nemsokára már nem lesz. Vennék nagyobb mennyiséget, megcsinálnám, lefagyasztanám, és akkor nyáron is tudnék neki adni ... márha eláll annyi ideig.
Nem _egy_üveg_ ára horror, hanem úgy összesen. Majd egyszer kiszámolom pl. almával:) Abból 15 kg-t már biztos megevett, pedig még csak 2 hónapja kezdtük el:)
Üvegeket nem szabad fullra tölteni fagyasztáshoz. Hagyj egy kis helyet a tágulásnak, úgy talán nem reped szét. Én még nem próbáltam, ez csak elmélet:))
Moka: a bio zöldborsópüré (egyébként nem kecskeméti, hanem univer, csak arra emlékeztem, h retró csomagolású :) ) olyan 200 Ft körül van, ha a passzírozással állítjuk szembe, akkor talán nem annyira vészes. :) (Mondjuk van benne paszternák is, szóval nem csak borsó). A cékla tényleg mindenről lejön, pedig én is féltem tőle.
szunda: én úgy tudtam, h bébiételes üvegben nem ajánlott fagyasztani, mert szétrepedhet - a cékla nálunk speciel szétnyomta a műanyag fagyasztódobozt is. nálad nincs ilyen gond?
Maggancs, rolller: a magam részéről nem hiszem, h bármennyi krumpli (vagy bármilyen kaja) befolyásolná, h a fiam megtanul-e mértéket tartani. és nem hiszem, h bármennyi krumplinak köze lenne a materializmus megjelenéséhez. szóval nekem mindegy, h mi a "túl sok".
miért is buktad el? darálva is meg lehet főzni, utána meg csak egyszerűen belekevered :))) (lehet hogy főzés nélkül is jó lenne, de szerintem így könnyebben boldogul vele a pocakja, legalábbis Marcinak)
Szunda, köszi, ez jó hír a cékláról!!:) Lehet, hogy akkor belevágunk abba, mert már kezd uncsi lenni a krumpli-alma-sütőtök-sárgarépa + néha gesztenye menü, még csirkehússal is. Ráadásul picit már sárga is a ded a sok karotintól:S
Én egyelőre még jégkockatartóban + műanyag kávéspohárkákban fagyasztok, mert ezekbe nem egy kész adag kaját teszek, hanem egy-egy féle alapanyagból 20-50 grammokat, és ezekből később, felhasználás előtt "keverem ki" a menüt... na persze csak azután, hogy kiolvadt.
Nálunk éppen ma járt a védőnő, és azt mondta, 9 hósan el lehet kezdeni a K betűs ételeket is.
(persze azt nem tudom, a ti esetetek mennyire speciális)
Mi is kb egy hónappal el vagyunk maradva kajailag, mert nehezen kezdődött a hozzátáplálás.
Moka!
Az üresüvegeket én remekül hasznosítom, ugyanis abba fagyasztom le a babakajákat.
Hálistennek a jégkockatartós szezon már véget ért nálunk :))))
A cékla lilaságától én is nagyon féltem, de ha hiszitek, ha nem, szinte egyáltalán nem fog meg tartósan semmit, azaz simán lejön az edényről mosogatás alatt. :)