Enneki örülök! S az az elmaradhatatlan alma... ;-) Ajánlanék ak kertetekbe sok-sok-sok almafát. Nem tudom, kijön-e a ruhákból, mert Kicsim nagyon szépen eszik, így van, hogy egy partedlit 1 hétig is használunk.
Mangó: frisset vettem és összeturmixoltam. Biztos ízleni fog Marcidnak! :-)
Nevéhez fűződik az Antropozófia mint a modern emberiség "filozófiája" megalkotása.(http://antropozofia.lap.hu) Svájcban és Németországban sokkal ismertebb mint nálunk.
Talán itthon a Waldorf módszer révén ismeretes a neve (és tudtommal a Waldorf iskolákban/óvodákban mellőzik is a krumpli fogyasztását).
Aki a gyermek testi egészségén kívül a szellemi-lelki egészségét is fontosnak tartja és világnézetében közelebb áll az Antropozófiához mint a materializmushoz, annak fontos lesz pl. az, hogy ne adjon krumplit a gyermekének.
úgy is jó, mint egy tökfőzelék kaporral :-) párolva - aztán lehet joghurtos habarás (rizsliszttel, ha gluténérzékenység miatt aggódsz), vagy akár pici krumpli az én gyerekeim nagyon szerették
aztán majd a paradicsomos - cukkinis cuccok nagyon finomak lesznek :-)
Mi is megkóstoltuk azóta, egy kis almával összekeverve. Bejött neki:o))) Egyébként a babaruhákból is kijön a foltja??? Vagy nagyobb mennyiséget majd csak pelusre vetkőztetve adjak neki??;)))
Suppy, már ezer éve akarom kérdezni Tőled, hogy a mangót (ugye jól emlékszem, Te mondtad, hogy azt kap Endre) milyen formában szerzed be? Friss gyümölcsöt pürésítesz? Vagy konzervből adod neki?
Én ált. a www.baba.lap.hu oldalon a receptlinkek között szoktam keresgélni. Ott a babakonyha címszó alatt Tasha összegyűjtött egy csomó jó ötletet (http://freeportal.hu/babakonyha/)!
Az egyik onnan: Cukkinis-paradicsomos tészta, ala fantázia
kockákra vágott paradicsom, hámozott cukkini kis olajon párolgat. mehet bele répku is. bazsalikom, pici só. oszt csók. tészta főz, összekever. akinek szabad, reszelt sajtot rá (mzsperx)
S nagyhirtelen még ezt találtam (www.babafalva.hu):
cukkinifőzelék Kategória: Bébiételek Nehézségi fok: Könnyű
Rövid leírás
Hozzávalók 1 kisebb cukkini 1 kisebb krumpli olivaolaj ásványvíz/víz oregánó esetleg csipet só Elkészítés 1 kisebb cukkinit (10dkg) meghámozok,félbevágom,magjait kikaparom. Kis olivaolajon megpárolom,majd felöntöm egy kis vízzel és puhára főzöm.Külön lábosban kis db krumplit főzök.Végén botmixerrel összeturmixolom az egészet.Ja!A cukkinihez teszek egy csipet oregánót is.Sót nem szoktam,de azt is lehet tenni egy kicsit. 8 hótól adható.
joghurtot már eszik? én sokat csináltam így: nagyjuku reszelőn lereszeltem a cukkinit, pár csepp olajon megdinszteltem, kevés vízzel felöntöttem, lefedve főztem 10-25 perc, majd johurtot öntöttem hozzá, azzal még kicsit főztem, kész.
ha még nem eszik tejterméket leht pl. sinlaccal sűríteni.
Kb. 1 hete adtam enyémfiúnak céklát. Cuppogta. :-) Viszont én kisebbeket vettem, jól megmosva a héjában főztem, így max. 35 perc alatt megfőttek. S tényleg jó vörös volt utána a széklet. :-)))
Ja, fehérrépás főzelék: van benne még alma meg pipihusi, krumpli csak 20-30 g, sűrítésnek, és az én ízlésemnek is finom!! Először nem fűztem hozzá nagy reményeket, de kellemesen csalódtam.
Woow, Suppy, ezer köszönet!! Majd valahogy átkonvertálom pürére!:)))
Jégmadár, én épp ma főztem a céklát. Olyan félujjnyi szeletekre vágtam, mint a savanyúban szokott lenni és így főtt kb. 50 percig. Bár még nem kóstoltam, nem néz ki rosszul (lé lila, cékla lila:)) és könnyen belemegy a kés is.
Ha szereti a karfiolt: (de szintén tudni kellene, mennyi sűrítettel jó...)
Paradicsomos karfiol
A dietetikus véleménye: Ha a babát puffasztja a karfiol, az első forrás utáni főzőlevet öntsük el és újra felengedve főzzük tovább. A megadott értékek 170 grammra értendők.
Idő: 20 perc Nehézség: könnyű
Hozzávalók: 25 dkg paradicsom 15 dkg karfiol kb. 4 dkg vaj trappista, edami, gouda stb. reszelt sajt csipetnyi só
Elkészítés: A karfiolt apró rózsákra szétszedem, és enyhén sós vízben megpárolom. Közben a meghámozott paradicsomot kevés vajon párolom, ha a karfiol már puha, hozzáteszem a paradicsomhoz és összekeverem. Botmixerrel turmixolom, tányéron tálalom és sajtot reszelek a tetejére.
Típus: Főzelékek Életkor: 8 hónapos kortól Diétás javaslat: Normál étrend
Átnéztem pár babakonyha oldalt, de ált. nem írnak mennyiségeket, itt igen, de ennél meg normál paradicsom szerepel, amiről fogalmam sincs, mennyi sűrítettnek felel meg. :-O
Paradicsomos burgonya
Hozzávalók: 100 g burgonya, 1-2 friss paradicsom, 1 kis zellerlevél, 1 mokkáskanál olaj
A burgonyát a szokott módon megpároljuk. A paradicsomot forrásban levő vízbe mártjuk, így könnyen lejön a héja. Nyersen pépesítjük, hozzáadjuk a zellerlevelet és 2 evőkanál vizet. Addig forraljuk, amíg kicsit besűrűsödik. Aburgonyát áttörjük, hozzáadjuk az olajat és kis lángon habosra keverjük. A paradicsomot ráöntve tálaljuk. Húspüré illik hozzá.
Igen, pl. sárgarépára. Hmmm... a Kecskemétiben van só, viszont a Coop-osban nincs.
Viszont lekopogom, a vegyesrépa (sárgarépa, fehérrépa) + karfiol főzeléket úgy tűnik, szereti!!:o)))
Jájj, én meg nem enném ezt, az tuti :-)))
Gesztenyés kecskemétit köszi mindenkinek, nagyon bejött :-))
Céklát másodszorra túlfőztem. Barna lében fehér cékladarabkák lett a végeredmény, de előtte meg olyan kemény volt... Ma azzal próbálkoztam, hogy lereszeltem (nem is volt macerás) és úgy főztem. Holnap tesztelem.
Tünde, esélyes a túl sok krumpli is, nemigen komálja, csak almával együtt, de az meg volt benne. Ááá, fene se tudja eltalálni a magas ízlését!;)))
Suppy, nekem paradicsomkonzervben az is szempont volt, hogy só se legyen benne. Ezért vettem az Aranyfácánost, de az meg valahogy nem volt jó, nem ilyen "direkt" fogyasztásra való. Milyen nemmarkáns zöldségre gondolsz? Sárgarépa? Karfiol? Viszont lekopogom, a vegyesrépa (sárgarépa, fehérrépa) + karfiol főzeléket úgy tűnik, szereti!!:o)))
Azok a paradicsompürék adhatók a dedeknek, melyekre az van írva, hogy hőkezeléssel vannak tartósítva? Amúgy pont ma jött velem szembe egy Kecskeméti paradicsompüré, eddig sose láttam (vagy nem vettem észre, hogy ilyen is van. :-)
A Coop-os pürén láttam még, hogy nem tartalmaz tartósítószert.
Ha a krumplival amúgy nincs gond, akkor mi lenne, ha valami nem annyira markáns zöldséget is tennél bele, s így kevesebb arányban lenne benne a paradicsom?
Woow, thx, ez jól hangzik! Már arra is gondoltam, hogy megpárolok, lepasszírozok egy adagot és normál hűtőben csak eláll pár napig. Krumplival is így csinálom, 3-4 szem majdnem egy hétig elég, attól függ, mi a menü.
A kecskeméti paradicsommal viszont befürödtem:( Tudna valaki arányokat írni, hogyan, mennyit kell összekutyulni a paradicsomos-húsos krumplihoz? Nálam a 100 g krumpli + 20 g pipihusi + 50 g alma + 60 g paradicsom kombináció megbukott, nagyon nem tetszett a dednek. Túl savanyú volt, gondolom sok volt a paradicsom... na de olyan kis halovány színe volt még így is! (Ja, alma azért kell bele, mert az enyimgyeröknek mindenbe kell, anélkül nemigen eszi. Ez a favorit. De első lépésben megpróbálom majd enélkül.)