Keresés

Részletes keresés

ketni Creative Commons License 2024.05.14 0 0 2789

Nagyon vigyázz az ilyen kijelentésekkel, mert innentől kezdve ugyan olyan tetszőleges magyarázatnak kell venni a te és kitadimanta véleményét, amikor arról beszéltek, hogy a GöR az egy nagy kődarab legurungázásának a hangját utánozza egy domboldalon, a KöR meg ugyan ez a kő, csak valami keményen görög.

Előzmény: ketni (2786)
merigazoi Creative Commons License 2024.05.14 0 0 2788

ebből kéne szétválogatni - visszafejteni

Előzmény: ketni (2785)
merigazoi Creative Commons License 2024.05.14 0 0 2787

érdekelt, a gyöngy és a kincs kapcsolatban van-e (meg a gyönyörű)

de nem tudni

 

gyöngy [1164 tn., 1372 u.] Jövevényszó egy csuvasos típusú török nyelvből a honfoglalás előtti időből, vö. kipcsak dzsindzsü, oszmán-török inci: ’gyöngy’, a magyarba *dzsindzsü alakban kerülhetett be. A szó végső soron kínai eredetű, vö. kínai čen ču ’valódi gyöngy’.

 

kincs [1301 tn., 1372 u.] Valószínűleg iráni jövevényszó, vö. középkori perzsa gandzs ’kincs; kincstár’, kurd gendzs ’kincstár’, hvárezmi kndzs ’kincs, ásványkincs’, újperzsa gandzs ’lelőhely; kincs’. Az iráni szavak az óind gańjaA ’kincstár’ főnévre vezethetők vissza.

ketni Creative Commons License 2024.05.14 0 0 2786

"A gömbölyűség,  kerekdedség,  körösség,    görbeség, körívesség  annyira  általános dolog a világunkban hogy  bármilyen gyökbe     könnyedén belebeszélem  jól megválasztott példaszavakkal illusztrálva."

 

Ez nem így működik.

A gyök jelentését a rokon gyökszavakkal magyarázzuk. Azokkal lehet körbeírni.

Egymást magyarázzák.

Koránt sem könnyedén lehet bebeszélni valamibe egy jelentést.

Pont ezért találkozunk olyan sok bizonytalansággal. Itt, mi is.

Előzmény: Igazság80 (2781)
ketni Creative Commons License 2024.05.14 0 0 2785

"kanta - kantár - köntös - kende - göndör - göngy- - kandúr - gond - konty - kengyel - kuncsor- - kint - kincs - kancs-

+ kandi- - kontúr - kontár - kenter"

 

Ez így csak egy szóhalmaz.

Nem veszed figyelembe a legfontosabbat azt, hogy az alapképnek ugyan annak kell maradnia.

Előzmény: merigazoi (2783)
merigazoi Creative Commons License 2024.05.14 0 0 2784

ez jó érv.

ki is ment a fejemből. a kabát és köpönyeg megmagyarázza, és a cover meg azt mutatja, h nemzetközi.

 

de az angol máshogy magyarázza

https://www.etymonline.com/search?q=cover

Előzmény: altercator (2773)
merigazoi Creative Commons License 2024.05.14 0 0 2783

nem végtelen...

K - NT (ha a K lehet g/k a T lehet t/d/ty/gy/cs)

 

kanta - kantár - köntös - kende - göndör - göngy- - kandúr - gond - konty - kengyel - kuncsor- - kint - kincs - kancs-

+ kandi- - kontúr - kontár - kenter

 

talán külön kéne kezelni a zöngést-zöngétlent

meg a K lehet H (de azzal nincs sok újabb.. hentes - hint)

Előzmény: ketni (2776)
Igazság80 Creative Commons License 2024.05.14 0 0 2782

A KUPAK  KUP része is azt jelenti hogy FEJ   A tubus feje !    Pontosabban fejecske, mert a szó végén kicsinyítőképző van fordítva.  Van erre példa nem is egy,  például a  TÁSKA  ---TASAK  esetén megvan mindkét verzióban. 

 

Ez sem német szó természetesen mert  a TAS/TÁS   valójában a TÁROS  összehúzott verziója.   Az ilyen jelenségek  miatt kell minden egyes szót egyénileg kutatni, mert felületes vizsgálódáskor itt TAS  gyököket keresgélnénk, pedig ez a TÁSKA valójában TÁROSKA  tömören...

Előzmény: Igazság80 (2781)
Igazság80 Creative Commons License 2024.05.14 0 0 2781

A gömbölyűség,  kerekdedség,  körösség,    görbeség, körívesség  annyira  általános dolog a világunkban hogy  bármilyen gyökbe     könnyedén belebeszélem  jól megválasztott példaszavakkal illusztrálva.  

 

Attól még mert valami kerek és görbe még korántsem kell hogy a hangalak erre mutasson,  és egyébként gyakran nem is mutat erre.   Elég csak a gyümölcsökre gondolni többek közt,  a túlnyomó része letagadhatatlanul gömbölyű,  de legalább kerek.  De ha nem, akkor is köríves görbe vonalvezetésű, mint mondjuk a banán.   Négyzet formájú gyümölccsel ritkán találkozunk a természetben. 

 

ALMA,  KÖRTE (ez tényleg körgyökös épp) ,   SZILVA,  CSERESZNYE,  MEGGY,    SOM,  CSIPKEBOGYÓ,   KÖKÉNY ---erre külön kitérek, mert ebbe is szeretik belemagyarázni hogy azért "KÖ"  kezdetű.  Hát nem azért,  a KÖK alatt a színét kell értsük, KÉK !  

 

Aztán még :   BANÁN,  NARANCS,  RIBIZLI,  EGRES,  BARACK,   DINNYE,  MÁLNA,  EPER,  SZEDER,  SZŐLŐ,  ÁFONYA,  GALAGONYA,  CITROM,   BERKENYE,   BIRS,  SZAMÓCA,  és stb...

 

Túlnyomórészt a szavak nem foglalkoznak hangtanilag a kerekded/köríves ,  gömbölyű formával,  hanem  egészen más a névadás ötlete.   De amúgy van K_R  és G_R   hangvázas szavunk bőségesen,  ezeken lesz sok körértelmű szó a magyar nyelvben.   Most a halom idegen átírást nem említem, az egy másik jelenség mikor a szavunkat egy az egyben átszerkesztik  és ezért azonosíthatunk 20 féle KÖR-t  is  más nyelvek szótáraiban.

 

Attól még hogy egy szót nem ért egy nyelvész és történetesen épp a formája köríves a dolognak vagy épp pont gömbölyded,  vagy bárhogyan közösíthető némiképp  görbeséggel/gömbformával  még egyáltalán nem biztos hogy ebből is készült valóban el a szó.       A K_P sem,   A "KOP"  egy hangutánzó gyökszó.

 

KOPOG,  KOPPAN, KOPÁCS,  KOPÁNCS,  KAPA, KIPP-KOPP,  KAPAR  és ha érteni akarjuk a KOPORsó dolgot, itt érdemes kapcsolatot keresni.  KUPA, KOP-ONYA  hangutánzó eredetű szó,  de fejértelmű   lett,  és a további szóképzés a K_P  dolgot gyakran fejként azonosítja ami valóban gömbölyű. 

 

Na de a hangutánzás okán lett K_P a fej szinonimaszava, és nem a gömbölyűsége okán.   tehát a KÁPOSZTA  KÁP-ja  az FEJértelmű és nem gömbölyűséget jelent.  Egy FEJ káposztát kérünk még ma is a piacon !   1: hangutánzó  gyökből  KOP/KÁP/KUP (=FEJ)   2:  Fejformája okán mint hasonlat  a káposzta kezdőhanghármasa.   Tehát ez esetben a KÁP=FEJ  jelentésű, és nem gömb jelentésű.  Még akkor is ha a fej épp gömbölyű.

 

De ettől még hangutánzó eredetű gyök a K_P ,  és nem változtatható ez meg nyilván  visszamenőleg csak azért mert sokkal később  kialakult  egy másik értelmezés is a gyökön.  Azaz utólag nem változhat meg az eredet.  ))...

 

 

Carnuntum Creative Commons License 2024.05.14 0 0 2780

Jav.:

 

A görög Bazil...

Előzmény: Carnuntum (2779)
Carnuntum Creative Commons License 2024.05.14 0 0 2779

ÜSTÖK/ VASTAG / BUSA = VASKOS / HATALMAS, tehát ebből lett a királyi

 

magyar nevek: Vazul, Vászoly 

 

A latin Bazil - királyi is innen van: királyi szkíták baszileioi szküthai: HATALMAS szkíták

kitadimanta Creative Commons License 2024.05.14 0 0 2778

"A fogalommeghatározás nem mértan."

Nem, de éppoly szigorú logikája van. Fogalmakat, szavakat KIZÁRÓLAG szükség szerint alkotunk. A görbeség szóra semmilyen szüksége nem volt őseinknek, ez a fogalom jóval későbbi találmány, amikor az egyenes, és más geometriai formák gyakorlati és ezzel együtt szóbeli használata szükségessé tette. Tehát a görbeség semmilyen körülmények közt nem lehet az ősi alapszókincs (ősgyökök, gyökök) része.

Előzmény: ketni (2775)
ketni Creative Commons License 2024.05.14 0 0 2777

Teljesen egyértelmű.

Előzmény: altercator (2773)
ketni Creative Commons License 2024.05.14 0 0 2776

"milyen szabályszerűség szerint válik szét fogalmilag (és hangtanilag)."

Szerintem Mrácz is egy fantomot keres, meg mi is.

A magyar nyelvben nincsenek hangtörvények, de vannak vonzódások.

Ezért léteznek hangkategóriák. Bizonyos hangok bizonyos hangokra előszeretettel meg szeretnek változni, de nem kizárt a távolabbi rokonság sem. Valószínűleg a hang képzésének módja adja meg erre a választ. Annak hasonlósága.

Amikor Marácz bemutatja, hogy szerinte hogyan alakul át egy gyök valami egészen mássá kiejtésében, akkor arról lehet szó, hogy egyik hang a vonzódás alapján átalakul egy másikká, az megint egy másikat is vonz és így tovább.

Ez egy láncreakcióhoz hasonlatos folyamat.

Ezért változik meg a felismerhetetlenségig egy gyök, de viszont a képzet amit megjelenít, az marad.

Bizonyos fokig ez egy nyelvi játékosság a nyelvünkben.

Ez az ami félre érthető, ha minden áron szigorú szabályokat kérünk rajta számon.

Ezért nem helyes ragaszkodni körömszakadtáig olyan dolgokhoz, hogy de a "k" az mást jelent mint a "g" és akkor az nem lehet ugyan az a gyök, stb.

 

Előzmény: merigazoi (2770)
ketni Creative Commons License 2024.05.14 0 0 2775

"A természetben minden görbe, ennélfogva semmi értelme ennek a megkülönböztető megnevezésnek."

 

A fogalommeghatározás nem mértan.

 

Egyenes derék, szálegyenes fa, a görbe út is egyenesen oda vezet a másik településre.

A dolog lényege, jellege a meghatározó.

Előzmény: kitadimanta (2772)
ketni Creative Commons License 2024.05.14 0 0 2774

kanta=kanna

 

 

kantár

(kam-t-ár) fn. tt. kantár-t, tb. ~ok, harm. szr. ~a, v. ~ja. 1) Rendesen füles, állazó, és zabolával ellátott szíjfék, mellyel a paripát, vagy kocsiba fogott lovat fel szokták szerelni, melynek fogó szíja, mit kantárszárnak neveznek, kétfelől a zablavashoz van csatolva, s ezzel a lovag vagy kocsis tetszés szerint a lovat töled-hozzád forgatja. Innen valószinüleg gyöke a görbülést jelentő kam v. kan, melyből lett kant v. kant elavult ige, innen kantó, kanta, kantár. Rokon vele a latin camus, mely ismét rokon a latin s görbeséget jelentő hamus szóval. Igy a törökben kuntar am. kamó, kampó és mérleg; kantorma pedig épen e magyar kantár. Meg van a szláv nyelvekben is. Kantárra fogni, kantáron vezetni a lovat. Kantárt vetni a ló fejre. Czifra, bogláros, sallangos, csüngős kantár. "Mikor kezdé Angyal Bandi a lovát nyergelni; czifra csüngős kantárával fékelni." (Népdal.) Még lova nincs, már is kantáron búsúl (km.). Erősen tartani, visszarántani, neki ereszteni a kantárt. 2) Szalag, szij, vagy kötél, mibe valamit belekötnek, p. az edényeket, melyekben enni visznek a mezei munkásoknak, vagy irományokat. Csalóközben és Mityusföldén szalag, melylyel szeles időben a kalapot állhoz kötik.

Előzmény: merigazoi (2771)
altercator Creative Commons License 2024.05.14 0 0 2773

 

A K#P mint fedés, takarás eredete:

Amikor az ember, vagy állat összehúzván magát, összegömbörödik, másként: göbörödik (Czu-Fo, stb.), sőt guborodik (Biharugra, stb.), továbbá begubózik/-gubódzik, megállapíthatjuk é, hogy ezek a szavak egy tőről fakadván, -némi eltéréssel a hangzásban-  ugyanazt a fogalmat jelentik?

Nyilván igen.

Újabb változtatással, de ugyanazzal a jelentéssel van egy újabb szavunk a guborodikból, ez a KUPORODIK.

Ez a kuporodik szó épp úgy őrzi még az eredeti ’gömbör’-t, mint előző társai. Vagyis az alap itt a továbbiakban a KUPOR-.

Ezen kuprodott alakúság más térre is átterjedt, s általában kisebb-nagyobb halom jelentésű.

További értelemben:  KUPORÍT (= gyűjt) > KUPORGAT,

illetve „kuporított” állagú: KUPORÚ = ráncos. Tehát gömbör > gubor- > kupor- >>

(rövidítve) KÚP. > KUPAK, KUPOLY > KUPOLA

Más fedés értelmű szavak:

KOPOL: Valamit héjából kifejt, kivereget; másképen: kopál.

KOPÁCS (diókopács)

KOPOLTYÚ

KOPORSÓ  (csuvas: koporso = doboz [box])

KÖBÖLKE: Gombafaj, melynek kalapja pohár, vagy kupaformájú.

KÖPED: Termések héjaikat, burkaikat elvetik. Köped az érett dió, mogyoró.

KÖPEDÉK: pl. Dió, gesztenye köpedéke. Másként:

KOPADÉK.

KÖPÖLY:Gömbölyű  edény üvegből vagy érclemezből.

KÖPÖNYEG, KÖPENYEG, KÖPENY

KÖPŰ-KÖPÜ > KÖPÜL;

KAPU

KABONA:  A Bodrogközben keresztfa a házfödél tarékján, nád-leszorító.

KABÁT

KAPTÁR

-------------------

Másutt

 (ált. cover)

Török: kepeneg, köpenek (köpeny, köpönyeg), köpen (ruhaanyag, szőnyeg anyaga)
Közép-török: köpen, küpen (nyeregpárna [tevére])
Csuvas: küwbe (tojáshéj)

Literary Manchu: xubtu (kabát)

Nanai: koptȫ (hüvely)

Evenki: kuptu-, kupu-, kupu, kupō, kupe  (fed, fedő, térdvédő, ruhaanyag)

------------------------

Ójapán: kabut(w)o (sisak)

-------------------------

Tamil : kappu (kappi-) (fed)

Malayalam : kappuka (fed)

-----------------------

Óegyiptomi, a démotikus írásban: kp (fed), Kopt: *kop (elrejt), Szahidi: kop (fed)
Nyugati, ill. közép-csádi: kup-, ill. kop- (fed)
Dahalo: kupi- (fed)
Dél-kusita: *kuf- (zár, elzár)

Akkád: kūbu (kupola)

Arab: qubb-at- (kupola)

----------------------------

Proto-Katuic: *gap (fed) [Vietnám, Laosz]
Proto-Monic: *kep (fed, fedő) [Közép-Thaiföld]
Proto-Palaung-Wa: *gap (fedni) [Thaiföld, Mianmar, Kína és Laosz]
Proto-Khmu: *gu:p (fed) [Vietnám, Laosz, Thaiföld]

 

Lao Katu: kǝ̂p (fed) (délkelet-ázsiai)

Nyakur: ŋkǝp (fed) (India)

 

 

Indo-European etymology:
Meaning: cover
Old Greek: sképas
--------------------
Baltic:
Meaning: hood (csuklya)

Lithuanian: kepùrē
Lettish: cępure


Proto-Altaic: *k[ā]p`á
Meaning: to cover, sack
Turkic: *Kāp
Mongolian: *kab-t-

kitadimanta Creative Commons License 2024.05.13 0 0 2772

"A görbedtséget határozza meg a Ko-Go-Ho ősgyök."

A természetben minden görbe, ennélfogva semmi értelme ennek a megkülönböztető megnevezésnek. Az ember azért nevez meg valamit, hogy azt elkülönítse a többi dologtól...

Előzmény: ketni (2760)
merigazoi Creative Commons License 2024.05.13 0 0 2771

a kaftan az kabat. (tajnyelv: kabad)

 

rendben. úgy néz ki 8 felé oszlik.

 

a kanta nem tudom mi. a kantár milyen fogalom alapján neveztetett?

 

K - T köt (k - nt) kantár köntös

 

K - TY / cS (jajj de vicces. a magyar betuiras latinbol is tud rovast csinalni)

a gunyho kunyho (az egyik a koho honyha oldalrol jött)

 

a kas has alapja egyezik (+ kosar kas kassa) valszeg a helyes ejtes lágy kh.

 

 

Előzmény: ketni (2768)
merigazoi Creative Commons License 2024.05.13 0 0 2770

az az érdekes mi szerint, milyen szabályszerűség szerint válik szét fogalmilag (és hangtanilag).

Előzmény: ketni (2769)
ketni Creative Commons License 2024.05.13 0 0 2769

"(itt talán megkülönböztethető tevőleges vagy elszenvedő)... mi van még?"

Ha a szókezdő ősgyököt nézzük, akkor nem lehet megkülönböztetni, hogy állapotszerű névszó, vagy folyamat, tehát igei jellegű-e.

Az ősgyök lényege az, hogy nincsen szófaja.

Valamilyen toldalék hozzáragasztásával lehet pontosítani a jelentését, és csak ekkor távolodik el olyan mértékben az "általános" jellegétől, hogy szófajilag besorolhatóvá lesz.

 

http://www.naputonline.hu/2020/04/16/maracz-laszlo-a-magyar-gyokrendszer-es-a-czuczor-fogarasi-szotar/

 

 

Ez a maráczos formula.

Majdnem az oldal közepétől taglalja a levezetést.

Előzmény: merigazoi (2766)
ketni Creative Commons License 2024.05.13 0 0 2768

"göm > gyöm gyug > gönc göngy-

göm > kany- kony- kampó kunkor göndör"

A kunkor után folytassuk a kanta-kantár-köntös-kaftánnal.

Te magad mutatod meg, hogy a Ko-Go-Ho ősgyök felcserélhető egymással, mert azonos hangkategóriába tartoznak.

Nem lehet eldönteni, hogy melyikből lett a másik, mert ezek egyenrangúak.

 

gunyhó-kunyhó

 

gamó-kampó ("Felfelé hajtott vagy görbített horogalakú valami. Egy a kampó szóval.") /Cz-Fo/

 

kas-has  Csak megegyezés kérdése, hogy nem teljesen ugyan arra értjük. A gyökük szerint nincs különbség.

Előzmény: merigazoi (2765)
Igazság80 Creative Commons License 2024.05.13 0 0 2767

KÖNTÖS  szó szerintem is a KÖT  szóhoz tartozó.   Csak vegyük ki az N hangot és meg is kapjuk a ruházat legfőbb jellemzőjét,  azt hogy KÖTŐS .   És igen, ezt meg kell kötni ténylegesen is.  Van oka a nevének,  csak egyedül az "N"  hang jelenléte az egyedüli indokolandó dolog,  ami  meg simán lehet csak egy külhoni átírás maradványa amit meghagytunk benne.  

 

Még "KEWTEWS"  is volt a torzított leírása,  nyilvánvaló hogy a dupla W dolgok csak betéthangok itt, anélkül az E akcentusos KÖTŐS.

 

A kötésnek a görbeséghez semmi köze, a KÉT/KETTŐ szavakhoz van.   

 

További érvek hogy a KÖNTÖS KÖTŐS :

 

1. Két kötője van.))   Tehát annyira nyilvánvaló a hangalaki közleség és maga a valóság a 2 szó közt.

 

2:  Látni régi szótárakban egymás mellé párosítva a szót.  Magyar Nyelvőr 1. kötetében is egymás mellé írják a szópárosítóknál. 

 

3 :  A kötővel rendelkező bármi ruhaneműt ma is divatos "KÖTŐS"  xxx  néven illetni. 

 

4:  Mert van példa hasonló szópárra amikor a bővített szó N betétes :  BOZÓTOS -----BOZONTOS

 

5:  Vannak még példák a "KÖT"-ből származó ruházatokra :   ködmön,  kötény  például, a ködmön esetén T-D hasonulásról van szó.

 

6: A KÖNTÖS  ősi értelmében egy hosszú kabátféle dolog megnevezése, ami szintén megkötős volt.  A KABÁT ugyan már nem ebből a KÖT-ből van NÁLUNK,  de vajon  másoknál ?...     

 

KABÁT  némely helyen :

 

A "CAPOTTO meg KAPUT  félék a KABÁT  módosításai.

 

Angol :  JACKET,  COAT  ---   Az első szó ami nálunk dzseki, az világszerte megvan sokféleképp írva,  például bolgár SAKO,  ZAKET,   szinte biztos vagyok abban hogy ezek a ZSÁK-ból képződtek.  

 

COAT viszont a KÖT  szó        Japán  GAITÖ ---KÖTŐ    de van KO-TO (KÖTŐ) is a kabátra ha valaki hitetlenkedne. KO-TINGU is van.

 

Koreai :  KOTEU :  KÖTŐ          Maláj: KOT--KÖT        Maori : KOTI--KÖTI       Perzsa KOT--KÖT      Skót-gael : CÓTA ---KÖTŐ      Szuhaéli --KOTI--KÖTI/KÖTŐ     és még biztos  találnék némi további keresés után. 

 

Azaz a kabátot amit anno köntösnek is hívtak,  nyelvcsaládtól függetlenül meg kellett KÖTNI  és máig ez van a szavaikban ott !  Ahogyan a KÖNTÖS KÖTŐS voltaképpen...

 

 

merigazoi Creative Commons License 2024.05.13 0 0 2766

ezt is megnézném. valószínűleg van valamilyen szabályszerűség, hiszen a nyelvben minden korlátozott, a hangok száma, az egymáshoz közel álló hangpárok száma, a szófajok száma.

az alapszó

1. valószínűleg főnév, ige v jelző.

2. a fogalom amit leír, az olyan jellegű vagy olyan jellegű lesz (itt talán megkülönböztethető tevőleges vagy elszenvedő)... mi van még?

Előzmény: ketni (2764)
merigazoi Creative Commons License 2024.05.13 0 0 2765

mutass példát.

Előzmény: ketni (2763)
ketni Creative Commons License 2024.05.13 0 0 2764

Egyet értek.

 

Az, hogy hány felé ágazhat a jelentés attól függően, hogy milyen azonos hangkategóriájú hangra változik a mássalhangzója a Jóisten a megmondhatója.

A magyar nyelv a végtelenségig tudja csűrni-csavarni a hangok változtatásával.

El is térhet az azonos hangkategóráktól, felvehet teljesen más mássalhangzókat vagy magánhangzókat is, akkor sem tér el az alapjelentéstől, a görbedtségtől.

 

 

Marácz László kísérletezik erre vonatkozólag szabályszerűség meghatározásával.

Levezeti a KöR gyök változásait, azt, hogy hogyan tud átalakulni lépésről lépésre a hangok kicserélődésével a már árnyalt jelentés.

Természetesen mindvégig a görbedtség alapjelentésének megtartásával.

Előzmény: merigazoi (2762)
ketni Creative Commons License 2024.05.13 0 0 2763

"a másik érvem, h a köntös miért nem a göm- féle gyökből van, az az h a magyarban létezik/létezett a göndör"

 

Ez miért érv?

Egy gyöknek számtalan változata lehet. Nincs olyan szabály, hogy csak ebből vagy csak abból születhet egy új szó. Keresztbe is verhetik egymást.

 

"a gömb- görb- ker- stb egy fogalom/gyök

a köt egy másik fogalom / gyök"

 

Ősgyök szinten nem az.

 

Előzmény: merigazoi (2761)
merigazoi Creative Commons License 2024.05.12 0 0 2762

amúgy mellékesen

a göm gyök alakulása (elméletileg)

 

göm > gyöm gyug > gönc göngy-

göm > kany- kony- kampó kunkor göndör

 

kétfelé válik a fogalom (ami érthető, hisz az egyik mozzanatos, a másik mozdulatlan változata a fogalomnak. azzá válik vsz. olyan jellegű.) legalábbis én jelenleg így látom

merigazoi Creative Commons License 2024.05.12 0 0 2761

a gömb- görb- ker- stb egy fogalom/gyök

a köt egy másik fogalom / gyök

 

mindkettő nagy területen megtalálható ami azt mutatja, h régi és alapszó

 

az lehet, h a köt az előbbiből ered (görbe fogalomkör) a kacs féle 'hajlítás' után [lásd: kunkorodik kancsos (‘görbe’), koncsorog, kontyorog, kucsorodik (‘hajlik, csavarodik’)], de a köt már egy értelemmel megszilárdult önálló fogalom

és az -n- beszúrás is megszokott magyar nyelvi jelenség

kacs kancsos

kucsorodik kuncsorog

.....

+ a másik érvem, h a köntös miért nem a göm- féle gyökből van, az az h a magyarban létezik/létezett a göndör

Előzmény: ketni (2760)
ketni Creative Commons License 2024.05.12 0 0 2760

Ami beburkol és körülvesz az nem egyenes.

A görbedtséget határozza meg a Ko-Go-Ho ősgyök.

 

A köntös lehetne gömtös is. Azért, mert az azonos hangkategória hangjai felcserélhetők egymással úgy, hogy az alapértelem nem változik.

Az üres gömb egyébként éppen, hogy körülvesz és beburkol egy térrészt.

Előzmény: merigazoi (2759)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!