Keresés

Részletes keresés

süketkoma Creative Commons License 2006.08.19 0 0 35
Szerző, kiadó, ISBN kód .... ??
:)

Mika Waltari: Az ország titka

CsŐ!
Előzmény: big-dewil (34)
big-dewil Creative Commons License 2006.08.19 0 0 34

Cenzurázott egészség.

 

Naon érdekes olwasmány. Ajánlom mindenkinek. Föleg az orwosoknak.

spacc Creative Commons License 2006.08.11 0 0 33
Híínye!  Kezdem elveszteni gondolatod fonalát......
süketkoma Creative Commons License 2006.08.11 0 0 32
Köszönöm a résztvételt, és ezúton bejelentem, hogy tíznél kevesebb jelzést kaptam. Nálamnál bölcsebbek rámutattak, hogy a mai világban sokan sandaságot gondolhatnak az ilyen kezdeményezések mögött. (Nos, nem volt semmi ilyen, csak a kíványcsiság.) Valőszínű ezért a csekély számú jelzés, amit a már ídézett könyvből való folytatással hálálok meg (vagy büntetek :))

".... Persze a bálnák dalait más módokon is lehet magyarázni. Lehetnek azok egyszerű, földhözragadt kijelentések a navigációról, a krill-rákok lelőhelyeiről, vagy a territóriumuk határairól. De erre nincs bizonyítékunk, amíg ki nem mutatják, hogy ezek a hosszú, kanyargós, makacs melódiák, amelyeket a különböző énekesek a maguk egyéni díszítéseivel ismételnek meg, csak ahhoz szolgálnak eszközül, hogy afféle közönséges információkat küldjenek a tenger alatt több száz mérföldnyire, mint hogy "itt a bálna", addig én másképp hiszem. Időnként a dalok közti szünetekben, újra, meg újra látni lehet a bálnákat, amint teljes mivoltukban kiugranak a tengerből, és a hátukon kötnek ki, a csapkodó uszonyaiktól örvénylő vízben. Talán tetszik nekik, ahogyan a dal sikerült, vagy talán azt ünneplik, hogy visszahallhatják a tengert megkerülve visszatérő dalukat - bármi is az oka, ujjongásnak látszik, amit művelnek.
Föltételezhetőleg, az én földönkívüli látogatóm is jószerivel ugyanígy törné a fejét az én hanglemezeimen, s amikor először hallaná a 14. vonósnégyest, az számára annak a közlésnek a bejelentése lenne, hogy "itt van Beethoven", amelyre aztán az idő tengermélyén és az emberi gondolat mélyáramlatain áthaladva egy évszázaddal később újabb hosszú jelzés érkezik válaszul: "itt van Bartók." ..."

Az idézet Lewis Thomas: Hány élete van egy sejtnek? című könyvéből való (Európa Könyvkiadó, Budapest, 1988)

folyt köv. (ha le nem lő valaki :)

ps. a szerzőről: Lewis Thomas
Előzmény: süketkoma (31)
süketkoma Creative Commons License 2006.07.29 0 0 31
Végzek egy kis magánkutatást.
A téma az, hogy a kicsiny belterjes közösségünkön kívül mennyien használják még információforrásnak Audioland-et.
Ezért arra kérek mindenkit, aki olvas minket, de különböző okok miatt nem ír, hogy egy rövid e-mailben jelezzen nekem. Ezt úgy teheti meg, hogy rákattint a nick nevemre, azután a küldre, és kész.
Az eredményeket a jövő hét végén teszem közzé.
A levélküldők közt izgalmas linkeket sorsolok ki, főnyeremény képpen átnyújtok egy virtuális hangszórót :)
Előre is köszönöm a segítséget!

CsŐ!
süketkoma Creative Commons License 2006.07.29 0 0 30
Senki sem kér a könyvből?
Na mindegy, illusztrisabb társaságokban is felsültem már vele :))

Egy érdekesség:

Mozart számítógépeken

CsŐ!
süketkoma Creative Commons License 2006.07.29 0 0 29
Tulajdonképpen oda is adhatom a könyvet, és akkor majd Te ...

:)

CsŐ!
Előzmény: Koscso_Ferenc (28)
Koscso_Ferenc Creative Commons License 2006.07.29 0 0 28
MAjd a készülő blogunkban :-))
Előzmény: süketkoma (27)
süketkoma Creative Commons License 2006.07.29 0 0 27
Lewis Thomas: Hány élete van egy sejtnek.
Ezt a könyvet 1974-ben két kategóriában is jelölték a National Book Award-re, művészeti, és tudományos kategóriában is. Az úr immunológus, és kísérleti patológus, akadémikus.
Ebben a könyvben van egy fejezet, amiből sokat megértettem abból a tulajdonképpen felfoghatatlan folyamatból, ahogy a zene születik.
Ha van rá igény, magamra veszem a rabszolgamunkát, és folytatásokban bepötyögöm ezt a cikket.
Egy részlet:

... A többi hangszerjátékosok, például a tücsök vagy a földigiliszták által játszott egyedi szólamokban önmagukban véve talán nem található zenei hang, de kihalljuk őket a kontexusból. Ha óriás együtesüket egyszerre tudnánk hallgatni, talán tudatára ébrednénk az ellenpontnak, a hangok, a hangszínek és a harmóniák egyensúlyának, a szonaritásnak. A púpos hátú bálna hangszalagra rögzített, feszültségekkel és feloldásokkal, kétértelműségekkel és célzásokkal teli befejezetlen dalait hallgatjuk a zene részeként, mintegy a zenekar elszigetelt szekciójaként. Ha jobb hallásunk lenne, és ki tudnánk venni a madarak szopránjait, a puhatestűek csapatainak ritmikus üstdobütéseit vagy akár a rétek felett a napfényben libegő szúnyogok távoli harmóniáit, ez az egyesített hang alighanem elkápráztatna, lenyűgözne bennünket. ...

CsŐ!
AudiJo Creative Commons License 2006.06.23 0 0 26

Nem könyvet ajánlanék olvasásra, hanem a Replika 49-50 számát:

http://www.replika.hu/archivum/49

A "Halkítsd le!-üvöltötte című cikkel kezdtem, de vsz érdemes a többit is elolvasni.

AJ

 

Simon Pali Creative Commons License 2006.03.31 0 0 25
Bob Dylan: Chronicles vol 1
AudiJo Creative Commons License 2006.03.28 0 0 24

Isten nyugosztalja, de nekem annyi elmaradásom van ami bestószolva várja, hogy fölvágjam. Jó lenne előbb azokon túljutni, aztán a kölcsönbe ígért könyveken is. Kőne már egy kis idő!

AJ

Előzmény: süketkoma (21)
spacc Creative Commons License 2006.03.27 0 0 23
Ejj  a Magellán fölhő kéne......
Előzmény: süketkoma (21)
Koscso_Ferenc Creative Commons License 2006.03.27 0 0 22
Most olvastam én is, ki is készítettem pár könyvet a hétvégére.
Előzmény: süketkoma (21)
süketkoma Creative Commons License 2006.03.27 0 0 21
Egy szomorú hír: meghalt Stanislaw Lem.

Nagy író volt. Most kell újra olvasni ....
süketkoma Creative Commons License 2006.01.28 0 0 20

Igen, ebben igazad van, nem ezért szeretjük. Gabóczánál LP-ről is fedett volt. Nálam is fedett LP-ről cd-ről is. De az összesen van egy fátyol, már ami van GG-tól. Igazán azt nem tudom, ez koncepció volt, vagy véletlenül így alakult.

 

CsŐ!

Előzmény: krizsi_l (19)
krizsi_l Creative Commons License 2006.01.28 0 0 19
Nekem csak a két Golber variáció van meg. Az elsőt nem érzem fedettenk. Szép a zongorája. A második döglötteb. De nem ezért szeretjük :))
Előzmény: süketkoma (18)
süketkoma Creative Commons License 2006.01.28 0 0 18

Valaki (talán DrNyulas) írta, hogy a Gould könyvből ki fog derülni, miért szólnak olyan fedettek a Gould felvételek. Nekem nem derült ki. Hallottam Horowitz-ot is, az is fedett és tompa volt. Ezt a nagy zongoristák direkt kérik, vagy így alakul? A Gould könyvből az derült ki nekem, hogy GG szerette befolyásolni a felvételek hangzását, bele-bele szólt a keverésbe is. Mi erről a véleményetek? Más is ezt hallja?

 

CsŐ! 

AudiJo Creative Commons License 2005.12.09 0 0 17

Ezt az MD-könyvet én is "megkapom" karácsonyra, de érdekelne majd elolvasására az önéletrajza is, ha vki kölcsön tudná majd adni.

Megajándékozom magam Glenn Gould: Tiltsuk be a tapsot! c. könyvével is. Ez az a könyv, amiről már a múltkor írtam néhány szót, de akkor rosszul emlékeztem a címére. A címlapon egy fiatal, elég pökhendi kinézetű fickó billeg a székén talán egy zongora előtt-maga szerző ifjonti önmaga. A mű stílusa: GG interjúja GG-dal GG-ról. Mindenesetre izgatottan várom, hogy olvashassam. Csak két fejezetcím kedvcsinálónak Komának: A Goldberg-variációról és Stokovski hat tételben. Ha elolvastam természetesen kölcsönadom olvasásra akit érdekel.

AJ

Előzmény: drnyulas (16)
drnyulas Creative Commons License 2005.12.07 0 0 16
John Szwed: So What. Miles Davis életrajza
Előzmény: evora (15)
evora Creative Commons License 2005.12.06 0 0 15

Miles Davis önéletrajza.

 

Másodszorra is lenyűgöz ennek az embernek az élete. A könyv egy igazi enciklopédiája a mintegy négy évtized amerikai és európai jazztörténetének. Hihetetlen gazdag adattárról van szó, amelyben a korszak szinte minden fontosabb zenésze említést nyer, ami nem is csoda, hiszen ezekkel vagy „csak” közösen játszott Davis, vagy egyenesen ő fedezte fel őket. Az ő zenekaraiban tűntek fel olyan zenészek, mint Hancock vagy Williams, John McLaughlin, Chick Corea, Joe Zawinul, John Scofield, Dave Holland, Jack DeJohnette és még nagyon sokan mások. A könyv nyelvezete tele van tűzdelve a mesélő Davis saját emlékeire, élményeire, művészi vívmányaira folyamatosan visszatekintő, reflektáló zenész kiszólásaival, profán, olykor szókimondó stílusával.

 

mccheese Creative Commons License 2005.12.06 0 0 14
Nekem nagyon tetszik! Jó a szöveg, sokat lehet rajta nevetni. Nem misztifikálja a zenekart. Sok műszaki dolgot ír le, ami nekem kifejezetten tetszik.
A kivitele is nagyon szép, millió fotóval van tele, ami szintén feldobja. Részemről minden Floyd rajongónak csak ajánlani tudom! :o))) Tessék megemlíteni a hozzátartozók előtt...

mcc
Előzmény: süketkoma (10)
drnyulas Creative Commons License 2005.12.06 0 0 13

Otto Friedrich:Glenn Gould Változatok egy életre.

Élet&művek sorozat. Európa Kiadó

Előzmény: süketkoma (12)
süketkoma Creative Commons License 2005.12.06 0 0 12

OK. Te vagy az első :)

 

Dr Nyulas megmondhatná, Ő milyen GG könyvet olvasott, és mi volt róla a véleménye.

 

CsŐ!

Előzmény: AudiJo (11)
AudiJo Creative Commons License 2005.12.06 0 0 11

Szia Koma!

 

Félve nyújtogatom a kezem - én bejelentkeznék kölcsön be elolvasásra.

A hétvégén csalódás ért - kb 3 hete a könyvesboltba láttam G.G. :Gondolatok a muzsikáról c. könyvét otthon a könyvesboltban, de akkor nem volt pénzem az asszonynak meg mégsem azt akartam venni a szülinapjára. Hétvégére jött a pénz, na mondom meglepem vele magam, hát nem elvitték. Na, azért majd még keresem, hátha meg lesz karácsonyig.

P.S. a címére nem biztos, hogy jól emlékszem, de vmi hasonló rémlik. G.G. van a címlapon  és az általa kifejtett gondolatok vannak különböző zenékről, a rádióról, a lemezről, stb.

AJ

Előzmény: süketkoma (8)
süketkoma Creative Commons License 2005.12.05 0 0 10

Igen, a cikket én is olvastam. Csak elég drága a könyv.

 

MCC! Neked hogy tetszett?

 

CsŐ!

krizsi_l Creative Commons License 2005.12.05 0 0 9

Nem a könyvet, csak a könyvről megjelent cikket olvastam az imént

http://index.hu/kultur/klassz/floyd051205/

süketkoma Creative Commons License 2005.12.02 0 0 8

Az elébb emlegetett könyvet olvasom Gould-ról. Mindenkinek nagyon ajánlom, akár kölcsön is adom, ha végeztem vele.

És mit hallgatok: a Goldberg variációkat.

Egy csöpp idézet a könyvből:

 

"Bert felidézte egy viharos nap emlékét, amikor féltette fiát (Golud-ot), és ezért egy másik ladikkal kievezett a tóra megkeresni - és meg is találta, amint lendületes mozdulatokkal dirigált a csónakja orrán megtörő hullámoknak."

 

CsŐ!

süketkoma Creative Commons License 2005.11.25 0 0 7

Végre megkaptam ezt a könyvet:

Friedrich, Otto:
GLENN GOULD-VÁLTOZATOK EGY ÉLETRE
Kiadó: Európa Könyvkiadó, 2002

Már csak meg kell várni, míg megjön.

 

Nem csak zenei tartalmú könyvek olvasásáról szabad csak hírt adni! ;-)

 

CsŐ!

mccheese Creative Commons License 2005.11.25 0 0 6
Nick Mason: Inside out

mcc

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!