Keresés

Részletes keresés

Rhewa Creative Commons License 2008.02.10 0 0 1685
Igyekszem,bár valószínüleg eltart életem végéig.Hozzátok képest csak egy hétköznapi nő vagyok.Nem idézek filzófusokat,egyenletekkel sem akarok villogni,bár tudnék,csak az kell hozzá hogy lekapjam a polcról a természettudományi kislexikont és bepötyögjem a gépbe az x-eket meg az a és b variánsokat.Ezzel nem azt akarom  mondani,hogy mások ezt teszik,csak azt,ha én tenném nem magamat adnám.Lehet,hogy tévedek,s a hit,meg a vallás,amiről pár napja beszélünk,csak egy maréknyi hozzám hasonló "világtól elrugaszkodott"embernek számít.Mégis,ha a távcsövemen át a csillagokat vallatom,elfog valami csendes áhitat,egyfajta töretlen bizonyosság arról,honnan is jöttünk,kik is vagyunk valójában.Pár éve mikor egy egyszerű binokulárral megtaláltam az égbolton az Androméda galaxist,majd kibújtam a bőrömből,s legalább olyan elégedett voltam ,mintha a doktorimat védtem volna meg,ami persze nincs.Hosszú éjszakákon át kerestem,egy zseblámpával,és egy kezdetleges csillagtérképpel,sok-sok forró teával.Eltartott egy jó darabig,de sikerült.Csak egy halvány paca volt valahol a Pegazus-négyzet bal felső sarkától felfelé,sréhen balra.A kézi távcsövön nem lehet a rektaszcenziót és a deklinációt beállítani,statívom sem volt,de nem adtam fel,mert tudtam,hogy képes vagyok rá,meg fogom találni.Egyszerűen hittem benne.S valahányszor felnézek a csillagokra,nem azt érzem,milyen apró és jelentéktelen a létem hozzájuk képest,hanem azt,hogy egyetlen pillanatra valóban köztük jártam.Azóta van "igazi" távcsövem,be is tudom állítani és nagyon élvezem a csillagtúrákat,de az első felfedezés csodáját sosem fogom elfelejteni,mert az az én saját tapasztalatom volt.Nem másé,az enyém.Az én életemet gazdagította,és én fogom elmesélni az unokáimnak,mikor először fedezzük fel együtt ezt a csodálatos világot.Mert akár csupán anyagi,akár van mögötte valami több,tagadhatatlanul gyönyörű.
Előzmény: Törölt nick (1675)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.10 0 0 1684
"..vannak olyan Del-Amerikai torzsek amelyeknel semmilyen termeszetfelettiben valo hitet nem mutattak ki."

..És vannak olyan ausztrál törzsek, akik nem hisznek semmi természetfelettit, hanem nap mint nap tesznek olyat, ami NEKÜNK természetfeletti. NEKIK NEM AZ.
Miért is mondanának olyat, hogy hisznek valamiben, ami természetfeletti?? Ugyanez igaz lehet az általad említett dél-amerikai törzsekre is. Arról nem is szólva, hogy akik ILYEN életet élnek, még azt is tudják mire gondolsz éppen, úgy szívatnak szét ahogy akarnak... a sok idióta civilizált fehér embert..
Előzmény: darwinista (1677)
darwinista Creative Commons License 2008.02.10 0 0 1683
Nem de attol olvastam akik kozottuk elt evtizedekig.

KOmolyabbnak gondoltalak, tevedtem...
Előzmény: Rhewa (1681)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.10 0 0 1682
"No, hát jól láttam akkor én mégiscsak: elítéled az embert."

Hol ítéltem el? Pastézd ide lécci, némi kommenttel.

"Pedig hidd el, hogy mindenki a saját tudatossági szintjén azt csinálja, amit kell."

Természetesen. De ha már ítélkezést hoztad fel, egy tömeggyilkos ügyvédje EZZEL az indokkal hiába próbálja meggyőzni az esküdtszéket..

"..valamiképpen mindenki az "úton jár"

Valamiképpen mindenki "él", valóban.. :)
Előzmény: Barátocska :) (1679)
Rhewa Creative Commons License 2008.02.10 0 0 1681

Tán ott voltál,és saját két szemeddel meggyőződtél arról,hogy nincs semmifajta spiritualitásuk?

Másrészt mint említettem,a hit nem feltétlenül természetfeletti.Ha valaki lottózik a szerencséjében hisz{ha a valószínűségszámítás eme köznapi módon történő felhasználását lehet szerencsének hívni}.

Előzmény: darwinista (1677)
Rhewa Creative Commons License 2008.02.10 0 0 1680
Nem kértem,hogy vedd meg és hordjad,csak ,hogy vess rá egy pillantást!
Előzmény: Iván Gábor (1671)
Barátocska :) Creative Commons License 2008.02.10 0 0 1679
No, hát jól láttam akkor én mégiscsak: elítéled az embert. Pedig hidd el, hogy mindenki a saját tudatossági szintjén azt csinálja, amit kell. Ha agyal, akkor agyal (mint én), ha az igazságot keresi, akkor azt, ha megpróbál megszabadulni az elmétôl, akkor azt teszi, és még akkor sem jár tévúton, ha ragaszkodik az igazság definiálásához, mert ezen az úton fog majd rájönni, hogy nem lehet. Egy ideje már ebben "hiszek", valamiképpen mindenki az "úton jár". Legfeljebb több vargabetűvel, kitérővel, huppanókkal, de még ez is előnyére válhat, ha figyel.
Előzmény: Törölt nick (1678)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.10 0 0 1678
A legtöbben még mindig nem értik meg (még elmével sem), hogy az igazságot nem lehet definiálni, meghatározni. Ahogy kimondjuk, röngtön nem teljesértékű és érvényű igazság. Még a Mesterek sem igazak, csak közvetítik azt. Ezért nem ér sokat semmilyen okoskodás (ez se), semmilyen egyház (ig-é se), stb. Az igazság kimondhatatlan, örökérvényű és teljes.
Nem túl hízelgő az emberiségre nézve, hogy még annyira se képesek közvetíteni/megélni az igazságot mint egy virág, holott mindenek felett állónak képzeli magát... közben meg mindenféle elmének, egónak tetsző elméleteket gyártanak, és még a saját maguk által valamikor megélt igazságot se értékelik annyira, hogy azt a szeletet mindenségnek kikiáltva birtokolni próbálja azt... Tisztelet a kivételnek, kb. itt tart a "legcivilizáltabb" lény...
Előzmény: Barátocska :) (1676)
darwinista Creative Commons License 2008.02.10 0 0 1677
"Az ember eredendően spirituális lény,egyszerűen elemi igénye a hit.Az őskortól napjaink modern társadalmi rendszeréig mindenhol megtalálod a hit igényét."

Ennek csak az mond ellent, hogy vannak olyan Del-Amerikai torzsek amelyeknel semmilyen termeszetfelettiben valo hitet nem mutattak ki.
Előzmény: Rhewa (1667)
Barátocska :) Creative Commons License 2008.02.10 0 0 1676
:)
Előzmény: Törölt nick (1673)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.10 0 0 1675

Te egy nagyon értelmes nő vagy!!!

és ami az egész gondolkodáspdban tetszik, az az h összeáll valami koherens eleje-vége módon.

Előzmény: Rhewa (1667)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.10 0 0 1674
"..S ez maga Isten.Elég tudományos?"

Hát ha neked ez tudományos.. :)
Előzmény: Rhewa (1665)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.10 0 0 1673
"Azért ne ítéld el ennyire az embert."

Nem ítéltem el, csak tényt közöltem :)
Igazából viselkedésről van itt szó, nem magáról az emberről.

"Korlátok közé szorított tudatával kellene felfognia a felfoghatatlant"

Dehogy "kell". :) Nem kell. Csak könnyebb a bejáratott úthoz (lustaság) fordulni, mint a célravezetőbbhöz (ahogy yoda mondta annak idején: Luke: "a sötét oldal az erősebb?" Yoda: "Ugyan, dehogy. Csak könnyebb, fürgébb, csábítóbb.")

"..csoda, ha valaki egyáltalán eljut arra a pontra, hogy felismeri: tudata korlátozott, és elsôsorban azt kellene kitágítania."

Mármint hagynia kitágulnia. :)
Előzmény: Barátocska :) (1666)
Iván Gábor Creative Commons License 2008.02.09 0 0 1672

Már angolul is olvasható

Ez a nyers fordítása ennek:

vilagnezet.blog.hu/2007/05/18/altalanos_isten_definicioja_fejlesztett_

Kérem segítsetek tökéletesíteni! Köszönettel: IGe
Előzmény: nazuna (1668)
Iván Gábor Creative Commons License 2008.02.09 0 0 1671


Nem tudom kinek az inge, de nem az enyém. Húzd másra.

Előzmény: Rhewa (1667)
Rhewa Creative Commons License 2008.02.09 0 0 1670

Talán én vagyok az egyetlen,aki hisz valamiben?Mondanivalómnak nem az a lényege,hogy az öreg kaporszakállú ül egy felhőn lógatja a csülkeit,pipázik,s miközben Luciferrel a Teremtés tökéletlenségéről vitázik egy pohárka szaké mellett néha -néha lepillant,s jókat kuncog rajtunk  embereken.A hit nem feltétlenül vallás,s a vallás sem feltétlenül hit{lásd:álszent,bigott,maguknak is hazudó emberek,akik azért járnak templomba hogy önnön lelkiismeretüket megnyugtatva lerójják a penitenciát gyónás után,s azt hiszik ezáltal a mennybe jutnak.Meglehetősen gyermeteg elképzelés.Másokat meg azért fikáznak,mert nem teszik ugyan ezt.}Nyilván te is hiszel valamiben,ha másban nem,hát önmagadban.Ez sem kevesebb mint a vallás,hisz léted alapja,hogy elhelyezd magad valahol a világban,induviidumod megtalálása létfontosságú.Neked mindenképp.Pontosan ezért beszélek általánosságban,az megint más kérdés,hogy az általános irányból mely speciális esetre térek át.De ez hadd legyen a saját döntésem,hiszen a vita alapja pont az,hogy egymástól eltérő világképű elmék BESZÉLGETNEK egymással.

Ha pedig a spirituális szón akadtál ki keress rá jobbat.A tévhit,babona,áltudomány cimkéket eleve nem fogadom el,mert pejoratív értelműek,s azt sugallják,a spititualitás alsóbbrendü nézet.Túrd fel agyad rejtett fiókjait,s lepj meg egy eredeti gondolattal!

Előzmény: Leteremtő (1669)
Leteremtő Creative Commons License 2008.02.09 0 0 1669

 

  " Az ember eredendően spirituális lény,egyszerűen elemi igénye a hit "

 

  Maradjál egyes szám első személynél !!

Előzmény: Rhewa (1667)
nazuna Creative Commons License 2008.02.09 0 0 1668
Ha tanulmányozod a P-DOX-ot, akkor láthatod, hogy a minnél többféle vallás híve - ezt az alapító többször is nyiltan kijelentette.
Előzmény: Rhewa (1667)
Rhewa Creative Commons License 2008.02.09 0 0 1667

Az ember eredendően spirituális lény,egyszerűen elemi igénye a hit.Az őskortól napjaink modern társadalmi rendszeréig mindenhol megtalálod a hit igényét.Még a ruszkiknak sem sikerült kiirtani demagógiájukkal az emberekből ezt az igényt.Ha az emberektől elveszed a hitüket,nem sok minden marad ami EMBERRÉ teszi őket.Az amerikai benszülöttek: akár az ún.indiánok,akár a dél-amerikai törzsek máig ellenállnak a materializmisnak,számukra a spiritualitás életforma.Az afrikából behurcolt feketék is a hitrendszerükre támaszkodva élték túl a rabszolgaságot,azt semmilyen korbács nem tudta elvenni tőlük,sőt a katolikus hitrendszert prímán ötvözték saját vallásukkal,s ettől az igazán különleges és eredeti lett.S ez még napjainkban is megtalálható az afroamerikai közösségekben.Ők tényleg örvendeznek,zenei formába öntött imáik a spirituálék,gospelek valóban emelik a lelket,nem a földi pokolról és a vezeklésről szólnak,hanem a valódi szeretetről,hitről.

Senki sem lesz attól boldogabb,nem lesz teljesebb az élete,ha mások hitét próbálja kiirtani.Hívők és ateisták prímán megférnek egymás mellet,ha kellő intelligenciával rendelkeznek,s nem próbállják mindenáron elfogadtatni saját világképüket a másikkal.Megértés,türelem,tolerancia,empátia,sok-sok szeretet,nyitott elme és némi nagyvonalúság kell csak hozzá.Ettől függetlenül nagyon jó kis vitapartikat lehet rendezni a témában,míg annak célja nem a meggyőzés,hanem hogy megoszd a gondolataid másokkal.S ez sem más mint belső igény.

Előzmény: Iván Gábor (1648)
Barátocska :) Creative Commons License 2008.02.08 0 0 1666
Azért ne ítéld el ennyire az embert. Korlátok közé szorított tudatával kellene felfognia a felfoghatatlant, és már az is egy csoda, ha valaki egyáltalán eljut arra a pontra, hogy felismeri: tudata korlátozott, és elsôsorban azt kellene kitágítania.
Előzmény: Törölt nick (1664)
Rhewa Creative Commons License 2008.02.08 0 0 1665
A világ melyben élünk egyáltalán nem 3D-s,lineáris  és kauzális,csak annak látjuk.Valójában multidimenzionális,morfognetikus tér.S ez maga Isten.Elég tudományos?
Előzmény: Törölt nick (1664)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.08 0 0 1664
"Isten teremtője meg.."
Csak az ember olyan balga, hogy azt képzeli, hogy mindennek van eleje és vége. Állandóan korlátok közé akar szorítani mindent, hogy elméje meg/fel tudja fogni. Egója határtalan ostobaságával be akarja zárni a virág-zást egy dobozba.

"Lehet-e Istent tudományosan definiálni"
Lehet-e istent tudományosan tagadni?
Iván Gábor Creative Commons License 2008.02.05 0 0 1663
mesékben elfér
Előzmény: a szektapolyáca (1661)
a szektapolyáca Creative Commons License 2008.02.03 0 0 1661

és kizárod azt, hogy van olyan isten aki a világot teremtette?

 

Előzmény: Iván Gábor (1660)
Iván Gábor Creative Commons License 2008.02.03 0 0 1660
Az Isteneket az emberek teremtették.

Előzmény: PelikánJózsef (1658)
socr Creative Commons License 2007.12.20 0 0 1659
PelikánJózsef Creative Commons License 2007.10.19 0 0 1658

Ennél kb 1000-szer több találmány és elmélet bukott el annak ellenére, hogy a többség azokat is elvetette, tehát a többség ellenkezését én nem venném garanciának arra, hogy helyes egy ötlet.

 

Átolvasva a magyarázataidat sehol nem fejtetted ki, hogy Isten miért nem lehet személy. Isten egy kitalált személy csakúgy mint Harry Potter. Mindkettő "létezik" az emberek fejében.

 

Ha elfogadjuk a szoftver-mém analógiát akkor a mém hardvere az emberi agy (a szoftver hardvere a hardver), vagyis kizárólag abban a világban tud élni. Ha egy számítógépes játék egy szereplőjére (amely cselekszik, fut, lő, mittudomén) mondhatjuk, hogy személy, akkor az emberi agyakban jelenlévő istenre is mondhatjuk, a személy szó általános használata szerint. Na jó, legyen karakter.

 

Az ateisták és a hívők közötti véleménykülönbség abban áll, hogy ez a személy a valóságban is létezik (hívők), vagy csak vitrtuálisan az emberi agyakban (ateisták).

 

A nem istenhit jellegű vallásokban a felsőbb erő vagy törvény (pl a tao) nem cselekszik vagy reagál az emberek bűneire. Ezért következetesen nem is hívják Istennek. A tudományt is tekinthetjük ilyen vallásnak, abban különbözik a többitől, hogy ez a legnagyobb olyan hitrendszer amelynek részei (pl a termodinamika a kémiával, az evolúcióval vagy az áramlástannal) összhangban vannak egymással. A tudomány nevű vallás szertartásai a kísérletek, melyek akkor felelnek meg a dogmáknak, ha más "papok" által is megismételhetők, és a tudomány "kegytárgyaival" (műszerek) vizsgálhatók.

 

A tudomány egy szekta volt Darwin előtt és korában, ugyanis a keresztény hitből vált ki, miután fokozatosan egymás után elutasította a keresztény egyház hittételeit (pl a világ teremtését).  Darwin pap volt (akárcsak Stirling) ugyanis a tudományt akkoriban az egyházi tanintézményekben lehetett főleg művelni. A kereszténység is szekta volt a Krisztus és Nagy Konstantin közötti időszakban, ami a zsidó vallásból vált ki, ami szintén egy szekta volt Ekhnaton és Mózes korában. A kereszténység megdöbbentően sok elemet vett át közvetlenül is az ősi egyiptomi vallásból (nem csak a zsidó valláson keresztül), amelyből többek között az asztrológia, a Mithras-izmus és az ókori Hellasz vallása is ered. A kőkori egyiptomi vallás pedig nem más mint az egyiptomi papok (tudósok) csillagászati megfigyeléseinek konyhanyelvre való lefordítása (erre nekik mezőgazdasági célokból volt szükségük). Úgy magyarázták el az ókori birkapásztoroknak a csillagok mozgását, hogy megszemélyesítették őket istenként. Tehát többezer éve szintén tudomány volt csak közben sokáig vallást (és bizniszt) csináltak belőle.

 

Ezért nem jó a "logikátlan" szó használata az isten definíciódban, hanem a meghaladott logika a helyes, mert párezer éve a tudomány (vallás) állása szerint úgy hitték, Isten teremtette a világot, jelenleg pedig úgy hisszük, hogy nem.

Előzmény: Iván Gábor (1657)
Iván Gábor Creative Commons License 2007.10.19 0 0 1657
Előre is köszönöm a népszerűsítést.

Mennyi találmány és új elmélet nem lenne ma, ha a feltaláló, kidolgozó a többség véleményére adott volna valamit?

Amikor a többség elfogad valamit, akkor az már kiforrott dolog és nem úttörő új dolog.

Előzmény: Törölt nick (1654)
Iván Gábor Creative Commons License 2007.10.19 0 0 1656
Mivel én dolgoztam ki, illik tudnom.

Előzmény: PelikánJózsef (1655)
PelikánJózsef Creative Commons License 2007.10.19 0 0 1655

"Az általános Isten 100%, hogy nem egy személy.

tuti"

 

Ezen érvek előtt meg kell hogy hajoljak.

 

 

Előzmény: Iván Gábor (1643)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!