Keresés

Részletes keresés

Carnuntum Creative Commons License 2021.03.31 -1 0 703

A gyöknyelvészet az egyetlen tudományos kiindulási alap, az emberi nyelv kifejlődésének elméletére, hiszen a beszéd az embei értelem bizonyítéka, mégpedig az emberi logika beszéddé fogalmazása miatt. Az ősnyelvnek leíró jellegűnek kellett lennie, amely minden erzékszervre ható tapasztalásokból táplálkozott, nyilvánvalóan egy szűkebb szókincsből kibővűlve, képzetlen alapszavakból - gyökökből képzőkkel és zárhangokkal új szavakat előállítva. A hajlító nyelvek éppen ezért, csak már ebből az alapnyelvből alakulhattak tovább.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (701)
Carnuntum Creative Commons License 2021.03.31 -1 0 702

A finnugrista a télapóban hitt, egy nem finnugrista meg a Mikulásban. Aztán megismerkedik később azzal, hogy mi a valóság a mi meséinkből és mi az a kevés igazságmorzsa a finnugristákéból.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (701)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2021.03.31 -4 0 701

Egy átlagos óvodás még hisz a Télapóban (Mikulásban stb.),

egy átlagos finnugrista már nem annyira :-P

 

Sok-sok ezer hozzászólással sem fogod tudni kompenzálni egyetlen normálisan -- tudományos igényességgel -- megírt cikk hatását. Dilettánsként akár 100 évig is győzködheted a laikusokat, csak éppen az impact factor-od továbbra is 0 marad.

 

Ezen érdemes elgondolkodni...

Előzmény: Carnuntum (700)
Carnuntum Creative Commons License 2021.03.31 -1 0 700

De igen, gyöknyelv. Kb. egy óvodás is megérti, hogy mi a fogalmi kapcsolat a fog és a fog között. Csak a finnugristáknak nem megy.

Előzmény: savaz (691)
Carnuntum Creative Commons License 2021.03.31 -1 0 699

Itt a mozdulat hasonló, csak ellentétes. Az egyik egy kifelé hajló (hajító - hajtó - héjtól kifelé eső) mozdulat, a másik egy befelé. Egy távolító és egy közelítő. Ha valami vetemedik, az elválik...

 

Nem érted saját nyelved logikáját.

Előzmény: savaz (696)
savaz Creative Commons License 2021.03.30 -7 1 696

Zaicz 2006:

fed [1211 tn., 1372 u.] Ősi, finnugor kori szó, vö. vogul pänt- ’becsuk’, osztják pent- ’befed, bezár (ajtót)’, zürjén pId-’becsuk, bezár’, votják pod- ’ugyanaz’. A szó a finnugor alapnyelvben *pent - ’becsuk, bezár’ alakban élhetett. A finnugor *nt > magyar d szabályos hangváltozásra vö. lúd, véd. Fontosabb származékai: fedés [1372 u.], fedez [1416 u.], fedezet [1416 u.], fedetlen [1585], fedezetlen [1624], fedezék [1837]
  

 

 

vet [1131–1141 tn., 12. század vége] Bizonytalan eredetű, esetleg ősi, finnugor kori szó, vö. cseremisz üe-, wüe-’(magot) vet, elvet’, mordvin vide- ’ugyanaz’. A finnugor alapalak *että- ’dob, hajít, vet’ lehetett. Az egyeztetés hangtanilag több szempontból is kifogásolható. Az ige gyakran szerepel különféle igekötőkkel, és jelentéstanilag nagyon gazdag használatú (vö. elvet, kivet, megvet, összevet). Némely esetben jelentésfejlődésére a kapcsolódó igekötő hatott. A vet gyakori idiomatikus szerkezetekben is, vö. asztalt vet, szemét veti valakire [1372 k.], számot vet valamivel [1416 u.]. Származékaira vö. vetés [1265 tn.], vetődik [1372 u.], vetemény [1416 u.], vetetlen [1495 e.], vetél [1544], vetület [1850], vetít [1858], hozzávetőleg [1829].

 

   

Minek nézegeted azt az etimológiai szótárat, ha nem érted? A vet a becsuk, bezárból jön, a vet meg a dob-ból, a hasonló hangalak ellenére továbbra sincs semmi közük egymáshoz. A magyar nyelvben egyáltalán nincs ilyen szabály. hasonló hangalakú szavak jelenthetnek teljesen mást, míg eltérő hangalakok jelenthetik ugyanazt.

Előzmény: Carnuntum (694)
Carnuntum Creative Commons License 2021.03.30 -1 0 694

FED (VÉD) - VET

 

Fedni, fedezni, védeni - ellentétesen, de ugyanolyan mozdulat, mint VET (ÜT)-ni, VÉT-eni (elvéti, elveti a sulykot).

 

 

Pattint - Pottyant - Pátyol  - páhol (hangutánzók, de kemény és lágy változata is van)

 

Vet - üt - vét

 

Fed - fedez - véd - valamit felfog (takar) értelemmel (fátyol, pólya, fal, palást, pást)

 

-----

 

FED - FOG kapcsolata:

 

fedő, záró mozdulat (a szájban lévő fogaknál is, ahogyan szétfakasztják, szétrepesztik az ételt)

 

FOG - FOGNI - FOGOLY

 

 

-----

 

MESZ:

 

fed – ‘takar, leborít, véd’. Származékai: fedés, fedő, fedetlen, fedez, fedezés, fedezet, fedezetlen, fedezék. Ősi örökség a finnugor korból: vogul pent (‘becsuk’), osztják pente (‘beföd’), votják pod (‘bezár’). A szóeleji p f hangfejlődés szabályos, lásd fal, fakad, fél, fog stb., hasonlóképp a nt d, lásd lúd. Lásd még fedél, födém.

 

 

fakad – ‘‹növény› nőni kezd, ‹virág› nyílik’; ‘előbuzog, kiömlik’: forrás fakad; ‘‹személyből erős érzelemmel valami› kitör’; sírva fakad, dalra fakad. Származékai: fakaszt, fakadozik. A fak- tő finnugor eredetű: vogul pakmant (‘megreped’), osztják pakemta (‘felfakad’), finn pakkua (‘megreped’). Az ősi finnugor tő alighanem hangutánzó eredetű, a buggyanó, pukkanó hangot imitálja, amely a kirepedést, kifakadást gyakran kíséri. A -d devervális igeképző. A szóeleji p f hangfejlődés

 

 

fog2 – ‘harapásra, rágásra való csontszerű képződmény a gerincesek szájában’; ‘tárgy peremén kiálló rész’: fűrészfog, kerékfog (fogaskerék). Származékai: fogas, fogaz, fogazat, fogatlan, fogzik, fogzás, fogász, fogászat. Ősi örökség a finnugor korból: vogul ponk, mordvin pev, finn pii (‘fog’). A szóeleji p f megfelelés szabályos, lásd fal, fazék, fél stb. szabályos, lásd fal, fazék, fél, fog stb. Lásd még faggat, fekély.

 

fog1 – ‘kézbe vesz, kézzel tart, kézzel megragad’; ‘zsákmányul ejt’; ‘hat’: nem fog rajta a szó; ‘ért’: fog az agya; ‘‹mosáskor› fest, foltot hagy’. Származékai: fogás, fogat, fogság, fogda, fogdos, fogódzik, fogó, fogós, fogható, foghatatlan, fogócska, fogantyú, fogékony, fogékonyság. Ősi örökség az ugor korból: vogul pugi (‘megfog’). A szóeleji p f megfelelés szabályos, lásd fal, fazék, fél stb. Lásd még fogad, fogalom, fogan, fogamzik, foglal, foglár, fogoly.

 

Előzmény: Carnuntum (692)
Carnuntum Creative Commons License 2021.03.30 -1 0 692

PÁHOL - PÁTYOL - FÁTYOL - FEDD - FEGYELMEZ

 

Szerinted miért puha amit páholnak? :))))))

 

Ha sokszor erősen fed egy ló, akkor fedez.

 

Ha fel fedsz - fedezel, valamit, akkor leleplezed a kilétét.

 

Ha megfeddnek, akkor tettlegesen, vagy verbálisan ütlegelnek.

 

Ha fegyelmeznek, akkor rendszerűen megfeddnek.

 

A fegyver rendeltetésszerű fedezéket (védelmet) nyújtó és feddő, kettős funkciójú - védekező és támadó eszköz. fegyelmező, páholó, pátyolgató.

 

A Pólya fed.

A Fátyol fed.

A Folt fed.

 

A fedd ige korai és valószínűleg eredetibb fegy alakjának származéka -elem névszóképzővel (mint pl. sérelem). Legkorábbi jelentése ennek megfelelően ‘feddés’ volt, ebből lett előbb ‘fegyelmezés’.

 

FÁTYOL - PÁTYOL: mindkettő fed, takar és egy eredetű.

 

A fedd értelmű - fegy/fágy elavult önálló szavunk volt, amiből a fegyver, fegyelmez stb. szavunk ered.

 

fágy (‘rétegesen elrendez’) igéből való -l deverbális névszóképzővel (mint pl. lepel), és így rokona a patyolat szónak is.

 

https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-magyar-etimologiai-szotar-F14D3/f-F2003/fatyol-F205F/?list=eyJmaWx0ZXJzIjogeyJNVSI6IFsiTkZPX0xFWF9MZXhpa29ub2tfRjE0RDMiXX0sICJxdWVyeSI6ICJmXHUwMGUxdHlvbCJ9

 

 

Előzmény: savaz (684)
savaz Creative Commons License 2021.03.30 -3 1 691

Nem mert rengereg szónak van nak különböző eredetű rokon értelmű párjai. Továbbra sem kötelező egy tőről fakadniuk, meg a magyar továbbra sem gyöknyelv.

 

Ember, manus, pasi, csávó ürge, muksó etc.

Előzmény: Carnuntum (688)
Carnuntum Creative Commons License 2021.03.30 -1 0 688

Legkorábbi jelentése ’csűr, pajta; raktár’ volt,

 

Még most sem gyanús? :)))))

Előzmény: savaz (684)
savaz Creative Commons License 2021.03.30 -3 1 684

 

páhol [1758] Hangutánzó eredetű szó, melynek hangalakja a tompa, nagy felületű ütés zaját jeleníti meg. Korábbi alakja az azonos jelentésű páhog volt [1612]; ma a páhog ’liheg’ jelentésben él a népnyelvben. A szótő összefügg a pohos, puha melléknevek tövével. A szóvégi -l és -g gyakorító igeképző. Ma leginkább az elpáhol igekötős igében fordul elő. Ritkán használatos szó.

   


páholy [1704] Ismeretlen eredetű. Legkorábbi jelentése ’csűr, pajta; raktár’ volt, ebből alakult ki névátvitellel a mai
köznyelvi ’a nézőtéren fallal elkerített hely’ [1830] jelentés a nyelvújítás korában. A ’szabadkőművesek legkisebb
szervezeti egysége’ [1872] jelentés a német
Loge ’páholy, szabadkőműves-páholy’ tükörfordítása.

Előzmény: Carnuntum (682)
Carnuntum Creative Commons License 2021.03.30 -1 0 682

FIÓKA - FÁGY -PÁTY

 

Pátyolgat: fed takar,

 

ám fegyelmezve: fedd, jól betakar!!!!!

 

 

 

páhol – ‘üt, ver’. Hangutánzó szó a pohos, puha rokonságából.

 

páholy – Ismeretlen eredetű szó.

 

:)))))))

 

 

fátyol – ‘áttetsző, könnyű kelme’. Származékai: fátyolos, fátyoloz, fátyolozott. Eredetére kétféle magyarázat is van. Vagy annak a sok nyelvből ismert szónak köszönheti létét (pl. olasz fazzuolo, román fachiol, szlovák fateľ), amely a latin faciale (‘verítéktörlő arckendő’) szóra, a facies (‘arc’) származékára megy vissza; vagy a nyelvjárási fágy (‘rétegesen elrendez’) igéből való -l deverbális névszóképzővel (mint pl. lepel), és így rokona a patyolat

Előzmény: Carnuntum (679)
Carnuntum Creative Commons License 2021.03.30 0 0 680
Előzmény: Carnuntum (679)
Carnuntum Creative Commons License 2021.03.30 -1 0 679

Mire kell ügyelni a fiakkal, fiókákkal kapcsolatban?

 

FIGYELNI

 

FEGYEL(mez)NI

 

FEDNI

 

FEDDNI

 

figyelem – ‘a tudat ráirányítása valamire’; ‘óvatosság’; ‘előzékenység’. Származékai: figyelmes, figyelmez, figyelmeztet, figyelmetlen, figyelmesség, figyelmetlenség; figyel. Vitatott eredetű szócsalád. Mivel a 19. századig csupán a ~ és származékai ismeretesek, ez lehet a család alapja, a figyel pedig utólagos elvonás; ez esetben a ~ a fegyelem alakváltozata. Az ‘odafigyel’ és ‘megfedd’ jelentésköre nem esik messze egymástól, a latin animadvertere ige pl. mindkét jelentést hordozza; továbbá a figy- és fegy- tőalak mindkét szó alakjaiban jó ideig szabadon váltakozott. Más meggondolás szerint mégis, késői felbukkanása ellenére is a figyel ige az alapszó, amely deverbális -m képző révén (mint pl. álom, öröm) lesz ~’; maga a figyel a fülel alakváltozata volna. Ez a nézet kevésbé meggyőző.

 

 

 

 

Előzmény: Carnuntum (678)
Carnuntum Creative Commons License 2021.03.30 -1 0 678

Így pedig elérkezünk a fegyelmez szó eredetéhez is.

Előzmény: Carnuntum (677)
Carnuntum Creative Commons License 2021.03.30 0 0 677
Előzmény: Carnuntum (676)
Carnuntum Creative Commons License 2021.03.30 -1 0 676

 

Miért hagyod ki?

 

 

vagy a nyelvjárási fágy (‘rétegesen elrendez’) igéből való -l deverbális névszóképzővel (mint pl. lepel), és így rokona a patyolat szónak is.

 

https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-magyar-etimologiai-szotar-F14D3/f-F2003/fojt-F217F/

 

 

A páldáim tekintetében pedig kétségtelenül a pátyolhoz van köze!

 

FIÓKA - FÁGY -PÁTY

Előzmény: savaz (675)
savaz Creative Commons License 2021.03.30 -2 1 675

fátyol [1250 k.] Olasz, közelebbről északolasz jövevényszó, vö. olasz nyelvjárási faciňla, faciňl, olasz fazzuolo: ’gyapjú- vagy selyemkendő; palást’. Az olasz szó forrása a késői latin faciolum ’kis kendő’, ami a latin facies ’arc’ származéka. Az olasz č > magyar ty hangváltozás szokatlan.

      

 

 

fagy [1405 k.] Ősi, finnugor kori szó, vö. vogul p#l- ’megfagy’, osztják poj ’vastag jégréteg’, p%jät- ’fagy, megfagy’,
mordvin
palo- ’ég; fázik, megfagy’, finn pala- ’ég, lángol’, palale- ’fázik, fagy’, lapp buolle- ’ég’, buolâš ’fagy’. A
finnugor *
pala ’fagy, megfagy’ igenévszó lehetett. A szó belseji finnugor *l > magyar gy hangváltozás szabályos, vö.
meggy. A rokon nyelvi megfelelők ellentétes ’ég; fagy’ jelentései azzal magyarázhatók, hogy a nagyon hideg és a nagyon forró hasonló fiziológiai érzetet kelt. Szavunk máig megőrizte igenévszói jellegét. Származékai fagyás [1560 k.], fagyaszt [1786], fagyos [1517 tn. (?), 1560 k.], fagyoskodik [1577].
       

 

 

    

 

fal2 [1372 u.] ’függőleges síkú épületelem’ Ősi, finnugor kori szó, vö. osztják p%l ’halfogó rekeszték’, finn pato ’gát’, lapp buođđo ’gát, töltés; halfogó rekeszték’. A szó a finnugor alapnyelvben *pa’ugyanaz’ alakban élhetett. A finnugor szó belseji *hang folytatása a magyarban l, vö. alszik, nyél. A rokon nyelvi adatok szerint a szó eredeti jelentése ’halfogásra alkalmas eszköz’ lehetett, ez a jelentés azonban a magyarban elavult. A ’vesszőfonadékból készült halfogó rekeszték’ jelentésből hasonlóságon alapuló névátvitellel jött létre a ’<kezdetben vesszőfonatból, majd erősebb anyagokból készült > függőleges térhatároló építmény’ jelentés. Hasonló jelentésváltozás követhető nyomon a németben is, vö. német winden ’fon’ > Wand ’fal’. Származékok: falas [1416 u.], falaz [1587]. A falaz származék ’bűnténynél segédkezik, cinkos módon segít valakinek’ jelentése az argóban alakult ki. Hasonló, átvitt értelmű jelentése alakult ki a címszónak a falhoz állít ’sarokba szorít’ és a falból dolgozik ’látszatmunkát végez’ szószerkezetekben.     

   

fiók [1522 tn., 1602] Származékszó, alapszava a fiú fi alakváltozata, -ók végződése kicsinyítő képzőbokor, alaktani
felépítésére vö.
csimbók. A ’fiú; valamely állat kicsinye, madárfióka’ jelentések az alapszóból levezethetők. A mai
köznyelvi jelentések mint ’rekesz; nagyobb intézmény kihelyezett részlege’ jelentések tárgyi hasonlóságon alapuló
névátvitellel jöttek létre. Származéka a
fiókos [1654]. A horvát-szerb fioka, a szlovák régi nyelvi, nyelvjárási fiok ’fiók’ a magyar szó átvételei.

Előzmény: Carnuntum (670)
Carnuntum Creative Commons License 2021.03.30 -1 0 674

Ja, az ősmagyar pulit majd a németektől véve nevezzük el! :)))))

 

Javaslom, hogy a kuvasz nevével kapcsolatban tanulmányozd a kuvad/kovad egykori szavainkat.

Előzmény: savaz (667)
Carnuntum Creative Commons License 2021.03.30 -1 0 672

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=157868085&t=9245456

 

 

Vedd észere, hogy mennyi nemzetközi szó van, aminek rendre van hivatalosan is fu eredetű rokonszava!!!! :)))))

Előzmény: savaz (667)
Carnuntum Creative Commons License 2021.03.30 0 0 671
Előzmény: savaz (668)
Carnuntum Creative Commons License 2021.03.30 -1 0 670

FIÚ - FIÓKA - FIÓK

PUJA

 

Jelentése: a fiókákat igyekszünk fedni, védeni, pólyálni takarni, pátyolgatni!!!!

 

Patyolat

Fátyol

Palástol

Pólya

Falaz

Fiók

 

fágy (‘rétegesen elrendez’)

FEGY (ELMEZ) 

FEGY-VER

 

 

 

A palást, pázsit, pást szó is a fedéssel és elválasztással van kapcsolatban. Nem idegen eredetű, csak nemzetközi.

 

 

fegyelem – ‘közösségben fenntartott rend’; ‘rendszeresség, mértéktartás cselekvésben, magatartásban’. Származékai: fegyelmez, fegyelmi, fegyelmezetlen, fegyelmezetlenség. A fedd ige korai és valószínűleg eredetibb fegy alakjának származéka -elem névszóképzővel (mint pl. sérelem). Legkorábbi jelentése ennek megfelelően ‘feddés’ volt, ebből lett előbb ‘fegyelmezés’, majd maga ‘a megkívánt rend’ értelme. A nyelvújítás korában a kikövetkeztetett fegy- tőből alkották a fegyenc szót, majd összetételek első tagjaként a büntetés-végrehajtás jelentéskörébe illesztették: fegyház, fegyintézet, fegyőr. Lásd még figyelem.

 

https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-magyar-etimologiai-szotar-F14D3/f-F2003/fegyelem-F2078/?list=eyJmaWx0ZXJzIjogeyJNVSI6IFsiTkZPX0xFWF9MZXhpa29ub2tfRjE0RDMiXX0sICJxdWVyeSI6ICJmZWd5In0

 

patyolat – ‘finom fehér lenvászon’: patyolatfehér; ‘‹melléknévként› tiszta fehér, hibátlan, makulátlan’: patyolat bőr. Vitatott eredetű szó. Vagy deverbális névszói származék a pátyol igéből, amely esetben a pólyáláshoz használt fehér vásznat jelentette, vagy a fátyol szóból ered.

 

https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-magyar-etimologiai-szotar-F14D3/p-F3534/patyolat-F3662/?list=eyJmaWx0ZXJzIjogeyJNVSI6IFsiTkZPX0xFWF9MZXhpa29ub2tfRjE0RDMiXX0sICJxdWVyeSI6ICJmXHUwMGUxdHlvbCJ9#Lexikonok%5ESzT-ETIM-patyolat

 

 

FAL, (1), fn. tt. fal-at. Szilárd, tömör anyagból, különösen kőből, téglából, gerendákból stb. öszveillesztett, rakott épitmény, melynek magassága aránylag jóval nagyobb, mint szélessége, s valamely térnek keritésére, elzárására, elválasztására szolgál. Főfal, mórfal, téglafal, sápfal, sövényfal, fenékfal, utczafal, kerítésfal, olaszfal. Négy fal, négy szem közt sok történik. (Km.) Falra borsót hányni. (Km.) Falra mászni. (Km.) Falat rakni, vonni, vakolni, meszelni. Azért nem verem falba fejemet. (Km.) Nem hagyja magát faltól (km.), azaz nem huzódik fal mögé, mint a rosz tanuló vagy rosz harczos. Átv. ért. akadály, elválasztó eszköz. Lerontani a falakat, melyek gátolják honi iparunkat. Származékai: falas, falaz stb. A fel szóval azonos, egyébiránt rokonnak tekinthető vele a szanszkrit val vagy vall (fed, tart, támaszt), latin vallus. Lehet vál is, mintegy: választó.

https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-a-magyar-nyelv-szotara-czuczorfogarasi-55BEC/f-5D3CF/fal-1-5D544/?list=eyJmaWx0ZXJzIjogeyJNVSI6IFsiTkZPX0xFWF9MZXhpa29ub2tfNTVCRUMiXX0sICJxdWVyeSI6ICJmYWwifQ

fiú – ‘hímnemű gyermek’; ‘valakinek a fiúgyermeke’: fia, fiam. Származékai: -fi, fiús, fiacska, fiúcska, fiadzik, fial, fiúcska, fiúsít, fiúzik. Ősi örökség a finnugor korból: votják pi, cseremisz pi, mordvin pijo, finn poika, észt poeg (‘fiú, fia)’. A szókezdő f szabályos fejlemény (lásd fa, fazék stb.); a fiú–fia alakpár a bíró–bírák, borjú–borjak stb. tőtípust idézi. Lásd még férfi, férj, fiatal, fickó, fiók, fióka, fivér, iafia, ifjú.

https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-magyar-etimologiai-szotar-F14D3/f-F2003/fiu-F213A/?list=eyJmaWx0ZXJzIjogeyJNVSI6IFsiTkZPX0xFWF9MZXhpa29ub2tfRjE0RDMiXX0sICJxdWVyeSI6ICJmaVx1MDBmYSJ9

fiók – ‘asztal vagy szekrény kis ládaszerű, kihúzható része’; ‘nagyobb intézménynek helyi részlege’: bankfiók. A fiú kicsinyítő képzős alakja, azonos a fióka szóval, s korábban vele azonos értelemben is használták. A ma általános konkrét jelentés a korábbi ládafia, asztalfia alakok kicsinyített ládafiók, asztalfiók változatainak második eleméből önállósult.

https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-magyar-etimologiai-szotar-F14D3/f-F2003/fiok-F2121/?list=eyJmaWx0ZXJzIjogeyJNVSI6IFsiTkZPX0xFWF9MZXhpa29ub2tfRjE0RDMiXX0sICJxdWVyeSI6ICJmaVx1MDBmM2sifQ

fal1 – ‘‹mohón› eszik’; ‘nagy mennyiségben, gyorsan fogyaszt’: falja a könyvet, falja a kilométereket. Származékai: falás, falat, falatozik, falatozó, faldos, falánk, falánkság. Ősi uráli örökségünk: vogul, osztják pól, finn pala (‘falat’), szamojéd pálle (‘felfal’). A szóeleji p f hangfejlődés szabályos, lásd fazék, fél, fog stb. Lásd még falka, foldoz, folt.

https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-magyar-etimologiai-szotar-F14D3/f-F2003/fal1-F202A/?list=eyJmaWx0ZXJzIjogeyJNVSI6IFsiTkZPX0xFWF9MZXhpa29ub2tfRjE0RDMiXX0sICJxdWVyeSI6ICJmYWwifQ

fal2 – ‘ház vagy helyiség oldalait határoló felület’. Származékai: falas, falaz, falazat. Ősi örökség az ugor korból: osztják pol (‘halfogó rekeszték’). A rokonnyelvi megfelelők vesszőfonatos halászati eszközöket jelentenek. A szó előbb a sárral kitapasztott vesszőfonadékra mint kezdetleges házfalra vonódott át, majd felvette mai, általánosabb jelentését az épülethatároló felület anyagától függetlenül. Hasonló jelenséget találunk a német Wand (‘fal’) esetében, amely a winden (‘fon’) ige származéka.

https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-magyar-etimologiai-szotar-F14D3/f-F2003/fal2-F202B/?list=eyJmaWx0ZXJzIjogeyJNVSI6IFsiTkZPX0xFWF9MZXhpa29ub2tfRjE0RDMiXX0sICJxdWVyeSI6ICJmYWwifQ

fátyol – ‘áttetsző, könnyű kelme’. Származékai: fátyolos, fátyoloz, fátyolozott. Eredetére kétféle magyarázat is van.

vagy a nyelvjárási fágy (‘rétegesen elrendez’) igéből való -l deverbális névszóképzővel (mint pl. lepel), és így rokona a patyolat szónak is.

https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-magyar-etimologiai-szotar-F14D3/f-F2003/fatyol-F205F/?list=eyJmaWx0ZXJzIjogeyJNVSI6IFsiTkZPX0xFWF9MZXhpa29ub2tfRjE0RDMiXX0sICJxdWVyeSI6ICJmXHUwMGUxdHlvbCJ9

Előzmény: Carnuntum (658)
savaz Creative Commons License 2021.03.30 -3 1 668

Korrigálom magam:

Zaicz 2006:

pulya [1525 k.] ’gyermek’ Bizonytalan eredetű, talán román jövevényszó magyar nyelvi képzéssel, vö. román pui ’csirke; állat kicsinye, fióka; sarj, hajtás; kisgyerek’. A román szó a népi latin *pulleus, *pullius ’kölyök, csikó’ főnévre vezethető vissza, ami a latin pullus ’állat kicsinye; csirke; csikó’ folytatása. A szó eredeti hangalakja *pul’ lehetett. A szóvégi a vagy kicsinyítő képző vagy pedig megszilárdult birtokos személyjel. A képzőre vö. anya és apa szavainkat. A pulya elsőként a melléknévi ’kicsiny, apró’ jelentésben adatolható, mely névátvitellel alakulhatott ki az eredeti ’gyermek’ jelentésből. A pulya főnévi ’gyermek’ jelentése [1565] elsősorban nyelvjárásainkban használatos, de a köznyelv is ismeri.

pulyka [1589–1591] Származékszó, a hangutánzó eredetű puly állathívogató szó [1817] -ka kicsinyítő képzős alakja.

A pulyka házi tenyésztése Közép-Amerikából terjedt át Európába a 16. század első felében.

 

Ez is ősmagyar állat ugye?

Előzmény: Carnuntum (666)
savaz Creative Commons License 2021.03.30 -3 1 667

Zaicz 2006:

puli [1765] Bizonytalan eredetű. Talán német jövevényszó, vö. felnémet pu’q ’uszkár’. Ez a német Pudelhund ’uszkár, egy fajta göndör szőrű kutya’ összetételre vezethető vissza. Végső forrása azonos pudli szavunkéval. Az ’uszkár’ > ’puli’ jelentésváltozás a két kistermetű kutyafaj külső jegyei, a hosszú, gubancolódásra hajlamos, legtöbbször fekete színű szőrzet hasonlósága alapján jöhetett létre. A puli valószínűleg nyugatról kerülhetett hozzánk a 18. században főként pásztorkutyaként. A kutya német eredetére utal a nyelvjárási ëstreiber ’puli’ (tulajdonképpen ’ausztriai’) elnevezés. A ma jellegzetesen magyar kutyafajtaként ismert puli elnevezését a német és az angol is a magyarból kölcsönözte. Az átvételre vö. német Puli, angol puli: ’puli’. A horvát-szerb pulin ’magyar pásztorkutya’ szintén a magyar szó átvétele. 

Egy nyíratlan uszkárt nem tudsz megkülönböztetni egy pulitól.

puliszka [17. század vége] ’kukoricakása’ Bizonytalan eredetű. Talán latin jövevényszó magyar képzéssel. A tőre vö. a latin puls ’sűrű pép, kása’ vagy a latin pollis ’liszt’ főnevet. A latin szó indoeurópai eredetű, vö. görög póltoz ’kása’. A szóvégi -ka talán kicsinyítő képző. A puliszka szó az erdélyi kollégiumok diáknyelvéből kerülhetett a magyarba. A
nyelvjárások és a köznyelv határán álló szó.


Amúgy olaszul meg polenta.

A kukorica is ősmagyar szó?

 

Előzmény: Carnuntum (666)
Carnuntum Creative Commons License 2021.03.30 0 0 666

 

https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-magyar-etimologiai-szotar-F14D3/p-F3534/pulyka-F393E/?list=eyJmaWx0ZXJzIjogeyJNVSI6IFsiTkZPX0xFWF9MZXhpa29ub2tfRjE0RDMiXX0sICJxdWVyeSI6ICJwdWx5a2EifQ

 

pulyka – ‘nagy testű házi szárnyas’. Alighanem állathívogató puj, puly, pul szavakból alakult kicsinyítő képzővel (mint a csirke is); kevésbé valószínű, hogy a páva lett volna egy hasonló képzés alapszava.

 

PULI

bizonytalan eredetű szó.

 

PULISZKA

ismeretlen eredetű szó.

 

 

Állathívogató...:))))))))))))

 

Előzmény: savaz (659)
Carnuntum Creative Commons License 2021.03.30 0 0 662

A pajkos is cigány szó akkor? :))))

 

Ki, vagy mi pajkos? Hát nem a kicsiny utódok? A PUJÁK?:)))))

 

Előzmény: savaz (659)
Carnuntum Creative Commons License 2021.03.30 0 0 661

Francokat. Ugyanaz, mint a fia. nincs hallásod? :))))))

 

Ez egy sima nyelvjárási változat! Semmi köze hozzá mi? Ez a szókincs árulás!!!!!!

 

 

PULYA, (puly-a) mn. tt. pulyá-t. 1) Törpe, pogonya, tömpe, kutak, kicsinded (Szabó D.); különösen Bodrogközben így nevezik a gyermeket mintegy tizenkét éves koráig, midőn már gyerkőcze válik belőle. 2) Szatmári tájszólással am. elkényeztetett.

 

 

Előzmény: savaz (659)
Carnuntum Creative Commons License 2021.03.30 0 0 660

Jól azonosították, végtére is!

Előzmény: savaz (655)
savaz Creative Commons License 2021.03.30 -1 0 659
Előzmény: Carnuntum (657)
Carnuntum Creative Commons License 2021.03.30 0 0 658

Na látod.

 

A pajta és a fajta - faj / fiú -  PUJA   ugyanarra vezethető vissza. A pajtában vannak a pulyák, fiak... fajok.

 

A fiú és a faj eredeti jelentésazonosságára és közös eredetére vö. fias : fajos, fiazik fajzik. Származékai: fajos [1345 tn. (?), 1553], fajtalan [1351 tn. (?), 1527], fajzat [1405 k.], fajtalanság [1493 k.], (el)fajul [1533], fajzik [1565], faji [1833

 

A szó eredetére vonatkoztatva pedig a BAJ rokona a FÁJ - FAJZÁS - szavainknak.

 

Tehát a bajtárs rokonszava a pajtásnak is!

Előzmény: savaz (656)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!