Keresés

Részletes keresés

neduddgi(én) Creative Commons License 2012.06.19 0 0 8610

 

Igen, a parasztoknak mindíg megvolt a józan paraszti eszük. :o) Mindíg azokat a fajtákat tenyésztették, amelyekkel a lehető legolcsóbban lehetett húst, tojást, tejet előállítani. Legalábis ez volt az elsődleges szempont. 

Ezeket a gazdaságos "fajtákat" most úgy hívják, hogy osány-csirke, lidlis-tojás, meg tecsós-disznó... :-(

 

 

 

Előzmény: Krizsok (8607)
neduddgi(én) Creative Commons License 2012.06.19 0 0 8609

 

Dehogy is általánosítok!

 Én csak a saját emlékeimre hagyatkozom, amelyek a hatvanas évek végéig nyúlnak vissza. Egy alföldi kis faluban, Biharnagybajomban nőttem fel.

 Kicsi koromban a faluban egy embernek még volt egyszem öreg bivalya. Akkoriban a mangalicáról nem is hallottam. Úgy rémlik, hogy volt egy szürke tinó párja valakinek. A pártehenes gazdáknak tarkája volt, később egyre inkább frízek.

 Állandóan a határt jártam, sok birka volt a falu körül, de juh egy se. Kecske is csak egy-két háznál.

 Mindenhol "hozatott" baromfi volt. Kivéve a gyöngyöst és a pulykát, de ezek kevés családnál voltak. Főleg a pulyka volt ritka, de azok mind bronz jellegű parlagiak voltak, legalábbis nem emlékszem fehérekre.

 Persze, ha elkotlott egy tyúk akkor általában raktak alá valamilyen tojást, de ez már csak elenyésző kiegészítés volt, nem az így előállított baromfik biztosították a család hús ellátását.

  

A dédszüleim gondolom, még a régi fajtákat tenyésztették, de ők már a második világégés előtt-alatt meghaltak. A te dédszüleid, akik az ötvenes években, a téeszcsés ellenszél dacára még a hagyományos fajtákat tartották azok közé tartoznak, akiknek köszönhetjük, hogy megőrződtek ezek a haszonállataink. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: bolero84 (8606)
N.Jani Creative Commons License 2012.06.19 0 0 8608

A következőket hallottam:

 

Csehországban több helyen a kisállattartóknak, illetve -tenyésztőknek a faluközösségeket összefogó központi nagyközség helyet, épületet ad.

Gyűlés, kiállítás, oktatás, egyebek.

 

Folyt köv.

Előzmény: Krizsok (8607)
Krizsok Creative Commons License 2012.06.19 0 0 8607

A háztáji állattartás eltűnése egyenes ágon okozta a vesztét a fajták eltűnésének és ehhez még természetesen hozzá járult az általad írt gazdaságosság figyelembe vétele! Én itt nem az őshonosokra gondoltam kizárólag az eltűnéskor, hisz a Sussex, Rhode Island, Dominikánus, Plymouth rock stb. stb. stb. is eltűnt az udvarokról! Magyar nagy fehér és Magyar lapály sertést sem látni már!

Nehogy azt mond, hogy a régi parasztok nem tudtak számolni! :) Nagyon is tudtak, de akkor a tyúk tényleg azon nevelte a csibéit, amit talált, a Magyar szürke meg a kopár gyepet „nyalogatta” még is lett belőle valami. Az akkori igényeknek tökéletesen meg feletek ezek a régi fajták. Csak közben változtak az igények, szokások meg úgy az egész világ! Ezt viszont elfogadni kéne és nem görcsösen ragaszkodni a múlt olyan szegmenseihez, melyeket büszkeségnek nevezni nem lehet.

Amúgy pont ezen gondolkodtam én is, hogy az a kisebbségi, aki a gyereknek nem tud enni adni az majd csirkét fog nevelni azon a pénzen, amiből kenyeret vehet? Kizárt! Ráadásul pont olyan csirkét amin azt látja, hogy a növekedése vontatott és még is várja azt, hogy 5 hét alatt 2,5 kg-os lesz! :) A miniszterelnöki tanácsadó még is megmondta 40 csibe 40 kg táp és aztán mehet kapirgálni, mert megtalálja magának az élelmet! Nem biztos, hogy magától lett ilyen "okos" gyanítom a KÁTKI "szakemberei" kiokosították! Vicces is, hogy a szétosztott csibék nagy része onnan került ki 220 Ft-os áron!!!! :)

Előzmény: neduddgi(én) (8604)
bolero84 Creative Commons License 2012.06.19 0 0 8606
Dédszüleimnek 60 éve bivalya,magyarkacsája,pulykája,libája,cigája juhok,gyöngyösök,nem gondolom,hogy hibrid tyúkjaik voltak...az Alföldön éltek...
Szüleim elbeszélése alapján,amikor ők kicsik voltak,mindenféle állatok voltak pl. a komondor is ...
Ne általánosítsunk
Előzmény: neduddgi(én) (8604)
bolero84 Creative Commons License 2012.06.19 0 0 8605
bonyolítás kedvére időben is helyezzük el ,hogy mit,Mikor miért...
Előzmény: neduddgi(én) (8604)
neduddgi(én) Creative Commons License 2012.06.19 0 0 8604

"A fajták azért tűntek el, mert olcsó lett a baromfi hús és senki nem akar velük dolgozni!"

Ez sajnos egy alapigazság, bár sztem nem emiatt tűntek el a régi fajták.

Emiatt a háztáji állattartás tűnt el!!!

Már évtizedekkel az iparszerűen termelt olcsó hús megjelenése előtt sem tartott régi fajtákat senki. Sehol sem volt parlagi tyúk, mangalica, szürkemarha, racka, magyar kacsa.

Gazdaságosabban lehetett tenyészteni a bábolnai csirkét, a fehér disznót, a magyar tarkát vagy a frízt, a merinót, a pekingit, meg ezek keverékeit.

 

Ha bele gondolunk, olyan embereknek köszönhetjük a régi fajtáink fennmaradását, akik nem tudtak, vagy nem akartak számolni... :o)

 

És most olyan embereknek sózzák a nyakába ezeket a gazdaságtalan fajtákat, akiknek legtöbbször még az olcsó bolti húsra sincs pénzük. És még csak meg sem tanítják őket gazdálkodni. Így aztán tutira pofára esnek, és soha többet nem lehet őket rávenni az állattartásra.

 

Előzmény: Krizsok (8603)
Krizsok Creative Commons License 2012.06.19 0 0 8603

Az idézet jól fogalmaz meg dolgokat, de mihelyt az írást alkotó nevét meglátja az ember, már rá is döbben, ahogy Jani fogalmazta önös érdek jelenik meg a dologban. Leglább is az én meglátásomban, mert olyan dolgot igyekszik színeszni, ami úgy is fekete-fehér marad!

 

"Ez okozta azt a sajnálatos tényt, hogy a régi tyúkfajták eltűntek a köztenyésztésből, sőt még a baromfiudvarokról is."

 

Nem azért tűntek el a fajták az udvarokról, mert megjelentek a hibridek szűk genetikai vonalakban! Gondoljunk csak bele ezek a hibridek zárttartásban tudnak eredményesen termelni, nem pedig udvaron szabadtartásban! A fajták azért tűntek el, mert olcsó lett a baromfi hús és senki nem akar velük dolgozni!

Előzmény: matyastaschek (8598)
Krizsok Creative Commons License 2012.06.19 0 0 8602

Elhanyagolták, de elhanyagoltak is kell maradniuk? Szerintem ezekben a fajtákben sok fejlesztési lehetőség van, csak valamikor fel kéne már ébredni. A Magyar szürkét még midnig nem hajlandóak haszonállat előállító keresztezésekbe bele vinni. Miért? Mert bele vinné egy Charollai keresztezésből származó utódba az ellenállóságot? A kergemarhakór elleni immunitást? A jó legelőkészséget? A Charollai meg a jó növekedési erélyt? Ez lenne olyan nagy veszély a Magyar szürkére nézve? Pffff. Nukleusz állományok megléte után a felesleges egyedeket nyugodt szívvel lehetne erre használni!

Előzmény: bolero84 (8592)
Krizsok Creative Commons License 2012.06.19 0 0 8601

Csak kár, hogy még sem hagyják a parasztot termelni!

 

Az állategészségügyi előírások már lassan olyan irreálisak, hogy megfojtják az állattartókat.

 

Ez a szociális-állattartás igen idegen fogalom számomra, de az erről írt gondolataim nem hajlandóak leközölni! :) Vajon miért? :)

Előzmény: N.Jani (8590)
Krizsok Creative Commons License 2012.06.19 0 0 8600

Nincs a véleményünk között sok különbség csak nehéz itt az írásos kommunikáció világában összehozni.

Az ár elérésével ergo emelésével az a gond, hogy az rajtad, rajtam és mindenki máson lecsapódik, aki vásárol! A kereskedelem iszonyatosan nagy árréssel dolgozik, abból már lehetne lefaragni a parasztság javára. Az meg tény, hogy az EU azért fizet, hogy ne termelj!

Előzmény: matyastaschek (8586)
neduddgi(én) Creative Commons License 2012.06.19 0 0 8599

Jelenleg az őshonosnak titulált fajtáink hobbyállatok. Gondolom, ebben mindenki egyetért.

Vannak nagyon jó, háztályiban eredményesen és gazdaságosan tenyésztető hazai (vagy annak gondolt) fajtáink is, de nekik semmi közük az "őshonos"-okhoz. De miért is baj ez?

Hangsúlyozom: nem az iparszerűen tenyésztett hibridekről beszélek!!! Azokat én is utálom, még csak arról sem vagyok teljesen meggyőződve, hogy valóban szükség van-e rájuk... De ez egy másik téma.

 

Az őshonosnak titulált fajtáink genetikai értékeinek megőrzésére szükség van, (már amelyiknek van még olyanja), asszem ez sem lehet vitatéma.

A "hogyan" kérdése már érdekesebb. Sztem erre jó példa lehetne a parlagi lúd Apaj pusztai tenyésztése. Ha jól tudom, hagyományosan, legeltetős "félrideg" tartásban vannak, ami garantálhatná, hogy a fajta edzett marad, nem puhul föl haszonállatból díszbaromfivá. Egy gáz van: csak a fodros tollú változatot tenyésztik tovább. A többit leselejtezik. Innen kezdve sztem nem beszélhetünk semmiféle génmegóvásról, legfeljebb díszbaromfi tenyésztésről.

Azért hoztam fel pont ezt a jószágot példának, mert szerettem volna egy csapat sima tollú parlagi ludat itthonra. A problémám csak az, hogy csak így nyár közepén lehetne már csaknem anyányi súlyú növendék állatokat venni, a "sima tollú selejtek" közül, de erre nincs pénzem. Tojást, napost, előneveltet nem lehet venni, mert az eredeti sima tollú parlagi fajtát sehol sem tenyésztik. 

 

De beszélhetnénk a mangalicáról is. Még pár év, és csak duroc-apaságú hibrideket lehet majd venni. Csakhogy az már nem mangalica, bár továbbra is ezen a néven árusítják.

Persze, tudom, hogy a fajta "újrateremtése" is keresztezéssek sorozatával történt, de mégiscsak stabilizálódott egy mangalicának nevezett, az eredetire mindenben hasonlító fajta. Jelenleg ennek a több évtizedes munkának a lenullázása kapott zöld utat. De minek is?! Ez a hibrid húshozamra meg sem közelíti a fehér háztályi fajtáinkat, szalonna/zsír minőségben, a hús márványozottságában meg elmarad a mangától. Vagyis: nem jó semmire. És főleg nem mangalica...

 

A magyar tyúkról nem beszélek, annak sztem semmi köze semmihez. Kétlem, hogy egyáltalán létezett valaha egységes "mgyar parlagi tyúk", mint fajta. (Na, ezért biztos kapok a fejemre...) Viszont szépek, díszbaromfinak, vegyes színű csapatban nagyon dekoratívak.

 

Nem akarom végigzongorázni az összes "őshonost", sokukat közvetlenül nem is ismerem.

 

 

 

 

matyastaschek Creative Commons License 2012.06.19 0 0 8598

 

"Napjaink baromfiipara nagyon szűk genetikai bázisra épül. A világ összes baromfihús-termelésének 85%-át (FAOSTAT, 2006) meghaladó, így messze a legnagyobb termékmennyiséget adó húscsirke-ágazat genetikai alapját alig néhány brojlerhibrid jelenti. Ez okozta azt a sajnálatos tényt, hogy a régi tyúkfajták eltűntek a köztenyésztésből, sőt még a baromfiudvarokról is."

 

http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=295%3Aregi-magyar-tyukfajtak&catid=109%3Aallattartas&Itemid=43&lang=hu

 

bolero84 Creative Commons License 2012.06.19 0 0 8597
Férfiak dolga a politika,háború,termékenyítés...egészséges mentalitású férfi ezeket napirendjében tartja :)
nem a szivárványos felvonulás a dolgunk...
Előzmény: matyastaschek (8587)
bolero84 Creative Commons License 2012.06.19 0 0 8596
Ne haragudjatok,de az őshonos állataink a mai tisztességtelen időkben nem fogják kinőni a díszállattartók portáit,támogatásokkal spekulálók és ehhez kapcsolódó politikai háttér,ill. állatkerteket...vagy túl sem élik!
Tartsák valamilyen formában meg őket-akár így mint most-és építsenek rá új fajtákat...mindenki örülhet akkor...ilyen viszont nem lesz itt soha!
Az eu is központosít...nem lesz,nincs beleszólásunk. Lehet küzdeni és kell is. Az viszont egyedül nem müködik,mert sok a lud,vagy a disznó?
Krizsoknak nem tudok újat mondani.
Talán ti is társulhatnatok. Fiatalok és harcos természetüek vagytok!
Gyüjtsetek össze minden hasonszőrüt és ennyi...nem bandákat kell alkotni. Tessenek nagyban gondolkozni!
Előzmény: N.Jani (8595)
N.Jani Creative Commons License 2012.06.19 0 0 8595

Nemzeti kincs!

 

És ez nem azt jelenti hogy egy, vagy pár ember önös érdeke által történjen a fajta fenntartása.

Előzmény: bolero84 (8592)
N.Jani Creative Commons License 2012.06.19 0 0 8594

N.Jani Creative Commons License 2012.06.19 0 0 8593

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/c7ecIrGCsU8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

bolero84 Creative Commons License 2012.06.19 0 0 8592
Már régebben megbeszéltük,hogy a termelési mutatóik miatt a parasztnak nem érdemes régi ,és mivel elhanyagolták ,így elavult fajtákat tartani.
A parasztnak adjanak modern,ellenálló fajtákat,amelyek kistermelöi szinten is gazdaságosak.
Például zengő,vagy a nyulak között is vannak szuper fajtáink.
Fejleszteni kell,szelektálni!
Elödeink is folyamatosan ezt tették. 'őshonos' állataink jelentős része behozott faj. Én a rackát és szürkét,kuvaszt nem sorolnam ide pl.
DR Weiss Creative Commons License 2012.06.19 0 0 8591

N.Jani Creative Commons License 2012.06.18 0 0 8590

Az utolsó idézett mondatod mifelénk is járja!

 

A politika kő keményen beszivárgott az állattenyésztésbe.

 

Sertés, szarvasmarha, baromfi...És mind ezen állatfajták tartása körül van a legtöbb problémánk.

 

Ma a magyar fajtákat célozta meg a politika.

 

A szociál-állattartás fogalma csak azért jött létre, hogy enyhüljön a nép harahógja.

 

"Hálót, és ne halat adj a népnek!"

 

 

Előzmény: Krizsok (8583)
N.Jani Creative Commons License 2012.06.18 0 0 8589

Galambok nincsenek rajta!

Előzmény: matyastaschek (8587)
N.Jani Creative Commons License 2012.06.18 0 0 8588

Nincs. Szuper. A magyar tarka nem őshonos. Sőt..! Más sem.

Előzmény: matyastaschek (8580)
matyastaschek Creative Commons License 2012.06.18 0 0 8587

Má vagy 20*, de mindegy, politika nélkül nincs élet.

Előzmény: DR Weiss (8585)
matyastaschek Creative Commons License 2012.06.18 0 0 8586

Na most kaptam az smst van sör a hűtőbe, hurrá!!! Erre még válaszolok, de szerintem leírtad te is.

 

„Fiam! Nekem egy forintot ne adjon se állam, se Európa, se TSZ, csak hagyjon engem termelni!”

 

Akkor viszont el kell kérni azt az árat, amiből el tudja tartani az ipart, a kerskedelmet miegymást. Ez egy szemét dolog, lefizetik a parasztot, nem csak nálunk az egész EU erre épül, hogy a nem-paraszt ne a mindennapi betevőre költsön, hanem egyébb dolgokra. Na ezt fogalmazza meg valaki szépen, fáradt vagyok...

Előzmény: Krizsok (8583)
DR Weiss Creative Commons License 2012.06.18 0 0 8585

A politikát itt lezártam!

Előzmény: DR Weiss (8584)
DR Weiss Creative Commons License 2012.06.18 0 0 8584

Nem tudom mire jó ez a kommunistázás!?

 

De elárulok valamit!

 

Én mint ifjú kommunista, csütörtök délelőtt törvényesen tagja leszek egy politikai csoportnak( na nem a maffiózó DK-nak) És bizony ebbe és hasonló ruhába fogok meg jelenni! Én ezt közöltem velük, és semmi kifogásuk NEM volt!!!

Biztosan tudod hogy a politikai nézettségem, a baloldal felé néz. Na azért a Jobbikot sem ítélem el, már csak azért sem, mert nem voltak kormányon! De tiszta szívemből kívánom hogy legyenek! Hátha ők igazat beszélnek....

 

Nem rád értettem a magyarkodó kifejezést!!! Hanem azokra akik Pl: a Magyar szigeten tök részegen behugyozva össze hányva próbáltak a Janik lenni! És ehhez hasonló rendezvényeken kommunista létemre meg jelenek! Mert tetszik! Sőt 2 éve még barantára is jártam, de sajnos meg szűnt helybe, másik csapatba meg nem volt kedvem beszoknom..

 

Nagyon sok rendezvényen tapasztalom, hogy csak részegedésnek mennek oda(tisztelet a kivételnek!) És rájuk értem a magyarkodó szót!!

 

Pár kép:

 

 

 

Előzmény: bolero84 (8578)
Krizsok Creative Commons License 2012.06.18 0 0 8583

Megint rátapintottál a lényegre!!!!! Bár úgy írod mint ha a magyar paraszt ellen szóltam volna egy rossz szót is!

Az régi háziállat fajtáink állományai, mindegy milyen fajról van szó, nem a parasztság kezében vannak döntő többségben! Oka, hogy a nagy globalizáció megindulásával nem tudtak velük gazdaságosan termelni, vagy ha tetszik nem tudták felvenni a versenyt a nagy hírnévre szert tett világ fajtákkal. Az állatok a hibásak? Neeeem! Azok, akik az 50-es; 60-as; 70-es évektől fogva tudatosan hagyták a magyar mezőgazdaságot tönkre menni azon belül az állattenyésztést szándékosan a hanyatlás útján elindítani!

A Hortobágyi Nemzeti Park 3000 db körüli létszámban tart Magyar Szürke tehenet, pontos számot még életükben nem mondtak csak „körül” jelzővel illették a darabszámot. Nagyobb gulya van még Bösztörpusztán (200-300 db), a többi gazdák kezében van szétszórva pár darabos létszámban. Az összlétszám 6900 db egyed! Most egy tehénre mivel régi háziállatfajta 160 eurót lehet igényelni a fajta fenntartó és 284 eurót a nukleusz egyedekre. A Hortobágyi Nemzeti Park kinek is a tulajdona? Ja, hogy az államé! Azért, az nem okoz benned némi felháborodást, hogy koszos 48 000-Ft adja meg ennek a fajtának a becsületét, életben maradását?

Persze nézhetjük úgy, is, hogy segítik a gazdát, hogy megéljen, plusz pénzhez jusson csak, hogy évtizedekkel ezelőtt ilyen fogalom, hogy anyatehén támogatás nem létezett, hisz a régi állatfajtáink „kenyeret” adtak az asztalra és még eladásra is juthatott belőle. Mára ezt nem tudják megtenni, mert meg ragadtak abban a korban, amikor még családok ezreit etették!!!!! Történhetett volna másképp is, rejtély marad, hogy miért nem tartották érdemesnek e fajtákat fejleszteni!

Termelési szempontokból kivételt tud képezni ebből a Magyar tarka, hiszen korát tekintve a legfiatalabb háziállat fajtánk és a Szimentáli, mint világfajta tette bele azt, amire képes jelenleg képes és úgy, hogy még most is meg tudja állni a helyét a hústermelésben! Csak, hogy a fejőstehénnek beállított EU érdeklődéssel kutatja, hogy ugyan, miért is Magyar tarka a Magyar tarka. Ha kiderül, hogy Szimentáli vonalak táj változata nem jogos a támogatásra és a már kiosztottakat is visszaveszi az EU. Ezt ki fogja kifizetni? Na ezért mertem leírni, hogy nagyon nem stimm valami ezek körül!

Azt azért ne mondja senki, hogy azért lett veszélyeztetett fajta, mert a paraszt pluszt jövedelemhez jut, mikor tavaly is tucatjával jött a forrás hiányra hivatkozó levél az állattartókhoz, hiszen a nagylétszámban dolgozó génfenntartók elvitték a kasszát! Bár ez is vicces, rendben kap a Magyar tarka őshonos támogatást, majd anyatehén támogatást később és a bikaborja felhizlalása és leadása után újabb támogatást. Jó kis jövedelem és igazi verseny szféra az így! Ám amikor ez a végtelennek tűnő támogatás megszűnik (mert megfog), mi az ördöghöz kezd a magyar paraszt majd, ha ezek nélkül nem éri meg állatot tartani? Ja, akkor majd jó lesz a Charollai, Limuzin és társaik, mert eredményesebbek. Egyszer egy paraszt bácsi azt mondta nekem: „Fiam! Nekem egy forintot ne adjon se állam, se Európa, se TSZ, csak hagyjon engem termelni!”

Előzmény: matyastaschek (8581)
matyastaschek Creative Commons License 2012.06.18 0 0 8582

Azért szar ez így, nem? Az őshonos fogalma erőszakolt, a réginek nem tudunk megfelelni, tájfajtákat nem tudunk kreálni, a hungaricum az meg ..., majd később kiderül mi. Közben meg szidjuk azokat a bunkókat, akik pénzt probálnak kihúzni a EU zsebéből. Azt már le sem merem írni, hogy a mezőgazdaság számára, mert hallom ahogy Subi fogai megcsikordulnak:)

 

matyastaschek Creative Commons License 2012.06.18 0 0 8581

Gondolom attól, hogy az a szerencsétlen paraszt aki ilyent tart egy kis plusz pénhez jusson és ne álljon át valami "világ"fajtára.

Előzmény: Krizsok (8552)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!