Keresés

Részletes keresés

Zalancelot Creative Commons License 2009.07.26 0 0 5778

Részvétem.
:-(((
Ferig collega a sajátját ért jégveréskor érdeklődött létezik-e valamifajta védelem jégverés ellen, akkor én az olaszoknál látott jég és madárhálót találtam említeni.
Most hogy Badacsonyban jártam ott is találkoztam vele, igaz nem olyan nagy mértékben mint a Toszkán domboldalakon. Téköltem pár pikcsőrt, alant behelyezem.

 

 

Itt felül van a háló, számomra ez a szimpatikusabb megoldás.

 

 

A második egy olyan megoldás ahol a sor van bebugyolálva, megvallom nekem ez  nem szimpi, hiszen alig 1 m-re a lomb le van csonkázva és a rajt levő tisztessséges terméshez én ezt kevés zöld felületnek tartom.

 

 

Aztán találkoztam a felfelé séta közben olyan szép szőlővel, hogy a számat is eltátottam, látszott, hogy nagyüzemi művelésű, egészséges nagyságú és minőségű zöld lombbal és terméssel, hogy nem állhattam meg, hogy a végén lévő kimérőben meg ne álljak szomjat oltani és ha Badacsony akkor legyen kéknyelű!

Nem kellett volna!

Bizony a 2 deci a kehelyben szépen mutatott, de az aroma valahogy nem stimmelt.

Még éltem az első kortyoknál a gyanúperrel, hogy itt bizony borkezelési hibával van dolgom, de a végére azt gondoltam, hogy egy rosszul sikerült kéknyelüt szolgáltak ki. Nyomban megállapítottam, hogy az olaszrizlingemet meg se ugathatja!!Mindenesetre 200ft/dl ár semmiképp sincs arányban produktummal.

 

Volt más is ami nem tetszett. A gagyi 2l-es műanyaghordókban árusított bor.

Ránézésre is olyanok, amiben hosszabb ideig nem ildomos bort tárolni, ráadásul ezek zöme kint van a tűző napon. akkor legalább a szintén ekkora üvegbellonok amik azért kinézetre, meg tárolási szempontból is nagyságrenddel jobb megoldás.

Előzmény: BZoltan (5750)
Jani71 Creative Commons License 2009.07.26 0 0 5777
Köszönöm a választ! Lassan érnek már a szőlők, oda kell figyelni a határidőkre is (kontakt, semmi más). A Kozma Pálné m. és a Lilla egy-két hét múlva fogyasztható. :-) Előzőn érződik már az a nagyon finom muskotályos íz... Mindenkinek csak javasolni tudom. Küllemre is szép! :-)
Előzmény: Törölt nick (5776)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.26 0 0 5776
Nyugodtan keverheted a réztartalmú szereket a kénnel
Fürtzáródás után szinte csak ezeket használjuk évek óta
Előzmény: Jani71 (5775)
Jani71 Creative Commons License 2009.07.26 0 0 5775
Köszi a választ! Nem hiszem, hogy túladagoltam volna bármit is, mert minden esetben pontosan kimérem a mennyiségeket. Eddig még nem repedt fel. Viszont a s.barackfa törzse tegnap óta már nincs mellette.
Az 5766-ban feltett kérdésemre tudnátok válaszolni? Érdekelne.

Viszont kívánom! :-)
Előzmény: Pese (5774)
Pese Creative Commons License 2009.07.25 0 0 5774
Üdv!

Szerintem egy sima kénperzselés, nem érdemes vele foglakozni!
Az én szőlőmben is van, kissé megcsúszott a kezem a kénadagolásnál (valószínűleg a tavalyi extrém lisztharmat miatt) ,és 1 % os, vagy afeletti adaggal fújtam.
Kárt nem csinál, a zsendülésnél eltűnik nagyrészt, tapasztalatom szerint fel sem reped!

További jó munkát!
Előzmény: Jani71 (5767)
Csemege9 Creative Commons License 2009.07.25 0 0 5773
Köszi a választ! Két szintes lugast szeretnék kialakítani.
Az jó hogy most minden oltvány két vesszőt nyom ki magából? Vagy csak egyet kellene? Gondolom többet semmi féleképpen nem szabad hagyni.
Előzmény: szaki_pali (5745)
RAMBO Creative Commons License 2009.07.25 0 0 5772
Hohóóóóó! Gratulálok!!!!
Előzmény: Cirfandlia (5768)
Jani71 Creative Commons License 2009.07.24 0 0 5771
Apropó bor! Bár nem szőlő, de hátha tudtok segíteni. Szekszárd, Paks környékén hol a csudában tudnék beszerezni almabort (bolt is jó, de ha lehetne, inkább termelői érdekelne...). Ódákat zengenek róla bizonyos ismerőseim, de még életemben nem ittam, most már nagyon megkóstolnám (ők se tudtak tippet adni). Ha "almás" vidéken lennék, nem lenne ilyen gondom, de itt... :-(
Jani71 Creative Commons License 2009.07.24 0 0 5770
Ja, és gratula a borodhoz/boraidhoz! Nem semmi ez a megfogalmazás, amivel a borokat jellemezték! :-)
Előzmény: Cirfandlia (5768)
Jani71 Creative Commons License 2009.07.24 0 0 5769
Köszi az infót! Tanulság: még gondosabban kell figyelni és védekezni a mindenféle nyavalya ellen!!! Egyre okosabb leszek itt közöttetek... :-))
(Az nem tőketörzs, hanem egy régebbi, elpusztult Pannónia sárgabarack meghagyott törzse - erre van feltekerve ideiglenesen a drót, amíg bírja a fa.)
Előzmény: Cirfandlia (5768)
Cirfandlia Creative Commons License 2009.07.24 0 0 5768
No, ha anno Rambo is belinkelte akkor én is dicsekszem :)

Jani: ez parásodott bogyóhéj, vszinű korábbi lisztharmat fertőzés eredménye, már nem tudsz vele mit kezdeni. Talán nem reped ki a növekedéssel, ettől még nyugodtan fogyasztható, feldolgozható a szőlőd. (bár nem zárom ki a mechanikai sérülést sem, ha jól látom ott van mellette a tőketörzs, az is tud ilyen dörzsölést csinálni ha fújja a szél a fürtöt, vagy levelet sikál a bogyókon...)
Előzmény: RAMBO (5566)
Jani71 Creative Commons License 2009.07.24 0 0 5767

Erről lenne szó. Miféle nyavalya ez?

 

Előzmény: Jani71 (5766)
Jani71 Creative Commons License 2009.07.23 0 0 5766

Köszi a tippet, úgy néz ki, hogy az lesz! :-( Délután hozok még képet, ezúttal egy másik tőkén van valami furcsaság, mintha meg lenne varasodva a bogyó...

 

Cirfandlia: köszi a képet, akkor már egész biztos, hogy Suvenírt kaptam a Rizamat helyett...

Legjobb tudomásom szerint mifelénk egyáltalán nem volt jég.

 

Normál hőmérsékleti viszonyokat feltételezve lehet egymással keverni a rezet és a ként és ezeket egyszerre kiszórni? Mondjuk Rézoxicloridot - vagy saját bordói levet - Kumulussal. Érdemes mostanában ezeket szórni (úgy értem, a vegetáció ezen szakaszában, peronoszpóra és lisztharmat ellen)?

Előzmény: RAMBO (5762)
RAMBO Creative Commons License 2009.07.22 0 0 5765
jujjj!
Előzmény: szaki_pali (5764)
szaki_pali Creative Commons License 2009.07.22 0 0 5764
idd meg édesen! vagy add el szürkebarátként!

ugyis balatoni, nem?! :)))
Előzmény: RAMBO (5763)
RAMBO Creative Commons License 2009.07.22 0 0 5763
A tavalyi rizlingem nem akarja szárazra kiforrni magát. Sajnos a pincém melegszik, már majdnem 19 fok van benne. Ennek ellenére még mindig édes, és a pezsgése is elmúlt. Hányszor lehet fajtaélesztővel újraindítást próbálni? Azt hiszem, van 600 liter vacak borom :(((((( Ennyiből nem tudok pálinkát főzetni, én lennék a Cvakk, ha megcsinálnám + a gatyám is rámenne.
Előzmény: BZoltan (5747)
RAMBO Creative Commons License 2009.07.22 0 0 5762
Jani, csak tippelek, szerintem keress rá a penicilliumos rothadás, zöldrothadás szavakra, mintha a Bayer katalógusában hasonló képeket láttam volna.
Előzmény: Jani71 (5760)
Cirfandlia Creative Commons License 2009.07.22 0 0 5761
Szia, egyáltalán nem pirul még, és az egy hónappal ezelőtti durva jég miatt messze nem tudok neked tipikus fürtöt, bogyókat mutatni, de nem így néz ki az tuti. Nem ennyire hosszúkás, hegyesedő -inkább vese alakú- és teljesen zöld még. (korábbi hsz-emnél: 4911) találsz tavalyról szép képet az érett fürtről. A beteg bogyóról nincs tippem; a mag nem barnult, peronosz kilőve, most olyan mintha mechanikai sérülés lenne.... nem volt pár szem jég mégis arrafelé?
2 kép, egy totál jégverte Rizamat és egy kicsit lisztharmat csípett, majd kénpermetezés nyomát magán viselő fürtről 07.21én:
jégvertelisztes
Előzmény: Jani71 (5759)
Jani71 Creative Commons License 2009.07.20 0 0 5760
Igen, szerintem fajtajelleg (amennyire emlékszem a tavalyi termésre, egyébként Fanny, ha igaz...). Most így néz ki. Kezdi már több más fajtán is, pl. a Lidin (utolsó kép). Tehetek még ez ellen valamit?

Előzmény: RAMBO (5735)
Jani71 Creative Commons License 2009.07.20 0 0 5759
Köszi a válaszokat! Szétszedtem a bogyót (most már egy másikat, a kép jobb felső sarkában láthatót), a mag van összetöppedve.
Szerintem se Rizamat (a szőlőoltványt árusító helyen ezzel a felirattal látták el a címkét, nem rég vettem le róla, úgyhogy biztos), mert azóta már pirosodik és még mindig jellegzetes a bogyó alakja, nem nagyon akar ez már gömbölyödni... :-) Továbbra is tartom azt a verziót, hogy véletlenül Suvevírt kaptam. Ez csak azért érdekes, mert a múltkor berakott orbáncos képen "hivatalos" Suvenír van, és azt terveztem, hogy ha az kipusztulna, vennék helyette másikat. Így már nem kell! A Nálad levő Rizamat pirul már? Esetleg tudnál betenni képet, hogy miképpen néz ki (most a saját Rizamat - a neten már láttam képet)?

Előzmény: Cirfandlia (5733)
Flanell Creative Commons License 2009.07.20 0 0 5758
Természetesen, környezetvédelem über alles, minden maradékot felhasználni! :)
Nekem is vannak még ilyesmi I. kategóriás szerek megmaradva, sőt néhány kategórián felüli is (pl. Zolone), amiket már csak sötétben, símaszkban merek kiszórni.
Előzmény: Antisystem (5757)
Antisystem Creative Commons License 2009.07.20 0 0 5757

Múlt héten még simán szórtam az I. kategóriás szert. :)

(halkan mondom, én meg 3 napja - a Rubigan (fenarimol) is az lett, meg az Orthocid (kaptán) is az lett, de úgy gondoltam, hogy az itthoni pár tő szőlőn az még ugyanolyan jó kis kombo peronoszpóra meg lisztharmat ellen, mint tavaly ilyenkor, nem dobom ki környezetszennyezni, ami még van:))

 

ÜdV

Előzmény: Flanell (5754)
BZoltan Creative Commons License 2009.07.20 0 0 5756
Már lement az első kör réz. Most nagyon jó lenne 1-2 hét szárazabb, napos idő. A sérült sorokban, területeken vége van az idei évnek és csak a növényvédelemre koncentrálunk.
Előzmény: Cirfandlia (5755)
Cirfandlia Creative Commons License 2009.07.20 0 0 5755
Ilyenkor nagyon fontos, hogy a réz (v. folpet) a zöld részekre azonnal menjen amint felszáradtak; 12-24 órán belüli védekezés kulcsfontosságú. /vagy vasárnap nem volt lehetőség?/
Előzmény: BZoltan (5750)
Flanell Creative Commons License 2009.07.20 0 0 5754
Akkor adott a dolog...
De ha a két név között csak a nedvesítőszer a különbség, akkor inkább Amistart használok, mert az még van itthon, nem kell külön venni. (Féltem, hogy valami felszívódást változtató adalék a különbség, ami miatt megváltozhat az ÉVI.)
Legközelebb meg Quadris-t veszek, pár százassal olcsóbb.

Múlt héten még simán szórtam az I. kategóriás szert. :)

Köszi!
Előzmény: Antisystem (5752)
BZoltan Creative Commons License 2009.07.20 0 0 5753
Ez van :) Néha ad a természet és néha elvesz... a jelenlegi állás szerint a furmintosnak csak az 50% seperte ki a jég, a juhfarknak a 60% és a traminimnek is az 50%-a. A hársban gyakorlatilag 80-90%-os a kár.

A lombfelület nagyon sérült, így csak reménykedni tudunk abban, hogy az amit nem vert el a jég az normálisan érik tovább.
Előzmény: Hatvani Szabolcs (5751)
Antisystem Creative Commons License 2009.07.20 0 0 5752

a Quadris (más cég Amistar néven árulja ezt a szert)

Mindkettőt a Syngenta árulja... a különbség annyi, hogy az Amistarba gyárilag bele van keverve valamiféle nedvesítő szer, ami gabonaféléken jó tapadást biztosít...

 

A Shavit F meg a folpet miatt I. kat. lett.

 

ÜdV

 

 

Előzmény: Flanell (5748)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2009.07.19 0 0 5751
:-((((
Előzmény: BZoltan (5750)
BZoltan Creative Commons License 2009.07.19 0 0 5750
A károk brutálisak. A juhfark 70%-a a hársunk gyakorlatilag egészben a jég martaléka lett. Az ültetvény 10-20%-án talán még van ami megmenthető, de a lombfelület nagymértékű sérülése miatt gyakorlatilag a 2009-es évjárat nálunk felejtős :(

Kár, nagyon nagy kár, mert nem indult amúgy rosszul ez az év. Most egy kicsit szomorkodunk és holnap indul a rezes kezelés meg a kármentés.
Előzmény: szaki_pali (5749)
szaki_pali Creative Commons License 2009.07.19 0 0 5749
éppen akartam kérdezni, hogyan alakulnak a károk!

szekszárdi hegy megúszta! még eső sem volt!
Előzmény: BZoltan (5747)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!