Keresés

Részletes keresés

matyastaschek Creative Commons License 2012.06.23 0 0 8700

Nem haragszom, csak nem értem a véleményed. Azért raktam be a cikket, mert kaptam, érdekesnek találtam, talán még hasznosnak is, ha valaki rózsavásárlást tervez és most hétvégén van a rózsaünnep. Gondoltam tundjunk erről is, hogy van ilyen, aztán mindenki maga dönti el, hogy kell e neki vagy sem. Utána jár vagy sem. Ennyi.

Előzmény: N.Jani (8696)
N.Jani Creative Commons License 2012.06.23 0 0 8699

Nem.

Előzmény: subigalamb (8688)
N.Jani Creative Commons License 2012.06.22 0 0 8698

:-)))

Előzmény: Krizsok (8697)
Krizsok Creative Commons License 2012.06.22 0 0 8697

Lehet valami mangalica és vaddisznó keresztezés eredményei! Szőkével és fecskehasúval is kihozza a feketét, de ezek már valami tovább "tenyésztett" csapat. :) Jó a takarmányozási rendszer! Csoda, hogy a kecskét még nem ették meg! :D :D :D

Előzmény: neduddgi(én) (8694)
N.Jani Creative Commons License 2012.06.22 0 0 8696

Ne haragudj őszinte véleményemra!

 

Sok ilyen e-mailt kapok!

 

Mellünket veregetjük büszkén ilyenkor.

 

Ha nem állunk meg büszkeségünk eme határánál, ... és motívációt érzünk tetlegességgel, hogy segítsünk, nagyon gondoljuk meg!!!

 

Van joga valakinek is bírálni a mangalica tenyésztési programját!!!???

...amikor bele sem lát, hogy, s mit, miért történik!!!???

Előzmény: matyastaschek (8695)
matyastaschek Creative Commons License 2012.06.22 0 0 8695
neduddgi(én) Creative Commons License 2012.06.22 0 0 8694

Ezek mik? Állítólag mangalicák...

 

 

Tudtommal csak szőke, vörös, meg fecskehasú van. Ezeknek meg nemcsak a színe, de a testalkata sem az igazi. Már amennyire ezt a képből meg tudom ítélni.

Egyébként szemet gyönyörködtető falka! :o) 

neduddgi(én) Creative Commons License 2012.06.22 0 0 8693

"Miért kell ilyenkor a duroc bele? Azért mert nagyobb hasznot szeretne markolni az állattartó és mondjuk ki csalással! Mert ez már nem mangalica csak mangalica szerű!"

 

Nagyon egyetértek veled!

De még azzal is kiegészíteném, hogy a zárt tartásban hízlalt mangalicákból előállított végtermék is csak mangalica szerű, még akkor is, ha amúgy az állatok fajtatiszták lennének.

Ez ugyanúgy csalás, a vevő megtévesztése, mint amikor a jobb (= más minőségű) húshozam miatt duroc-kal keresztezik.

A fajtajelleg csak az egyik összetevője a húsminőségnek, a másik, legalább ilyen fontos a tartásmód, a takarmányozás. Zárt térben összezsúfolt, kizárólag abrakon (urambocsá': tápon) hízlalt mangalica (szürkemarha, parlagi tyúk, stb.) sosem lesz olyan, mint az extenzíven, vagy akár csak tágas karámban nevelt.

Ha azok, akik kétszeres árat fizetnek a mangalica sonkáért, látnák, hogy ezeket a (egyébként eltúlzottan) rendkívüli értékekkel felruházott állatokat hasonló körülmények között hízlalják, mint a húshibrideket... Hááát, kétlem, hogy megfizetnék a felárat.

 

A gazdaságoságba most nem mennék bele. Csak annyit, hogy az extenzív tartásnál nem az előállítási költség nagysága a gond. Ha fizetőképes piacra tudja a tenyésztő juttatni a végtermékét, akkor profitál. Ha nem, akkor meg mire megy a fajtahamisításból eredő hústöbblettel?!

Krizsok Creative Commons License 2012.06.22 0 0 8692

Ezzel nagyon egyet értek! Semmi más nem hiányzik csak az akarat!!! A miértekre sok válasz lehet, de én úgy látom, hogy egyesek lelkiismeret nélkül eladnak bármit és bárkit, bármikor és bárkinek!

Előzmény: gr82wök6ószfater (8691)
gr82wök6ószfater Creative Commons License 2012.06.22 0 0 8691

"Sajnos azt kell mondanom, hogy ma a mezőgazdaság (de gyanítom más területen is) szereplői közül, azok akik becsületesen, tisztességesen végzik a dolgukat, versenyhátrányba kerültek.

 

Sajnos ez így van az élet minden területén,,, :-(

 

A hatóság tehetelen, se embere se eszköze se "(felső) akarata nincs rend felé vinni az országot"

 

Szerintem csak az "akarat" hiányzik,:-(  Vajon miért???

 

            

Előzmény: zsóti a kiskertész (8690)
zsóti a kiskertész Creative Commons License 2012.06.22 0 0 8690

A gazdaságosság és a jövedelmezőség valóban nem ugyanaz a fogalom.

 

Ha valami nem gazdaságos akkor nem is jövedelmező

Ha valami gazdaságos attól még nem biztos hogy jövedelmező is

Ha valami jövedelmező, akkor gazdaságos is.

 

Ha egy tevékenység kiadás bevétel mérlege = 0 akkor már gazdaságos a dolog, kérdés hogy érdemes e így csinálni. Ezt az adott cél dönti el. Főleg ha tekintetbe vesszük, hogy a kicsiben termelők jellemzően a saját munkaerejük költségét nem is számolják.

A filmben a lényeg az volt, hogy 2-3 tiszta mangalicát simán el tudsz adni mangalicaként, mangalica áron. 20-30-t egybe nem valószínű, nincs akkora helyi kereslet. Ha a duroc kereszetzést már jobban veszi pl a vágóhíd stb,, az hogy utána ők aszonják hogy az mangalica hús.... hát az a termék hamisítás.

Nem véletlenül találták ki a szürkemarhások a telefonon lekérdezhető enar szám feltüntetését a csomagolt húson. Persze ezzel is vissza lehet élni. Sajnos most M.o-n van egy olyan réteg aki gyorsan sok pénzt akar akár csalással szerezni, csak a pillanatnyi érdeknek megfelően. Nem gondolva a ország többi termelőinek, a saját hosszútávú érdekeire sem. Lásd marha botrány a török piacon 3 hónap STOP volt.

Sajnos azt kell mondanom, hogy ma a mezőgazdaság (de gyanítom más területen is) szereplői közül, azok akik becsületesen, tisztességesen végzik a dolgukat, versenyhátrányba kerültek.  A hatóság tehetelen, se embere se eszköze se "(felső) akarata nincs rend felé vinni az országot. Ez a tipikus vadkapitalizmus ami még nálunk 20 éva alatt sem zajlott le.

 

 

Előzmény: tp329 (8689)
tp329 Creative Commons License 2012.06.22 0 0 8689

Mindig megakadok, amikor előkerül a gazdaságosság, mint fogalom, főleg aztán akkor, amikor másra használják, mint amit jelent. Ide pötyögöm a saját meglátásom, lehet, tévedek, de nagyon nem kerek ez nekem. A napokban is a mangalica kapcsán, a belinkelt riportban olyan értelembe került szóba a gazdaságosság, aminek semmi köze (szeintem) a szószerinti jelentéshez, viszont rettentően félrevezető tud lenni. Nekem úgy tűnik emögé a szó mögé akarnak néhányan elbújni és port hinteni a szemekbe. A legjobb amikor a valódi jelentése és a "porhintés" egy cikkben, riportban, nyilatkozatban fordul elő. Ezen igazodjon aztán ki valaki!

Miért lenne gazdaságos 2-3 mangalicát felnevelni, 20-at, 30-at meg nem?

Miért kell ilyenkor a duroc bele? Azért mert nagyobb hasznot szeretne markolni az állattartó és mondjuk ki csalással! Mert ez már nem mangalica csak mangalica szerű! Tejet szabad vizezni? Szabad ugye, ha ráírják!

Semmi bajom a keresztezéssel előállított végtermékkel, de akár a mangalica alapon, egy új fajtát is kitenyészthetünk erre a célra (lehetne a neve: magyar ibériai sertés) , csak ne akarjon valaki rámsózni mangalica szerű húst, mangalica áron, amire neki a költsége nem annyi, mintha mangalica lenne és közben még a sírdogálását is hallgassam végig. Na, ne!

A tej is akkor tej ha  tejből van (legalább is papíron), ami meg vízből van, az a reggeli ital. Ennek semmi köze a gazdaságossághoz. A 30 mangalicát hízlaló telepeket lehet összehasonlítani, hogy melyiken mennyi az önköltség és ez alapján mondhatjuk, hogy az egyiken gazdaságos termelni, a másikon meg nem. De Mari néni 2 mangalicája gazdaságos, Józsi bácsi 30 mangája meg nem, csak, ha duroc vér is van benne, ez hülyeség! Nem a mai hússertésekhez kell viszonyítani!

Ugyan ez a szürkével is. Miért lenne gazdaságtalan a tartása? Elfogadom, hogy 1 kg tőkehúsnak a teljes bekerülési költsége lehet (nem vagyok benne biztos, ha igazán korrektül számol valaki) magasabb, mint egy mai húsmarháé! DE! majd NÉGYSZER annyiért is árulják! Akkor hogy is van ez? A rossz piacfelmérés, vállaltvezetési bakik stb-hez semmi köze a "terméknek". Kapitalizmus van (legalább is papíron), aki hibázik elbukik, ezt tudomásul kellene venni! Olvastam már csődbe ment kocsmáról is, de nem mondták, hogy drága bort akartak eladni, gazdaságtalan volt a fröccskészítésük, azért jártak így! :-)

A jövedelmezőség és a gazdaságosság nem ugyan az a fogalom! Hiba még véletlenül is összekeverni őket. Ha tudatosan történik, akkor az meg  nagyon csúnya dolog, amiért illene valami büntit adni!

subigalamb Creative Commons License 2012.06.22 0 0 8688

Ha lemondtál akkor kinek,és minek készitesz jelentést?Ha lehetek indiszkrét?

Előzmény: N.Jani (8682)
subigalamb Creative Commons License 2012.06.22 0 0 8687

Az igaz ,hogy ő látta a "nagy-mocskot"De te szerintem még a pocsolyába  sem látsz bele!Szövevényes ez az egész!Nagyon magas szintekről mozgatják a szálakat!És amire nekünk rálátásunk van az csak egy mákszemnyi a vékában!

Előzmény: N.Jani (8685)
subigalamb Creative Commons License 2012.06.22 0 0 8686

Az ügyvédi maffiának messze elér a keze!Vagyis kik vásárolták fel annak idején szinte ingyen a vagyon és kincstátjegyeket?Piroska nénitól meg Jani bácsitól?(eleve mert olyan keveset kaptak ,hogy az árveréseken nem tudtak volna semmire licitálni!)Kitalálták a törvényhozók maguknak rendesen!Tudok olyanról mikor egy neves egyetemi tanár akkor értesült róla,hogy kapott földet(vagy 5ha) az árverésen(és milyen helyen)mikor felszólitották ,hogy illő lenne már lekaszálnia a több éves gazt ,parlagfüvet!

Előzmény: Krizsok (8679)
N.Jani Creative Commons License 2012.06.21 0 0 8685

Ángyán olyan naív és idealista, mint én.

 

Ő a nagy mocsokba látott bele, én pedig a közepesbe!

Előzmény: N.Jani (8684)
N.Jani Creative Commons License 2012.06.21 0 0 8684

De van egy rész ahol beszél róla!!

Előzmény: Krizsok (8683)
Krizsok Creative Commons License 2012.06.21 0 0 8683

Olvastam már és a Budai féle interjút is! Érdekes ő semmilyen oligarchát nem lát és nem érti Ángyánt! Ha ha ha! Biztos betakarják a szemit a húszezresek! ;)

Előzmény: N.Jani (8680)
N.Jani Creative Commons License 2012.06.21 0 0 8682

Lemondtam. Több okból. És ki is léptem...több okból.

 

Most készítem jelentésemet.

Előzmény: matyastaschek (8681)
matyastaschek Creative Commons License 2012.06.21 0 0 8681

...de most téged kirúgtak az egyesületből, vagy csak leváltottak az éléről? E nekem nem tiszta.

Előzmény: N.Jani (8673)
N.Jani Creative Commons License 2012.06.21 0 0 8680
Előzmény: Krizsok (8679)
Krizsok Creative Commons License 2012.06.21 0 0 8679

Na, hát eze meg telejsen le voltam döbbenve! Pont azt csinálják ki aki tenni is akart valamit! Részleteznem nem kell te is látod az okoka!!! Első politikus aki a választások előtt, alatt és után, majd az államtitkári székbe is ugyan azt mondta egész a felmondásáig, hogy a föld a parasztnak jár, aki megműveli nem pedig a spekulánsoknak!

 

http://hirek.msn.mainap.hu/itthon/a-mukormos-utan-a-konyvtaros-is-foldet-nyert-16021/

Előzmény: subigalamb (8677)
DR Weiss Creative Commons License 2012.06.21 0 0 8678

 22 évet kell leülni az összes jelenlévő politikusnak, majd utána lelőni!

Előzmény: subigalamb (8677)
subigalamb Creative Commons License 2012.06.21 0 0 8677

Na akkor most miért is akarják a Fideszesek gyorsan kirúgni az Ángyánt?Talán tul sokat tud az ilyen "Őshonos"és külömböző Állami földek magánkézbe történő átjátszásáról,és ezek körüli dolgokról? És még ki is meri nyitni a száját?(ma olvastam)

Előzmény: subigalamb (8676)
subigalamb Creative Commons License 2012.06.21 0 0 8676

Volt akinek igen!De a többségben bizony nem forgott veszélyben a megélhetése!Nem ugy mint most!(gyorsan hozzáteszem nem vagyok egyik pártnak sem a tagja)Miről beszélünk most!4millió Magyar él a létminimum alatt,meg kb annyi azon!Egy másfélnek meg azért megyeget!A félmillió milliomos (milliárdos)mellett!A két világháború között sem volt ennyi szegény ember mint most!(ugye csak 3millió koldus(és nem 4)országa voltunk!Nem kellett volna szétrabolni az országot meg eladni (fillérekért)a maradékot  külföldi tulajdonba, azt jobban élhetnénk!(ugye ezzel többmillió munkahely szünt meg )mert ezeket mind bezárták,azt hozzák be az ő szemetüket!

 

Előzmény: j ó z s i (8674)
subigalamb Creative Commons License 2012.06.21 0 0 8675

Az utolsó szavaidon azért egy darabig el lehetne vitatkozni: Mit ,hogyan ,miért,mennyiért,ki az,ki nem az?Meg ha jogszabály vagy egyesület mögé bujik az illető akkor miért nem az!Vagy épp miért az?Mit hogyan ki irányit ,ki mondja meg a megfelelő irányt(persze felelősséggel)Vagy ugye mivel egyesület,itt esetlegesen fennállhat a kik?Na mindjárt csak ennyi jutott az eszembe!Ugye ,hogy nem is olyan egyszerü?!

Előzmény: N.Jani (8673)
j ó z s i Creative Commons License 2012.06.21 0 0 8674

Az utolsó mondatokra hívnám fel a figyelmet!

De kurva szar is volt a kummunizmusban....

Előzmény: DR Weiss (8661)
N.Jani Creative Commons License 2012.06.21 0 0 8673

Igen. Mert 'harc' volt, és az előre sietetett!

A mostani sokkal rosszabb! Sunyi és rafinált helyzet, mely új fogalmat alkotott a magyar állattenyésztésben: Kalóztenyésztés, és profi koklerség.

Előzmény: kona.king (8672)
kona.king Creative Commons License 2012.06.21 0 0 8672

viszont akkor még te voltál az elnők.

Előzmény: N.Jani (8670)
subigalamb Creative Commons License 2012.06.21 0 0 8671

Nézd én a tenyésztésedbe nem dumálok bele !Részemről az eredeti Magyaróriásba azt viszel bele amit akarsz ,azzal keresztezed amivel akarod,és annak nevezed aminek akarod!Én csak a véleményemet irtam le a szerintem őshonos fogalmáról!De ez vonatkozik mindenfajta Őshonosnak titulált állatról!Azt is tudom ,hogy ezekben a kérdésekben én vagyok maradi és pesszimista!Én elismerem a ténykedésedet a tenni akarásodat e régi Magyar fajta megmentéséért!Csak a mikéntjével,nem értek egyet!És bizony ha hiszed ha nem bizony azért olvasgatok ezekről a "tenyésztő szervezetek"munkájáról!és bizony nagyon kilóg a lóláb!Ott igenis (nagyon is)megjelennek az önös érdekek,meg a pénzek lenyulása!(mint már te is leirtad).És bizony a Mangalica itt MO-n soha nem lesz sikertörténet!A Spanyoloknál esetleg!Mert ugye sokan elfelejtik ,hogy anno ugye a zsirjáért tenyésztették ,és nem a husáért nevelték két éves koráig a mangalicát!És akinek nem volt egy kétéves 180-200kg-os mangalicának 90-100l zsirja azt bizony megszólták!Ugyan kérem a Mangalicából ne akarjunk már egy husdisznót kitenyészteni és azt őshonosként árulni!Nonszensz!

A jelképed még szép csak a jog jelvénye nem kellene a másik kezébe!Hanem az egyikbe a him a másikba meg a nöi ivar jelképe!Mert mint tudjuk ahol belépnek a paragrafusok ott csak káosz keletkezik!Főleg a Magyar jogban ami nem áll másból csak abból ,hogy tilos !De ......kivételt képez!Vagyis tele kiskapukkal!

Előzmény: N.Jani (8660)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!