Keresés

Részletes keresés

Smackdown Creative Commons License 2013.07.10 0 0 168

Räikkönen: Nem kellett volna kiállnom a végén új gumikért

 

 

Sebastian Vettel úgy véli, ha két körrel tovább tartott volna a Német Nagydíj, nem bírta volna maga mögött tartani Kimi Räikkönent. Adrian Newey, a Red Bull technikai vezetője viszont azt mondta, még két kör, és a Lotuson elkopnak a lágy gumik, úgyhogy ez nem osztott, nem szorzott. A Lotus finn pilótája elsősorban azt bánja, hogy egyáltalán kiállt a lágy gumikért, szerinte kibírták volna a hajrát a közepesen kemény abroncsai. Fernando Alonso a stratégiájáról, Lewis Hamilton a Mercedes gumikezeléséről nyilatkozott lemondóan.

 

 

Sebastian Vettel eddig 12-szer indult júliusi versenyen, tízszer futamgyőzelemre is esélyes Red Bull-lal, de egyszer sem nyert. Aztán ma a Német Nagydíjon véget vetett a várakozásnak, szoros versenyen győzte le a Lotus párosát, megszerezve idei negyedik, karrierje 30. győzelmét. Ezzel előnye 34 pontra nőtt Fernando Alonso előtt.

 

 

„Ez hihetetlen, nagyon boldog vagyok. Kimi keményen nyomta a végén, a lágy gumik voltak a kocsiján. Éreztem, hogy közeledik, egyre nőtt a nyomás rajtam. Néhány körön át a KERS sem működött, de szerencsére sikerült újraindítani. Örülök, hogy hatvan kör után véget ért a futam, és nem tartott a 61. vagy a 62. körig" – mondta Vettel, akivel nem értett egyet Adrian Newey, a Red Bull technikai guruja. A szakember szerint Vettel győzelmének kulcsa az utolsó boxkiállása után végrehajtott előzéssorozata volt.

 

 

„Lehet, hogy ha a verseny két körrel tovább tart, Kimi előzött volna, de én valószínűbbnek tartom, hogy ebben az esetben a lágy gumijai elkoptak volna, hiszen nem tartanak ki örökké – mondta Newey. – A boxkiállás után a kerékcserék időzítése döntött. Grosjean kiállása megkötötte a kezünket, reagálnunk kellett, de Kimi kint maradt, szabad volt előtte az út, míg Sebnek a forgalmon kellett átverekednie magát. Nagyon jó munkát végzett, nem hagyta, hogy Kimi szabadon cseréljen kereket, és visszajöjjön az élre."

 

 

Vettel a Kanadai és a Német Nagydíjon aratott győzelme után már csak két országban nem nyert az F1-es helyszínek közül: Magyarországon és az Egyesült Államokban. Mogyoródi sikertelenségének három hét múlva véget vethet, míg Austinban az ősszel kap erre esélyt (az Egyesült Államokban csak élete első versenyén, 2007-ben Indianapolisban és tavaly állt rajthoz).

 

 

 

Kimi Räikkönen úgy véli, nagyobb esélye lett volna a győzelemre, ha nem áll ki új kerekekért a Német Nagydíj hajrájában, hanem azokon teljesíti az utolsó tíz kört, amelyeket fél távnál kapott meg.

 

 

„Még bőven volt élet a gumikban, el kell gondolkoznunk azon, hogy ilyen helyzetben érdemes lenne-e végigmenni velük. Sajnos a rádióm nagyon rossz volt, én mindent hallottam, de ők csak azt hallották, amit két bizonyos kanyarban mondtam. Kicsit bánom, hogy nem mentünk a végéig, hiszen jól voltak a gumik – mondta a finn. – Nehéz megmondani, mi történt volna, ha két körrel hosszabb a verseny, a sebességem jó volt. Talán nagyot csatáztunk volna, és elé kerülök. Így is mindent megtettem, de nem jártam sikerrel. Összességében jó versenyünk volt."

 

 

Eric Boullier, a Lotus csapatfőnöke kimondta, hogy a csapatáé volt a leggyorsabb autó, de akárcsak a 2012-es Bahreini Nagydíjon Vettel mögött, illetve a tavalyi Magyar GP-n Lewis Hamilton mögött, a győzelemhez szükséges előzés elmaradt, és a csapatnak meg kellett elégednie a második és a harmadik helyezéssel. Romain Grosjean mindkét esetben harmadik lett csapattársa mögött, csakúgy, mint most a Nürburgringen.

 

 

„Csodálatos volt a verseny eleje, az élen haladtam, és nem koptak a gumik, egyre gyorsabb lett az autó. Fel is jöttem a második helyre, de érthető a csapattól, hogy a győzelem érdekében olykor alternatív stratégiát alkalmaz. Kimié ígéretes is volt, meg kellett próbálni. Örülök, hogy dobogóra állhattam, s azzal, hogy újra itt a nyár, remélhetőleg lesznek még hasonlóan sikeres versenyeink" – mondta Grosjean arra utalva, hogy a Lotusnak kedvez a forró aszfalt.

 

 

Fernando Alonso szerint a Ferrari az első 20 körben veszítette el az esélyt arra, hogy megcsípjen egy dobogós helyezést. A spanyol szerint nem működött a Ferrari stratégiája, hiba volt a közepesen kemény gumikon rajtolni.

 

 

„Nem volt rossz a verseny, mind a 60 körben nyomtam, de ez sem volt elég most a dobogóhoz – mondta a negyedik helyen célba érő spanyol. – A Lotus nagyon erős volt, meglepő, milyen sokáig kihúzták autói a rajt után a lágy gumikon. Nem igazán működött a stratégiánk, az első húsz körben veszítettük el a dobogót, akkor nem voltunk elég jók."

 

 

Lewis Hamilton a pole pozícióból indulva csak az ötödik helyen ért célba, s ezt a gumik kezelésének tudta be. A Mercedes Nico Rosberg szombati derűlátása ellenére továbbra is szenved az abroncsokon versenytávon.

 

 

„Hihetetlen, hogy ennyit küszködtem egy Sauberrel. Nagyon nehéz volt vezetni a kocsit, kérdeztem, Nicónak hogy megy, mert azt hittem, az én kocsimmal vagy a vezetésemmel van baj. Végül kiderült, hogy nem – mondta Hamilton. – Nem voltak defektek, de nem szeretem ezeket a gumikat. Semmi jót nem mondhatok róluk, nem értem, miért bajlódunk ennyit velük. A többieknek viszont jól működnek, azaz nekünk kell kitalálnunk, mi a teendő, és keményen dolgozunk is ezen. Talán a Magyar Nagydíjon megint jobbak leszünk."

 

 

 

A McLaren-istálló Jenson Button 6. és Sergio Pérez 8. helyezésének köszönhetően idei legjobb nagydíját zárta, 12 ponttal gazdagodott (eddig a Kínai GP volt a csúcs 10 ponttal), amivel 10 pontra megközelítette a konstruktőr-vb ötödik helyén álló Force Indiát. Button azonban a hatodik helyezése ellenére mérges volt, méghozzá a Caterhamre.

 

 

„Elrontották a versenyünket, nem csatázhattam az ötödik helyezésért. Megértem, hogy egymással küzdenek, de ha kék zászlót lengetnek, el kell engedned azt, aki le akar körözni – mondta Button, akit Hamilton az utolsó körben előzött meg. – Egyébként jó hétvégénk volt, mindent kihoztunk a kocsiból, amit lehetett, jobb volt ez a hétvége, mint a silverstone-i."

 

 

A verseny legborzasztóbb jelenete Mark Webber nevéhez fűződött, az első boxkiállásakor rosszul rögzítették a kerekét, amely elszabadult, letarolt egy operatőrt, az ausztrál pedig elveszítette esélyét a győzelemre.

 

 

„Ennél nagyobb butasággal nem lehet elveszíteni versenyt. Elindultam, megálltam, visszatoltak, és máris körhátrányban voltam. Még szerencse, hogy nem történt súlyos sérülés, ez mindennél a legfontosabb – mondta Webber, akinek csak a verseny után mondták meg, hogy a kerék sérülést okozott. – A győzelemért csatázhattam volna, de a végén azért is mindent bele kellett adnom, hogy néhány pontot szerezzek. Bosszantó, ha arra gondolok, hogy ott lehettem volna az élen csatázók között."

 

 

A versenyt a 4. körben feladó Felipe Massa kicsúszása vezetői hiba volt, de a brazil váltója ezt követően ötödik fokozatban ragadt, ezért nem mehetett tovább.

 

 

„A hátsó kerekek fékezésnél leblokkoltak, megcsúszott az autó, és keresztbe álltam. Ötösben ragadt a váltó, hiába próbáltam letenni egyesbe, nem sikerült, ezért le kellett állítanom a motort. A gumik nem változtatták meg az erőviszonyokat, az időmérőn ugyanazok erősek, mint korábban, és a versenyen is azok a gyorsabbak, akik korábban azok voltak" – mondta Massa.

 

 

Sergio Pérez (8.): – Az autó gyorsabb volt, mint szombaton, ráadásul a gumikopás is jobb volt annál, mint amire számítottunk, emiatt sikerült mennünk egy hosszú etapot a verseny végén. Bizakodásra ad okot ez a futam, remélem Magyarországon is sikerül még egyet előrelépnünk.

 


Nico Rosberg (9.): – Nagyon megszenvedtünk a hátsó gumikkal, ez volt az oka annak, hogy nem tudtuk felvenni a harcot az élmezőnnyel. Legalább annak örülhettem, hogy a verseny végén keményen nyomhattam, és szereztem néhány pontot. Jobban meg kell ismernünk ezt a gumikeveréket, sok munka vár ránk.

 

 

VÁLL- ÉS BORDATÖRÉS AZ OPERATŐRNÉL

 

 

Váll- és bordatöréssel megúszta a Mark Webber jobb hátsó kerekével történő találkozást Paul Allen, a Formula One Management hivatalos közvetítő stábjának operatőre, akit megfigyelésre kórházba szállítottak a Formula–1-es Német Nagydíj során.

 

 

A televíziós szakember a boxban a kerékcsere után elinduló Kimi Räikkönent követte a kamerájával, amikor a rosszul rögzített kerekével elinduló Webber autójáról leváló abroncs a boxutcán átszáguldva nekiütközött. Eszméleténél maradt, a pálya ügyeletén kivizsgálták, majd megfigyelésre helikopterrel a koblenzi kórházba szállították. Néhány napig ott marad, csak azután mehet haza.

Smackdown Creative Commons License 2013.07.10 0 0 167

Rosberg: Az új abroncsok már nekünk kedveznek

 

 

A Német Nagydíjon is a Mercedes és a Red Bull csatázott az első sorért, és Kimi Räikkönen csak azért férhetett oda a 4. rajtkockába, mert Nico Rosberg a második szakaszban pórul járt, és kiesett. Versenytávon viszont a Lotus és a Ferrari is képbe kerülhet, hiszen meleg lesz, és az olasz istálló pilótái nem a lágy, hanem a közepesen kemény abroncsokon indulnak. Fernando Alonso szerint sok múlik azon, meddig bírják és milyen gyorsak lesznek a lágy gumik az első körökben. Rosberg szerint az idén először a Nürburgringen bevetett kevláröves abroncsok már a Mercedesnek kedveznek, még forró aszfalton is.

 

 

Lewis Hamilton alig hitte el, hogy a szabadedzések nehézségei után sikerült megszereznie a pole pozíciót a Német Nagydíjra. A szombat délelőtt Mercedesét még vezethetetlennek nevező angol a versenytől azt várja, hogy megszorongatja a Red Bull párosát.

 

 

„Lenyűgöző ez az eredmény. Az első szabadedzés óta szenvedtem a kocsival, a második és a harmadik gyakorlás különösen borzasztó volt, egyre rosszabbá vált az autó, egyáltalán nem éreztem jól magam benne. Még egyszer változtattunk a beállításokon, és sikerrel, hiszen jó lett az eredményem. Köszönöm a srácoknak" – mondta Hamilton, aki természetesen nem mehetett el amellett, hogy a Mercedesszel Németországban szerezte meg a pole-t.

 

 

„Nagy megtiszteltetés a Mercedesnél versenyezni, a Mercedes történelme innen indult el. Büszke vagyok, de sajnos ezért még nem járnak vébépontok. A Red Bullok nagyon jók a hosszú menetekben, de remélem, ezek a beállítások a versenyen is hasznosak lesznek, és megnehezítjük a Red Bull feladatát" – mondta Hamilton.

 

 

Csapattársa, a nála péntek délután és szombat reggel is sokkal gyorsabb Nico Rosberg az időmérő második szakaszában döbbenten figyelte, ahogy a neve lecsúszik az első tízből az eredménylistán. Pedig a német biztos volt benne, hogy továbbjutás esetén az első rajthelyért küzdhetett volna a záró szakaszban. A versenyt így is bizakodva várja, az új típusú gumikról ugyanis elismerte, a Mercedesnek kedveznek.

 

 

„Döbbenetes pillanatok voltak, eszembe sem jutott, hogy kieshetek – mondta Rosberg. – Egyikünk sem számított arra a csapatnál, hogy ilyen mértékben javul a pálya. Még most sem hiszem el, hogy lemaradtam a harmadik szakaszról, hiszen megvolt a kocsi sebessége ahhoz, hogy könnyedén az első sorba kerüljek. Nem arról van szó, hogy elbíztuk magunkat, csak éppen rosszul mértük fel a körülményeket. Versenytávon jobbak a gumik, ezek az új abroncsok már nekünk jelentenek előnyt."

 

 

A Red Bull pilótái szerint a délután 40 fok fölé emelkedő aszfalt miatt nem tudták megszerezni az első két rajtkockát a Német GP időmérő edzésén

 

 

„A délelőtti szabadedzés tökéletes volt, nem is nyúltunk utána a kocsihoz, de délután már nem tudtam összeszedni az autót. Különösen a kör első fele volt nehéz – mondta

Sebastian Vettel. – Felerősödött a szél, az aszfalt melegebbé vált. Az autó nem lett rosszabb, csak éppen az időeredmény nem volt elég jó. A következő két szektorban hiába próbálkoztam, Lewist nem lehetett utolérni. Közelebb vagyunk a Mercedeshez, mint Silverstone-ban, bizakodva várom a versenyt."

 

 

A legutóbbi két nürburgringi futamot az élről kezdő Mark Webber is úgy érezte, a meleg idő nem kedvezett a Red Bullnak.

 

 

„Nagyon érzékeny az autó a körülményekre. Az első szektorban tényleg veszíthettünk időt, nehéz volt elkapni azt a ritmust, ami a harmadik szabadedzésen megvolt. A magas hőmérséklet összehúzta a mezőnyt. A versenyen nem hagyjuk megszökni Lewist, nyomás alá helyezzük a Mercedest" – mondta az ausztrál.

 

 

Kimi Räikkönen hosszú idő után ismét elégedett volt az időmérő edzésen megszerzett helyezésével, de maga az út a negyedik helyig közel sem volt tökéletes.

 

 

 

„Az autó rendben volt, de a harmadik szakaszbeli köröm az új gumikon nem sikerült tökéletesen. A felvezető körben feltartottak, nem voltam elég gyors ahhoz, hogy felmelegítsem a gumikat, így a mért köröm első szakasza nem sikerült elég jól. Ezzel együtt is legfeljebb a harmadik lettem volna, aminél nem sokkal rosszabb a negyedik rajthely, sőt, ez nagyon jó pozíció a verseny előtt" – mondta a finn, aki megnyugodhat, hiszen a kevláröves gumik a jelek szerint semmit sem rontottak a Lotus versenyképességén, mint ahogy a Ferrarién sem.

 

 

A nyolcadik rajtkockát közepesen kemény gumikon megszerző Fernando Alonso szerint a Ferrari visszatért arra a szintre, amelyen a Brit Nagydíj előtt volt, már nem aggódik az autója sebessége miatt. A Német Nagydíj végeredménye pedig elsősorban attól függ, mit bír a lágy gumi azokon az autókon, amelyeken fent lesznek a verseny első köreiben.

 

 

 

„Meglátjuk, milyen lesz a verseny, ez nagyban függ majd attól, mennyit bírnak a lágy gumik. Vasárnap meglátjuk – mondta Alonso, aki a mellőle, azaz a 7. helyről induló Felipe Massához hasonlóan a közepesen kemény gumikat választotta az időmérő utolsó szakaszában, így azokon is rajtol majd. –  A legfontosabb az lesz, hogy felvegyük a verseny ritmusát, és ha elég gyorsak leszünk, jó eredményt érünk el. Jobbat is, mint Silverstone-ban, a múlt heti versenyhez képest gyorsabbak vagyunk, ismét ott tartunk, ahol előtte. Sokat számít a stratégia. Ha nem lesz túl gyors a lágy gumi, közel maradunk, és előrébb lépünk, ha viszont gyors lesz, lemaradhatunk az élbolytól."

 

 

Alonso szerint a Ferrari azért egy körön még mindig a Red Bull és a Mercedes mögött van.

 

 

„Láttuk, hogy az első mért körük 1:29.6 és 1:29.5 lett, ezt mi nem tudtuk volna hozni, ezért döntöttünk úgy, hogy más stratégiával próbálkozunk" – mondta a spanyol, akinek csapattársa, Felipe Massa az első és a második szakaszt is az élen zárta az időmérőn, mégsem csalódott amiatt, hogy nem kapott esélyt a záró etapban arra, hogy lágy gumikon megpróbáljon egy mért kört.

 

 

„Az autó sokkal jobb, mint egy hete, de azért a pole-ra nem volt esélyünk. A versenyen mindent meg kell próbálnunk. Nem ígérek olyan rajtot,k mint Silverstone-ban, hiszen a lágy gumikon indulók előnyben lesznek" – mondta Massa, aki egy hete a 11. rajthelyről az ötödik pozícióba ugrott előre az első körben.

 

 

Jenson Button (9.): – A második szakaszban futott köröm az egyik legjobb volt hosszú idő óta, nem hiszem, hogy bármi is benne maradt volna a kocsiban. A harmadik szakaszban az volt a kérdés, hogy egyáltalán fussunk mért kört, a szívem azt diktálta hogy igen, az eszem viszont azt, hogy nem kéne. Végül úgy döntöttünk, hogy nem megyünk mért időt, macska-egér harcot vívtam Hülkenberggel. A kilencedik hely nem rossz, a pálya tiszta oldaláról indulhatok, és szabadon választhatunk a gumik közül.

 

Smackdown Creative Commons License 2013.07.10 0 0 166

Hamilton autóját összerakták, meglepte Vettelt

 

Lewis Hamilton a 42 fokos, azaz igen forró aszfalton is a pole pozícióba juttatta a Mercedest a Német Nagydíj időmérő edzésén, amelyen több mint egy tizeddel megverte a szabadedzéseken lágy gumikon megközelíthetetlen Sebastian Vettelt. A második sor Mark Webberé és Kimi Raikkönené, míg a Ferrari párosa a közepesen kemény gumikon, már a versenyre gondolva a negyedik sort szerezte meg. Az időmérő vesztese Nico Rosberg, aki a második szakaszban biztos továbbjutónak hitte magát, és a boxból nézte, ahogy kicsúszik az első tízből.

 

 

Lewis Hamilton a péntek délutáni és a szombat délelőtti szabadedzésen szenvedett a Mercedesszel, amelyet irányíthatatlannak nevezett, és kérte csapatát, javítsa meg. Sikerült összerakni, de számára az sem volt feltétlenül jó előjel, hogy az időmérő elejére 40 fok fölé emelkedett a Nürburgring aszfaltja. Ám a Mercedesnek már a túl forró aszfalt sem jelent gondot – legalábbis egy körön. Az angol ugyanis az időmérőn meg tudta verni a szabadedzéseken lágy gumikon remeklő Sebastian Vettelt, és megszerezte karrierje 29., idei harmadik rajtelsőségét.

 

 

A Mercedes pilótáját talán csak Nico Rosberg tudta volna megverni, de a német a második szakaszban pórul járt: az első gyors körét elrontotta, a másodikban elért eredménye pedig kevés lett a továbbjutáshoz. A pilóta és csapata azt hitte,  megvan a biztos továbbjutás, de Daniel Ricciardo Toro Rossójában és Nico Hülkenberg Sauberjében is volt annyi, hogy megelőzze a Brit Nagydíj győztesét.

 

 

A második sorban a Red Bull-os Mark Webber és a Lotust kormányzó Kimi Räikkönen indul, a finn a Spanyol Nagydíj óta nem rajtolt ilyen előkelő helyről.

 

 

A Ferrari már a versenyre gondolt az időmérő hajrájában, Felipe Massa és Fernando Alonso a közepesen kemény gumikon futotta mért körét a harmadik szakaszban, és a negyedik rajtsort sajátították ki. Így ők a verseny elején nem mennek be a boxba hat-nyolc kör után, hanem tovább kint maradnak abban a reményben, hogy az élre állhatnak ezzel a taktikával, és akár a leintésig ott is maradhatnak.

 

 

ELŐZMÉNYEK

 

 

A Pirelli új típusú abroncsain Sebastian Vettel 2011-es önmagát idézte a Német Nagydíj szabadedzésein, s úgy tűnik, megint az a kérdés az időmérő előtt, mint a két évvel ezelőtti szezon során mindig: ki indul a pole pozíciós Red Bull-pilóta mellől? A Mercedest azért korai lenne leírni, igaz, az eddigi nyolc idei rajtelsőségből ötöt begyűjtő istálló autói a lágy gumikon nem tűntek elég gyorsnak ahhoz, hogy megszorongassák velük a címvédőt.

 

 

Vettel a Nürburgringen még egyszer sem indult az élről, egyetlen németországi rajtelsőségét 2010-ben Hockenheimben szerezte meg.  Ezen a pályán Mark Webber és Kimi Räikkönen kétszer-kétszer, Fernando Alonso egyszer indult az élről.

 

 

Közben kiderült, hogy ha Jules Bianchit ma is visszatartotta volna a betegsége az autóvezetéstől, nem a pénteki első edzésen vezető Rodolfo González, hanem Pedro de la Rosa, a Ferrari tartalék pilótája ugrott volna be a helyére. Erre a jelek szerint már nem kerül sor.

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.10 0 0 165

9. futam Német-Nagydij Nürburgringen

 

Végeredmény 60kör:

  1. Sebastian Vettel          Red Bull-Renault             (P)      1ó41:14.711

  2. Kimi Räikkönen            Lotus-Renault                 (P)      1ó41:15.719

  3. Romain Grosjean         Lotus-Renault                 (P)      1ó41:20.541

  4. Fernando Alonso         Ferrari                             (P)      1ó41:22.432

  5. Lewis Hamilton            Mercedes                        (P)      1ó41:41.638

  6. Jenson Button             Mclaren-Mercedesz         (P)      1ó41:42.707

  7. Mark Webber               Red Bull-Renault             (P)      1ó41:52.273

  8. Sergio Pérez                McLaren-Mercedes         (P)      1ó41:53.017

  9. Nico Rosberg               Mercedesz                      (P)      1ó42:01.532

10. Nico Hülkenberg          Sauber-Ferrari                (P)      1ó42:04.603

11. Paul Di Resta               Force India-Mercedesz   (P)      1ó42:08.482

12. Daniel Ricciardo           Toro Rosso-Ferrari          (P)      1ó42:11.686

13. Adrian Sutil                  Force India-Mercedesz   (P)      1ó42:12.449

14. Esteban Gutiérrez       Sauber-Ferrari                (P)      1ó42:14.871

15. Pastor Maldonado       Williams-Renault             (P)      1ó42:16.640

-----------------------------------------------------------------------------------------

16. Valtteri Bottas             Williams-Renault             (P)      59kör

17. Charles Pic                  Caterham-Renault          (P)      59

18. Giedo Van Der Garde  Caterham-Renault           (P)      59

19. Max Chilton                 Marussia-Cosworth         (P)      59

 

Feladták:

20. Jean-Éric Vergne         Toro Rosso-Ferrari           (P)      22megtett kör

21. Jules Bianchi               Marussia-Cosworth         (P)      21

22. Felipe Massa               Ferrari                             (P)        3

 

Előzmény: Törölt nick (141)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.10 0 0 164

9. futam Német-Nagydij Nürburgringen

 

 

 

Időmérőedzés:

  1. Lewis Hamilton            Mercedes                        (P)      1:29.398

  2. Sebastian Vettel          Red Bull-Renault             (P)      1:29.501

  3. Mark Webber               Red Bull-Renault             (P)      1:29.608

  4. Kimi Räikkönen            Lotus-Renault                 (P)      1:29.892

  5. Romain Grosjean         Lotus-Renault                 (P)      1:29.959

  6. Daniel Ricciardo           Toro Rosso-Ferrari          (P)      1:30.528

  7. Felipe Massa               Ferrari                             (P)      1:31.126

  8. Fernando Alonso         Ferrari                             (P)      1:31.209

  9. Jenson Button             Mclaren-Mercedesz         (P)      idő nélkül

10. Nico Hülkenberg          Sauber-Ferrari                (P)      idő nélkül 

-------------------------------------------------------------------------------------

 

11. Nico Rosberg               Mercedesz                      (P)      1:30.326          

12. Paul Di Resta               Force India-Mercedesz   (P)      1:30.697

13. Sergio Pérez                McLaren-Mercedes         (P)      1:30.933

14. Esteban Gutiérrez       Sauber-Ferrari                (P)      1:31.010

15. Adrian Sutil                  Force India-Mercedesz   (P)      1:31.010

16. Jean-Éric Vergne         Toro Rosso-Ferrari           (P)      1:31.104

------------------------------------------------------------------------------------

17. Valtteri Bottas             Williams-Renault             (P)      1:31.693

18. Pastor Maldonado       Williams-Renault             (P)      1:31.707   

19. Charles Pic                  Caterham-Renault          (P)      1:32.937 *          

20. Jules Bianchi               Marussia-Cosworth         (P)      1:33.063 

21. Giedo Van Der Garde  Caterham-Renault           (P)      1:33.734           

22. Max Chilton                 Marussia-Cosworth         (P)      1:34.098

 

*Pic váltócsere miatt öt rajthelyes büntetést kapott

 

22. Charles Pic                 Caterham-Renault           (P)       1:32.937         

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (140)
Smackdown Creative Commons License 2013.07.06 0 0 163

Vettel a leggyorsabb, bizakodhat az időmérő előtt

 

 

Sebastian Vettel a lágy gumikon verhetetlennek tűnik a Nürburgringen, a péntek délutáni szabadedzés után szombat délelőtt is magabiztosan zárt az élen, s bizakodva várhatja a délutáni időmérő edzést. A Mercedesek közül Nico Rosberg lehet veszélyes rá, Lewis Hamilton a második után a harmadik tréningen is küszködött az autójával. A Lotus és a Ferrari nem reménykedhet az időmérős sikerben, de a második-harmadik sor valós cél számukra.

 

 

A pénteki nap fő sztorija a Pirelli-gumik jó állóképessége volt, defektről szó sincs már a Nürburgringen, ahol az a fő kérdés, hogy a Red Bull és a Mercedes külön versenyébe be tud-e szállni a Lotus és a Ferrari. A szombat délelőtti edzés alapján a lágy gumikat nagyon érző Sebastian Vettelt mindenkinek nehéz lesz megszorítania, de mögötte parázs csata alakulhat ki.

 

 

Szombat délelőtt Lewis Hamilton különösen sokat szenvedett az autójával, amelynek hátulja instabil volt, az angol arra panaszkodott, hogy nagyon nehéz vezetni.

 

 

Szegény Williams-istálló, nem elég, hogy a szezon feléhez közeledve még mindig pont nélkül áll, a Német Nagydíj szombatjának reggelén plusz izgalmat okozott Pastor Maldonado autója, amelyben kigyulladt és sűrű füstöt árasztott a KERS. A tavalyi Spanyol Nagydíjon történt esettel ellentétben ezúttal szerencsére nem történt személyi sérülés, a csapat folytathatja a felkészülést – igaz, Maldonado még Hamiltonnál is többet panaszkodott, és a kavicságyat is megjárta az FW35-össel.

 

 

Kigyulladt Maldonado Williamse a garázsban

 

Kisebb tűz ütött ki szombat reggel a Formula–1-es Német nagydíjon szereplő Williams-istálló garázsában, ahol Pastor Maldonado autójában lángra kapott a KERS. A tűzoltóknak köszönhetően hamar elmúlt a veszély, személyi sérülés nem történt.

A Williams garázsában tavalyi is volt tűzeset, a Spanyol Nagydíjat követően Bruno Senna autója kapott lángra.

 

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.06 0 0 162

9. futam Német-Nagydij Nürburgringen

 

3. SZabadedzés:

  1. Sebastian Vettel          Red Bull-Renault             (P)      1:29.517            19kör

  2. Nico Rosberg               Mercedesz                      (P)      1:30.193            19

  3. Mark Webber               Red Bull-Renault             (P)      1:30.211            18

  4. Fernando Alonso         Ferrari                             (P)      1:30.621            16

  5. Felipe Massa               Ferrari                             (P)      1:30.639            17

  6. Kimi Räikkönen            Lotus-Renault                 (P)      1:30.671            19

  7. Lewis Hamilton            Mercedes                        (P)      1:30.744            20

  8. Romain Grosjean         Lotus-Renault                 (P)      1:30.781            18

  9. Nico Hülkenberg          Sauber-Ferrari                (P)      1:30.966            20

10. Adrian Sutil                  Force India-Mercedesz   (P)      1:31.009            18

11. Jenson Button             Mclaren-Mercedesz         (P)      1:31.326            22

12. Esteban Gutiérrez       Sauber-Ferrari                (P)      1:31.405            20

13. Paul Di Resta               Force India-Mercedesz   (P)      1:31.733            21

14. Jean-Éric Vergne         Toro Rosso-Ferrari           (P)      1:31.855           18

15. Sergio Pérez                McLaren-Mercedes         (P)      1:31.855            23

16. Daniel Ricciardo           Toro Rosso-Ferrari          (P)      1:31.898            19

17. Pastor Maldonado       Williams-Renault             (P)      1:31.969            20

18. Valtteri Bottas             Williams-Renault             (P)      1:32.036            23

19. Charles Pic                  Caterham-Renault          (P)      1:33.230            19

20. Jules Bianchi               Marussia-Cosworth         (P)      1:33.470            22

21. Giedo Van Der Garde  Caterham-Renault           (P)      1:33.964            21

22. Max Chilton                 Marussia-Cosworth         (P)      1:34.683            20

Előzmény: Törölt nick (157)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.05 0 0 161
Smackdown Creative Commons License 2013.07.05 0 0 160

VÉGE! Hamilton és Nicole Scherzinger (újra) szakítottak!

 

 

Pedig alig egy hónapja még boldogan ünnepelték ötéves évfordulójukat Capri szigetén. Búcsút intett egymásnak a Formula–1 sztárpárja: a Mercedes 28 éves pilótája, Lewis Hamilton és a 35 esztendős popénekes, Nicole Scherzinger összeegyezhetetlen elfoglaltságra hivatkozva lengetett kockás zászlót kettejük 2008 óta tartó párkapcsolatára.

 

 

Az angol autóversenyző és az X-Factor brit kiadásában mentori szerepet vállaló Nicole öt év után döntöttek úgy, hogy külön utakon folytatják tovább az életüket. Kapcsolatuk eddig is problémákkal küszködött, hiszen idejük nagy részét egymástól távol töltötték, amit egyszerűen nem bírtak tovább.

 


„Nehéz melegen tartani egy kapcsolatot úgy, ha ritkán tartózkodnak ugyanabban az országban – nyilatkozta egy, a párhoz közel álló forrás The Sun napilapnak. – Mindketten támogatták a másik karrierjét, és továbbra is így tesznek, de már nem egy párként. A szerelmük egyértelműen a pályafutásuk áldozata lett” – idézi az angol lap a forrást.

 


Lewis és Nicole párkapcsolata 2011-ben is megingott, egy időre szétmentek, de akkor sikeresen kezelték a válságot, és a folytatás mellett döntöttek. A közelmúltban még a lánykérést sem zárta ki Hamilton.

 


„Öt éve vagyunk egymás mellett, ami már önmagában komoly mérföldkő. Talán a közeljövőben megtörténik, talán a hatodik évforduló után” – nyilatkozta nemrég a féltérdre ereszkedés esélyeiről, ami a jelek szerint mégsem fog megvalósulni, a közeljövőben legalábbis biztosan nem.

 


Lewis és Nicole egyébként 2007-ben, egy zenei díjkiosztó gálán találkoztak először, azt követően kezdtek randizni egymással. 2010-ben és 2011-ben is szakítottak egy rövid időre, utóbbit Nicole édesapjának eljegyzésről szóló pletykái előzték meg. Kapcsolatuk az elmúlt 12 hónapban sem volt zökkenőmentes. Volt, hogy Hamilton tíz nővel partizott egy londoni szállodában, Scherzingert pedig az R&B rosszfiújával, Chris Brownnal kapták csókolózáson.

Smackdown Creative Commons License 2013.07.05 0 0 159

A Mercedes szárnyal az új gumikon Németországban

 

Amikor a Pirelli bejelentette, hogy módosítja a Német Nagydíjra az abroncsait, sokan elkönyvelték, hogy a Red Bull és a Mercedes nyeri a legtöbbet az új gumikkal. Az első nürburgringi szabadedzés alátámasztja ezeket a meglátásokat, Lewis Hamiltonhoz képest csak Nico Rosberg volt egy másodpercen belül, s a Mercedes kíméletesen is bánik az abroncsokkal, Rosberg ugyanis a tréning végén, a saját 24. körében javította meg a csúcsidőt a harmadik szektorban. Fernando Alonso autója a próbakörében leállt elektronikai hiba miatt, s bár vissza tudták szállítani a boxba a Ferrarit, megjavítani nem sikerült, a spanyol nem futott mért kört.

 

 

Kiminek a Red Bullnál kevesebb ideje lenne inni - Lauda

 

Niki Lauda korábbi Formula–1-es versenyző szerint Kimi Räikkönen „bolond" lenne, ha nem foglalná el a távozó Mark Webber helyét a Red Bullnál.

 

 

 

Mint ismert, Räikkönent tartják az egyik esélyesnek a Red Bull jövőre megüresedő pilótahelyére, de a finn korábban úgy fogalmazott, nem könnyű elhagynia a Lotust.

 

 

„Ha nem megy el a Red Bullhoz, akkor bolond. A kérdés, hogy mit akar Kimi: sok szabadságot, kevés pénzt és semmittevést, mert akkor jó helyen van. A Red Bullnál valamivel több napot kellene dolgoznia, és kevesebb ideje jutna az ivásra" – mondta Lauda a Bildnek.

 

 

 

Räikkönenen kívül a Torro Rosso pilótái, Daniel Ricciardo és Jean-Éric Vergne is esélyes lehet Webber pozíciójára.

 

Nincs gond a gumikkal , bojkottról szó sincs - Vettel

 

Sebastian Vettel elsőként méltatta a módosított Pirelli gumikat a Német Nagydíj első edzésnapja után. A háromszoros világbajnok szerint biztosan nem lesz bojkott a Nürburgringen.

 

 

„A Mercedes az első edzésen elképesztően gyors volt, esélyünk sem volt arra, hogy tartsuk vele a lépést. Nem is voltam elégedett, ám a két tréning között módosítottunk a kocsin, és sokkal jobb lett. A hosszú menetünket nem tudtuk tökéletesen teljesíteni, mert mindig az utunkba került valaki, de elégedett vagyok – mondta Vettel, aki szerint a gumik nem veszélyesek többé. – Nincs semmi gond velük, bojkottról szó sincs. A GPDA azt akarta közölni, hogy aggódunk, de bízunk a Pirelliben. Arra az esetre, ha mégis lett volna valami, szóba került a bojkott, azonban a gumik rendben vannak. Gyorsan kopnak a lágyak, de biztonságosak."

Smackdown Creative Commons License 2013.07.05 0 0 158

Vettel a lágy gumikon átvette a hatalmat

 

 

A Német Nagydíj második szabadedzésén előkerültek a lágy gumik, amelyekkel már nem az első tréningen kiemelkedő eredményt elérő Mercedes-pilóták voltak a leggyorsabbak, hanem Sebastian Vettel. A Red Bull vb-éllovasa azonban nem sokkal előzte meg Nico Rosberget, sőt a lágy gumikon a Lotus pilótái is versenyképesnek tűntek. Fernando Alonso Ferrarijának elektronikai problémái elmúltak, a spanyol is versenyképes köröket futott. A gumikkal továbbra sincs gond, úgy néz ki, a Pirelli megoldotta a feladatát.

 

 

A Német Nagydíj második szabadedzésén a Red Bull megmutatta, hogy képes a közepesen kemény gumikon olyan tempóra, mint a délelőtti tréninget uraló Mercedes, és miután felkerültek az autókra a lágy abroncsok, Sebastian Vettel mindenkit megelőzött.

 

 

Lewis Hamilton a sárga betűs gumikon csak 8. lett, a két Red Bullon és Nico Rosbergen kívül a két-két Lotus és Ferrari is megelőzte. Kiélezett csatára számíthatunk az időmérőn, főleg, hogy szombatra még melegebbet ígérnek az időjósok.

 

 

Ami a gumikat illeti, semmi probléma nem volt velük a délutáni edzésen, az olasz beszállító megoldotta a problémákat. Sam Michael, a McLaren sportigazgatója megerősítette, hogy az új abroncsokkal nem fordulhat elő az a defektsorozat, ami miatt a pilóták a bojkott lehetőségét is felvetették.

 

 

A közepesen kemény abroncsok kopása ráadásul annyira elhanyagolható, hogy ha nem lenne a lágy gumi is, egy kiállással is teljesíteni lehetne a futamot. Így azonban nagyobb esély van a két kiállásra, ami kevesebb a Pirelli által előrejelzett háromnál.

 

 

Miféle bojkott? Egy nap alatt rendeződött a helyzet

 

 

Kétszer kilencvenpercnyi szabadedzés elég volt a Nürburgringen ahhoz, hogy feledésbe merüljenek a Német Nagydíj bojkottjáról szóló fenyegetőzések, és ismét arról szóljanak a viták, hogy melyik csapatnak kedveznek a Pirelli gumijai, és melyiknek nem. A hűvös idő az első szabadedzésen a Mercedesnek kedvezett, de ahogy melegszik az aszfalt, úgy jön a képbe a Red Bull, a Lotus és a Ferrari is. Mivel szombaton és vasárnap nyárias időre számíthatunk, merész lenne előre elkönyvelni a Mercedes első sorát.

 

 

Sebastian Vettel zárta a legjobb köridővel a Német Nagydíj első edzésnapját. A Red Bull pilótája délelőtt még közel másfél másodpercet kapott a két Mercedestől, de délutánra eltűnt a hátránya, sőt a lágy gumikon gyorsabb volt Nico Rosbergéknél. Ennek ellenére óvatosan fogalmazott.

 

„A Mercedes az első edzésen elképesztően gyors volt, esélyünk sem volt arra, hogy tartsuk vele a lépést. Nem is voltam elégedett, ám a két tréning között módosítottunk a kocsin, és sokkal jobb lett. A hosszú menetünket nem tudtuk tökéletesen teljesíteni, mert mindig az utunkba került valaki, de elégedett vagyok" – mondta Vettel, aki elsőként méltatta a módosított Pirelli gumikat a Német Nagydíj első edzésnapja után. A háromszoros világbajnok szerint biztosan nem lesz bojkott a Nürburgringen.

 

 

„Nincs semmi gond velük, bojkottról szó sincs. A GPDA azt akarta közölni, hogy aggódunk, de bízunk a Pirelliben. Arra az esetre, ha mégis lett volna valami, szóba került a bojkott, azonban a gumik rendben vannak. Gyorsan kopnak a lágyak, de biztonságosak" – fogalmazott a német.

 

 

Mark Webber is a Mercedestől tart, az ausztrál szerint a rivális délután altatott, nem mutatta meg, mit tud.

 

 

„Nem reménykedhetünk sokban az időmérőn, egyértelműen látszik, hogy a Mercedesben benne van az első rajtsor kisajátítása. Az előző versenyeken is ezt láttuk, és bár Sebbel együtt versenyképesnek tűntünk, nem lennék meglepve, ha kiderülne, tettek egy kis üzemanyagot a Mercedesekbe – mondta Webber. – A versennyel ugyanez a helyzet, a Mercedes az elmúlt hetekben bizonyította, hogy a versenytempója is jó, leszünk néhányan, akik jó eséllyel pályázunk a futamgyőzelemre."

 

 

A Mercedesnél az első edzés után csendes bizakodás kezdődött, a Pirelli új abroncsai (amelyekből az olasz cég a törökországi gyárában 48 óra alatt 1000 darabot gyártott) ugyanis nagyon jól működtek az „ezüstnyilakon". A Mercedes fölénye azonban a délutáni tréningre, amelyen tíz fokkal melegebb lett az aszfalt, elfogyott. Ha valóban szerepet játszik a hőmérséklet, az aggasztó lehet a brackleyiek számára, hiszen szombaton és vasárnap már felhők sem fogják zavarni a napsütést, és még melegebb lesz az útfelület. Nico Rosberg szerint még bármi megtörténhet.

 

 

„Jó napunk volt, de a lágy gumik nagyon gyorsan elkopnak. Vasárnap kiderül, hogy előnyt jelent-e számunkra az új gumitípus – mondta Rosberg. – Még ismerkedünk a gumikkal, a beállításokkal másképpen kell variálni, mint korábban. Nagy lehetőséget kaptunk, hiszen ha hamarabb rájövünk, mi kell a gumiknak, előnybe kerülhetünk. Egy körön még mindig gyorsak vagyunk, és remélem, a versenyen is ez lesz a helyzet. Néhány tized sokat változtathat a sorrenden."

 

 

Lewis Hamilton a délelőtti remeklése után délután visszaesett, és a Rosberg, Webber duót megelőző elsősége mellett ugyanúgy nyolcadik lett, mint Vettel az első másfél órában.

 

 

„Jó edzés volt, semmi különös nem történt, de volt néhány módosításunk, ami nem jött be, és a sorrendben hátrébb kerültem – mondta Hamilton. – Ha visszacsináljuk ezeket, biztosan nem lesz gond az időmérőn és a versenyen. Az első edzés nagyon jó volt, minden gondunk orvosolható."

 

 

Amíg a Red Bullnál és a Mercedesnél Webber és Rosberg kiegyensúlyozott teljesítménye mellett Vettel és Hamilton ingadozott, a Lotusnál és a Ferrarinál délután minden szinte egyenlő volt. A Lotusnál Romain Grosjean öt ezreddel előzte meg Kimi Räikkönent, míg a Ferrarinál Fernando Alonso három ezreddel zárt Felipe Massa előtt. A Williamsnél még szorosabb volt a verseny, egy ezred döntött Valtteri Bottas javára Pastor Maldonadóval szemben.

 

 

Kimi Räikkönen a nap végén elmondta, biztosan nem lesz bojkott. Ő eleve nem lett volna benne, hiszen nem tagja a pilóták érdekvédelmi szervezetének, a GPDA-nak.

 

 

„Nem láttam a nyilatkozatot, de hallottam róla. Egyébként sem hiszem, hogy van még értelme róla beszélni – mondta a finn. – A 2005-ös indianapolisi futamon történt már hasonló, s hiába álltunk ki, ott is akadt, aki ment tovább. Ha ez megismétlődne, én biztosan azok közé tartoznék, akik folytatják, akármi is történik. Nem vagyok tagja a GPDA-nak, néha elmegyek az ülésre, de ha nem vagyok ott, akkor is hamar értesülök mindenről. A motorsport mindig veszélyes, nemcsak a Brit Nagydíjon volt az. Utóbb kiderült, néhány csapat hibásan használta a gumikat. Mi nem, ezért semmi gondunk nem volt az idén."

 

 

Fernando Alonso autója elektronikai hibája miatt a délelőtti edzést kihagyta, délután viszont hatodik lett. Nem teljesen elégedett, hiszen a Red Bull és a Mercedes még messze van.

 

 

„Apró lépést tettünk előre ahhoz képest, ahol Silverstone-ban voltunk – mondta a spanyol, aki Räikkönenhez hasonlóan örülne a melegebb szombatnak és vasárnapnak. – A Red Bull és a Mercedes azonban még mindig sokkal gyorsabb nálunk, és kicsivel a Lotus is megelőz minket. Éjszaka valamit találnunk kell, ami javít a helyzetünkön, mert így csak a negyedik legjobbak vagyunk, ami természetesen nem elég."

 

 

A Marussiánál azon izgulhatnak, hogy Jules Bianchi egyáltalán rajthoz állhat-e. Nap közben még azért korlátozták a munkáját, mert megfázással és gyomorfertőzéssel bajlódott, de az orvosi vizsgálatok kiderítették, fertőzésről nincs szó, csak gyomorrontásról, és valószínűleg szombatra jobban lesz.

 

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.05 0 0 157

9. futam Német-Nagydij Nürburgringen

 

2. SZabadedzés:

  1. Sebastian Vettel          Red Bull-Renault             (P)      1:30.416            39kör

  2. Nico Rosberg               Mercedesz                      (P)      1:30.651            38

  3. Mark Webber               Red Bull-Renault             (P)      1:30.683            41

  4. Romain Grosjean         Lotus-Renault                 (P)      1:30.843            32

  5. Kimi Räikkönen            Lotus-Renault                 (P)      1:30.848            27

  6. Fernando Alonso         Ferrari                             (P)      1:31.056            39

  7. Felipe Massa               Ferrari                             (P)      1:31.059            41

  8. Lewis Hamilton            Mercedes                        (P)      1:31.304            35

  9. Jenson Button             Mclaren-Mercedesz         (P)      1:31.568            37

10. Paul Di Resta               Force India-Mercedesz   (P)      1:31.797            40

11. Adrian Sutil                  Force India-Mercedesz   (P)      1:31.824            34

12. Daniel Ricciardo           Toro Rosso-Ferrari          (P)      1:31.855            42

13. Jean-Éric Vergne         Toro Rosso-Ferrari           (P)      1:32.055           39

14. Sergio Pérez                McLaren-Mercedes         (P)      1:32.086            36

15. Nico Hülkenberg          Sauber-Ferrari                (P)      1:32.495            39

16. Esteban Gutiérrez       Sauber-Ferrari                (P)      1:32.762            44

17. Valtteri Bottas             Williams-Renault             (P)      1:32.879            35

18. Pastor Maldonado       Williams-Renault             (P)      1:32.880            36

19. Charles Pic                  Caterham-Renault          (P)      1:33.695            38

20. Giedo Van Der Garde  Caterham-Renault           (P)      1:33.804            40

21. Jules Bianchi               Marussia-Cosworth         (P)      1:34.017            10

22. Max Chilton                 Marussia-Cosworth         (P)      1:34.667           39

Előzmény: Törölt nick (154)
Smackdown Creative Commons License 2013.07.05 0 0 156

A pilóták nem indulnak, ha újra probléma lesz a gumikkal

 

 

A Formula–1-es pilóták vissza fognak lépni a versenyzéstől a hétvégi Német Nagydíjon, ha a múlt vasárnapi brit futamon látott gumiproblémák újra előfordulnak.

 

 

A pilóták érdekvédelmi szervezete (GPDA) csütörtökön közleményben jelentette be a Nürburgringen közösen meghozott döntést.

 

 

„Ha a Német Nagydíjon ismét hasonló gondokkal szembesülünk, azonnal abbahagyjuk a versenyzést, mert a gumikkal kapcsolatos – egyébként elkerülhető – problémák újra veszélyeztetni fogják a versenyzők, a pályabírók és a nézők életét” – áll a GPDA közleményében.

 

 

A brit versenyen négy pilóta autójának, előbb az élen álló Lewis Hamiltonnak (Mercedes), majd Felipe Massának (Ferrari), Jean-Éric Vergne-nek (Toro Rosso) és Sergio Péreznek (McLaren) is bal hátsó defektje volt. A Formula–1 kizárólagos gumiszállítója, a Pirelli emiatt átdolgozott abroncsokat szállított Németországba, a július 28-i Magyar Nagydíjon pedig már új fejlesztésű gumikat ad az istállóknak.

 

 

Smackdown Creative Commons License 2013.07.05 0 0 155

A Mercedes köszöni szépen az új abroncsokat

 

 

Amikor a Pirelli bejelentette, hogy módosítja a Német Nagydíjra az abroncsait, sokan elkönyvelték, hogy a Red Bull és a Mercedes nyeri a legtöbbet az új gumikkal. Az első nürburgringi szabadedzés alátámasztja ezeket a meglátásokat, Lewis Hamiltonhoz képest csak Nico Rosberg volt egy másodpercen belül, s a Mercedes kíméletesen is bánik az abroncsokkal, Rosberg ugyanis a tréning végén, a saját 24. körében javította meg a csúcsidőt a harmadik szektorban. Fernando Alonso autója a próbakörében leállt elektronikai hiba miatt, s bár vissza tudták szállítani a boxba a Ferrarit, megjavítani nem sikerült, a spanyol nem futott mért kört.

 

 

A Mercedesnek bejött a váltás, Lewis Hamilton és Nico Rosberg a defektekkel tarkított Brit GP miatt módosított gumikkal magasan kiemelkedett a mezőnyből a Német Nagydíj első szabadedzésén. Hamiltont csak Rosberg tudta megközelíteni a másfél órás tréningen, a többi rivális több mint egy másodpercet kapott a silverstone-i pole pozícióstól.  

 

 

 

A Mercedes egy körön korábban is gyors volt, de az, hogy Rosberg a 24. körében megjavította a harmadik szektor csúcsidejét, arról árulkodik, hogy az „ezüstnyilaknak” az abroncsok megóvásával sincs problémájuk.

 

 

A Mercedes mögött nagy a tömörülés, a 3–7. helyen öt istálló pilótái váltják egymást, a Red Bull, a Lotus, a McLaren, a Force India és a Ferrari is képviselteti magát, ami arra utal, hogy a gumik módosítását korábban blokkoló csapatok nem feltétlenül esnek vissza a középmezőnybe a hűvösebb üzemi hőfokú kevlár öves kerekek miatt, de a McLaren számára is felcsillant a remény. Ugyanakkor az időeredményekről meg kell említeni, hogy az FIA DRS-rendszere nem működött jól, és bárki előnyt szerezhetett azzal, ha túl korán nyitotta ki a hátsó légterelőjét, vagy ott is kinyitotta a mért körében, ahol nem lett volna szabad.

 

 

Az edzés vesztese Fernando Alonso volt, akinek Ferrarija a próbaköre során leállt. Az autót ugyan vissza tudták szállítani a boxba, és a spanyol újra kiment a pályára, de ismét előjött az elektronikai hiba, és Alonso végül a boxba visszacammogva, mért kör nélkül befejezte az edzést.

 

 

Az edzés előzményeihez tartozik, hogy pilóták csütörtök este jelezték: ha az edzéseken úgy érzik majd, hogy továbbra is az életüket kockáztatják a Pirelli-gumik miatt, visszalépnek a versenytől. Szakértők szerint a nürburgringi pálya karakterisztikája miatt eleve kizárható, hogy akkora terhelést kapjanak az abroncsok, mint Silverstone-ban, ráadásul az FIA is lépett: a Pirelli elemzésére és tanácsaira reagálva meghatározta a minimális keréknyomást, a kerekek maximális dőlésszögét, plusz megtiltotta a jobb és a bal oldalra való abroncsok felcserélését.

 

 

A kerekek módosítását korábban megakadályozó Ferrari, Force India, Lotus trió közül utóbbi pilótái azt mondták, örülnek a gumik megváltoztatásának, míg Fernando Alonso mérgesen beszélt a gumiszállítóról. „Jelenleg sajnos nem az a fő kérdés, hogy az autók milyen gyorsak egymáshoz viszonyítva, hanem hogy a pilóták a verseny éjszakáján a saját ágyukban alhatnak-e” – mondta többek között.

 

 

Bernie Ecclestone azt mondta, nem foglalkozik a bojkottról szóló fenyegetőzésekkel. Az F1 hivatalos internetes oldala nem is írt a versenyzők érdekvédelmi szervezetének (GPDA) csütörtöki közleményéről. Az iratot nem írta alá Kimi Räikkönen, Valtteri Bottas és Adrian Sutil, ők hárman nem tagjai a GPDA-nak.

 

 

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.05 0 0 154

9. futam Német-Nagydij Nürburgringen

 

1. SZabadedzés:

  1. Lewis Hamilton            Mercedes                       (P)      1:31.754            25

  2. Nico Rosberg               Mercedesz                      (P)      1:31.973            25

  3. Mark Webber               Red Bull-Renault             (P)      1:32.789            22

  4. Adrian Sutil                  Force India-Mercedesz   (P)      1:32.822            16

  5. Kimi Räikkönen            Lotus-Renault                 (P)      1:32.956            22

  6. Felipe Massa               Ferrari                             (P)      1:33.065           18

  7. Jenson Button             Mclaren-Mercedesz         (P)      1:33.139            24

  8. Sebastian Vettel          Red Bull-Renault             (P)      1:33.213            20

  9. Romain Grosjean         Lotus-Renault                 (P)      1:33.260            27

10. Sergio Pérez                McLaren-Mercedes         (P)      1:33.456            18

11. Paul Di Resta               Force India-Mercedesz   (P)      1:33.493            18

12. Nico Hülkenberg          Sauber-Ferrari                (P)      1:33.810            20

13. Daniel Ricciardo           Toro Rosso-Ferrari          (P)      1:33.901            23

14. Jean-Éric Vergne         Toro Rosso-Ferrari           (P)      1:33.976            26

15. Pastor Maldonado       Williams-Renault             (P)      1:34.025            20

16. Valtteri Bottas             Williams-Renault             (P)      1:34.200            22

17. Esteban Gutiérrez       Sauber-Ferrari                (P)      1:34.437            24

18. Charles Pic                  Caterham-Renault          (P)      1:35.674            23

19. Max Chilton                 Marussia-Cosworth         (P)      1:35.987           19

20. Giedo Van Der Garde  Caterham-Renault           (P)      1:36.078           23

21. Rodolfo González        Marussia-Cosworth         (P)      1:37.459           21

22. Fernando Alonso         Ferrari                             (P)      idő nélkül            2

Előzmény: Törölt nick (138)
Smackdown Creative Commons License 2013.07.05 0 0 153

Gumióvszerek a F1-ben

 

 

„Bizony, ha a gumi nem bírja a strapát, oda a biztonság – mindennapi intim életünk alapszabályát most a Formula–1-ben látjuk visszaköszönni. A négy, kísértetiesen hasonló silverstone-i defekt után a hétvégi Német Nagydíj vált a versenysorozat vízválasztójává, de az erősen kérdéses, hogy vajon csak a gumikeveréken módosítanak, vagy az alapelveket is górcső alá veszik-e.”

 

 

Bizony, ha a gumi nem bírja a strapát, oda a biztonság – mindennapi intim életünk alapszabályát most a Formula–1-ben látjuk visszaköszönni.

 

 

A négy, kísértetiesen hasonló silverstone-i defekt után a hétvégi Német Nagydíj vált a versenysorozat vízválasztójává, de az erősen kérdéses, hogy vajon csak a gumikeveréken módosítanak, vagy az alapelveket is górcső alá veszik-e.

 

 

Merthogy amikor a Formula–1-et végső soron nem is nevezhetjük sportnak, így – mondjuk – az sem csökkentene sportértékén, ha szándékosan fellocsolnák a pályákat az izgalom fokozása érdekében, akkor sokan nekem estek; egyrészt a sporttal kapcsolatos meghatározás, másrészt a locsolós ötlet támogatása miatt. (Én akkor az F–1-et az ókori gladiátorjátékokhoz hasonlítottam – érdekes módon Csurka Gergő ugyanerre a megállapításra jutott a keddi Nemzeti Sportban megjelent jegyzetében. Nem hinném, hogy csupán az esetlegesen közös klasszikus műveltségünk miatt; túlságosan egybevág a két „iparág”. És az emberélet egyikben sem maradandó.)

 

 

De vissza egy gondolat erejéig a fellocsolt aszfalthoz: amit ugyanis most látunk, az lényegében ugyanez, csak éppen nem vízzel oldották meg a folyamatos izgalmakat, hanem a gyorsan kopó gumikkal. Lehet mutogatni a Pirellire, de mindez csupán a fent említett alapelvek következménye: valamilyen módon mesterségesen kell izgalmat csempészni a sorozatba, ha már önmaga nem képes azt előállítani.

 

 

Lehet persze arra hivatkozni, hogy az olasz gyártó túlment egy határon, de ha valahol, akkor a Formula–1-ben pontosan tudnia kell mindenkinek, hogy a tökéletes teljesítmény és a katasztrofális hiba között csak milliméterek vagy századmásodpercek jelentik a különbséget. Itt valóban a „határon autózik” mindenki, a fejlesztők-mérnökök átvitt értelemben, míg a versenyzők szó szerint. Tehát amikor az F–1 vezetése elment ebbe az irányba, akkor tisztában kellett lennie ennek a kockázatával. (És így szinte teljesen mindegy, hogy a Pirelli hibája okozta a gondot, a tesztek hiánya vagy éppen malajai gumiültetvényeken elszaporodó gumiszú, mint a Union Jack Gumitársaságnál a Csengetett, Mylord? című remek angol sorozatban.)

 

 

A fő kérdés tehát: miért nem tud mesterséges beavatkozás nélkül izgalmas lenni a Formula–1?

 

 

 

Nem nehéz a válasz: a technika uralkodik az ember felett, a végső teljesítményben lényegesen nagyobb szerepe van az autónak, mint a pilótának. (Trollok figyelmébe: nem azt mondtam, hogy egyáltalán nem számít az ember, hanem azt, hogy sokkal jobban számít a technika, mint az ember. A korábbi kommentelők közül sokan nem értették meg ezt a különbséget.)

 

 

No, ez nem volt valami nagy felfedezés persze, ezt tudtuk eddig is. Mégis, ez az alapszabály határozza meg az F–1 korlátait: a technika olyan szinten kerekedett az ember fölé, hogy esély sincs a kiegyenlített versenyre. Amíg a legjobb pilóták között nincs, nem is lehet szakadéknyi különbség, addig a legjobb technikák között már igen, sőt az lenne a meglepő, ha azonos képességű autókat raknának össze a különböző istállók. Ebből viszont logikusan különbözik, hogy mindig lesz(nek) olyan domináns csapat(ok), amellyel (amelyekkel) lehetetlen felvenni a versenyt. (Az még a szerencsés eset, ha több ilyen van.)

 

 

Volt persze több kísérlet arra, hogy valamiképpen csökkentsék a csapatok közötti különbséget, például költségvetési korlátozással vagy éppen a gumik miatt mostanában gyakran felmerülő teszttilalommal, de ezek nem értek célt – és legyünk őszinték, nem is érhettek, hiszen a Formula–1 varázsa éppen a csúcsteljesítmény, márpedig ha csúcsteljesítményt akarunk, akkor a teljesítmény előállítását nem célszerű korlátozni... Ez az F–1 ősparadoxona: a teljes sorozat csak úgy lehet a legjobb a technikai sportok világában, hogy közben a sorozaton belül teljesen felborul az egyensúly, ami súlyosan veszélyezteti az élvezhetőséget.

 

 

Tetszene vajon, ha a márkaversenyekhez hasonlóan minden autó egyforma lenne, csak a festésük különbözne? Nem hinném – az már nem Formula–1 lenne.

 

 

(Nem véletlen egyébként, hogy az egyenlősdit favorizáló versenysorozatok sokkal népszerűbbek Amerikában, ahol a nagy csapatsportbajnokságoknak is ez a fő mozgatórugója: a draft, a fizetési sapka, a központi bevételmegosztás és egyéb eszközök révén az NFL, NBA, NHL és társaik a mezőny kiegyensúlyozottságát igyekeznek biztosítani.)

 

 

Két út áll tehát az F–1 irányítói (pardon, irányítója) előtt: vagy az egyenlősdi, vagy a kiszámíthatatlanságot biztosító trükkök. Az egyenlősdit elvetettük, maradnak a trükkök. A vizes pályát nem vezették be (bár még megtehetik), a gumikáoszt azonban rászabadították a versenyekre, és hiába a mostani visszatáncolás, egyelőre nem lehet megjósolni, hogy ennek az emberkísérletnek mi lesz a vége.

 

 

Ha normalizálják is a gumihelyzetet, jön majd valami új: a Formula–1-re eddig sem a szabályok állandósága volt a jellemző, bizonyára látunk még majd egy-két ügyes próbálkozást. Rémlik, hogy egyszer az is felmerült, hogy sorsolással döntsék el, ki melyik autóba ül, mint az öttusázók a lovaglás előtt – egyszer komolyan érdemes lenne végigpörgetni a vezetőség (pardon, a vezető) brainstormingjai során felmerült ötleteket.

 

 

Ez akár még szórakoztatóbb is lenne, mint néha egy-két futam a biztonságos gumikon.

 

 

Előzmény: Smackdown (145)
Smackdown Creative Commons License 2013.07.05 0 0 152

A Lotus pilótái is örülnek a módosított gumiknak

 

Bár a Lotus volt az egyik Formula–1-es csapat, amely korábban blokkolta a Pirelli gumijainak módosítását, a Német Nagydíj előtt biztonsági okokból végrehajtott átdolgozás cseppet sem zavarja Kimi Räikkönent és Romain Grosjeant.

 

 

„A Brit Nagydíj után muszáj volt változtatni, de ha valóban azokat a gumikat kapjuk meg, amelyeket a Kanadai Nagydíj pénteki edzésén kipróbálhattunk, talán jobb is lesz. Persze nem biztos, hogy éppen ugyanazok lesznek, de nem aggódom. Egy menetem volt azokon az abroncsokon, de teljesen rendben volt" – mondta Räikkönen.

 

 

„Nagyon örülök, hogy ilyen hamar sikerült reagálni ebben a biztonsági kérdésben. Amit Silverstone-ban láttunk, túl sok volt. A Hangar-egyenesben a Toro Rosso mögött haladtunk háromszázzal, s nagyon ijesztő volt, ahogy a defekt után felénk repültek a gumicafatok" – mondta Grosjean, aki Jean-Éric Vergne defektje után pillanatnyi bizonytalanságot mutatott, s ezt kihasználva előzte meg őt Räikkönen.

 

 

A Pirelli több rossz döntést hozott idén - Alonso

 

Fernando Alonso, a Ferrari pilótája élesen kritizálta a Pirellit a Brit Nagydíjon történt defektek miatt, s elmondta, esze ágában sincs részt venni a júliusi teszteken. A spanyol azért bízik benne, hogy a Pirelli megtalálta a jó megoldást, és nem lesz több veszély.

 

 

„Nyilvánvaló, hogy a Pirelli többször is rossz döntést hozott idén. Veszélyesek voltak a gumik, amelyeken módosítottak Bahreinben, de aztán kiderült, hogy fennmaradt, sőt fokozódott a veszélyforrás. Remélem, lesz még olyan ebben az évben, hogy három egymást követő versenyen ugyanazt a gumikonstrukciót használjuk" – mondta Alonso a Nürburgringen.

 

 

„Jelenleg sajnos nem az a fő kérdés, hogy az autók milyen gyorsak egymáshoz viszonyítva, hanem hogy a pilóták a verseny éjszakáján a saját ágyukban alhatnak-e. Silverstone-ban Pérez defektjénél hatalmas mázlim volt, a fémdarabokkal vegyült gumicafatok, amelyek ekkora sebességnél kicsi bombáknak számítanak, elkerülték a bukósisakomat" – fogalmazott a spanyol, hozzátéve, ha rajta múlik, nem vesz részt a Pirelli tesztjén.

 

 

„Nem vagyok gumitesztelő pilóta, csak akkor megyek, ha a Ferrari felszólít rá" – mondta Alonso, aki bízik benne, hogy a Pirelli megtalálta a jó megoldást, és nem lesz több veszélyes futam.

Smackdown Creative Commons License 2013.07.05 0 0 151

Újra itt a július, Vettel megtörné az „átkot”

 

 

A Pirelli gyors intézkedésének köszönhetően elméletileg nem kell attól tartanunk, hogy a Német Nagydíjon megismétlődik a Brit GP-n látott ijesztő defektsorozat, de több csapat is aggódhat amiatt, hogy az új, kevláröves gumik még inkább a Red Bull és a Mercedes javára szolgálnak, mint a korábbi típusú abroncsok. Sebastian Vettel németországi és júliusi sikertelenségét is lezárná végre, de a Brit GP-t megnyerő Nico Rosbergen kívül a többi élversenyzőnek is lenne mit bizonyítania.

 

 

A Pirelli a Német Nagydíjra már nem visz azokból a gumiabroncsokból, amelyek a Brit Nagydíjon egymás után robbantak szét az autók bal hátulján. Az olasz beszállító megfejtette a defektek okait, egyben közölte, a Nürburgringen azokat a gumikat bocsátja a csapatok rendelkezésére, amelyeket a Kanadai Nagydíjon már kipróbálhattak az istállók a pénteki szabadedzésen, illetve amelyekkel a Mercedes 100 kilométert tesztelt májusban Barcelonában.

 

 

Az olaszok keddi közleményükben szinte minden felelősséget elhárítottak a defektek miatt, de azóta tisztázták, hogy nem kenik az egészet a csapatokra.

 

 

 

„Szerencsére a Pirelli bocsánatot kért, és tisztáztuk, senki sem mutogat senkire, mert mindenki ludas volt abban, hogy megtörtént ez a defektsorozat. Több csapat is felcserélte hátul a jobb és a bal kerekeket, többen variáltuk a kerekek dőlésszögét és a keréknyomást – mondta Toto Wolff, a Mercedes sportigazgatója. – Mostantól biztosan mindenki jobban odafigyel arra, hogy a Pirelli és a csapatok pontosan megbeszéljék, mik az ésszerű határok. A dőlésszögből volt már ügy 2011-ben is a Red Bull-lal, a kerekek felcserélése pedig bevett gyakorlat olyan esetben, amikor az egyik oldal sokkal nagyobb terhelést kap, mint a másik. Ám a legfontosabb a biztonság, s össze kell fognunk, hogy ez a kérdés rendeződjön.”

 

 

A jobb és bal hátsó kerekek felcserélése Silverstone-ban figyelmetlenségnek tűnhet a csapatok részéről, pedig, ahogy Wolff elmondta, tudatos volt, főleg a verseny elején, amikor Lewis Hamilton autóján az időmérőn nagyobb terhelést kapó bal hátsót áttették a jobb oldalra, hogy kíméljék a futam első szakaszában. Csakhogy, mint utóbb kiderült, a gumik nem szimmetrikusak.

 

 

A jövőben remélhetőleg ez (is) megoldódik, de a Mercedesnél maradva, a német csapat elméletileg sokat nyer azzal, hogy a fémövet kevlárra cserélik a futófelület alatt. A kevlárövvel ellátott abroncsok átlagos hőmérséklete ugyanis tíz fokkal lesz alacsonyabb, mint az eddig használt acélalapú gumiké. A Mercedesnek és a Red Bullnak a túlzott forróság ártott versenytávon, míg a Lotusnak és a Ferrarinak használt. Nem csoda, hogy e két csapat a Force Indiával kiegészülve, amíg tudta, blokkolta a gumik módosítását.

 

 

A Nürburgringen pénteken még felhős idő lesz, s az eső sem zárható ki, de szombatra és vasárnapra ragyogó napsütést ígérnek, 25-28 fokos maximum hőmérséklettel, ami az eddigiek alapján a Lotus és a Ferrari kívánságának lenne megfelelő. A hétvégén kiderül, valójában mennyit nyer a Red Bull és a Mercedes a Pirelli módosításaival.

 

 

Defektekre azonban várhatóan nem kell számítani.

 

 

„Silverstone-ban hatalmas nyomás alá kerülnek a gumik, a gyors kanyarok kegyetlenek a gumikkal, akárcsak a kerékvetők. A Nürburgringen nem lesz ilyen probléma” – mondta a már szakértőszerepben tisztelgő Rubens Barrichello. „A Német Nagydíjon is sok múlik a gumikon, de másként, mint Silverstone-ban. A Nürburgring sokkal kíméletesebb, nem tudom elképzelni, hogy megismétlődjön a defektsorozat” – tette hozzá Pedro de la Rosa, a Ferrari tartalék pilótája.

 

 

VETTEL MEGTÖRNÉ NÉMETORSZÁGI ÉS JÚLIUSI SIKERTELENSÉGÉT

A Brit Nagydíj nagy vesztese a Pirelli mellett a világbajnoki éllovas Sebastian Vettel volt, aki, miután Lewis Hamilton defektje után az ölébe hullt az első hely, váltója meghibásodása miatt kénytelen volt feladni a futamot. A pontversenyben még így is 21 ponttal vezet Fernando Alonso előtt, és, gondolhatnánk, a hazai futama bizonyára neki kedvez.

 

 

Ám ez az eddigi F1-es eredményei alapján korántsem jelent jót a háromszoros világbajnoknak. Vettel ugyanis még sohasem nyert hazájában, sőt, amióta a Red Bullnál versenyez, folyamatosan romlanak az eredményei. 2009-ben 2. lett, egy évre rá 3., aztán 4., tavaly pedig a Jenson Buttonnal szemben elkövetett szabálytalan előzése miatt kapott büntetés után 5.

 

 

Sőt, a sikerek nemcsak a hazai versenyein kerülik el, hanem egész júliusban: Vettel az F1-ben még sohasem nyert futamot ebben a hónapban, pedig csak a Red Bull-lal tízszer próbálkozhatott, és az ellenállhatatlan 2011-es idényében is volt három lehetősége. A következő két futam (a Német GP után a Magyar Nagydíj következik, július 28-án) júliusban lesz, aztán jön a nyári szünet.

 

 

Vettel emellett a 2011-es Olasz Nagydíj óta képtelen Európában nyerni. A tavalyi idényben ráadásul a nyolc európai futamból csak a Brit Nagydíjon (3.) és Belgiumban (2.) állt fel a dobogóra, igaz, a valenciai Európai GP-t az élről adta fel a generátor meghibásodása miatt.

 

 

Az idén már három verseny adódott hozzá a tavalyi nyolchoz, azaz Vettel Európában 11 futam óta képtelen nyerni. Ehhez jön a júliusi fóbiája is, azaz a silverstone-i kieséssel együtt többszörös kényszer hajtja, hogy a Nürburgringen vagy a Hungaroringen felálljon a dobogó tetejére.

 

 

A RIVÁLISOKNAK IS VAN MIT BIZONYÍTANIUK

A Német Nagydíjon Vettelen kívül másik három hazai pilóta lesz a rajtrácson, s amíg a Saubertől állítólag az anyagi gondok miatt már fizetést sem kapó Nico Hülkenbergtől a pontszerzés, a Force Indiával az új gumik miatt a Ferrari és a Lotus csapdájába eső Adrian Sutiltól pedig a dobogó lenne hatalmas bravúr, Nico Rosberg a futamgyőzelemre is esélyes versenyzők közé tartozik. Sőt, a Brit GP-t megnyerő világbajnok-csemete talán az egyetlen, akinek nincs miért panaszkodnia az előző futam után.

 

 

Nézzük a mögötte célba érő ötöst!

Az idény végén visszavonuló Mark Webber nagy bravúrral jött fel a második helyre, de az egymás után másodszor is elrontott rajtja miatt sürgős vizsgálatot kért a Red Bulltól, miért is nem működik megfelelően a kuplungja az induláskor. Silverstone-ban a 4.-ről a 14. helyre esett vissza, ugyanez a Nürburgringen nem korrigálható úgy, hogy dobogó legyen belőle.

 

 

A szintén a tízen kívülről felzárkózó Fernando Alonso ugyan 15 pontot faragott Vettellel szemben az összetettben, roppant csalódott volt a Ferrari silverstone-i tempója miatt. Már nem érzi úgy, hogy az autója versenyképes lenne, főleg az időmérőn érzékeli a lemaradást, amely egyre csak nő a Red Bullhoz és a Mercedeshez képest. Ezzel Stefano Domenicali csapatfőnök is egyetértett, s bár elismerik, hogy a másfél másodperces lemaradást az időmérőn nem lehet csak a gumikra fogni, azért tarthatnak az újfajta Pirelliktől – még akkor is, ha ezúttal a lágy keveréket is magukkal hozzák az olaszok.

 

 

Lewis Hamilton a győzelmet veszítette el defektjével Silverstone-ban, és bár az új gumik ellenére óvatos („A gumik miatt még mindig veszélyes a helyzet. Csak akkor nyugodhatunk meg, ha gond nélkül letudjuk a Német GP-t.”), Rosberg győzelme megerősítette benne azt az érzést, hogy igenis küzdhet a világbajnoki címért első mercedeses szezonjában. Ahhoz, hogy ez így legyen, a Német és a Magyar GP-t is a dobogón kellene zárnia, és nem ártana az egyiken a győzelmet is megszerezni.

 

 

A Brit GP nagy vesztesének számít Kimi Räikkönen is. A Vettel kiesésekor még második helyen álló finn csapata rossz stratégiai döntése miatt kopott gumikon maradt a hajrára, és az ötödik helyig csúszott vissza. Szokatlanul nagy patáliát csapott a leintés után, s a csapat vezetőségének is el kellett ismernie, hogy nagyon eltolták a versenyét. Jött a bocsánatkérés és a remény kifejezése, hogy ezzel a hibával nem nyújtják át tálcán az év végéig szerződtetett finnt a Red Bullnak, de az biztos, hogy nem is az ilyen döntésekkel láncolják magukhoz a finnt. Räikkönen Vettelhez hasonlóan még nyeretlen Németországban: négyszer indult a pole-ból, hatszor kiesett, kétszer az élről, azaz lenne mit törlesztenie.

 

 

A hatodik Felipe Massától csupán az az alap elvárás, hogy ne törje össze az autóját a szabadedzéseken és az időmérőn. A többiekéhez képest könnyűnek tűnik a feladata, de az is biztos, hogy a legutóbbi három nagydíjhétvégén történt hibái után jobban fog görcsölni, mint riválisai.

 

 

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.03 0 0 150

http://www.youtube.com/watch?v=cM9jntOUUIM

Damon Hill 1997es Silverstone

 

http://www.youtube.com/watch?v=7amLgEO-r6M

Damon Hill 2013

 

http://www.youtube.com/watch?v=ykI39M27y10

Damon Hill 1998 Belga Futam rádió

 

http://www.youtube.com/watch?v=kLGqedydP74

és igy nertete meg Damon Hill Belga 1998

Smackdown Creative Commons License 2013.07.03 0 0 149

Már senki sem mond nemet a gumik módosítására

 

A Lotus, a Ferrari és a Force India ígéretet tett rá, hogy a jövőben nem vétózza meg a Pirelli gumijainak megváltoztatására irányuló törekvéseket, így az F1 hivatalos szállítója átállhat az acél „betétes” abroncsokról a kevlár alapú gumikra, amelyek esetében jóval kisebb a defekt esélye.

 

 

 

„Együtt kell működnünk a Pirellivel. Ha a defektek megelőzésének módja a fém öv kevlárra cserélése, hát legyen, a legfontosabb a biztonság" – mondta Eric Boullier, a Lotus csapatfőnöke.

 

„Fontos, hogy megoldjuk ezt a kérdést, amely mindannyiunk számára életbevágó. Lépjünk túl rajta" – így Stefano Domenicali, a Ferrari csapatvezetője.

 

 

„Korábban nem beszélhettünk biztonsági okokról, de most teljesen más a helyzet. Ha az emberek épsége is szóba kerül, nem lehet fontos kérdés a technikai cél" – fogalmazott Rob Fernley, a Force India megbízott vezetője.

 

 

A két istálló azt követően reagált, hogy Adrian Newey, a Red Bull technikai igazgatója őket kiáltotta ki a silverstone-i defektek felelősének.

 

 

Kétszer három nap extra tesztet kap a Pirelli

 

Bernie Ecclestone, a Formula–1 gazdasági vezetője hétfőn találkozott Jean Todttal, a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) elnökével, s megegyeztek abban, hogy engedélyt adnak két háromnapos tesztre, amelyeken a Pirelli korlátok nélkül próbálgathatja a gumikat.

 

 

A teszttilalom ellenére kibocsátott engedélyt a Brit Nagydíj során történt defektsorozattal magyarázták.

 

 

Nem tartok a pilóták bojkottjától - Ecclestone

 

Bernie Ecclestone nem tart attól, hogy a versenyzők bojkottálni fogják a hét végi Német Nagydíjat. A Brit GP-n történt defektsorozat miatt Felipe Massa, a pilóták szakszervezetének egyik igazgatója elmondta, nem kizárt, hogy a versenyzők drasztikus tiltakozása a nürburgringi viadalon.

 

 

„Nem hiszem, hogy ez megtörténik, hogy komolyan kellene vennünk, és tennünk kellene ellene. Mindenki, élen a Pirellivel, azon dolgozik, hogy megoldódjon a probléma az abroncsokkal" – mondta Ecclestone.

 

 

A Lotus elnézést kért Räikkönentől a stratégiáért

 

A Lotus F1-es istállója elnézést kért Kimi Räikkönentől a Brit Nagydíjon alkalmazott rossz stratégiáért, amelynek következtében a finn pilóta dobogós pozíció helyett az ötödik helyre esett vissza.

 

 

 

„Egészen az utolsó biztonsági autóig jó volt a stratégiánk. Be kellett volna hívnunk Kimit, hogy legalább egy pozíciót megőrizzünk, és legyen esélye a dobogóra. Sajnos rosszul döntöttünk, ezért elnézést kérünk Kimitől és a csapattól" – nyilatkozta Eric Boullier csapatfőnök.

 

 

„Utólag nyilvánvaló volt, hogy rossz döntést hoztunk, de egyetlen csapat sem mondhatja, hogy minden alkalommal, a versenyek vagy éppen a tervezés során mindig jól dönt. Kimi nagyon csalódott volt a verseny után, amely érthető, és nem is szeretnénk olyan versenyzőt, akit nem zavar egy ilyen szituáció. De nem dőlhetünk a kardunkba, jön a Német Nagydíj, és már arra kell koncentrálnunk" – tette hozzá Boullier.

 

 

 

Smackdown Creative Commons License 2013.07.03 0 0 148

a Pirelli bejelentette, a Magyar GP-től kezdve jönnek az új gumik

 

 

A Pirelli, a Formula–1 kizárólagos gumiszállítója közleményben erősítette meg a sajtóhíreket, amelyek szerint a Német Nagydíjra átdolgozza az abroncsokat. A Magyar GP-től kezdve aztán jönnek az új típusú abroncsok. Nyilvánosságra hozták a silverstone-i defektek okait is.

 

 

A nap folyamán már beszámoltunk róla, hogy a hírek szerint az olasz cég majdnem biztosan kevlárra cseréli a hátsó gumik belső falán az eddigi acélszalagot, visszatérve a tavalyi idényig alkalmazott eljáráshoz. A Pirelli kora este közleményben erősítette meg a változást, amelyet már nagyjából egy hónappal ezelőtt, a Kanadai Nagydíjat megelőzően is elvégezett, akkor azonban a csapatok nem tudtak megegyezni egymással a megváltoztatott gumik használatáról.

 

 

A Brit Nagydíjon történt defektek után azonban lépni kellett, a versenyzők még a bojkott lehetőségétől sem riadtak volna vissza, ha semmi nem változik. A módosítás hátterében az áll, hogy az acélszalag könnyebben és jobban melegszik fel, mint a kevlár, ez a hőmennyiség aztán átterjed a futófelületre, ezért a gumi a túlmelegedés miatt szétfoszlik vagy szétrobban.

 

 

A Pirelli azt is bejelentette, hogy a Magyar Nagydíjtól jönnek az új gumik, amelyek a tavalyi felépítést néhány idei összetevővel elegyítenek, és a július közepén esedékes silverstone-i teszten kerülnek kipróbálásra.

 

 

A Pirelli az FIA engedélyével három tesztet is tart a Német és a Magyar Nagydíj között, közvetlenül a nürburgringi viadal után a Paul Ricard-on, július 17-től 19-ig Silverstone-ban, a Magyar GP hetében Barcelonában tesztel. A silverstone-i gyakorlás eredetileg a fiatal pilóták tesztje lett volna, de a jelenlegi versenyzők is autóba ülhetnek. A Mercedes egyik tréningen sem vesz részt.  

 

 

A PIRELLI NYILVÁNOSSÁGRA HOZTA AZ OKOKAT

 

 

A Pirelli a gumicserék mellett ismertette a vizsgálatának végeredményét, mely okok vezethettek a hétvégi defektekhez. A gumigyártó szerint az érintett csapatok felcserélték a jobb és bal oldalra való hátsó gumikat, márpedig azok nem szimmetrikusak. Ezen kívül a csapatok túl alacsony guminyomást alkalmaztak, valamint túl nagy dőlésszögeket, ezekre nincsen hatása a Pirellinek. Mindezek azzal együtt, hogy a pilóták extrém módon használták a kerékvetőket a gyors kanyarokban, mint amilyen a négyes silverstone-i, együttesen eredményezték a baleseteteket. A Pirelli a Magyar GP-től kezdve szimmetrikus abroncsokat szállít, valamint felveti annak a kérdését, hogy a guminyomás és a dőlésszög esetében is szülessen pontos szabályozás. Kívánatosnak tartják, hogy a futamok során folyamatos adatokat kapjanak a csapatoktól, így segítve az abroncsok optimális használatát.

 

 

„Ami Silverstone-ban történt, az teljesen váratlan volt, és a Pirelli százéves történetében még nem volt hasonlóra sem példa. Ezek az esetek is azt támasztják alá, szükség van az általunk már szorgalmazott változtatásokra" – nyilatkozta Paul Hembrey, a Pirelli sportigazgatója.

 

 

 

Smackdown Creative Commons License 2013.07.03 0 0 147

A gumik röpködnek, a németek győznek - sajtószemle

 

 

Természetesen a négy bal hátsó és egy bal első defekt, illetve a sportág válsága volt a legfőbb téma a nemzetközi sajtóban a vasárnapi Formula–1-es Brit Nagydíj másnapján. A német Bild Niki Lauda Kimi Räikkönenről szóló nyilatkozatára is tett egy megjegyzést. A háromszoros világbajnok osztrák ugyanis azt mondta, ha a finn jövőre a Red Bullhoz szerződik, kevesebb szabadnapja lesz, mint a Lotusnál, de kevesebbet is iszik majd.

 

 

NAGY-BRITANNIA
The Sun: Néhányan meghalhattak volna – Button szerint sürgősen tenni kell valamit a komoly aggodalomra okot adó kiesések miatt.
Daily Mirror: Lewis reményei szó szerint szertefoszlottak – Hamilton pályafutása során először nyilatkozott úgy, hogy félelmet érzett az autóban ülve.

 

 

NÉMETORSZÁG
Bild:
„Nem kockáztatom az életemet az átkozott gumik miatt" – Hamilton. Vettel sokat veszített, Kiminek kevesebbet kellene innia.
Frankfurter Allgemeine Zeitung: Négy defekt és Sebastian Vettel sebességváltójának meghibásodása tette őrült versennyé a Brit Nagydíjat.
Süddeutsche Zeitung: Problémák a bal hátsó abroncsok körül. A gumikkal kapcsolatos gondok miatt biztonsági megbeszélésekre kerül sor a hétvégi Német Nagydíj előtt.

 

 

SPANYOLORSZÁG
El País:
A nézők számára az idei év leglátványosabb versenye volt az, amelyen a csapatfőnökök a leintésig idegeskedtek. Silverstone-ban a szétrobbanó gumik miatt majdnem pánik tört ki a boxban.
El Periódico: Kontármunka: a Pirelli olyan gumikat gyártott, amelyek nem megfelelőek a Formula–1-es versenyzéshez.
Marca: Vettel is ügyetlenkedett. A német az idén először adott fel egy futamot, mégpedig azt, amelyet öt defekt tett amúgy is izgalmassá.
As: A Pirelli-gumik körüli káoszt látva akár félbe is lehetett volna szakítani a futamot. Néhány csapat és pilóta túl kockázatosnak ítélte a versenyzést.

 

 

OLASZORSZÁG
La Gazzetta dello Sport:
A Ferrari kimentette magát a gumikáoszból. Öt defekt, célkeresztben a Pirelli. Rosberg győzött a káoszban.
Tuttosport: Puskaporos hangulatú futam a Pirelli miatt. Négy gumi robbant szét a biztonsági autós szakaszokkal és balesetekkel tarkított kaotikus silverstone-i versenyen. Alonso csodát tett, miután egy nem várt eredménnyel sikerült felállnia a dobogóra.
Corriere dello Sport: Alonso felzárkózott: harmadik hely. A gumiverseny ismét nyitott. Félelem a pályán: szétrobbanó gumik, balesetek egymás után. Most lehet sztrájkról beszélni.
La Stampa: Szerencsés ütközet: Vettel kiesett, Alonso pedig a kilencedik helyről rajtolva harmadikként ért célba. Ezzel 21 pontra csökkent a hátránya. A szétrobbanó gumik krimije: a pilóták készen állnak a sztrájkra.

 

 

FRANCIAORSZÁG
L'Équipe:
Darabokban a Formula–1. Korábban viccelődtünk a Pirellivel, tegnap óta már komolyan aggódunk.
Le Figaro: Rosberg uralta a káoszt Silverstone-ban.
Libération: A sors közbenjárásával a Brit Nagydíj után a világbajnoki pontverseny újra izgalmassá vált.
Le Parisien: Egy teljesen őrült futam.

 

 

AUSZTRIA
Kronen Zeitung:
Négy óriási defekt! A Formula–1-es futam a brit autósport otthonában majdnem katasztrófába torkollott.
Kurier: A gumik röpködnek, a németek győznek.

Smackdown Creative Commons License 2013.07.03 0 0 146

Newey a Ferrarit, a Lotust és a Force Indiát okolja

 

 

Adrian Newey, a Red Bull technikai igazgatója a Lotust, a Ferrarit és a Force Indiát tartja felelősnek a Brit Nagydíjon történt defektekért. A brit szakember szerint a Pirelli-gumik módosítását saját eredményességük érdekében megakadályozó három istálló szűklátókörűsége okozta, hogy még mindig veszélyesek a Formula–1-es abroncsok.

 

 

„Nagyon szomorú ez az állapot, sajnos ilyen a Formula–1 belpolitikája. Az év eleje óta történtek aggasztó defektek, amelyekre a Pirelli jól reagált, Montrealra felajánlotta a módosított, biztonságosabb gumikat, de három csapat megvétózta a módosítást, mert sokkal jobban érdekelte a saját eredményességük, mint a teljes mezőny biztonsága – mondta Newey. – Ez a szűklátókörűség okozta azt, hogy a Brit Nagydíj aggasztó eseményei miatt már mindenki a pilóták épségéért aggódik."

 

 

A Pirelli a Kanadai GP-re elvitte a módosított abroncsokat, amelyekben a futófelületen belül a tavalyihoz hasonló kevlár anyagú öv volt, nem az idei szezonra kifejlesztett acél. Montrealban kipróbálták a csapatok a gumikat, de a Brit Nagydíjra tervezett éles bevetés elmaradt, mert csak abban az esetben történt volna meg, ha mindenki beleegyezik, ám a Ferrari, a Force India és a Lotus nemet mondott.

 

 

E három alakulat az idei korai versenyeken sokkal jobban kezelte a gumikat, mint a riválisok, és attól tartottak, az egész téli felkészülésük értelmét veszti, ha módosítják az abroncsokat.

 

 

A Pirelli Silverstone-ban a gumik fém övhöz ragasztási módszerének módosításától várta a korábbi defektek elkerülését, ehelyett új típusúak történtek.

 

 

„A defekteket a Pirellinek kell megvizsgálnia, de amit elsőre láttam, abból biztosan állíthatom, hogy a kevlár övvel ellátott gumikkal nem történt volna meg ilyesmi – mondta Newey. – Ez nemcsak biztonsági kérdés: az sem lenne szerencsés, ha az döntené el a világbajnokságot, kinek van kevesebb defektje. Ami pedig a biztonságot illeti, a defektes autó irányíthatatlanná válik, míg a mögötte jövőket az a három kilogrammos fémbetétes gumicafat veszélyezteti, amely a levegőbe röpül. Nem is merek belegondolni, mi történik, ha egy ilyen nekiütközik valaki sisakjának. Ha most sem történik semmi, nagyon csalódott leszek."

 

 

A Lotus, a Ferrari és a Force India ígéretet tett rá, hogy a jövőben nem vétózza meg a Pirelli gumijainak megváltoztatására irányuló törekvéseket, így az F1 hivatalos szállítója átállhat az acél „betétes” abroncsokról a kevlár alapú gumikra, amelyek esetében jóval kisebb a defekt esélye.

 

 

„Együtt kell működnünk a Pirellivel. Ha a defektek megelőzésének módja a fém öv kevlárra cserélése, hát legyen, a legfontosabb a biztonság" – mondta Eric Boullier, a Lotus csapatfőnöke.

 

 

„Fontos, hogy megoldjuk ezt a kérdést, amely mindannyiunk számára életbevágó. Lépjünk túl rajta" – így Stefano Domenicali, a Ferrari csapatvezetője.

 

 

„Korábban nem beszélhettünk biztonsági okokról, de most teljesen más a helyzet. Ha az emberek épsége is szóba kerül, nem lehet fontos kérdés a technikai cél" – fogalmazott Rob Fernley, a Force India megbízott vezetője.

 

 

 

 

 

 

Smackdown Creative Commons License 2013.07.03 0 0 145

A pilóták a Német Nagydíj bojkottján gondolkodnak

 

 

Miután a Formula–1-es Brit Nagydíjon sorozatban robbantak fel a Pirelli-abroncsok, a pilóták és a csapatok azonnali megoldást követelnek a balesetveszély elhárítására. Az olasz gumigyártó szerint új típusú problémával állnak szemben, a pilóták között pedig a Német Nagydíj bojkottjának lehetősége is felmerült. A csapatvezetők máris sorolják lehetséges megoldásokat, miközben a Pirellinél azon dolgoznak, hogy kiderítsék, mi okozta a defekteket.

 

 

Lewis Hamilton vezető helyét, és potenciális futamgyőzelmét vette ki a kezéből a sors azzal, hogy a nyolcadik körben darabokra szakadt bal hátsó gumija, majd sorra kezdtek kidurranni más versenyzők kerekei is: a 10. körben Massa, a 15-ben Vergne járt hasonlóan – majd 30 körrel később Pérez. A veszélyhelyzet és a pályán lévő törmelék miatt Charlie Whiting versenyigazgató a következő körben beküldte a biztonsági autót, de elmondása szerint közel volt ahhoz, hogy leintse a futamot:

 

 

„Nem voltunk messze attól, hogy piros zászlót lengessünk; felmerült bennem ez a lehetőség” – Whiting arra a kérdésre, hogy hány defekt hiányzott a futam leintéséhez, nem mondott konkrét számot, és a további lépések megfontolása előtt is azt hangsúlyozta, hogy először a Pirellinek kell elemeznie a történteket.

 

 

Az olasz gumiszállító az idény során bekövetkezett hasonló eseteket rendre a pályára került törmelékkel vagy a kerékvető kövekre való ráfutással indokolta, azonban Paul Hembery, a Pirelli sportigazgatója a brit GP után kijelentette, hogy új jelenséggel állnak szemben. A BBC F1-es szakértője, Gary Anderson úgy vélte, hogy meg is találta a bűnöst, mégpedig a Chapel kanyar kijáratában található magas, éles kerékvetőben. Fernando Alonso ugyanakkor nem hiszi, hogy a rázókő volt a ludas, és azt is bevallotta, hogy figyelmen kívül hagyta azokat a biztonsági utasításokat, amelyek a kerékvető elkerülésére szólították föl:

 

„Ez lehetetlen volt, hogy őszinte legyek, én nem is kerültem el a kerékvetőket – nyilatkozta a spanyol – Folyamatosan harcoltam, tizenegyedik voltam, kilencedik, nyolcadik; amikor az ember hármas sebességi fokozatban halad közvetlenül egy másik autó mögött, nem uralja tökéletesen az autót, nem tudja előre, pontosan hol fogja elhagyni a kanyart. Nem hiszem, hogy a kerékvetők okozták a bajt, 12 éve versenyzek Silverstone-ban, és még sosem volt gond a kerékvetőkkel, így idén sem hiszem, hogy probléma lett volna velük.”

 

 

Csapattársa, az egyik defektet elszenvedő Felipe Massa a Német Nagydíj bojkottjának lehetőségét sem zárta ki, amennyiben a Pirelli nem eszközöl biztonsági változtatásokat:

 

 

 

„Számomra ez elfogadhatatlan – kezdte Massa – Valamit tenniük kell a biztonságunk érdekében. Szerencsénk volt, hogy egyik esetben sem lett baleset a vége. Vannak olyan helyek, ahol sokkal veszélyesebb lett volna, ha bekövetkezik ugyanez.”

 

 

Arra válaszolva, hogy fontolgatják-e a pilóták a bojkottot, amennyiben nem történik számottevő intézkedés az ügyben, így folytatta: „Természetesen beszélni fogunk róla. Minden pilóta panaszkodik, azok is, akik ma nem szenvedtek defektet. Egyelőre nem akarok bojkottal fenyegetőzni, mert ezzel csak vihart kavarnék, de ez egy olyan lépés, amit megtehetünk a biztonságunk érdekében.”

 

 

Sergio Pérez is hasonló véleményen volt:

 

 

 

„Ezúttal nem volt veszélyes a dolog – kezdte a mexikói saját balesetének körülményeivel –, mert az egyenesben történt, de lehetett volna sokkal súlyosabb is. Az életünket kockáztatjuk, és ha újra hasonló történik, nem akarjuk, hogy az egyikünk belehaljon.”

 

 

Lewis Hamilton azt is elárulta, hogy egyenesen félt:

 

 

„Egész karrierem során most éreztem magam először veszélyben – nyilatkozta 2008 világbajnoka – az ember próbál vezetni és közben a gumikra is ügyelni, de ez már sokkal több, mint gumikímélés, ez egy komolyabb probléma. Az autó egészen elszabadul, azért is meg kell küzdened, hogy egyenesen haladjon. Nagyon megrongálódott a kocsim hátulja és padlólemeze, rengeteg leszorító erőt veszítettem, ezek után meglepett a tempóm. Nem kétlem, hogy bezsebelhettük volna az első két helyet.”

 

 

Jean Todt, az FIA elnöke tanácskozásra hívta a Pirelli képviselőit szerdára Párizsba, hogy egyrészt hosszú távú megoldást találjanak a gumiproblémára, másrészt pedig, hogy az olasz gumiszállító által beígért, minden részletre kiterjedő elemzést követően azonnal javaslatokkal álljanak elő a pilóták biztonságának érdekében. Mivel egyelőre kétséges, hogy ennek bármi hatása lenne a hétvégén megrendezendő Német Nagydíjra, a futam valóban veszélybe kerülhet, amennyiben a versenyzők hajlanak a bojkottra.

 

 

Stefano Domenicali, a Ferrari és Christian Horner, a Red Bull csapatvezetője javasolta, hogy a júliusra Silverstone-ba, a fiatal pilóták számára tervezett teszt helyett a versenyzők részvételével bonyolítson gumitesztet a mezőny. Ezt a lehetőséget Charlie Whiting sem zárta ki, de Martin Whitmarsh, a McLaren csapatfőnöke szerint erre már nincs idő, és elő is állt egy alternatív megoldással. Whitmarsh szerint a tavalyi keverékeket kellene visszahozni, ami nem meglepő, ugyanis a wokingiaknak 2012-ben sokkal kevesebb problémájuk volt az abroncsokkal:

 

 

„Most nincs idő elkezdeni tesztelni – fejtette ki Whitmarsh – többször tesztelték a gumikat ilyen-olyan körülmények között, de megoldást nem találtak. 2012-ben nem küzdöttünk hasonló problémával, és mivel ha rendelkezünk ismert, bevált és megbízható megoldással, akkor kézenfekvő, hogy ezt lenne a legegyszerűbb alkalmazni. Nem ismerem a Pirelli készleteit, így rájuk kell hagyatkoznunk. Spára már valami egészen másra lesz szükségünk, de nem eshetünk abba a csapdába, hogy mivel Németországban és Magyarországon nem lesz ilyen súlyos a gumiprobléma, csak Spára keresünk megoldást. Már több pályán is előfordult hasonló, és csak a szerencsének köszönhetjük, hogy senki sem sérült meg.”

 

Christian Horner ezt a megoldást is támogatta – nem véletlenül, hiszen az energiaitalosok szintén úgy érzik, hogy számukra hátrányt jelentenek az idei keverékek. Ugyanakkor Horner aláhúzta, hogy ők az idei gumikkal is az élen állnak, tehát véletlenül sem nyerészkedni akarnak ezzel a húzással:

 

 

„A leglogikusabb lépés az lenne, ha a bevált abroncsokhoz nyúlnánk, tavaly ugyanis nem voltak hasonló gondjaink. A probléma az, hogy a csapatok mindig azt nézik, hogyan tehetnek szert némi előnyre, de a mi ezeken a gumikon is nyertünk futamokat és vezetünk. Kizárólag biztonsági okokból szorgalmazom a váltást.”

 

 

Közben folyamatosan megy a spekuláció arról, hogy a Pirelli a Formula–1-ben marad-e 2014-re, hiszen hivatalosan még nem jelentették be a jövő évi gumiszállítót, a Silverstone-ban történtek pedig tovább tépázták az olasz gumigyártó amúgy sem túl fényes F1-es renoméját. Az idő rövidsége miatt azonban valószínűtlennek tűnik, hogy az FIA pályázatot ír ki, enélkül viszont nem lehet lebonyolítani a gumiváltást, arra ugyanis nincs lehetőség, hogy az FIA rögtön megnevezze a Michelint, mint új gumiszállítót – ez a gyakorlatban csak abban az esetben következhetne be, ha a Pirelli nem venne részt az új tenderen, ők viszont többször jelezték, hogy továbbra is a Formula–1-ben kívánnak maradni.

 

 

EZ NEM JÁTÉK

David Coulthard a telegraph.co.uk-nak írott cikkében aláhúzta, hogy nemcsak azért életveszélyes műfaj a defekt, mert a pilóta hirtelen elveszti az uralmát a jármű fölött, hanem mivel az abroncsból leszakadó, fémet is tartalmazó törmelékek elszabadulása a többi versenyzőt is fenyegetik. A skótok egykori kiváló versenyzője is úgy értékelt, hogy kész szerencse, hogy személyi sérülés nélkül sikerült letudni a futamot.

 

Smackdown Creative Commons License 2013.07.03 0 0 144

Webber: A Pirelli orosz rulettet rendezett Silverstone-ban

 

 

A Pirelli gumijai mellett Nico Rosberg sárga zászlós szabálytalansága borzolta a kedélyeket a Brit Nagydíj leintését követő órákban. A német figyelmeztetéssel megúszta az esetet, de a Pirelli nem menekül a kritikák elől. Sokak szerint elfogadhatatlan, ami Silverstone-ban történt, a négy bal hátsó és egy bal első defekttel „izgalmassá" tett viadal után az olasz gumigyár jelezte: lépni fog. Az FIA szerdára válságülést hívott össze, de egyesek szerint az már késő, hiszen a Német Nagydíj a jövő héten következik.

 

 

Nico Rosbergnek kicsit izgulnia kellett a Brit Nagydíj után, a sportfelügyelők ugyanis vizsgálatot indítottak ellene, mert a verseny közepén sárga zászlónál túl gyorsan ment a hármas és az ötös kanyarban. Végül figyelmeztetéssel megúszta az esetet, és megtarthatta karrierje harmadik győzelmét.

 

 

„Nem akarok a világbajnokságról beszélni. Lépésről lépésre haladunk, a télen sikerült az autót belőni arra, hogy egy körön gyorsak legyünk, és úgy tűnik, a gumik kezelése terén is fejlődünk – mondta Rosberg, aki Monaco után a második győzelmét aratta idén. – Már képesek vagyunk arra, hogy versenyeket nyerjünk, csodás, hogy a gyárhoz ilyen közel nyerjünk. Lendületben vagyunk, folyamatosan javulunk, a versenyen senki sem volt gyorsabb nálunk."

 

 

 

Rosberg hozzátette, a győzelem valójában csapattársáé, Lewis Hamiltoné lehetett volna, de az angol az élen állva defektet kapott.

 

 

 

„Nagyon sajnálom Lewist, hogy a hazai közönsége előtt ilyen balszerencse érte, nagyszerű lett volna számára, ha Silverstone-ban tud nyerni először a Mercedesszel" – mondta Rosberg, aki visszakapta a malajziai „kölcsönt". Akkor Hamilton lassabb volt nála, de Ross Brawn a biztonság kedvéért megtiltotta neki, hogy előzzön.

 

 

Lewis Hamilton felháborodva nyilatkozott a futam után, miután az övén kívül másik három autón robbant fel a bal hátsó kerék.

 

 

„A biztonsággal nem lehet szórakozni, nagyon fontossá vált a kérdés, elfogadhatatlan, ami ezen a délutánon történt – mondta Hamilton. – Gondolom, mindenki tudja, hogy elmentünk tesztelni annak érdekében, hogy jobb gumikat használjunk, de semmi értelme nem volt, mert maradtak a régi abroncsok, és négy defekt is történt. Ez így nem mehet tovább. Az az érzésem, hogy amíg senki sem sérül meg, semmit sem fognak tenni ellene, az FIA-val sem érdemes tárgyalni, csak időpocsékolás. Ha ezek után sem tesznek semmit, az rájuk nézve szégyen."

 

Sebastian Vettel ötödik sebességfokozatának elvesztése miatt adta fel a Formula–1-es Brit Nagydíjat, de megígérte, jövőre megint megpróbálja megnyerni.

 

 

 

„Elszállt az ötödik sebességem, így nem folytathattam – mondta Vettel. – Szép győzelem lett volna, de nem jött össze. Az autóban nem érezheted, hogy rossz a gumid. Láttam, mi történt Lewiszal, de a csapat csak annyit tehetett, hogy rám szól, vigyázzak a kerékvetőkkel, és ne menjek túl gyorsan, csak Rosberghez képest tartsam a távolságot. Jövőre visszajövök, és megint megpróbálok nyerni."

 

Mark Webber rajtja a kuplung meghibásodása miatt rémes volt, az ausztrál a 4. helyről a 14. pozícióig csúszott vissza, de felkapaszkodott, és a végén a második helyig jött előre, csak hét tizeddel kapott ki Rosbergtől.

 

 

 

„Micsoda nap, azt hiszem, senki sem számított ilyen versenyre – mondta a Silverstone-ban zsinórban ötödször dobogós ausztrál. – Rémes volt a rajtom, Grosjeannal ütközve eltört az első légterelőm, a srácok fantasztikus munkával cserélték ki. A futam a defektekkel olyan volt, mint az orosz rulett, azok is kényelmetlenül érezték magukat, akik megúszták. A biztonsági autós fázisok sokat segítettek, a végén jó lett volna néhány plusz kör, hogy megelőzzem Nicót."

 

 

A két pilóta csatáját a Williamsnél nosztalgiázva nézhették, a 600. nagydíját ünneplő csapatnál Rosberg és Webber 2006-ban csapattársként szerepelt. A szebb napokat látott grove-iaknak ennyi dicsőség jutott vasárnap Silverstone-ban.

 

 

Fernando Alonso úgy érzi, szerencsés Brit Nagydíja volt, a 3. helyen célba érő spanyol remek hajrával jött fel a dobogóra, de korábban kétszer is kevésen múlt, hogy nem került nagy bajba.

 

 

 

„Összességében el kell ismernem, nagyon szerencsés versenyünk volt, a defekteket látva fellélegezhet mindenki, akit elkerültek ezek a gondok – mondta Alonso. – Vegyes érzéseim vannak. Örülök a pontoknak, sikerült faragnom a hátrányomból a vb-n, de ezen a hétvégén látszott, hogy a sebességünk nem elég. Sok munka vár a csapatra, de megbízom a srácokban."

 

 

Nem sokszor kel ki magából Kimi Räikkönen, de a befutó után mérgesen nyilatkozott.

 

 

 

„A zsebemben volt a második hely. Amikor bejött a biztonsági autó, kértem a csapatot, hadd jöjjek be a boxba új gumikért, de azt mondták, nem kell, ne jöjjek. Ez egyértelműen rossz döntés volt, nagyon csalódott vagyok, ez most egyáltalán nem az én hibám. Ezeket ki kell küszöbölnünk, ha a győzelemről akarunk beszélni" – mondta Räikkönen, aki az élmezőnyből egyedüliként maradt kint használt gumikon az utolsó körökre Vettel kiesése után, és Webber, Alonso, valamint Hamilton is könnyedén megelőzte, s így visszaesett az ötödik helyre.

 

 

Az eset biztosan nem lesz jó pont a Lotus mellett, amikor arról kell döntenie, hogy maradjon mostani csapatánál, vagy a Red Bullhoz szerződjön 2014-ben a távozó Mark Webber helyére.

 

 

Felipe Massa (6.): – Csodás rajtom és első köröm volt, és utána is gyors volt a kocsi. Aztán hirtelen történt valami, ami rajtam kívül másik három versenyzővel is megtörtént. Dobogós helyezéstől estem el, méghozzá a saját vagy a csapatom hibája nélkül. Veszélyes volt, de utána is ugyanúgy nyomtam a gázt. Beszélhetünk arról, hogy túl kemény vagy túl lágy egy keverék, amíg nem vagyunk biztonságban, ez mind mellékes.

 

Jean-Éric Vergne (kiesett): – Rossz volt a rajtom, visszaestem, de a defekt miatt ez a legkisebb gondom. Nem tudom, mi történt, semmi sem figyelmeztetett a defektre, amely nagyon tönkretette az autót, ezért a csapat úgy döntött, adjam fel. Mérges vagyok, valamit tenni kell a gumikkal.

 

Sergio Pérez (20., nem ért célba): – A verseny nagy részén az első tízben voltam, de aztán jött a defekt, ami ellen semmit sem tehettem. Nem sérült meg senki, de ez így nem mehet tovább, valamit tenni kell. Az autónk javult, de nem volt szerencsénk.

 

 

VÁLSÁGÜLÉS A GUMIK MIATT

 

A Pirelli vizsgálja a Brit Nagydíjon történt négy defekt okát, de azt máris tudja, hogy nem a korábbi hibák jöttek elő, hanem teljesen új probléma okozta Lewis Hamilton, Felipe Massa, Jean-Éric Vergne és Sergio Pérez bal hátsó kerekének szétrobbanását.

 

 

„Ezek a problémák most jelentkeztek először, teljesen más jellegűek, mint a korábbi defektjeink – mondta Paul Hembery, a Pirelli sportigazgatója. – Már vizsgáljuk az eseteket, meg kell értenünk, mi is történt pontosan. Csak akkor tudjuk megoldani a problémát, ha annak mélyére ásunk, így nincs értelme annak, hogy bármit is mondjak. Komolyan vesszük a gondokat, és amint tudunk valamit, közöljük."

 

Jean Todt, az FIA elnöke szerdára Párizsba az FIA főhadiszállására rendelte a Pirelli képviselőit, valamint a csapatokat, hogy válságértekezleten tárgyalják meg a teendőket. Nincs sok idő, hiszen a jövő hét végén Német Nagydíj a Nürburgringen. Martin Whitmarsh, a McLaren csapatfőnöke azt mondta, még vasárnap el kell dönteni, mi legyen Németországban.

 

 

„Nem gyerekjáték. Amikor ezek a fémmel bélelt gumik repkednek a 200-zal vagy 300-zal száguldó autók között, életveszélyről beszélhetünk" –  mondta Jenson Button.

 

 

Smackdown Creative Commons License 2013.07.03 0 0 143

Vettel kiesése után Rosberg-diadal a defektes futamon

 

 

Defekt defektet követett a Formula–1-es Brit Nagydíjon, amelyen négy bal hátsó kerék robbant szét Silverstone-ban, s az is felvetődött, hogy félbeszakítják a versenyt. Ám végigment az 52 körös futam, amelynek nagy vesztese Sebastian Vettel volt, a német autója műszaki hiba miatt leállt, és kiesett. A győzelmet Nico Rosberg szerezte meg a Brit GP-től dobogón búcsúzó Mark Webber és a vb-2. Fernando Alonso előtt. A pole pozíciós Lewis Hamilton defekt miatt csak a negyedik helyen ért célba.

 

 

Veszélyes, de izgalmas volt a Formula–1-es Brit Nagydíj, amelyen a Pirelli bal hátsó gumijai az első 15 körben egymás után robbantak fel az autókon. A harmadik defektet követően be is küldték a biztonsági autót, s miután a pályabírók letisztították a pályát, s a csapatok eldöntötték, mely kerékvetőket kell elkerülni, folytatódhatott a verseny. A keréknyomás növelése is segített a veszély elhárításában, de a hajrában Sergio Pérez McLarenjében is eldurrant egy kerék.

 

 

A legelső defekt még Lewis Hamiltoné volt, az angol az élről esett vissza a középmezőnybe, ahonnan végül a negyedik helyre visszaverekedte magát.

 

 

Hamilton defektje után Sebastian Vettel került az élre, de a németet is elkerülte a szerencse: tíz körrel a vége előtt az autója felmondta a szolgálatot, és kiesett. Ez az első futam idén, amelyen nem szerzett pontot, így már csak Kimi Räikkönen hibátlan pontszerzés terén 2013-ban, s zsinórban 25 eredményes futammal új F1-es rekordot is állított fel.

 

 

A győzelem Nico Rosbergé lett, miután Hamilton és Vettel kiszállt előle, s a végén sikeresen visszaverte volt williamses csapattársa, Mark Webber támadását. A Red Bull pilótája zsinórban ötödik silverstone-i dobogójával búcsúzik el az F1-es Brit Nagydíjtól. 

 

 

 

A harmadik hely Fernando Alonsóé lett, ő is új gumikat kapott a Vettel autója miatt elrendelt biztonsági autós fázis során, és Webberrel és Hamiltonnal együtt átverekedte magát a mezőnyön. A vb-pontversenybeli hátránya 21 pontra csökkent Vettellel szemben, és most jön július, ami eddig sohasem hozott szerencsét a vb-címvédőnek: még egyetlen futamot sem nyert F1-es pályafutása során ebben a hónapban.

 

 

A záró szakasz vesztese Räikkönen volt, a Lotus mérnökei elaludtak, nem hívták be a finnt a boxba új gumikért, így biztos dobogót, esetleg győzelmet veszített el Räikkönen.

 

 

A Force India dupla pontszerzéssel növelte előnyét a konstruktőr-vb-ben a nullázó McLarennel szemben, míg Daniel Ricciardo 8. helyezésre váltotta 5. rajthelyét.

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.03 0 0 142

8. Futam Brit-Nagydij Silverstone

 

Futam GYors kör:

  1. Mark Webber              Red Bull-Renault             (P)            1:33.401

  2. Nico Rosberg              Mercedesz                      (P)            1:33.531

  3. Fernando Alonso        Ferrari                             (P)           1:34.090

  4. Lewis Hamilton           Mercedes                        (P)           1:34.159

  5. Sebastian Vettel         Red Bull-Renaul               (P)           1:35.018

  6. Felipe Massa              Ferrari                             (P)            1:35.273

  7. Paul Di Resta              Force India-Mercedesz   (P)            1:35.330

  8. Kimi Raikkonen           Lotus-Renault                 (P)            1:35.384

  9. Romain Grosjean        Lotus-Renault                 (P)            1:35.614

10. Pastor Maldonado      Williams-Renault             (P)            1:35.907

 

 

11. Daniel Ricciardo          Toro Rosso-Ferrari          (P)            1:35.927

12. Adrian Sutil                 Force India-Mercedesz   (P)            1:35.961

13. Nico Hülkenberg         Sauber-Ferrari                (P)            1:36.013  

14. Sergio Pérez               McLaren-Mercedes         (P)            1:36.131

15. Valtteri Bottas            Williams-Renault             (P)            1:36.312

16. Jenson Button            Mclaren-Mercedesz         (P)            1:36.356

17. Esteban Gutiérrez      Sauber-Ferrari                (P)            1:36.439

18. Chares Pic                  Caterham-Renault          (P)            1:37.091

19. Jules Bianchi               Marussia-Cosworth        (P)            1:37.978

20. Jean-Éric Vergne        Toro Rosso-Ferrari           (P)            1:38.370

21. Giedo Van Der Garde  Caterham-Renault          (P)            1:38.722 

22. Max Chilton                Marussia-Cosworth         (P)           1:38.156

Előzmény: Törölt nick (119)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.03 0 0 141

8. Futam Brit-Nagydij Silverstone

 

 

 

 Végeredmény 52kör:

  1. Nico Rosberg              Mercedesz                      (P)      1ó32:59.456

  2. Mark Webber              Red Bull-Renault             (P)      1ó33:00.221

  3. Fernando Alonso        Ferrari                             (P)      1ó33:06.580

  4. Lewis Hamilton            Mercedesz                      (P)     1ó33:07.212

  5. Kimi Raikkonen           Lotus-Renault                 (P)      1ó33:10.713

  6. Felipe Massa              Ferrari                             (P)      1ó33:14.029

 

  7. Adrian Sutil                 Force India-Mercedesz   (P)      1ó33:15.791

  8. Daniel Ricciardo          Toro Rosso-Ferrari          (P)      1ó33:15.999

  9. Paul Di Resta              Force India-Mercedesz   (P)      1ó33:17.399

10. Nico Hülkenberg         Sauber-Ferrari                (P)      1ó33:19.165

11. Pastor Maldonado      Williams-Renault             (P)      1ó33:20.591

12. Valtteri Bottas            Williams-Renault             (P)      1ó33:24.550

13. Jenson Button            Mclaren-Mercedesz         (P)      1ó33:25.425

14. Esteban Gutiérrez      Sauber-Ferrari                (P)      1ó33:25.741

15. Chares Pic                  Caterham-Renault          (P)      1ó33:31.069

16. Jules Bianchi               Marussia-Cosworth        (P)      1ó33:35.553

17. Max Chilton                Marussia-Cosworth         (P)      1ó34:07.116

18. Giedo Van Der Garde  Caterham-Renault          (P)      1ó34:07.215

----------------------------------------------------------------------------------------

19. Romain Grosjean        Lotus-Renault                 (P)      51kör

Feladták:

20. Sergio Pérez               McLaren-Mercedes         (P)      46megtett kör

21. Sebastian Vettel        Red Bull-Renault              (P)      41

22. Jean-Éric Vergne        Toro Rosso-Ferrari           (P)      35 

                                                                      

      

Előzmény: Törölt nick (118)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.01 0 0 140

8. Futam Brit-Nagydij Silverstone

 

Időmérőedzés:

  1. Lewis Hamilton            Mercedesz                      (P)      1:29.607          

  2. Nico Rosberg               Mercedesz                      (P)      1:30.059           

  3. Sebastian Vettel          Red Bull-Renault             (P)      1:30.211            

  4. Mark Webber               Red Bull-Renault             (P)      1:30.220           

  5. Paul Di Resta               Force India-Mercedesz   (P)      1:30.736  *         

  6. Daniel Ricciardo           Toro Rosso-Ferrari          (P)      1:30.757           

  7. Adrian Sutil                  Force India-Mercedesz   (P)      1:30.908          

  8. Romain Grosjean         Lotus-Renault                 (P)      1:30.955           

  9. Kimi Räikkönen            Lotus-Renault                 (P)      1:30.962           

10. Fernando Alonso         Ferrari                             (P)      1:30.979            

------------------------------------------------------------------------------------

11. Jenson Button             Mclaren-Mercedesz         (P)      1:31.649          

12. Felipe Massa               Ferrari                             (P)      1:31.779          

13. Jean-Éric Vergne         Toro Rosso-Ferrari           (P)      1:31.785

14. Sergio Pérez                McLaren-Mercedes         (P)      1:32.082

15. Nico Hülkenberg          Sauber-Ferrari                (P)      1:32.211

16. Pastor Maldonado       Williams-Renault             (P)      1:32.359

-------------------------------------------------------------------------------------

 

17. Valtteri Bottas             Williams-Renault             (P)      1:32.664            

18. Esteban Gutiérrez       Sauber-Ferrari                (P)      1:32.666           

19. Charles Pic                  Caterham-Renault          (P)      1:33.866           

20. Jules Bianci                 Marussia-Cosworth         (P)      1:34.108

21. Giedo Van Der Garde  Caterham-Renault           (P)      1:35.484  *         

22. Max Chilton                 Marussia-Cosworth         (P)      1:35.858

 

 

*Van der Garde a Kanadai Nagydíjról öt rajthelyes büntetést hozott magával, így az utolsó előtti rajtkockából indul.

BÜNTETÉS. Giedo van der Garde, a Caterham holland pilótája öt rajthelyes büntetést kapott, mert a Kanadai Nagydíjon figyelmen kívül hagyta a kék zászlókat, és Mark Webberrel, majd Nico Hülkenberggel is összeütközött. Utóbbi esetben mindketten kiestek.

 

21: Giedo Van Der Gerde  Caterham-Renault           (P)      1:35.484 

 

* Paul di Resta büntetés miatt a rajtrács végéről indul.

Paul Di Resta,  1,5 kilogrammal volt könnyebb, mint a szabályokban előírt minimális súly. Ritkán esik meg hasonló, ami egyben azt is jelenti, hogy Di Restát hivatalosan kizárták az időmérőről.

 

22. Paul Di Resta               Force India-Mercedesz   (P)      1:30.736

 

   

Előzmény: Törölt nick (117)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.01 0 0 139

8. futam Brit-Nagydij Silverstone

 

 3. SZabadedzés

 

  1. Nico Rosberg               Mercedesz                      (P)      1:31.487            18kör

  2. Lewis Hamilton            Mercedesz                      (P)      1:31.633            20

  3. Sebastian Vettel          Red Bull-Renault             (P)      1:32.037            20

 

  4. Mark Webber               Red Bull-Renault             (P)      1:32.078            17

 

  5. Romain Grosjean         Lotus-Renault                 (P)     1:32.391             18

  6. Daniel Ricciardo           Toro Rosso-Ferrari          (P)      1:32.440            19

  7. Fernando Alonso         Ferrari                             (P)      1:32.454            18

  8. Kimi Räikkönen            Lotus-Renault                 (P)      1:32.459            22

  9. Adrian Sutil                  Force India-Mercedesz   (P)      1:32.536            17

10. Paul Di Resta               Force India-Mercedesz   (P)      1:32.571            17

11. Jean-Éric Vergne         Toro Rosso-Ferrari           (P)     1:32.580             15

 

 

 

 

12. Jenson Button             Mclaren-Mercedesz         (P)      1:32.926            18

13. Pastor Maldonado       Williams-Renault             (P)      1:33.133            17

 

14. Nico Hülkenberg          Sauber-Ferrari                (P)      1:33.225            16

15. Felipe Massa               Ferrari                             (P)      1:33.273            16

16. Valtteri Bottas             Williams-Renault             (P)      1:33.309            25

17. Esteban Gutiérrez       Sauber-Ferrari                (P)      1:33.370            19

 

 

18. Sergio Pérez                McLaren-Mercedes         (P)      1:33.607              9

19. Charles Pic                  Caterham-Renault          (P)      1:34.971            18

 

20. Jules Bianci                 Marussia-Cosworth         (P)      1:34.990            17

21. Max Chilton                 Marussia-Cosworth         (P)      1:36.694           16

22. Giedo Van Der Garde  Caterham-Renault           (P)      1:37.443           18

Előzmény: Törölt nick (138)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!