Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.03.29 0 0 4
No és meg kell említeni a gyakori "légi ping-pong"-ot, amit az uniós rögbiben területnyerésre használnak, az aussie rulesban viszont a labdát levegőben elkapó játékos (ún. mark) szabadrúgáshoz jut és ilyenkor zavartalanul rúghat kapura. De tényleg annyira messze van ez a sport a többi kódtól, hogy pld az amerikai focival való összehasonlításba már bele sem érdemes kezdeni.

Amúgy ha már Sydney, akkor említsük meg hogy most próbálnak összerakni két új AFL gárdát, amiből az egyik a jövőre debütáló Gold Coast, a másik pedig a Western Sydney lenne. Kérdés hogy lehet-e életképes "Rögbiföldjén" két AFL klub is. De Te erről biztos többet tudnál mondani. A Swans tavaly a sikeresebb évek után előszőr nem jutott be a rájátszásba, de úgy néz ki hogy a szurkolók nem pártolnak el, továbbra is tekintélyes 30ezres átlag nézőszámmal rendelkeznek.

A St.Kildát mellesleg nagyon sajnáltam a tavalyi Grand Final vereség miatt, mert szerintem jobban játszottak a meccs nagyrészében és hát az alapszakaszt is ők nyerték.
Előzmény: ath (3)
ath Creative Commons License 2010.03.29 0 0 3

játékosok száma, a pálya alakja, a labda alakja (közelről látni csak a különbséget) és úgy minden más is.

 

milyen meglepő, én swans szurkoló vagyok.

http://www.youtube.com/watch?v=pteS-71frDY

 

a swans, ha kevéssel is, de sajnos kikapott a st kildától. mondjuk a hattyúk nem éppen bajnokesélyesek az idén sem, de azért egy rájátszást jó lenne tőlük látni.

 

én idén is a geelongra tenném a pénzem, két éve meglepetésre nem ők nyertek, de az csak egy pillanatnyi kilengés volt (kb olyan meglepetés, mint a kiwik sikere a liga rögbi vb-n)

Előzmény: Törölt nick (1)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.29 0 0 2
Nick Riewoldt a király! Go St Kilda! :)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.29 0 0 1
Bevezetésnek tudom ajánlani az alábbi mókás hangvételű cikket Cikk: Mi az az ausztrál futball, és mire jó? ,
de a wikipedia is elég jól összefoglalja a lényeget: Wiki: Ausztrál futball

Ami a rögbivel és egyéb fullkontakt football-kódokkal való összehasonlítást illeti, minden játékelemet sorra kéne venni a teljesség érdekében, de talán maradjunk a legalapvetőbbeknél.

A legfontosabb különbség talán az, hogy ebben a sportban nincs touchdown vagy cél (try), ponto(ka)t rúgásból lehet elérni, de elég gyakori mentési forma az öngól is a védekező csapat részéről, ez utóbbi kézzel is történhet.
A labdát nem lehet csak úgy előrecipelni mint a rögbiben, hanem le kell pattintani vagy előrerúgni. Dobni nem lehet a labdát hanem ütni kell bármelyik irányba (a rögbiben ez csak hátrafelé történik). Szintén nagy különbség a rögbihez képest hogy a labda poziciója a pályán nem számít lesvonalnak, tehát a csapatok jobban el vannak oszolva a pályán.
Kapura rúgni is bárhogyan lehet, ezért nem is használják a drop-technikát.
Na és a kapu: H alakú kapu helyett itt van 4 póznánk, amiből a két középső közé 6 pontot ér a gól, ha mellé megy de a szélső póznákon belül, akkor az 1 pont (behind).
A szerelések se annyira szabályozottak mint a rögbiben, ahol a labda nélküli játékost nem szabad támadni. Itt akár az ellenfél hátára is felmásznak, aztán még meg is tapossák... :))

Röviden ennyi jut eszembe most a teljesség igénye nélkül...
Előzmény: Törölt nick (0)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.28 0 0 0
nagy0n érdekel, h a pálya formáján kívül mi a fő kbség a rögbihez képest.
Utána meg az, h mi a fő kbség az am. futballhoz képest.
Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.28 0 0 topiknyitó
Elindult az AFL 2010-es szezonja. Az első forduló összefoglalója holnap este lesz látható az Eurosport2-n. A csatorna pénteken élőben közvetítette az Geelong-Essendon találkozót, ahol a bajnoki címvédő csak az utolsó negyedben kerekedett felül esélytelenebbnek tartott ellenfelén.

Érdekesség hogy ettől a szezontól a népszerű Cameron Ling a Geelong csapatkapitánya, nehéz nem felismerni a pályán...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!