Keresés

Részletes keresés

Pandus Creative Commons License 2018.09.11 0 1 599

Megjöttem, friss infók: már 30 qepik a buszjegy! :-)

Valaki írta hogy óránként megy a reptéri busz, lehet, de 6-kor indul kifelé az első, 7kor belefelé az első, szóval erre nem érdemes várni 3kor. Tudom, hogy nem vár a repülő, én Frankfurtban úgy késtem le a bangkoki járatot hogy ott álltam a beszállókapunál és 10 mp alatt be tudtam volna futni, mégsem nyitották ki az ajtót. 2 napig kellett Frankfurtban maradnom:-( Szóval a szállodával rendeltettem taxit.

 

Becsapás: max 1x, 7 manatot kért a taxis hogy a külvárosból bevigyen a belvárosba, mindenhol máskor 5ért elvittek bárhová. 2 manat mondjuk 320 ft. Semmi egyebet nem tapasztaltam. Azt se, hogy veszélyes lenne este egy nőnek egyedül. A gyalogos közlekedés, amitől féltem, egyáltalán nem olyan veszélyes, de persze elmentem mindig a lámpáig meg a gyalogos aluljáróig. A helyiek viszont átszaladgálnak, sőt, sokszor nem is szaladnak, szóval értem, hogy dudálnak az autósok. 

 

1 napja vagyok itthon, ami föltűnik, hogy Bp mennyire szemetes, koszos, büdös, húgyszagú. LP szerint a világ legszennyezettebb területei közé tartozik Baku - akkor jöjjön ide és szagoljon bele az itteni levegőbe. Tény, egyetlen képre ráfértek nekem nekem a belváros felhőkarcolói meg az olajfúrótornyok, és nem pont olyan a levegő minősége, mint Norvégiában, de nem vészes. Senki nem szemetel, de a faleveleket is söprik, nincs az utcán se részeg, se koldus, se hajléktalan. (laktam külvárosban is).

 

A minikönyv múzeumban nagy örömmel fogadtak, Salikova asszony nagy hálás volt, egyenként leszámolta, hány könyv az ajándék, és egyre följebb vitte a hangját...édes volt, úgy örült mint egy gyerek. lefotóztam neked a meglévő állományt, egyáltalán nem szegényes, nyilván a te ajándékaidnak köszönhetően is. 

Előzmény: peliatan (590)
pó_apó Creative Commons License 2018.09.06 0 0 598

Magam is pont így gondolom ezt a könyv-kérdést:-)

Az azeri könyved -angol verzió- nálam van, tényleg hasznos!

Előzmény: W.L. (597)
W.L. Creative Commons License 2018.09.05 0 1 597

Amugy ha az ormeny utikonyvet tenyleg mar csak zart korben terjesztik, akkor elobb-utobb azt is ki kene adatni altalad megirt formajaban es egy normalisabb cimmel a gruz konyv kiadojaval, boltokban terjesztve.

Az idiota elso valtozatot meg elfelejteni mielobb. :-)

Előzmény: pó_apó (595)
W.L. Creative Commons License 2018.09.05 0 2 596

Persze, hogy a Lp sem a regi, de mondjuk arra a par tok alapkerdesre amit itt tesznek fel siman megadja a valaszt, es meg sokkal tobb egyeb info is van benne mint csak Baku meg a sarvulkanok.

De ma mar egyre lustabbak az emberek konyvet venni a kezukbe, sokan azt hiszik, attol okosabbak, hogy a netrol probalnak minden infot osszeszedni. Na ebbol lesz, hogy a magyar indexezok mind ugyanarra a par helyre jarnak, gyakran ugyanabba a szalloba es ugyanazzal a soforrel... teljesen figyelmen kivul hagyva az adott orszagok tobbi reszet.

Szoval a Lp szerintem meg nagyon is hasznos, de pont Azerrol az a helyileg kiadott utikonyv is ami nekem angolul es nemetul is megvan, de mar nem emlekszem, vegul kolcsonvetted vagy csak kesobb akarod?

Nemileg macerasabb es dragabb lesz az utazas mint Gruziaban, de teljesen megoldhato, es eleg idovel es penzzel nagyon jo, valtozatos utat lehetne osszehozni itt is.

Előzmény: pó_apó (595)
pó_apó Creative Commons License 2018.09.05 0 1 595

Az LP rég nem a régi. (Bár az is igaz, én sem vagyok a régi...)

Az LP sorvezetőnek jó. Remélem, a könyveimmel legalább én is :-)

Még a "kiscsoportos" út sem könnyű ügy. Egyszer volt egy 8 személyes, egyszerű terep (Törökország), de soha-soha-soha többet.

Köszi a jókívánságokat!

 

Előzmény: peliatan (594)
peliatan Creative Commons License 2018.09.05 0 0 594

Valamikor a Lonely Planet könyveket az utazók tapasztalatai alapján írták/módosították.

A West Africa könyvükhöz én is írtam a változásokról. "Hálából" a friss információkért 1 évig kaptam a havi ujságjukat.

Több év óta, már a saját embereiket küldik el egy-egy országba, akik nem feltétlen jutnak el az utazók által  nem felkapott helyekre.

Egyedüli utazóként (amit nagyon szeretek!) sokkal több helyre is eljuthattam volna, de most 3 személy igényét/érdeklődését kellett koordinálni.

 

Indulásodkor én még "Pomerániába" leszek, "tudósításaidat", így csak hazaérkezésem után lesz lehetőségem olvasni itt a fórumon, már ha lesz.  

 

 

 

Élményekben gazdag időtöltést kívánok, segítőkész, rendes emberekkel fogsz találkozni!

Üdv:M 

Előzmény: pó_apó (591)
pó_apó Creative Commons License 2018.09.05 0 1 593

Szept 19 -okt 7. :-)

Előzmény: chubbyka (592)
chubbyka Creative Commons License 2018.09.05 0 0 592

Pontosan mikor lesz az út, Pó apó?

Előzmény: pó_apó (591)
pó_apó Creative Commons License 2018.09.05 0 0 591

Bár lesznek kompromisszumok -már most látom-, de megpróbálom nemcsakbaku-ra venni.

“Lesz belole konyv is, ha tetszik? ;-)” Könyv is tervezve: “ha tetszik - ha nem”...

Borbála könyvéhez képest több lesz a gyakorlati látnivaló, kevesebb a magyar őstörténet. Bár épp most tudhattuk meg a Legfelsőbb Helyről, hogy nyelvileg is türkök vagyunk, bár pár pár éve még finnugorok voltunk. (Ezzel sincs nekem bajom, bár orosz nem szeretnék lenni. Mert már voltam, bizonyos időszakokban, szocialista testvéri szinten. Meg arab is. Meg néger is. Nem volt jó rokonság.)

Amúgy a származás tényleg fontos, anélkül a gyökerek, identitás stb.,. Kis kutatást is végeztem, hogy ki tudná megmondani, mi volt anyai nagyanyjának a leánykori neve, és apai dédapjának a foglalkozása. Jó-jó, megverni, azért nem vertek meg miatta, vagyis csak úgy ímmel-ámmal, merthát nemigen ment a válasz. Mert hülye vagy te a kérdéseiddel, megvan az talán még száz év is! De hogy ezer éve mindenki őse ott jött át Árpáddal a Vereckén, az hóttzicher. (Vagy ha nem, hát jöhetett volna.)

 

Örmény könyv: beszedve mindenhonnan. A Bookline csak azért tartja fent -vagy bárki más-, mert abban bízik, hogy tud szerezni, ha kell. Remélem, nem tud. A beszedettekben a rémes előszó után ott lesz belenyomtatva a szerzője -mert ne az én fülemmel verje a csalánt-, a végén ki lesznek egészítve térképekkel és egy olyan történelemmel, ami megpróbál tárgyilagos lenni, de így is csak egyesületi körben lesz terjesztve.

Akinek nem tetszik, az meg majd kitépi.

Előzmény: W.L. (588)
peliatan Creative Commons License 2018.09.03 0 0 590

Én már sok-sok éve  járom a világot, sok mindent tapasztaltam, ezért igyekszem maximálisan óvatos lenni, főleg ha nem egyedül vagyok, mert a repülőgép nem vár! (Egyszer várt rám Ferihegyen, :-)!) 

Az előző nap megrendelt taxi sem érkezett meg időre, szerencsénk volt, éppen a ház előtt  végzett  egy másik, az előző fuvarral. De mi van, ha nem ilyen jól alakul, rágom a "bontófésűt"??

Azonkivül érdekelt a reptéri vámmentes árú

kínálat is, így  elegendő indőnk volt alaposan szétnézni, osztani-szorozni, mi éri meg, mi nem.  

Előzmény: Pandus (581)
W.L. Creative Commons License 2018.09.03 0 1 589

Apropo, egy hasznos link hazaknal kiado szobakrol Azerbajdzsan szamos erdekes reszen:

 

http://cbtazerbaijan.org

 

Anno pl Shekiben ez jol jott volna!

 

(Elozo hozzaszolasom alahuzasa nem volt szandekos)

W.L. Creative Commons License 2018.09.03 0 0 588

Apropo, megkulonboztetheto valahogy az ormeny utikonyv "javitas" elotti es utani valtozata?

A Librirol eltunt, de a Booklineon latszolag ugyanaz kaphato mint eredetileg.

Előzmény: pó_apó (586)
W.L. Creative Commons License 2018.09.03 0 0 587

En is remelem!

Eleg unalmas mar, hogy szinte mindenki csak Bakurol es kornyekerol irogat, ami szerintem az orszag legkevesbe erdekes es tajkepileg is legsivarabb resze. Azerbajdzsan annal joval tobbet nyujthat(na).

Lesz belole konyv is, ha tetszik? ;-)

Előzmény: pó_apó (586)
pó_apó Creative Commons License 2018.09.03 0 1 586

Remélem október végén többet is tudok majd írni :-)

Előzmény: ersekildiko (576)
hacsapuri Creative Commons License 2018.09.02 0 1 585

A csalókat és a külföldieket lehúzzák-ot mi nem tapasztaltuk. Remélem egy év alatt ez nem változott. Sajnos Grúziában inkább volt negatív tapasztalat. Kedvesek, jó fejek!

Egy napra, szeptemberben a tengerpart is jó program. Busszal ki lehet menni északra.

 

Előzmény: Pandus (578)
Pandus Creative Commons License 2018.09.01 0 0 584

köszi

Előzmény: gabor01 (583)
gabor01 Creative Commons License 2018.08.31 0 1 583

Éjszak óránként megy a reptéri gyorsbusz.

3-kor érdemes elmenni vele. Akkor még kevesen vannak a reptéren.

1 órával később is elég lenne, de akkor már nagy a tömeg és a hiszti.

Előzmény: Pandus (581)
Pandus Creative Commons License 2018.08.31 0 1 582

régebben azt szoktam volt mondani, hogy az utazás halála a tervezés. Igen,rá szoktam magam hagyni a pillanatnyi érzéseimre, de azok 2-3 hónapos utak voltak, ez meg 1 hét. tényleg az lesz majd, ahogy sikerül :-) 

Előzmény: gabor01 (580)
Pandus Creative Commons License 2018.08.31 0 0 581

a 3 órás taxi komoly? annyival előbb kinn kell lenni? csak gondoltam nincs még olyan korán út, tán csak a wizz. Bár ahogy írtad a b.ogatást a reptéren....

Előzmény: peliatan (570)
gabor01 Creative Commons License 2018.08.31 0 0 580

Ha már ennyit utaztál, nem tűnt fel, hogy neked az is tetszhet, ami másoknak nem és fordítva?

Hagyd magad meglepni is. Az utazásnak van egy ilyen oldala is szerintem.

Előzmény: Pandus (578)
Pandus Creative Commons License 2018.08.30 0 1 579

Sheki?

Előzmény: Pandus (578)
Pandus Creative Commons License 2018.08.30 0 0 578

Köszi, most tervezgetek, olvasgatom az országról szóló beszámolókat, cikkeket, elég sok csúnyaságot írnaK PL., hogy a csalók földje, minden külföldit becsapnak, lehúznak, egy másik, hogy 3 napnál többet nem ér stb.  Emiatt egy kicsit elment a kedvem, de majd visszajön!  A gyalogos átkelésre mindenki panaszkodik, ettől félek, Saigonban is halálfélelmem volt, riksát fogadtam aki átkerekezett velem a túloldalra, szóval ez nagyon rossz hír. Azt is megtapasztaltam már Thaiföldön, hogy szándékában sincs az autósnak fékezni vagy kikerülni a gylogost, úgy ugrottam el előle, hogy nem volt időm megfordítani a fejem és megnézni, a másik oldalról nem jön-e autó. Szóval ezzel lesznek problémák, már látom.

Zarifova asszony visszaírt hogy örül az ajándékoknak, de csak 4-5én lesz ott, szóval oda 5én megyek, más terv még nincs az óvároson és a "kötelelző" látnivalókon kívül. Jó, hogy itt most olvastam a Yanar Dagról, hogy oda ne. A sziklarajzokról elétrő véleményeket olvasok, iszapvulkánt egyrésztt láttam már, másrészt fotóilag sem mutat. szóval egyelőre nem tudom, mi legyen a vidéki kirándulás. De olyan lenne jó, ahová normál busz visz. ezt a tűztemplomot, amit írtál, megnézem. A többi infót is köszönöm!

Előzmény: peliatan (570)
hacsapuri Creative Commons License 2018.08.27 0 1 577

Egyetértek, a Yanar Dag egy percet sem ér. 

Az út menti hatalmas épületeknél először fel sem tűnt, csak egy idő után lett gyanús, hogy semmi élet nincs bennük. Teljesen lakatlanok. Erre kíváncsi lennék, hogy mióta vannak így, és változott-e tavaly óta a helyzet.

 

Előzmény: peliatan (570)
ersekildiko Creative Commons License 2018.08.27 0 0 576

ha most Azerbajdzsánba készülnék, nagyon örülnék egy ilyen korrekt infónak :) Köszönöm, jól jön majd (remélem)

Előzmény: pó_apó (574)
peliatan Creative Commons License 2018.08.27 0 1 575

Az áprilisi úthoz márciusban igényeltük az e-vízumot, akkor 24$-ért 6.185.- Ft-ot fizettünk és 1 hét alatt megérkezett. Az igénylés és az utazás között szállást cseréltünk.

A vízumot 2018.04.16 - 07.15. között, 30 nap tartózkodásra kaptuk meg. Indulásnál Ferihegyen a beszállásnál is be kellett mutatni, hazautazásnál Bakuban szintén.

Előzmény: pó_apó (574)
pó_apó Creative Commons License 2018.08.27 0 2 574

Néhány szó az azeri vízumról:

20 dollárba fájt. Az a plusz 4 dollár, amiről mások írtak, valahogy elmaradt.

Ha beütöd a keresőbe az azerbaijan visa szöveget, előbb mindenféle ügynökségek ugranak fel, 55 dollár, 83 dollár és egyéb árakkal. Van, ami nagyon hasonlít az állami szervhez pl. www.evisa.co.az, Felejtős, válaszd a https://evisa.gov.az/en/

Amire figyelni kell:

az igényléstől 90 nap az érvényesség

kérik a beutazás kezdetét, innen számolják a 30 ott tartózkodásos napot, tehát előbb a repjegyet kéne megvenned (de nem kérik a másolatot)

kérnek ellenben egy címet, ahol leszel, de úgy tűnik, nem ellenőrzik, hogy valóban oda foglaltál-e

legyen készenlétben az útleveled fényképes oldalának másolata, teljesen betöltse a mezőt, ne legyen homályos, ami nem lehet nagyobb, mint 1 MB.

Kell igazolványkép rólad is, szintén be kell másolni, ha a két fotó (ez meg az útleveleden) nem ugyanakkor készült, nem kifogásolják.

Amúgy sima liba, 5 napon belül megvolt.

 

 

kirgizke Creative Commons License 2018.08.27 0 1 573

Az örmény út folytatása:

Debed kanyon, Haghpat

 

https://kirgizkeutazasai.blog.hu/2018/08/25/kolostorok_volgye_a_debed_kanyon

W.L. Creative Commons License 2018.08.26 0 1 572

Szerintem eleg egyertelmu, hogy a szeptember elejen indulo Pandusnak irt, vele tarsalgott mar regota.

Előzmény: pó_apó (571)
pó_apó Creative Commons License 2018.08.26 0 0 571

Ha rám gondoltál :-), akkor a tervezet tervezete már alakul.

Végleges akkor szokott lenni, amikorra visszaérkezünk. Ami fixnek tűnik: két és fél hét, megvan a repjegy, várom a vízumot.

Előzmény: peliatan (570)
peliatan Creative Commons License 2018.08.26 0 1 570

Azóta már biztos kész az úti terved!?

 

Folytattuk a távolabbi helyekkel, következett  a YANAR DAGH, Koroghlu metróállomástól a 217-es busszal a végállomásig. Belépőjegy: 2 Manat, kár volt az időért, kis területen ég a talaj a hegy lábánál.

 

Szintén a Koroghlu metrótól a 184-es busszal utaztunk kb.: 30 km-re Surakhani-ba az ATASHGAH tűztemplom komplexumhoz. Belépőjegy: 2 Manat.

 

Következő tervezett út MARDAKAN vára és az arborétum volt, sajnos ezt elmosta az eső :-(!

 

Helyette fedett helyként a SABUNCHU hétvégi régiség piacra mentünk.Iszonyat mennyiségű számunkra hasznavehetet ócskaság halmaz! Viszont árultak paprikás-füstölt szalonnát és disznózsírt.

Folytattuk a YASIL bazár nevű  vásárcsarnokban. Rengeteg különlegességet láttunk, pl.: egész birka bőrében érlelt juh sajtot, (belül volt a szőrös bőr), beluga kaviár, iráni sáfrány, kurkuma, friss- és szárított gyümölcsök, nekünk ismeretlen füszerek, stb.

 

A napi távolabbi utazások utáni időnket a város érdekességeivel töltöttük. Feltétlen meg kell nézni esti világításban a Láng Tornyokat, séta a Baku Boulevard-on, panoráma az óriás kerékről, Lótusz csarnok építkezés, itthon elképzelhetetlen, hogy palló nélkül a cső állványon dolgozzanak a tető alatti szinten.

 

Sajnos a nyelvi hiányosságok miatt nem tudtam meg, hogy azokban a  gombamódra szaporodó, 14-16-18 emeletes lakó épületekben kik jutnak lakáshoz? Érdekes volt látni a balkonokra szerelt gáz vízmelegítők kidugott füstcsöveit, hagyományos orosz- szoc-reál módszer?.

Meglepett az emberek egymás iránti tisztelete, udvariassága. A járműveken senki nem eszi-iszik és nem telefonálnak, nyomogatják ott is a legmodernebb kütyüjeiket. Érdemes megszakítani az utat a NIZAMI metró állomásnál, ahol az író műveiből 14-16 mozaik kép van. Lefényképeztem!

Arra bíztatom az utazás iránt érdeklődőket, érdemes elmenni és ott nem kell szégyellni a magyarságunkat.

A teljes költség (vásárlásokkal együtt) nem érte el a 100 000.- Ft-ot, pedig ettünk-ittunk, utaztunk, belépőket fizettünk, stb.

Haza útra rendeltünk taxit hajnali 3:00h-ra,  vártunk 15'-et, nem jött, de éppen jött másik. Ilyet se tapasztaltam még a taxis felhívta az előzőt, nem tudom mit mondott neki, de gondolom azt, hogy visz bennünket.

A haza indulás a régi repülőtérről van, ott akadtak furcsa dolgok. Az első "vetkőzés" után nem kell vissza öltözni, mert még 2 hasonló vizsgálat következik, írisz diagnosztikával. Mint állatokat terelgették az őrök az utasokat, udvariasságnak nyoma sem volt. Viszont a folyadékot korlátlanul engedik és nagyon jó áron lehet minőségi, azeri árúkat adómentesen vásárolni! OTP Ft kártyával is fizettem, mert nem tudtak €-ból visszaadni.

Még egy: Ha jelentékeny összeg marad a helyi utazási kártyán azt csak a 28.May metróállomáson lehet visszakapni a kijelölt irodában.

Üdv:M     

Előzmény: Pandus (564)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!