Keresés

Részletes keresés

Földvár 50 Creative Commons License 2021.02.05 0 0 3451

 

Ez már mindenen tul megy az elmult hétvégén valakik,valaki kiprobálta az ujjonan vásárolt láncfürészét a kikötő meletti fürdőhelyen,minden előzetes engedélynélkül.

 

 

Földvár 50 Creative Commons License 2021.02.04 0 0 3450

Csak az Irisz III.

Ilex,alex Creative Commons License 2021.02.02 0 0 3449

Ott a paravánok mögött ,csak nem egy újabb, a boldog békeidőket idéző arisztokrata tároló luxusvilla épül?

Ogyivi Creative Commons License 2021.01.24 0 0 3448

FÜRDÜNK, VAGY BEFÜRDÜNK!?  2.0

Tudomásul véve, de el nem fogadva a tényt , hogy Balatonföldvár közönsége a legnagyobb érdektelenséggel megy el a mellett, hogy egyetlen ember döntése, akarata fogja az új, „E” kikötő megépítésével meghatározni a balatonföldvári partok sorsát száz évekre. Most nem tehetünk mást, mint „harag és részrehajlás nélkül” csak magára a témára koncentrálva: tájékoztatunk, kérdezünk, és véleményt mondunk. A válaszadás, a folytatás nagy mértékben az Önök kezében lesz.

Kezdetnek Györffy Árpádnak, a Balaton legelhivatottabb tudósítójának ( balatontipp.hu) 2020. 12. 12-én kelt,  a tervezett kikötő építésével foglalkozó kivonatolt írását ajánljuk szíves figyelmükbe a kérdéseinkkel együtt.www.balatoni_hirek/balatonfoldvar-volt-strand-nincs-strand-vagy-megis-barba-trukkok-az-uj-kikotovel.  

A nyugati strandon építendő új kikötő története  egy évvel ezelőtt kezdődött, amikor 2019. november 5-én a képviselő-testület elfogadta az alábbi határozatot:

“Balatonföldvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az előterjesztés mellékletét képező tervezet szerint együttműködési szándékát fejezi ki a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program Balatoni e-kikötő fejlesztési konstrukció keretében meghirdetett, a kikötő létesítését célzó projekt megvalósítása érdekében.”

De nem csak ebben határozatban és az előterjesztésben, a kérdés vitájában sem szerepelt, hogy kivel is akarnak együttműködni? A kikötő ügye 2020. január 29-én került újra a képviselő-testület elé, amikor az önkormányzat az általános jellegű együttműködési szándék kinyilvánítása mellé konkrét tulajdonosi nyilatkozatot is adott a még mindig névtelen (?) pályázónak, hogy  központi támogatásért indulhasson. Holovits Huba többek között az alábbiakat írta előterjesztésében: „Mérlegelve a fejlesztési cél fontosságát, egyúttal átgondolva a lakossági elvárásokat, felmerül annak lehetősége, hogy akár  ingyenessé válhasson a Nyugati strand használata, és ezzel egy időben plázsos strand kialakítására kerüljön sor. A belépődíj mentességből adódó költségvetési bevétel kiesést, és a gyermekbarát strand kialakítás költségét ellensúlyozhatja  az e-kikötő létesítéssel teremtett érték.”

Kérdéseink:

  • Ha már a nevünkben állítanak ki egy biankó csekket, egy „ismeretlen”  valaki számára, az AKÁR és ellensúlyozHATJA, az elégséges garancia bármire az Önök számára?
  • A 200 millió forintból nemrég felújított, majd megszűnő nyugati strand helyett kialakítandó „gyermekbarát strand kialakítási költségeit” is megint a város állja? Mert az utolsó mondatból, az következik.

A polgármester a korábbiakhoz hasonlóan továbbra is türelmet kért az e-kikötő ügyében. Azt javasolta: várjuk meg, hogy a benyújtott pályázat egyáltalán a támogatott projektek közé kerüljön. Ezt követően vizsgáljuk meg a tervdokumentációt, majd várjuk meg az engedélyezési eljárás során a szakhatóságok – kiemelten a környezetvédelmi hatóság – állásfoglalását, és ezek birtokában vitassuk meg az ügyet.

 

Kérdésünk:

Más önkormányzatoknál is ez a gyakorlat, hogy előbb döntenek egy ezerötszáz milliós ingatlan fejlesztéséről, majd utána megkérdezik a lakosság véleményét, ami már semmit nem tud befolyásolni? Ezen a pontos ismét el lehet gondolkodni azon, hogy a városvezetés jelmondata szerint számukra miért Balatonföldvár a legfontosabb, miért nem a balatonföldváriak? 

“A Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta azt a beruházói pályázatot, ami a Nyugati strand előtti vízterületen e-kikötő építését tartalmazza. A koronavírus járvány megszűnése után önkormányzatunk várakozása szerint a  fejlesztés nagymértékben hozzájárul a balatoni turizmus és ezen belül városunk gazdasági életének fellendüléséhez.” 

Kérdésünk: Itt a várakozáson túl, milyen gazdasági számítások és szerződéses garanciák biztosítják egy későbbi városvezetést, valamint a két darab strandjuk egyikét elvesztő lakosságot arról, hogy ez így is lesz?

Holovits Huba polgármester pályázatot írt ki “E-kikötő létesítéséhez mólószár kapcsolat és parti kiszolgáló épület (szolgáltatóegység, irodahelyiség, vizesblokk) kialakítására, valamint meghatározott maximális időtartamon át tartó kizárólagos használatára”. Mindezt a veszélyhelyzet miatt kapott jogon a képviselő-testület nélkül, annak nevében eljárva.

Kérdésünk: vajon a vészhelyzettel járó rendkívüli felhatalmazást, épp ilyen másfél milliárdos döntések egyszemélyes meghozataláért kapták meg a polgármesterek? 

„A felhívás szerint a pályázat nyilvános, azon bárki elindulhat, aki elnyerte a Kisfaludy program 897 milliós támogatását”  A felhívásra napokon belül meg is érkezett a minden feltételnek pontosan megfelelő egyetlen lehetséges induló, a Balabo Kft. pályázata.

Véleményünk: Itt már annyira leplezetlenül egyoldalúan lejtett a pálya, hogy már nagyítóval sem látszik Balatonföldvár érdeke. Rosszul látjuk? 

„A polgármester – továbbra is a képviselő-testület hatáskörében eljárva – 2020. április 23-án határozatban nyertesnek nyilvánította a Balabot. Majd május 8-án egy újabb határozattal jóváhagyta a Balaboval kötendő építési koncessziós szerződést, egyben megbízta magát a szerződés aláírásával – továbbra is a képviselőtestület nevében eljárva.”

Kérdésünk: Ez így rendben van? Ez így demokratikus? Ez így polgári? Ez így keresztényi? Ez így tükrözi az önkormányzatiság lényegét? 

A város honlapja a szerződés aláírásáról május 18-án számolt be. Ekkor ígérték, hogy “Amint a járványügyi helyzet lehetőséget biztosít (feloldásra kerül a veszélyhelyzet), a beruházó az önkormányzattal közösen lakossági tájékoztató fórumot tart az e-kikötő projektről”. A “lakossági tájékoztató fórumra” mindeddig nem került sor, pedig a korlátozások több hónapig fel voltak oldva. Nemhogy fórumra, de semmiféle tájékoztatásra nem került sor az Önkormányzatunk részéről. Mert ami megjelent az tisztán szemfényvesztés. 

Kérdésünk: Ezek után, ez az ügy, nem helyi népszavazás után kiállt?

„A Balaboval között szerződés többek között rögzíti, hogy az átadásra szánt négy ingatlanrész közterületről megközelíthető a szerződés aláírásának napjától a lejárat napjáig. A Balabo Kft. azokat teljes használati idő alatt jogszerűen és zavartalan körülmények között kizárólagosan használhatja. Magyarul megalkották az ingatlanos csodát. Amíg máshol egy ilyen létesítménynél vagyonokat költenek a parti terület megszerzésére, itt a jelképes méretű pontok kijelölésével megoldották a kérdést. A szerződés rögzíti, hogy “a Balabo Kft. a jelen Építési Koncessziós Szerződés alapján ténylegesen nem fizet használati díjat az Önkormányzat részére, mivel a használati díj ellenértékét az Önkormányzat tulajdonába kerülő Épület képezi.”

Kérdésünk: Ismerjük az indirekt és járulékos haszon fogalmát, de ez a nagyvonalúság  így, nem túlzás, azaz gyanús egy kicsit? Térítésmentesen (?) odaadni egy ingatlan fejlesztőnek a város két darab strandja közül az egyiket? Tizenöt év múlva, amikor az itt élők fele már elköltözött ebből a világból, miénk lesz egy leharcolt épület, cserébe hogy odaadtuk az egyik strandunkat és 897 millió forintot? Mert azért az is a nagy közösből megy!

A  szerződésben külön is rögzítették, hogy “a Felek kifejezetten kizárják a jelen Szerződés feltűnő értékaránytalanság címén történő megtámadásának jogát”, és rögzítették azt is, “hogy jelen szerződés a használati idő alatt rendes felmondással nem szüntethető meg”. Így egy esetlegesen megújuló városvezetés nem lesz könnyű helyzetben, ha úgy gondolja, hogy valami nincs rendben a megállapodással.

Kérdésünk: Ezt  egy ember megteheti egy egész várossal, egy  másik ember érdekében? Kizárni a későbbi jogorvoslat lehetőséget egy olyan szerződésből, aminek nem ismerjük a részleteit?

„A történet legújabb epizódja, ami a cikkünk apropóját is adta, hogy a Veszprém Megyei Kormányhivatal december 3-i közleménye szerint november 27-én előzetes vizsgálati eljárás indult a kikötő engedélyezésére. A kormány – a hivatalnak benyújtott dokumentumok szerint, a  strand partvédőművéből a szerződés szerint csak a 3 db 3 négyzetméteres terület tartozna a Balabohoz, a beadott anyag szerint a mólók közötti 143 méteres szakaszon 4 méter szélességben, 40 centiméter magasságban rábetonoznak, hogy az előírásoknak megfelelő magasságú legyen. „

Kérdésünk: Ez a 143m hosszú, négy méter széles és majd fél méter magas beton gát, ez a levegőben fog lebegni? Ezért nem kell ott a legértékesebb parti területért fizetni?

Egy kikötő létrehozásánál rendkívül kritikus feltétel a megfelelő számú parkolóhely biztosítása, ami pedig Balatonföldváron különösen kemény probléma. Az érintettek szerint nem lesz gond, mert a kikötőt használóknak a mintegy 300 méterre lévő egykori Fesztivál Hotel, ma üdülőház területén lévő zárt 80 férőhelyes parkolóban ígért 70 helyet a terület két tulajdonosa, a KO-BO Kft. és a DCS INVEST Zrt. Az utóbbi cég tulajdonosa a cikk szerint a beruházó felesége. Mint a nyilatkozatban írják: „hozzájárulok, hogy a Balabo Kft. a Balatonföldvár Ny-i strand területére tervezett kikötőépítés után az üzemeltetés során az ingatlan jelenleg meglévő parkolóhelyekből 70 db-ot használjon a hajótulajdonosok gépjárműveinek tárolása céljából”. A tulajdonosi nyilatkozat világosan rögzíti az ígéret időtartamát és okát: “Jelen nyilatkozatom visszavonásig érvényes és a folyamatban lévő környezetvédelmi és vízjogi engedélyezési eljárásokhoz került kiadásra”.

Kérdésünk: Ugye világos? Itt már nem csak mi vagyunk az orrunknál fogva vezetve, hanem a hatóságok is?

A parkolásnál is nagyobb kérdés a fürdési lehetőség megmaradása. A képviselő-testület 2020. január végi ülésének anyaga már számol egy “plázsos strand kialakításával”, az önkormányzat honlapján május 18-án megjelent tájékoztató pedig a kikötőépítőktől átvett képi illusztráción nagy betűkkel közli, hogy “A Nyugati strand területe megmarad*”. Az anyag szerint a két kő-móló külső oldalán a parthoz való csatlakozásnál strandolást szolgáló fövenyes területeket alakítanak ki. A keleti plázs 900, a nyugati plázs 2.700 négyzetméteres lesz. De közben egy a strand számára alapvető szomszédos terület, a Balaton vízfelülete túlnyomó részben megszűnik a strandról fürödni akarok számára, mert azt a kikötő foglalja el. Szemfényvesztés, semmire nincs garancia.

Kérdésünk: A vízfelület nélkül maradt, sziklákból emelt gáthoz tapasztott feltöltés lesz a strand? Vagy jó az nekünk úgy is? 

Idézzünk ide két jogszabályt:

  • Az ÁNTSZ rendelete kimondja:  “a fürdőhely területének határától a vízfelületen minden irányban 100–100 m kiterjedésű, a vízparton pedig – az igénybe vett területen kívül – legalább 10 m szélességű védőterületet kell kijelölni”.
  • Egy belügyminiszteri rendelet szerint: “Tilos fürdeni:… d) kikötők, úszóműves kikötőhelyek, úszóműállások, hajóhidak, veszteglőhelyek, vízisport-pályák, vízi repülőterek és hajókiemelő berendezések területén, és 100 méteres körzetében”.

Amúgy a hivatalos fürdőhely kijelölés alapvetően az önkormányzatnak lenne fontos, hogy a még kihordási idejében lévő, együttesen 200 millió forintnyi, elköltött pályázati strand fejlesztési támogatást vissza ne vonják tőle, ha nem biztosítja hivatalosan a strand folyamatos működését. 

Kérdéseink:

  • Ez nem túl nagy kockázat, nem túl nagy ár egy amúgy is megkérdőjelezhető közösségi haszonnal kecsegtető ingatlan „buliért”? Vagy ezt  a költséget, az évi száz milliós bevételbe már bekalkulálta a beruházó?
  • Mi lesz azzal a három- négy szezonnal, amíg az építkezés tart? Addig kiírjuk Balatonföldvárra, hogy átalakítás miatt  félig zárva? A szálláskiadók és kereskedők pedig megkapják a kieső hasznukat?

Bónusz: Minden jel arra utal, hogy fű alatt visszajátsszák a Fesztivál előtti parti sávot is magánkézbe, amit a Bezeréti Katalin vezette Önkormányzat perekkel szerzett vissza. Mellesleg oda földvári ember, évek óta csak nagy üggyel- bajjal tudott bejutni, ha egyáltalán.  Nyugatról a méltatlan „kutyastrand” zárja el dupla kerítéssel, keletről a fizetős strand. Szezonon kívül lakatok.

KÖVETELJÜK, HOGY A FÖLDVÁRIAK KAPJÁK VISSZA AZT A FÉL KILÓMÉTERNYI BALATONPARTOT, AMI AZ ÖVÉK!

Fel kell hívnunk annak a kevés kedves olvasónak a figyelmét, aki ideáig eljutott, és már rég elege van az egészből, fentiekben csak a jogi aggályainkat és kérdéseinket tettük fel. A várható környezeti gondokat még csak nem is érintettük. Azzal még megvárjuk a környezeti hatóságok állásfoglalását, bár illúzióink nincsenek.

 

A sötét jövőképünk pedig az, hogy amikor ezerötszáz forintért felmegy a földvári polgár a kilátóba, és onnan távcsövön keresztül vet egy utolsó pillantást a Balatonra, miközben dúdolja magában: „miért hagytuk, hogy így legyen?” c. slágert, talán eszébe jut ez az írás is, hogy nem csak hosszú volt, hanem figyelmeztető is.

 

MEGJELENT A MOSOLYGÓK LAPJÁNAK JANUÁRI SZÁMÁBAN.

 

Hatpotty Creative Commons License 2021.01.23 0 0 3447
Ilex,alex Creative Commons License 2021.01.19 0 0 3446
Előzmény: kifli (3445)
kifli Creative Commons License 2021.01.17 0 0 3445

ki a fehéringes?

Előzmény: Ogyivi (3443)
Hatpotty Creative Commons License 2021.01.17 0 0 3444

Elég tragikus látvány!

Előzmény: Ogyivi (3443)
Ogyivi Creative Commons License 2021.01.16 0 0 3443

ANTALI ÖRÖKSÉG..

Hatpotty Creative Commons License 2021.01.16 0 0 3442
Hatpotty Creative Commons License 2021.01.15 0 0 3441

Hát a remény hal meg utoljára. Köszönöm a beegyzést. Nagyon nagy kár volna a strand tönkretétle.

Előzmény: Ogyivi (3440)
Ogyivi Creative Commons License 2021.01.13 0 0 3440

Az igazsághoz tartozik, hogy a neheze még hátravan. Meg kell szerezniük a vízjogi engedélyt is. Azt meg nem csak úgy íróasztal mellől adják. Áramlástani modellezés, stb. Amúgy azért van egy kis mozgolódás. A Mosolygók mellett, még ketten bejelentkeztek ügyfélként az ügyekbe. Egy pici remény még maradt.. 

Előzmény: Ogyivi (3437)
Ogyivi Creative Commons License 2021.01.13 0 0 3439

Ez így tetszik nekem. Mert egy dolog tudni valamit és más szembesűlni vele.

Előzmény: Hatpotty (3438)
Hatpotty Creative Commons License 2021.01.13 0 0 3438

Hát csak ismételn tudom magam! GYALÁZAT és FELHÁBORÍTÓ !

"A népek meg..hagyjuk." Megjegyzéséhez csatlakozni vagyok kénytelen. DE. 

Azért egy kis adalék a 2019-es Önkormányzati választáshoz. Választó jogú polgár 2045 fó ebből 1306 fő szavazott 24 érvénytelen érvényes 1282 szavazat. A polgármaster 733 szavazattal győzött Herényi Károly 520 szavazattal lemaradt.( Még volt 29 szavazat harmadik jelöltre.) A 6 fős képviselő testület NER tagjaira 1584 szavazat, a másik 3 főre 1700 szavazat jutott. De összeségében a többi jelöltre a NER tagjaira 1342 szavazat míg a többi jelöltre 2099 szavazat jutott. Tehát ezt hozza a NER választási törvénye.

  

Előzmény: Ogyivi (3437)
Ogyivi Creative Commons License 2021.01.12 0 0 3437

Megjött a válasz Veszprémből:  

 

„Az EVD-ben foglaltak alapján megállapítható, hogy a tervezett létesítmény létesítése és

üzemeltetése táj- és természetvédelmi szempontból nem minősül jelentős

környezethasználatnak, így hatásvizsgálati eljárás lefolytatása nem indokolt.”… 

 

Ez az egyetlen fogható mondat a tizennyolc oldalas blablából. A kozigazgatás teszi a dolgát és takarít el mindent a NER nyomulás útjábol. A népek meg..hagyjuk. A Balaton meg - talán míg élünk - még idézni tudja magát.

Előzmény: Hatpotty (3421)
Ilex,alex Creative Commons License 2021.01.04 0 0 3436

Igen!

Választott tisztségviselőink tesznek róla,

hogy a tegnap mindig boldog békeidőnek tűnjön a mához képest.

Előzmény: Hatpotty (3435)
Hatpotty Creative Commons License 2021.01.02 0 0 3435

Csak nem a kivágott fenyőket látjuk? Vagy tévedek?

Előzmény: Ilex,alex (3432)
Mouse M.D. Creative Commons License 2020.12.31 0 0 3434

Rendben! Köszönöm előre is! Meg utánna is! 

A több százból biztos felbukkan egy jobbféle eladó időként.

B.U.É.K ! Mindenkinek!

Előzmény: von Tom 71 (3431)
oldmumus_v.2 Creative Commons License 2020.12.31 0 0 3433

A képet meglátva tényleg. Mármint a hóhelyzetet és teli hangulatot tekintve. Vagy 15 vagy annál is több éve ilyenkor 31.-én megérkeztem vonattal. Leszálltam ahol a hó ropogott a lábam alatt és mentem a parkolóba "brummogó" bálványosi buszhoz amit a Jani jól előmelegített. Én voltam az egyetlen utas ott. Köröshegyen az ABC-nél leszálltam ahol a szokásos BUÉK-ot kívántam.

Előzmény: Ilex,alex (3432)
Ilex,alex Creative Commons License 2020.12.31 0 1 3432

Boldog békeidők telei!

BUÉK!

von Tom 71 Creative Commons License 2020.12.30 0 0 3431

De, ha a szomszédságban eladó lesz valamelyik, jelzem neked.

Előzmény: Mouse M.D. (3430)
Mouse M.D. Creative Commons License 2020.12.30 0 0 3430

O.K., köszi

Előzmény: von Tom 71 (3428)
Mouse M.D. Creative Commons License 2020.12.30 0 0 3429

Értem, köszönöm.

Előzmény: oldmumus_v.2 (3427)
von Tom 71 Creative Commons License 2020.12.30 0 0 3428

Néhány alkalommal elsétáltunk a környékén. Mindössze ennyi.

Előzmény: Mouse M.D. (3426)
oldmumus_v.2 Creative Commons License 2020.12.30 0 0 3427

jó 10 éve ha emlékezetem nem csal mintha lett volna dél-észak irányba - tehát a 2 nyomos útra merőlegesen ott pár sor szőlő, a másik oldalon kukorica, de az lehet már nem a birtokhoz tartozott.

Előzmény: Mouse M.D. (3426)
Mouse M.D. Creative Commons License 2020.12.30 0 0 3426

Üdv! Ismerted ezt az ingatlant? Ahogy látom, szőlő, gyümölcsös már nem nagyon volt rajta.  

Előzmény: von Tom 71 (3425)
von Tom 71 Creative Commons License 2020.12.29 0 1 3425

Hali, igen nagyon gyorsan elkelt. Nekünk csak eladó telkünk lesz, épület nélkül, Kőröshegyen. :-)

Előzmény: Mouse M.D. (3424)
Mouse M.D. Creative Commons License 2020.12.29 0 1 3424

Üdv.Néktek!

Keresek a környéken egy szőlős gyümölcsös lakható "présházas" ingatlant saját részre. Akár zártkerti, külterületi, "gazdasági épületes" is jöhet, mint amilyen az alábbi linken. Persze ez már elkelt.. Balatonra tekintő valamennyi panoráma mindenképp jó lenne, a fíling miatt. Valami ilyesmi ha lenne, hasonló irányárban és minőségben, ha olcsóbb, vagy jobb, nem baj, megoldjuk:)

https://www.facebook.com/groups/588719258128364/permalink/1256336431366640  

Ha valaki ismer ilyen eladót, vagy olyat amely hamarosan eladó lesz, kérem ne titkolja, örök hálám egy életen át üldözni fogja.

Köszönöm!

zupi.3 Creative Commons License 2020.12.27 0 0 3423

 “Boldog békeidők nyarai”

A budavári apácák már mindent tudnak, a földváriak még szinte semmit!

zupi.3 Creative Commons License 2020.12.21 0 0 3422

Amíg a Dobó Katica, Radnóti, +az  othonok lakóinak megfelel addig „Folytatjuk”!

Előzmény: Hatpotty (3421)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!