Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2020.07.26 0 0 22042

80%-os támogatást kapnak, akik jogosultak: https://szurikataalapitvany.hu/szenzorhasznalat-2020-januar-1-utan/ Itt van a rendelet és egy árlista is, azon olyan 30 eFt-os önköltségről van szó.

Előzmény: bakibaby (22040)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.26 0 0 22041

Idekinn a biztosítója fizeti mindenkinek, jellemzően a fiatalabbak és az I. típusúak minden esetben ingyen kapják, illetve a biztosítójuk állja. A készülékek, mindenfélék, van, ami automatikusan adagolja az inzulint is, van, ami csak vércukrot mér:

https://www.google.com/search?q=cgm+continuous+glucose+monitoring

Előzmény: bakibaby (22040)
bakibaby Creative Commons License 2020.07.26 0 0 22040

Vajon melyik készülékről van szó?

Nem derül ki, hogy a készülék árából kap-e kedvezményt a cukorbeteg.

(Látni kéne a rendeletet.)

 

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/egeszseg-beteg-cukorbeteg-tamogatas.710538.html

 

https://infostart.hu/tudomany/2020/07/25/vege-az-ujjbegyszurkalasnak-megvaltas-koszont-be-a-cukorbetegek-mindennapjaiban

 

bb

Törölt nick Creative Commons License 2020.07.23 0 1 22037

Nem állítottam hülyeséget. Eleve azt írtam, amit te is, hogy édesség és édesség között is van különbség.

 

Nézd, nekem mindegy, hogy mit írsz, de nagyon úgy fest, hogy nálad bizony súlyos diétahibák vannak, amiket megideológizálsz, hogy a kínai kaja rosszabb, mint a csoki. Te tudod, hogy mit csinálsz, de nem vagyok benne biztos, hogy másokat meg kéne győznöd arról, hogy magas vércukorszinttel továbbra is csokival vigyék be a szénhidrátot. És utálhatsz ezért, de akkor is úgy van, hogy a vércukrot az elfogyasztott szénhidrát emeli. És ha csokit eszel és lassan emeli a vércukrodat, attól még ami szénhidrát van benne, azt gondolom, te is beleszámolod a napi bevitelbe, egész egyszerűen mert akkor is bele kell, ha lassan emeli. Másrészt ami igaz a csokira, azt már megbeszéltük, hogy nem igaz a cukorkára -- szerencsére, máskülönben hipoglikémiában aligha segítene a bajon --, a piskótatekercsre és társaira. 

 

És akkor egy kis számolás:

 

A milka tejcsoki 100 g-os. Van benne:

530 kcal

6.6 g fehérje

58.5 g szénhidrát

29.5 g zsír

GI: 49

A főtt rizs normál adagja 300 g (bár a kínaiban ennél jóval többet adnak). Van benne:

390 kcal

7.2 g fehérje

84.9 g szénhidrát

0.9 g zsír

Glikémiás index: 87

Minél magasabb egy étel glikémiás indexe, annál gyorsabban emeli a vércukorszintet. Szóval senki se titkolja el, hogy a rizs gyorsan emeli, és mivel soká tart lebontani a keményítőt, ezért sokáig tart a megemésztése. Csak ez nem a szénhidrátban van elrejtve, hanem a glikémiás indexében. A basmati rizsnek pl. 58 a glikémiás indexe. Rendben van?

És bár belementem ebbe a rizs kontra csokoládé vitába, azért még egyszer utoljára leírom: nem állítottam sehol, hogy csokoládé helyett rizst kell fogyasztani. Ezt csak gondolod. Azt mondtam, hogy ha kívánja valaki az édeset, akkor válasszon egészségesebb forrást az édes íz utáni vágyának kielégítésére. Tehát nem azt, hogy csoki helyett egyen tojásos rizst, hanem azt, hogy lekváros piskóta helyett egyen mondjuk egy cukormentes florentint vagy csoki helyett egy diabetikus müzlit. Vagy mint dulcinak írtam: fagylalt helyett diabetikus fagylaltot vagy joghurtból készített alacsony szénhidráttartalmú házifagylaltot, esetleg smoothie-t, amit ki is próbált. Ezek mind ugyanúgy édesek, de mégis egészségesebb választások, és a megspórolt cukortartalmon meg lehet osztozni táplálkozásélettanilag fontosabb élelmi anyagokkal, amiknek magasabb a vitamin- és ásványi anyagtartalma, mint a lekváros piskótának vagy a csokinak. Ugye nem akarod azt mondani, hogy egy cukorbeteg nem jár jobban, ha mandulát eszik vagy gyümölcsöt a csokoládén megspórolt szénhidráton? :)

Előzmény: sétá ló (22033)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.23 0 0 22036

Nem egyszerű bevezetni egy új diétát, az elején mindig vannak kilengések, de idővel tudni fogod előre, hogy valami mehet-e vagy sem. 

 

Örülök, hogy jónak találtad a tippet. :)

 

Annyiban függ össze, hogy az epeút és a hasnyálmirigy egy vezetéken ürül a bélbe. Ez veszélyes is lehet, mert ha egy kisebb epekő kisodródik és pont a közös részen zárja el a vezetéket, akkor a hasnyálmirigy által kiválasztott enzimek helyben kezdik emészteni a saját szöveteket. Ebbe sajnos bele is lehet halni, ha valaki későn megy orvoshoz. De a hasnyálmirigynek más részén termelődnek a hormonok és más részen az emésztőenzimek. 

Előzmény: dulci (22032)
''csiga Creative Commons License 2020.07.23 0 0 22035

"Vannak  sokkal ártalmasabb ételek is, amiről viszont mélyen hallgat szinte mindenki."

 

No, engem érdkelne konkrétabban.

Előzmény: sétá ló (22033)
bakibaby Creative Commons License 2020.07.23 0 1 22034

Fölösleges itt hőbörögnöd. 

Én inkább köszönöm Zsurbannak, hogy sok hasznos információt/tanácsot megoszt itt a fórumon. (és kérdésekkel is fordulhatunk hozzá.)

Még egyszer köszönöm!

 

bb

Előzmény: sétá ló (22033)
sétá ló Creative Commons License 2020.07.23 -1 1 22033

Nem védem a csokit, csak utálom, ha valaki explicite hülyeséget állít e témában.

Még most, hogy már csúnyán el van szállva a cukrom, már nagyon kevés a 3x850 metformin (tökmindegy, milyen néven forgalmazzák), mèg most is alig emeli meg a cukromat, pedig egy sima vajas zsömle is 2-3mmol/l emelkedést okoz.

És akkor jössz ezzel a hülye mantrával, hogy a édesség maga a gonosz. Vannak  sokkal ártalmasabb ételek is, amiről viszont mélyen hallgat szinte mindenki.

Előzmény: Törölt nick (22031)
dulci Creative Commons License 2020.07.23 0 0 22032

Nagyon kedves a felajánlásod. Még dolgozom az információkkal.

Ma smoothie volt a tízórai. Tej, joghurt, fagyasztott meggy, citromlé. agave, össz. 15ch. Van itthon ilyen gépem, csak akkor még nem így hívták. 

A dietetikusok listája nagyon jó lesz, biztos találok majd, akivel megegyezek, többen is vannak a környékünkön. 

 

Nagyon naívan, tényleg azt képzeltem, ha jól állítom össze az ételeket, akkor jónak kell lennie a cukorértéknek.

 

Az epekiválasztás összefügghet a hasnyál működéssel? Talán azért érzékelem úgy, hogy nehezebb vagy nagyobb adag étel után rosszabb az érték?

Előzmény: Törölt nick (22024)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.23 0 1 22031

Ami még lemaradt: bármily vehemensen véded is a csokidat, a dietetikusok nem véletlenül hívják ezeket üres kalóriának. Nem azért érdemes kerülni, mert mi gonoszak vagyunk és megtiltjuk, hanem azért, mert ha már nem ehet valaki akármennyi szénhidrátot, akkor jobban jár, ha torta meg csoki helyett magas vitamin- és ásványi anyagtartalmú édességeket választja, mert akkor a szükséges dolgokat is beviszi, nem csak cukrot meg zsírt. Ugyanez a tejtermékkel, ami tele van kálciummal, D-vitaminnal, ráadásul nagy része víz, tehát folyadékbevitel is, és nem csak annyit tud, hogy finom édes. :)

 

Természetesen nem beszéllek le a csokidról, amíg betartod a napi ajánlott mennyiséget, beviheted csokival is. De azért azt javaslom, hogy fontold meg, hogy inkább egy pici mézzel ízesített gyümölcssalátát eszel, amikor nagyon megkívánod az édeset. :)

Törölt nick Creative Commons License 2020.07.23 0 0 22030

A rizseshús szerintem nem annyira zsíros kaja, mint egy valamilyen kínai húsostrutyi a rizsen, vagy pláne a zsíros-tojásos rizsen. A főtt rizs meg pláne nem zsíros, akkor sem, ha hússal eszed, mert jellemzően vagy rántott hússal eszed vagy natúrszelettel, és a zsírt egyiknél se öntöd utána. A kínai szószos izémicsodák viszont rém zsírosak tudnak lenni, a tojásosrizsüktől -- ránézésre -- rosszul vagyok, olyan zsírosnak látszik. Plusz az adagjaik is elképesztőek, szerintem egy átlagos "kis adag" kínai menüvel két ember is bőven jóllakhatna.

 

A szusi nyilván más, de nem is hiszem, hogy én ajánlottam volna itt. :) 

 

Mivel úgy látszik, nem voltam elég érthető, átfogalmazom neked:

  • Az édességgel az a baj, hogy gyakran gyorsan emeli a vércukorszintet, ami baj!
  • A zsíros ételek lassabban emelik, de azok is emelik, ezért tapasztalható, hogy később éri el a csúcsot, ami magasabb is lehet, mint egy édesség utáni csúcs, de akkor is csak és kizárólag az elfogyasztott szénhidrát mennyiség befolyásolja, az elfogyasztott zsír nem jelentkezik a vércukorszintben.
  • Amikor én tanultam a diabéteszes étrendet, alapvető volt, hogy elmagyarázzuk a betegeknek, hogy mindent ehetnek, de nem mindegy a mennyiség. És a köret kiválasztásánál az alábbi rangsort érdemes követni: saláta (lehetőleg öntet nélkül vagy kalóriaszegény/szénhidrátszegény öntettel) < párolt zöldség < főzelék < burgonya < rizs < tészta
  • Illetve az előző pontra visszautalva: egészségesebb elkészítési módok használata az ételek elkészítésének.
  • Mivel a DM II. típusában sokszor teltebbek is a paciensek, fogyókúrára is szükség van, ezért sokszor a meghatározott kalóriatartalom és zsírtartalom is fontos. Vagyis a zsíros, nehéz ételek általában is kerülendők. Akkor is, ha kínaiak.

Az adott szénhidrát mennyiségen belül a betegnek érdemes magának eldöntenie, hogy mit fogyaszt, a napi energiaszükséglete és ízlése függvényében. Ha valaki úgy dönt, hogy aznap egy uzsonnára lekváros tekerccsel ellövi a napi szénhidrátszükségletének a felét, és képes a többi étkezés között felosztani a maradék szénhidrátot, akkor tegyen úgy. Egy-egy alkalommal (mondjuk kétheti léptékben) nem lehet hazavágni a Hb1Ac-t akkor se, ha ezt extrán tolta be. Mindazonáltal jobban jár a beteg is és a kezelőorvosa is, ha a lekvárostekercset Inkább egy florentinnel, chiapudinggal vagy egy marék gyümölccsel/olajosmaggal váltja ki. Amíg lecsúszik az a kis sütike, addig legközelebb is kívánni fogja, és lemondás lesz a diétája, illetve többször van rá esély, hogy elcsúszik a vércukorszintje. Ha ezzel szemben tartósan arra rendezkedik be, hogy az édesség utáni sóvárgását egészségesebb desszertalternatívákkal (és nem zsíros kínai kajával vagy szusira gondolok itt!!!) váltsa ki, egy idő után átalakul az ízlése, és akár ad absurdum az is előfordulhat, hogy már nem fog ízleni neki többet a geil kardinális a cukrászdában. Ez egyébként minden diétával így van. Saját magamon is tapasztalom, hogy amiket régóta nem eszek, az nem is esik jól. Akár hiszed, akár nem: én nem szoktam csokit enni, nem bírok megenni egy szelet szülinapi tortát, nem szeretem a rántott húst, alig eszem rizst (azt mondjuk azért, mert a férjem utálja és nem készítek csak ritkán) és tésztát, és szinte soha nem iszok mást, mint ásványvizet (kólát egyáltalán, de gyümöcsleveket, icetea-t is ritkán). Azt viszont simán elhiheted, hogy komolyan mondom, hogy jobb mandulát enni, mint csokit. :)

Előzmény: sétá ló (22028)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.23 0 0 22029

Nem egészséges ételeket írtam, hanem egészségesebb édességeket. Különbség. :)

 

Itt egy érdekes galéria: https://femina.hu/fogyokura/emesztes-ideje/?token=e7bee8e04c4d6cc71dfa20dd88b5f077

Előzmény: sétá ló (22028)
sétá ló Creative Commons License 2020.07.23 0 0 22028

Jelezném: a rizses kaják (rizseshús, főtt rizs, mint köret húsfélével) nem okoznak ilyen gondot.

Egyébként csak arra reagáltam, hogy az édesség"a" mumus.

Hát nem.

És aki nem méricskéli rendszeresen a cukrát, az nem is tudja, hogy az ilyen "egészséges" ételek, mint a sushi milyen durván hatnak a cukorra.

Előzmény: Törölt nick (22027)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.23 0 0 22027

A szusiban és a kínaiban a közös nevezú a rizs. :) 77 g/100 g, de ha tésztát kértél köretnek a kínaiban az is ilyesmi. Ráadásul a glikémiás indexe mindkettőnek magas, tehát gyorsan emelik a vércukorszintet.

 

Két tényező fontos a vércukorszint emelésében:

 

1. az elfogyasztott szénhidrát mennyisége

2. az adott szénhidrátot tartalmazó élelmiszer/élelmi anyag glikémiás indexe.

 

Remélem, nem úgy értetted, amit írtál, hogy ha zsírt eszel, akkor is felmegy a vércukorszinted! :) A zsír természetesen tudja befolyásolni a felszívódást, mert a zsíros, fehérjedús ételek tovább maradnak a gyomorban.

 

Nagyon fontos, hogy a gyomornak számos feladata van.

1. rezervoár funkció: hogy az egyszerre bevitt étel ne gyorsan végigszaladjon az emésztőrendszerünkön, a gyomor egyfajta tárolóként funkcionál, ahonnan lassan jut tovább az előemésztett étel.

2. "őrlés", a fogak által durvábban felőrölt étel a gyomorban egészen pépes lesz, erről a gyomor háromrétegű simaizom fala gondoskodik.

3. előemésztés: a gyomor által termelt sósav denaturálja a fehérjéket, és az általa termelt pepszin enzim bontani kezdi azokat.

4. bizonyos anyagok már itt felszívódnak, pl. alkohol

5. előkészíti egyes ásványi anyagok felszívódását (vas) és szintén itt termelődik az ún. intrinsic faktor, ami a B12 vitamin felszívódásában fontos.

6. Lokális hormonokat termel (pl. gastrin), ami jelet ad a hasnyálmirigynek és a májnak, hogy kezdje meg az enzim/epesav termelését.

 

Ezek közül a rezervoár-funkció és az őrlés miatt van az, hogy ha magas szénhidráttartalmú ételt eszel, mint valami lekváros piskótatekercs, az fél-egy óra alatt már a patkóbélben lehet, ahol megkezdődik a szénhidrátemésztés. A magas fehérjetartalmú ételeket tovább tartja meg a gyomor, akár öt órát is tartózkodhat a marhasteak a gyomorban. A zsíros, nehéz ételek, mint a töltött káposzta pedig akár még tovább is, pláne, ha nagy mennyiséget eszel belőle.

 

Szóval amit leírtál a kínai éttermi kajáról, az nem meglepő. :) De nem a zsír emeli a vércukrod, hanem a szénhidrát. Az elfogyasztott ugyanis zsír soha, semmilyen körülmények között nem tudja emelni a szénhidrátodat. Ezért nem a szénhidráttartalom részben jelöljük hanem a zsírtartalomban az élelmiszer címkéjén. Ja, és a csokikban elég sok zsiradék is van, ez megmagyarázza, hogy a lekváros piskóta miért üt be hamarabb. Természetesen egy vajkrémes torta is más tészta.

Előzmény: sétá ló (22025)
nyuggerfarhát68 Creative Commons License 2020.07.23 0 0 22026

Helló!

 

Én soha nem mérem/mértem  itthon a cukromat semmilyen evés/ivás/edzés/munka után.

Úgy évente a családomból mindenkinek kötelező évtizedek óta vérvételre menni.

 

"Most akkor neked az orvos írt fel tablettát vagy szúrni kell magad és közben méred szúrással a saját cukrodat?"

 

Én ezt akartam elkerülni amikor kiszámoltam mindent, mi mit/mennyit  tartalmaz.

 

Talán a szendvics helyett vigyél húst párolt zöldségekkel. Tán van hűtő a munkahelyeden nem?

Melegíteni sem kell csak előveszed előtte 1-2 órával.

Jó megoldás lenne a fasírozott magában.

Tejtermékként joghurtot eszem és sajtokat csak úgy magában kenyér nélkül.

Csak vajat használunk evésre.

 

Amiket írtam az a II.-s típusúaknak/ra jó akik nem szednek tablettát/nem szúrják magukat.

Én ezt azért eszem így hogy ne menjek 6.5 fölé.

A fizikai munkát sem kéne túlzásba vinni lehet lassan, komótosan.

Előzmény: ''csiga (22013)
sétá ló Creative Commons License 2020.07.23 0 1 22025

Ekkora hülyeséget leírni, ennyire őszintén... Édesség eleve nem egy szűk kör, egy tábla csoki egészen mást művel a cukorral, mint mondjuk két szelet torta a sarki cukrászdából. De...

Kérdezz meg egy cukrost, aki valami "jóféle" kínai kaját ebédelt, hogy az mit művel a cukorral!

Egészséges embernél nem tudom, mi történik, nekem egy tábla milka/doboz kinder csoki szinte meg sem mozdította a cukromat, egy doboz sushitól vagy valami szószos kínai kajától (kis adag!) előbb felkúszott 6-ról 10-re, másfél ora alatt, majd az egyébként megszokott csökkenés helyett még tovább emelkedett 12-13-ig és ott is maradt további másfél-két órán át...

Ilyet semmiféle általam ismert édesség nem csinál.

Előzmény: Törölt nick (22015)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.23 0 0 22024

Nagyon szívesen. Ha valamit nem értesz, nyugodtan kérdezz, előfordulhat, hogy néha én is túl szakmaira váltok. :)

Előzmény: dulci (22023)
dulci Creative Commons License 2020.07.22 0 0 22023

Többször elolvasom, hogy mindent megértsek. Elolvasom és megnézem az ajánlott oldalakat. Nagyon jó ötleteket adtál. Sokmindenről írsz, amit nem tudtam.

Nagyon köszönöm ezt a sok segítséget!

Előzmény: Törölt nick (22022)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.22 0 0 22022

Hát, hivatalosan fontos, mert a cukorbetegek szervezete nem tud olyan gyorsan alkalmazkodni a változásokhoz, és nem akarjuk, hogy leessen a vércukorszint. A legegyszerűbb, ha a kisétkezésekre (tízórai, uzsonna, utóvacsora -- ha van) összeírod, hogy mi fér bele, és listaszerűen választasz. Normál étrendben is úgy szoktuk, hogy egyik nap tízóraira tejtermék, uzsonnára gyümölcs, majd másnap tízóraira a gyümölcs és uzsonnára a tejtermék. Vagy ha szereted a turmixokat, akkor a helyedben a smoothie-kban gondolkodnék, ezek tej helyett gyümölcslével vagy simán vízzel készülnek. Zöldség is lehet bennük, gyümölcs is, sőt, mélyfagyasztott gyümölcsből készítve, megvan a hideg desszert is. Hozzáadott cukor nincs benne. Bevallom, elsőre nagyon fura volt, egy vietnámi barátnőm mániája volt, literszámra hozta (szomszédok voltunk), ő főleg zöldségekből készítette, narancslé vagy alma került bele többnyire, de tett bele gyömbért is. De nagyon gyorsan megszerettem, és rászoktam magam is. Receptek: http://www.mindmegette.hu/kereses/smoothie/

 

A Lidl-ben van nem túl drágán készülék is: http://www.akciosujsag.info/smoothie-keszito-lidl/ Ami azért jó, mert kicsi, elfér a pulton simán és könnyű elmosni. Plusz a poharából direkt meg lehet inni, vagy fedéllel ellátva elvihető munkába vagy berakható a hűtőbe. De persze simán turmixban is ugyanolyan jó lesz. :) És arra biztosan jó, hogy ha semmi se jut eszedbe kisétkezésre, akkor ez megvan két perc alatt. :)

 

Használhatsz agave-szirupot (CH: 76 g/100 g), de azt is be kell számolni, olyasmi, mint a méz (CH: 82 g/100 g).

 

Ha tudsz tornázz, de tényleg csak kíméletesen, a youtube-on érdemes keresni, gyógytorna is van fenn, és ha lehet beszéld meg a reumatológusoddal, mert neked nem mindegy, hogy milyen gyakorlatokat írnak elő. A másik, hogy szerintem jogosult lehetsz gyógytornára, gyógyfürdőre vagy gyógyszanatóriumra, érdemes lenne megkérdezned, hátha kaphatnál beutalót. Nem tudom, hogy Magyarországon hogy megy ez, én Németországban dolgozom, de nálunk elég sok masszázs-, gyógytorna és gyógyszanatórium beutaló kerül kiadásra, és a betegeknek nagyon jót tud tenni. Mindenesetre legközelebb kérdezd meg a reumatológust, hogy segítsen igénybe venni valami ilyesmit. És a tornával is várj addig inkább, nehogy baj legyen.

 

Azért linkelek egy gyógytornás videót, de semmit ne erőltess benne, ami nem megy, és írhatsz neki a videója alá is, hátha tud megfelelő videót ajánlani: https://www.youtube.com/watch?v=b1WN28SP3Mw

Előzmény: dulci (22019)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.22 0 0 22021

Próbálj itt keresni kollégát, hátha van valaki, aki vállalja, hogy elmegy házhoz: http://dietetikuskereso.mdosz.hu

Előzmény: dulci (22019)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.22 0 0 22020

Nem ismertem, de rákerestem, és az angol wikipédia-oldal szerint egy régi ayurvédikus gyógyászatban használt növény kivonatát tartalmazza. A növényből kivont glikozid képes a nyelv és a bélfal glükózreceptoraihoz csatlakozni, így egyrészt nem érzed az édes ízt, másrészt nem tud felszívódni a bélből a glükóz. Jónak tűnik, egy próbát megérhet, de csak akkor, ha ellenőrzöd a vércukrodat rendszeresen, mert így nehezebb megsaccolni, hogy mennyi cukor szívódott fel.

 

A nyelven a hatása nyilván egy kicsit rossz, mert nem fogod az édeset érezni, de ha pl. valami édesítőszeres dolgot eszel, akkor kifejezetten előnyös amiatt, mert az édes íz érzése fokozza az inzulinelválasztást, és olyankor könnyen leesik a vércukorszint (persze, csak ha még van saját inzulintermelés).

Előzmény: dulci (22018)
dulci Creative Commons License 2020.07.22 0 0 22019

Hálás vagyok a részletes válaszért. 

 

Másfél éve gyógyszerrel vagyok, Diaprel és Merkformin. A steroidot folyamatosan kell szednem, évek óta, autoimmun betegség miatt. Most minimális mennyiségben szedem. A cukorgyógyszert orvos állította be. Diabetikushoz nem jutok el, nem a lezserségem miatt. Felhívtam a rendelőben lévőt, hogy lehet e, akár maszek alapon, hogy házhoz jöjjön. Nem lehet, de majd felhív telefonon, ha lesz üres ideje. Azóta hív. Bemenni csak taxival tudnék, mióta 2 éve letettem már az autót. Kis félsz is van bennem, az épületen belül mozogni, ott várakozni. Várakozni a taxira visszafelé, aki aztán nem áll az épület elé. Ki lett ez próbálva más orvosi vizitnél is. Sétálni max. a kapuig tudok. Kórházi felülvizsgálatra taxival vagy maszek mentővel tudok menni, alkalmanként 30ezer (!) pénz. Vagy a fiam visz, ha meg tudja oldani munkaidőben, és nem lakik közel. 

 

Igazad lehet a mozgással, és így a reggeli magasabb cukorszinttel. Sosem tudtam, amiket itt leírtál. Max. a fekve tornázás mehetne. Uszodába jártam, amíg volt autóm. Most azzal sem menne már. Nagyon nehéz erről írnom, mert nem látom magam amúgy ennyire szerencsétlennek. Az ízületeimet is a steroid és az alapbetegség miatti állandó gyulladás tette tönkre. Kerekes székre nem fogok váltani, a reumatológus is azt mondta, amíg lehet, ne üljek bele, mert nagy valószínűséggel olyankor már nem száll ki az ember belőle. Itthon vagyok, és ellátom magam önállóan, ennyit tudok. Eddig még sikerült megoldanom, amire szükségem volt, és ez nem kevés egy önálló kis háznál. 

Szóval, ezek miatt van, hogy saját tapasztalattal, és információgyűjtéssel próbálok okosodni. 

 

Lehet, hogy nem jó következtetésem, amit a zsíros kajákról írtam. Rejtett cukor biztos nincs olyankor, mert magamnak főzök. Köretnél is mérem, krumpli 10-15 dkg, rizs vagy tészta max. 5 dkg. Főzelékeket rizsliszttel sűrítem, tányéronként kb. 1 dkg riszliszt. 

Fagyit most már nem is rendeltem vásárlásnál. A helyettes édesítőkkel mind bajom van, az ízéről nem is beszélve. Főleg a hideget kívánom. A házi gyümölcsös joghurt, jó hidegen, az jó ötlet. Gyümölcsből mindenfélét eszem, de naponta 1-2x, és szigorúan mérem, napi 30-40ch a gyümölcs. Mi a véleményed az agawe szirupról? Azt írják, lehet cukrosoknak.

 

Fontos a napi 5x-i étkezés is? Mindig azzal foglalkozom, hogy megtervezzem a napot, és mi lesz a következő étkezés. Azelőtt háromszor ettem naponta. 

Előzmény: Törölt nick (22015)
dulci Creative Commons License 2020.07.22 0 0 22018

Köszönöm az ötletet.

 

Gyógyszertárban hirdetnek olyan új tablettát, hogy Diamizin. Valaki tud róla valamit?

Előzmény: janzay (22012)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.22 0 0 22017

A Kalóriabázist ismeritek máskülönben? Ez egy olyan webes alkalmazás, ami kiszámolja az adott ételek kalória- és tápanyagtartalmát: https://kaloriabazis.hu Ez azoknak nagy segítség lehet, akik nem akarnak számolgatni, de a weboldalon mindig felírhatják, amit éppen megettek. Ha regisztráltok, azt hiszem el is lehet menteni az étrendet.

 

Vannak telefonos alkalmazások is, de azt hiszem, azok csak angol vagy német nyelven elérhetőek, bár pl. a MyFitnessPalban sok magyar étel is fel van víve, mivel azt a tagok is szerkeszthetik.

Törölt nick Creative Commons License 2020.07.22 0 0 22016

Nagyon jól csinálod. :)

Előzmény: nyuggerfarhát68 (22009)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.22 0 0 22015

Ott a zsíros ételben valami rejtett cukor lehet, mert a vércukrot egyszerű és összetett (keményítő) cukrok tudják emelni elsősorban. Tudnál egy konkrét példát mondani rá, amikor zsíros étel emelte, akkor könnyebben tudnám megmondani, hogy hol van esetleg a hiba benne. Igazából az édességnél nincs semmi, ami rosszabbat tenne, mert abban hozzáadott cukor van általában, ami nagyon-nagyon gyorsan felszívódik, és hamar megemeli a vércukrot magasra.

 

A mozgás pedig nagyon jót tenne, esetleg uszodába nem tudnál eljárni? A vízben könnyebb mozogni, a víz felhajtóereje miatt. Ha nem tudsz úszni, akkor egy nem mély medence is jó, amiben mellkasig ér a víz, és csak sétálnál benne pár hosszt, fokozatosan emelve az adagot. Ha nem mozogsz, az izmaid leépülnek és még nehezebb lesz a mozgás. És hogy ez miért lenne neked különösen fontos? Azért mert a reggeli éhgyomri cukor nagy valószínűséggel már most az izomsejtek bontásából ered, az este megevett dolgoknak nem volna szabad reggel jelentkeznie. De ez érthető, mert írod is, hogy szteroidot kaptál, ami emeli a vércukrot, mert mindenből cukrot csinál. Ha reggel magas a vércukrod, azt azt jelenti, hogy éjjel az izmaidból kinyert aminosavakat alakítja át cukorrá és ez jelentkezik az éhgyomri értékedben.

 

És erősen javaslom, hogy azért mégis szánj időt rá, hogy elmész egy szakorvoshoz, de legalább a háziorvoshoz, mert ha jól értem, kizárólag diétával próbálod karbantartani, de az nem mindig elég, és szerintem neked már szükséged volna valamilyen tablettát a cukorbetegségre is. Az se kizárt, hogy inzulinra állítanak, a többi betegséged és a gyógyszereid miatt. A cukorbetegség nem tűnik komolynak az elején, de sajnos lassan teszi tönkre a kis kapilláris ereket (ezt lejjebb leírtam, hogy a keringő vér miatt feszülnek), és azokon a helyeken, ahol ez halmozottan fontos lenne, fokozatosan halnak el a sejtek. Pl. a szemfenék érhálózata, aminek a károsodása vaksághoz vezethet vagy a végtagok idegei, amiket az ott található kapilláriserek látnak el helyben, de ha azok károsodnak, az maga után vonja az érzéskiesést, amit diabéteszes polineuropátiának hívnak. És ha kiesik a végtagokon az érzékelés, akkor a sebeket se veszed észre a lábadon, illetve mivel a kórokozók is szeretik a cukrot, komoly fertőzések alakulhatnak ki, elsősorban a lábon veszélyes. És ne vedd félvállról, most is van a kezelésünkben egy fiatal ember, alig ötvenéves, és kötözésre jár, mert nem ment orvoshoz, csak amikor már késő volt, és el is vesztette a fél lábfejét.

 

A szénhidrátot tényleg el kell osztani az egész napra egyenletesen, mégpedig úgy, hogy reggelire 15-20%, tízóraira és uzsonnára 10-15%, ebédre 30-35%, vacsorára 20-25%, és utóvacsorára 5% jusson. Az édességekből meg sajnos diabetikusakat kéne választani. Tudom, hogy nagy lemondás, főleg nyáron, de sajnos gyógyszer/inzulin nélkül nem megy másként. Az ha rostot eszel mellé, csak annyit jelent, hogy lassabban szívódik fel a bélből, de még mindig gyorsabban emeli a vércukorszintet, mint kéne. Az édességekben ugyanis egyszerű cukrok vannak, azon belül is vagy diszacharidok vagy monoszacharidok. A diszacharidok az két cukormolekula kapcsolódása, a szacharózt (kristálycukrot) pl. egy glükóz és egy fruktóz (monoszacharidok) alkotja. A tejcukro egy glükóz és egy galaktóz monoszacharid kapcsolódása stb. Ami még rosszabb, hogy a gyári édességek gyakran monoszacharidokat (ez van az izoszirupban is, ami sok édesség papírján szerepel) is tartalmazhatnak, mivel ha ezt egy enzimmel "előemésztik" nekünk, akkor duplaolyan édes terméket kapnak külön cukor hozzáadása nélkül, mert egy szacharóz egyszeresen édesít, de ha ketté vesszük glükózra és fruktózra, akkor kétszer olyan édes lesz, mert az egyik molekula édes ízért felelős glikozidos hidoxicsoportja kapcsolódik a másik molekula karboxilcsoportjához, így csak egy marad szabadon, amit a nyelvünkön található receptor édesnek érez. Az emésztőenzimünk ezeket a diszacharidokat simán kettévágja, és a két monoszacharid a béllumenből a vérbe jut. Ha ezzel szemben keményítőt eszel, azok oligo- és poliszacharidok (több száz monoszacharid összekapcsolódva), vagyis olyan, mint egy hosszú-hosszú nyaklánc, és a az emésztőenzimeink sajnos csak meghatározott pontokon férnek hozzá a láncszemekhez, nevezetesen a végén és az elágazásoknál. Így az enzim lehasít egy glükózt, aztán továbbmegy a következő láncszemre stb. Monoszacharidot vagy diszacharidot enni olyan, mintha a vödörbe beleöntöd egy másik vödörből a vizet: gyorsan cserél helyet. Ha ezzel szemben keményítő formájában viszed be ezt a cukrot, akkor az olyan, mintha infúziós csepegtetővel akarnád az egyik vödörből a másikba átjuttatni a vizet, sokáig tart. :)

 

Én annak nem vagyok híve, hogy a gyümölcsevéstől bárkit eltiltsunk, én nem hiszem, hogy ne ehetne meg egy szelet dinnyét a cukorbeteg nyáron. Persze észnél kell lenni és tudni, hogy melyik gyümölcsben mennyi cukor van, és lemérve fogyasztani, beleszámolni a szénhidrátbevitelbe. De a fagyit már sokkal inkább meggondolnám. Nem tudom, hogy megvan-e még, a Baross utcában volt egy cukorbeteg fagyizó, oda elmehetsz fagyizni. Ha messze van, esetleg otthon is tudsz fagyit készíteni, a strandra is ki tudod vinni fagyitermoszban: https://www.nosalty.hu/ajanlo/top-13-hazi-fagyi-cukormentesen A csokiból kapható diabetikus változat is, sütiket otthon kell készíteni cukorhelyettesítőkkel kiváltva a cukor egy részét, de amíg nem jutsz el orvoshoz, még jobb lenne, ha egyáltalán nem fogyasztanál ilyesmiket. Többféle édesítőszer van, vannak ezeknek hátrányai és előnyei is, ezeket egyedileg érdemes mérlegelni. De mindenképp érdemes átalakítani az ízlést, azt meg a legkönnyebb úgy, ha tartósan lemondasz a veszélyesebb élelmiszerekről, és meg fogsz lepődni, hogy egy idő után nem is esik majd jól. Ha rádtör a cukor utáni éhség, lehet a fagyi helyett fél marék mandulát enni. Meg vannak különféle egészséges desszertek, pl. chiapudingot (https://vizmegoldas.hu/receptek/chia-puding-recept/) is ehetsz fagyi helyett vagy nem cukrozott jéghideg joghurttal valami idénygyümölcsöt stb.

Előzmény: dulci (22007)
sétá ló Creative Commons License 2020.07.22 0 0 22014

HbA1c? 8 az már rengeteg. Az 9-10 körüli átlagot(!!!) jelent.

Előzmény: bakibaby (22005)
''csiga Creative Commons License 2020.07.22 0 0 22013

Szia!

 

Köszönöm a segítséget!

 

Ha én egész nap  ( akár több nap)  nehéz fizikai munkát végzek ( mondjuk szabadságom ideje alatt) és /vagy elmegyek edzésre is + szándékosan  csak ailg eszem valamit, vagy a megszokottat, vagy többet ( a  kaja mennyisége nem számít) a cukrom alig megy 6 alá.

 

Tartós megterhelések után másnap reggel ha pl 5.9, már pislogok. Egy évben néhányszor már volt 5,4 is reggel.

 

A húst imádom, de a tésztát, kenyeret, tejet is. Sajnos a kenyér, tejtermékből  nagyon visszafogottan eszek, pedig sóvárgok utána.

 

A kávét (is) cukor nélkül iszom, igaz éjszakásba vagy hatot. Egyre kevésbé bírom az éjszakát...

 

Üdítőt, alkoholt nem iszom.  Ebben az évben az össz alkohol fogyasztásom ( házavató bulin) 1,5 dl pálinka+ 2 üveg sör. ( ki is ütött rendesen)

 

Minden nap megeszek 2-3 db almát ( bár most az egekben az ára).  A dinnyét már kerülöm, de ha cseresznyét, szilvát, barackot eszem, az is megdobja a cukrom, így inkább olyankor nem mérem, nem idegesítem magam.

 

Fahéjkapszulát  rendszeresen fogyasztok,  7-9.000 NE  D3 vitamint magnéziummal, +K2-t, meg sok egyéb vitamint.

 

( Nem, nem sok a D3, voltam most nyáron D vitamin szintet méretni. A felső referencia határérték alatt vagyok majd 10%-al) 

 

/  Vitamin D3 (1,25-OH)  73,3 pg/ml             19,9 - 79,3 /        73,3 pg/ml  a szintem, és a felső érték 79,3 ,  hogy elkerüljük a vitákat.

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: nyuggerfarhát68 (22009)
janzay Creative Commons License 2020.07.22 -1 2 22012

https://vitaminkiraly.hu/2019/05/27/finom-es-segit-cukorbetegeknek-2/

 

A fahéjjal kapcsolatban számtalan pozitív hatásról olvashatsz a világhálón: segíti az emésztést, lassítja az öregedést, gyulladásgátló, halomra öli vírust és baktériumot, és nem utolsó sorban a 2-es típusú cukorbetegek nagy reménysége is.

Előzmény: dulci (22010)
''csiga Creative Commons License 2020.07.22 0 0 22011

Köszi a tippet!  Kipróbálom!

Előzmény: dulci (22008)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!