Keresés

Részletes keresés

Krizsok Creative Commons License 2012.07.05 0 0 8804

De legalább rágjuk! :)

Új dolgot ebben a témában úgy sem tudunk mondani! :)

Előzmény: tooommm0013 (8802)
Krizsok Creative Commons License 2012.07.05 0 0 8803

Jó a kérdés, hogy miért "őshonos", ha éveken át nem volt kézben tartva, nem volt tenyésztve és nincs származási nyomonkövethetősége!

Hortobágyi racka, Magyar szürke, Gidrán, Mangalica szépen nyomon követhető több 100 évre visszamenőleg is, de mi van a Magyar parlagi szamárral, a Magyar parlagi kecskével, a Magyar parlagi gyöngytyúkkal, a Magyar kacsával, réz és bronz pulykákkal? Elé tették, hogy Magyar, de miért?

Tetszik nem tetszik csak az lehet, Magyar fajta, melyet a világ el is ismer annak, mint a Magyar szürke, Mangalica, Hortobágyi racka, mert ennyi erővel bármire rátehetnénk, hogy régi magyar háziállat. Régen nagy üzlet volt a csincsilla, angóra nyúl, ezüst róka. Ezek elé ne tegyük, hogy magyar?

Ha jövőhéten neki állok össze szedek a tanyákról 1,5-2 kg-os vörös, fekete vagy akár milyen tyúkot, állományt csinálok belőle és bejelentem Magyar parlagi vörös, Magyar parlagi fekete már is fajta tulajdonos vagyok? A KÁTKI ugyan ezt csinálta, hisz minden madarat a tanyákról szedett össze, nem pedig tenyészetet vett át.

Mit tegyünk? Ez is jó kérdés! Erkölcs, tisztesség és pénz nem igen férnek meg egymás mellett, ki egyiket ki másikat szolgálja!

Előzmény: N.Jani (8797)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.07.05 0 0 8802

Igen. Annyit nem érnek fel ésszel hogy szelekció az mindig is volt. Annélkül mi lesz az állományból? Lósz@r se.

 

Rágjuk ezt a csontot régóta haszontalanul.

Előzmény: Krizsok (8801)
Krizsok Creative Commons License 2012.07.05 0 0 8801

Igen hosszú idő lenne, de idegen vér bevitele nélkül is lehetne javítani, csak ugye a törvény a szelekciós lehetőségeket nem engedélyezi, mert "génfanntartás" van.

Ha 1960-as években már erre felfigyeltek volna nem ott tartanának a fajták ahol most. Hisz a Magyar szürkét is irtották éveken át és a bikákat tilos volt használni, mert tejhasznó teheneket akartak tartani. Tehát nem a jelen gazdái a hibásak az állatok teljesítményéért!

Előzmény: tooommm0013 (8794)
DR Weiss Creative Commons License 2012.07.05 0 0 8800

Mamáméknak is 4kg kendermagosaik voltak!

 

A KÁTKI valamit nagyon nem jól csinál, még is abba akarja az embert bele verni!

Előzmény: Krizsok (8799)
Krizsok Creative Commons License 2012.07.05 0 0 8799

Más utat nem lehet járni e állatok esetében! Csak az a baj több faj és fajta esetében úgy van, hogy fajtára eszmélés, összegyűjtés, haszonszerzési vágy (némileg érthető)!

Egyik érdekes példa a Magyar tyúk. A legtöbb idős ember emlékében 4 kg-os kendermagos tyúkok vannak, az én gyerekkoromból is ilyen nagytestű madarak vannak emlékűl, akkor a KÁTKI-ban látható 1,5-2 kg-os "verebek" ugyan mik?

 

Előzmény: N.Jani (8790)
Krizsok Creative Commons License 2012.07.05 0 0 8798

Ezzel a fajjal is ugyan az a baj, mint a baromfi fajok között Magyar fajtának kikiáltott genotípusokkal.

A Magyar óriás nyúl létszáma még mindig drasztikusan alacsony és sok állat származása tisztázatlan, bizonyíthatatlan, de már is szociális nyulat csinállnak belőle!

A helyett, hogy a szaporulatokat új tenyészetek megalapozására használnák, inkább szegény családok fogják tartani a fajtát, ahol mint tudjuk sorra fognak pusztulni, hisz a csirkékből is nagyon kevés egyed nőtt meg. Meg hát miből is nevelné fel, hisz kenyérre sem telik, nem, hogy nyúltápra vagy lucernára!

Egy kihalás szélére került állat esetében mit keres a fajta megnevezése mellett a gazdaságos szó? Félre ne érts én értem, hogy nem termel veszteséget, de elsődleges cél a fajta felszaporítása lenne, majd a populáció fenntartása.

Mögé kerül a hatalmas marketing, esetlegesen megindulhat egy nagy kereslet, ezt kielégíteni az alacsony populáció miatt nem tudják a tenyésztők, így mi lesz a vége? Újjabb és újjabb nyulakat fognak besorolni e fajtába, csak, hogy minél több egyedet adhassanak el!

Előzmény: kona.king (8789)
N.Jani Creative Commons License 2012.07.05 0 0 8797

Tetszik írásod!!!

 

Szerintem egyre jobban tisztán látunk!

 

Miért őshonos valami ami nem volt "kézben" tartva 25, vagy netán 50 évig???!!!

 

Szégyen, de magyarkodunk, hungarikumozunk!

 

Nagyon érdekes az is, hogy akkor ne lehessen azt a fajtanevet használni?????

 

Mit tegyünk hát?!

 

 

Előzmény: Krizsok (8795)
Krizsok Creative Commons License 2012.07.05 0 0 8796

Azért azt nem mondanám, hogy gazdaságilag nem lehet szerepük, csak évekkel ezelőtt foglalkozni kellett volna a fajtákkal.

Most lehet e fajták kiszorultak, vagy kiszorítottékk őket, de pl. ha valóban jön a felmelegedés, az elsivatagosodás, akkor a Magyar szürke és a Hortobágyi racka még vígan összekaparja magának a takarmányát, még a Charollai marha vagy Suffolk kos éhen veszik.

A keresztezéseknek meg itt lenne a lényege, hogy e kiváló tűrőképességet, edzettséget minél több genotípusba átültessük.

Előzmény: subigalamb (8788)
Krizsok Creative Commons License 2012.07.05 0 0 8795

 

Ezt a részt egyszer átbeszéltük, hogy ami nem tiszta mangalica hanem keresztezés azt ne nevezzük mangalicának se az abból készült terméket. Az azért elég durva kijelentés, hogy egy keresztezés a magyar élelmiszer lejáratása, mert Magyar nagyfehér vagy Magyar Lapály is magyar gazda keze által nő meg, sőt a duroc sertés is itt nevelkedik! Az ebből készült termék is magyar. Vagy csak a régi típusú háziállatfajtákból készültek a magyar élelmiszerek? Viszont ha már itt járunk a mangalica sonka a Spanyoloknál serranói sonka néven keresett, de már e sonkát forgalmazó cégek is a keresztezéseket keresik. Miért? Mert ők mondom ők azt állítják jobb a minősége! A Magyar szürke húsát bébi ételekbe veszik, mert a világ összes marhafajtája közül ennek a legszárazabb a húsa jó sok vizet vesz fel azt meg jobb üzlet jó pénzért eladni! Büszke vagyok mindenre ami magyar, a génfenntartást támogatom, hiszen bronz és rézpulykák 100-ait tartom, de legyen az ember őszinte, kiváló minőségről nem beszélhetünk. Hány mangalica húsa került a henteshez a mocsaras területről? Hány szürke húsa került a rónaságról? Na, mert itt a baj, amit te említesz mind igaz, szép és valóban kuriózim, de ilyen tartás elvétve akad és ólas, istállózott, udvari tartás van, mely nem eredményezi az általad említett minőséget!

A különlegs szó pontosan jó jelző a mangalica húsára, zsírjára, szalonnájára. Magyar ember kedveli, jó izűnek tartja, a külföldi nem, mivel zsírt, szalonnát egyre kevesebben esznek, de hisz nem is az a cél, hogy mi exportáljunk, hisz jól megélünk mi enélkül is az agráriumban nem de bár? Esszük a jó mangalica szalonnát és a gazdák így vígan megélnek. Nem tudok másképp írni, csak iróniával, mert én azokat a gazdákat képviselem és azok érdekeit szolgálom akik arra tették fel az életüket, hogy 365 napból 365-öt dolgoznak az állatok körül, mert ebből élnek meg! Hiába ágáltok, akkor tudunk eredményesen géneket fenntartani,ha minél több tenyészet van, de akkor teremtsen piacot is rá valaki, mert jelenleg nincs, ami termék van megfizethetetlen!!!!!!!!

A régi és keresztezett két termék között soha nem vontam egyenlőséget nem is lehet, de itt a csúszás köztünk ott van (vagy is csak te "támadsz" vele), hogy keresztezni, nemesíteni nem érdemes. Nekem egy bajom van csak, hogy azok aki e fajtákat "felkarolták" és "kalózkodnak" tenyésztésükkel, ne mondják már azt egy gazdálkodásba most fogónak, hogy szuperül meg fog élni belőle (ebben is tudom egyetértünk)!!!! Ott ülök hallom, hogy mekkora baromságokat hazudnak egy-egy konferencián, vagy szaktanácsadáson!!! Széééégyen, hogy pár koszos euro támogatás miatt van meg egy-egy fajta becsülete! Kérdem én mi a francot fogunk kezdeni, ha az EU egyszer gondol egyet és nem támogatja a régi fajtákat????????

Én a magyar parlagi gyöngytyúkot tartottam és abból kiindulva kizárólag szelekcióval fajta keresztezést nem alkalmazva létrehoztam egy 2,5 kg-os madarat, mely 150-160 db tojást is képes tojni szabadtartásban. Ez olyan nagy bűn a magyar értékek ellen??? NEM kereszteztem mással, hisz fajtái nincsenek is e madárnak!

Bár én azt kérdezem mi az, hogy Magyar parlagi gyöngytyúk? Miért magyar? Mert itt van? Neeeem csak, támogatás, támogatás, támogatás! Remélem minél előbb kikerül a faj az "őshonos" listáról mint ahogy a réz és bronz pulyka is, mert e két "fajta" több országban régebb óta létezik mint nálunk.

Ha el hiszed, ha nem nincs itt ellentét a szemléletben, őrizni, óvni a múltunk, a kulturánk szükséges. A régi háziállatfajtáink az állattenyésztésünk múltjának megmaradt rögjei, ilyen-olyan minőségüek, de ne állítsuk bármilyen szempontból is tartásuk hasznothoz.

Egyik hozzászólásodban azt írod helyre kell tenni gazdasági szerepüket, másik meg, hogy hobbi állatok! Ez a téma sajnos ilyen ellentétbe képes keverni az embert akár mit csinálunk. Szívünk húz ezek felé, de a pénztárcánk és az eszünk nem. Ezt te magad is leírtad az előbb. Nem egyszerű a téma, mert a megrögzött csőlátás legyen az akár milyen irányú nyakunk törését okozhatja.

Én például örülök, ha ide jön egy küldölfi mint Krister Olader svéd és Vladimir Shuilko orosz gazda, akik azért látogattak el hozzám, hogy a gyöngytyúkjaim mellett előbbi 20-30 mangalica malaccal utóbbi 10-12 Magyar szürke borjúval induljon majd haza.

Nemrég jártam Németországban, ahol egy marhatenyésztő gazda a pajta mögé vezetett, hogy mutassan nekem valami szépet! 50 Magyar szürke tehén és 2 tenyész bika legelészgetett egy elkerített területen. Miért? Mert szépek jött a választ és hozzá tette: "mert a charollaisból annyi pénzt keresek, hogy megtehetem, hogy ezeket hobbiból nézegetem!"

Igen az "őshonos állatok tartása, tenyésztése" nevű topicban járunk, de a rendszeres hozzászólók között van egyáltalán aki régi magyar fajtát tenyészt? Nem 10-30 tyúkra gondolok, hanem aki génfenntartást vállalt papíron!??

 

 

 

Előzmény: neduddgi(én) (8781)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.07.05 0 0 8794

Lehet ott az őshonosokat is javítani, csak ne 2 év alatt akarják egy idegen vér bevitelével, hanem folyamaos munkával, szelekcióval. Nem hiszem hogy ezzel a fajta génállománya sérülne. És így lehet értékes fajtát szelektálni a hazai fajtákból. Ettől függetlenül nem hiszem hogy versenyképes lesz (nagy és kisüzemekben) a hibridekkel, de ez szerintem hozzáértőknek nem is lehet célja. Háztájiban viszont beválhatnának.

Előzmény: subigalamb (8793)
subigalamb Creative Commons License 2012.07.05 0 0 8793

Az előbbi hsz-ben részben megválaszoltam neked is!Az utolsó megjegyzésed az nem való abba a sorba amit leirtál!Mert az eredeti őshonost soha nem tudod (az előbbiben leirtak miatt)gazdaságilag megéri tartani kategóriáig felszaporitani!És itt most az "eredeti őshonosról"nem pedig a mostanában annak nevezettekről van szó!Mert igen tenyésszetek ki egy új Magyar óriásnyúl fajtát ,de azt ne nevezze senki annak,ami nem az ami!

Előzmény: N.Jani (8790)
subigalamb Creative Commons License 2012.07.05 0 0 8792

Én nem azt mondom ,hogy nem lehet pl.egy uj Magyar óriásnyul gazdaságilag sikeres!De a régi ugymond (eredeti)Őshonos fajta az csak az én szememben "diszállat kategória"Az amit most neveznek annak,annak bizony semmi köze az eredeti Magyaróriás nyulhoz!Ugy szaporodásban,és növekedési erélyben ,és nevelési készségben!

Előzmény: kona.king (8789)
N.Jani Creative Commons License 2012.07.04 0 0 8791

A Fajtamegmentés utolsó fázisában történt szarkeverés! Egy-két ember végett. Ezért az ügy kissé kisiklott...

 

Előzmény: N.Jani (8790)
N.Jani Creative Commons License 2012.07.04 0 0 8790

"Díszállatkategória...díszállatkategória, díszállatkategória"...blablabla...!!!

 

Krizsok jól látja!

 

Társadalmilag a magyar óriásnyúl hobbyállat. Kistermelőként, viszont a termelő 'tudja', bizonyítja!

A magyar óriásnyúl kis létszámát tekintve nehéz helyzetben van. A törvény rossz megfogalmazása, nem a fajtamegmentést szólgálja, ...sőt!

 

Krizsok véleményét osztom! A magyar óriásnyúlnak bizonyos 'fokokon' végig kell mennie! Fajtamegmentés>>>Hobbyállat>>>Fajtafenntartás>>>Felszaporítás>>>Haszon(

gazdasági,őshonos) nyúlfajta

Előzmény: subigalamb (8788)
kona.king Creative Commons License 2012.07.04 0 0 8789

már miért nem lehetne a Magyar óriás gazdaságos, nálam egyáltalán nem termelnek veszteséget. Jól fial, jól nevel, havi 1 kg a növekedés, szerinted ez nem jó? És ami a legfontosabb, Magyar.

Előzmény: subigalamb (8788)
subigalamb Creative Commons License 2012.07.04 0 0 8788

Mert ne akarjun olyan dolgot véghezvinni ami amugy is halálra van itélve!PL.Ne akarjunk a Magyaróriásnyulból egy gazdaságosan termelő husnyul fajtát csinálni,vagy a Magyar őshonos baromfiból tojástermelő vagy hustermelő baromfit csinálni!Eleve mert (ha meg is lehet)akkor ha ezt megcsinálja valaki,akkor azt akkor már mindennek lehet nevezni csak annak nem ami valamikor volt!Nekem ezért "Diszállat"kategóriába tertoznak a gazdaságilag nem hasznositható fajták!

Előzmény: subigalamb (8787)
subigalamb Creative Commons License 2012.07.04 0 0 8787

Belépnek a "Diszállat"kategóriába!Aztán tőlem nevezhetik ,őshonosnak,régi Magyar fajtának,vagy bárminek,számomra ha megszünik a gazdasági szerepe akkor már csak "Diszállat"kategória!

Előzmény: tooommm0013 (8782)
DR Weiss Creative Commons License 2012.07.04 0 0 8786
N.Jani Creative Commons License 2012.07.03 0 0 8785

Nagyon jó a kérdés!!!

Előzmény: tooommm0013 (8782)
neduddgi(én) Creative Commons License 2012.07.03 0 0 8784

Ha a gazdasági szerepen profittermelést értünk, akkor valóban nincs mindegyiknek. A magyar szürkének, a mangalicának, a parlagi gyöngytyúknak lehetne, mint luxus-igényeket kielégítő, magas értékű húsok és húskészítmények forrása. Erre már vannak próbálkozások (lásd a Ferike által korábban bedöfött szürke marhás videót). Ezt ássák alá a hamisítók... És még nem ritkán állami támogatást is kapnak mindehhez...

 

Én azt is gazdasági szerepnek tartom, ha valaki otthon tartja őket, mint "étrendkiegészítőket". :o)

Sőt azt is, ha csak azért tenyészti őket valaki, hogy gyönyörködjön bennük, hogy kikapcsolódjon, regenerálódjon a velük való foglalkozás közben.

 

Azt hiszem, hogy akik eredetileg beléptünk ebbe a fórumba, (sajnos a parttalan és témaidegen veszekedések miatt legtöbben már nem szólalnak meg),

azért gyűltünk ide, mert mindannyian egy letűnt kor eltűnő értékeiből próbálunk egy-két darabkát megmenti a gyerekeink (vagy inkább önmagunk...) számára.

Nem hiszem, hogy bárki vissza akarná forgatni az idő kerekét. De rengeteg értékes dolog süllyedt már el azok miatt, akik mindent a kukába dobnának, ami nem hoz közvetlenül forintban mérhető hasznot. Szerintem aki "őshonos állatok tartásával, tenyésztésével" foglalkozik, bármilyen kis mértékben is, ilyen eltűnő értékeket ment.

 

Két lábbal állok a földön: nem parlagi tyúkokkal akarom megtermelni a család tojásszükségletét, nem mangalicából akarom előteremteni a teljes hússzükségletünket. Nem lenne lehetetlen, (megpróbáltam), de anyagilag nem engedhetjük meg magunknak ezt a luxust. De "csemegének" és hobbynak nem tudok jobbat elképzelni.  

Előzmény: tooommm0013 (8782)
kisbosh Creative Commons License 2012.07.03 0 0 8783

Elajándékoznám 7 éves fekete puli/pumi kutyámat családi okokból. Nagyon jó jelző kutya.

 

tooommm0013 Creative Commons License 2012.07.03 0 0 8782

És ha nincs gazdasági szerepük?

Előzmény: neduddgi(én) (8781)
neduddgi(én) Creative Commons License 2012.07.03 0 0 8781

Arra próbáltam rávilágítani, hogy a tököm tele van a csalókkal, akik pl. kurvadrágán adják el a félintenzív technológiával felhízlalt mangalicákból meg manga x duroc keverékekből készített termékeiket, amelyek igen távol állnak az igazitól. Ez az a módszer, amivel lejáratják a magyar élelmiszer termékeket!

Van egy fajtánk, aminek egészen különleges a húsa, a szalonnája, a zsírja, és ahelyett, hogy megőríznénk ezeket az adottságait, arról papolunk, hogy mivel kellene kereszteznünk, meg hogyan kellene intenzívebb körülmények között tartanunk, hogy nagyob profitot realizáljunk?!

Csak tessék, hajrá! Még egy pár évtized, és a mangalicából kiindulva lesz egy új fajtánk, 50% feletti húskihozatalal, vékony, húsmentes szalonnával, kemény zsírral. Hat hónap alatt eléri a 120 kilót, és mehet a kés alá!

De minek is? Ilyen adottságú fajtából tizenkettő egy tucat! Csak azért, hogy elmondhassuk, hogy ennek az ereiben magyar vér csörgedezik?!

Semmi kifogásom az ellen, hogy a régi fajtáinkat újak kitenyésztéséhez használják fel. De ne vonjunk egyenlőséget az ezekből előállított termékek és a hagyományos körülmények között nevelt hagyományos fajtákból előállított végtermék között.

Gondolom, nem szükséges elmagyaráznom a tápos hibrid-gyöngyös és a reggeltől estig önellátó parlagi gyöngytyúk húsa közti különbséget!

 

 

Egyébként meg ez egy "őshonos" topic, bármit is jelentsen ez a jelző!!!

 Úgyhogy ne azt szajkózzuk már, hogy söpörjük ki ezeket az elavult, letűnt korokból ittmaradt fajtákat és technológiákat! (Az én olvasatomban a keresztezésekkel való "feljavítás", meg az intenzív termelésbe vonás ezt jelenti!)

Egyszerűen csak a helyére kellene tenni a gazdasági szerepüket! 

Előzmény: Krizsok (8773)
Krizsok Creative Commons License 2012.07.03 0 0 8780

Komplette tessék olvassni, ne kiragadva! :)

Úgy is tudod, hogy én is azt mondom értéket kell menteni. Miért ne csinálhatnánk új magyar fajtákat, hibrideket? Más fajról most ne beszéljünk a baromfi az amit látom, hogy kénytelen előre haladni, mert a lakosságot el kell látni.

Tegnap Magyarszürkéket láttam vágóhídra kerülni! Jó volt látni, hogy ez a fajta megjelenik majd a hentesnél azt már nem volt jó látni, hogy a 16 állatból 9 üsző volt!!!!!!!

Előzmény: N.Jani (8779)
N.Jani Creative Commons License 2012.07.03 0 0 8779

Bocs. Nem Rád írtam.

Pár szót kiragadtam akkor, és "más" jött le.

Előzmény: Krizsok (8778)
Krizsok Creative Commons License 2012.07.03 0 0 8778

Jó magyar szokásként: "Nem értek veled egyet!"

Én nem bánom te minek nevezed, de ezt a kísérletet én saját zsebemből finanszíroztam és nem került milliárdokba. A játék szóval inkább illetnék más tevékenységet!

Van aki megakar rekedni egy adott korban, egy adott szinten, hátráltatva ezzel népe boldogulását, de én fejlődni és fejleszteni szereték, hogy függetlenedni tudjon a magyar ember a külfölditől.

Letünt korok szellemeinek őrzőjeként biztos vagyok benne, hogy te ezt nem érted meg.

Új fajta a reflektor fényben: Pocsaji tarka nyúl. Mint látszik van aki évtizedek óta globális játékot űz a milliárdokkal!

Előzmény: N.Jani (8774)
lac1986 Creative Commons License 2012.07.02 0 0 8777

lac1986 Creative Commons License 2012.07.02 0 0 8776

 

lac1986 Creative Commons License 2012.07.02 0 0 8775

A rajz és a duplakonty meg van. A testnagyságon kell javítani ugyan is a kevés megmaradt madár a bel tenyésztettségtől, és hogy más fajtákhoz kellet nyúlni hogy egyáltalán ne haljon ki (sokszor kistestű duplakontyos fajtákhoz) ezért a testnagyság eléggé vissza esett. És hát elég szigorúan kell szelektálni hogy előrébb lehessen jutni a fajtával. A rajzhibás és egykontyú fiatalokat levágom csak a jó rajzú illetve jó orrkontyú egyedeket hagyom. Az orrkonty tekintetében is kell szelektálni ugyan is sokszor hoznak ki széteső orrkontyot ami hiba. És mellette még a nagyságra is kell ügyelni szóval nem egyszerű. És a cél az  lenne hogy a leírásnak megfelelő madarak legyenek súly, forma rajz és konty tekintetébe.

Előzmény: N.Jani (8772)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!