Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.06.22 0 0 7623
Mi az a Dávid féle valami?
Én leragadtam ennél
Előzmény: Cirfandlia (7622)
Cirfandlia Creative Commons License 2010.06.21 0 0 7622
A Dávid féle "előrejelzésre" azért ne alapozz - legalább ebben a fórumban próbáljunk távol maradni a bulvártól.
A sárgulás egyértelműen a víztől (levegőtlen talaj) van, ha nem is rohadnak, de gátolt a tápanyag és főleg a vas felvétel (relatív tápa. hiány)- ezért klorózis, sárgulás jelentkezik. Lombtrágyával segíthetsz ha durva méretet ölt.
Előzmény: apilusz (7620)
RAMBO Creative Commons License 2010.06.21 0 0 7621
Anyósodnak lehet, hogy igaza van: a talaj csapadéktelítettsége esetén a növény "megfulladhat".
Előzmény: apilusz (7620)
apilusz Creative Commons License 2010.06.21 0 0 7620
A vesszőket majd ősszel le akarom majd húzni,ezért nem törtem ki mindet.A Dávid-féle előrejelzés szerint a november,december az átlagosnál hidegebb lesz.De májusra viszonylag kevés csapadékot írt.

Számítok rá,hogy pár tőke ki fog menni a víz miatt.Anyósom azt mondta,hogy azért sárgulnak a levelek,mert már a gyökerek rohadnak.Állandóan tömik a fejem.
Előzmény: RAMBO (7618)
RAMBO Creative Commons License 2010.06.20 0 0 7619
Ha az öreg tőkék gyökérzete rendben van, akkor ne vágd ki, csak fiatalítsd vissza - finomabb bort ad mint a fiatal, mert a talaj mélyebb rétegeiből kap tápanyagot.

Idén özönvíz van, OK - és jövőre, ha aszály lesz? Minnél mélyebben van a gyökér, annál kevésbé vagy kiszolgáltatva az aszálynak.

Mindenki úgy permetez, ahogy akar - én a családomnak egyszerűen megtiltottam, hogy egyen az apósom szőlőjéből, amikor megláttam, hogy mi mindennel és mennyivel permeteznek. Az öregúr értelmes (mérnökember) azóta csak azt fújja ki, amit megbeszélünk egy-két nappal a permetezés előtt. Idén 3-szor permetezett, legnagyobb döbbenetére nem volt sáskajárás és nem ette meg semmi kórság.

Mondjuk neki meggyőző volt, hogy az én szőlőmben rengeteg rovart, pókot látott szüretkor, pezsgően buja élővilágot - míg az övé olyan volt, mintha a Kalahári sivatagban termesztenénk szőlőt.

Előzmény: janijani (7616)
RAMBO Creative Commons License 2010.06.20 0 0 7618
A tőke tövéből/szárából kihajtó vesszőket a sár miatt nem fattyazod le, vagy valami más miatt? Amúgy szép, pedáns szőlő. Igen, lesz belőle valami - legnagyobb valószínűséggel szőlő és bor.
Előzmény: apilusz (7615)
ptibike Creative Commons License 2010.06.19 0 0 7617
:D Jaja. Ilyet még nem csináltam, de sajnos muszáj volt a sok víz miatt. Most visszafogom magam hogy lement a rengeteg gomba.
Előzmény: RAMBO (7614)
janijani Creative Commons License 2010.06.19 0 0 7616

Nézd, 25 éve a nyakamba szakadt ez a kert, nem értettem hozzá csak csináltam ahogy gondoltam. Nem hiszek a biokertészkedésben, ahhoz túl sok növényemet elvitték már a betegségek, túl sok év telt el úgy hogy alig élték túl és silány beteg termést termeltem, túl sokszor néztem elkeseredve, hogy érdemes-e kínlódni az egésszel. Vagy megvédem és legyen egészséges, vagy kivágom az egészet és nyírom a füvet. Mert a kert akkor is gazlik ha nem termelek semmit.

 

Évi 2000 Ft árú vegyszer szerintem nem lehet sok 65 tőke szőlőre. De igazad van, a Bi 58 tényleg goromba szer, kiválthatom valami kímélőbbre csak még ki kell találnom mire.

Ezt már én is megtanultam, hogy esős időben jön a peronoszpóra, hát most esett rendesen, így sikeredett ennyiszer permeteznem de örülök neki, hogy tök egészséges a szőlőm és jó termés igérkezik.

Jegyzem melyik öreg tőkék gyengék a mostani kedvező viszonyok ellenére is, ősszel ki fogom vágni és ültetek újat helyette. Az új telepítésű (6 éves) szőlőim hajtanak mint az állat, most látom a különbséget, én meg 40-50 éves szőlőket pátyolgattam. 

Előzmény: RAMBO (7613)
apilusz Creative Commons License 2010.06.19 0 0 7615
Ebből szerintetek lesz valami?A vizet végül is a végén lévő árokba le tudtam engedni.De persze így is nagyon vizes és még mindig is esőt mondanak.
RAMBO Creative Commons License 2010.06.19 0 0 7614
Szerintem pihenj egy-két hetet, mert lassan vegyvédelmi osztagot kell a környékedre hívni. Elképesztő, mit művelsz.
Előzmény: ptibike (7608)
RAMBO Creative Commons License 2010.06.19 0 0 7613
Szerintem elég sok vegyszert használsz. Ezt is olvasd el: http://szolo.blog.hu/2010/04/19/permetezes_eszkozei

A programszerű védekezést akkor kell bevetni, ha távol vagy a szőlődtől. Ha 3 naponta ki tudsz járni, akkor sokkal kisebb arányban kell feszívódó szert használni - egészen pontosan addig, amíg a fertőzés meg nem jelenik: akkor elég EGY erősebb kezelés.

Rovarölőt ne használj! (Ezt ís írom a blogban: Ne gyilkold le az ízeltlábúakat!) Csak akkor, ha a kár átlépi a kárküszöböt. Akkor is, BIOLÓGIAI szert. A Bi58-at a bibliai hét csapásra találták ki.

Éretni kell a növényvédelemhez: amíg nincs fertőzésveszély, felesleges nekiesni mindenféle szerrel komplex védelemben. Ez is írom: az előrejelzések alapján kell elhagyni a programszerű védekezés bizonyos elemeit. Száraz, nem csapadékos isőben NEM kell a perenosztól, botritisztől félni, mert nem lesz. Nem is kell ellenük védekezni, hiába írja a program.
Előzmény: janijani (7597)
janijani Creative Commons License 2010.06.19 0 0 7612

OK tehát a Systhane lisztharmatra van, nem ismerem mert nem használtam még. A Topast használom.

 

Megnéztem a http://www.heszir.hu/pecsindex/index.html oldalon, teljesen vízszintesek a szintvonalak a telkünkön tehát tisztán déli fekvésű. Nem nyirkos, párás inkább nagyon is száraz. Nyáron még a fű is kiperzselődik. Hajnalban van harmat, aztán felkel a nap és felszárítja.

Utoljára 2007-ben volt beteg a szőlőm, lehet hogy elhanyagoltam a permetezést,itt a topikban 2544 hsz tettem be fotókat. Akkor az esca betegségre is hasonlított, de azóta semmi baja tehát nem az volt. Olajfolt nem szokott lenni és penészgyep sem csak száradnak a levelek. Lehet orbánc is, de végülis majdnem mindegy azt is ugyanazokkal a szerekkel kell permetezni. Magnéziumhiányra is tippelek mert fürtkocsánybénulás is előfordult néhány tőkén. Itt a hátránya annak, hogy nem akaródzik marhatrágyát hozatni mert drága és nagy meló feltalicskázni. NPK műtrágyázok minden évben és újabban a magnéziumot keserűsóval pótolom.

 

Előzmény: Cirfandlia (7611)
Cirfandlia Creative Commons License 2010.06.18 0 0 7611
"Rézoxi és systha suplo keverékkel lényegében kikevertél valamit a Ridomil Gold Plushoz hasonló anyagot" NEEEEEM a Ridomil felszívódó hatóanyaga metalaxil - a peronoszpóra ellen jó;a Systhane-é pedig miklobutanil emez a lisztharmat ellen véd.

Olvastam a leírásod a területről; ez délkeleties lejtés nem? mennyire nyirkos, párás reggelente? Tuti peronoszpórád szokott lenni? a fürtkártétel gyakran összetéveszthető; van klasszikus olajfoltod hófehér kivirágzással a fonákon?
Előzmény: janijani (7609)
janijani Creative Commons License 2010.06.18 0 0 7610

Megvan az esőálló rézhidroxid, Funguran a neve.

 

http://kertbaratbolt.hu/catalog/product_info.php?products_id=1118

Előzmény: janijani (7609)
janijani Creative Commons License 2010.06.18 0 0 7609

Nem semmi ami szert rányomtál cirka egy héten belül, de ha rendbehozta a szőlődet azt mondom jól csináltad. Eddig mivel a szőlőszemek még nem léteztek, max a környezetet szennyezted (ami nem szép dolog) de most már hogy bogyósodik már megfontoltabban kell majd permetezni mert ami a bogyókba bekerül azt már megeszed, megiszod (még ha lejár az ÉVI-je akkor is) 

Rézoxi és systha suplo keverékkel lényegében kikevertél valamit a Ridomil Gold Plushoz hasonló anyagot csak kb drágábban (nem számoltam utána). Ez is egy felszívódó szer és réz keveréke. 

A felszívódó komponensről nincs véleményem, biztos jó mind a kettő.

A rézoxikloridnál jobb finomabb anyag a rézszulfát amit a Ridomil Gold Plus tartalmaz vagy ez pl a Champion is.  Sőt most olvastam nemrég, hogy van egy új a Championnál is jobb réztartalmú szer, az is rézszulfát és esőálló. Hirtelen nem tudom most mi a neve, de ez csodálatos fejlesztés.

A kékkövet, a rézgálicot és a rézoxikloridot el kell felejteni. Ezek a múlt szerei,az újak jobbak, nem is drágábbak mert kevés kell belőle és éppen ezért környezetbarátabbak.

Előzmény: ptibike (7608)
ptibike Creative Commons License 2010.06.18 0 0 7608
Reggel befújtam a szőlőt rézoxi és systha suplo keverékkel. A systhane felszívódó. Valamennyi értelme volt a permetezésnek igaz? Mivel most csepereg az eső.
Gondoltam arra, hogy Thiovit jettel kiegészíteném a védekezést és így lenne a dolog: Rézoxiklorid+systhane duplo+thiovit jet. Szerintem nem rossz ötlet.
nagyberény Creative Commons License 2010.06.18 0 0 7607
Már ma újra elázott... :-(
Előzmény: apilusz (7605)
janijani Creative Commons License 2010.06.18 0 0 7606

Jó a permeteződ, én annak is örülök hogy az eredeti gyári szórófejet lecseréltem állítható réz szórófejre és azóta harmada szer fogy. Én mind a két oldalról megpermetezem a szőlősort, motorossal gondolom elég csak az egyik oldalról.

Mikroklíma: borbálatelepi napsütötte déli domboldal, a növényzet inkább ritkás mert az újabb telektulajdonosok a környéken kivágtak minden fát, szőlőt és nyírják a füvet. Ennek megvan a hátránya is, az összes madár meg darázs hozzám jár zabálni (meg ahhoz a néhány emberhez aki még kertészkedik a környéken).

Nekem a peronoszpóra szokott jobban támadni, lisztharmat nemigen, borítisz meg soha.

Igazán nem tudom milyen lepkéket láttam májusban a szőlőben röpködni, olyan 12-13 mm-re saccolom a szélességét amikor repült és egy-egy fekete csík volt mindkét szárnyukon. Megkapták a Bi 58-at és azóta nincs röpködés. Igaz hogy jött az esős idő is, akkor meg amúgy sem igen röpködnek. Atkák nem szoktak lenni.

Mire érik a szőlő kb meglesz a Bi 58 szer 56 nap ÉVI-je is, de emiatt nem aggódok. Virágzás előtt permeteztem vele, akkor még a szőlőbogyók nem voltak sehol. Mert nem mindegy hogy így 56 nap, vagy úgy hogy egy októberben érő szőlőt permetezek meg augusztus végén és a szőlőszemekbe felszívódva 56 nap.

Nem vettem semmit kioktatásnak, sőt örülök neki hogy van ez a fórum és van kivel megbeszélni a dolgokat.

A Folpet hatóanyagról olvastam de még nem alkalmaztam, most meg a meglevő szereket használom mert ha összevásárolnék mindent csak lejárna itt nekem. A kétdecis Quadrisom is már lejárt (5 éves), az idén fog elfogyni pedig nyomtam belőle málnára, paradicsomra, ugorkára, cukkinire is.

  

Előzmény: Cirfandlia (7604)
apilusz Creative Commons License 2010.06.18 0 0 7605
Ha meg tud száradni.A hétvégére is jelentős esőt mondanak,valamint a jövő hétre is.Nálam már a víztől már kezdenek kicsit sárgulni a levelek.A szőlő végén van egy esővíz levezető árok,tele van vízzel.amint eláll az eső megyek ki szórok rá lombtrágyát.
Előzmény: nagyberény (7593)
Cirfandlia Creative Commons License 2010.06.18 0 0 7604
Na nézzük sorjában; a meggazdagodást képletesen értettem; ill. nem konkrétan rajtad, de biztos számos gazda csinálja ennyire túlbiztosítva a permetezést - persze mindenkinek szíve joga eldönteni hogy merre. (én tegnap fújtam le 300 tőkét 15 literrel - és maradt :) motoros háti - ködpermetté porlaszt)

Mikroklíma - rendkívül változatos tud lenni 5 km-en belül is pl. Magyarürögi völgy - Makár domb tető (légvonal 2 km előbbi párás, nyirkos hűvös, utóbbi száraz szeles) totál más kórokozóknak tud melegágya lenni. Szóval nagyon nem egyforma itt a Mecsekoldal, nálunk peronosz fürtkártételt (Daindol _Bálics tető környéke) még soha nem láttam az utóbbi 20 évben, olajfoltot is elvétve (most a héten :)). lisztharmat annál inkább van. Szóval hol a szőlőd konkrétabban a hegyen belül, érdekelne.
Egyébként a lisztharmat fő rizikó mostantól jön; amikor a bogyók növekednek egészen a zsendülésig.

Írod: "ki rá a Bi58-at mert itt röpködtek a lepkék a szőlőben" milyen lepkék? Szőlőmoly?? mert a környéken molykártételről egyáltalán nem hallani évek óta, Villányban előfordul, felénk nem. (persze nem kizárt hogy van azért nálad) A molyt biztos letarolja, de a szőlőatkák összes ellenségeit is - cserébe jó kis atkafelszaporodás várható - ami viszont nagyobb gond a molynál itt a Mecsekalján.

többieknek: Bi-58 II. kategóriás - tehát engedéllyel vásárolható. Élelmezésügyi várakozási ideje szőlőben, almában: 56 nap. No comment...

Kérlek ne vedd kioktatásnak, egyáltalán nem annak szánja senki csak megvitatjuk itt a dolgokat. Mindenki úgy permetez, művel szőlőt ahogy akar, meghallgatjuk véleményezzük egymást.

/Én tegnap fújtam a 3.at, egy tavaszi kénes lemosó után, 10 napja volt az első állománypermet kénnel, Folpettel, tegnap két év után újra elővettem a Ridomilt + kén, + Folpet. most én is tartok kisebb peronosz fertőzéstől, nyomait felfedeztem/
Előzmény: janijani (7588)
janijani Creative Commons License 2010.06.18 0 0 7603

Nem viszem túlzásba a dózist, inkább többször adok kevesebbet.

30 ml Wuxal supert szoktam tenni 10 l vízbe egy évben 3-4-szer. 5-nél többször nem jó adni, mert akkor ősszel nem akarja ledobni a leveleket. Ez pótolja a mikroelemeket a magnézium kivételével. A magnéziumot keserűsó formájában adom 15 dkg/10 l dózisban nemcsak a szőlőre hanem mindenre a kertben. Zöldebb lesz tőle minden.

Előzmény: Törölt nick (7599)
Falusi1 Creative Commons License 2010.06.18 0 0 7602

Nem mindennapi amit írtál. Lisztharmattal ugyan nincsenek tapasztalataim (szerencsére), de peronoszpórával igen. Azt írod, hogy elsősorban a fürtökön jelent meg a betegség, egy későbbi bejegyzésedben pedig azt, hogy a permetezést követően másnap reggelre eltűnt!? 

Nekem az elmúlt 20 évben mindössze egyszer volt "szerencsém" durva peronoszpóra fertőzéssel, emlékezetem szerint virágzást követően, de bármit csináltam vele a fürtök elszáradtak és lepotyogtak, pedig kísérletképpen néhány fürtöt még áztattam is a permetlében.

A szakirodalom is azt írja, hogy a peronoszpórát elpusztítani már nem lehet, ha behatolt a növény belsejébe. Csodálkozom, hogy RAMBO vagy más profik ezt eddig szó nélkül hagyták, bár kívánom Neked legyen igazad.

Előzmény: ptibike (7580)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.18 0 0 7601
Nyugodtan kivárhatod a 7-10 napot
Előzmény: ptibike (7585)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.18 0 0 7600
Annyit azért még hozzátennék, hogy homokon van a szőlőm, ami indokolja a tápanyag pótlást. Kötöttebb talajon kevesebb is elég.
Előzmény: Törölt nick (7599)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.18 0 0 7599
A lombtrágya nem felesleges, bár a dózis nem derült ki, én is használok minden permetezéskor (2 kiló volldünger, vagy 2 liter zöldvarázs 1000 liter permetlébe)
Előzmény: RAMBO (7592)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.18 0 0 7598
Nem vonták ki, azért nem adtak, mert nem szabadforgalmú, asszem I. kategóriás.
Nem szeretem ezt a szert, azt szoktam mondani, hogy ettől még a verebek is lepotyognak.
Előzmény: zongoo (7596)
janijani Creative Commons License 2010.06.17 0 0 7597

Láttam már a blogodat, a permetezési menetrendnél elég sok permetezés van írva.

http://szolo.blog.hu/2009/04/15/permetezesi_menetrend Ehez képest én azt gondoltam, hogy nem használok túl sok vegyszert.

Tudom, már megtárgyaltuk itt a fórumon, hogy a tavaszi rezes lemosó permetezés felesleges a szőlőben. Bár a gyümölcsfáknál már megtanultam, hogy jó dolog tiszta alappal kezdeni az évet.

A kétszeri Nevikén lemosás módszerét én találtam ki, mert sokféle vegyesek a szőlőim és nem egyszerre ébrednek tavasszal. Az elsők már kislevelesek amikor a későknél pattan a rügy. Atkák, lisztharmat ott telelhetnek a rügyben(különösen ha előző évben volt belőle fertőzés).

Most megtudtam, hogy a lepkék ellen sem kell védekezni.

Ezen a csapadékos tavaszon nem mertem volna reszkírozni, ezért lett három Ridomil permetezés, amúgy kettőt terveztem. Csak amikor volt egy nap szünet az esőből gyorsan megpermeteztem kitudja  mikor lesz megint alkalom.

A Quadrisról azt írták 10 éve, hogy környezetbarát, gyakorlatilag az emberre nem méreg, gombaméreg a hatóanyaga és kiszorítja a károsító gombákat. Megvettem pedig ez a legdrágább szer amit használok.

A Quadris után a borítisszel sem szokott meggyűlni a bajom, tavaly pl juliustól nem is permeteztem. Persze ha esős lett volna az idő, lehet hogy kellett volna valami.

A darazsak ellen kellene hatásos módszer, mert katasztrófa amit művelnek a szőlővel meg az őszibarackkal.

 

 

 

Előzmény: RAMBO (7592)
zongoo Creative Commons License 2010.06.17 0 0 7596
szerintem a Bi58-at már kivonták, nekem már tavaly sem akartak adni ...
Előzmény: alfi13 (7595)
alfi13 Creative Commons License 2010.06.17 0 0 7595
Ne adj tippeket mert kivonják és akkor nézegethetünk ha jön a szőlőilonca meg a molyok. Vannak más szerk is de árban nem egy csoportban a Bi 58-al.
Előzmény: nagyberény (7594)
nagyberény Creative Commons License 2010.06.17 0 0 7594
Szia!
Ha a Bi58 ennyire ultrabrutál szer, miért szabadforgalmú? Nincs itt valami turpisság?
Mondjuk, amilyen büdös, én már csak azért a III. kategóriába sorolnám.
Előzmény: RAMBO (7592)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!