Keresés

Részletes keresés

RAMBO Creative Commons License 2010.09.22 0 0 8014
Nekem a szőlőm felső vége ép, mert ott hamarabb lefolyik a víz, és szelesebb is, az alsó végén nincs ép fürt, mert diófák árnyékolnak, az alsó út megfogja a talajvizet, és egy cserjesor (ezt erősen megritkítom ősszel) miatt nem is szellőzik jól. Pont ugyanúgy van művelve és mégis. Mert igen, van hatása - még dűlőn belül is - a termőhelynek.

Ami sokat számít még: a szomszéd. A felső szomszéd normálisan próbálja megvédeni a szőlőjét, az alsó szarik mindenre, akkora a lisztharmat, perenosz, botritisz nála mint egy gombakísérleti állomáson. Folyamatos a fetrőzési nyomás, nagyon nehéz megfogni így a betegséget.

Az előző évek művelés-módja is rengeteget számít: nekem a tavaly vett szőlőmön annyi termés volt, amennyit én még életemben szőlőn nem láttam. Így nem túl jó kondival fordult az idei évre, ehez jött a brutál lisztharmat-fertőzés nyáron, ami megnyitotta az utat a bortitisznek. Ez van, az idei év ilyen nálunk.

pinotnoir777 Creative Commons License 2010.09.22 0 0 8013
Bzoltan már megválaszolta a lényeget, MINDKÉT szempontról volt szó ebben az eszmefuttatásban, és te a villázsos szöveggel ismét utaltál arra, hogy a terroirelmélet az "megmosolyogtató", ahogyan már annyiszor korábban, ezért linkeltem be a Szepsy szöveget is. Tehát a szőlők az alapos zöldmunka és alacsony terhelés _ÉS_ a jó dűlők miatt egészségesebbek.
Szerintem mindkét tényező KOMOLY szinten befolyásolja, mekkora a kár egy ilyen nehéz évben. Tehát logikai sorrendben: még egy kiemelkedő kvalitású dűlőben is nagyon nagy hatása van a zöldmunka mikéntjének a minőségre, a szőlő ellenállóképességére.
Előzmény: Törölt nick (8011)
BZoltan Creative Commons License 2010.09.22 0 0 8012
Milyen mellébeszéd van itt? Szerinted a Bálint hazudik és valójában rohad a szőleje ezerrel? Vagy a szóban levő gazdánál nem is olyan rosszak a viszonyok, csak a Bálint vetít?

Nyilván a termőhely _IS_ és a művelésmód _IS_ külön külön jelentősen befolyásolja a dolgot.

Nálad a termőhely mindenképpen más, ezért értelemszerűen nálad más a helyzet mint egy olyan helyen ahol a tietekétől lényegen eltérő viszonyok vannak.

Egy jobban terhelt, kevésbé gondosan levelezett, kevésbé előnyösen kialakított tőkefejekkel megintcsak megmutatkozhat a különbség.

Miért kell cinikusan meghazudtolni bárkit csak azért mert máshogy és máshol dolgozik mint te?
Előzmény: Törölt nick (8011)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.21 0 0 8011
Dehogy érted. Ezt írtad valóban:
"Ez így van, de konkrétan a chardonnayban az én soraimon átlag minden 2-3. fürtön van egy-két rohadásnak indult bogyó, addig a gazda sorain (akitől bérlem egy részét a területnek) átlag minden 2-3 fürt kompletten berohadt már, pár nap és szép kis szőrös botritisz-gombócok lesznek a fürtök helyén. A gépi munkák ugyanazok voltak, csak a terhelés és a zöldmunka különbözött. Nem azt mondom hogy nálam rózsás a helyzet, de egyelőre más nagyságrendű a kár mégis. "
Szó nincs erről:"dűlők közti eltérés, kőzet, altalaj hatása". Ugyanaz a dűlő, ugyanaz a terület. Szepsy nem erről beszél. Lovagoljunk még a szavakon? Bár ehhez már fáradt vagyok, ilyenkor fokozottan előjön az a hibám, hogy nem szeretem a mellébeszélést, még ha ekézésnek is érzitek.
Előzmény: pinotnoir777 (8008)
BZoltan Creative Commons License 2010.09.21 0 0 8010
Nálunk teljesen meglepő módon a 100mm leeset csapadék ellenére a mai Juhfark próbaszüret 19 fokot hozott áztatás előtt. A szerencsénk az lehet, hogy a köves talaj nem vett fel olyan sok vizet és a fürtzóna már az eső előtt le lett rendesen levelezve. Ráadásul a rossz kötődés miatt szellősek a tőkék.
Persze a számok szépek, de a teljes érettség még messze van. A cél a 21-21.5 mustfok teljes érettséggel.
Most imádkozunk, hogy a szép idő kitartson. Szombaton biztos, hogy leszedünk valamennyit, de a vastagjával kockáztatunk és reménykedünk, hogy kitart Október első hetéig az idő.

Mondom, vízválasztó lesz az idei évjárat. Nagyon meg fog látszani a különbség a dűlők, borvidékek és a művelésmódok között.
Előzmény: pinotnoir777 (8008)
pinotnoir777 Creative Commons License 2010.09.21 0 0 8009
Még idén nincs kadarkánk, jövőre teremnek először az átoltások. Annyira nem is bánom, hogy idén még nem terem:)
Előzmény: barkócza (7985)
pinotnoir777 Creative Commons License 2010.09.21 0 0 8008
Nem tudom nálatok hogyan rohad a szőlő, azt írtam, nálunk mi a helyzet: a magasabban fekvő, kövesebb talajú, meredekebb területek, ahol nagyobb a napsugarak beesési szöge, ott jobb volt a helyzet egész évben, most is jobb. Míg a lejjebb lévő, nem olyan széljárat helyeken, ahol lassabban szárad a lomb és a talaj is, ott nagyobb a baj.
Nyilván felétek azért is durvább a helyzet, mert a legutóbbi nagy csapadéktömb pár napja minket elkerült (csak 5-10 mm volt), míg ahogy nézem felétek is sokkal több esett.

Tehát ha Szepsy írja ugyanazt(dűlők közti eltérés, kőzet, altalaj hatása), az stimmel, ha én, akkor meg hülyeség. Értem.
Előzmény: Törölt nick (8000)
BZoltan Creative Commons License 2010.09.21 0 0 8007
Akkor meg a francé ekézed a Bálintot?
Előzmény: Törölt nick (8006)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.21 0 0 8006
Tökéletesen egyetértek az interjúval, még hozzáfűznivalóm is volna, de nem Szepsyvel tárgyalok
A megjegyzésed második feléhez intéztem a kérdőjelet(az érzékenységedre tekintettel), de ha már így rákérdeztél a véleményed személyemet illető része még finoman fogalmazva is: baromság.
Előzmény: BZoltan (8004)
RAMBO Creative Commons License 2010.09.21 0 0 8005
Nálam nagyon rothad, az egész falu kényszerszüretel. Anyu most volt kint, szerinte a megmaradó hányad 80%-a rohad. :
Megnézem, hogyan fog kibírni még három hetet. Sztem sehogy.
Akkor idén nem lesz gond a szürettel. :(
BZoltan Creative Commons License 2010.09.21 0 0 8004
Mit nem értesz? Hallgasd meg az interjút és értsd meg amit a Bálint mond.
Előzmény: Törölt nick (8002)
BZoltan Creative Commons License 2010.09.21 0 0 8003
Gyakran volt itt is szó a kézművességről.

Itt van ez a rádióműsör érdemes meghallgatni.
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.21 0 0 8002
?
Előzmény: BZoltan (8001)
BZoltan Creative Commons License 2010.09.21 0 0 8001
Feri, te elolvastad, meghallgattad azt a Szepsy interjút?

Vagy már Szepsy sem szakmabeli? Csak az a szakmabeli akinek homoki bora van?

Komolyan, nagyon érthetetlen ez a frusztrációd az alföldi borvidékkel kapcsolatban. Értsd már meg és fogadd el, hogy nem jobb vagy rosszabb a homoki bor a hegyi bornál, hanem más. Mindegyiknek megvannak az erősségei és a gyengeségei. Mindkét bornak megvan a maga szerepe és helye. Mindkettőt abúzálták az elmúlt évek során eleget és mindkettő többre lenne hivatott.
Előzmény: Törölt nick (8000)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.21 0 0 8000
Jah, értem már! A terroár! Hogy ez nem jutott eszembe! Tehát: mifelénk azé rothad a szőlő, még a hozamkorlátozott tőkéken is, mert vijjázs a terület :)) délelőtt beszéltem Köpcössel, nála is bajság van a rothadással. Hiába, vijjázs, na.




asszem itt be is fejezhetjük az eszmecserét(de én vagyok a hülye, hogy miért nem szakmabeliekkel társalgok)
Előzmény: pinotnoir777 (7980)
BZoltan Creative Commons License 2010.09.21 0 0 7999
15 ezer tőkéről? Szerintem meg sem kell húzni a prést, hogy ennyi kijöjjön :)
Előzmény: RAMBO (7998)
RAMBO Creative Commons License 2010.09.21 0 0 7998
És ennyit tudsz préselni a törkölyből? 1300 litert?
Előzmény: BZoltan (7997)
BZoltan Creative Commons License 2010.09.21 0 0 7997
700l
Előzmény: RAMBO (7996)
RAMBO Creative Commons License 2010.09.21 0 0 7996
Mekkora hordók ezek?
Előzmény: BZoltan (7986)
RAMBO Creative Commons License 2010.09.21 0 0 7995
Figyelj! Van olyan borom, ami szerintem nem jó (mások szerint meg igen, de az nem érdekel). Abból főzhetsz borpárlatot, ha eljössz érte. Sokkal, de sokkal finomabb itóka lesz belőle, mint a törkölyből. Gyorsan szólj, mert hétvégén leadom megsemmisítésre, ha nem kell.
Előzmény: barkócza (7988)
BZoltan Creative Commons License 2010.09.21 0 0 7994
Még messze vagyunk ettől a kérdéstől :) Előszőr legyen mit szüretelni.

Az eredetvédelem és a minőség ellenőrzés alapvető dolog lenne. De borvidéki szinten nem látom reálisnak hogy az elkövetkezendő években érdemi változás legyen nálunk. Túl sokan élnek még nálunk a kiskapuk létezéséből :(
Előzmény: barkócza (7987)
BZoltan Creative Commons License 2010.09.21 0 0 7993
2-3 évig biztosan, utána meg kiderül, hogy rendben van-e
Előzmény: Atis44 (7990)
d3nisz Creative Commons License 2010.09.21 0 0 7992
Koszonom szepen a reszletes valaszt.
Előzmény: BZoltan (7989)
barkócza Creative Commons License 2010.09.21 0 0 7991

Nagyváthy János 1821-es Practicus magyar termesztő - practicus magyar tenyésztője szerint az áztatás a jó borosgazda igazi titka. :)

 

(Húha, héjon erjesztett fehér nem préselt törkölye frissen kifőzve... az milyen lehet.. :)

Előzmény: BZoltan (7989)
Atis44 Creative Commons License 2010.09.21 0 0 7990
Új hordót hány évig használod csak erjesztésre?
Előzmény: BZoltan (7986)
BZoltan Creative Commons License 2010.09.21 0 0 7989
Az áztatás egy nagy varázslat. A legfontosabb, hogy csak szemelt szőlőt áztass, a fás részektől nagyon kérges lesz a borod és azt nem akarod.
Áztatni amúgy is csak tökéletes szőlőt szabad. Az áztatás többet kiszed a szőlőből, de nemcsak a jót, hanem ha van benne rossz akkor azt is. Ha van rothadt, éretlen, beteg szem akkor abból jó bor nem lesz.
Fajtája válogatja, hogy mennyi az ideális idő. Aromás, illatos fajtákat kevesebb ideig érdemes áztatni a neutrális fajtákat lehet tovább. Az biztos, hogy az áztatott szőlő mustja több hordós érlelést igényel, mert magasabb a csersavtartalma amit ki kell pihennie.
Ügyelni kell arra, hogy az áztatás közben ne keverd az anyagot és próbáld minél kevesebb oxidációnak kitenni a szőlőt.

Nehéz műfaj, sokan fújnak rá és a hivatalos tananyag szerint nem is jó. Szerintem jó, de nyilván ez stílus és ízlés kérdése. Az fix, hogy nem a ma divatos, könnyed, légies, elegáns borok világa az áztatás. Koncentráltabb és robusztusabb az áztatott szőlő bora.

Szerintem fél/egy napnál tovább nem érdemes áztatni, de ittam már brutálisan jó bort amit 50-60 napig áztattak (gyakorlatilag héjon erjesztettek).
Előzmény: d3nisz (7982)
barkócza Creative Commons License 2010.09.21 0 0 7988
És ebből a lepárlásra valóból adnátok el? :)
Előzmény: BZoltan (7986)
barkócza Creative Commons License 2010.09.21 0 0 7987

Erről van szó. Aki cukroz, az nem csak ebben a tekintetben fog kompromisszumokat kötni, és a kompromisszumos bort - ha azt nem is, hogy konkrétan miben történt a kompromisszum - a fogyasztó nagyon pontosan kiszúrja. A bor, és különösen a felső kategóriás bor bizalmi kérdés. Nekem egy LB vagy SAP bor ünnep, és teljes bizalommal iszom. Ami nem jelenti azt, hogy a lentebbi kategóriának ne lenne létjogosultsága, és hogy TF1 borát nem kóstolnám meg - bocs, az idén is kihagytalak a Várban, de kevés időm volt.

 

Pár szót beszéltem viszont szintén a Várban Cuk Lajossal - nagyon kedves ember -, és kérdezgettem a szlovéniai furmintokról, Azt mondta, hogy ott komolyan megcsinálták az eredet- és minőségvédelmet a ljutomeriek, rendesen ellenőrzik, és akit egyszer csaláson kapnak, annak nincs pardon.

 

 

Előzmény: BZoltan (7976)
BZoltan Creative Commons License 2010.09.21 0 0 7986
Idén nálunk nem lesz törköly, mert az új hordók beavatására a színlé (ebből lesz a bor) leeresztése után a törkölyt pogácsára préseljük és ezt a préslét tesszük az új hordóba. Az ebből erjedő borral majd valamit kezdünk... lehet lepároltatjuk és lesz egy brutálisan "barrique" párlatunk :D
Előzmény: barkócza (7984)
barkócza Creative Commons License 2010.09.21 0 0 7985
Kedves Pinot, a kadarka hogy néz ki az idén nálad?
Előzmény: pinotnoir777 (7983)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!