Keresés

Részletes keresés

VANDOR Creative Commons License 2006.05.17 0 0 241
Udv,

azzal is kezdtem, hogy igazabol nem ide valo ez a tema, ha Hollandia erdekel, gyere es tetszeni fog. Turistakent legalabbis mindenkeppen, ha ittmarad az ember elobb-utobb erik majd hideg zuhanyok is.

Ha arra celzol a 89-cel, hogy a rendszervaltas elotti notat fujom, hat tevedsz.

Edesapam Horthysta fotiszt volt, a szocializmus eveiben nagyon hatranyban, nem messze a nyomortol eltunk emiatt. Nem az akkori politika szempontjabol nezem ezt a temat. Nekunk indokolt lett volna menekulni, megsem tettek a szuleim, nagyszuleim, pedig sok ev nelkulozessel, szenvedessel fizettek erte.

Bar kicsi voltam, emlekszem meg az 56-ot koveto idokre, szemelyes tapasztalatbol. Sokakat ismertem akkorrol is szemelyesen es tobbeket megismertem itt is. A velemenyem az enyem, nem atvett klise.

Es nagyon tisztelem azokat, akik valoban ki mertek allni a politikai meggyozodesukert, a szabadsagert, csak akik az o arnyekukban sunnyogtak es utana nyugaton fenyeztek magukat, azokat nem. Es ez -- ha belegondolsz -- logikus, hiszen a feltarult bortonkapukon kifele nem kerdeztek, ki miert volt benn ...

Bocs mindenkitol az offolasert, nem teszem tobbe, megigerem!

a Vandor

(( a nickem meg azert nagybetus, mert mikor regisztraltam, kicsivel nem fogadta el az index -- ki tudja miert, talan volt mar olyan -- es semmi szandekossag, vagy ilyesmi nem all mogotte ))

De persze, ha akarod; cikizheted ...
Előzmény: ALaci (240)
ALaci Creative Commons License 2006.05.17 0 0 240
VANDOR ( bocsánat !)
Előzmény: ALaci (239)
ALaci Creative Commons License 2006.05.17 0 0 239

Magyarországon élek, Hollandiába túristaként szeretnék - egyszer, majd - kijutni. Ide abból a meggondolásból jövök, hogy talán megtudok valamit a hollandokról. Nyilván ahogyan Ti, a kinn élők látjátok őket. Aztán olvasom Vándort. Ismerős  a szöveg, valahonnan, 89' előttről.

Előzmény: VANDOR (238)
VANDOR Creative Commons License 2006.05.17 0 0 238
Udv,

ennek a forumnak igazabol nem az '56-os menekultek a temaja, hanem a Hollandiaban elo Magyarok, akarhogy is kerultek oda (ide).

Azert ugy elmelkedes szintjen (es nem vitat generalni) mejegyeznem:

A magyarorszagi rendszervaltassal jocskan megcsappant az 56-os nimbusz, ami voltakeppen korabban is reszben csak legenda volt. Hogy az ENSZ milyen bizottsaga foglalkozott veluk, az egy dolog, de a Magyarorszagot 56 oszen elhagyo emberek legkissebb resze volt valodi uldoztetes elol menekulo aldozat.
Mas reszuk a hideghaborus korulmenyek miatti meleg fogadtatast kihasznalo, kalandvagyo, (jobb esetben a rendszerrel nem szimpatizalo) szerencsevadasz, vagy -- barmilyen deheroizalo is az igazsag -- a kinyilo bortonkapukon kiaradt koztorvenyes bunozo volt.

Ugyhogy volt ott menekult is, meg mas is ...

a Vandor
Gaia Creative Commons License 2006.05.16 0 0 237
Nyugi :-) Olvasd el meg egyszer a 233. hozzaszolast. A disszidens szonak mara nincs is jelentese (de akkor sem volt tartalmi elteres, egyik fel igy hivta a masik ugy), es anno nem csak az '56-osokat hivtak annak, hanem mindenkit aki elhagyta az orszagot (mivel legalisan nem tehette, nyilvan az akkori torvenyek alapjan illegalisan). De szerintem ez mar erosen off.
Előzmény: greve (236)
greve Creative Commons License 2006.05.16 0 0 236
Szives figyelmedbe ajánlom,  hogy azok a magyar honfitársaink, akik 56-ban elmenekültek a kommunista diktatura kegyetlen rendszeréböl, azok MENEKÛLTEK, tehát NEM disszidensek voltak.

1956 ban az ENSZ MENEKÛLTÛGYI BIZOTSÀGA gondoskodott arról, hogy a MO-ról érkezö menekülteketnek, a kezdet kezdetén, emberséges állapotot teremtsen számukra. 

Természetes az, hogy  ENSZ-ben nem létezik disszidensügyi bizotság, tehát ez a "DISSZIDENS" tituláció, a mult rendszer gyülöletes koholmánya, az 56-os menekültekkel szembe!

Üdv.

Előzmény: Gaia (235)
Gaia Creative Commons License 2006.04.10 0 0 235
Magyar szot hallani... most poenkodhatnek, hogy nezd az MTV online adasat, de ha tenyleg szukseged van magyarok tarsasagara, akkor persze nem akarlak visszatartani. Annyit akartam igazabol kifejezni, hogy mint minden barati/haveri viszonynal itt is az az alap, hogy hasonlo koru, iskolazottsagu ill. erdeklodesi koru emberekkel lepj kapcsolatba, kulonben az egesznek semmmi ertelme. Szerintem ilyen alapon sokkal oszintebb barati kapcsolat alakithato ki, mint pusztan azon az alapon, hogy az illeto magyar. En is tartok kapcsolatot itteni magyarokkal, de ok pl. mind hasonlo szferaban dolgoznak itt, mint en. Erdekes modon igy is pl. amikor koltoztunk tobbszor is, jobbara ok lapitottak a legjobban, hogy ne kelljen segiteni. A holland ismerosok (meglepo modon) teljesen segitokeszek voltak mindig.
Előzmény: artmodel (234)
artmodel Creative Commons License 2006.04.05 0 0 234
Köszi Gaia a hozzászólásod.Végülis csak arra gondoltam néha jó lenne magyar szót hallani.De akkor más utat választok.
Gaia Creative Commons License 2006.03.31 0 0 233
Azert irtam disszidenst, mert abban benne van az is, hogy ok akkor jottek ki, amikor az emigralast disszidalasnak hivtak. En viszont nem akkor jottem ki, sot meg emigransnak sem tartom magam, nagyon valoszinu, hogy haza fogok menni, ha a kerdes erre vonatkozik.
Előzmény: greve (232)
greve Creative Commons License 2006.03.31 0 0 232

" (regi disszidens magyarok)"

 

Egyáltalán nem szép töled,  hogy az emigrációban élö régi magyarokat, Te itt "diszidenseknek" titulálod.

 

Kedveském, hát hol élsz Te?

 

 

Előzmény: Gaia (231)
Gaia Creative Commons License 2006.03.30 0 0 231
Gyakorlatilag nincs osszetartas, de hiszen mint tudjuk harom magyar negyfele tart (vagy hogyan is van). Az ukranok, lengyelek pl. sokkal jobban osszetartanak (nem csak itt). Az "oregeknek" (regi disszidens magyarok) van valami szervezete: www.federatio.org meg az ide behazasodott egykori au-paireknek is (bocs, nem hagyhattam ki :-) ), de az most nem ugrik be, talan az elobbi honlapon vannak is van linkje.

Szerintem ha be akarsz illeszkedni, akkor ne rogton a magyarokat keresd, hanem az ittenieket. Ha pedig a hollandokkal vegkepp nem jon ossze, akkor mas kulfoldiekkel. Igy legalabb nyelvet is tanulsz/gyakorolsz.
Előzmény: artmodel (230)
artmodel Creative Commons License 2006.03.23 0 0 230

Sziasztok!

 

Még új vagyok itt!1 hónap múlva megyek Hollandiába dolgozni.Utrecht-be.Keresek olyan magyarokat akik ott élnek és szívesen segítenének a beilleszkedésben.Infot adnának...Van kinn összetartás magyarok közt??

üdv

Christian Paprika Creative Commons License 2006.03.15 0 0 229

 

Sziasztok.

 

En Chris vangyok. Egy Magyar fotografus aki 7 eve Amsterdamban el.

Munkam 70%-at erotikus jellegu munkak teszik ki. De dolgozom

szorakoztato imparban, tobb disco -ban mint party fotos. Dolgozom

koncert szervezo cegnel. Neha tehetsegkutato cegnel mint otthon

a MegaStar. Divat iparba is beteszem a labam.

 

Ha valaki szeretne a kapcsolatot tartani irjon vagy hivjon vagy kuldjon

SMS-t. +31655578963 MSN:chrispaprika@hotmail.com

 

Cheers

Chris

Chris & Jolie
Gaia Creative Commons License 2006.03.11 0 0 228
www.marktplaats.nl

ezt nezi minden holland
Előzmény: AngieMacsek (227)
AngieMacsek Creative Commons License 2006.03.03 0 0 227

Sziasztok!

 

Segítséget szeretnék kérni Tőletek!

Van a családomnak egy nyaralója Harkányban, a Lanka üdülőben.

Ezt szeretném meghirdetni valami apróban Hollandiában, mert hallottam, hogy ők most keresik a magyar ingatlanokat.

Ha valaki tudna segíteni nekem ebben, azt a lohee@freemail.hu -ra jelezze legyen szíves.

Köszi Angéla

vasmadár Creative Commons License 2006.02.22 0 0 226
Talán nem off kérés vagy kérdésem lenne, ki, hogyan, hol tudna segíteni találni autóbuszokkal utaztató eu-s vállalkozót, akivel vegyesvállalkozásban utazókat tudnék biztosítani és így közös üzlethez jutni, vagy emeletes 6-8 éves buszokat lisingelni tudna akár közös cégalakítással is.
Mad árka Creative Commons License 2006.02.14 0 0 225
Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni a biológus palánta barátnőm nevében. Amszterdamba utazik a következő héten, s úgy emlékszik, van ott egy múzeum, amelyben meg nem született, amúgy (ha megszülettek volna) torzszülött magzatok vannak kiállítva (formalinban persze). Ezt keresi és nem találja. Az volna a kérdés, hol van ez a múzeum pontosan.

Ha tudtok segíteni, előre is köszönöm!
Acalewia Creative Commons License 2006.01.05 0 0 224
Üdv Mindenkinek!

Még új vagyok itt, és "hollandiás" dologgal kapcsolatban szeretném a segítségeteket kérni.

Én és egy csoporttársam Erasmus ösztöndíjjal kimegyünk Hágába egy félévre tanulni. Kellene azonban szállás. Már több helyen is utánanéztem a hágai és delft-i albi lehetőségeknek, válasz egyelőre nincs. Van esetleg valami ötletetek vagy ismerősötök, akinél van kiadó szoba (az említett két városban)?

Előre is köszi a válaszokat. Szép napot:

Acalewia
VANDOR Creative Commons License 2005.12.12 0 0 223
Udv,

szerintem ertjuk egymast, kar ragozni.

A huzzanak el kifejezesre morogtam es az nincs is a vicceitekben jelen.

Amugy a beszelgetesre, erzelemvilagra, meg egyebekre vonatkozo eszreveteleiteket osztom, 15 ev alatt kaptam belole kikepzest eleget.

Hollandok olyanok, amilyenek. Ilyennek fogadom el oket, amig sikerul. Ha majd nem sikerul, elhuzok innen (en).


a Vandor
Előzmény: rzsuzsie (221)
rzsuzsie Creative Commons License 2005.12.11 0 0 222
oops, bocsi, nem lattam, hogy mar te is beirtad.
Előzmény: Gaia (220)
rzsuzsie Creative Commons License 2005.12.11 0 0 221

Egyszer elmondtam egy holland baratomnak azt az ominozus ket sort. Jot nevetett es azt mondta, mi ugyanezt mondjuk Franciaorszagrol es a franciakrol.

Es o egyaltalan nem kerte ki maganak, pedig o megtehette volna....

 

Nem hiszem, hogy veresszaju lennek, elvagyok itt kozel 7 eve. Egy viszont biztos. A fogadj isten nem mindig olyan mint az adjon isten.

Előzmény: VANDOR (217)
Gaia Creative Commons License 2005.12.07 0 0 220
Jah, hat igen... :) Ez eleg felreerthetetlen.

Hasonlot en vicc formajaban ismertem, azaz Nemetorszag szuper jo hely, csak az a kar, hogy nemetek lakjak (egyebkent mar hollandoktol is hallottam :-) )
Előzmény: VANDOR (219)
VANDOR Creative Commons License 2005.12.07 0 0 219
Udv,

205 -os hsz utolso 2 sorat olvasd el (ha jol ertelmezem).

Amugy persze, hogy nekem sem tetszik minden, csak tudom kozben, hogy en vagyok a joveveny es ok vannak itthon.

a Vandor
Előzmény: Gaia (218)
Gaia Creative Commons License 2005.12.07 0 0 218
Hm, valaki irt olyat, hogy a hollandok huzzanak a sajat orszagukbol? Az azert durva lenne! :D Abban igazad van, hogy a magyarok is persze olyanok, amilyenek, de ha alapvetoen kevesbe toleransak is, attol meg a holland nem lesz tokeletes... :) Engem alapvetoen par dolog zavar bennuk, vszleg azert mert mar tobb eve tapasztalom ugyanazt tobb emberen folyamatosan. Persze ha valaki alapbol hasonlo beallitottsagu, akkor annak ez adott esetben bejohet.

Az van, hogy ha az ember tobb nep rossz tulajdonsagait is meg-/felismeri, a vegen nem akar sehol sem lakni :)
Előzmény: VANDOR (217)
VANDOR Creative Commons License 2005.10.14 0 0 217
Udv,

most talaltam meg ezt a topicot, kicsit beleolvastam.

15 eve elek itt, akkor szo szerint itt ragadtam, ma mar Holland utlevelem van.

Nehany hozzaszolason nagyon csovaltam a fejem, nemelyik viszont ismert / atelt dolgokat idezett fel bennem.

Aki ennyire "veresszajuan" tamadja a Holland befogadast, annak szivesen megneznem a valos reakcioit (nem amit ide beir beloluk) a Magyarorszagon megjeleno Roman, Lengyel, Kinai stb jelenletrol. Mert en ugy lattam otthon, hogy szegyenletesen viselkednek fentiekkel szemben az otthon elok ... Volt alkalmam latni, milyen kedvesen es elozekenyen kezelik Magyarorszagon a Dacia-s, batyus Roman csaladokat, vagy a dolgozni akaro (tehat nem segelyt kero) Kinait.

A magam esze szerint inkabb az "adjonisten", meg a "fogadjisten" eseterol van szo a Holland befogadasnal.

A varos-vitaban meg inkabb az szamit szerintem, hogy milyen az ember. Akinek nyuzsgo kocsmak kellenek, hogy jol erezze magat estenkent, annak nyilvan a nagyvarosokban a helye, akinek egy jo konyv, annak meg tanyan is megfelel.

Aki meg tudja szokni Hollandiat, az maradjon, aki nem, az menjen. De furcsa (bar nem egyedi) allaspontnak tartom, hogy a Hollandok huzzanak el az altaluk felepitett orszagbol, mert a Magyar idetelepulteknek nem tetszik a stilusuk ... Haaaat ...

Nem hiszem, hogy ezt komolyan gondolhatja barki is.

a Vandor
rzsuzsie Creative Commons License 2005.08.21 0 0 216

Kinti magyarok:ez nem egy homogen csoport. Ahany ember, annyi szemelyiseg, fuggetlenul a szarmazastol.

 

erre celoztam en is...

 

 

Az is szamithat, hogy valaki Budapestrol vagy videki varosbol szarmazik, ezt elismerem. Aki a magyar videkrol jon, az talan konnyebben elszendereg beket, kenyelmet es unalmat jelento holland varoskakban.

 

Lehet, hogy ami az egyik embernek unalmat jelent, az a masiknak nem.... Egy kisvarosban legalabb el lehet vonulni ha csendre vagysz. Ha meg bulizni akarsz, akkor akar helyben, akar valamelyik nagy varosban megteheted. A tavolsag Hollandiaban tenyleg nem akadaly.

De hat kinek a pap, kinek a papne. Szerencsere.

 

Hozzateszem, hogy en ITT dolgozom, azonkivul tarsadalmi munkat vegzek, osztol ket suliba jarok, haztartast vezetek , havonta minimum 3-4 napot kulfoldon toltok, ugyhogy a szemelyes kivansaglistamon leginkabb a kiados alvas van, es a baratokkal talalkozas, ami (szinte) ugyanolyan jo tud lenni egy kisvarosban mint egy nagyban.

 

Insipiraciot en nem a lakohelyemben (keresem) talalom meg, de hat ebben sem kell, hogy az emberek egyformak legyenek.

 

 

 

 

 

Előzmény: suz (215)
suz Creative Commons License 2005.08.21 0 0 215

Szerintem Amszterdam, de akar Rotterdam is nagyon alkalmas uj, meresz vallakozasok telephelyere. Mindketto mesze kimagaslik az ujito uzletek teren, melyeket (egyre gyakrabban kulfoldi szarmazasu)  vallakozok hoznak letre. Dinamikus, lukteto, multikulturalis varosok, melyekben helye van az otletelesnek es kiserletezesnek.  Egyre tobb varosreszre vonodik be a verkeringesbe,  csak meg kell nezni a folyamatos epitkezeseket (apartmanok, irodaepuletek, hotelek stb.) mindket helyen. Ezek nyomaban szinte azonnal letrejonnek kulonfele vallakozasok is, ujabb szint es lehetosegeket adva az ott eloknek, dolgozoknak. Nem is beszelve az ettermek, kavezok, ucsorgok nagyon szeles nemzetkozi valasztekanak. A kulturalis programok gazdagsaga szintugy.

 

Ha Amszterdamot a vilag legjobb helyenek talalod, akkor nem ertem, hogy miert nem szerepel az 'ajanlhato' listadon.

 

Ha most koltoznek Hollandiaba, csakis Amszterdamba mennek celegyenest (esetleg Rotterdam) az hetszent. A tobbi holland varos (hiaba kedves, es tortenelmi es szepen rendezett elso nezesre a magyar szemnek) csak arnyeka, fako masa ezeknek az erot es karaktert sugarzo helyeknek.

 

Az is szamithat, hogy valaki Budapestrol vagy videki varosbol szarmazik, ezt elismerem. Aki a magyar videkrol jon, az talan konnyebben elszendereg beket, kenyelmet es unalmat jelento holland varoskakban. Az ellatas jo, hiszen megvannak az elet nagyon kenyelmesse tetelehez kello hozzavalok.  Egyedul az ELET svungja hianyzik, mely inspiralhat embereket. De ez nem biztos, hogy mindenkinek hianyzik.

 

A tart karokkal valo varasnak nagy jelentosege nincs. Ez a multban sem volt igy , de a jelenben sem letezik. Ha valamit csak ugy kapnal, megdolgozas nelkul, azt nem is erezned igazan a magad sikerenek.

 

Kinti magyarok:ez nem egy homogen csoport. Ahany ember, annyi szemelyiseg, fuggetlenul a szarmazastol. A magyarsagom engem nem kotelez arra, hogy en egy masik kinti magyart feltetlenul nagyra becsuljek. Az a legegeszsegesebb, ha mindenki fele nyitva all az ember, legyen az holland vagy barmi mas.

Persze az fantasztikus, ha eppen egy magyarral tudsz baratsagot kotni kulfoldon. Azert, met ugy erzed, hogy a kozos nevezon vagytok, nemzetisegtol fuggetlenul. A kozos mult ennek egy szep adaleka.

 

 

 

 

Előzmény: rzsuzsie (214)
rzsuzsie Creative Commons License 2005.08.21 0 0 214

Persze azzal is szamolnod kell, hogy itt sem varnak tart karokkal....

 

En Amszterdamot tovabbra sem ajanlanam, bar valoban a vilag egyik legjobb helye. De alaposan megfontolnam, hogy odakoltoznek -e. Aztan ugy dontenek, hogy nem. :-)

 

Akarhogy is sok sikert, a kinti magyaroktol (igy altalanossagban) sokat ne varj, de az biztos, hogy rendes segitokesz embereket fogsz talalni kozottuk.

Előzmény: 1237 (213)
1237 Creative Commons License 2005.08.21 0 0 213
Köszönöm a válaszokat. A helyzet az, hogy megszereztem egy egészen különleges termék kizárólagos európai terjesztési jogát, és - mivel Mo-on elég sok adminisztrativ és engedélyeztetési akadályba ütköztem - most keresek egy holland várost, ahol letelepjthetném ezt a projectet, magammal együtt. Igazából még az is szempont - hogy - ha lehet - sok magyar legyen a közelben, mert azért valahogy túl szeretném élni majd a honvágyat, amelyre eléggé alkalmas vagyok.
Előzmény: suz (212)
suz Creative Commons License 2005.08.21 0 0 212

Mivel internetes vallakozasrol van szo, akkor tenyleg mindegy, hogy hol a telephely.

En Den Boschban elek. Majd 5 eve vagyok Hollandiaban egyebkent.

 

A varos (marmint Den Bosch) ingerszegeny es unalmas. Maximum egy napra ajanlhato, mert vannak jopofa butikok es ettermek. Egy ket kulturalis erdekesseg. De ezeket 1-2 nap alatt ki is meriti az ember.

En Amszterdamot tartom a legjobb helynek az orszagban, nagyon gyakran meglatogatom es sok zugat ismerem mar (amint lehet, oda is koltozunk). Azt szeretem benne, hogy Hollandia esszenciaja surusodik benne es roppant dinamikus.

 

Budapesti vagyok es biztosan ez okozza, hogy ilyen kis poshadt varosokat , mint Den Bosch fullasztoan provincialisnak tartok.

 

Egyebkent vissza a korabbi elegedetlensegre a holland karakterrel kapcsolatban: veszelyes talajra teved az, aki egy altalanos takaro ala tereli be a holland (vagy akarmelyik) nepet. Nyilvan vannak gyakrabban elofordulo jelensegek, melyek egy bizonyos lakossagra jellemzok. Viszont egyertelmuen csak negativ kepet festeni meglehet konnyu, de nem okos dolog. Az elet dolgai szerencsere sokkal arnyaltabbak ennel. Ha meg abban az orszagban elsz, melyet ejjel-nappal lesujto kritikaval illetsz, akkor plane nem bolcs huzas. Valszfalat huzol magad es a 'bennszulottek' kozott. A kerdes ezutan mar csak az, hogy mennyi ideig huzod igy lelkileg, amig teljesen roncs nem leszel.

 

Rovid elmefuttatas valaki olyantol, akire idonkent rator a honvagy. Es akkor rantott csirkerol, petrezselymes krumplirol es uborkasalatarol almodik, melyet az anyja panelkonyhajanak hokedlijen annyira jo izuen falatoz be. Es utana gondolatban ott jar a Batthyanyi teren es elindul lassan az arnyas rakparton, ahol a regi vagasu  villamos kozlekedik. Es sajnalja a hollandokat, hogy ok ezt a fajdalmat sosem elik at.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!