Keresés

Részletes keresés

Jim Cooper Creative Commons License 2015.11.12 0 0 1285

Tökéletesen leírtad a lényeget, nem is lehetett volna jobban. :)

 

Nagyon sokan jelezték, hogy rossz útra lépett a játék, de nem, ők csak mentek a maguk feje után. És most már ott tartunk, hogy kínai, bangladesi, vagy mittudomén milyen pólókat kell árusítaniuk...

Előzmény: Leo Zelig (1282)
Jim Cooper Creative Commons License 2015.11.12 0 0 1284

Rendben. :)

 

 

Előzmény: Törölt nick (1281)
heroica Creative Commons License 2015.11.12 0 0 1283

No, ezért olyanok az adatbázis kérdései/válaszai, mert a hivatalos álláspontot se érdekli, hogy egy adat mennyire valóságos.

Ha egy icipicit is odafigyelnének azokra, akik jelzik a hibákat, a kérdéseknek elenyésző hányadát kellene kijavítani.

De sajnos már eleve hibásan kerülnek be a bázisba, mert az ott ücsörgő emberke se a fülét, se a szemét, se a kezét nem mozdítja, hogy rákeressen egy-egy kérdésre.

Ő maga - már bocsánat a kifejezésért - is hülye hozzá, mert elfogadja jónak a beküldött kérdést. Nem is érdekli, hogy jó-e vagy sem.

Legfeljebb az olyan nagyon durva tévesztéseket veszi észre, mint pl. : Hófehérke fekete haja milyen színű?,

és a helyes válasz: szőke.... vagy még azt se.

Előzmény: Jim Cooper (1279)
Leo Zelig Creative Commons License 2015.11.12 0 0 1282

Sajnálom, hogy a bejegyzésről lemaradtam mert így nem értem a logikát. Minek maradt bent a játékban a gomb a hibás kérdések jelzésére, hiszen úgyse javítják ki amit ott jelölünk? Volt olyan kérdés (Arany Ászok, Canal Grande, laskagomba, lebbencsleves) amin változtattak. Egyrészt minek, ezek is csak 5%-ot zavartak, másrészt a többivel miért nem foglalkoznak? Grosics nem elég egyértelműen halt tán meg? Ha minden ezredik hibát kijavítják, akkor hátha sikerül azt a látszatot kelteni, mintha foglalkozna ezzel valaki?

Nekem olyan benyomásom van, mintha a honfinál dolgozók számítástechnikával foglalkozó emberek lennének, akik biztosan remekül értenek ahhoz ami a szakmájuk, de se a játékosokkal való kapcsolattartásban se a játék lelkét, lényegét adó kérdésekkel kapcsolatban nem kompetensek. (Egy informatikustól amúgy én se várnám el, hogy elbírálja jucika magatartását, vagy órákat töltsön az aquincumi vízvezetékrendszer tanulmányozásával, mert nem ez a dolga.) Amint nem szakmába vágó panasz érkezik, kapkodást, tűzoltást, következetlenséget lehet tapasztalni. Lehet, hogy egy kórházat remekül megépít egy építőbrigád, a műszakiak pedig kifogástalanul üzemeltetik a gépészetét, de ne akarjanak vakbelet műteni.

Visszatérően látom kifogásként emlegetni a cég pocsék anyagi helyzetét. Mindenféle gúny nélkül, őszintén sajnálom, ha ez így alakult. De az anyagi helyzet nem mentség. Ha a pék penészes kenyeret akar eladni, ne jöjjön nekem a magas bérleti díjakkal. Ha a koncepció lényege az volt, hogy lehet ingyen játszani, nem illik szemrehányni azoknak, akik ezt meg is teszik. Ha gond a sok ingyen játszó, nyugodtan be lehet vezetni valamiféle díjazást, ez nem a játékosok hatásköre. Mit szólnál, ha a ligetben ingyen fagyit osztanának és ordibálnának veled, hogy szégyelld magad amiért van pofád megenni ingyen, hát nem a fán termett az se? :) A játékosok kiutálása, mindenféle vélt vagy valós panaszaik kapcsán való lehülyézése és kioktatása nem mutat előre. Nincs olyan szolgáltató vagy kereskedő aki az üzlettér hátsó szekciójában ne röhögné magát könnyesre azon, mekkora agyalágyult kifogásokkal nem szórakoznak egyes ügyfelek - ugyanakkor rezzenéstelen mosollyal adnak igazat ugyanennek az ügyfélnek akkor is ha nincs is igaza - mert belőle élnek.

Előzmény: Jim Cooper (1279)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.12 -1 0 1281

Idegenekkel nem dumálok :) De feltételezem hogy te nem vagy az és már sokszor beszéltünk . Nem játszol élőpontost mert vannak elveid . De mi akik gyűrjük,látjuk azt hogy  a legvitézebb xp bajnokok is elhullanak. Egyszerűen belefáradnak vagy megöli őket a közgyűlölet. Borjúháj . jelez ,ehhhe , Oppá , ABc Degi ?,Alomkeringő , Crudelis  talán ennyi név elég vagy már nem játszanak vagy csak árnyékuk önmaguknak .   Nem beszélve Tomi is százával küldi őket a vesztőhelyre  , ami külön elismerést érdemel . Hihetetlen storyk jöttek össze a a sok nickes játékosok mait.Így helyet követtel egy új játékos típus ..... Ha ezt a problémát érzékeled már fél siker , ha tudod kezelni sikeres lesz a klánod . Ha átvesszük a 9.-k helyet a ranglistán bebizonyosodik hogy igazam volt. Érzékeld a problémát -keres rá megoldást - valósítsd meg azt  talán ennyi elég lesz :)

Előzmény: Jim Cooper (1280)
Jim Cooper Creative Commons License 2015.11.11 0 0 1280

Jelentősen változik a játékkos  állomány szerkezete  . A klánok már nem tudnak egy-egy kimagasló  játékosra  támaszkodni . Sok példa van arra hogy ez öngyilkosság kategória .Előtérbe kerül  a csapat erő  .

 

Ezt hogy érted, hogy változik a játékkos  állomány szerkezete? Már miben?

Előzmény: Törölt nick (1278)
Jim Cooper Creative Commons License 2015.11.11 0 0 1279

Vannak nagyon szép kérdések a játékban, pontosak is, ötletesek is, de az egész játékélményt vágja taccsra ha a hulladékból is rendszeresen vegyül közéjük.

 

Tegnap volt egy hivatalos emberkétől (?) származó -  azóta már törölt  - háesz  a Moderátoroknak üzenem topicban, melynek lényege, ha jól emlékszem az volt, hogy ezek a problémák a játékosok 95% - át nem érdeklik. Ha ez így van, akkor már nem is olyan különös, hogy miért nem foglalkoznak (legalábbis messze-messze nem olyan intenzíven, mint régebben*) a hibás kérdések javításával.

 

 

*Persze, ezt  a munkát akkor még a játékosok közül kikerült kérdésadminok végezték, úgy tudom, teljesen ingyen.

Előzmény: Leo Zelig (1276)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.11 -1 0 1278

Jelentősen változik a játékkos  állomány szerkezete  . A klánok már nem tudnak egy-egy kimagasló  játékosra  támaszkodni . Sok példa van arra hogy ez öngyilkosság kategória .Előtérbe kerül  a csapat erő  . Szó ami szó  nem játékosra van szükségünk . De lehetne ezt privátba megbeszélnünk ? 

Előzmény: Leo Zelig (1276)
sédrék sábiH Creative Commons License 2015.11.11 -1 0 1277

Sajnos kép nélkül megint, de hátha könnyebben észreveszi valaki, ha leírom.

 

A honfiban láttam egy kérdést, ami arra vonatkozott, hogy mikor alakult az R-Go együttes. A válasz 1984 volt, ha minden igaz. Elméletileg ez az együttes saját oldala:

 

http://www.r-go.hu/diszkografia.html

 

Itt viszont már 1983-ban volt albumuk is, ha minden igaz. Ez egy másik oldal:

 

http://szikorarobert.egyuttes.info/biografia

 

Ez meg azt írja, hogy Szikora Róbert 1982-ben lépett ki a Hungáriából, és még ugyanazon év novemberében ismertté vált az új zenekara minden tagja. Az sajnos nem derül ki számomra ebből, hogy már 1982-ben R-Go lett volna ennek a zenekarnak a neve, de sanszos. Megfelelő linket az 1982-höz egyelőre még nem találtam. Esetleg lehetne inkább az a kérdés, hogy:

 

’Mikor jelent meg az R-GO együttes első, R-GO nevű nagylemeze?’

 

Ez a kérdés egyértelműbbnek tűnik. Vagy:

 

'Melyik évben lépett ki Szikora Róbert zenész a Hungáriából?'

 

Ez is egy fokkal jobb talán.

 

Leo Zelig Creative Commons License 2015.11.11 0 0 1276

Nem haragszom csak meglepődtem, fátylat rá. A klánod ellen se lenne semmi kifogásom, neked lenne velem - én ugyanis nem tudok komolyan venni egy játékot, ami se saját magát se a játékosait nem veszi komolyan. Én nem tudok komolyan venni egy versenyt, ahol mindenki tudja, hogy zöldségeket válaszolunk :(

Vannak nagyon szép kérdések a játékban, pontosak is, ötletesek is, de az egész játékélményt vágja taccsra ha a hulladékból is rendszeresen vegyül közéjük. A magam részéről megkapok egy ilyen "Murillo-nem-festett-Bűnbánó-Magdolnát"-kategóriájú ostobaságot és aznapra befejeztem. Nem lennél kisegítve a jelenlétemmel, sokkal többre mész egy lelkes emberrel, aki el tud vonatkoztatni a kérdések valódi tartalmától és képes elnéző mosollyal túllépni a háromkilós agyak és társain.

Kár, hogy nincs egy figyelmeztető felirat a játékmező alján, hogy a kérdések nem minden esetben tükrözik a tényállást vagy a tudományos álláspontot, ez csak egy memóriajáték kérik úgy kezelni. Korrektebb hozzáállás lenne, mint kiírni azt, hogy műveltségi kvíz és közben megkérdezni, melyik macskaféle nem úszik jól és társait. Kifejezetten veszélyesnek érzem, hogy itt ugye játszhatnak gyerekek vagy kiskorúak is, akik egyáltalán nem tanultak még számos dologról, tehát tényleg kritikátlanul elhihetik mindazt amit itt látnak, megtanulják, rögzül bennük - rengeteg kárt, hiedelmet legendát és butaságot szedve magukra miközben szentül hiszik, hogy hasznos, építő jellegű tevékenységet űznek játékos formában. Ez sajnos nincs így :(

Előzmény: Törölt nick (1272)
Leo Zelig Creative Commons License 2015.11.11 0 0 1275

Elavult adat. 2015 május óta Nebraskában sem, szóval már 31 a jó válasz.
http://www.deathpenaltyinfo.org/states-and-without-death-penalty

 

Elavult adat. Sporttörténetileg lehet érdekes, hány taggal alakultak meg a kezdetekkor és az is, jelenleg hány ország tagja. A tavalyi elavult adatok egyszerűen érdektelenek. Frissíteni, karbantartani kellene az adatbázist.

There are currently 206 National Olympic Committees over five continents.

http://www.olympic.org/national-olympic-committees
http://www.olympic.org/ioc-governance-national-olympic-committees

 

Elavult adat.

 

The most Rubik's cubes solved in 24 hours is 5,800 and was achieved by Eric Limeback (Canada) at Wilfred Laurier University in Waterloo, Ontario, Canada on 3 October 2013.

Eric, a third year business student at the time, broke the previous record of 4,786 with 4 hours and 7 minutes left. He finished the 5,800th cube in 23 hours, 59 minutes and 59.7 seconds, with an average solve time of 14.89 seconds per cube.
http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/most-rubiks-cubes-solved-in-24-hours

Ellenőrzött kérdés.

Az egyetemet 1912-ben alapították, ténylegesen oktatni 1914-ben kezdtek, (1914 és 1918 közt fokozatosan egyre több kar nyílt), 1916-ban avatták fel hivatalosan. A kérdés az alapításra vonatkozik, nem arra, hogy mikor indult el az utolsó karon is az oktatás. (Teljesen amúgy soha, még voltak további terveik is, a természettudományi és mezőgazdasági fakultás, amik végül egyáltalán nem tudtak elindulni.) Az 1921-es költözést kimondó törvénycikk is úgy fogalmaz, hogy az egyetem 1912-ben állt fel.

1912. évi XXXVI. törvénycikk a debreczeni és a pozsonyi magyar királyi tudományegyetem felállitásáról
1. § Debreczenben és Pozsonyban, fokozatos fejlesztés mellett, tanszabadsággal felruházott magyar királyi tudományegyetem állittatik fel.
http://www.1000ev.hu/index.php?a=3&param=7161
http://jubileum.pte.hu/index.php?r=site/page&id=33
https://hu.wikipedia.org/wiki/Erzs%C3%A9bet_Tudom%C3%A1nyegyetem
http://www.academia.edu/6782397/Az_Erzs%C3%A9bet_Tudom%C3%A1nyegyetem_alap%C3%ADt%C3%A1sa_a_pozsonyi_%C3%A9s_budapesti_%C3%A9vek_t%C3%B6rt%C3%A9nete  16. oldal

A pozsonyi egyetem első tanévét 1914. október 3-án a Jog- és Államtudományi Kar nyitotta meg, az első félévben 189, a másodikban 186 beiratkozott hallgatóval. (...) Az egyetem avatóünnepségére 1916. november 19-én, Erzsébet-napon került sor, amikor Ferenc József nevében Albrecht főherceg (... et al.) mondott ünnepi beszédet.
http://www.jubileum.pte.hu/index.php?r=site/page&id=34

1921. évi XXV. törvénycikk
Székhelyüknek a trianoni béke következtében történt elvesztése miatt az 1872. évi XIX. törvénycikkel felállított kolozsvári m. kir. Ferenc József-tudományegyetem ideiglenesen Szegeden, az 1912. évi XXXVI. törvénycikkel felállított pozsonyi m. kir. Erzsébet királyné-tudományegyetem pedig ideiglenesen Pécsett nyer elhelyezést.
http://www.1000ev.hu/index.php?a=3&param=7481

 

John Davison Rockefeller nevében van egy elírás, - azonban a mondással is gondom van. Számtalan magyar honlap idézi ezt, de egyetlen angol nyelvű sem. A magyar oldalakon sincs se forrás, se utalás az eredetére. Érdekelt volna hol, mikor milyen szövegösszefüggésben használta - de semmi nyomát nem találom. Egészen biztosan mondott ő ilyet?

Csak ilyesmiket találok:
"I never would have been able to tithe the first million dollars I ever made if I had not tithed my first salary, which was $1.50 per week."

Leo Zelig Creative Commons License 2015.11.11 0 0 1274

Ezt így? :) Globálisan vagy Magyarországon? Mekkora mintán alapult az eredmény és mikor végezték a felmérést? (Van jelentősége az időpontnak, régebben szokás volt átnevelni a balkezeseket) Eszközhasználatra vonatkozik a kérdés vagy írásra - ez is eltérő eredményt hoz. Szerintem semmiképp sem tippelősnek való kérdés, és a balkezesek száma inkább növekszik, lásd lentebb. (Azt is írják, a csimpánzok legalább harmada balkezes, kulturális befolyásolás nélkül nagyjából ennyi lenne reális az emberek körében is, nálunk azonban balszerencse, balsors, baljós - elítéltnek számít a balság) Csodálatosan buta kérdés nagyjából egy habkönnyű női magazinból ollózva, ahol jó eséllyel az újságíró még derekasan beletette: KÁBÉ, becslések szerint, stb - ami ideérve már eltűnt, pedig nyilvánvalóan becslés.  
A konkrét esetben érkezett két helyes válasz. A honfoglalónak a gyorsabb helyes választ kellene díjaznia, pedig ha a 11 egy lassú tipp lett volna is nyert volna. Ez a baj. Csak ismételni tudom magam: ha egy kvízkérdésre nem egyetlen helyes válasz létezik, akkor a kérdés rossz.

Egy szakdolgozat a balkezességről:
Rendellenesség, mely az embereknek körülbelül 2-4 százalékánál fordul elő. (...)
A barlangfestmények közel 33 százaléka készült bal kézzel (...)
Egy 2005-ben készült felmérés szerint az Európai Unióban 10-ből 2 ember balkezes
https://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=8&cad=rja&uact=8&ved=0CE0QFjAHahUKEwjZnsTFlofJAhUI2Q4KHaF-AdQ&url=http%3A%2F%2Fwww.balkezesek.hu%2Fdl.php%3Fid%3D8&usg=AFQjCNHo7X_p5lvLiHcgqM_RYMkk-YFHrQ&bvm=bv.106923889,d.bGQ

”The number of left-handed babies that were born in 2005 doubled the amount of left-handed children, which saw the light in 1990,” doctor of biological sciences, Alexander Dubov said.
http://www.pravdareport.com/health/06-07-2005/8534-lefthanded-0/

each individual shows a preference for the use of one hand, and it is not always the same hand for two different actions (Salmaso & Longoni 1985)

Raymond & Pontier (2004) reviewed 81 studies on handedness that examined throwing or hammering in 14 countries in America, Africa, Europe, Asia and Australia and found a range of 5–25.9%, suggesting an important geographical variation in hand preference. Such geographical variations have also been observed for writing hand preference: in a survey of 12000 subjects from 17 countries, 2.5–12.8% were left-handed for writing (Perelle & Ehrman 1994), and among seven ethnic groups based on 255100 answers to a BBC internet study 7–11.8% were left-handed (Peters et al. 2006). Studies on traditional societies tend to show a similar range of variations. Faurie et al. (2005b) found a range of left-hander frequencies between 3.3 and 26.9% across eight societies.
http://rstb.royalsocietypublishing.org/content/364/1519/881
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2666081/

the global average proportion of left-handers in interactive sports was found to be 32%, which was significantly higher than the 11% for non-interactive sports.
http://www.scq.ubc.ca/the-fighting-hypothesis-stability-of-polymorphism-in-human-handedness/

Előzmény: sédrék sábiH (1273)
sédrék sábiH Creative Commons License 2015.11.10 -1 0 1273

Talán ez még nem volt.

 

Ez is egy megválaszolhatatlan kérdés:

 

 

Az interneten rengeteg adat kering, 8-tól egészen 15 százalékig (az egész világot tekintve), bár lehet, hogy valamit nem vettem észre. Az évszám és a forrás legtöbbször hiányzik, interneten nehezen kereshetőnek tűnik. Ha mindenképpen kell tippelős kérdés, akkor érdemes lehet inkább ketté bontani a dolgot, és kérdezni egy olyan felmérést, ahol nagyon kevés balkezest mértek, meg egy olyat, ahol nagyon sokat. A nagyon kevésre példa egy 2013-as felmérés, melyet Howard  Kushner, az Emory Egyetem professzora publikált kínaiakról:

http://www.thatsmags.com/guangzhou/post/6111/hanging-to-the-left-is-the-right-hand-wrong

 

A többre (bár gondolom, hogy ez még véletlenül sem a legmagasabb) egy példa egy Kanadai felmérés, melyet a 2011-2012-es tanítási időszakban végeztek, ha minden igaz:

http://www.censusatschool.ca/data-results/2011-2012/

http://www.censusatschool.ca/data-results/2011-2012/handed/

 

Mindenesetre a mostani formájában semmiképpen nem állja meg a helyét a kérdés. Lehet, hogy érdemesebb lenne ebből is feleletválasztósat csinálni. Picit (sokkal) több oldalt nézegettem, mint amit itt megemlítettem, de annyira zavaros az egész, hogy lusta voltam megkísérelni jobban átlátható formában leírni a dolgot, szerintem csak belekeveredtem volna.

 

___________________________________________________________________________________________________

 

Találkoztam egy olyan kérdéssel, ami állatok lelőhelyével kapcsolatban kérdezget. Már nem tudom, hogy mit, talán azt, hogy melyik állat nem Ausztráliában él. Ezek voltak a válaszok, ha minden igaz:

 

kétszínű denevér

pézsmaszarvas

tüskés ördög

és talán az a kengurufajzat, amit Leo egyszer már említett.

 

A kétszínű denevéreket a magyar internet összevissza rakosgatja, egyik forrás többes számban használja őket, másik egyes számban, a játékban szereplő kérdés szerint, ha jól emlékszem, akkor Ausztráliában lakik.

 

Linkek:

http://mek.oszk.hu/03400/03408/html/762.html

http://mek.oszk.hu/03400/03408/html/735.html

 

Most akkor nem tudom, hogy ez most hogyan van egészen pontosan. Az első linken van egy fehértorkú denevér is, amiről nekem úgy tűnt, hogy a kétszínű denevérek egyik képviselője. Az nem Ausztráliában él, ha minden igaz:

https://en.wikipedia.org/wiki/Parti-coloured_bat

 

A második linknél is megjelenik egy kétszínű denevér, ami elvileg a ráncoltajkú denevérek közé tartozik, de ő már egyedül van elvileg. És ő már Ausztráliában él, ha minden igaz. Az meg elvileg ez:

https://en.wikipedia.org/wiki/White-striped_free-tailed_bat

https://publications.csiro.au/rpr/pub?list=BRO&pid=procite:fcf4d439-17f3-48a2-82ae-c0e0d299d852

 

Illetve most már tudja a fene. Lehet célszerűbb lenne valami más állatot, vagy másik denevért belerakni a kérdésbe. Az igazat megvallva lusta vagyok tovább keresgélni, de szerintem a kérdés nem az igazi ebben a formájában. Sajnos képem most nincs a kérdésről, de ha véletlenül bele futok megint, akkor majd fotózom.

Törölt nick Creative Commons License 2015.11.10 -1 0 1272

Tudod hogy én a klán játék elkötelezett híve vagyok , ok nélkül még csak nem is köszönök :) De nem :)Tényleg lenyűgöző amit csinálsz , bocs a múltkoriért kicsit fel voltam spannolva ,  nem a te hibád  volt . 

 

Gondoltál már rá hogy a tudásodat egy klánban is tudnád kamatoztatni :)

Előzmény: Leo Zelig (1271)
Leo Zelig Creative Commons License 2015.11.09 0 0 1271

Szia! Kicsit úgy érzem most magam mint akihez látogató jött a zártosztályra, bár ez nem a te hibád :) Sajnos nincs nagy tömeg itt, pedig akik sokat játszanak, igen komolyan kell koncentráljanak a játék során. Velem is egyre gyakoribb, hogy törlök javítok enter előtt (most 14 a jó válasz és 11-et kell beütni, vagy 11 a jó és 14-t..) Kérdéseket elvileg lehet beküldeni, bár nem tudni a döntősök játékba kerülnek-e.

 

(Kiírta nekem a csetre: ezt nem tudni.. Azóta szégyellem magam, de most már az okát is tudom: nem érem fel aggyal :)
Elsőre azt hittem beleszámolta a koponyát is de akkor inkább 4-5 kg lenne. Aztán később jöttem rá (korlátozottabb agysúlyom okán) hogy angol nyelvű forrása lehetett és fontban adta meg. Esetleg a sajátjáról írt egy grönlandi bálna, nem tudom. https://faculty.washington.edu/chudler/facts.html Kerekítve 1 kg lenne a helyes válasz és elvileg nem csak az enyém.

HÁMORI JÓZSEF az MTA rendes tagja, kutató professzor, az MTA alelnöke
Az átlagosan 1 330 grammnyi emberi agyban (..)
http://www.matud.iif.hu/03mar/hamori.html

Az átlagosan 1350 gramm tömegű „szerkezetben" (...)
http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0005_20_informacioelmelet_scorm_07/731_az_emberi_agy_funkcii_az_agykutats_alapkrdsei.html

Az átlagos emberi agy tömege 1,25–1,40 kg
http://www.elitmed.hu/kiadvanyaink/ideggyogyaszati_szemle/a_szubjektiv_egeszseg_s_a_nemzeti_karakterek_6632/_b_nem_csak_a_meretetol_fugg_az_agy_teljesitmenye_b_5123/

Egy felnőtt férfi agya átlagban 1,37 kg-ot nyom és 1,26 liter térfogatot foglal el, egy felnőtt nő agya 1,24 kg tömegű és 1,13 liter térfogatú
https://hu.wikipedia.org/wiki/Emberi_agy

25 évesen 1500 gramm, 95 évesen 1100 gramm (kb)
https://books.google.hu/books?id=UCci5h1tHaUC&lpg=PA15&ots=_NJhfVUEjM&dq=agy%20s%C3%BAlya&hl=hu&pg=PA42#v=onepage&q&f=false

The average brain weight of the adult male was 1336 gr; for the adult female 1198 gr. With increasing age, brain weight decreases by 2.7 gr in males, and by 2.2 gr in females per year. Per centimeter body height brain weight increases independent of sex by an average of about 3.7 gr.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8072950

 

Ellenőrzött kérdés, amit a gyártó honlapján senki nem nézett meg?

Introduced in 1940, Fanta is the second oldest brand of The Coca-Cola Company and our second largest brand outside the US.
http://www.coca-colacompany.com/brands/product-description/#Fanta  vagy itt: http://www.coca-colacompany.com/brands/billion-dollar-brands/

Start Date Founded in 1940
https://www.facebook.com/fanta/info/?tab=page_info

The drink originated in Nazi Germany under trade embargo for Coca-Cola ingredients in 1940.
https://en.wikipedia.org/wiki/Fanta

Idén februárban majdnem megünnepelték a "régi szép idők nevében" a 75. évfordulót de meggondolták magukat:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2979582/Coca-Cola-pulls-Nazi-Fanta-advertisement-referred-1940s-good-old-times.html

Így jutunk ötről a négyre :(

Aldo Moro 1966. február 23. – 1968. június 24.
Giovanni Leone 1968. június 24. – 1968. december 12. https://it.wikipedia.org/wiki/Giovanni_Leone
Mariano Rumor 1968. december 12. – 1970. augusztus 6. https://it.wikipedia.org/wiki/Mariano_Rumor
Emilio Colombo 1970. augusztus 6. – 1972. február 17. https://it.wikipedia.org/wiki/Emilio_Colombo
Giulio Andreotti 1972. február 17. – 1973. július 7. https://it.wikipedia.org/wiki/Giulio_Andreotti
Mariano Rumor 1973. július 7. – 1974. november 23.
Aldo Moro 1974. november 23. – 1976. február 12.
https://it.wikipedia.org/wiki/Presidenti_del_Consiglio_dei_ministri_della_Repubblica_Italiana
http://www.jjmccullough.com/italy.htm
http://www.italiansrus.com/resources/primeministers.htm
http://europeanhistory.about.com/library/readyref/blitalystatesmen.htm

 

És egy montázs. Az első egyáltalán nem hibás, csak nagy örömmel láttam, hogy az IUPAC az alapja a kémiakérdéseknek, nem valamiféle misztikus szokásjogon alapuló ismeretlen adatbázis. Akkor logikusan a periódusos rendszer kérdéseit is lehetne hozzájuk igazítani.

 

- Harriet Beecher Stowe kötőjel nélkül

- Richie Rich nevéről van szó, így nagy R.

- Gabriel Daniel helyett Daniel Gabriel.
aláírása:
http://linnean-online.org/77777831/
emléktáblája a sírjánál (hőmérővel):
http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cgi?page=pv&GRid=39351227

Előzmény: Törölt nick (1269)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.09 -1 0 1270

71 éve kezdődött meg a második világháború második legnagyobb város ostroma . Szomorúan látom hogy ebben a témában csupán egy kérdés található a honfin  . 

 

Törölt nick Creative Commons License 2015.11.07 -1 0 1269

Gondoltam köszönök . Látom nem kis munkát végzel itt . Igaza van horgonynak ez elismerésre méltó . Gratulálok  kolléga .

Előzmény: Leo Zelig (1268)
Leo Zelig Creative Commons License 2015.11.07 0 0 1268

Ellenőrzött kérdés, "az aquincumi vízvezetékről", azt a látszatot keltve mintha egy lett volna belőle. Csak magas vízvezetékből volt biztosan kettő plusz ki tudja hány más technikával épült, pl. föld alatti vezetékek, és kőfalba ágyazott felszíni vezetékek is a budai hegyekből. (Csillaghegyen, a Hármashatárhegynél, de délebben a Víziváros területéről is vezettek el vizeket, valószínűleg a sziget vizeit is hasznosították) A honlap, ahonnan másolok úgy néz ki mint valami lüke videojáték leírása, de a forrásuk Póczy Klára, az Aquincumi Múzeum egykori igazgatója.

Az E-D-i irányú magas vezetékkel egyidőben Aquincum legios táborába a katonavároson keresztül egy második-EK - DNy-i irányban - boltíves aquaeductus is szállított vizet. Ez a vezeték a budai hegyoldal forrásaiból táplálkozott

http://www.romaikor.hu/vizvezetekek___vizhalozatok/aqueduct_ok_es_kozmuvesites_pannoniaban/a_folyovizeket_szallito_vezetekek_fajtai/cikk/boltives_magas_vezetek_

Az út keleti oldalán, attól mintegy 30 méterre haladt a táborba észak felől (a polgárváros felől) érkező aquaeductus. (...) Ezeket a forrásokat használták fel a 2. században a legio tábor második vízvezetékéhez, amely tehát északnyugat felől szelte át a canabaet és érte el a porta decumanát. A canabae délnyugati régiójának is megvolt a maga aquaeductusa (ez már a harmadik vezeték), amely a Bécsi út 118. szám alatti forráscsoportból táplálkozott, s iránya délkelet-északnyugati volt (...) az ún. Hercules villa nyugati oldalát határoló, 3 méter széles út, amelynek a keleti szegélyén falazott vízvezeték maradványalt tárták fel (ez már a negyedik vízvezeték).
http://www.romaikor.hu/coloniak_es_municipiumok/aquincum_%28municipium_aelium__colonia_septima%29___obuda/aquincum_epiteszete/epitett_kornyezet___vedmuvek__utcahalozat/cikk/utak__utcak__vizvezetekek_

Aquincumban, a birodalom egyik végvárában épült aquaeductusok ugyancsak jelentős építészeti konstrukciók (...) Különösen nagy vízigényűek voltak a város fürdői, s köztük a tábor fürdője a Thermae maiores. A tábor ivóvizét a hegyek forrásaiból gyűjtötték össze és a vörösvári völgyön keresztül, nyugat-keleti irányban vezetett vezeték szállította a thermához. Az ivásra alkalmatlan, de fürdésre kiváló termálvizet a Rómaifürdő 14 forrása biztosította, az észak-déli magas vezetéken keresztül.
http://www.romaikor.hu/romai_elet/romai_furdokultura/furdok_pannoniaban/cikk/aquincum___a__thermae_maiores__vizellatasa_

Aquincumban a Bécsi úti különböző forrásokból feltörő vizet a felszínen szállította egy kőcsatorna.
http://www.romaikor.hu/vizvezetekek___vizhalozatok/aqueduct_ok_es_kozmuvesites_pannoniaban/a_folyovizeket_szallito_vezetekek_fajtai/cikk/kofalba_agyazott_felszini_csovezetek
http://www.romaikor.hu/coloniak_es_municipiumok/aquincum_%28municipium_aelium__colonia_septima%29___obuda/aquincum_epiteszete/kozmuvek__kozepuletek/cikk/folyoviz_vezetekek_maradvanyai_aquincumban_

Lehetne egy épkézláb kérdés a Rómaifürdő forrásairól inkább, az aquincumi vízvezetékek forrásait képtelenség megszámolni.

 

1 inch vagy Zoll vagy hüvelyk nevezd aminek akarod az 2,54 cm. Vagyis 32"=81,28 cm, kerekítve 81 cm.
http://www.inches-to-cm.com/

 

Olyan nincs a versben, hogy "ősmagyar dal riv". Ha nem fér ki, elég annyi, hogy "Verecke híres útján jöttem én," Az utolsóban is: "Fusson akinek nincs bora"? Ha az az egy betű már nem fér be, akkor elég lesz a "búg"-ig. Ha esetleg kijavítod, akkor egyébként az első sor végén is a "robotol" után pont helyett vessző van :P

 

Szerintem igen nehezen tippelhető kérdés, a rendszerváltás elejétől kezdve csődeljárás alatt állt a cég. Később szétdarabolódott, szóval nem egyszerű megmondani hol is ért véget a története. Akik bármilyen szinten is kapcsolódtak a gyárhoz, ők viszont egyetértenek: 1998-ban.

1876-ban Süss Nándor alapította elődjét, majd 1939-től Magyar Optikai Művek néven működött tovább. 1998-ig számos nemzetközi sikert ért el termékeivel és fejlesztéseivel.
https://www.facebook.com/MagyarOptikaiMuvek/info/?tab=page_info

1998 Jogutód nélkül megszűnt...
https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_Optikai_M%C5%B1vek

A 120 évig működő Magyar Optikai Művek 1998-ban jogutód nélkül megszűnt
http://www.hegyvidekujsag.eu/archivum/archivum-2014-julius-15/alapitvany-orzi-hires

A Magyar Optikai Művek 1998-ban jogutód nélkül felszámolásra került
http://www.mombudapest.hu/muvhazas_tortenet.html

1989-ben a MOM mint tulajdonos, a budapesti és vidéki gyáraiból önálló Rt-ket és Kft-ket hozott létre. Ezek egy részét a 90-es években sikerült értékesíteni, más részeket felszámoltak. A Magyar Optikai Művek 1998-ban jogutód nélkül felszámolásra került.
http://ujkor.hu/content/110-eve-nyitotta-meg-kapuit-magyar-optikai-muvek

 

In Memoriam MOM (1876-1998)
Meichl Ferenc MOM és a számítástechnika Hajlékony mágneslemezes tárolók fejlesztése és gyártása a Magyar Optikai Műveknél.
http://slideplayer.hu/slide/2046049/
https://www.youtube.com/watch?v=79EdmFeYKVI

 

A 80-as évek végére - a szovjet szállítások ellenértékének ki nem egyenlítése miatt - a MOM csődhelyzetbe került, a vállalatot rt-kre és kft-kre bontották szét, ebből több a felszámolás sorsára jutott, néhányat 1995-ben privatizáltak. A mátészalkai optikailencse-gyár a belga Buchman Optical Holdinggé lett, neve ma Buchmann-MOM Rt. Az asztali órákat és különféle mérlegeket gyártó dunaújvárosi MOMERT Rt. a menedzsment és a dolgozók kezébe került. A vállalat Csörsz utcai központi telepét egy német ingatlanfejlesztő vállalkozás, a Bajor Házépítők Kft. vette meg.
http://hvg.hu/magyarmarka/20050329mom

Leo Zelig Creative Commons License 2015.11.07 0 0 1267

Az előzőben jelzett Gárdonyi-kérdés kapcsán persze teljesen hülye vagyok, hogy nem hangsúlyoztam ki: hibás az évszám. Gárdonyi 1919. október 6-án lett kinevezve.

Előzmény: Leo Zelig (1266)
Leo Zelig Creative Commons License 2015.11.06 0 0 1266

Tessék, meg lehet írni egy kérdést jól :) Az előző hozzászólásban említett metrós kérdést akár kukázni is lehet, mert lám van jól megírt verziója is.

 

Gondoltam már arra néhányszor, hogy épp a honfi legelmebetegebb kérdését látom, de szerintem a kakukktojásos kérdések mindent visznek ebben a kategóriában. Ha van kérdés, ami tisztán és egyértelműen butító szándékú, akkor az a kakukktojás-kérdés, bármire is vonatkozzon. Arra utasít ugyanis, hogy a játékos minden kreativitását, fantáziáját, tudását dobja félre és kezdjen gondolatolvasásba. Ráadásul mindezt teljesen értelmetlenül, hiszen a kérdésre BÁRMELYIK válasz helyes, semmiféle előírás nincs arra vonatkozólag a kérdésben, miért ne közelíthetnénk azt meg bármilyen szempontból.

A konkrét kérdés esetében
1.,  helyes válasz a Fitch Ratings, hiszen az egyetlen cég a felsoroltak közül, amelynek két főhadiszállása is van, a többi mind New York-i, nekik viszont Londonban is van egyenrangú központjuk.
- helyes válasz, hiszen 1914-es alapításával a legújabb a felsoroltak közül

2., helyes válasz a Standard & Poors, hiszen ennek nevében található egyedül különleges írásjel, a &.

- helyes válasz, hiszen az egyetlen 19. századi alapítású cég

3., helyes válasz a Moodys, hiszen ez az egyetlen választási lehetőség, ami egy szóból áll
- helyes, mert ez az egyetlen, amiben nem láthatunk mássalhangzó-torlódást, a többiben igen.
- helyes, mert az egyetlen cég, amely alapítójának csak egy keresztneve volt (John Moody, szemben vele John Knowles Fitch, Henry Varnum Poor és John Pierpont Morgan)

4., helyes válasz a J. P. Morgan, hiszen ez az egyetlen, amelynek neve rövidítést tartalmaz, a többi nem.
- helyes válasz, hiszen ez az egyetlen, amely nem s-re végződik
- helyes válasz, hiszen 1799-es alapításával a legrégebbi a felsoroltak közül    

Órákig lehet ezt folytatni, csak teljesen értelmetlen. Kibogarászhatom, melyik cégnek nagyobb az éves árbevétele, hol alkalmazzák a legtöbb embert, akár arra is gondolhatok, melyik cég mivel foglalkozik.. Nyugodtan meg lehet fogalmazni egy kérdést egyértelműen, nem fog semmit levonni az értékéből, sőt. Ha a kérdés az, hogy szabadon asszociáljak, akkor nem várhattok el egyetlen választ helyesnek. Egy kvízjátékban a kérdésre egyetlen helyes válasz létezhet, vagy a kérdés rossz.

Azt a pálinkát, mint rossz választ én azért gyorsan lecserélném másra.. ahol a szőlő megterem, ott a pálinka is. Lehet helyette haltenyészet, szénbányászat, művésztelep is.

DÍJAINK
HUNDEST
2008 Arany: Villányi Cabernet Sauvignon Borpárlat, Badacsonyi Kéknyelű Borpárlat, Villányi Borseprő párlat (Mesterpárlat)
2010 Arany: Villányi Cabernet Sauvignon törkölypálinka
2011 Arany: Villányi Ágyas Szilvapálinka
Gyulai Pálinkaverseny
2009 Ezüst: Villányi Cabernet Franc Törköly Ópálinka
Destillata nemzetközi párlatverseny
2014 Bronz: Villányi Mesterpárlat,Villányi Meggypálinka, Villányi Zöld dió likőr
Pálinka Országkóstoló
2014 5*-os Pálinkakiválóság: Villányi Ágyas Muskotálypálinka,Villányi Cabernet Sauvignon Törkölypálinka
Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny
2014 Champion / Arany: Villányi Törkölypálinka (50%)
2015 Arany: Villányi Törkölypálinka (50%), Villányi Cabernet Sauvignon Törkölypálinka, Villányi Cabernet Franc Törköly Ópálinka, Villányi Cseresznyepálinka
http://www.villanyi-palinka.hu/

Nem lehetett a Magyar Írók Szövetségének elnöke, mert az akkor még nem is létezett. A jelenlegi Magyar Írószövetség neve 1989 előtt Magyar Írók Szövetsége volt, de az 1945-ben jött létre. Jogelődjük az 1932-ben létrejött Írók Gazdasági Egyesülete, aminek nem volt elődje.
http://www.iroszovetseg.hu/old/tortenet.html

MINSZ volt az amiről írtok, a Szabó Dezső-féle másfél évig létezett Magyar Írók Nemzeti Szövetsége, aminek díszelnöke volt Gárdonyi. Amiért sokan mégis Írók Szövetségeként utalnak rá, annak az az oka, hogy akkor még nem létezett hasonló néven szervezet, nem volt értelemzavaró így utalni rá. Ma már az, keverhető a későbbi szövetséggel.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_%C3%8Dr%C3%B3k_Nemzeti_Sz%C3%B6vets%C3%A9ge

Augusztusban már megkönnyebbüléssel fogadta a Tanácsköztársaság leverését, októberben pedig megválasztották az ellenforradalommal szimpatizáló irodalmárok szervezete, a Magyar Írók Nemzeti Szövetsége díszelnökévé
https://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%A1rdonyi_G%C3%A9za

Szabó Dezső személye és hangneme – mint egész életében – rendkívül heves indulatokat keltett a proletárdiktatúra bukása után, s megosztotta az írókat is. Egy részük vezérének tekintette, az általa kibontott zászló alá állott, és megalakította a Magyar Írók Szövetségét. A díszelnökséget az induláskor elfogadta Ambrus Zoltán, Ábrányi Emil, Gárdonyi Géza, Herczeg Ferenc, Prohászka Ottokár és Rákosi Jenő is.
http://www.jamk.hu/ujforras/0206_08.htm

A másik kérdés, tudott-e a kinevezéséről. Ha csak úgy ráaggatták volna tudta és beleegyezése nélkül a címet, nyilván tiltakozott volna ellene, lemondhatott volna, 1920-ban még nem volt beteg. Pont ezért szakította meg vele barátságát levélben Bródy Sándor, mikor megtudta, mit vállalt Gárdonyi:

"Nekem bizony baj, hogy összeállottál egy társasággal, akik kimondták, hogy én már most nem vagyok a barátod, a testvéred, a mi ékes, erős és gyengéd nyelvünkben, amelyben születtem. Engem kirúgtak, és te is segítettél, amikor a legfőbb díszüket cím- és cégtáblájukat vállaltad"
http://www.irodalomismeret.hu/files/2012_4/frater_zoltan.pdf
http://gardonyigeza.hu/wp-content/uploads/2011/Tordai_Amit_nem_tudtunk.pdf

A kérdés ennyi: Melyik évben választották meg Gárdonyi Gézát a Magyar Írók Nemzeti Szövetsége díszelnökévé?

Leo Zelig Creative Commons License 2015.11.05 0 0 1265

Previously published Red List assessments:
2007     –     Endangered (EN)
2000     –     Endangered (EN)
2000     –     Endangered (EN)
1996     –     Endangered (EN)
1994     –     Vulnerable (V)
1990     –     Vulnerable (V)
1988     –     Vulnerable (V)
1988     –     Vulnerable (V)
1986     –     Vulnerable (V)

http://www.iucnredlist.org/details/15933/0
Tehát 1986 óta sebezhető, 1996 óta veszélyeztetett minősítésű.

Kár, hogy nem írta bele, melyik műsorra is gondolt :( Rengeteg helyen a Big Brothert nevezik így, pedig a Viasat3 Bár c. műsora bizonyosan előbb volt, az tényleg 2001-es. A gondom abból adódik, hogy pár oldalon az első hazai valóságshowként A Tégla c. műsort nevezik meg, ami 2000-ben volt. Pontosítani kéne a kérdés megfogalmazását, beleírni a műsor nevét.

Féligazság, hogy a 2001-es Bár volt az első magyar reality. Ugyan a Viasat3 műsora volt az első interaktív, SMS-t tarháló valóságshow, ám az első hazai reality a 2000-ben vetített Tégla volt a TV2-n.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Val%C3%B3s%C3%A1gshow
http://prodfaktor.blog.hu/2015/01/12/reality_tudtad-e_i
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9014862
http://www.showandgame.hu/referenciak/10

 

Bele kellene írni, hogy az első szakaszát, mert a teljes vonalat csak 1972-ben avatták fel.

1970. április 2-án az Örs vezér tere - Deák tér közötti szakaszt, 1972. december 22-én a Deák tér - Déli pályaudvar közötti szakaszt adhatták át az utasforgalomnak.
http://www.metro4.hu/bpmetrok_2.php

1970 és 1972 között a 2-es metró két ütemben történő üzembe helyezése.
http://www.bkv.hu/hu/erdekessegek_a_multbol/40_eves_a_bkv_kiadvanyaink

 

2005-ben? Ez a kérdés már 2006-ban is elavult a Hammer miatt. Mostanra hatszor avult el a Stradivariusok tekintetében plusz a rekorder. 2014-ben majdnem megdőlt ez a rekord is, 40 millió felett volt a kikiáltási ára egy hegedűnek ami végül nem kelt el.

Baron von der Leyen névre hallgató Stradivariust 2012 április 26-án 2,6 millió dollárért adták el
Soloman ex-Lambert (1729-es Stradivarius) 2007-ben adta el a Christie's 2,7 millió dollárért
Hammer (1707-ből) szintén a Christie's adta el 2006-ban 3,544 millióért
Molitor 1697-ből, a Tarisio adta el 3,6 millióért 2010-ben
Paganini-Countess of Stanlein egy csellő, de szintén Stradivarius 1707-ből. 2012-ben 6 millió dollárért kelt el.
Lady Blunt, 1721-es Stradivarius 2011-ben 15,9 millióért kelt el.
A jelenlegi rekorder egyébként nem Stradivarius, The Vieuxtemps Guarneri 1741-es, Giuseppe Guarneri munkája és több mint 16 millióért kelt el 2012-ben. Az utolsó linken meghallgatható a hangja.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Stradivarius_instruments
http://listur.co/Top-11-Most-Expensive-Stradivarius-Instruments-Ever-Sold/2/
http://www.cmuse.org/12-most-expensive-violins/
http://www.economist.com/blogs/prospero/2013/12/expensive-violins
http://www.npr.org/player/v2/mediaPlayer.html?action=1&t=1&islist=false&id=286262067&m=287117425

Leo Zelig Creative Commons License 2015.11.04 0 0 1264

2000. február 11-én mutatták be az Egyesült Államokban, minden más országban csak ezt követően, nálunk pl. június 15-én:
http://www.imdb.com/title/tt0220099/releaseinfo?ref_=tt_ov_inf

 

Az eredetileg létrejött lányzenekar 1969-re teszi alakulását. (Értem én, hogy mennyire volt kezdetleges az egész "zenekar", de a kérdés nem az, egyáltalán felléptek-e vagy képesek voltak-e eljátszani bármit is. Megalakulni megalakultak, létrehoztak ezen a néven egy együttest.)

1969-ben, a beat-korszak kellõs közepén öt lány kezdett zenekarosdit játszani egy zuglói pincében
http://www.beatrice.hu/index2.html
http://www.origo.hu/alomslager/20060830husz.html
https://hu.wikipedia.org/wiki/Beatrice
https://hu.wikipedia.org/wiki/Beatrice-tagok_list%C3%A1ja

 

1908-ban hivatalosan is megalakult a cég " Stauffer és Fiai Közkereseti Társaság " néven. Fő profiljuk a sajt és vajkészítés volt, amihez az alapanyagot főleg a környező településekből szállították. A Stauffer család Svájc Bern kantonjából származott, mely nevében és címerében is a medvére utal, így az üzemben már a kezdetektől fogva gyártottak Medve néven sajtot
http://www.pannontej.hu/rolunk
http://magyarbrands.hu/adatlapok/65/pannonia.htm

 

ugyanitt:
"1930-ban a gyár termékszerkezete alaposan megváltozott, mivel Stauffer Frigyes megvásárolta Svájcban az ömlesztett sajtok gyártásának leírását. A kezdeti idők legjelentősebb ömlesztett sajtjai: Füstölt sajt, Szalámis sajt, Medve dobozos sajt"

Tehát ha jól értem, már a kezdetekkor is volt Medve néven valamiféle sajt. Ha az 1930-as ömlesztett sajtról szeretnétek kérdést, elég lenne beletenni a "dobozos" szót, és arról szólna. Az egyik másik érdekes kérdés, hogy az 1930-as leírás megvásárlásával egyazon évben már gyártották-e.. Írni kéne a Pannontejnek, megtudni mit értenek "kezdeti idők" alatt.

 

Az első rossz válasz Muhammad Ali, magyaros írásmód szerint sem Mohamed.

http://www.nemzetisport.hu/okolvivas/muhammad-ali-a-bokszlegenda-i-resz-2050428

 

Leo Zelig Creative Commons License 2015.11.03 0 0 1263

Ahogy sejtettem, Binnig neve a róla szóló kérdésben is hibásan szerepel. Mellészerkesztettem egy másik kérdésből Macmillan nevét is.

http://www.geograph.org.uk/photo/870768
http://www.britannica.com/technology/bicycle#ref183544
http://www.scottish.parliament.uk/parliamentarybusiness/28877.aspx?SearchType=Advance&ReferenceNumbers=S4M-03970&ResultsPerPage=10
http://www.oxforddnb.com/index/37/101037722/

 

Ha már elírásoknál tartunk: gyűrűsfarkú maki egybe, orangután a-val, A Kincses sziget névelővel, Kisvakond (mint meseszereplő) egybe, Vigenère-ről kötőjellel (az "e" a név végén néma).

 

Nem rossz ötlet Procopioról írni kérdést, a válasz is jó lenne, ha nem tüntetnétek fel első mai fagyikészítőként. Nevezzétek annak, ami volt: az első publikus, kávéházban árult, bárki által hozzáférhetővé tett fagylalt fűződik ugyanis a nevéhez. Újfajta eljárás helyett nyitott egy kávéházat Párizsban és hozzáférhetővé tette a fagyit bárki számára. Arisztokrata körökben még "mai értelemben vett fagylaltban" is megelőzik őt.

it is credited to Bernardo Buontalenti, a native of Florence, who delighted the court of Catherina dei Medici with his creation.
http://www.gelatojunction.com/Gelato-History.html

Where or who really invented Gelato no one knows, but as most stories go, it is credited to Bernardo Buontalenti, a native of Florence who delighted the court of Caterina Dei Medici with his creation. A Sicilian, Francesco Procopio Dei Coltelli was one of the most influential individuals in the history of Gelato, because he was the first who sold it to the public, introducing Gelato to Europe.
http://www.gorgeousgelato.com/our-story/history-of-gelato/

The “modern” history of gelato begins in the Renaissance with alchemist Cosimo Ruggieri, who is credited with creating the first gelato flavor at the court of the Medici family in Florence, the fior di latte. The architect Bernardo Buontalenti seems to have invented the egg cream gelato (gelato alla crema d’uovo); Francesco Redi and Lorenzo Magalotti made gelato famous by singing its praises and describing its ingredients. The Sicilian Francesco Procopio Cuto made gelato available to all when he opened Café Le Procope in Paris in 1686 and started selling it to the public; before then, gelato and sorbets were food for the rich
http://www.italymagazine.com/featured-story/taste-history-gelato  Tudtátok, hogy 2012-ben megnyílt a fagyimúzeum Bologna mellett? :)
http://www.expogelato2015.it/gallery/storia-del-gelato/trionfo-del-gelato-a-corte/
http://www.whygelato.com/gelato101/history.asp
http://www.icecreamhistory.net/frozen-dessert-history/history-of-gelato/
http://www.fantasticflorence.com/2011/05/25/bernardo-buontalenti-first-inventor-of-the-gelato/


Név szerint a Drezdai, a Madridi, a Párizsi és a Grolier-kódex. Ez összesen 4.

A Grolier-kódexet 1965-ben találták és kellemes vitát folytatnak róla a szakértők hitelesnek tekintik-e vagy sem. A készítésekor felhasznált alapanyagokat korabelinek ítélik, de néhány körülménnyel elégedetlenek. Közmegegyezés nem született róla.

(A honfoglalót kivéve. Az ununoktium itt már szerepel mint a periódusos rendszer tagja, nem számít, ha a tudósok fejvakarnak. A maja kódex nálunk lekerült a listáról, akkor is, ha a Britannica kételyek említése nélkül is felsorolja.)


http://www.fisica.unam.mx/pixe2007/Downloads/Proceedings/PDF_Files/PIXE2007-PII-43.pdf
http://www.famsi.org/mayawriting/codices/marhenke.html
http://digital.library.northwestern.edu/codex/background.html
http://www.newworldencyclopedia.org/entry/Maya_codices#Grolier_Codex
http://www.mayacodices.org/learn.asp

Only four Mayan codices are known to survive: the Dresden Codex, or Codex Dresdensis, probably dating from the 11th or 12th century, a copy of earlier texts of the 5th to 9th centuries ad; the Madrid Codex, or Codex Tro-Cortesianus, dating from the 15th century; the Paris Codex, or Codex Peresianus, probably slightly older than the Madrid Codex; and the Grolier Codex, discovered in 1971 and dated to the 13th century. The codices were made of fig-bark paper folded like an accordion; their covers were of jaguar skin.
http://www.britannica.com/topic/Mayan-hieroglyphic-writing

 

Cseuz László teljesítménye akárhány nap alatt teljesített is bravúros. Mivel azonban tippelős kérdés lett belőle, próbálom érteni hogyan jött ki 79 napra a május 1 és augusztus 3 közti időszakasz. Részletesen lebontva is megtalálható beszámolója az útról:

 

2008. augusztus 3-án magyar idő szerint 11 óra 13 perckor megérkezett Pekingben Cseuz László nyugalmazott testnevelő tanár, aki május 1-jén indult el Kínába Kanadán keresztül a pekingi olimpiára.
http://www.szentesinfo.hu/mozaik/2008/5/cseuzl.htm

a pekingi volt a leghosszabb, 87 napig tekertem, naponta átlagosan 144 kilométert – közölte.
http://www.delmagyar.hu/szentes_hirek/cseuz_laszlo_hat_olimpiara_jutott_el_kerekparral/2298577/

 

11 428 kilométert biciklizett Szentestől Pekingig 95 nap alatt
http://www.168ora.hu/punch/a-szentesi-paprikas-csirketol-a-pekingi-kacsaig-es-vissza-24119.html

Leo Zelig Creative Commons License 2015.11.01 0 0 1262

Van pár blog, ahol 1942-re teszik, én mégis előnyben részesíteném a gyártó saját honalpján és facebookján leírtakat:

 

Először 1941-ben vehették le a boltok polcairól az édességeket kedvelők a máig jól ismert és kedvelt tibi csokit
http://www.bonbonetti.hu/tibi/

Az édességkedvelők először 1941-ben kóstolhatták meg a gyáralapító unokájáról elnevezett tibi csokit.
http://www.gourmetonline.hu/index.php?menu=38&id=867
http://magyarbrands.hu/adatlapok/100/tibi.htm
http://mindennapi.hu/cikk/eletmod/tibi-kis-magyar-csokitortenet/2010-12-11/626

Öregkorára biztos lehet a nyugdíja  tibinek, aki 1941-ben látta meg a napvilágot a budapesti Vágóhíd utcai csokoládégyárban
http://hvg.hu/gasztronomia/20121127_Tibi_es_az_ukranok

 

A Bee Gees viszont vagy nem közöl adatokat a honlapján vagy én vagyok ennyire béna, hogy nem találom. Szerencsére a facebookon már leírják:

Founded in August 1958
https://www.facebook.com/beegees/info/?tab=page_info

 

Aktív évek     1958 - 2003
https://hu.wikipedia.org/wiki/Bee_Gees

The Bee Gees were a pop music group formed in 1958
https://en.wikipedia.org/wiki/Bee_Gees

The Bee Gees were a pop music group formed in 1958
http://www.bbc.co.uk/music/artists/bf0f7e29-dfe1-416c-b5c6-f9ebc19ea810
http://www.mtv.com/news/1449988/four-unreleased-songs-on-bee-gees-greatest-hits-package/
https://www.washingtonpost.com/entertainment/music/robin-gibb-former-bee-gees-member-who-helped-define-70s-disco-subculture/2012/05/20/gIQAYsk4dU_story.html

began performing as the Bee Gees (for Brothers Gibb), 1958
Formed: 1958, Brisbane, Australia; Disbanded 2003
http://www.encyclopedia.com/topic/The_Bee_Gees.aspx

 

Mondhatta volna szebben, kis lovag, de most már nem jelölhető. Általában 6, de borús időben akár 5 is lehet? Szerencsés bolygó-együttállás idején 7-re is ugorhat? A kérdés, amit nem sikerült megfogalmazni úgy szól:
"Milyen számjegyre végződnek 6 pozitív egész kitevőjű hatványai?"

 

Egy újabb tudománytalan legenda. Minden alap nélküli butaságokat helyeztek egy műveltséginek nevezett vetélkedőbe.

A fejen nem adunk le több hőt, mint (arányainkban) más testrészünkön. A hőveszteséget leginkább az életkor és a (szigetelőként működő) hajmennyiség befolyásolja. Egy felnőttkorú dús hajkoronájú ember lényegesen több hőt veszít a lábain nadrág nélkül, mint sapka nélkül. Csecsemőknél viszont a fej nagyobb hányadát alkotja a testnek, ezért ők tényleg több hőt veszthetnek, nem a fej jellege miatt, egyszerűen a testarányaik miatt.

http://www.bmj.com/rapid-response/2011/11/02/heat-loss-head-cold-weather
http://www.bmj.com/rapid-response/2011/11/02/head-cover-cold

http://www.nytimes.com/2004/10/26/health/the-claim-you-lose-most-of-your-body-heat-through-your-head.html?_r=0
http://www.theguardian.com/science/2008/dec/17/medicalresearch-humanbehaviour
http://www.bbc.com/future/story/20130708-is-most-heat-lost-from-your-head
http://www.webmd.com/a-to-z-guides/features/do-we-really-lose-most-of-our-heat-through-our-heads
http://www.livescience.com/34411-body-heat-loss-head.html
http://www.healthline.com/health/fitness-exercise/heat-loss-through-head
http://www.origo.hu/egeszseg/20130712-tevhit-hogy-a-legtobb-hot-a-fejunkon-veszitjuk.html

Leo Zelig Creative Commons License 2015.10.31 0 0 1261

Tudom, nagyon kekeckedek :) 1811. október 22-én született, az ősbemutató pedig 1825. október 17-én volt Párizsban. Kevesebb mint egy héttel 14. születésnapja előtt, tehát még 13 éves korában :)

 

A Don Sanche, avagy a szerelem kastélya című "tündéropera" (eredeti, francia címe: Don Sanche, ou le château de l'amour) Liszt Ferenc egyetlen operája, amelyet 13 (!) éves korában komponált. (Ezen kívül fennmaradt még a zeneszerzőnek egy operatöredéke is Sardanapal címmel). Az ősbemutatóra 1825. október 17-én került sor a párizsi Grand Opérában. (...) Egyrészt a közönség is tisztában volt azzal, hogy a szerző - akit akkoriban a fiatal Mozarthoz hasonlítottak - mindössze 13 éves.
http://operaportal.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=39703:don-sanche&catid=27:kritika&Itemid=16

 

Kicsit megzavart a "századunkban" szó, mert nem tudtam eldönteni, a sydney-i olimpia 2000-ben beleszámolódik vagy sem. De kiderült, akár beleszámolom, akár nem, mindenképpen az USA a helyes válasz. Nem értem, hogy jött ki Kína, nekem sehogy. (Kiszámoltam egyébként aktuális állapotokra is, az eredmény akkor is marad az USA, végre egy kérdés ami nem avult el - hanem már eredetileg is rossz volt)

USA olimpiai aranyak
2000-ben: 37
2002-ben: 10
2004-ben: 36
2006-ban: 9
2008-ban: 36
(2010-ben: 9)
(2012-ben: 46)
(2014-ben 9)
Tehát 2000-t beszámítva 2008-ig 128 arany, nem számítva 91 (máig számítva 192 lenne)

Kína
2000-ben: 28
2002-ben: 2
2004-ben: 32
2006-ban: 2
2008-ban: 51
(2010-ben: 5)
(2012-ben: 38)
(2014-ben: 3)
Kína tehát a 2000-s olimpiát is figyelembe véve 2008-ig 115 aranyat szerzett, figyelembe nem véve 87-t (máig számítva 161 lenne)
Nem tudok úgy számolni, hogy Kínának több érem jusson :(

Hogy értsem, azt hogy "jól"? Ha egy oroszlán átúszik egy folyón és nem kell közben kimenteni az már elég jó? Van valami előírt protokoll a macskafélék "jó" úszásmódjára, aminek nem felelnek meg? Valaki szóljon nekik, hogy nem "jól" csinálják..

úszó oroszlán:



úszó hiúz:



gepárdról nem találok videót, csak képet, de ezeken se tűnik fuldokló kétségbeesett jószágnak:
http://www.burrard-lucas.com/photo/kenya/cheetahs_crossing_river.html

Leo Zelig Creative Commons License 2015.10.30 0 0 1260

Különös adat, hogy 1901-ben kezdtek volna neki az építkezésnek, mert akkor nem tudom, kik dolgoznak az alábbi képeken és mi okból. (A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének fotótárából.)
1900 áprilisában az épülő lépcsőkarok:
http://bpkep.fszek.hu/WebPac_kep/CorvinaWeb?action=onelong&recnum=751659&pos=7

1900 májusában:
http://bpkep.fszek.hu/WebPac_kep/CorvinaWeb?action=onelong&recnum=751662&pos=11
1900. VII. 12-én az épülő északi lépcsőkar:
http://bpkep.fszek.hu/WebPac_kep/CorvinaWeb?action=onelong&recnum=751666&pos=13

1900 augusztusra kész lett a lépcső:
http://bpkep.fszek.hu/WebPac_kep/CorvinaWeb?action=onelong&recnum=751642&pos=18
1900 szeptemberben is dolgoztak:
http://bpkep.fszek.hu/WebPac_kep/CorvinaWeb?action=onelong&recnum=751657&pos=19
1900 novemberben már csaknem elkészült a feljáró:
http://bpkep.fszek.hu/WebPac_kep/CorvinaWeb?action=onelong&recnum=751667&pos=20

 

A Halászbástya átépítése 1899-ben kezdődött és 1902-ben fejeződött be
http://budavar.btk.mta.hu/hu/utcak-terek-epuletek/halaszbastya.html

(Schulek János) 1899-től 1902-ig a Halászbástya építésvezetője apja, Schulek Frigyes mellett
http://www.e-epites.hu/hirek/139-eve-szuletett-schulek-janos
de az építkezés csak évekkel később, 1899-ben kezdődhetett meg
http://mult-kor.hu/igy-lett-budapest-ekessege-a-halaszbastya-20151009

 

A kávéház első bérlője Steuer Sándor, az 1894. október 23-án megtartott ünnepi megnyitón az akkori közélet, irodalom és művészet legismertebb képviselőit üdvözölhette
http://www.newyorkcafe.hu/muvesz-paholy.html

A mai New York Palota az 1894-ben épült eredeti épület újragondolása (...) 1894. október 23-án nyitotta meg Steuer Sándor, egy híres kávés família tagja
http://epulettar.hu/projekt/new-york-palota-budapest
http://www.bparchiv.hu/id-696-csapo_katalin_szazeves_irodalmi.html

A második tagmondattal van bajom a Szilassi-poliéder miatt.
http://tetrahedral.blogspot.hu/2011/03/csaszar-andthe-szilassi-polyhedron.html
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szilassi-poli%C3%A9der

Leo Zelig Creative Commons License 2015.10.29 0 0 1259

Ellenőrzött kérdés :(


Ifjabb Dreher Antal (1849-1920) még csak 14 éves volt apja halálakor
http://www.dreherrt.hu/portal/main.php?heading_id=9
https://www.wien.gv.at/wiki/index.php/Anton_Dreher_der_J%C3%BCngere
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dreher_csal%C3%A1d
http://magyarhirlap.hu/cikk/29534/Dreher_Antal_a_sorkiraly_birodalma

 

Seguidilla lesz az helyesen

http://idegen-szavak-szotara.hu/seguidilla-jelent%C3%A9se
http://www.britannica.com/art/seguidilla

http://www.irodalmiradio.hu/femis/zene/folklor/4europa/spanyol.htm

 

Ellenőrzött kérdés :(

A magyar wikin írnak ennyit, de forrásuk nincs. Az angol wikin nem írnak számot, de kapásból felsorolnak 32-t. https://en.wikipedia.org/wiki/Oceanic_trench

A világon több mint 30 mélytengeri árok létezik
http://nol.hu/tud-tech/kepek_az_egyik_legmelyebb_oceani_arkok_elovilagarol-1448391

Márton Mátyás MTA doktori értekezése nem tudom felér-e a magyar wiki szakmai magaslatához, 46-ot sorol a legjelentősebbek közé:
http://real-d.mtak.hu/242/4/Marton_Matyas_5_Mu.pdf (7-I. táblázat) 67. oldal

http://escholarship.org/uc/item/46n6148x#page-13 (13-16.o) 55 db 6000 méternél mélyebb árok

Of the 37 known hadal trenches and troughs...
http://cmbc.ucsd.edu/Students/Current_Students/SIO277/jamieson.Trenches.pdf (2. oldal sárgával kiemelt dobozban)

Ellenőrzött kérdés :(

Ahhoz képest, hogy minden rendelet, törvény, stb. igen jól dokumentáltan kereshető számos adatbázisban, meglepően nagy a kavarodás még a neten is, találtam sok butaságot erről a rendeletről is. Először is nem belügyminiszteri hanem belkereskedelmi miniszteri rendelet volt. A kérdés "A belkereskedelmi miniszter 14/1972 (VI. 17.) Bk M számú rendelete a szeszesital értékesítéséről" joghelyre utalhat - tévesen. Ez a rendelet ugyanis csak előírja hol lehet szeszes italokat árusítani, illetve korlátoz is bizonyos mértékben, egyes munkahelyek illetve bizonyos kiszerelések árusítását korlátozta, pl.
"6§ (1) Nem szabad szeszesitalt árusítani vagy kimérni
a., a gyárak, építkezési helyek és bányák területén működő büfékben a munkaidő alatt;
b., hivatalok, intézmények munkahelyi büféiben a munkaidő alatt - palackozott szeszesitalok kivételével -;" stb.

Ezt a rendeletet helyezte azonban hatályon kívül az, amire a játék kérdése is vonatkozik, "A belkereskedelmi miniszter 19/1977 (XII. 20.) Bk M számú rendelete a szeszes ital értékesítésének korlátozásáról" amelynek már a 3§-a is szigorúbban fogalmaz:
(1) Nem szabad szeszes italt értékesíteni
a., a munkahelyen levő üzletben a munkaidő előtt és alatt; stb.,

majd amire a kérdés  is vonatkozik:

7§ (1) Vendéglátó üzletekben munkanapokon szeszes italt értékesíteni a napi üzletnyitástól reggel 9 óráig tilos.
23§ (2) Ez a rendelet 1978 év január hó 1. napján lép hatályba.
Dr. Sághy Vilmos belkereskedelmi miniszter

Leo Zelig Creative Commons License 2015.10.28 0 0 1258

A kék mellett a zöld is helyes válasz.

Az additív modellben a három alapszín: piros (Red), zöld (Green), kék (Blue).
http://informatika.gtportal.eu/index.php?f0=Monitor_29
http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0005_21_digitalis_szovegfeldolgozas_scorm_07/738_sszead_s_kivon_sznkevers.html

Szegény Gábor Dénes megérdemelne pár kérdést a játékban. Sajnos azonban ha arra vonatkozik a kérdés, mit is tett 1947-ben, akkor arra vonatkozó kérdést kellene feltenni. A szabadalom évtizedekkel későbbi, beteszem ide az utolsó linkbe, de nagyon szépen megkérlek, ne javítsd át a helyes évszámra a kérdést. Sokkal relevánsabb lenne azt kérdezni, mi történt 1947-ben.

(Holographic Pictures (Holografikus képalkotás – szabadalmi szám: US 3.545.836).
http://gabordenes.mtak.hu/talalmanyai.html
http://fizikaiszemle.hu/archivum/fsz0006/gdszabad.html

http://www.google.com/patents/US3561838
http://pdfpiw.uspto.gov/.piw?PageNum=0&docid=03545836&IDKey=3A8F774E5A5C&HomeUrl=http%3A%2F%2Fpatft.uspto.gov%2Fnetacgi%2Fnph-Parser%3FSect1%3DPTO1%2526Sect2%3DHITOFF%2526d%3DPALL%2526p%3D1%2526u%3D%25252Fnetahtml%25252FPTO%25252Fsrchnum.htm%2526r%3D1%2526f%3DG%2526l%3D50%2526s1%3D3%2C545%2C836.PN.%2526OS%3DPN%2F3%2C545%2C836%2526RS%3DPN%2F3%2C545%2C836http://www.google.com/patents/US3561838

Mivel a kérdés az, hogy mikor vezették be legelőször, csak épp ez a szó maradt ki, ezért korábbi évszámnak kéne lennie.  


1970: The Tiebreaker Is Introduced
http://www.tennis.com/pro-game/2015/02/1970-tiebreaker-introduced/54116/

The “seven-point tiebreak” as we know it first became an official part of the game’s scoring system in 1971.
http://www.tennis.com.au/news/2015/08/26/tennis-360-tiebreaks-explained

 

was adopted by the International Tennis Federation, who made the tie-break an official part of the game’s scoring system in 1971.
http://www.tennishead.net/news/academy/2014/04/22/the-history-of-the-tie-break

Depending on which authority is followed, penguin biodiversity varies between 18 and 20 living species, all in the subfamily Spheniscinae
https://en.wikipedia.org/wiki/Penguin
https://hu.wikipedia.org/wiki/Pingvinalak%C3%BAak

 

18
http://www.antarctica.gov.au/about-antarctica/wildlife/animals/penguins
http://www.livescience.com/29676-flightless-birds-all-18-penguin-species.html
https://www.thedodo.com/the-18-best-penguin-species-al-524718977.html

 

17-19
http://www.worldwildlife.org/species/penguin

 

(21, de 2-t kihaltként sorol, tehát) 19
http://www.conservapedia.com/Penguin
more than half of the world’s 19 penguin species are in danger of extinction
http://www.biologicaldiversity.org/species/birds/penguins/

 

Leo Zelig Creative Commons License 2015.10.27 0 0 1257
Leo Zelig Creative Commons License 2015.10.27 0 0 1256
Előzmény: szeriwa (1254)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!