Keresés

Részletes keresés

nemcsakhajo Creative Commons License 2023.09.18 -1 0 7429

Koszonom az infot!

 

De pont a te tanacsodra valoszinu ejtem Bandungot es inkabb Solo lesz idohiany miatt.... ( a kisfiamnak megmutatva Taksaka vonat lesz a befuto)

Vagy lehet belefer egy napba hogy atmenni Yogjabol Soloba es megnezni mindent? 

Ami ott erdekel a templomok (Sukuh Ceto) es a palota valamint a Java osember. (berelni autot es azzal menni es ha mar berelunk Yogjaban akkor azzal a soforrel megoldani..)( fel milla korul irjak az autoberlest soforrel ami nem sok )

 

Valamint ha van otlet Balin mit nezzunk meg egy-ket nap alatt (lehet egy nap is eleg...) (maradekot inkabb Gilin toltjuk..)

 

Itthon fel kell meg toltenem a Grabet es meg sosem hasznaltam hasonlo alkalmazast ( egybol sim kartya vetel a repteren) de nyugtasatok meg hogy nem bonyolult..

 

Előzmény: W.L. (7427)
fornit1 Creative Commons License 2023.09.14 -1 1 7428

Ezt szerettem meg a legjobban Jávában. Külön progrm, hogy az ember csak kilép az ajtón cél nélkül és ki tudja mibe kikbe fut bele és hova keveredik. Egy házi pólógyárba kerülök, a szomszéd faluban teázok, vagy belecsöppenek egy utcai karneválba ahol én is jelmezt öltök, esetleg banánt sütök egy street food árus családdal? Ki tudja, de valahogy mindig valami váratlan pozitív.

Előzmény: W.L. (7426)
W.L. Creative Commons License 2023.09.14 0 0 7427

A legfrissebb hirek szerint a bandungi gyorsvasut megnyitasa oktober 1-jen esedekes.

Es mar tervezgetik, hogy Surabayaig is meghosszabbitjak majd...

Előzmény: nemcsakhajo (7409)
W.L. Creative Commons License 2023.08.31 0 0 7426

Es a temahoz visszakanyarodva...

 

A minap Jakarta fele vonatozva volt 3 oranyi idom stszallasra Semarangban, Java eszaki partjan. A varost kulfoldi turistak ritkan latogatjak, de az utobbi evekben egyik kedvenc indonez varosom lett reszben szepen felujitott holland gyarmati ovarosa miatt:

 

   

 

Reszben pedig a nagyon jo helyi kajak miatt, ami a varos kinai es arab kozossegenek is koszonheto.

Emiatt meg is celozram a kinai negyedet kajalni egy jot, am ott kellmes meglepeteskent egy nyuzsi es szinpompas kinsi fesztivalba futottam bele:

 

   

 

A musor nagy resze este kovetkezett amit sajnos mar nem varhattam meg, de ez is jo pelda volt arra, hogy nemi szerencsevel (vagy gondos tervezessel) milyen jo dolgokat lehet Indoneziaban kifogni - es ezek nem kerulnek semmibe, sit meg a fesztival resztvevoinek fozott kajabol is kaotam ingyen kostolot. :-)

 

 

 

W.L. Creative Commons License 2023.08.31 0 0 7425

Es ezzel meglett a topik 300. hozzaszoloja - egy hirdeto szemelyeben... 

Ha jol latom csak most regisztralt a gyigyszereit kinalgatni, ugyhogy gondolom tobbet nemigen latjuk itt. ;-)

Ka Pál Creative Commons License 2023.08.26 -1 0 7423

Bocs, most visszaolvasva nem az 1.verzióra hajaz, amit én csináltam, hanem inkább a 2-ra, de az sem teljesen, mert én zsivány farmon próbáltam és nem a kompkikötőben buszjegyet venni.

Előzmény: Ka Pál (7422)
Ka Pál Creative Commons License 2023.08.26 -1 0 7422

Még az jutott eszembe, hogy a reakciódból azt szűrhető le, nem értelmezted, amit írtam. Első alkalommal (éjszakázós kavarás) pont azt próbáltam elérni, ne keléjen Gilimanuknál viaskodnom senkivel (általad javasolt 1.verzió). Kipöngettem egy utazásszervezőnél Denpasarig az utiköltséget, csak a szolgáltatást nem kaptam meg. Ez figyelmeztetés az utánam jövőknek - erre számítani kell. A többi már csak ennek az átverésnek a következménye. Mellesleg aki Bromótól, a hajnali túra után jön "azonnal", az kb. pont sötétedésre ér Balira, pont ugyan úgy, ahogyan nekünk is sikerült belefutni ebbe a problémába...

 

 

Egyébként ebből okulva lett későbbiekben nálam a megoldás, hogy csak azért fizetek, és csak utólag, amit meg is kapok. Busz a kompig, kompjegy önállóan, tovább busz önállóan a buszállomásról. Ezt az előzőekben leírtak észben tartásával lehet szerintem megoldani költség kontroll mellett. Egy dolog biztos, SEMMIKÉPP nem vennék még egyszer transzfert a jávai oldalon Denpasarig, akármilyen busztársaság, vagy puccos iroda is ajánlja.

És pont ezért, ez szerintem pont ebbe a topicba való információ.

 

 

Hogy mi várható el és mi nem európai szocializálódással, erről nem nyitnék vitát, de az a véleményem a teszerinted evidens dolgok nem azok Ázsiában és különösen nem azok az ominózus átkelésnél, nyilván te már immunizálódtál, pontosabb nyelvismerettel kisebb gond egy "sima" busz út lebonyolítása.

Előzmény: Ka Pál (7421)
Ka Pál Creative Commons License 2023.08.26 -1 0 7421

"Te meg magad irtad, hogy "Éjszaka" voltal ott."  -----  3  átkelésből egyszer, külön bekezdésbe szerepel!

Amúgy mások a tapasztalataink! Jómagam csak néhány szót tudok indonézül, ha igaz, te beszélsz ezen a nyelven, ez nagy különbség és szerintem az "énfajtámból" több ember próbál átkelni ott. Különbözőek vagyunk ezért szép a világ!

Akit pedig érdekel a téma, és elolvassa ezt a párbeszédet, már két külön tapasztalatból szűrheti le a maga számára, a helyszínen alkalmazható információt...

Előzmény: W.L. (7420)
W.L. Creative Commons License 2023.08.26 0 0 7420

A 3. pontban ott van, hogy  idoben, du. 5 elott kell a gilimanuki buszpalyaudvarra erni, mert a denpasari buszok csak nappal jarnak.

Te meg magad irtad, hogy "Éjszaka" voltal ott.

Ejszaka, mikor mar nem jar busz, nem is lehet mast elvarni, mint hogy berelni kelljen valami taxit, vagy meg lehet szallni, es reggel menni tovabb.

Nappal kb fel orankent jarnak buszok Denpasarba 50ezer Rp-ert. 

 

Reszemrol ezzel a tema lezarva, mert egyfelol erosen tul lett lihegve az, hogy hogyan kell egy komprol egy tole kb. 5 perc gyalogutra varakozo buszra atszallni, masreszt ugye ez nem a Bali topik.

Előzmény: Ka Pál (7419)
Ka Pál Creative Commons License 2023.08.26 -1 0 7419

Én meg a 3. pontod szerinti "felszállok egy Denpasar felé induló buszra" foglaltam össze, amit összefoglaltam. :O))))

 

Nekem 3-szorra sem ment ilyen simán, mint ahogyan te leírtad...

Előzmény: W.L. (7418)
W.L. Creative Commons License 2023.08.26 0 0 7418

En meg arrol irtam, hogy lehet azt elkerulni.

Roviden a 3 egyszeru modszer:

1: Elore neten megvenni a Java-Bali buszra a jegyet (pl. Traveloka vagy Redbus applikacion/oldalon)

2: A kikoto javai oldalan felszallni egy denpasari buszra

3: Idoben (kb du. 5-ig) Gilimanukba erve siman felszallni az ottani, a kikototol par perc setara levo terminalon varakozo denpasari buszok egyikere

 

Ez mind mukodik, nem egyszer, nem ketszer utaztam Javarol Balira en sem. Es nem kell hozza oriasi tapasztalat sem, en olyan turistakkal is talalkoztam mar Java-Bali buszon akik szo szerint aznap repultek be Indoneziaba, es Surabayabol egyenesen Balira mentek busszal. Masnap kora reggel mar ott is voltak ugyanugy mint en is.

 

Előzmény: Ka Pál (7417)
Ka Pál Creative Commons License 2023.08.25 -1 0 7417

Én a gilimanunki kikötőről, illetve a busz pályaudvarról beszéltem alább! Nem az elérhető árról, hanem arról a jelenségről beszéltem, hogy rengeteg kerítő ember veti rá magát a kompról frissen leszálló bulékra. Ahogyan írtam kb ezekre a körülményekre kell felkészülni.

 

Megjegyzendő, egy évtizeddel ezelőtt Probolingóban vezettek meg épp Denpasar uticéllal. Utólag kiderült, hogy csak a kompig, a komp díját és a gilimanuki buszpályaudvarig tartó utat adtak. Mikor megérkeztünk Gilimanukba, kiszállítottak, hogy a busz megy vissza -ami így is volt- mehet tovább mindenki, ahogyan akar Denpasarba. Persze nem tudsz reklamálni, nem utazol vissza, gyakorlatilag elkönyvelheted átbtak. Éjszaka, fáradtan, csak annyit sikerült ellenállni a rendszernek, hogy nem a "fogadásunkra" felsorakozott haramia kocsikkal mentünk, hanem kigyalogoltam a buszállomásról és fogtam az utcán egy autót (további költség csökkentés érdekében két másik turistával összeszövetkezve). Így is csak másodszorra sikerült, mert első alkalommal a buszpályaudvaron akartam felvenni a többieket, de mikor megláttak a helyi soffőrök a "külsős" kocsival, nekiestek a szerzett soffőrnek, aki gyorsan odébbállt minden további kérdés, egyeztetés, fizettség nélkül.  Így az lett a megoldás, hogy kigyalogoltunk az állomásról, de sokáig követtek és mérgesen kiabáltak utánunk a " Bali fogadó bizottság" tagjai. Nem lett sokkal olcsóbb, emlékeim szerint talán 20 %-kal az elsőre bemondott árhoz képest, de jól láthatóan kiszolgáltatott helyzetben voltunk én pedig elvből nem fizettem a haramiáknak...

 

Nekem az a tapasztalatom 1,5 hónappal ezelőttről, hogy bármerre mész kb. ennyi, 60-70 E IDR csak egy etap két nagyobb város, nevezetesebb uticél között a viteldíj légkondis buszokon. (pl. Malang és Genteng között kb. 3*60 E IDR volt az utidíj a buszon/fő, de Gilimanuk-Lovina és Lovina-Denpasar között is ennyi, érdeklődés szintjén Singaraja-Denpasarra is ezt az árat mondták, míg Lovina-Singaraja a kisteherautókkal 7 E IDR volt)

Előzmény: W.L. (7416)
W.L. Creative Commons License 2023.08.25 0 0 7416

Ha az uticel nem Lovina, hanem (mint a tobbsegnek) Bali deli resze, akkor legegyszerubb meg Javan egy oda tarto buszra felszallni, akar a banyuwangi kompkikotoben is. Ha ez nem jott ossze, a gilimanuki buszpalyaudvarrol eleg surun mennek Denpasarba buszok 50 ezerert. Bar ha mondjuk egy tibbfos csalad utazik egyutt, a 300ezres kocsiberles is siman megerheti, van annyival  kenyelmesebb es gyorsabb.

Előzmény: Ka Pál (7415)
Ka Pál Creative Commons License 2023.08.24 -1 0 7415

Mondjuk a Balira kompolásról -sajnos- az jut eszembe, hogy komoly maffia települt a máshoz szokott, tájékozatlan utazókra. Mondjuk aki nehezebben viseli az ilyet, annak rányomja a bélyegét Bali kezdésre, de muszáj edződni, mert később is megy ez a próbálkozás, de sokkal kevésbé agresszíven, mint itt (mondjuk máshol is találkozni a buszállomásokon a felhajtókkal, de ez a buszállomás mindent visz szerintem). Már a kompkikötőben ráakaszkodnak az emberre 1 000 E IDR /auto szinte bárhová is tartasz. Kitartóbbak elgyalogolnak a buszállomásig, addigra leesik az ár 300 E IDR körülre, de a kerítők sűrűn mondogatják, hogy nem indul busz csak, ha megtelik, ami most nem esedékes (a helyi utasok legalább úgy benne vannak a buliban, mert elbújnak, a busz látszólag üresen várakozik) de ha fizetsz 300 ezret, akkor azonnal indul.

Ahogy rábólintasz az üzletre, valóban azonnal indul a busz, csak előrajzanak az addig nem létező helyi utasok akiket 60 E IDRért visznek Lovináig (nekünk ennyiért sikerült, de kb. a helyiek is ennyit pöngettek, ahogyan néztem).

 

TANÁCS: kitartóan kell keresni a soffőrt, amikor megbizonyosodtál, hogy tényleg a buszvezetővel beszélsz, csak és KIZÁRÓLAG vele beszélni a pénzről a buszállomáson, akik kevésbé bírják a nyomást ilyen ügyekben, azoknak pedig azt ajánlom, hogy a buszállomás kihajtója után közvetlenül álljanak ki az út szélére és ott intsék le a buszt.

Előzmény: W.L. (7413)
W.L. Creative Commons License 2023.08.23 0 1 7414

Udv Bandungbol! :-)

Ahol most amugy ritka kellemes, huvos de megis szaraz, napos ido van. Turista meg kb. nulla.

 

    

 

  

 

Csalodasomra a Geologiai Muzeumban az oslenytani kiallitas most felujitas alatt zarva a tervek szerint jovo januarig.

 

Viszont eszembe jutott meg 1 tipp ha tenyleg kimaxolnad az utat. A Bandungtol kocsival csak 2 orara keletre levo Cirebon megerhet egy utat. Ott tobb latnivalo (pl. 3 kisebb palota, egy muzulman zarandokhely es egy batikfalu) is akad, es utba is esik Yogya fele ami onnan vonattal mar csak 3.5-4 ora.

Egyik kedvenc helyem Javan, nagyon jo helyi kajakkal, baratsagos helyiekkel es kb 0 turistaval.

Előzmény: nemcsakhajo (7409)
W.L. Creative Commons License 2023.08.23 0 0 7413

Szia

 

Ha a Rinjani megmaszasa es strandolas nincs benne, akkor 8-10 nap Lombokra alighanem tul sok. A sziget latnivaloinak java vagy nyugaton, Mataram korul, vagy a kozepso reszen nagyjabol Tetebatu es Kuta kozott van. Esetleg meg par a Rinjani eszaki oldalan Senaru korul. Ezek kocsival akar 2-3 nap alatt is bejarhatok. Annal tobb ido az ejtozes - strandolassal persze siman kitoltheto.

Persze jo hallani, hogy van aki nem csak a Gili-szigetekre megy Lombok cimen. ;-)

 

Amugy ha tenyleg aktiv nezelodessel szeretnetek tobb mint 1 hetet kitolteni, akkor szerintem megfontolando inkabb Javara atugrani (pl Surabaya Lombokrol is nagyon olcson elerheto repulovel) ahol sokkal tobb a latnivalo, es ahonnan utana Bali komppal is csak kb 45 perc.

Előzmény: Pimplike (7412)
Pimplike Creative Commons License 2023.08.23 -1 0 7412

Sziasztok! Januárban érkezünk Balira és az első 8-10napot Lombokon töltenénk. Baturitit néztem ki első állomásnak, onnan a keletre  talán Sunut. Rinjani közelében is eltöltenénk pár napot, be még minden képlékeny. Ti első látogatóknak mit javasoltok, mit nézzünk meg mindenképpen.

COOP Creative Commons License 2023.08.20 -1 0 7411

nem megyünk mi sem hajnali Bromora, majd délelőtt, de ott alszunk Cemero Lawangban. A sofőrünket rávettem hogy ne a megszokott hajnali túra legyen.

Előzmény: nemcsakhajo (7409)
W.L. Creative Commons License 2023.08.19 0 0 7410

Gyorsvasutrol nem tudok nyilatkozni, de Bandung az autopalyan is eleg gyorsan elerheto Jakartabol.

Bromonal nem kotelezo am hajnalban indulni, kesobb kelve is gyonyoru a taj es a kilatopontoknal nincs mar kb senki, csak a napkelte szineit buknad. Viszont a Solo-Bali repuleshez kepest nyilvan extra napokat jelentene.

Solonal ki ne hagyjatok a Suku es Ceto templomokat es a Mangkunegaran palotat!

Mas tippeim nincsenek, hiszen az idotok eleg szukos es tobb nemigen ferne bele.

Előzmény: nemcsakhajo (7409)
nemcsakhajo Creative Commons License 2023.08.19 -1 0 7409

Sikerult megvennem a repjegyet kis csaladomnak Jakartaba. Dec 20-Jan 5. Igaz meg nem vegleges a tanterv de szerintem csak latszatbol bocsatottak vitara... Es ezert mertem megvenni a jegyet:) Igy is 900 Euro volt a Turkishnel , a tobbitol ez lenyegesen olcsobb volt.

Valami hasonlot tervezek:

Jakarta

Bandung (talan atadjak addigra a gyorsvasutat.. )(Szerinted W.L.?)

Yogjakarta

Solo (W.L. javaslatara)

Bali (es csodak csodajara van repulo Solobol)

Gili

 

Meg ossze kell irnom hol hany nap. De kenyelmesen belefer. En ezeken a helyeken voltam es azert akarok visszmenni a csaladommal. Balin csak talan ket teljes napot akarok tolteni . Bromot is megneznem de en nagyon nem szeretek hajnalok hajnalan elindulni mert tiszta halott vagyok...

 

Varom a javaslatokat!

 

 

Ka Pál Creative Commons License 2023.07.16 -1 0 7408

Ezt a szappanos mosogató szivacsot? :O)))))

 

Előzmény: casati20124 (7406)
W.L. Creative Commons License 2023.07.16 0 0 7407

Pont ezt eleg egyszeru otthon is elkesziteni.

Előzmény: casati20124 (7406)
casati20124 Creative Commons License 2023.07.16 -1 0 7406

köszi:-) meg is enném:-)

Előzmény: W.L. (7405)
W.L. Creative Commons License 2023.07.16 0 0 7405

Mindjart megnezem!

 

Addig is neked :

 

Előzmény: casati20124 (7404)
casati20124 Creative Commons License 2023.07.16 -1 0 7404

kész:)

Előzmény: W.L. (7393)
W.L. Creative Commons License 2023.07.15 0 0 7403

Ez azert eleg egyszeruen megelozhato azzal, ha az ember utananez a kiszemelt uticel klimajanak.

Kozep-Malukuban Indonezia legtobb reszetol elteroen a mi nyarunk az esos evszak, junius pont a legesosebb.

Eszakon es DK-en (Kei) mar mas a helyzet.

Pont ezert szoktak a telen utazok Malukut valasztani uticelul.

Raja Ampat is ezt a mintat koveti.

 

Előzmény: Ka Pál (7401)
Ka Pál Creative Commons License 2023.07.15 -1 0 7402

Nekem nagyon bejött. Egyrészt addigra már nagyon sok volt a melegből, ránk fért egy kis pihenés, pancsolás, másrészt nagyon szép környezet kevés turistával, szinte magunk voltunk, ha a parkolótól arrébb mentünk párszáz métert.

Malangból busszal érkeztünk Gentengbe, 3*60 E IDR/fő volt a viteldíj, 5-10 perc várakozásokkal a légkondis buszokban a köztes busztermináloknál. Magára a partra még fogtunk Grab kocsit, ami kb. 100 E IDR-ért vitt el. Ez gyakorlatilag egy egész napos utazás volt. Szállást előre foglaltam bookingon keresztül 1 éjre a Wisma Pulau Merah butik hotelben 260 E IDR-ért. Helyi viszonylatban teljesen rendben volt, amúgy meg egész jó szállásnak bizonyult, főleg, hogy vele szemben a saját éttermük is egészen jó ételeket adott, és végre nem volt probléma sört inni sem, ala Pó apó :O)))). Miután megfelelőnek találtuk, még két éjszakát itt aludtunk, a bookingnál csak rosszabb ajánlatot tudtak mondani, így tőlem kifizethették a közvetítői díjat. A parton még volt jónéhány warung, meg egy jobb kinézetű étkező, ahol jutányos áron ettünk sült tintahalat, meg tengeri halat (a sör is olcsóbb volt). Este/délben jobbára itt étkeztünk, a reggelit a szállásnál fogyasztottuk.

Bár "megrémültünk" a grabes fickó állításától, hogy itt bizony nem fogunk találni visszafelé kocsit és elmentettük watsappon (ez az app. is jó szolgálatot tett) az elérhetőségét, de dupla árat ajánlott visszafelé, mint amit jövet fizettünk. A szálloda végül ígért egy olcsó fuvart 130 E IDR-ért, de végül is nem tartották a szavukat, így egy "dzsungel autó", egy lepukkant Pajero lépett elő taxivá és vitt el Gentengbe, de útközben upgradeltük Banyuwangiig egy napi túrával megspékelve 550 EIDR-ért. 

Előzmény: casati20124 (7399)
Ka Pál Creative Commons License 2023.07.14 -1 0 7401

"Aki Malukuban nem talal szep strandokat es csak a szallodaban ucsorog, az vessen magara! :D"

Mondjuk én ezt úgy akartam megfogalmazni, hogy azért üldögélt a szállodában az elmondása szerint a kolega, mert sokat szakadt az eső, plusz a szép tengerpartok sem adták magukat a fellelhető képek szerinti valójukban, szintén az esős-borús időjárás, a felkavarodott víz miatt. No ebben az összevetésben biztos megütött volna a guta a rászánt idő és pénz miatt engem is és így  a Merah jó választás volt az azt megelőző 10 napi trappolás után.

Előzmény: W.L. (7400)
W.L. Creative Commons License 2023.07.14 0 0 7400

Szerintem a javai strandokat a malukuiakkal egy napon sem lehet emliteni.

Aki Malukuban nem talal szep strandokat es csak a szallodaban ucsorog, az vessen magara! :D

Mondjuk nyilvan nem a nagyobb varosok elott kell keresni oket ott sem. De Malukurol mar sokan irtak itt is.

 

Eszak-Sulawesiert en sem vagyok tul oda, de par napot meger, ha ugyis utba esik pl Eszak-Maluku vagy Papua fele.

Turistaknak jol kiepitett, lightos regio, kezdo utazoknak tokely. Tangkoko viszont kiemelkedo attrakcio, az egyetlen hely ahol Sulawesi egyedi allatvilaga konnyen lathato.

Előzmény: Ka Pál (7398)
casati20124 Creative Commons License 2023.07.14 -1 1 7399

Köszi a képeket a TS-ről! Töltök fel én is, csak hogy promózzuk a helyet:-) Kár kihagyni tényleg.

 

Pulau Merah hogy tetszett? 

 

Előzmény: Ka Pál (7398)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!