Keresés

Részletes keresés

japipapi Creative Commons License 2019.02.02 0 0 22667

Szia!

Jó, hogy kipróbáltad, előzőkben is 60 W -osokat javasoltam eleve, látva géped méretét. Ha, tele pakolod, ismét más értéket tapasztalsz.

Nem jó a gyors felfűtés és a 38°C csirke esetén veszélyes határ! Inkább legyen kicsit kisebb, legfeljebb tovább tart a fejlődési idő +1-2 nappal. Az alsó 37,2°C és a felső 37,8°C szerintem optimális kapcsolási értékként az STC 1000-es esetén.

 

Kezdetben én is igyekeztem beállítani a "nagykönyv" szerint, majd rutin után alább hagyott a lelkesedésem. Indításkor belőttem 37,5°C-ra és csirkekiszedéskor leállítottam. Semmi állítgatás, vidáman kikeltek azok, melyek erősek, életképesek. Ez volt az radikális szelekció, de sok erősen éltek fazékig. 

Amikor állítgattam, kikelt gyenge is, -kacska lábú, éppen vánszorgó egyed-. Sokat vesződtem, sajnáltam, meg akartam menteni életüket. Mondhatom, bármi tettem, előbb utóbb elhullottak. 

Úgy gondoltam, a tyúk sem tized fokra állítja a fűtését, nincs digitális órája a hűtéshez stb. Az életképes kikel. Persze azért nem ugyan az a technológia, de nagy általánosságra igaz lehet.

 

Előzmény: miki1029 (22665)
Chik Fan Creative Commons License 2019.02.02 0 0 22666

Az STC1000 szabályzó hiszterézise 0,3 0C. Ez azt jelenti, elméletileg a gépben ennyi lehetne a legkisebb hőlengés. De ez csak elméletileg lehetséges, mivel több egyéb tényező is módosíthatja - a mi szempontunkból sajnos rossz irányban - ezt az értéket. Az egyik ilyen dolog a hőtehetetlenség.
Például a fűtőeszköz hőtehetetlensége.

Gondoljuk át ezt a folyamatot.

Az aktív időszakban, amikor fűtenek az izzók, azok túlmelegednek, akár több száz fokkal meghaladják a környezet hőmérsékletét. Miután a keltető levegője eléri a kellő hőmérsékletet és a szenzor is felmelegszik a beállított hőmérsékletre, a szabályzó kikapcsolja a fűtést. Maga a fűtés nem áll le azonnal, hiszen az izzók és a porcelán foglalatok is jóval melegebbek a környezetüknél. Amíg ki nem hűlnek, hőmérséklet túllövést,túlfűtést okoznak. Egy bizonyos pontot elérve már kevesebb lesz az így leadott hő, mint a gép hővesztesége, így a gépben hűlni kezd a levegő. Miután a levegő, majd az érzékelő is lehűl a beállított hőfok + 0,3 0C alá, a szabályzó bekapcsolja a fűtést. Ekkorra már alaposan lehűlnek az izzók + a foglalatok is. 
Most is idő kell, amíg annyira felmelegszenek, hogy fűthessék a levegőt. Mire újból eléri a szenzor hőmérséklete a felső kapcsolási pontot, az izzók ismét túlmelegednek. Az egész ciklus ismétlődik újból és újból.

Kiderült, idő kell amíg a keltetőtér levegője a szükséges hőmérsékletere felmelegszik, illetve lehűl.
Ha csökkentjük ezt az időt, azzal csökkenthetjük a hőlengés mértékét. Mivel csökkenthetjük?


1,  A fűtőtest tömegének a csökkentésével, illetve a hőátadó felület növelésével.
Minél kisebb a tömeg/felület aránya, annál hamarabb le tudja adni a hőenergiát a környezetének.


2,  A szenzorra is érvényez az előbbi tétel. A nagy tömegű, kis felületű érzékelő "lustán" reagál, ezáltal növeli a hőlengés mértékét.

 

3,  Idő kell ahhoz is, hogy a fűtéstől az érzékelőig eljusson a hideg, vagy meleg levegő.
A légáramlás ezt is elősegíti, ráadásul fokozza a hőátadás sebességét is.
Hamarabb felmelegszik/lehűl a fűtőtest, illetve a szenzor.
Röviden összefoglalva: a 0,5 - 0,7 0C hőlengés az STC1000 szabályzó esetén - a fentiek figyelembe vételével - természetesnek mondható.
A tojások viszont a nagynak mondható tömeg/felület arány miatt sokkal lassabban követik a körülöttük lévő levegő hőmérsékletét. Másképpen mondva: a rövid néhányszor tíz másodperces hőlengések nem hatnak lényegesen a tojásokra.
A fentiekből más következtetés is levonható. Minél kisebb a szabályzó hiszterézise, annál kevesebb idő telik el a fűtés folyamata során a felső bekapcsolási pont és az alsó kikapcsolási pontok között. 
Mivel rövidebb ideig vannak a fűtőtestek (izzók) be- ,illetve kikapcsolva, kevésbé melegednek/hűlnek túl. Ezzel is csökkentik az adott gépben a hőlengést és a lengés periódus idejét.

 

 

A linkelt képeken látható gépek jól példázzák a nem kellően átgondolt légkeverést. Az egyiknél csak alul vannak ventilátorok. Ezek felfelé fújva, felülre kényszerítik a meleg levegőt, de már semmi sem kényszeríti ezt a meleg levegőt vissza alulra. Emiatt  fent melegebb lesz, mint alul.
A másiknál sem javul sokat a helyzet, mert a fenti ventilátorok csak ott helyben fent keverik a levegőt. A lefelé irányuló légáramlatokat kioltja az alsó ventilátorok ellenirányú légáramlata. "Szemben" dolgoznak.
Ismét csak kialakul egy függőleges irányú légrétegeződés.

Előzmény: miki1029 (22664)
miki1029 Creative Commons License 2019.02.01 0 0 22665

 kicseréltem 60 wattos izzókra így 1tized fokot sem fűt túl viszont 37,7foknál kikapcsol a szabályzó és kb 2tized fokkal lejjebb esik a hő szóval 37,5-38C fok között ingázik. 37.7 foknál bekapcsol elnézést rosszul irtam

Előzmény: miki1029 (22664)
miki1029 Creative Commons License 2019.02.01 0 0 22664

Nagyon jó ez amit mutattál mostmár így értem az egészet vagyis a légkeverést. kár hogy én meg már összeraktam a gépet, de nem baj ha így jelen állapotban nem lessz jó, akkor amit mutattál átépítem olyanra. egy pár órát már teszteltem üresen kb 3-4 órát ment. stc 1000-es szabályzóm a 4 darab 100as égő sorosan párhuzamosan kötve soknak bizonyult túlfűtött, ha beálitottam a szabályzót 38C fokra 3-4 tizeddel túlszaladt mindig. kicseréltem 60 wattos izzókra így 1tized fokot sem fűt túl viszont 37,7foknál kikapcsol a szabályzó és kb 2tized fokkal lejjebb esik a hő szóval 37,5-38C fok között ingázik. szerinted ez még elfogadható? hozzáteszem azt is hogy kint a garázsba a külső hőmérséklet 0C fok max 3-4Cfok gondolom ha magasabb lenne a külső nem esne ennyivel lejjebb a hőfok, ja meg teljesen üresen ment a gép se krumplit se tojást se vizes palackot nem tettem bele :) gondolom az is számít valamit. még többhelyen a gépbe nemtudtam hőmérsékletet mérni mert még amit rendeltem 2 db keltetőhőmérőt meg páramérőt nem jött meg. amúgy megmutatom én innen vettem az ötletet vagyis ezt a gépet másoltam le: http://keltetes.mlap.hu/html/19357182/render        http://keltetes.mlap.hu/gallery/19975208/renderimages/17483463/kepek

Előzmény: Chik Fan (22660)
pipet8 Creative Commons License 2019.01.31 0 0 22663

Sziasztok!Köszönöm a választ és köszönöm a tanácsot.

Chik Fan Creative Commons License 2019.01.31 0 1 22662

Szia!

Ha leállítanánk a légkeverést, azonnal elkezdene rétegeződni a hideg és a meleg levegő.
Szóval a légkeverés állandóan üzemeljen.


Off: Ügyelj arra, a mondatokat nagybetűvel kezdjük.

Előzmény: pipet8 (22661)
pipet8 Creative Commons License 2019.01.31 0 0 22661

sziasztok.első keltetőmet építem eddig minden ok.

a kérdésem az lenne hogy a keltetőn belül a légkeverés folyamatosan megy

vagy csak akkor ha bekapcsol a fűtés a hőfokszabályzóval?Köszönöm a válaszokat

Chik Fan Creative Commons License 2019.01.30 0 0 22660

A legtöbbször ÍGY, vagy hasonló módon oldottam meg.
Egy kép az ajtóról: LINK

A fűtést így szoktam megoldani: Link

Előzmény: Chik Fan (22659)
Chik Fan Creative Commons License 2019.01.30 0 0 22659

Szia!

 

"...felülre akarok 3db pc ventit hogy kavarják a levegőt hogy fent ne legyen magasabb a hő mint lent. Én ezt úgy gondoltam hogy a fent a hűtő hátulján középen lenne egy db 45fokban lefelé meg a két oldalfalon fent ugyanígy az oldalfal közepén 45fokban lefelé."

Ez a terelőlemezt teszek ide-oda, döntögetés xy fokban csak molyolás! Az elképzelésedben még mindig nem látom, hogy kényszerül alulra a fenti melegebb levegő.
Az energia áramlás egyik alapvető tétele az, hogy az energia a magasabb potenciájú pont felől az alacsonyabb potenciál felé igyekszik. Mégpedig a legkisebb ellenállású útvonalon. Ez érvényes az elektronok áramlására, de a légáramlásra is! Ennek tudható be az, hogy ha nem akadályozod meg, hogy a ventilátor mellett szinte azonnal visszaforduljon a légáramlás, a felhasznált energia nagyobbik hányada veszendőbe megy. Meg kell oldanod, hogy a levegő a gépben körkörösen áramoljon. A fent megrekedni "szerető" meleg levegőt le kell kényszeríteni alulra. A lent megülni "szerető" hidegebb levegőt felfelé kell kényszeríteni, hogy összekeveredhessen a melegebb levegővel. Mindezt úgy kell megoldanod, hogy ne kelts vihart a gépen belül, mert ugyan a tojásban a héjhártya hatékonyan védi a tojást a kiszáradástól, de a túl gyors légáramlás hatását már nem tudja kompenzálni .Ha már mindenképpen terelőlemezt kell használni, azt okosan elhelyezve megoldható a levegő körkörös áramlása a gépben.

 

A ventilátor lehet alul, vagy fölül, de akár mindkét helyen.
A fűtést a ventilátor(ok) "fúvás" felőli oldalára célszerű elhelyezni.
Ha két szabályzót akarsz használni, kösd a kettőt sorosan. Az egyik fűtés, másik hűtés üzemmódban működjön. Üzem közben a fűtőmódba kapcsolt szabályzó működjön a klasszikus beállításokkal.

A második szabályzót egy picit az üzemi hőfok fölé kell állítani, de még az elviselhető hőfokra. Pl. 38,5-re.

  Ennek a reléjének a nyugalmi állapotában zárt érintkezőjét kell használni. (Ha van. Ha nincs, ki kell a relét cserélni.)
Ezzel a bekötéssel megoldhatod a túlfűtés elleni védelmet. Ha a második szabályzó záró érintkezőire egy csengőt vagy más figyelmeztető eszközt kötsz, a túlfűtés riasztást is megoldhatod.

 

 

Előzmény: miki1029 (22656)
japipapi Creative Commons License 2019.01.30 0 0 22658

Bocs, nem olvastam vissza, elég zavart lett mondókám, tableten írtam és helyenként a gép átfogalmaz, de azért talán így is érthető.

Előzmény: japipapi (22657)
japipapi Creative Commons License 2019.01.30 0 0 22657

Én nem tennék még ventilátort, inkâbb terelő lemezekkel segítenék a visszafordulást. Ha már van ablakot, használd ki. Ideiglenesen ragassz fel pille könnyű szálakat, mozgásukból láthatod a légmozgást. A legjobb légkeveréshez minél nagyobb lapát és minél kisebb forrulaf kell. Tartok attól, hogy a sok ventilátor lapát esetleges egymást kioltják, vagy éppen elősigíte a rétekeződést. Nem vagyok klímás picit sem, pusztán logikailag feltételezem. Az gondolom estleg próbával erősítheted elképzelését, vagy el kell vetni. A próbához aljalmazz közel tojás méretű, alakú krumplikat. Az is drága már, de nem kell kidobni, jó lesz egy kolbászos paprikás krumplihoz. 😂😂

 

Előzmény: miki1029 (22656)
miki1029 Creative Commons License 2019.01.29 0 0 22656

Az égőket majd meglátom még hogy melyik válik be jobban, azt úgyis könnyű cserélni csak kitekerem és teszek be kissebbet.de ez a soros párhuzamos kötés jó ötlet volt. Szabályzóra én is gondoltam tartalékra meg akarok is, igazából annyira nem értek az elektronikához hogy kicseréljek egy relét, inkább tartalék szabályzó. Néztem amit irtál szabályzót nemsok árkülömbség van az én stc 1000es szabályzóm között. Igaz én kínából rendeltem de ugyan azt tudja amit itthon árulnak 0,3C a hiszterézise 2 db kimenetje van hűtés és fűtés 10amperig terhelhető, csak így negyedárba került. De ha kész lessz a gép először úgy is akarok egy próbakeltetést 15 max 20 tojással gyakorolni jó lessz. Abban esetleg tudnále tanácsot adni hogy felülre akarok 3db pc ventit hogy kavarják a levegőt hogy fent ne legyen magasabb a hő mint lent. Én ezt úgy gondoltam hogy a fent a hűtő hátulján középen lenne egy db 45fokban lefelé meg a két oldalfalon fent ugyanígy az oldalfal közepén 45fokban lefelé.

Előzmény: japipapi (22654)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.29 0 0 22655

Teljesen igazad van, köszönöm hogy figyelmeztetted a forumtársat, a lázmérő higanyszála csak felfelé negy, lefelé mech-an rázni kell! Én is elfelejtkeztem erről a tényről amikor ajànlottam az eladó lázmérőt.Csak úgy hittem már kivonták a közforgalomból a higanyosakat, de ezek szerint még kapható....      A láda melegítése akkor jó, ha minnél lassabban melegszik fel.Emléxem édesapámék 2 nappal korábban bekapcsolták, mielőtt tojás került bele.Talán 1db 40W izzó melegítette, és mivel a 70'es években gyakori volt az áramszünet, egy étermembrános szabályozású petróleumlámpa is fűthette áramkimaradáskor, a Cypers-incubator-hoz hasonló elven.

Előzmény: japipapi (22645)
japipapi Creative Commons License 2019.01.29 0 0 22654

Szia!

Én nem emelném 100 W-osokra, hisz  jobb, ha lassan melegszik fel az tojás 20 - 22 C fokra, mert akkor nincs pára kicsapódás, jobban tud lélegezni a tojás van való élet, és  úgy sem kell 38 foknál több. A szabályz de jó, nekem is az dolgozott, bár érezte, hogy befejezem a keltetést, a relé megadta magát. Ha "pákászkodsz", javaslom a felét cserélt ki szilárd test felére a biztonság kedvéért. Nekem szerencsém volt, addig működött rendesen. Őrjítő, ha éppen keltezésű finisében rohad le és nincs csere. Javaslom, szereted be tartalékai egy W1209-est, pár 100 Ft, gyorsan cserélhető. 

 

Előzmény: miki1029 (22653)
miki1029 Creative Commons License 2019.01.29 0 0 22653

Szia na ma kipróbáltam a soros kötést az izzókkal ahogy irtad én 2db 60 w izzót kevésnek találtam sorba kötve nagyon lassan fűtött. kicseréltem 100wattosra az izzókat igy 2 db 100wattos izzóval sorba kötve próbáltam kb 3és fél óra alatt 35fokig fűtött fel. aztán még 2db 100wattos izzót sorba kötöttem és a két külön sorba kötést párhuzamosan összekötöttem kb mig megcsináltam második sorba kötést 24fokra visszahült a hűtő. Igy már hogy négy izzó fűtött kb 35perc alatt 24ről 41fokra fűtött. Hozzáteszem még nem kötöttem rá a hőszabályzóra csak direkten mentek azt néztem milyen gyorsan fűtenek így.azt nem irtam eddig egy kb 120literes hűtőről van szó. Illetve azt is elfelejtettem irni hogy ezt a fűtéspróbát kint a garázsba csináltam ahol 0 max 2-3fok a külső hőmérséklet most. Gondolom ha majd beviszem olyan helyre ahol 20fok van akkor gondolom gyorsabban tud majd fűteni. De nyugodtan szólj közbe ha valamit nem jól gondolok vagy irok, szivesen fogadom a segítséget

Előzmény: japipapi (22650)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.28 0 0 22652

Google képkereső: DIY chicken incubator old fridge

miki1029 Creative Commons License 2019.01.28 0 1 22651

Igen úgy értettem a sorba kötést hogy 2db 60w izzót sorba kötök 2szer azaz 4 izzóm lessz  a gépbe 2essével sorba kötve. Stc1000 a hőfokszabályzóm. A párásitást én is kb úgy gondoltam ahogy leirtad

Előzmény: japipapi (22650)
japipapi Creative Commons License 2019.01.28 0 0 22650

Ki hagytam válaszból: én viszonylag nagy felületű vizes edényt használtam, sík üveggel takarva, ill. nyitva szükség szerint. A teljes vizes edényt takaró üveget ketté vágtam, így könnyedén szabályozható manuálisan a párásítást. A párát pedig egy ócsó digitális  terrárium pára kijelzővel nagyjából láttam, kivezetve. 

Előzmény: japipapi (22649)
japipapi Creative Commons License 2019.01.28 0 0 22649

Szia!

Vigyázz! Rossz a 3 db 60 W sorba kötve nől az ellenállás, következmény: csökken a teljesítmény, fény, hő egyaránt. Nem 3*60 W hanem 60/3, azaz durván 20 W! Nem tudsz 37,6 °C elérni, csak záptojás lesz. 4 db 60 W-os, (az előző kommentem szerint).  Ha, pedig egyenként megy a 60 W, összesen 180 W, lehet tojás rántottád lesz. Ugye ez se kívánatos cél itt.

 

Milyen hőfokszabályzód van? A hisztirésének (+)(-) 0,1 °C  a kívánatos. pl. a tényleg olcsó W1209 kínai kütyü megfelel, de az is célszerű picit átalakítani, kidobni a relét és berakni egy Szilárdtest relét, így pl. ez Druszám szellemi terméke, http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=134393421&t=9180932 

 

 

Előzmény: miki1029 (22648)
miki1029 Creative Commons License 2019.01.28 0 0 22648

Szia amit beleraktam,beleragasztottam üveget az hőszigetelt üveg dupla üveg.3 db 60 wattos izzót terveztem belerakni de erről a sorbakötésről még nem hallottam,de értem amit irsz!! Lehet akkor át is variálom úgy ahogy irtad a fűtőkamrába lessz 6db 12es furat szellőzésnek meg a hűtő felső részébe is ugyanúgy 6 db. Forgatni kézzel akarok párásitani az aljába teszek egy tálcát az izzók alá amibe víz lessz, és a vízfelület nagyságával növelem a párát bujtatáskor meg rásegitek max kézzel spricceléssel.meg a hűtő tetejébe 45fokos szögbe lefelé teszek 3pc ventit ez a terv

Előzmény: japipapi (22647)
japipapi Creative Commons License 2019.01.28 0 0 22647

Szia!

1. Kár volt hazavágni a szigetelést, az ablakozás végkép jelentősen csökkenti szigetelés hatás fokát. 

2. Az izzós fűtés a legrosszabb (és korszerűtlen) megoldás.  A tervezett 3 db izzónak mekkora a teljesítménye? Ha nem sorba kötöd, a sokszori ki be kapcsolgatás hamar kiég. Ha sorba kötöd, esetleg egyik kiég, fűtés megszűnik. Legalább -viszonylag biztonságos fűtéshez- 4 db kell, 2-2 sorba, majd a két sort párhuzamosan. (nick nevem alatt többször ott a képlet) Nagyon egyszerűn magyarázva, 4 db 60 W-as izzó esetén ilyen kötéssel 60 W a teljesítmény, soha nem ég ki egy db sem. 100 W-nál 100 W. Az izzószál csak izzik, de minimális a fénye. 

3. Javaslom keresd Chik Fan barátom hsz.-eit, találsz kerámia ellenállásos fűtés is. Tök egyszerű és üzembiztos.

4. Forgatásról nem szóltál, így egyáltalán nem nem javaslok furkálásokat, szigetelés csökkentést, hisz gyakran kell ajtót nyitogatni a forgatás miatt, hűteni is kell, így bőven van szűkséges légcsere.

5. Nem látom hogy megy be "hideg levegő" a fűtő boxba? Tartok tőle, hő rétegezés lesz, ami semmiképpen nem kívánatos.

végül is

6. Hogy lesz párásítás?

 

Bocs, ezek meglátásaim, segítő szándékkal.

 

Ma már titkán nézek be ebbe az oldalra, nem keltetek már, rábízom a természetre. Meguntam, pedig  évekig be voltam sózva keltetésért és képes voltam éjjel nappal manuálisan forgatni. Kényelmesebb, olcsóbb és biztosságosabb a kotlós mama. 😊

 

De drukkolok Neked!

Sok sikert! 

 

Előzmény: miki1029 (22641)
japipapi Creative Commons License 2019.01.28 0 0 22646

Szia!

Talán eredményesebb találhatsz.

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9203594

 

Előzmény: roben21 (22644)
japipapi Creative Commons License 2019.01.28 0 0 22645

Vigyázz!

Ha, lázmérőt vettél, rosszat tettél, mert az nem alkalmas hő figyelésére keltetőbe. A lázmérő mindig a legmagasabb értéket mutatja, és esetleg, ha a fűtés bekrebál, hibernálja tojásaid örökre.

 

Előzmény: tizsi_85 (22643)
roben21 Creative Commons License 2019.01.27 0 0 22644

Sziasztok!

Csongrád megyében vagy a környéken szeretnék majd vásárolni magvas magyar kacsa tojásokat.

Aki tud segíteni kérem írjon. 

Köszönöm!!

tizsi_85 Creative Commons License 2019.01.26 0 0 22643

Köszönöm az ajánlatot, de ezerkettővalamennyiért sikerült vennem egy patikában.

Előzmény: Törölt nick (22642)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.26 0 0 22642

Régi, higanyos lázmérő-im is vannak, eladó, ha nem kapnál sehol, ára 1000Ft/db.                                                           

Előzmény: tizsi_85 (22639)
miki1029 Creative Commons License 2019.01.25 0 0 22641

és még egy olyan dologban akadtam meg hogy a szellőző furatokat szerintetek hova tegyem. én arra gondoltam hogy minden izzó mellé teszek egy 12es furatot az aljába a gépnek illetve még kettőt az izzók alá igy alul lessz hat furat. felülre meg vagy a hátuljába,vagy az ajtóra az ablak fölé megint csak 6db 12es furatot. én igy gondoltam de ebben nem vagyok biztos. szeretnék ebben is tanácsot kérni. a segítséget előre is köszönöm.jelenleg még így néz ki a gép

miki1029 Creative Commons License 2019.01.25 0 0 22640

Sziasztok!! régebben olvastam a fórumot az elejétől, el is olvastam pár ezer hozzászólást de irni nem irtam soha. na mindegy most igazából egy kis segítséget szeretnék kérni mert keltetőgép építésben vagyok.évek óta terveztem már építeni eggyet de még csak most jutottam el idáig első gépem lessz. na a terv az naggyából megvan, hűtőből készül, 3db izzó lessz a fűtés benne, épp ezzel kapcsolatos lenne az első kérdésem, egyszerű porcelán foglalatot akarok beletenni és arra vagyok kíváncsi hogy a porcelán foglalat a gép működése közben mennyire melegszik. azért vagyok erre kíváncsi mert én a hűtő aljában a hűtő hátulját átfurtam akkorára hogy a foglalat belemenjen csak attól félek hogy a foglalat annyira felmelegszik hogy a hűtő belső műanyag, illetve a közte lévő purhab szigetelés megolvad vagy akár kigyullad.ilyen a foglalat.ilyen a foglalat.

és így akarom belerakni

tizsi_85 Creative Commons License 2019.01.25 0 0 22639

Kedves fórumtársak!

 

Tegnap kipróbáltam az új szerzeményt, egy IO-103TH-t. Olvastam róla pro és kontra, végül ezt választottam. Azt írja a használati útmutató, hogy a hőmérsékletet automatikusan szabályozza, befolyásolni nem tudjuk. Az lenne a kérdésem, hogy a gombokkal sem lehet? Vagy az utolsó napokban nekem kell gondoskodni az alacsonyabb hőmérsékletről?

Másfél órás működés után 38.2°C-ra beállt, néha felugrott 38.4-re. A szobában hideg volt, kb. 18-19°C, vékony pokróccal be volt takarva. Tervezek venni egy "higanyos" lázmérőt a pontosság kedvéért.

TG

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.24 0 0 22638

Eladó a képen látható muzeális könyvritkaság:"Baromfitenyésztés" kézikönyv.1908-ban kiadott, 140 oldalas, 137 ábrával.Többek közt a keltetőgépek leírásával. Ára 5000Ft, átvehető személyesen Miskolcon.

     

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!