Rengeteg fajtával megismerkedtem már a legstabilabb termő ,egyöntetű termés nagyság , fagyállóság
erőteljes lombozat , ágrákosodásra nem hajlamos ,megújulásra jól reagál ( csonkolásra gondolok új vázágak kinevelése öreg fa 23 éves ) csak pár nappal érik a champion előtt ez a meystar természetesen van rengeteg jó fajta ,de ha nem tudod beszerezni a későbbi érésűek között is rengeteg kiváló fajta van nagy a bőség kosara cresthaven , michelini,padana stb .. Nekem ilyen fajtáim vannak voltak : dixired ,regina,flavortop,redhaven ,michelini ,incrocio suncrest,meystar,champion,cardinal,manon, nectar h ,rom star
maria bianca,glohaven,maria rosa,royal glory, royal valami,red top,revita,springbelle,springcrest,fayette,sugar time, plattifortwo,zee lady,spring lady,bounty, snow queen, vénusz, + egy egy ismeretlen meg még lehet valami kimaradt.
Incrocio pieri és Suncrest mellett Early Redhaven, Dixired jöhet szóba, amit Gf alanyon be tudok szerezni. Szemezek még a Forddal is, de ennek ízéről eléggé megoszlanak a vélemények. Természetesen az is fontos, hogy finom legyen a termése, de az ízlések nagyon változóak lehetnek.
Akkor legyen úgy hogy leírod milyen fajták tetszenek és melyiket tudod beszerezni és akkor kivesézzük melyik a legideálisabb bár egy fára vetítve majdnem lehetetlen.
Olyan fajtát keresek, ami a Champion előtt érik és edzett, jól alkalmazkodó. Fontos szempont, hogy a kertészetekben beszerezhető legyen Gf677-es alanyon.
Egyik fajtával sincs konkrét tapasztalatom, de jókat olvastam róluk, ezért gondoltam erre a két fajtára, de csak egynek van helyem.
A legjobb Nektár H lenne Gf alanyon, de sehol nem találok ilyen kombinációt.
Maria Biancát szeretném lecserélni, mert nálam nagyon lassan növekszik és a legérzékenyebb a betegségekre. Egy nagy pozitív tulajdonsága van, ami az íze. Ez a tulajdonsága tetszett egyedül a fajtában.
Suncrest és Incroccio pieri fajták közül melyiket érdemesebb ültetnem, ha az edzettség, jó alkalmazkodóképesség, minél erősebb növekedési erély és viszonylag jó fagytűrés a fő szempont?
2-3 éve a covid elvitte szegényt. De amúgy nem akarok ebből nagy kutatást, látok fákat amiket megviselt valami. De ez sokkal több annál. Nem volt rajta túl sok, egészséges. De már tavaly is éreztem hogy valami nem kóser. Csak adtam egy esélyt hátha valaki tud biztosat. Ami pár éve kiment idősebb volt. Arra azt mondtam hogy najó, az a mondás, hogy egy őszi nem hosszú èletű nálunk. De ez nem volt annyira idős. Mondjuk az elejétől nem volt annyira makk sem. Van egy redhavenem ami az oltásnál ilyen rákszerű. Azt is kezelgettem, még terem, Demoklész kardja. Szerencsére vannak mások amik jó kondiban vannak. Némelyik terem is jól:-) A lényeg, hogy látom, melyik indul jól, melyik indul jól és más okból baj van a terméssel és van a maradék ami nem úgy indul ahogy várnám. Ez az volt ami nem túl jól indult de cserébe a termés stabil és jó volt. Pótolni is szeretném mert zseniálisan finom fajta csak tudjak szerezni GF alanyok.
Egyik évben egyik fám törzse úgy nézett ki mintha sörétessel lőttek volna rá. Annyi helyen jött a mézga. Pótolni akartam a fajtát. Mást adtak helyette. A pótlásra vett fa már régen nincs meg. Az eredeti meg köszöni jól van. Igazodjon ki az ember.
Az hogy mélyen van az oltás szerintem kisebb gond. Nálam ilyesmi aszályra, túlterhelésre meg bármi másra ami legyengíti a fát szokott előjönni. És mivel semmivel nem tudom magyarázni ráfogom a fitoplazmára.
Mézgát látok sokfelé, törzsön, karokon is. De lehet, hogy a mézga mástól van és valóban fitoplazma mert vannak fura kéregelhalásos részek. A törzs pl (most vettem észre) mintha hosszában végig lenne pontozva kis gyantasorral. Már az első években a törzs tetején lett egy soha be nem gyógyuló seb, azt kezelgettem, nem romlott. Aztán az egyik kar lehámlott, azt hittem napégés. Tavalyelőtt még lentről nevelt egy olyan hajtást amit tartalék karnak is meg tudtam hagyni. De már mindnek annyi.
Az mennyire lehet gond hogy az oltás 5-10cm-rel talajszint alá került az évek során? Mostanra tisztán a talajban volt, nem a felső laza, mulcsos rétegben.
Sziasztok! Bár ennek már mindegy, de jó lenne tudni miért. Minden évben termett, kb 10 éves. Az egyik vázágon tavaszra sok termőcsonk elhalt. A végén élt de nyárra az egész vázág elhalt (jobbra fent a képen). Mostanra megpukkant az összes vázág.
Az eddig élő vesszők már sárgák, termés fonnyadt, új hajtás nem nőtt.
Pár éve volt egy őszim ami lassan elpusztult dd az éveken át tartott. (A folyamat nagyon hasonló volt)
Hallottam a gutaütésről de ha jól tudom az gyorsabb lefolyású.
nem tudom megmondani milyen nfajta, mi "koszos" baracknak hívtuk.
Apróbb szemű, kicsit kesernyés.
Teljes érésben volt majdnem teljesen kesermentes, édes.
A teljes érést viszont csak úgy tudta elérni, ha termésritkítást csináltál
(még 1-2 cm-es állapotban). Ha nincs termésritkítás, nem bírta kinevelni rendesen, nem is érett be rendesen, apróbb volt és még késő ősszel is csak félérett és kesernyés.
Néha nagy aszály, egyéb (pld betegség) is okozhat ilyet, a hatás sintén a sokat kötött gyümölcs
nehéz kinevelése miatt lehet.
Ha rendesen van metszve, ritkább az ilyen.
Fajtajelleg is lehet, de van ami igényelheti a termésritkítást.
Úgy volt, hogy egy ismerősünk hoz nekünk 1-2 ládával, de azt mondta olyan keserű, hogy inkább a cefrébe tette. Tavaly is olyan volt neki. Akkor ettünk belőle és hát nem volt kellemes...
Van egy 4-5 év körüli magonc vérbarackom amit próbálok metszegetni, nyáron ritkítani, de nem tudom hogy lenne jó, mert fűzfára hasonlító lehajló ágakat növeszt.
Üdv mindenkinek. Tud valaki egy tuti módszert poloskák ellen? Sajna idén rengeteg van belőlük félő betarolnak mindent, pláne ha csapadékos az időjárás akkor rohad minden majd.
Ezt csak én nevezem így amikor oly mértékben elengedjük a fát fel az égbe mint a villanyoszlop mint az egyik ismerősöm ,de hát milyen szép nagy fa igen mondom gallyat termelsz és méretéhez képest milyen kevés gyümölcsöt és hamarabb elöregszik ,felkopaszodik plussz nehezebb megvédeni a kórokozókkal szemben.A fád egyébként lehet hogy ágrákosodásra hajlamos v gyökér probléma ez az éven v jövőre ki fog menni.
Ez is egy remek példa és egyben összetett :elsőre villanyoszlop hatás ,második árnyékhatás, mikro ill makro elem hiány ,majd tafrina ill ha jól látom zöld levél tetü is sanyargassa .
Visszaolvastam a bejegyzéseket és jól sejtem, hogy a mi barackunk is tafrina miatt szárad? Megjelent a levélfodrosodás, kezeltük tafrina ellen (egyszer, azóta esik), de azóta az egyik ág is mintha száradna. Ez is a tafrina oka, vagy közben megtámadta valami más is?
Nehezen látszik a képről, de a termés összefonnyadt, a levelek elég feketék és mintha az ág is elhalna. Kicsit inkább moníliára hajaz vagy nem tudom igazából:
Nálam magára hagyva is elég életképes. Az, hogy a barackja nekem nem ízlik, nem jelent semmit, lehet más finomnak találja. Az ízlések (ízlelések) erősen különbözhetnek. A családban például öten háromféle almát szeretünk és ketten pl. kifejezetten utáljuk a másik által finomnak találtat.
Úgy jellemezném, hogy olyan kesernyés 'parasztbarack'.
Az enyém Gomba fórumtárstól származik, kb. 15 éve küldte a szemzővesszőt.
19826 hsz egy remek példa sztigmina harmadik éves fa a REVITA beteg levelek nagyon vissza fogják a fa fejlődését nincs új hajtás növekedés majd besárgulnak és valamikor lehullanak a lyukacsos levelek, nincs asszimilálás és ezért nem tud megújulni a lombozat a fa pedig próbálja túlélni mi meg azt látjuk hát ez valamiért lemaradt a többihez képest .1000% - ban biztos vagyok abban ,hogy ha nem foglakozok vele mondjuk magára hagyom egész biztosan ki fog nyúlni és mivel ezt a fajtát megakarom ismerni milyen az íze próbálom megmenteni ha nem lesz jó átoltom nekem is vannak jó fajtáim .Sajnos alibá elvette a kedvemet a legrosszabb fajtának minősítve valahogy ráéreztem nem lesz jó ezért csak teszetlésre vettem anno 4 db-ot.