Keresés

Részletes keresés

hajnika024 Creative Commons License 2018.04.04 0 0 19309

Sziasztok

Azután èrdeklődnèk, hogy valaki tud e olyasmiről,hogy nem csak bankban lehet számlát nyitni. Elvileg van olyan üzlet vagy helysèg, pontosan nem tudom hogy hívják. De ott sokkal könnyebb a számlanyitás. Mert itt Venloba nem tudom nyitni mert nem fogadják el a munkaszerződésemet. De ott elvileg abban az üzletben nem kell sok minden hozzá. Mert volt olyan magyar aki ott csinálta meg a számláját. Ő pontosan Gennepbe lakik. De nem tudok már vele beszèlni hogy legalább az üzlet nevèt mondja már meg.

Laura1965 Creative Commons License 2018.04.03 0 0 19308

Kedves mira

minden papírom meg van.. szavazóköri névjegyzékbe vételről nem kell papír elég a külképviseleti amit ki postáztak .. meg a személyes okmányok 

a külképviseleti papiron már automatikusan rajta van minden...

előszőr utazom Hága azért szerettem volna vkivel menni, hátha úgy könnyebb megtalálni:)

meg jó lenne vmi klasz progit kutalni mit érdemes meg nézni kipróbálni stb ja és ha már 

haga a magyar boltot nem akarom ki hagyni :)

mirla Creative Commons License 2018.04.03 0 0 19307

Szia Judy! Őszinte leszek! A stressz ölni tud, de mivel nem diagnosztizálható, sokan elbújnak mögötte, az orvosok is így állnak hozzá. Mostanában ugrásszerűen megnőtt a burn-outosok száma. Másfél hónap után erről nemigen lehet szó nálad (az orvos nem fogja sem diagnosztizálni, sem elhinni). A családban van olyan, aki átesett ezen, innen vagyok jól informált. 30 év megfeszített manager funkció, éveken át történt kiküldetés, hotel- élet és/vagy   napi 200 km-es folytonos dugókban vezetés mellett,  egy állandó dinamikus nemzetközi csapatban, óriási felelősséggel, milliárdos projectekkel, állandó emberhiánnyal, tegnapra dead-line-okkal.  Először szívproblémák, aztán felépülve ismét daráló, na, ekkor jött a burnout.  Utána kezdődik egy multidisciplinair kezelés, pszichológussal (nem tudom, angolul lehet-e), + a munkahelyednek megfelelő egyéb (ergo, fysio, stb.) kezelésekkel, ami fárasztóbb és stresszesebb, mint maga a munka...

Ezen kívül a munkahely elkészíti a "Plan van aanpak" című munkába visszaállási tervet, nincs lazsálás!!! A kezelésekkel egyidejűleg járni kell a munkába, hacsak órákra is, de fokozatosan, mielőbb 100%, hacsak olyan szervi problémák nincsenek, ami ezt megakadályozza. (pl. műtétre vársz v. hasonló)  Mindebben az üzemorvos a "karmester". 3 hét múlva ált. jön az időpont a behívóra, de szeretik, ha az ember nem kivár, hanem maga kezdeményezi ezt.

Ezen kívül felhívom figyelmed, hogy betegállományban nem maradhatsz tartósan külföldön, hacsak nem fizikai akadályai vannak a visszatérésednek.

 

Ha nem vagy jól, a belső fűtésed nem működik rendesen, vérkeringési problémák stb. miatt is fázhat az ember 25 fokban is. Ezen kívül nem mindegy, hogy száraz melegben vagy az itteni nedves ürgelyukban van az a 20 fok.

 

A salaris strookje neked magyar címre kéne, hogy menjen?!?! Ez van megadva?

Manapság már a nagyobb cégeknél (meg talán máshol is) már rég a dolgozó tölti le ezt a saját online-portáljáról.

Nincs itt valami félreértés?

Előzmény: Judy998723 (19305)
mirla Creative Commons License 2018.04.03 0 0 19306

Szia Laura! Ez egy nagyon jó ötlet! Mi is megyünk, de mi szerencsére Hága vonzáskörzetében lakunk.

Ne felejts otthon semmi papírt, Értesítőket (szavazóköri névjegyzékbe vételről, külképviseleti névjegyzékbe vételről, magyar szig + lakcímkártya, ugyanis útlevél  nem elég..)

A híreket olvasva nagy tömeg lesz, ezért mi inkább késő délután megyünk, ez a terv.

Előzmény: Laura1965 (19304)
Judy998723 Creative Commons License 2018.04.03 0 0 19305

koszi hiaba sut a nap de jobban nemlettem:) igazsag szerint irodai munkat vegzek ahol nagyreszt stressz okozta burnout lehet ami betalalt nalam, nah meg az se segit hogy nalunk nem tudom hogy csinaljak de a homerom kb 19-20 fok van ennek ellenere total fazok meg puloverben is. mintha itt a 19-20 fok nem lenne egyenle az otthoni 19-20-al... vegtagjaim labam total hidegek mar deli ebedszunet elott. meg szerencse hogy a canteen-ban futenek jobban.

remelem jobban leszek mihamarabb ha nem akkor meg meglatogatom az uzemorvost. errol levelben/emailben/telon kapok tajekoztatast? mert a salary papyrom elvileg postan jon, de az elmult3 honapba nem talalt ide.. ilyenkor mitevo legyek? termeszetesen jeleztem mar a HR-nek

Előzmény: mirla (19302)
Laura1965 Creative Commons License 2018.04.03 0 0 19304

Üdv mindenkinek

keresek embereket akik Amszterdamban élnek és mennek  vasárnap Hágába szavazni, mehetnénk együtt vagy meg felzuk A költségeket 

RodeTulp Creative Commons License 2018.04.02 0 1 19303

Egyetértek az előttem szólóval.

A 2. pontot kiegészíteném azzal, hogy:

2. aki elolvassa a választ, PROFITÁL belőle, azaz jól jár vele, mert infóhoz jut általunk, ahogy elvárta és elképzelte, de már nem veszi a fáradságot, hogy visszaírjon egy egyszavas választ legalább..

Előzmény: mirla (19302)
mirla Creative Commons License 2018.04.01 0 1 19302

Judy, én évek óta válaszolgatok itt az embereknek. 3 típus van.

1. aki elolvassa a válaszom, értékeli és reagál 

2. aki elolvassa a válaszom, de már nem veszi a fáradságot, hogy visszaírjon 

3. soha nem jön ide többet, csak feltette a kérdést. lehet, azt is elfelejtette már, hogy valahol kérdezett valamit, mi meg itt fárasztjuk magunkat a válasszal.

 

Visszatérve témádra: Remélem, jóval 3 héten belül meggyógyulsz! Nem jó betegnek lenni:((

 

A betegségedről az üzemorvosnak kell bizonylatot vinni-mondani, ha nem lennél jobban addigra, míg behívnak elbeszélgetésre. (orvosi diagnózisok, vizsgálatok, gyógyszerek, kezelések folyamata). Ha az üzemorvos úgy látja, szimulál az illető, vagy munkaképes, javasolhatja a munkába állást csökkentett óraszámban vagy más munkakörben, ha lehetőség van rá, de ez hosszú táppénzes folyamat után van csak így.

 

A holland EGÉSZSÉGÜGYI biztosítás a kezelésed során keletkezett költségeket téríti vagy nem téríti, a biztosításod szintje (a csomagod) alapján.  Semmi köze a munkáltatódhoz!!!

Például, egy iskolás, egy  munkanélküli vagy egy nyugdíjas is rendelkezik eü-i biztosítással. Szerintem a magyar TB sem nyilatkozik a munkáltatódnak az eü-i állapotodról, csak a betegköltségekkel foglalkozik.

 

Itt senkinek nem kell bizonyítgatni a beteg állapotodat, ha te úgy érzed, nem tudsz dolgozni, jogod van beteget jelenteni. Ennek persze következményei lehetnek, pl. ha valaki sorozatosan beteget jelent, vagy nyilvánvalóan kihasználja a helyzetet, a munkáltató se hülye (bocs, ezt nem rád értem).

Büntetésről szó sem lehet (legálisan), de én pl. ismerek valakit, akit tavaly azonnal elbocsátottak, mikor kiderült, hogy terhes. Arra hivatkoztak, hogy már nem tudnak neki munkát adni és a szerződésében szereplő 1 hónapos felmondási idővel felmondtak neki. Nem akarták tartani a helyét a 16 hét szülési szabadság idejére, nyilván. Meg fizetni a betegállományát, mert a terhesek azért ritkán bírják a 36. hétig munkában, főleg fizikai munkakörben.

 

Ha valaki még próbaidő alatt van, lehet influenzás és lehet 40 fokos láza, vagy eltörhet a lába ez alatt is, ez nem ok a kirúgásra. Nem tudom, milyen munkakörben és szerződéssel dolgozol, ez nem mindegy.

Az biztos, nem nézik jó szemmel, ha valaki beteg, mert az csak pénzt visz el a cégtől, de ők erre biztosítva vannak. Mert ugye, helyettes kell a helyedre, aki elvégzi a melót, te meg kapod a táppénzt. Dupla költség.

 

Előzmény: Judy998723 (19301)
Judy998723 Creative Commons License 2018.04.01 0 0 19301

szia Mirla, vagyis hoi Mirla,:)

 

miert ne jonnek vissza? :) igaz hogy uj vagyok mert nemreg talaltam erre a forumra. koszi a segitseget, megfogadom a tanacsaidat, szerzodes szerint elvileg kapok paid sick leave-ot.(bar nem ezert jottem hollandiaba de igy alakult).

most hirtelen csak annyit kerdeznek hogy mivel nincs meg holland eu bizt-om mondhatom a munkahelyemnek hogy beteg vagyok? es ok majd elkuldenek 3.heten a bedrijfsarts-hoz? jol ertem a folyamatot? mivel nincs meg holland biztositasom hogy bizonyithatom hogy beteg vagyok?mi van ha hamarabb meggyogyulok mint 3 het es visszamegyek, nem fognnak kiutalni/megbuntetni stb.?

sot mivel most jeleztem nekik hogy beteg vagyok, kirughatnak-e pl.masnap vagy kov honapban?

magyar orvoshoz csak azert mentem volna hogy elhigyjek a hollandok a betegsegem nyilvan ha nem kell nekik akkor kihagyom. ez eletem elso kulfoldi kalandja nem gondoltam volna hogy igy alakul....(szomoru is vagyok)

 

nem teged akarlak farasztani,  csak akiket ismerk mint ugyanolyan tudatlanok ebben a temaban mint en szoval minden informacionak nagyon orulok.

 

meg egyszer koszonom

szep napot

Előzmény: mirla (19300)
mirla Creative Commons License 2018.04.01 0 0 19300

Szia Judy! I

Itt teljesen más a rendszer. Te mondod meg, hogy beteg vagy vagy munkaképes. A magyar (házi)orvos nem igazolhat itt semmiféle hiányzást a munkából. Ha hosszú ideig (több, mint 3 hétig)  munkaképtelen vagy, akkor a cég által fizetett üzemorvosnál (bedrijfsarts) kell számot adnod a betegséged okáról, a kezelési folyamatról és a várható munkába állásodról.  Ő referál a cégednek, de orvosi titoktartás mellett, csak a betegség adminisztratív vonatkozásait illetően.

 

Az, hogy fizeti-e a céged a betegen töltött napjaidat, függ a szerződésedtől. Aki állandó állományban van, annak minden napra jár táppénz. Aki részmunkaidőben v. szerződéssel van, annak arra a napra fizetnek, amikorra konkrétan be voltál osztva, a szabad napjaidra nem.  Pl. 0 órás szerződésed van, és a jövő hétre nem volt beosztásod, nem fizetnek semmit. Ha be voltál osztva 2x 8 órára, és pont ezen a 2 napon beteg vagy, illetve ezek a napok beleesnek a betegség időtartamába, fizetniük kell a 2 napot. Kérdés, utána foglalkoztatnak-e még...

 

Arra vigyázz, nézd meg, mit fizet a magyar biztosításod. Ha itt pl. kórházba kerülsz, vagy baleseted van, akkor nem biztos, hogy pl. fizikoterápiát fizet vagy bizonyos egyéb ellátásokat. 

Nagyon rizikós!!! Még holland alapbiztosítás mellett is érdemes kiegészítő biztosítást kötni (basis + aanvullende verzekering)

 

Remélem, visszajössz még a fórumra. Sokszor írok az éterbe, tiszavirág életű fórumosoknak, akik csak kérdeznek és már nem találnak ide többet.

Előzmény: Judy998723 (19299)
Judy998723 Creative Commons License 2018.04.01 0 0 19299

1,5 honapja dolgozok hollandiaban es ugy nez ki beteg lettem. jelenleg Mo-n husvetolok. ha jelentem a cegnek hogy beteg vagyok es itthon elmegyek orvoshoz akkor azt a papirt a hollandok/cegem elfogadja? holland biztositasom nincs azt az informaciot mondtak a munkahelyemen hogy munkabaallastol 4honap a hatarido, szoval meg nem kotottem es meg azt a szuper lakast se talaltam meg ahol hosszu tavon fogok lakni.

koszoonom

jewel1979 Creative Commons License 2018.03.31 0 0 19298

Én is boldog húsvétot kívánok! Ma Rotterdamba mentünk kocsival, szakadt egész úton... Itt nálunk meg épp Paaspop van, nagy szabadtéri fesztivál - hát áznak ők is rendesen. 

 

Előzmény: mirla (19297)
mirla Creative Commons License 2018.03.31 0 0 19297

Kellemes és pihentető Húsvétot kívánok mindenkinek! Egy kis jó idő is ránkférne:(

 

Tommmer Creative Commons License 2018.03.14 0 0 19296

kartyan van datum meddig ervenyes, nekem az abn amro jobb also sarkaban

viszont ha a szamlat megszuntetted akkor nem sokra mesz vele. szoval a kerdes a bank szla-val mit csinaltal

Előzmény: Jennifer Deák (19295)
Jennifer Deák Creative Commons License 2018.03.13 0 0 19295

sziasztok! tudnátok abba segíteni ,hogy 2016-ba csináltam kint egy bankkártyát nem ment rá semmi fizetés akkor az a kártya még jó lehet vagy törölték estleg?

Perencz Creative Commons License 2018.03.04 0 0 19294
Laura1965 Creative Commons License 2018.03.02 0 0 19293

Kiado lakas es szoba Amsterdamban magyar tarsberlokkel

Laura1965 Creative Commons License 2018.02.24 0 0 19292

Kiadó szoba Amszterdamban rövid távra kizárólag hölgy részére 

bövebb info e-mailben

mihalygyula11@gmail.com

Zsuzsanna Magich Creative Commons License 2018.02.11 0 0 19291

Megoldódott.Egy fuvaros haza hozza ma.Vannak még rendes emberek.Kószönöm a segítséget!

segítökéz Creative Commons License 2018.02.10 0 0 19290

Ezt találtam a Magyar Nagykövetség honlapján:

 

Konzulátus 
Hogeweg 14
2585 JD Den Haag
tel: +31 70 355 3319
e-mail: consulate.hga@mfa.gov.hu 

 

Sürgős esetben (pl.: magyar állampolgár letartóztatása, magyar állampolgár súlyos sérülésével/halálával járó baleset esetén, stb.) munkaidőn kívül (16.30 után és 8 óra előtt, illetve munkaszüneti napokon) az esti órákban és munkaszüneti napokon hívható ügyeleti telefonszám: +31 6 5119 1428   

Előzmény: Zsuzsanna Magich (19289)
Zsuzsanna Magich Creative Commons License 2018.02.10 0 0 19289

Adnek neki csak sajnos én magyarorszagban vagyok.ma küldött segelykialltast és tehetetlen vagyok.

segítökéz Creative Commons License 2018.02.10 0 0 19288

Tudom, hogy Tilburgben nincs Magyar Nagykövetség. Amennyiben ismerösöd az illetö miért nem adtok neki szállást addig, míg Hágában felhívjátok a Követséget, ök elmondják mi a teendö.

Sajnos mást nem tudok tanácsolni.

Előzmény: Zsuzsanna Magich (19287)
Zsuzsanna Magich Creative Commons License 2018.02.10 0 0 19287

Tilburgba nincs.mar szet van fagyva gyenge nem tud menni

segítökéz Creative Commons License 2018.02.10 0 0 19286

Szia!

A Magyar Nagykövetséghez kellene fordulnia, ök kisegítik annyi pénzzel, hogy haza tudjon menni.(legalábbis így tudom).

Előzmény: Zsuzsanna Magich (19285)
Zsuzsanna Magich Creative Commons License 2018.02.10 0 0 19285

Sziasztok! Egy ismerősöm nagy bajban van Hollandiába Tilburgban.Hajlektalanna vált mert atvertek a munkabam.Sajnos penze nincs, utcán van, éhes, és fázik.Mindent megprobalt,nem talalt munkát es segítséget.Tudna valaki olyan szervezetről ahol tudnának neki segíteni a haza jutásban?köszönöm a válaszokat!

Tommmer Creative Commons License 2018.01.14 0 0 19278

Utrecht-i lakással kapcsolatban szerintem nézz körül FB-n az expats in Utrecht csoportban. Én volt már hogy így találtam egy szuper szobát.

Előzmény: Neitas (19273)
Neitas Creative Commons License 2018.01.11 0 0 19277

Szia megint Mirla, most látom ezt is te írtad. A Kamernet-et persze fogom nézni, csak gondoltam jó lenne már úgy érkezni hogy van valami  lehetőség. Még anno az egyik albérletváltáskor 1 hónapig  turnéztam Kamernetes lakásnézésekkel, arról egy doku-t lehetett volna forgatni. Nem részletezem, kriminális, biztosan tudod. A'damon kívül még soha nem laktam ( legalábbis albérletben ) kisebb helyeken talán jobb a helyzet és remélem hogy tényleg Utrectbe raknak mert kikötöttem a közvetítőnek hogy A' dam tól max 50 km-re vállalom be, és azt mondták ott szokott lenni helyük. Azt hiszem az egy jó város; habár sok máshol jártam ott még nem.

Előzmény: mirla (19275)
Neitas Creative Commons License 2018.01.11 0 0 19276

Szia Mirla,

Persze jól mondod a Pensioenfonds egy magángyugdíjpénztár  hát még a nevében is benne van. Én azt úgy gondoltam hogy magánnyugdíjpénztár cég. (Sztem azért úgy írtam mert rövidebb szó :)

Az enyém pl a Pensioenfonds Horeca volt.( HOtel, REstaurant,)

A másik magánnyugdíjpénztár meg a Stipp volt amúgy.

Az AOW témában köszi a kiegészítést, az nekem soha nem volt világos teljesen, mert nem volt vele külön dolgom. A papírokon mindig csak azt láttam hogy valamiképp összemosódik az SWB- vel.

Amúgy anno 2 éve az AOW-ot felhívtam telefonon és azt mondták hogy azt nem adják ide, csak majd megkapom. De az is lehet hogy a Pensioenfonds- ot hívtam és az AOW- ra is rákérdeztem. Innen az infóm, és köszi a korrekciót jó tudni hogy ez mégsem így van just in case.

Előzmény: mirla (19274)
mirla Creative Commons License 2018.01.11 0 0 19275

A kérdéseidre én sajnos, nem tudom a választ, de szobát kereshetsz a

www.kamernet.nl

www.pararius.nl   oldalakon, kiválasztod a huur kamer és Utrecht szavakat. pl:

https://www.pararius.nl/huurwoningen/utrecht/wijk-binnenstad

 

Sok sikert a munkához és mindenben!

Majd írj néha!:)

 

Előzmény: Neitas (19273)
mirla Creative Commons License 2018.01.11 0 0 19274

Szia Neitas!

Üdv a fórumon! Látom, harcedzett vagy a holland bürokráciában!:)

Sok mindenben tájékozott vagy. Egy kis helyesbítés:

a Pensioenfonds az nem egy cég, hanem egy nyugdíjpénztár. Attól függ, melyik munkaterületen működnek, más és más a nevük.

Pl. Pensioenfonds Vervoer (közlekedés) Pensioenfonds Zorg és Welzijn (egészségügy), Pensioenfonds Metaal en Techniek,  Pensioenfonds bpfBouw (építőipar) Pensioenfonds Detailhandel (kereskedelem) stb.

 

A másik:

Az AOW (állami) nyugdíjat az ember nem a ledolgozott évek után kapja, hanem az attól függ, hogy mennyi ideig laktál 15 éves korodtól az AOW nyugdíjkorhatárig Hollandiában és fizettél itt erre vonatkozóan járulékot az SVB Banknál. (Sociaal Verzekerings Bank). 

Na most, lehet olyan, hogy te pl. 3,5 évig dolgoztál itt és eddig fizetted itt az AOW-premiet is, akkor egybeesik. De olyan is lehet, hogy valaki itt tanult, vagy itt élt, de nem dolgozott, vagy akár munkanélküli segélyt is kaphatott itt, a lényeg, hogy amennyi időtartamra itt be volt jelentve és fizette az AOW-premiet, annyi időre fogja majd kapni időskorában, amikor jogosult lesz. Az AOW-éveket meg is lehet vásárolni visszamenőleg, külön feltételekkel.

Minden itt van:

https://www.svb.nl/int/nl/aow/

Előzmény: Neitas (19271)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!