Keresés

Részletes keresés

moTmeN Creative Commons License 2012.10.23 0 0 2744

Az albi havi 2e es 60e korona kozott mozog. A tobbirol sajnos nincs tobb fogalmam, mint amit egy google keresessel felderithetnel.

Előzmény: Cramp1 (2743)
Cramp1 Creative Commons License 2012.10.23 0 0 2743

Sziasztok! Sok jót olvasok Dániáról, de első kézből, kint élőktől szeretnék egy megnyugtató választ kapni (remélni), hogy nem döntünk rosszúl feleségemmel, ha szerencsét próbálunk. Azt olvastuk, hogy egy átlagos állásban dolgozva már meg lehet élni rendesen (nem nagyzolva, de tiszteségesen). Csupán annyit kérdeznék, hogy mennyire nehéz munkát találni (értelmes, dolgozni akaró, bár dánúl nem, csak angolul és spanyolul beszélők vagyunk)? Mennyi egy átlagkereset, mennyi kábé egy albi és a megélhetés?

Visszaolvastam már jó néhány oldat, de választ nem találtam, remélem kaphatok anélkül, hogy valaki a 3000 komment végigolvasását javasolná.

Köszönettel! Attila

moTmeN Creative Commons License 2012.10.22 0 0 2742

A szokasos kerdeskortol kicsit elterve szeretnek egy kicsit belekerdezni a dan adozas rejtett bugyraiba.

Talaltam ra utalasokat, hogy bizonyos feltetelek mellett jelentos merteku adojovairas utheti az ember tenyeret (ha jol ertem, az elso 250e korona eves szinten adomentes) ha ideiglenes tartozkodasi engedelye van, illetve a szarmazasi orszagaban lakast tart fent (esetleg csaladtagja ott maradt, stb). http://www.taxindenmark.com/article.30.html pl.

A kerdes tulajdonkeppen ezzel kapcsolatban az lenne, hogy van-e valakinek eziranyu tapasztalata, es milyen uton-modon lehet ezt intezni (egyaltalan EU-s allampolgarkent a 'temporary permit' fogalma ervenyes-e)? 

danismama Creative Commons License 2012.10.21 0 0 2741

Szia Mókahóvk!

A repülővel nem lesz gond, bár ha Lübeck, akkor Rynair - gondolom . A vonatokkal az a gond, igen az a 6 perc. Nem az állomásokkal van a gond, hanem ha késik a vonat. És ha késik, az általában több, mint 6 perc. A lányom vonata - most a napokban - 30 percet késett. Onnantól kezdve persze bukta az egész. Lekésed az összes csatlakozást. Ha "akciós" jegyed van, akkor az csak arra a vonatra érvényes. Persze volt már arra is példa, hogy nem volt semmi gond. Koppenhágától Koldingig 3-szori átszállással. Bőven elég volt a 6 perc. Remélem szerencséd lesz!

Előzmény: mokahowk (2740)
mokahowk Creative Commons License 2012.10.19 0 0 2740

Sziasztok!

Egy kis segítséget (lehet fura lesz),szeretnék kérni tőletek.
A napokban utazom ki Dániába,Silkeborgba.Elég sok átszállással megyek és félek,hogy el fogok tévedni,vagy nem tudok átszállni
időben a csatlakozásra.  :)
Így néz ki az utiterv,melyre már minden jegy meg van véve:

Repülővel:

Budapest-
Lübeck(Németország)



Vonattal:   Lübeck Flughafen-Büchen      Büchen-Hamburg Hbf   Hamburg Hbf-Flensburg  Flensburg-Frederica  Frederica-Skanderborg
     

Skanderborg-Silkeborg

Az a gondom,hogy egyes átszállásokra csak 6 perc van.Az érdekelne járt-e már valaki esetleg valamelyik állomáson,
mennyire modernek,mennyire közérthetőek a jelzések,illetve mekkorák ezek az állomások.El lehet-e könnyen tévedni,vagy nem olyan vészes?
Nem szeretném lekésni semelyiket sem mert akkor a helyszínen váltott jegy elég borsos úgy hallottam.
És sajnos tényleg csak így tudok utazni,nem én szerveztem az utazást,elég körülményes lett szerintem,na de mindegy.....
Ha valaki tudna esetleg segíteni,azt nagyon megköszönném.
Vagy itt,vagy a mokahowk@gmail.com-email címen.
Köszönöm a segítséget előre is.

Szép napot!

 :)

Törölt nick Creative Commons License 2012.10.16 0 0 2739

Az szuper!!!

35 év munkaviszonnyal egy DÁN szakmunkás keresete.

Ne haragudj de ez számomra hihetetlen:))))

Előzmény: SCEDA (2738)
SCEDA Creative Commons License 2012.10.10 0 0 2738

Kedves miszterember!

Nem, a 100 korona adózott, nettó órabér. Diplomás munkával ennek háromszorosa is megkereshető.

http://www.sceda.eu 

Előzmény: Törölt nick (2734)
Sekreta Creative Commons License 2012.10.10 0 0 2737

Sziasztok! Jövőre szeretnénk egy északi körutazást tenni a családdal északon. Tudjátok esetleg hogy itthon melyik irodánál lehet kompjegyet venni? nem szeretek neten vásárolni. Köszi.

greve2 Creative Commons License 2012.10.05 0 0 2736

Szia!

 

Hogy nem válaszolnak kérdéseidre, az annak köszönhetö, hogy az évek során, már számtalanszor megismétlödtek azok a kérdések, amiket Te is ide feltettél.

 

Persze a kezdet kezdetén, szorgalmasan válaszogattak az itt élö honfitársak, az az többen úgy segitettek ahogy csak tudtak!

 

Natehát, amennyiben veszel annyi fáradságot, hogyha áttolvasod legalább ezt az egy magyar-dán fórumot, akkor állithatom azt, hogy minden kérdésedre találhatsz választ.

 

MVH

greve

Előzmény: Don Kartasch (2735)
Don Kartasch Creative Commons License 2012.09.29 0 0 2735

Sziasztok!

 

Megszületett bennem az elhatározás, hogy Dániában fogok szerencsét próbálni.

Van egy gépészmérnök BSC (alap) diplomám és az MSC (mester) fokozatot Dániában szeretném megcsinálni releváns munkatapasztalatokkal összekötve. 

 

A dán egyetemek kínálatát átnézve az Aalborg University műszaki karán találtam olyan szakokat, amik nagyon is kedvemre valóak lennének és angolul folyik az oktatás. Ezen szakok Aalborg-ban vagy Esbjerg-ben folynak.

 

Bár az angolom elég erős tekintve, hogy egy hosszabb ideig már éltem külföldön, de az ősz folyamán rá szeretnék erősíteni és megcsinálni a TOEFL vizsgát, ami szükséges a felvételihez. Ezt követően január magasságában szeretnék kiutazni és munkát találni. Ha a munkáltató partner benne, akkor szeptembertől örömmel csinálom a munka mellett az egyetemet, ha nem, akkor csak dolgozom egyszerűen. Már azt is sikernem könyvelném el.

 

Bár néhány egyetemi oktatóval levelezve ők azt állították, hogy ezen két városban meglehetősen izmosan jelen van az ipar, így mérnök diplomával és angollal lehet munkát találni, de azért kíváncsi lennék a terveimmel kapcsolatban a fórumozók véleményére is. Természetesen ha kinn leszek, már tavasszal el szeretném sajátítani a dán nyelv alapjait.

 

Igazából az általános észrevételeken túl az lenne a kérdésem a kinn élő honfitársaktól, hogy ők hogyan látják a helyzetet: mennyire esélyes, hogy találok mérök jellegű munkát angollal odakinn? Illetve akik Aalborgban vagy Esbjergben laknak, azoktól szívesen meghallgatnék pár szót pro és kontra, hogy mi az ami tetszik arrafelé és mi nem. Illetve lenne pár egészen gyakorlati kérdésem is, mit merre találok, tehát ha szívesen adnának információt, akkor azt megérkezvén pálinkával vagy más hazai termékkel hálálom meg! :) Ez esetben ide dobjon az illető egy mailt és akkor kérdeznék: don.kartasch@gmail.com

 

És egy gyakorlatias, általános kérdés a végén. Hogy számoljak, a bruttó bérből kb. hány %-ot vonnak le (adó, egészségügyi hozzájárulás, stb.) mire netto-t kapok?

 

Előre is köszönök minden információt! További szép hétvégét!

Törölt nick Creative Commons License 2012.09.18 0 0 2734

A bér gondolom bruttó!

Előzmény: SCEDA (2733)
SCEDA Creative Commons License 2012.09.18 0 0 2733

Szia henocs!
Én egy magyar diákokat a dániai felsőoktatásba bejuttató cég magyarországi képviselője vagyok, így némi tapasztalattal válaszolom meg a kérdésed.Őszintén szólva a lehetőségeid nem túl tágak... Dániában a munkavállaláshoz szükséges úgynevezett CPR szám kiadása nagyjából 1 hónapos időtartam, és erős közepes angol nyelvtudás nélkül nagyon nehéz munkát találni. Az általunk közvetített akadémiai, főiskolai és egyetemi hallgatók általában mosogatói, takarítói és raktári munkákat találnak maguknak, pár hónap keresgélés után. Az órabérük 100 korona körüli.
Amennyiben más kérdésed lenne, esetleg érdekel a tandíjmentes oktatás, keress bátran a hunrelations@sceda.eu e-mail címen, vagy látogasd meg a http://www.sceda.eu oldalt.
Üdvözlettel:
SCEDA

Előzmény: henocs (2731)
greve2 Creative Commons License 2012.09.09 0 0 2732

Szia!

Lehetséges, hogy itt az aluli linkben találhatsz, használható felvilágositásokat:

https://sites.google.com/site/aalborgmagyar/hasznos-tudnivalok

Előzmény: henocs (2731)
henocs Creative Commons License 2012.09.06 0 0 2731

Sziasztok!Én és a barátom hamarosan Koppenhágába utazunk."Elvileg" van egy nagyon segíteni akaró barátnő kint(már egyszer átíratuk a repülőjegyeket miatta),de én bizalmatlan vagyok.Ami érdekelne:Milyen papírok kellenek,hogy kint dolgozhassunk?Van-e munka Dániában(Nagyon minimális angol nyelvtudás)?Kérek mindenkit,ha csak egy kevéske információhoz tud juttatni(ami természetesen nem kamu,mert az ígérgetéssel már a padlásunk is tele van),azt tegye meg.Esetleg ha tud nyelvtudást nem igénylő munkát akkor írjon.Aki eztolvassa és tud az elindulásban segíteni,akkor kérem,hogy segítsen!Minden információ hasznos lehet.Köszönöm

Adri és Krisz Creative Commons License 2012.08.31 0 0 2730

Köszönjük a segítséget ! Igen a 7000k az kicsit sok +még a rezsi is igy kezdésnek kevesebbért gondoltuk ezért is keresünk inkább szobát :) mivel az olcsobb :). Köszönjük a linket is ugy látom ez fizetös oldal de azért megnézzük :). Köszi mégegyszer és azért  várjuk az üziket ha valaki még albérlőtársakat keres vagy tud kiadó szobát egy párnak :). Üdv: Adrienn és Krisztián

Törölt nick Creative Commons License 2012.08.30 0 0 2729

KB 50km-re a fővárostól tudok kiadó házat.

asszem 7000+rezsi.

De ez gondolom messze van,meg nem is olcsó,bár nem tudom mik az árak.

Előzmény: Adri és Krisz (2727)
moTmeN Creative Commons License 2012.08.30 0 0 2728

boligportal.dk de szerintem optimistanak tunik, hogy talaltok ket het alatt kulfoldrol... Egy b terv nem art (hostel pl).

Előzmény: Adri és Krisz (2727)
Adri és Krisz Creative Commons License 2012.08.30 0 0 2727

Sziasztok!!!Én és a párom szeptember közepén érkezünk koppenhágába de előtte szobát kell találnunk :) ebben szeretném a segítségeteket kérni hogy aki tud kiadó szobát vagy esetleg olyan embert, embereket akiknek szükségük lehet lakótársakra  az kérem irjon nekünk, de bármilyen információt szívesen fogadunk pl hogy milyen oldalakon lehet keresgélni a dba.dk-t ismerjük :) email: krisztian.czevar@gmail.com   Köszönettel: Adrien és Krisztián

moTmeN Creative Commons License 2012.08.27 0 0 2726

A cpr szamod azon nyomban meglesz, az ugyintezo a kezedbe nyomja. A sarga kartyara kell varni nehany hetet, de mar a szammal is lehet sokmindent (bankszamla nyitas, stb) intezni.

Előzmény: Geniii (2725)
Geniii Creative Commons License 2012.08.27 0 0 2725

Sziasztok!

 

Pár napja érkeztem Aalborgba UCN-en fogok tanulni, holnap megyek intézni a cpr számot, tehát elvileg egy hónapon belül meglesz.

 

Tud bárki egy diák számára megfelelő állást a városban, vagy környékén?

13 éve lovagolok, szóval egy farm is jó lehet számomra.

 

Köszönök szépen előre is minden segítséget,

Genovéva

monokrome Creative Commons License 2012.08.26 0 0 2724

Ezt külön írom mert nem tartozik a beszámolóhoz.

 

A kinn laküktól kérdem, hogy ez a Christiana melletti elvarázsolt világ mennyire elfogadott/megtűrt dolog? Nyilván konkrétan nem kérdeztem rá a helyi arcoktól, hogy hát ti meg mit csináltok itt ebben a permanensre berendezett Ozora díszletben, de a sok "No Photo" sign-al együtt nem kelldiploma, hogy az ember kitalálja miről szól ez a hely.

 

Szóval, hogy kerül az a kis szigetnyi Amsterdam CPH szívébe?

 

A másik dolog, hogy bevallom őszintén most a norvégiai kinntartózkodásom után terveim szerint itthon akartam maradni 1-2 évet, de annyira megtetszett Koppenhága atmoszférája, hogy most erősen hajlok affelé, hogy kiköltözzem.

 

Milyen portálokat javasoltok munkakeresésre? Folyékonyan beszélek angolul és gépészmérnök diplomám van, tehát én nem a mosogatós-takarítós-eperszedős munkák után érdeklődnék. Mik a nagyobb szakmai állásportálok? Illetve gyors hozzávetőleges kalkulációkhoz meg tudtok még annyit mondani, hogy átlagosan a bruttó fizu hány %-a a netto? Gondolom sávos náluk is, de egy nagy átlagot csak be lehet lőni. Köszi előre is! :)

monokrome Creative Commons License 2012.08.26 0 0 2723

Sziasztok!

 

Akkor írnék egy rövidebb beszámolót, hátha más is tervez a közeljövőben Koppenhágai látogatást.

 

Én 2 napot töltöttem ott 2 éjszakával egybekötve. A reptér valóban elképeszőten hatalmas. Már az osloi sem tűnt kicsinek, de ez még nagyobb. (Ezek után picit furcsa is, hogy mi a 2 milliós Budapesttel hogyan férünk el a 2-es terminálon :) ).

 

A csomagokat a reptéren hagytam. Van a P4-es parkolóházban csomagmegörző, de én az elveszett csomagok osztályán hagytam (Left Luggage). Itt személyzet gondoskodik a csomagok kezeléséről. 50 DKK/csomag/nap és maximum 3 nap vehető igénybe.

 

Innen az 5A-jelű busz circa 30 perc alatt beviszi az embert a belvárosba (Zone 1) 36 DKK-ért cserébe.

 

Én a legnagyobb (legalábbis az ő reklámjuk alapján) Hostelben szálltam meg 2 éjszakára. 4-6-8 ágyas szobáik vannak. Az árak szobától és szezontól függően változnak. A honlapjukon érdemes mindig tájékozódni: http://www.danhostelcopenhagencity.dk/cphhostelscom/

 

Azt hiszem legkedvezőbb esetben ebben a nyárvégi szezonban 135 DKK/éjszaka/ágy-tól indulnak az árak. Amit fontos kiemelni, hogy erre jön egy egyszeri 70 DKK tagdíj (bár ha már laktál náluk, akkor nyilván ez nincs) meg a lepedő-ágyneműhuzat-törülköző csomag plusz 60 DKK. Én mondjuk utánanéztem a review-knak, így ez nem ért meglepetésként, de külön nincs feltüntetve, ezért gondoltam leírom, hogy ne legyen meglepetés.

Viszont mindezeket figyelembevéve is el lehet ott tölteni 7nap 6éjszakát durván 40 000 HUF-ért, ami szerintem azért meglehetősen jó ár, tekintve, hogy Dániáról beszélünk.

A szobák amúgy egyszerűen, de korrektűl berendezettek voltak. A fürdőszoba tiszta és szép... nyilván ez azért nagyban függ a kapott szobatársaktól is, de az én francia lakótársaim nagyon tiszták és rendezettek voltak.

Amúgy is, egy Hostel arról szól, hogy az ember csak nap végén beessen valahová zuhanyozni és aludni. Senki nem fog naphosszat benn ülni, gondolom. Aki komfortra vágyik, az meg menjen hotelbe! :D

 

A hosteltől lehet bringát is bérelni. Ez 100 DKK egy napra és este 11-re kell visszavinni legkésőbb. Van azonban egy 500 DKK-s letét is, amit nyilván visszakap az ember a végén. Én a kvázi-ingyenes városi bringák helyett ezt válaszottam méghozzá azért, mert ebben az esetben nincs területi megkötés, oda megy vele az ember ahová akar. Én pedig meg akartam nézni pár dolgot (Kis Hableány szobor, Diesel House, stb.), ami azért már kiesik a belvárosi körzeten.

 

A bringával amúgy ha az ember időben elindul (8 körül) egy nap kényelmes tekerés alatt a város minden főbb nevezetességét meg tudtam tekinteni. Pedig gyakran megáltam fényképezni, boltba bemenni, étterembe beülni. A Sankt Nikolai belvárosi étteremben a Smørrebrød zseniális feltétekkel, elképesztően finom, korrekt áron (http://www.sanktnikolai.dk/?link=home&lang=en). Nyilván a korrekt árak alatt azt értem, hogy én a norvég árakkal vetettem össze mindent fejben. Ahhoz képest korrekt. Értelemszerűen forintra átszámolva, átlag magyar fizetéssel kalkulálva elég drága minden.

 

Boltok közül a Seven-Eleven sok helyen van, de ez kicsit drágább (cserébe tovább is van nyitva), a Rema 1000, Lidl jobb ajánlat.

 

Szóval 2 nap alatt megnéztem mindent, végigettem sok tradicionális kaját, végigittam a helyi ismertebb sörök nagy részét és abszolút elégedett vagyok az úttal. Hibátlanra sikeredett.

 

Köszönöm az útbaigazításokat, segítségeket, ötleteket, javaslatokat. :)

.Logan. Creative Commons License 2012.08.19 0 0 2721
Előzmény: .Logan. (2720)
.Logan. Creative Commons License 2012.08.19 0 0 2720

Itt van még az 5A menetrendje is, figyelj, nehogy eltévesszed a leszállást! ;) (A 4. oldaltól kell nézned, ott kezdődik a te menetrended! ;))

Előzmény: .Logan. (2719)
.Logan. Creative Commons License 2012.08.19 0 0 2719

Ha nem találod, vkit megkérsz, h. navigáljon el az 5A buszhoz, amivel 3 zónán át fogsz utazni kb. 30 percen át.

 

A te megállód az Otto Mønsteds Plads, ahonnan a busz feneke felé kisétálsz az utca végére egészen odáig, ahol bejöttél vele, így ütközöl neki a H. C. Andersen Boulevard- nak, ahol jobbra fordulsz és kb. 50 m után ott lesz a szálló. El sem lehet téveszteni, max. 150 m séta ;) Egy hatalmas épületet kell keresni.... am. jól választottál, mert a város kellős közepén van, minden elérhető max. 30 perc gyaloglással vagy biciklivel 10-15 perc alat ;)

Előzmény: monokrome (2718)
monokrome Creative Commons License 2012.08.18 0 0 2718

Nah, lefoglaltam végre a hostelt is.

Ez tűnt a legjobb ár/érték arányúnak a belvárosban a review-k alapján.

http://www.danhostelcopenhagencity.dk/hotels/danhostel_copenhagen_city/contact_us/

 

Annyi kérdésem lenne már csak ezzel kapcsolatban, hogy akkor, a reptérről hogyan is jutok ide a legegyszerűbben? A google maps útvonaltervezője nagyon vad dolgokat javasolt... :D

Azt látom, hogy a Central Station-től egy köpésre van, de nem tudom, hogy a reptérről megy-e közvetlenül vonat erre a Central Station-re vagy sem. Mondjuk gondolom, hogy megy, de egy megerősítés jól esne. :D

 

ELőre is köszönöm! :D 

Törölt nick Creative Commons License 2012.08.14 0 0 2717

De szépen mondtad!!!!:)))

Én bicajjal járok mindenfelé,többek között a fővárost is azzal fedeztem fel és valóban a LEGJOBB!!!

Mondjuk vidéken nem nagyon használják!

:))

Előzmény: X polgártárs (2714)
X polgártárs Creative Commons License 2012.08.13 0 0 2716

 

Nem szép. Pár éve (májusban) nem volt még hasonló probléma, Tivoli-belváros-Christiania viszonylatban, egyszer sem.

Akkor lehet gyalogolni, meg egy karikát tenni valamelyik kanális-járattal.

Előzmény: moTmeN (2715)
moTmeN Creative Commons License 2012.08.13 0 0 2715

Ha nem kapkodnak el reggel 8-9 kornyekere, tenyleg jo lenne. Mondjuk elegge szokatlan vezetni, de ingyen tenyleg jo.

Vicces egyebkent, hogy egy elelmes ho(s?)tel egyszeruen lenyultata az ele kiallitott cangakat. Aprilisban meg a Danhostel elotti kiadonal sorakoztak a bringak, mar amikor eppen voltak. Most ott sorakoznak 10 meterrel arrebb, a hostelhez kozelebb, kis gagyi zarral lezarva. :(

Előzmény: X polgártárs (2714)
X polgártárs Creative Commons License 2012.08.13 0 0 2714

bringa, ingyenes. ennél jobb dolog kevés van :)

 

http://www.bycyklen.dk/english/thecitybikeandcopenhagen.aspx

You can use the citybikes in the inner city of Copenhagen for free. All you need is a 20 DKK-coin for deposit. Put the coin in the citybike locker. The 20-DKK coin is returned, when you put the citybike in one of the 110 city bike-racks.

MÁS:

Ilyenkor milyen idő van Skagen környékén? Historikus hőmérséklet adatokat persze látok, de milyen ruházattal érdemes készülni (szél, ilyesmi)?

 

Előzmény: monokrome (2709)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!