Mindenről,amit tudni érdemes,lehet a Magyar őshonos állatokról...és Mindenkinek,aki tapasztalatokat cserélne,vagy akik szeretnének tartani ilyen állatokat.
Ami nekem a régi pásztoremberek, parasztemberek állathoz való értésében nagyon tetszik, hogy annak idején nem volt teherautó, utánfutó gyalog szerrel vitték vásárra az állatikat.
Dédnagyapám sokat mesélt arról, hogy a marhát, juhot Ceglédről gyalog vagy lóháton hajtotta fel a Hídi vásárba és ott a téren megállt a gulya vagy nyáj nem pedig össze-vissza, kóborolt nem keveredett máséval és azaz ocsmány krotália sem lógott a fülükbe!
A debreceni vásártéri fotón is olyan érdekes, hogy a az a nagy jószág ott ül nyugton.
Kis nosztalgia:
Én is valami nagyobb jószágra számítottam, mert az én szemem sűrűn látott 250 kg-os, de még a feletti Mangalicát is. Nem tudom miért nem nyitja meg a videót, az M1 archívumában találtam meg, mert Tv-t nem nézek egyáltalán így a híreket is ott keresgélem meg. :)
Az a súly, amit említesz az még egy olyan súlykategória, amit komoly ráfizetés nélkül ki tud az ember nevelni, de 200 kg-os állatot már nem igen. Megint más kérdés, ha kanlott vagy koca állatról beszélünk, amit felpendíteni könnyebb a nagy súlyokra.
Egyértelmű, hogy az igény határozza meg, hogy mit tartasz és ha kell a hús akkor be kell engedni a fehéret is, ha szereted a szalonnát akkor csak Mangalica jöhet szóba, mert a zsírja, szalonnája tényleg finomabb.
A respektálást nálam már jó pár éve kivívták, mert mikor vért voltunk venni a puszta disznajaitól a bokám meg a lábszáram meg tudta, hogy milyet és mekkorát harap egy Mangalica!!!
Remélem, az is feltűnt, hogy milyen bájosan mosolyog! "Mondd, hogy moslééééék!" :o))
Na igen. A mangalicák egyéniségek, és inteligensebbek a fehéreknél. Jó, lehet hogy elfogult vagyok, meg aztán nekem még csak az idén volt először fehér disznóm, eddig csak mangalicákat hízlaltam. (Biztosan fordítva vagyok összerakva...) Mindenesetre tény, hogy ezek egy klasszissal butábbak voltak, mint a mangák, pedig ezek sem hibridek voltak, hanem falusi fehér-turmixok.
Eccóval nagyon jó fejek a mangák! :o) (Viszont ha az ember húst is akar enni, akkor kénytelen fehéreket is tartani.)
Hááát, ha "csak" 250 kiló volt az a coca... :o) Tényleg azt hittem, komolyan gondolták azt a "legnagyobb" jelzőt, és valami guinnes rekorder jószágról van szó! (Ja, a videót nem tudtam megnézni.) Persze, ez sem kicsi, kellett egy ideig etetni... De hallottam négy mázsás öreg kanokról is. Persze, messziről jött ember azt mond, amit akar. Olyan 3 mázsa körüli kant már láttam. Lazán kikukucskált a méteres korlát felett...
Monnyuk én 140-160 kg közt le szoktam vágni, akkor még normális vastagságú a szalonnája (5-8 cm).
Viszont a fehéreket 2, illetve 2,5 mázsásan vágtuk le. A "kicsit" még nyár végén, a nagyobbikat meg most hétvégén. Utóbbiból annyi karaj jött ki, mint három mangából!
De a szalonnája a legvastagabb helyen is csak 3-4 centi, és érezhetően keményebb, rostosabb. A húsa sokkal szárazabb, sűrűbb. A zsírja is kemény, és "bóti ízű". A mangájé ikrás, és tényleg sokkal finomabb! Persze, ez ízlés dolga.
Részemről maradok azon az állásponton, hogy ezt is meg azt is kell hízlalnom, ha jót is meg sokat is akarok egyszerre. :o)
p.s.:
Azért bármilyen jó fejek, nem szegődnék el kondásnak egy ekkora félvad manga-falka mellé. Csürhésnek esetleg, bár a kanokat meg a hasas kocákat a háznál neveltek közt is illett respektálni... :o))
Szia! Nálam a gilisztaüző varádics elég jól bevált! Teaként is, de csipegetni is szeretik! Ámbár mostanság ezt a mezőn nem igazán találni! Tavasszal rengeteg van!!
Sziasztok forumtársak! Szeretném kérni a segitségeteket,Öshonos tyukokat,gyöngyösöket kezdtem tartani,az állomány most 20 hetes,és szeretném féreghajtatni öket,nem gyogyszeresen ,hanem alternativ megoldással,Ebben kérném olyan forumtárs segitségét segitségét,akinek már erre van jól bevált megoldása! Köszönettel várom a választ.Tibor Maglodról.
2008 óta tanulmányozom(szó szerint) több "őshonos" - helyesebben régi magyar(hun) háziállatunk - történelmi múltját, kialakulásának - kitenyésztésének - körülményeit.
Bodó Imre professzor Úr szavai:"A történeti kutatások folytatása sem elhanyagolható feladat. Vannak rejtélyes dolgok még a régi háziállatfajtáink múltjában ." - kölönösen nagy hatással voltak rám. Ezek a szavak, mondatok inspiráltak a magyar óriásnyúl történeti kutatásában, illetve fajtamegmentésében! A majdnem ötéves munkát idén júniusban fejeztem be. Ezzel a munkával az 1922-1965-2008 ködös időszak láthatóbbá vált. Természtesen ez még sokaknak nem világos, mert nem került nyilvánosságra.
Ezek a munkák még nem voltak elegendőek a tisztánlátásra...
Tanulmányozni kellett mellette az egyesülési jogról szóló törvényt, az állattenyésztési-, a védett őshonos állatfajták genetikai fenntartásának rendjéről szóló, stb. törvényeket.
Ma, ezen a fórumon feltett video késztetett arra, hogy megírjam véleményemet egy kiragadott dologgal kapcsolatban.
A "Hardita Népe" cimű Erdélyben megjelenő lap 2005. július 7. számában jelent meg Dr. Filep Kálmán Csaba írása, cikke ezzel a cimmel: Mentsük meg, mert nélkülük szegényebbek leszünk! - Ez, és a már említett alábbi video volt a fent említett dolgok megvilágosítója, hogy "valami nem stimmel" a magyar névvel, jelzővel!!!
Érdekes, hogy az erdélyi cikkben alig látható hazai, illetve erdélyi jelzőjű(előtagú) fajtanév!
Nagyon sok a tájat, kitenyésztésének tájhelyét 'tisztelő' fajtanév.
Több okból lehetséges ez!
Itthon miért nem ez használjuk?!
Miért nem tiszteljük, hogy nem magyar rackajuh, hanem hortobágyi?
Miért nem bonyhádi tarka, a magyartarka?
És a többi...!
Nézzünk rá Magyarország domborzati térképére! Állattenyésztői szemmel! (RÉT-TÉR---LEGELŐ)
Dombok, hegyek, völgyek, árterek, stb.
Tájakhoz, tájjelleg!
Tájjelleghez viszonyok, hagyományok, különböző emberek, különböző állattenyésztői tudással, felfogással, mentalitással.
No..., a fent említett minden dolog, csak egy tájfajta nevében tükrözödhet!!!
Lehet magyar bor. De csak "piaci gyűjtő fogalomban".
Mert egy szekszárdi, - a tájtól, a szőlőfajtától, az ott élők tudásától, alázatától, mentalitásától szekszárdi! És nem magyar! Szekszárdi!
Utószó: Nagyon jól döntöttem, amikor a csaló-, a történeti tudatlanságban, ego- és bürokratikus céloktól, magyarkodástól vezérelt egyes, tenyésztőnek valóktól nyulaimat különválasztottam a fertőtől, és tájjelleggel ruháztam fel állományomat több éves szelekciós, tartás- és takarmányozáshoz alkalmazkodó "magyar" Baranyai Óriás tájfajtát.
Az ego, a bürokrácia szülte a magyar jelzőt. Más népek, országok lemásolása vezérelt embereket.
:) Ezt nem egyébként majd akarok birkát is...még nem gondolkoztam érdekesebb fajtákon...hosszútávon persze szép lenne majd valamilyen különleges hazai...gyimesi,vagy cikta,racka...
"úgymond "nem éri meg" birkát, illetve racka juhot tartani."
lakóhelyemen is próbálkoztak a nagyüzemi birka és kecsketartással a 80-es években,(aminek egyébként évszázados hagyományai voltak, tekintetettel a környék gyenge termőképességű talajviszonyaira)
aztán 2-3 év múlva "megbukott a mutatvány",,,a fene se érti miért, pedig olyan szép nagy "székházat" is építettek
A Gyimesi racka esetében, mely Erdélyben sűrűn fellelhető és tejelő fajtaként emlegetik nem csak hím ivarnál beszélhetünk szarvaltságról, mint fenotípusos jelenségről. :)