Keresés

Részletes keresés

Hamburger Creative Commons License 2003.10.03 0 0 277
Sziasztok!

A 2t-s Unimog szerintem is egy nagyon ütő kis járgány, csakúgy mint a "Wolf" terepjáró. Volt szerencsém mindkettőt közelebbről is megismerni munka közben. Szerintem nem igazán kell nekünk azoknál jobb.

Üdv: Hamburger

Előzmény: yerico4 (274)
Hamburger Creative Commons License 2003.10.03 0 0 276
Sziasztok!

Nekem ez tetszik különösen: "Az átalakítás kérdéseivel kapcsolatban nem a politikusok, hanem a katonák szakmai álláspontját vették figyelembe - jelentette ki a miniszter, majd hozzátette: a cél az, hogy az átalakítás eredményeként finanszírozható, takarékos, a kor követelményeinek megfelelő, erősebb, mozgékonyabb, megbecsült hadserege legyen az országnak." Ez egy kicsit "brutál" éppen a miniszter úr szájából. A felsorolt célkitűzések együtt nem megvalósíthatók. Valamelyik mindenképpen csorbát fog szenvedni.

Hamburger

Előzmény: yerico4 (275)
yerico4 Creative Commons License 2003.10.03 0 0 275
"Ez maximum egy szerb szabadcsapat lehet (ami egyébként tényleg kimeríti a terrorista alakulat fogalmát.)"

Ez egy kicsit erős, inkább maradjunk a gerilla, avagy az irreguláris, félkatonai szavaknál.

Előzmény: corporal (271)
yerico4 Creative Commons License 2003.10.03 0 0 274
Most nem tudom, melyik Mercedes terepjáróra gondolsz, de:
Ha az Unimogokra, akkor állítom, hogy annál jobb képességekkel megáldott terepjáró négykerékhajtású kisteher nincs. Mindig emlékezetes marad, mikor a sárba ragadt pótos Rába Steigert úgy kirántott egy dupla pótos Unimog 150-es, hogy ihaj. Apámék tészeében voltak először az országban Mercedes cuccok, még a nyolcvanas évek elején - közepén, de azóra is röhögve mennek azok a gépek, míg a többi már kirohadt alóluk.
A G-klasse más tészta, a világ - lehet, hogy csak egyik - legjobb terepjáró személyautója, de az biztos, hogy az egyik legmegbízhatóbb, ami Land Roveréknél legfeljebb csak a Defender szériára mondható kis jóindulattal. Azért, ha jó a Bundeswehrnek, akkor talán jó lesz nekünk is.
Előzmény: Törölt nick (254)
andreas76 Creative Commons License 2003.10.03 0 0 273
Hi!

Hát nem tudom, de több dolog is zavar engem.

1. kinek lenne és miért érdeke megtámadni Mo.-ot a környező országok közül...

2. hol van még egy olyan ország ahol "feloszlatják" a hadsereget, pláne egy olyan nagy múltút (!) mint a magyar...

3. ez a honvédség 1849 óta nem honvédség, hanem hadsereg...

Hamburger Creative Commons License 2003.10.03 0 0 272
Egy ujabb cikk a www.honvedelem.hu-rol:
"- Nem lesz drasztikus, a honvédség egészét érintő létszámleépítés a haderő átalakítása során - közölte Juhász Ferenc honvédelmi miniszter szerdai, székesfehérvári sajtótájékoztatóján. „A hivatásos haderő létrehozásával a következő években a Magyar Honvédség lesz az országban az egyik legnagyobb munkaerő-felvevő” mondta a miniszter, majd hozzátette, hogy az átalakítás eredményeként finanszírozható, takarékos, a kor követelményeinek megfelelő hadserege lesz az országnak.

Míg az átalakítás eredményeként a Magyar Honvédség két parancsnokságán - a légierőnél és a szárazföldinél - 15 százalékkal csökken a vezetői státusok száma, az alárendeltségükben működő szervezetekben összességében növekedni fog a létszám - mondta Juhász Ferenc.

A honvédség egészét érintő személyi változások nem haladhatják meg az ezer főt. Az átalakítás során főként azoktól válnak meg, akik nem vállalják az átszervezéssel együtt járó következményeket, így például a lakhelyváltoztatást. A miniszter hozzátette, hogy a honvédségnél jóval kevesebb szerződéses és hivatásos katona van, mint amennyire az önkéntes hadsereg megteremtéséhez szükség lenne, így „a hivatásos haderő létrehozásával a következő években a Magyar Honvédség lesz az országban az egyik legnagyobb munkaerő-felvevő”.

Az átalakítás kérdéseivel kapcsolatban nem a politikusok, hanem a katonák szakmai álláspontját vették figyelembe - jelentette ki a miniszter, majd hozzátette: a cél az, hogy az átalakítás eredményeként finanszírozható, takarékos, a kor követelményeinek megfelelő, erősebb, mozgékonyabb, megbecsült hadserege legyen az országnak.

A kormány támogatja és jóvá is hagyta az átalakítás célkitűzéseit, többek közt azt, hogy 2005 nyarán szűnjön meg a sorkatonai szolgálat - mondta a miniszter.

Juhász Ferenc a sajtótájékoztatót megelőzően megbeszélést folytatott Warvasovszky Tihamér polgármesterrel a védelmi felülvizsgálat által Székesfehérvárt, a Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnokságát, valamint annak alárendelt alakulatait érintő feladatokról. A miniszter kijelentette: „Székesfehérvár katonaváros volt, ma is az, és a jövőben is az marad"."

Ezzel is van nehany problema:

A rendörseg letszama nagyobb lesz 2006-ban, mint a MH, tehat nem a MH lesz a legnagyobb munkaado. A munkaeröfelvevövel ez nem azonos, de ha belegondolok, hogy a szerzödesesek többsege 1,5 - max 2 ev utan le fog szerelni, ha masfel evente külföldi misszioba kell mennie, akkor az nem igazan lesz sokkal költseghatekonyabb, mint hajdanan a 1,5 eves sorkatonai szolgalat! (Ket misszio utän meg a nemeteknek is tele van a hocipöje a viszonyokkal!)

Ha ilyen kis mertekü lesz a szemelyi leepites, akkor hogy fogunk 3 ev alatt meg 10 000-rel kevesebben lenni? Az evi "termeszetes kiaramlas" jo, ha 100 fö körül mozog! A leepites elsösorban a hivatasosokat, ott is fökent a tiszteket fogja erinteni, akikböl meg mindig ezrekkel több van, mint az elöiranyzott! Harom ev alatt evente kb. 1000 tisztet kene leepiteni. Ennyire rosszul informalt lennek?

Tiger! En nem vagyok az ellen, hogy hulljon a fergese, csupan a velemenyeket kerdeztem! Mellesleg a szemelyi ertekeles 20 szempontja közül kb. 17 teljesen az ertekelö szubjektumatol függ. Igy fordulhat elö, hogy egyes helyeken csupa "szuper" katonak vannak (120-bol mindenkinek minimum 100-110 van!), mig ahol komolyan veszik az ertekelest, ott az atlag 80 pont körül mozog.

Mas: A törtenelemben meg nem lattam olyan regularis hadsereget, amely eredmenyesen tudott volna harcolni irregularis erök ellen. A terroristak fogalmarol mar valahol vitatkoztunk. A szerb szabadcsapatokat en nem sorolnam ide! Mas a terrorista es mas valakit terrorizalni!

Mas: En sem nevesitenek egyetlen tamadot sem. Nekünk potencialis szamokkal es lehetösegekkel kell szamolni. A cel az lenne, hogy olyan rendszer jöjjön letre, ahol egy hatekony tartalekos- es mozgositasi rendszerre epülve megfelelöen kikepzett es felszerelt területvedelmi rendszer barmikor ki tudna egesziteni a sokat emlegetett korszerü es azonnal reagalni kepes, kis letszamu "hivatasos" hadsereget. A kiegeszites ezen rendszer azert is fontos lenne, mert a tervezett 7 zaszloalj meglatasom szerint nagyon keves lesz a tervezett 1600 fös allando külföldi missziokra. (7 zaszloalj kb. 6500 harcolot jelent, mig az 1600 föt harom valtasban kell elkepzelni, amit minimum 4800 fö. Ezek mellett a többi itthoni leterheltsege is olyan mertekü lesz, ami nagy fluktuaciot feltetelez. Valamiböl meg kell oldani az esetleg adodo itthoni feladatokat is (terroristak elleni objektumvedelem, katasztrofaelharitas, hogy olyanokrol ne is beszeljünk, mint kikepzes, stb.)

Üdv: Hamburger

Előzmény: corporal (271)
Allesmor Obranna Creative Commons License 2003.10.03 0 0 270
amugy a 152-es onjaro lovegeket ugye rogton a CFE-szerzodes alairasa utan vontak ki, hogy miert vontak ki, nem tudni. bar szerintem a megoldas az a beteges szemermesseg lehet, hogy kerem, majd miket mondanak itt a nyugatiak, hiszen a Honvedseg tamado jelleget le kell torni, ergo TILOS ilyen brutalis es perverz fegyvert megtartani. ez egyebkent nem ujkeletu dolog, hiszen a Szuhojok beerkezese utan 1985-ben az akkori Igaz Szo meg be is mutatta a gepeket a dizszemlere valo felkeszules jegyeben. aztan a dizszemle legi resze a MiG-23-as csomori balesete miatt elmaradt, a repulosok, csak a kovetkezo evben, Budaorson jelenhettek meg a nyilvanossag elott. De a Szuhojok nelkul! ennek oka, eddigre sikerult annak a rejtelyes valakinek/valakiknek keresztulvinnie azt a baromsagot, hogy jajj mi lesz ha megtudjak a szomszedaink, hogy nekunk vadaszbombazoink vannak?! az mostantol felderitogep es kesz. esetleg felderito-csapasmero. mindegy, a lenyeg, mi attol tartottunk, hogy megszolnak, na de nem a NATO,(ok egyebkent nem tudtak, hogy ezek itt nallunk felderitokent vannak aposztrtofalva) hanem a szomszedok! a szovetsegeseink, akik szinten uzemeltettek! ezt a baromsagot! na mindegy, lathato, hogy ezek az eszlenyek mar akkor megvoltak, es egyre erosebbek lettek, hiszen az Edelenyi-fele Eg Katonai c. dokumentumfilmbol teljesen kimaradtak a szuhojosok, holott a film tematikajaba, mint sajatos repulocsapat, beleillettek volna. 1990 augusztus 19-ig kellet varni a szereplesukre, addig szinte semmit se lehetett hallani az akkori mediaban a tipusrol.
ami erdekes, az az, hogy csak nallunk megy ez az orult kiserletezes a hadsereg uj szerepkorenek a megtalalasarol. mashol a hadsereg az hadsereg, a rendorseg az rendorseg, es a tuzoltosagnak is megvan a maga feladata. ez a marhasag, hogy a hadsereg alaprendelteteset feladva, terrorelharito szerepet szanunk a Honvedsegnek, ez abszurd, hiszen ez a feladat a rendorokre tartozik. a terroristak vagy gerillak, akkor a tankokkal ugyse megyunk semmire, vagy ongyilkosok, akkor meg meg a rendorseg elit alakulatai se tehetnek semmit. minden olyan orszag amelyik "gyakorlo" terrorelharito alakulattal rendelkezik, fenntart egy hagyomanyos regularis hadsereget is, nemzetvedelmi cellal. mi nem. ennnek az lesz a vege, hogy jon az ellenseg akarhonnan, kineznek az okosok az ablakukon, es osszecsapva a tenyeruket felkialtanak: ez kesz katasztrofa!
majd ertesitik a katasztrofavedelmiseket...
Allesmor Obranna Creative Commons License 2003.10.03 0 0 269
ha jol tudom, nem sok hely van a vilagban, ahol a hadsereget Honvedsegnek hivjak, majd mindenhol hadsereg a neve az adott nyelven, szal nem tudom ki fenyeget kicsodat...
mas.
Deak Peter katonai szakerto azt allitja, hogy helyes ez a nagy atszervezes, mert mar uj idok jarnak, es az orszagnak a vedelme nem itthon, hanem "kozel-kulfoldon" es kulfoldon kell hogy garantalva legyen, no meg az uj fenyegetest a hataron atsodrodo terrorista csoportok jelentik.
na, ez igen! ez egyebkent nem csak az o szajabol hangzott, mostanaban majd' minden "okos" ezt hangoztatja, ugy mint anno a "NATOinteroperabilitas" szlogent.
vegyuk at ezt az egeszet megegyszer, mert hiszen lathato, hogy itt a kenyelmes dilettantizmus fontos poziciokban torteno tomeges megjelenesenek lehetunk a tanui.
Eloszor is a teruletvedelem az nincs, hiszen nem tamad meg minket senki.tehat nekunk nem helyben kell katonaskodni hanem kulfoldon, a nemzetkozi eletben kell reprezentalni.na es persze hulyenek nezni mindenkit, mert persze ok latjak, hogy mi allandoan mindenfele szallito/muszaki alakulatokkal szurjuk ki a szovetsegeseink szemet, kozben meg amit lehet elkummantunk, nehogy man penzbe keruljon.apropo penz. azt mondja a juhaszferike, hogy most majd meg nagyobb hanyad jut a hadseregre. nem ertem, hogy akkor hogy lehet az, hogy a kilencvenes evek elejen, amikor a pilotaink 80 orat keveseltek harom teljes repuloezredunkben, a gazdasag allitolag szar volt, most meg egy fel mukodo repuloszazad 60 hajozojara 50-60 ora repido jut, es a gazdasag olyan jo, hogy meg EU csatlakozasra is futja.hazug egy banda vagyunk, bar szerintem az EU tudja ezt.
aztan itt van ez az erdekes terrorizmusos dolog.
amikor a delszlav valsag zajlott, allandoan a harcaszati repuloerok, meg a "kisebb, de mozgekonyabb, utokepesebb" hadero volt a cel.
ez a mi esetunkben a legideszant alakulatok elterjedeset, de minimum a gepesitett lovesz alakulatok fejleszteset, es a nagyobb hatoereju es pontosabb tuzerseg kialakitasat jelentette volna. ma mar tudjuk mi a helyzet.
erre meg most itt van ez a szurrealis "hataron atsodrodo terrorista csaportok" bizarr remkepe. mi is ez? Ausztriabol, Romaniabol, Szerbiabol jonnek a terroristak?!atsodrodnak? az meg milyen?
eltevednek mint a vak kirandulok a barlangban?
hogy lehet ilyen faszsagokat hivatalos doktrinakent hangoztatni?!
es megis milyen terroristak? osztrakok? romanok?
azt kepzeljuk, hogy itt nem lesz ugyan haboru az elkovetkezo tiz evben, de a szomszedaink azert nemzeti terrorszervezeteket tartanak fenn, amelyek alkalomadtan csak ugy atsodrodnak. vagy esetleg ott manifesztalodik a binladen, meg a bandaja, ok persze ezt turik, mert hulyek, es amikor nagyon eltevednek erdelyben, akkor majd atsodrodnak ide.fasza...
chEszed Creative Commons License 2003.10.02 0 0 268
Rosszak az infóid!

A merciket átlag 1,2 M forintos áron vettük!

Előzmény: Törölt nick (258)
ftonyo Creative Commons License 2003.10.02 0 0 266
Nézzétek, Iváncsik azt nyökögte a felszólalásában, hogyha rosszándékú szomszédaink támadni készülnének, észrevennénk! (Mert felfuttatják a hadiipart stb.) Kár, hogy magyar aggyal gondolkodik. Mert igaz, hogy a kisantantnál is vannak gondok dögivel, de a hadiiparuk megmaradt! Tehát olyan nagyon nem kell mit felfuttatni.
Ki kell látogatni egy nemzetközi hadiiprai kiállitásra. Ott vannak a szlovákok, csehek, románok, horvátok, szlovének..... És ők nem a Gepárd-mesterlövészpuskát kinálják! Hanem házilag vagy külföldi kooperációban upgründolt harckocsit (t-72), BMP-t, repülőgépet.
Nálunk meg hazavágták a PG-t, Diósgyőrt, a Rábát.... Régi szép hadiiparunk nyomokban (sem) létezik.......

Ja, és hogy mi a nemzetközi szerződésekben engedélyezett harceszközöket sem tartjuk rendszerben, mig a szlovákoknál a Scud még bőven üzemel........

yerico4 Creative Commons License 2003.10.02 0 0 264
Bár rendkívül offtopic, de egy ismerősöm szerint vannak rossz autók, vannak jó autók, vannak nagyon jó autók, és vannak a Citroenek. Valszeg ezért dobta ki a kommersz Audit egy egyéniség Citorenre.

Mellesleg meg kellene nézetni a májadat orvossal, mert kicsit rossznak tűnik. :(

Előzmény: Tiger205 (263)
Tiger205 Creative Commons License 2003.10.02 0 0 263
Hello Máté fiú!

Szerinted mennyit keres egy államtitkár vagy egy tábornok?
Szerinted miből él?
Na ugye.
amúgy nem minden 35 év feletti főtiszt ohonya és buta, igaz Hambueger ? :o))))

Hamburger!
Gondolom Tee az első kategóriába esnél, akkor mi a bajod, ha hullik a férgese?

Mindenki!
Mit vártok egy miniszterttől aki a szolgálati Audi A6 2.8 quattro gépkocsiját lecseréltette egy Citroen C5-re?
Mert annak légrugózása van ? Audi meg összekerekes, meg ezerszer jobb, de ez kit érdekel? Meg az, hogy a Porsche Hungaria (majd a SAAB) nyerte a miniszteri autók tenderét, így nem is lehetett volna neki ilyen. De ő egyszer ült a barátja Citroenjében, és az annyira, de annyira tetszett...mert vannak egyenlőek, és még egyenlőbbek...

Na ezért van Mistralunk, és nem Leopard2A6.....

(ki csúsztatás...)

üdv:
TGR

Előzmény: Törölt nick (254)
belic Creative Commons License 2003.10.02 0 0 261
Hello!

"Nem tudtok leszálni erről a gonoszok megtámadnak minket vesszőparipáról??? "

Szerintem ha leszallnank errol a vesszopariparol (vagyis ha 100%-ig biztosak lennenk abban, hogy soha, senki nem tamad meg minket), akkor be kellene zarni a honvedseget. Tulajdonkeppen nem lenne rossz (ha annak a sok penznek csak a felet lopjak el a politikusok, akkor is rengeteg jo dologra lehetne hasznalni), csak a vilag nem ilyen. :-(

Egyebkent ha alaposabban elolvastad volna a hozzaszolasomat, pont azt irtam, hogy (a NATO tagsagon tul) _NE_ keszuljunk az ukran tamadas visszaveresere.

Bel

Előzmény: HUNTERKILLER (257)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2003.10.02 0 0 260
Ne zaklasd Zalka elvtárst!!!
Azért mert Sztálin elvtársnak nem jött be neki bejöhet!

Bár mondjuk az is igaz hogyha ki kell ganézni akkor nem hagyhatjuk a fele szart benn az ólban.Persze az is lehet hogy nem mezőgazdasági hasonlatokat kéne használni.

Előzmény: unguided (259)
unguided Creative Commons License 2003.10.02 0 0 259
Zalka_Mate
"ha megszámolják, hány db őrnagynál nagyobb és 35 évesnél idősebb emberke figyel a létszámban, és ezt elosztanám 2-vel. "

Ez a fűnyíróelv már szinte mindenhol csődöt mondott. Inkább a minőséget kéne kiválogatni. Tesztek, felmérések, gyakorlatok során kéne kiválasztani a felső 50% százalékot. Egzakt, ellenőrizhető, átlátható értékelési rendszert használva.

Előzmény: Törölt nick (254)
Törölt nick Creative Commons License 2003.10.02 0 0 258
Nem akarlak elkeseríteni, de a mercik árának feléből pont kijön egy landrover. (11 mFt)

Legalábbis az én infóim szerint...

Előzmény: chEszed (255)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2003.10.02 0 0 257
Hát ez nem igaz!!Nem tudtok leszálni erről a gonoszok megtámadnak minket vesszőparipáról???

Egyébként meg, mint a szerb csapatok helyszínen tartozkodó felderítője tiltakozom az ukrán konkurencia ellen!! :-)))))))

Előzmény: belic (256)
belic Creative Commons License 2003.10.02 0 0 256
Hello!

"az ukrán hadsereg úgy lenyomná a honvédséget, mint Süsü a cölöpöt."

Ha el is jutnak Budapestig (biztos vagyok benne, hogy az ukranok az alfoldon atrobogva nem fogjak olyan jol alcazni a harckocsikat, mint a szerbek a koszovoi hegyekben), hova mennek utana vissza?

gyk. NATO tagok vagyunk, egy kemeny legitamogatast szerintem biztosan megkapnank, ami utan nem sok minden maradna hasznalhato a tamado orszagban.

Es ha ranezel a terkepre, valoszinuleg egybol lathatod, hogy az egyetlen realis vedekezes Ukrajnaval szemben a NATO tagsag (mivel egy "picit" nagyobb), eselye se lenne a honvedsegnek (jo vezetest feltetelezve sem!) onalloan ellene. A felkeszules egyetlen eredmenye a gazdasag tonkretetele.

Bel

Előzmény: corporal (251)
chEszed Creative Commons License 2003.10.02 0 0 255
Megnézném mit tudnál venni a mercik árának feléből (1.000.000 ft)

Nem az a gond, hogy nyilvántartjuk, hanem, hogy tároljuk is a selejtet. Vissza kéne adni a HM hatáskörbe az értékesítést.
Jelenleg csak az ÁPV Rt.-t gazdagítjuk.

Előzmény: Törölt nick (254)
Törölt nick Creative Commons License 2003.10.02 0 0 254
Azér' ez megint jellemző, mit végeznek ezek haderőreform címén. Többet ért volna, ha megszámolják, hány db őrnagynál nagyobb és 35 évesnél idősebb emberke figyel a létszámban, és ezt elosztanám 2-vel.

Vagy revízó alá venném azt a sok ócskavasat, ami még mindig eszközként van nyilvántartva a könyvelésben (ural motor nélkül, etc.)

Gyorsan eladnám a mistralokat és egyéb csúcs haditechnikai beszerzésünket. Pl. a szupi Merci terepjárókat, és feleannyiért legalább uo. jót szereznék.

Megnézném a jelenlegi ellátási szerződéseket, vajon miért kapja a HM x-szeres felárral a lőszert, stb-t?

Kiszervezném azokat a tevékenységeket, amit csak lehet! Persze valódi közbeszerzéssel!!

De ezek a f*-ok persze nem mernek belenyúlni a darázsfészekbe?!

Üdv.

Yoshi Creative Commons License 2003.10.02 0 0 253
Áááá, dehogy...

Ukránok ellen védve vagyunk jelenleg, nagyon...
Van egy olyan haderőnemünk, ami tuti nyerő!

Önkénets Magyar Aktatáskás Politikusok és Lobbisták!
Állítólag az ukrán hadseregben a morál vetekszik a fizetésekkel.
Támadás esetén le kell a csapatokhoz deszantoltatni némi ÖMAPL-t jól megtömött aktatáskával és csekkfüzettel, és a páncéloshadosztály már vissza is fordult Kijev felé... :)))))

Viccet félretéve, tényleg nagyon alacsony a morál és az ebből következő hadrafoghatóság.
Szerintem szimplán át lehetne állítani(!) az ukrán csapatokat.
(Volt ilyen! Az oroszok csinálták meg ezt, többet kínáltak fizetésben a szétválás környékén és aki maratt az ukránoknál vmilyen ok miatt, szentségelt és át akart menni. Egyszerűen alacsony a morál, na.)

Zero4 Creative Commons License 2003.10.02 0 0 252
Unguided!

Igazad van, sok ez a 300-valahány képviselő. Nagy-Magyarországon volt ennyi, de hát azóta az ország területe és a lakosság létszáma látványosan csökent.
Ha olyan jó ötlet a "karcsúsítás" meg a "reform", miért nem járnak elöl jó példával?
200 T-72 kivonása feltűnik a közvéleménynek. Vajon 200, szintén költségesen "üzemelő" képviselő eltűnése szintén hiányérzetet teremtene?

lieutenant30 Creative Commons License 2003.10.01 0 0 250
az usa megbizhatósági információiról csak annyit, hogy a 80-as években erőteljesen támogatták irakot meg a tálibokat aztán győzték visszaszerezni a stingereket meg a többi technikát
Előzmény: Stukabomber (248)
lieutenant30 Creative Commons License 2003.10.01 0 0 249
hello
avval egyetértek, hogy az ukrán hadsereg a maffia befolyása alatt áll, de szerintem a szervezett bűnözésnek nagyobb üzlet egy működő gazdaságú ország (pláne ha nemsokára eu tag lesz) a szomszédságában, mint egy háborúsúlytotta, padlótfogott ország. nem hiszem , hogy az újjáépitésben látnának nagy üzletet, és az épitőanyag exportjukat akarnák fejleszteni. a maffia alapvetően "profit orientált", nekik többet ér a magyar zűrös bankrendszer a pénzmosáshoz. igaz az ő cselekedeteikben nem kell mindig ésszerűséget keresni.

tudom, hogy közhely de szerintem a balkán egy puskaporos hordó. az usa bombázás, a horvátok eu jelentkezése elnapolta a döntést, de a szerb, bosnyák, horvát hármas buli még nem lefutott ügy. a háború eredményével egyik fél sem elégedett és most abban az állapotban vannak amiben mi és a németek ...stb voltunk az első világháború után. a revizió szándéka megvan, várnak a megfelelő alkalomra és a felszin alatt tovább izzik a parázs.
üdv

Előzmény: corporal (247)
Stukabomber Creative Commons License 2003.10.01 0 0 248
Corporal, már elnézést, ez jó nagy hülyeség, mert Ukrajna Belorussziával együtt (legalábis hivatalosan) rég visszaadta az őt nem illető, de területén állomásoztatott atomfegyvereket Oroszországnak.
Amitől nekünk esetleg félnünk kellene, az nem annyira a környező "kisantant" katonai potenciálja, mert technikájuk ugyan van, de hogy fenntartásra vagy kiképzésre pénzük is, azt ki hiszi el... De jellemző módon mi nem ezt vesszük számításba, hanem áldemokrata, áljóléti, posztkádárista módon attól parázunk, hogy a szomszédaink politikailag instabilak, és ki tudja, milyen agresszív magyarfaló kerül hatalomra. Amitől persze lehet és szabad is félni, csak azt nem szabad elfelejteni, hogy amikor Ausztriában Haider-ék kormánypárt lettek, az EU gyakorlatilag bojkott alá helyezte az országot. A nagypolitikában (amibe bizony a térségi katonapolitika is beletartozik) mindig a stabilitás a nyerő. Románia az életben nem kapott volna AH-1-eseket, ha nem lenne megbízható. USA a megbízhatósági információit nem ám a napi sajtóból szedi.
Én személy szerint jobban örülnék, ha még mindig meglenne a 150 darab MiG-21-esünk, persze felújítva. Legalább lenne pilótaállomány meg ilyesmi. Amiből azt a pár embert kiküldték Irakba, abból meg is lehetett volna valósítani. (Hogy a többit ne is soroljam.)
ftonyo Creative Commons License 2003.10.01 0 0 246
"Ezt is a Gazdag Feri mondta? "

Naná!

Előzmény: corporal (244)
Hamburger Creative Commons License 2003.10.01 0 0 245
Szia Ftonyo!

Mea culpa! (Mármint a neved miatt!) Gazdag urat pedig csókoltatom! Ezek szerint a szerbeket csak a múltra értette. Vagy szerinte ezek után meg tudnánk őket állítani? Hamarabb Bp-en lenne bármelyik agresszor, mint a NATO első vonata vagy ejtőernyőse ideérne. "Szeretem" az ilyen konferenciákat! Ellenvélemény nuku!

Hamburger

Előzmény: ftonyo (243)
ftonyo Creative Commons License 2003.10.01 0 0 243
Helló Hamburger! (Amúgy: FTONYÓ volnék...)

"A szerb páncélos hadosztályt nem kéne már felejteni?"

Ott "fönn" se felejtik! Éppen Gazdag Ferenc példálózott vele a Stefániában! Idézem: "Milyen kár, hogy asz a sokat emlegetett szerb páncélos hadosztály úgy '91-92-ben nem jött föl Budapestig, akkor végre bebizonyosodott volna, hogy az egész magyar haderő egy sz*rt sem ér!" (Ez igy ELHANGZOTT!!!!!!!!)

Ami a szabad véleménynyilvánitást illeti: lett volna hozzászóló, de a léervezető elnök a "Jaj, de elszaladt az idő! Menjünk gyorsan, mert kihűl a finom ebéd!" felkiáltással seperc alatt lezárta az ülést, aztűán kizavarták a népet az épületből..........

Előzmény: Hamburger (239)
Hamburger Creative Commons License 2003.10.01 0 0 241
Erről mi a véleményetek? (www.honvedelem.hu) "A kormány szeptember 24-i ülésén jóváhagyta a honvédelmi tárca védelmi felülvizsgálatának eredményein alapuló haderő-átalakítási elképzeléseket. Készpénznek vehetők tehát a már gyakran látott-hallott változások, mint például a pécsi tüzérdandár megszüntetése, a nagyoroszi légvédelmi rakétaezred átköltözése Győrbe, és sorolhatnánk.

A kabinet döntését követő tervezési, humánpolitikai teendőkről Szenes Zoltán altábornagy, a HM HVK főnöke elmondta, hogy a legsürgetőbb feladat a végrehajtás ütemenkénti megtervezése. Az első ütemben - november 15-ig - a pécsi tüzérdandár megszüntetését, a tatai könnyű lövészdandár létrehozását, a győri és a nagyoroszi légvédelmi alakulatok Rába-parti fúzióját, az elektronikaiharc-század felszámolását, a Bercsényi László Felderítő-zászlóalj - egy felderítőszázadnak a NATO reagáló erőibe való felajánlása miatti - szervezeti változásait kell előkészíteni. A második - idén év végéig tartó - tervezési ütemben szerepel Szentkirályszabadja, Szolnok, Hódmezővásárhely és Debrecen fúziója, valamint a szentesi műszaki dandár felkészítése speciális NATO-feladatokra, a harmadik ütemben pedig azon feladatok terveit készítik el, amelyek a katonai szervezetek képességeinek 2004-ben esedékes kialakítását érintik.

A tervezés - a haderő-átalakítások során eddig megszokotthoz képest - merőben új módon történik, jelentette ki a vezérkari főnök. A csapatoknál kezdik tervezni ugyanis az átalakítással, a diszlokálással, a megszűntetéssel összefüggő feladatokat, igaz, az általános követelmények - a védelmi felülvizsgálat katonai koncepciója - alapján. Az alakulatok (sajátosságaik szerinti) haderő-átalakítással kapcsolatos feltételei, igényei, kérései a központi szervek számára konkrét feladatokat jelentenek, és a csapatoknál, a helyszínen kell elkezdeni még az állománytábla kidolgozását is. Az „alulról felfelé haladó” tervezés katonai módszertanát most dolgozzák ki, mondhatni, épp a november közepéig tartó első tervezési ütem teljesítése lesz a vizsgamunka. Az egész központnak Budapesten mindenesetre ütemenként egy-egy feladatra kell koncentrálni, a koncepció elfogadása, a feltételrendszer kialakítása után csoportfőnökségenként lesz például „Nagyoroszi-felelős” vagy éppen „Tata-felelős”.

A védelmi felülvizsgálat utáni időkben nem csupán a tervezés módszere debütál. Szenes Zoltán altábornagy a haderő-átalakítás humánpolitikai teendőiről szólva jegyezte meg: a tervezési időszakokkal egy időben fel kell mérni többek között a hivatásos katonák, a szerződéses katonák kvalifikáltságát, fizikai állapotát, s e sajátos „átvilágítás” alapján három kategóriába kell sorolni őket. Az elsőbe tartoznának azok, akikre mindenképpen számít a honvédség. A másodikba sorolnák azokat, akikre „csak” számít a sereg, a harmadik kategóriába tartoznának mindazok, akikre kevésbé számít a haderő, mert például nem törekedtek szakmai ismereteik felfrissítésére.

A felmérést tekintve sürget az idő, hiszen mielőbb tudatni kell mindazokkal, akiket érint, hogy a hadsereg mindenképpen számít rájuk. Ha a tárca, a honvédség e felméréssel, a kategóriába sorolással késlekedik, az történik majd, mint minden korábbi haderő-átalakítás során: bezár egy alakulat, megszűnik egy szakmai terület, és sok szakember máshol, nem pedig a hadseregben keres boldogulást - állította a vezérkari főnök. A kvalifikált szakemberek megtartásán múlhat a jelenlegi haderő-átalakítás sikere. A honvédség katonáinak, közalkalmazottainak száma 2006-ra már nem lehet több harmincötezernél. Így például a valamely megszűnő alakulatnál szolgáló kvalifikált, a helyőrségváltást is elfogadó szakemberek a felkészültségben tőlük elmaradók „rovására” kapnak másutt beosztást, munkalehetőséget.

- Minden erőfeszítésem arra irányul, hogy ezt az „átvilágítást” elvégezzük, de e humánpolitikai felfogást, módszert a HM kabinetjének, a minisztériumi, valamint a honvédségi felső vezetés tagjainak még meg kell tárgyalniuk, illetve el kell fogadniuk. A személyre szóló minősítés összesítéséből néhol kitűnik, hogy egyes helyeken csupa szuperkatona szolgál, másutt viszont - épp a reális értékelés alapján - akad „harmadik kategóriás” katona is, ha tehát úgymond nem őszinte az értékelő rendszer, a honvédség tagjainak így kialakuló szakmai összetétele, a hadsereg humánképessége akadályozhatja a védelmi felülvizsgálatból, illetve a kormány döntéséből adódó feladatok teljesítését - mondta végül Szenes Zoltán altábornagy."

Hamburger

Hamburger Creative Commons License 2003.10.01 0 0 240
Elnézést! Módosítok: 2. bekezdés: ..., az pedig megint minősít valakiket!

Hamburger

Előzmény: Hamburger (239)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!