Keresés

Részletes keresés

pint Creative Commons License 2001.11.19 0 0 29
Azért ha szabad kérnem, ne tegyünk ilyen végletes kijelentéseket, hogy "A" korszellemnek megfelelő módszer ez és ez. Nincs végső módszer, hisz

az út, ami szóba fogható,
nem az öröktől való
a szó, ami rája mondható
nem az örök szó

Előzmény: Törölt nick (28)
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.19 0 0 28
Minden kornak megvan a saját, korszellemnek megfelelő modszere. Ez most az antropozófia. Lehet más utakon is haladni, de az az előnye annak ha az ember a korszellemnek megfelelően cselekszik, hogy könnyebben és gyorsabban halad.

Rudolf Steiner a ma emberének, a mai világnak dolgozta ki a beavatási rendszerét és lelki-szellemi gyakorlatait. Sokban eltér a tradicionális módszerektől, de ezek a különbséget a legfontosabbak.

Adept

Ui.:Örülök hogy nyilt ez a topic!!

Előzmény: Syd Barrett (23)
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.19 0 0 27
Azért hasonlit az alkimiához mert Rudolf Steiner Rózsakereszt Krisztiánt tekintette Mesterének. A rózsakeresztes hagyomány erős alkimista hagyományokkal rendelkezik.

Azért törekednek a pontosságra mert most a tudati lélek korszaka van. Rudolf Steiner szerint a szellemi eseményeket is ugyanolyan pontossággal kell leirni és elmagyarázni, mit a fizikai történéseket. Semmi ködösség, semmi illuzió. Az is csak egy mésik valoság.

Adept

Előzmény: Purusa (9)
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.19 0 0 26
Antroposz=ember
szófia=bölcsesség

Szabad magyar forditással: isteni eredetű bölcsesség az emberért.

Adept

Előzmény: kobbold (5)
pint Creative Commons License 2001.11.19 0 0 25
Föltételezem, hogy aki ezt a topikot olvassa, azt legalábbis elméleti szinten érdekli, de ha neked emil kell, hát küldök :)
Előzmény: ubizz (24)
ubizz Creative Commons License 2001.11.17 0 0 24
Sziasztok,

mikor utoljára belenéztem a Waldorf iskolákba, már elég sokminden elhangzott ott pro és kontra oktatásügyben, ha valaki nem ismeri még, nézzen be a topikba.
Antropozófiai előadás ma és holnap is van, azt hiszem, holland előadóval, érdekes témában, de az ezzel kapcsolatos mailemet nem találom, ha valakit érdekel, lökjön mailt és utánatelefonálok. (Nem tudtam menni, így inkább elástam magamba mélyre az infót :) Jövő hétvégén is, mindkét nap lesznek antropozófiai témájú előadások, azok gyakorlatilag egésznaposak, összefüggőek lesznek, s nem általános témájúak, hanem specifikusak, csak épp a témát nem tudom. (A cím nem mindig fedi le a tartalmat). Bocs. Ha érdekel valakit, írjon emailt.
Egyébként ha szétnéztek egy könyvesboltban, jó pár kiadványban megtaláljátok a Magyar Anrtopozófiai Társaság címét (ha jól emléxem, ez a nevük), az érdeklődőknek bizonyára szívesen szolgálnak felvilágosítással, de rajtuk kívül sokan mások is foglalkoznak Magyarországon a témával (pl. ha jól tudom, az említett hétvégi előadásokat sem ők szervezik).
Svájci Waldorfosok arroganciája: a Waldorf képzés önmagában nem változtatja meg a diákok jellemét, az embert annyi más hatás is éri az iskol előtt, mellett és után is. Közhelyesen: Az, hogy valakinek van módja megteremteni a lehetőségét annak, hogy gyermeke magániskolába járjon, messze kevés az emberségre neveléshez.
Egyébként Magyarország nem áll rosszul a Waldorf képzés tekintetében, hisz már a huszas években Budán volt az első európai, nem németországi Waldorf-iskola. A gyönyörű sváb-hegyi villa most, kissé lerobbanva is nyugalmat áraszt, közvetlen környéke szerencsésen megúszta az utóbbi tíz év ingatlan-rohamát. A módszer honi terjesztésében nagy szerepe volt Göllner Máriának, Steiner magyar követőjének, emlékiratai nemrég megjelentek magyarul is. Mint annyi mindenben, a Waldorf-képzésben is törést hozott a második világháború, és persze a fasizmussal eleinte csak kacérkodó magyar harmincas-negyvenes évek sem voltak épp kedvezőek. (Brr..., de fennköltek ezek a mondatok :)
Magyarul azért is kevés az anyag a hálón, mert az antropozófiával foglalkozók nagy része idősebb az e-generaciónál, okkal vagy ok nélkül idegenkedik a technológiától, ne adj isten kissé parnasszista, vagy csak úgy gondolja, akit igazán foglalkoztat a téma, úgyis utánamegy. Sokak számára a web túl fiatal médium, nem alkalmas az elmélyült gondolatok megfelelő átadásara (hogy a számítógép ahrimani s luciferi hatásaiba ne is menjünk bele itt, hisz már így is jócskán túlmentem azon a mérethatáron, ameddig egy hozzászólást még elolvas bárki is :)
Azért könyv vagy jegyzet formájában rengeteg anyag hozzáférhető magyarul is, s nem csak Steinertől. Csak legyen az embernek ideje s ereje megemészteni, hisz a nyelvezet általában nem a Jövőnéző színvonalán mozog. Hogy ez jó-e, azt döntse el mindenki maga.
Ł8) zubi

Syd Barrett Creative Commons License 2001.11.16 0 0 23
Úgy látszik a gyakorlat nem mindig követi az elvet, még Svájcban sem. Ettől még nem biztos hogy az elv a rossz. De még mindig nyitott a kérdés, mi az antropozófia, mennyiben segít az embernek megtalálni a helyét a világban? Mennyire képes arra, hogy az emberek tudatát jó irányba átalakítsa? Sajnos hiába fejlődött az emberiség technikailag hatalmasat az elmúlt 1-2 ezer évben, a tudatunk ezt a fejlődést egyáltalán nem követte. Az emberiség megalkotott egy olyan tecnikai világot, amelynek egyenes következménye lett a rengeteg depressziós és szorongó (és egyéb pszichés zavarokkal küzdő) beteg ember.
Előzmény: Boszorka (22)
Boszorka Creative Commons License 2001.11.15 0 0 22
Találkoztam Svájcban több waldorf iskolát végzett felnőttel. Lehet, hogy véletlen volt, de mind kellemetlen és nagyképű volt. Végűl már rutinból kérdeztem az ilyen embereket, hogy ugye Waldorfba járt? Erre ők igen büszkén igennel válaszoltak. Ha tudták volna miért kérdezem! Egyébként ott az egy igen drága privát iskola, de ha igazán jó lenne megtanitanák a gyerekeket viselkedni mire felnőnek.
Előzmény: Syd Barrett (21)
Syd Barrett Creative Commons License 2001.11.15 0 0 21
Bár a Waldorf iskola témáját én dobtam fel, de igazad van. Beszéljünk róla, ill. a topic címéről.
Előzmény: Purusa (19)
kobbold Creative Commons License 2001.11.15 0 0 20
Ez a Waldorf-dolog egyébként elég érdekes.Az biztosan ismert,hogy egy dohányipari üzem vezetése kérte fel S-t egy óvoda kialakítására (assssszem). Ezt a céget hívták Waldorfnak (vlsz).Erre aztán egy egész nevelési rendszert alakított ki Steiner.Egyébként az én környezetemben is vannak pro es kontra résztvevői a "rendszernek".Van olyan szülő, aki ennek a módszernek tudja be gyermeke szárnyalását. És van olyan is, aki a túlzott "szabadságért", és annak következményei okán vette ki a gyermekét az ilyen jellegű intézményből.
Előzmény: Purusa (19)
Purusa Creative Commons License 2001.11.15 0 0 19
Sajnos egyáltalán nem (nem is állítottam ilyet).
[Különben szvsz szét kellene választani például a Waldorf-iskolákban követett módszereket és Steiner munkásságát, mert ez azért nem ugyanaz.]
Előzmény: Syd Barrett (11)
kobbold Creative Commons License 2001.11.15 0 0 18
Vszínűleg volt az este, de én csak most tértem meg a gép elé...Egyébként megszerzem a programot, és leírom hamarosan ide.
Előzmény: pint (12)
pint Creative Commons License 2001.11.14 0 0 17
Nem is csak felsimerni kell, hanem felvállalni is. A kockázatot, hogy mi van, ha mégis hátrányos a gyereknek a továbbtanulásban, az érvényesülésben (úgymint tiprás és felfalás).

És tudod mit? Még igazuk is van: tőzsdecápa szerintem nem lesz a waldorf-gyerekekből.

Előzmény: re-tour (16)
re-tour Creative Commons License 2001.11.14 0 0 16
igen.
biztosan igaza van. a zuradnak.
ki az a szülő, aki időben felismeri, hogy az ő gyerekének a Waldorf a legideálisabb???
Szülője válogatja...
Előzmény: ABSENT (15)
ABSENT Creative Commons License 2001.11.14 0 0 15
a waldorf sulival kapcs. azt gondolom, hogy vannak gyerkőcök, akiknek jót tesz, és vannak, akiknek nem.
a zuram azt mondja (és ebben igaza van), hogy a waldorf-oktatás kishazánkban nem "bizonyított", vagyis még nem olyan régóta van, hogy lássuk akik waldorfosok voltak, hogyan állják meg helyüket az Életben.
amúgy + sztem mindenkinek meg kell találja a gyerekének megfelelőt, lehet, hogy a waldorf az, lehet, hogy a "porosz" módszer
de azt is hallottam, hogy a hazai waldorfosok között is vannak különbségek.
Előzmény: re-tour (14)
re-tour Creative Commons License 2001.11.14 0 0 14
Gondoltam már én is, hogy mennyire jó lehet a Waldorf-féle oktatási-nevelési módszer, irigykedtem is azokra, akik oda járhattak-járnak, mert micsoda jó dolog, hogy nincs a személyiséget "megerőszakoló" teljesítménykényszer, nem szorítják ostoba korlátok közé a csemetéket...stb. Aztán van egy ismerősöm, aki kosársulit csinál gyerekeknek a Waldof sulihoz közel. Azt meséli, hogy a Waldorfos gyerekeknek 10-szer kell elmagyarázni egy-egy feladatot, amit az "átlagos sulis" gyerekeknek elég 3-szor is.

Elgondolkoztat.

Egyébként nagy tisztelője vagyok R. Steiner munkásságának, de nem tudok róla annyit, hogy vitába keveredjek bárkivel is.

Előzmény: Syd Barrett (13)
Syd Barrett Creative Commons License 2001.11.14 0 0 13
A Waldorf iskolákat bár csak papíron ismerem, de amit olvastam róluk eléggé meggyőztek arról, hogy a személyiségközpontú oktatás az egyetlen út a lelkileg egészséges gyerekek felneveléséhez. Megdöbbenek azon, hogy az "átlag" iskolákban már 10 éves gyerekeken jelentkeznek a stressz tünetei. Mire jó ez? Elég szomorú ez, sőt tragikus.
pint Creative Commons License 2001.11.13 0 0 12
Na ez jól hangzik! Most is lesz? Mikor kezdődik? Hogy kell bejutni? Mi a jelszó? :)) De komolyan!

A linket megnézem. A negatív kritika is jó valamire egyébként, mert utal arra, hogy szerinte mi a hülyeség, én meg látom, hogy az nem hülyeség.

Előzmény: kobbold (10)
Syd Barrett Creative Commons License 2001.11.13 0 0 11
Én csak arra lennék kíváncsi, hogy mennyire tekinthetlek Téged a téma autentikus szakértőjének?
Előzmény: Purusa (9)
kobbold Creative Commons License 2001.11.13 0 0 10
A budapesti Bimbó út 3-ban, a Mechwart térnél van egy 3. (4.?)emeleti lakásban minden szerdán estefelé előasás ismereteim szerint.A magyar hálón csak negatív kritikai anyagot találtam, nemzetközi viszonylatban azért nem egészen ez a helyzet. Pl: amit előzőleg is írtam.
http://www.goetheanum.ch
Előzmény: pint (8)
Purusa Creative Commons License 2001.11.13 0 0 9
Szigorúan magánvélemény, úgyis mint diabolikus avokádó: szvsz az antropozófia nagyon hasonlít az alkímiához. Miszerint bizonyos dolgokat/jelenségeket megdöbbentő pontossággal ír le (ill. kezel) - annak dacára, hogy a mögöttes elvi háttér, amire épül, emeletes... khm.. bohóság. :)
pint Creative Commons License 2001.11.12 0 0 8
És erről én miért nem hallottam még???

Adjatok információt! Mit olvassak el, hol van a neten anyag, hol lesz előadás, etc!

kobbold Creative Commons License 2001.11.12 0 0 7
Ez is érdekes lehet:
http://www.goetheanum.ch/
kobbold Creative Commons License 2001.11.12 0 0 6
Mostanában beszéltem többekkel, akik szintén olvastak erről a témáról, de csak elitélő műveket. örülök, hogy mások másmilyen műveket is...Az emberek tudata álatában szerintem nincsen rossz irányban, csak a Nagy Keresésben érintenek sötétebb vizeket is...és ha ráismernek a továbbállás szükségességére, akkor nincs baj!
Előzmény: Syd Barrett (2)
kobbold Creative Commons License 2001.11.12 0 0 5
Ismereteim szerint a megnevezés Rudolf Steiner ötlete, és eredete a teozófiában gyökerezik. Ez kb, az emberi léttel foglalkozó tudomány, de ez bizonytalan...
Előzmény: nyman (4)
nyman Creative Commons License 2001.11.12 0 0 4
mit jelent a szo?
nobodybuilder Creative Commons License 2001.11.12 0 0 3
Zsófiának is boldog szülinapot! Vagy mi.
Syd Barrett Creative Commons License 2001.11.12 0 0 2
Én az antropozófia megismerésének még csak nagyon az elején vagyok, de eddig nagyon pozitívak a tapasztalataim. Jelenleg Georg Kühlewind könyvét olvasom:A normálistól az egészségesig. Nagyon kevés könyv volt eddig ilyen hatással rám. Valahol azt is olvastam, hogy szorongásától szabadult meg valaki világnézetének megváltoztatásával. Nagyon érdekes számomra a téma, várom nálam hozzábbértők véleményeit. Meggyőződésem, hogy a mai emberek tudatával nagyon nagy bajok vannak, valami nagyon rossz irányba indultak el a dolgok.
kobbold Creative Commons License 2001.11.11 0 0 1
Köszi!Akkor kezdhetjük!
Előzmény: nyman (0)
nyman Creative Commons License 2001.11.11 0 0 0
je ezt del ota nem nullaztak? akkor itt az ideje. Mindennek az alapja a 0-a
Előzmény: kobbold (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!