Keresés

Részletes keresés

g.anti56 Creative Commons License 2011.11.08 0 0 10850

 

SZevasztok ,attol hogy asárfehér régi szöllő fajta a belőle készült bor még mindig meg álja ahelyét .

jozso830 Creative Commons License 2011.11.07 0 0 10849

Daeril!

 

Nagyon köszönöm, már írtam is nekik, hátha sikerülne párat szerezni!

Előzmény: Daeril (10846)
lalá Creative Commons License 2011.11.07 0 0 10848

-Ezt Szabadszálláson és Izsákon, de még Kiskőrösön is tudják. Ha (Arany)sárfehérről beszélnek, eszükbe nem jut Somló. Bürokraták meg azt szeretik, ha le van papirozva minden. Apropó! Birkás, Varga Árpi, Szűcs Gyula Sárfehér borát kóstoltad már?

Előzmény: BZoltan (10837)
lalá Creative Commons License 2011.11.07 0 0 10847

-Az Izsáki, vagy Aranysárfehér fürtje valóban nagy és nehéz mint a sár.

Előzmény: RAMBO (10836)
Daeril Creative Commons License 2011.11.07 0 0 10846
Előzmény: jozso830 (10845)
jozso830 Creative Commons License 2011.11.07 0 0 10845

Tisztelt fórumozók!

 

Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok, hogy Teleki 5C szőlőalanyt oltáshoz honnan tudnék vásárolni? Sajnos hiába keresgélek már vagy fél éve, nem jutottam előrébb. Meszes homok talajra szeretnék jó vadalanyt, hátha kicsit jobban fejlődének a szőlőim, mint bujtással, döntéssel. Ha valaki esetleg tudna ebből az alanyból, szívesen vennék tőle egy párat.

Köszönöm előre is.

BZoltan Creative Commons License 2011.11.07 0 0 10844

Elismerés és minden elismerés között van különbség :) értéktelenedne a minden elismerés, ha mindenkinek járna.

 

Minden elismerés azért járna ha valaki 1-2 hektáron a vásárhelyi-oldalon a hegy derekában és nem a laposban ültetne sárfehért és nevelné fél-egy kilós terheléssel és dolgozná fel természetes módon beavatkozás nélkül :)

Előzmény: barkócza (10843)
barkócza Creative Commons License 2011.11.07 0 0 10843

Akkor csak egyszerűen minden elismerés Fehérvári Károlynak. :)

Előzmény: BZoltan (10842)
BZoltan Creative Commons License 2011.11.07 0 0 10842

Ma Magyarországon mindnkinek kijár az elismerés aki akár egyetlen tőke szőlőt ápol.

 

A Szent Márton pincéről amúgy egy rossz szót sem tudnék mondani.

Előzmény: barkócza (10841)
barkócza Creative Commons License 2011.11.07 0 0 10841

(Ja, és pincetechnológi ide, pincetechnológia oda, Fehérvári Károlynak minden elismerésm a fajta föltámasztásáért! :)

Előzmény: BZoltan (10837)
barkócza Creative Commons License 2011.11.07 0 0 10840

Micsoda írás! Köszönöm! ("A Somalirúl"-t ismertem, de ezt nem.)

Előzmény: BZoltan (10837)
Oechsle Creative Commons License 2011.11.07 0 0 10839

Mire ertette, hogy jobb?

 

Jobb az eredesi szazalek?

 

Akkor lehet, hogy mas alanyra van oltva.

 

A lazabb fürtszerkezet miatt kevesbe rothad? Több cukorfokot, jobb savakat produkal ugyanolyan körülmenyek között? Kisebb a habitusa, kevesebb mellekhajtast hoz, nem hoz olyan sok szentmartonit, vastagabb a vesszöje, közelebb vannak egymashoz rügyek, nagyobban a levelei?

 

Akkor biztos mas klon.

 

A Szürkebarat az a szölö fajtaja, azon belül sok-sok klonja ismert. Legalabb 20 különbözö Szürkebarat klon van itt Freiburgban, de Magyarorszagon is több klonja van mar allami elismeresben.

Előzmény: norci32 (10838)
norci32 Creative Commons License 2011.11.07 0 0 10838
Meg tudná valaki mondani mi a különbség a román szürkebarát,és az énáltalam ismert,magyar szürkebarát között? vagy egyugyanaz a kettő,(-oltványelőállító azt mondta ,a román jobb!)
BZoltan Creative Commons License 2011.11.07 0 0 10837

"Én úgy tudom, hogy onnan kapta a nevét, hogy a fürtje nehéz mint a sár."

 

 

Akkor eddig te is rosszul tudtad. Legyen valami haszna az internetnek és ennek a fórumnak, tudjad te is mától, hogy ez marhaság.

 

 

 

Ez az írás tele van forrással, magyarázattal: http://www.foodandwine.hu/2009/10/10/somlai-sarfeher-a-nemletezo-bor/

 

Tegyük túl magunkat az ostoba, eszetlen marhaságokon. Gondolom te is tudod, hogy azért mert valamit sikerült tövénnyé lobbizni attól az még lehet ordas ökörség...

Előzmény: RAMBO (10836)
RAMBO Creative Commons License 2011.11.06 0 0 10836

Én oltottam is, meg telepítettem is gyökeres oltványt. Nálunk az idei szárazság miatt nem lehet megítélni a szőlőt, minden ízetlen volt. Ami sárfehér termett, az annyira izgatott, hogy még a teljes érés előtt megettük a gyerekekkel.

 

Én úgy tudom, hogy onnan kapta a nevét, hogy a fürtje nehéz mint a sár.

 

Önállóan nem készítettek belőle bort, hanem házasításban szerepelt, aromaadó (és lédús) fajtának. Kellett is, mert a juhfark már mazsola, mire beérik, és akkoriban mindent összeszüreteltek.

 

Szabó Zolinál kóstoltam egy éve, annak rendkívül érdekes, egyedi virágillata volt - az ízét nehezen lehetett értékelni, mert az egy pocsék év volt, azzal a tengernyi esővel.

Előzmény: barkócza (10817)
medveger Creative Commons License 2011.11.06 0 0 10835

Én sem nagyon bízom a postázós módszerben, úgyhogy majd legfeljebb elmegyek érte.

Elég sokat utazom, s olcsón. :-)

(Itthon a családnak tervezek egy lugasszerű képződményt, lehetőleg többfajta különböző időben érő csemegével, ahhoz lenne.)

 

Köszönöm!

Előzmény: Cirfandlia (10833)
Cirfandlia Creative Commons License 2011.11.06 0 0 10834

iden = igen  Ez az oldal pedig finomnak írja http://szolooltvany.extra.hu/rendel_ablak.php?id=53  Hát fogjuk rá :). Azért nem egy Hamburgi.

Előzmény: Cirfandlia (10833)
Cirfandlia Creative Commons License 2011.11.06 0 0 10833

Hát inkább látványos mint ízletes, de március táján már minden szőlő finom :) és kuriózum. A húsa kevésbé leves inkább zselés, de nem úgy mint a direkttermőké (brrr). Jó nagy magja van de a ringló méretű bogyókban elfér :). Rendkívül jól eláll, a vastag bogyóhéj okán és egyáltalán nem rothad, tárolva sem. Viszont iden későn érik meg teljesen (még itt a MEcseken is okt. vége felé) és nagyon erős, lugasszerű támrendszer kell neki mert sima kordodon letépi szinte a vesszőket a kilós fürtje.

Oltócsap ügyben szólj majd rám tavasszal, bár nem vagyok híve ennek a postán küldözgetésnek nem tudom a túlélési arányt; korábban pestre is küldtem fel vesszőt egy fórumtárs kérésére aztán sz@rt értemenni....   

Előzmény: medveger (10818)
Oechsle Creative Commons License 2011.11.06 0 0 10832

Izsáki Sárfehér, Fehér alföldiszőlő, Fehér dinka, Fehér kadarka, Huszárdinka, Izsáki, Izsáki fehér, Német dinka, Németszőlő, Nyirok, Sárfehér, Szagos sárfehér, Sperlin, Spirlin, Szagos, Üvegszőlő.

 

Vannak nevek...

medveger Creative Commons License 2011.11.06 0 0 10831

EGyébként a "szagos-sárfehér" meg az "öreg-sárfehér" nevek azért szerencsésebbek, mert nem indul be a vita, hogy valójában honnan is származik. :-)

(Nekem speciel az öreg-sárfehér (azt írtad, vagy lehet, hogy Rambo volt, hogy öreg=nagyszemű) név a legszimpatikusabb...)

Előzmény: medveger (10830)
medveger Creative Commons License 2011.11.06 0 0 10830

Igen, bizonyára aromásabb lehet(ett), hiszen az idézett szövegben is Szagos-Sárfehér néven (is) emlegeti a szerző.

Egyébként szívesen megkóstolnám (izsákit már kóstoltam, de az nagyon nem az én világom).

Ha majd lesz Nektek, szólj, kérlek, hol lehet beszerezni!

 

Köszönöm!

Előzmény: BZoltan (10827)
barkócza Creative Commons License 2011.11.06 0 0 10829

Ezt, hogy az izsákit régen szőlőként vitték ki Németországba, én is hallottam egy idős izsákitól. Továbbá azt is mondta, hogy jellemzően nem bor, hanem pezsgőalap készült belőle.

Előzmény: medveger (10825)
Zalancelot Creative Commons License 2011.11.06 0 0 10828

Bizony nincs rendjén, hogy önérdekű hamisítások minden következmény nélkül napvilágot láthatnak.

Erre jó példa Izsák honlapjának beköszontőjének egy idézete:

"

Kedves Látogatóink!

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önöket Izsák városának, vagy ahogyan gyakran emlegetik, a Sárfehér szőlő hazájának honlapján. Hírneves szőlőnk az 1800-as évek utolsó harmadában jelent meg, mint helyi fajta, mely csak szűkebb térségünkben, az itt jellemző homoktalajon termeszthető eredményesen. A Sárfehér, amely mára eredetvédett hungarikumként, Arany sárfehér néven ismert itthon és külföldön, közel másfél százada öregbíti városunk jó hírnevét"

Előzmény: BZoltan (10821)
BZoltan Creative Commons License 2011.11.06 0 0 10827

A Somlói Sárfehér a régiek szerint alapvetően egy aromásabb fajta.

Előzmény: sundika10 (10823)
BZoltan Creative Commons License 2011.11.06 0 0 10826

Igen, ez is ékes példa arra, hogy egy fajtának volt vagy egy tucat neve és ugyanazon a néven különböző borvidékek más szőlőt tartottak nyilván.

 

Ez az egész nomenklatura keszekuszának tűnik, pedig a doléog mögött semmi más nem áll mint az, hogy a filoxéra előtt a fajtáknak kevés jelentőséget tulajdonítottak a legtöbb borvidéken. Sokkal fontosabb volt akkoriban a termőhely mint a fajta, ezért a fajtanevek használata sem volt olyan fontos.

 

Bárki mondhatja, hogy bármelyik fajta bármelyik borvidékről származik, mert mindenre és mindennek az ellenkezőjére van példa meg forrás.

 

Az arany-sárfehér nevet ha jól tudom 1999-ben szentesítették, addig hivatalosan csak izsákinak hívták a szőlőt.

Előzmény: medveger (10825)
medveger Creative Commons License 2011.11.06 0 0 10825

Szia!

 

Minden kötözködés nélkül:

 

"Sárfehér. (Izsáki)

Nem azonos a régi magyar sárfehér (Alföldi fehér, Bátai, Zsige, Szagos-sárfehér) fajtával, amely elég jó fajta ugyan, de rugós természete miatt kiveszőfélben van. Ez különösen a Dunántulon van elterjedve. Az Izsáki sárfehér tőkéje igen erős növekedésü, bőtermő. Fürtje igen nagy, vállas, tömött. Bogyói nagyok, fehéressárgák, gömbölyüek, vékonyhéjuak. Későn érik, csapos metszést kiván. Bora kemény, savanyu, gyenge asztali bor. Mint étkezési szőlő is értékesithető, a tetszetős külseje és savanykás, kellemes zamata miatt. Németországban keresett asztaliszőlő."

Forrás:DR. KOSINSZKY Viktor: A gyakorlati szőlőtermesztés, Budapest 1939. (Sárik Gyula és Géza Könyvnyomdai Műintézet, Cegléd)

 

Szóval Dr. Kosinszky Viktor szerint is huszadrangú ("gyenge asztali bor") fajta ugyan, de már 1939-ben is sárfehér néven volt ismert. (Azaz nem az elmúlt néhány évtized terméke a névválasztás.)

Előzmény: BZoltan (10821)
sundika10 Creative Commons License 2011.11.06 0 0 10824

Sziasztok!

 

 A Bzoltán hozzászólásában található fényképek közül a mi sárfehérünk fürtjei az iszákai aranysárfehéréhez hasonlít a legjobban, a vesszője viszont a somlói sárfehéréhez. Vagy lehet, hogy rosszul emlékszem. Na majd jővőre jobban figyelek. köszi.

 

 

sundika10 Creative Commons License 2011.11.06 0 0 10823

Szaisztok!

 

 

A mi sárfehér szőlőnk átlagosan terhelt gyalogtőkén, kapazinnal művelve terem. Permetezéskor a többi fajtával egyszerre és az éppen aktuális betegségekre való semmi extra permetezőszerekkel, 2-3-szor felszívódó szerekkel volt permetezve.

Szüretkor előszőr a sárfehér volt darálva, majd azonnal kór acéltartályba került, és spontán erjesztés után kiforrt.

Most már lefejtettük és ként is kapott. Az irsai és a királyleánykához képest nincs intenzív illata, de nem tudjuk, hogy a fajtára jellemző e az intenzív illat? A színe szép világos (majdnem vízszínű) ez tetszik nekem. Ha valakinek bármelyik sárfehérről van fényképe azt szívesen megnézném, talán segítene a pontos fajtameghatározásnál. Előre is köszönöm.

Jani71 Creative Commons License 2011.11.06 0 0 10822

Ez engem is érdekelne. Tegnap vettem egyet néhány másikkal együtt. Épp' Cirfandlia hsz-a adta az ötletet...

Kellett egy ilyen igazán eltartható fajta is. Kíváncsi vagyok mi lesz belőle. Remélem meg is fog eredni.

Előzmény: medveger (10818)
BZoltan Creative Commons License 2011.11.06 0 0 10821

(vacak fórummotor)

 

Szóval semmilyen szakmai  alapja nincsen annak, hogy az egykori izsáki, fehér dinka és aranysaszla néven ismert gyenge, rossz savú, vékony bort adó huszadrangú fajtára ráhúzi az egyik legjobb, bár a filoxéra óta folyamatosan kiszoruló hegyi fajta nevét.

 

Minden áppeszű, minimális szakmai önbecsüléssel bíró ember pontosan tudja, hogy a két fajtának semmi köze nincsen egymáshoz. Az izsákiak jelenleg bitorolnak egy nagy múltú nevet. Szépen tükrözi ez is aaz elmúlt évtizedek magyar borvilágjának abszurd viszonyait.

 

Olyan ordas baromságokat lehet törvényileg szentesíteni, hogy néha nem tudom, hogy sírjak vagy röhögjek.

Előzmény: lalá (10819)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!