Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 2011.12.03 0 0 11005

Van már olyan termelői közösség vagy mozgalom amelynek a tagjai ilyen etikai kódex mentén dolgoznak: http://www.terrahungarica.hu. Éredemes vetni egy pillantást a névsorra

és elgondolkodni, hogy miért van az, hogy ezek (és a velük hasonló elveket valló, de ebbe a mogalomhoz még nem csatlakozott) a termelők képviselik ma Magyarországon a minőséget és nem azok akik nyakra-főre vegyszereznek.

 

Ilyen kezdeményezés amúgy több is van. Ennek pont az az oka, hogy a milliárdos nagyvállalatok általkilobbizott jelenlegi szabályozás tényleg egy hajítófát sem ér. Az intézményesített szőlész-borász képzés és a komplett hatósági rendszer ezen nagyvállalatok zsebében van. Láthatdod, bizonyos körökben a környezettudatosság, a termőhelyez való hűség, a beavatkozásmentes technológia és aminimalizált vegyszerhasználat szinte szitokszó. Ha ezek a szavak elhangzanak akkor tizedmásordperceken belül bindul a gőzhenger és leugatják azt aki ezeket a dolgokat képviseli. Aztán persze csodálkoznak nagyon, ha valaki nem fogja be a pofáját és nem hajol meg előttük.

Előzmény: csabi_felvidek (11000)
imkerei Creative Commons License 2011.12.02 0 0 11004

Idén már eléggé be vagyok táblázva, de a január-február még nagyjából szabad. Én Budapest mellett lakom valami köztes helyet megbeszélhetünk...

Előzmény: Oechsle (11002)
Ali-bá Creative Commons License 2011.12.02 0 0 11003

Kertészeti fórumokon kérdeztem, hogy hogyan irthatnám ki a folyófüvet a kertemből. Azt mondták a tapasztaltak, hogy glifozáttal. Tudsz valami jobb módszert, hogy ne kelljen gyomírtót használni?

Előzmény: BZoltan (10998)
Oechsle Creative Commons License 2011.12.02 0 0 11002

Abszolút egyetértek. Mikor találkozunk és hol?

Előzmény: imkerei (11001)
imkerei Creative Commons License 2011.12.02 0 0 11001

Nem a vitával van a baj, hanem a hangnemmel.

Az átlagfogyasztót jelenleg nem a származás érdekli, hanem az ár.

Szerintem az lenne az elfogadható út, ha ütköztetnénk a véleményeinket észérvekkel. (talán 1-1 pohár jó minőségű bor mellett)

Előzmény: csabi_felvidek (11000)
csabi_felvidek Creative Commons License 2011.12.02 0 0 11000

Az ilyen jellegű vitákat egy csapásra meg lehetne szüntetni egy normális bortörvénnyel, amely előírná, legyen feltüntetve a boroscímkén, milyen technológiával készült szőlőből milyen adalékanyagok segítségével készült az adott bor. Ezáltal az átlagfogyasztó valós képet kapna az egész bortémáról. Amíg viszont ezen információk helyett technológiai lőrék címkéin, amik agyon gyomírtózott területekről származnak, különféle neplementében fürdőző szőlőszemekről meg tájjeleget dicsőítő bugyuta versikék vannak, addig ez a két tábor mindig is "harcban" fog állni egymással. Azt hiszem, az ilyen törvény csak egy utópia marad, de ha jól tudom vannak már próbálkozások Magyarországon is a Wachaui kódexhez hasonló "törvények" elfogadására (ha jól tudom Etyeken már van ilyesmi kódex). Szóval sztem ez lenne a járható út...

imkerei Creative Commons License 2011.12.02 0 0 10999

Ok. A téma részemről is le van zárva, mivel te csak érzelmi alapon tudsz érvelni a divatmédiából másolt szlogenekkel, annélkül, hogy a témához érdemben hozzászóltál volna.

 

Üdv: imkerei

Előzmény: BZoltan (10995)
BZoltan Creative Commons License 2011.12.02 0 0 10998

Amúgy nem hiszem, hogy  te lennél a boraink célközönsége. Én vállalom azt, hogy aki a mi borainkat issza az egyben egy beavatkozás mentes, környezettudatos és termőhelyközpontú szemléletre szavaz. Nem rám... nem én vagyok a fontos, nem én vagyok a jó fej, nem én vagyok az aki be kell vágódjon, hanem a termőhely, a szőlő és a természet csodálatos tisztasága.

 

 

Előzmény: Oechsle (10996)
BZoltan Creative Commons License 2011.12.02 0 0 10997

Én komolyan és a legőszintébben sajnálom, hogy van néhány ordas ostobaság a szőlészet és a borászat területén amit néhányan a végsőkig védenek.

 

De a legjobban azt sajnálom, hogy szerintetek, vagyis azok szerint akiknek a természet megerőszakolása az maga a progresszió minden más vélemény lekezelő és kioktató.

 

De még mielőtt eljárnátok a hattyú halálát azért annyit vegyetek észre, hogy a ti szemléletetek az ami manapság a kanonizált szemlélet. Ti nem a kicsi, gyenge kisebbség vagytok, hanem a nagy, erős, gazdag többség. A kicsi, gyenge kisebbség az az a szemlélet ami a beavatkozás mentes borkészítésre  szavaz és a szükségtelen vegyszerek használatának mellőzésével  termeszt szőlőt.

 

Sajnos a mi vagyunk azok akiket ti eltapostok. Rendszerint a ti hangotok harsogja túl a mienket. A ti befolyásotok, médiajelenlétetek a sokszorosa a mienkének.

 

Elnézésedet kérem neked is és mindenkinek.. ismét és újra, hogy felvettem a kesztyűt és nem hunyászkodtam meg előttetek. Tudom... a terroir szemléletű termelő legyen alázatos, szerény... és maradjon kussban. Hát az én alázatom a föld és a szőlőmunkás irányában érvényes, nem pedig azok irányába akik akkor örülnek ha mi befogjuk a pofánkat.

Előzmény: Oechsle (10996)
Oechsle Creative Commons License 2011.12.02 0 0 10996

(Hogy a tisztelet megmaradjon, maradnek Önnel a magazodasnal)

 

Kedves BZOLTAN Ur!

 

 

Na ez az a stilus, amivel Ön hozzaallt az altalam emlitett es ervekkel kemenyen alatamasztott elesztö-nem elesztö temahoz. Ignorans, lenezö, oktato.

 

Ön evek munkajat, kutatasat, tapasztalatat, emeberek elettapasztalatat egyszerüen elintezi egy ilyennel: ez ostobasag, ez marhasag, ez is marhasag, te hülyesegeket beszelsz.

 

Szo szerint ugyanezeket irta nekem is akkor.

 

Nekem elment emiatt a kedvem ettöl a forumtol.

 

A terroirba az ember is beletartozik? Mert akkor en az Ön borat nem akarom megkostolni, ha igaza van, ha nem...

Előzmény: BZoltan (10995)
BZoltan Creative Commons License 2011.12.02 0 0 10995

1. Ez ostobaság

2. Ez is marhaság. Az egyszeregy sem képezi vita tárgyát

3. Muhahha :D a vegyszeres gyomirtást a fonógéppek egy lapon. Hahaha... Ordas hülyeség ez is.

4. Nocsak, a te borod tökéletes és jobb már nem is lehetne?

 

Figyusz, hagyjuk ezt. Hülyeségeket beszélsz és nem akarsz tudomást venni arról, hogy a vegyszeres gyomirtás az bizony kártékony. De véded az utolsó csepp véredig. Hát védjed... nekem attól még megvan a nagyon lesúlytó véleményem azokról akik lustaságból, butaságból vagy kapzsiságból gyomirtóznak.

 

Részemről ezzel veled ez a téma lezárva. Ha van kedved még írj valamit és akkor tied az utolsó szó is...

Előzmény: imkerei (10994)
imkerei Creative Commons License 2011.12.02 0 0 10994

Tisztázzuk!

 

1. A kapálás is természetgyilkolás!

2. A nem képezheti vita tárgyát csak diktatúrákban állja meg a helyét, demokráciában nem működik!

3. A vegyszeres gyomirtás fejlődés, még, ha te nem is ismered el annak. ( a fonógépeket is összetörték ilyen felkiálltásokkal régen, mégsem fonunk mind kézzel, csak azok akik ráérnek)

4. A borom minőségét megítélted ezzel a mondatoddal! "Ettől egyébként már 1-2 év múlva is étezhetően jobb lesz a borod"

Előzmény: BZoltan (10993)
BZoltan Creative Commons License 2011.12.02 0 0 10993

na akkor tisztázzunk pár fontos dolog tömören és lényegretörően:

 

1. A vegyszeres gyomirtás ellen küzdeni csak keményen és ellentmondást nem tűrően lehet. A termőhely gyilkolása nem olyan dolog amiről csak úgy pihepuhán beszélgetünk.

 

2. Többször írtam, hogy hacsak nem a termelő megélhetése múlik a dolgon úgy a vegyszeres gyomirtás elítélendő dolog. Pont. Ez nem képezheti vita tárgyát.

 

3. A vegyszeres gyomirtás nem egy technológiai fejlődés, hanem az emberi munka és jelenlét kiiktatása. Nem minőségjavítás a vegyszeres gyomirtás célja, hanem a természet pusztítása és aminőségi kompromisszum árán olcsóbb szőlőtermesztés. Ez sem lehet vita tárgya.

 

4. A borod minőségét én mem ítéltem meg. De azt biztosan állítom, hogy ha leállnál a vegyszeres gyomirtással akkor már 1-2 év múlva is jobb szőlőt szüretelnél mint most a vegyszerrel lebüntetett ültetvényedről. Ez is tény. Erről sem érdemes vitázni.

Előzmény: imkerei (10992)
imkerei Creative Commons License 2011.12.02 0 0 10992

Nem az a gondom, hogy ágálsz a vegyszeres gyomirtás ellen, hanem az, ahogyan teszed!

Nem ismered a körülményeket és az embert, akit megítélsz!

Valóben élhetünk úgy, mint az amish-ok csak akkor a fejlődés is megáll!

Amennyiben, olyan termőhelypusztító lenne a gyomirtás, már nem lennének termőhelyek ( a búzából meg még mindig kézzel válogatnánk a konkolyt és aggódnánk, hogy nem került-e mégis a kenyérbe a mérgező mag).

Amennyiben megkönnyíti az életem a gyomírtó és nem tilják be vagy hagyják abba a gyártását, igenis használni fogom, persze hozzáteszem, hogy kellő körültekintéssel.

A borom minőségét pedig ne azután ítéld meg távolról, hogy használok-e gyomírtót vagy sem, hanem a beltartalmi értékei alapján!

Előzmény: BZoltan (10991)
BZoltan Creative Commons License 2011.12.02 0 0 10991

Félre értettél. Szíved joga elmondani az álláspontodaz a vegyszeres gyomirtással kapcsolatban. Senkit nem zavar, ha keményen érvelsz a gyomirtózás mellett.

 

Sajnálnám, ha a tényeg vulgáris példám elvenné a kedvét bárkinek a beszélgetéstől. De tényleg azt a példát tartom a témához kellően szemléletesnek.

 

Mindezzel együtt nekem is jogom van megfogalmazni a véleményemet a természetpusztító, termőhelygyilkos gyomirtásról és azokról akik minden kényszer nélkül használnak vegyszeres gyomirtást.

 

Igen, egy rongy embernek érezném magam, ha szó nélkül elmennék egy ilyen fontos téma mellett.

Előzmény: imkerei (10990)
imkerei Creative Commons License 2011.12.02 0 0 10990

Sajnálattal látom, hogy ez a fórum is kezd olyan lenni, hogy egyesek majd jól megmondják, mi a helyes a többiek meg tartsák csukva a szájukat, mert ha vitatkozni mernek akkor a vulgáris szavak használatától majd jól elmegy a kedvük, hogy ide irogassanak, pláne olyat ami egyeseknek nem tetszik.

 

Tetszik nem tetszik ez egy nyilvános fórum, ahol mindenki kérdezhet és válaszolhat, ha be van regisztrálva!

Megteheted azt is, hogy az én hozzászólásaimat átugrod és csak azokra reagálsz, amik tetszenek, Tudod olyan ez is mint a rádió, ha nem tetszik a zene, ami szól (attól még lehet az jó zene) egyszerűen kikapcsolod vagy másik rádióállomást keresel.

Előzmény: BZoltan (10988)
barkócza Creative Commons License 2011.12.02 0 0 10989

Szerintem nem kell szégyelleni azt a zöld dzsungelharcosságot. :)

Előzmény: csabi_felvidek (10982)
BZoltan Creative Commons License 2011.12.02 0 0 10988

Nem kérlek, ez nem így van.

 

A világ akkor színes és sokoldalú, ha nem írtjuk ki belőle azt amitől szép.

 

A megvetés az nálam nem érzelmi kérdés. Ha valaki rágyújt egy buszmegállóban azt is megvetem, nem haragszom rá, nem kapom fel a vizet, egyszerűen hulladéknak tartom. Nem érzelmi kérdés az, hogy hogyan viszonyulok valakihez aki önzőségből pusztítja a környezetét.

 

Sajnos pusztítjuk és pusztítanunk kell a környezetünket minden jó szándékunkkal együtt. Nagyon sok kártékony dologgal jár a bortermelés. Ugye nem lehet teleportálni a bort 300km-re, el kell égetni sok benzint a fuvarozással. Ugye nem C vitamin a rézgálic sem, mégis kénytelenek vagyunk használni. Terheljük a földet bőséggel még akkor is ha ne akarjuk.

 

_DE_ ez nem ok arra, hogy kényelemből, kapzsiságból vagy bármely más önző okra hivatkozva _MÉG_JOBBAN_  terheljük a földet.

 

Az, hogy a buszon véletlenül vagy feszítő kényszerből elszellentjük magunkat, az nem ok arra, hogy letoljuk a gatyánkat és odaszarjunk az ülésbe, mert nincs kedvünk egy kicsit erőlködni, hogy kibírjuk hazáig.

Előzmény: imkerei (10983)
BZoltan Creative Commons License 2011.12.02 0 0 10987

Nem kell, nem szabad vegyszeres gyomirtást alkalmazni. Ilyenre kizárólag akkor látok mentséget, ha a gazdának valamely különleges helyzetben nincs elhetősége kaszálni, kapálni és nem akar lemondani a családja megélhetését biztosító termésről. De az ilyen az egyedi és eseti helyzet.

Minden más esetben a vegyszeres gyomirtás motivációja az emberi butaság, tudatlanság, trehányság, lustaság és kapzsiság. Ez nem is vita kérdése, ez alapvetés.

Előzmény: BZoltan (10986)
BZoltan Creative Commons License 2011.12.02 0 0 10986

"lehet-e egy ilyen egyszerünek tünö kerdest minden szituaciora rahuzni es egyszerüen egyoldaluan lezartnak tekinteni?"

 

Igen lehet. Egyszerű a kérdés és nem csak annak tűnik.

 

 

Előzmény: Oechsle (10985)
Oechsle Creative Commons License 2011.12.02 0 0 10985

Jo reggelt!

 

Latom komoly szakmai vita zajlik ujfent, barcsak hozza tudnek erdemben szolni.

 

Mikor idekerültem a jelenlegi munkahelyemre az en szemem elött is a környezetvedelem, es az lebegett a szemem elött, hogy:

 

A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.

 

Ebben a szellemben rengeteget olvastam utana a gyomirtok hatasmechanizmusanak, az intezetünk növenyvedelmi tanszekenek vezetöjevel delutanokat töltök kint a szölöben es figyelek, szivom magamba az informaciot.

 

Baden-Württemberg tartomany, Nemetorszag legzöldebb tartomanya, es innen indult az europai ökoszöleszet is. Freiburg az ökovaros itt, neha meg is bolondulok, hogy a szemetemet 5 fele szortirozom, mert megbüntetnek. Mindenki biciklivel jar a negyedmillios varosban, elektromos benzinkutak nyilnak, szelerömüvek a kertekben, aram vizerömüböl es szelerömüböl es minden harmadik haz teteje solar energias. 

 

A növenyvedelem folyamatosan teszteli az öko permetszerekben rejlö lehetösegeket, narancsolaj, vizüveg, soder por, stb... Itt mindenki bio es öko, minden ujrahasznositunk es ezerrel vedjük a környezetet.

 

Mindezek ellenere a magasabb szakmai körökben a mai napig nincs egyseges allaspont az gyomirtoszerek szakszerü hasznalata mellett vagy ellen. Jelzem nem a vegyszergyarto lobbirol van szo!!! Freiburgban a vegyszergyarto cegek meg sem vethetik a labukat.

 

Megertem en BZOLTAN-t, csak felmerül a kerdes - mint az elesztök vitajanal is -, hogy lehet-e egy ilyen egyszerünek tünö kerdest minden szituaciora rahuzni es egyszerüen egyoldaluan lezartnak tekinteni?

 

imkerei Creative Commons License 2011.12.02 0 0 10984

A törzsből kihajtó hajtásokra nem jó a balta, mert a szőlő még a gyökérről is kihajt! A gyomirtó már jó lehet erre a célra, ha célzottan használod! :-)

 

"és hát egyre több féle szemét betegség van, ki tudja miért?"

 

Nincs több betegség csak többet vagyunk képesek felismerni és ezáltal gyógyítani is. Valószínű, hogy ez is a fejlődés velejárója!

Előzmény: csabi_felvidek (10982)
imkerei Creative Commons License 2011.12.02 0 0 10983

Őszintén minden érzelem nélkül nem lehet megvetni valakit, mert már a megvetés és a lenézés is érzelem!

 

Remélem ismered is a gyomirtók hatásmechanizmusát nem csak papolsz ellenük!

 

Nem attól színes a világ, hogy gyomírtózunk vagy nem, hanem attól, hogy másképpen gondolkodunk és mindenkinek más a fontos!

Mondj nekem egy olyan gyomirtózót, akinek a megélhetése függ ettől!

 

A pár tízezer forinttal pedig hagy gazdálkodjam én a zsebemben!

Előzmény: BZoltan (10981)
csabi_felvidek Creative Commons License 2011.12.02 0 0 10982

1x1 szlovák fórumon nálam teljesen kiütötte a biztosítékot egy hobbi kertész hozzászólása, aki arra kérdezett, rá milyen permettel lehetne megszabadulni a törzsből kihajtó hajtásoktól, mivel rettenetesen nagy fizikai munka a 100 db tőkét kézzel megtisztítani. Hát én elkeseredésemben a baltát említettem neki... A lényeg, ha valamit nem szívvel-lélekkel csinálunk, akkor el kell rajta gondolkodni érdemes-e vele foglalkozni? Tényleg ne tegyük tönkre környezetünket! Lehet, Téged nem zavar, mivel távol lax a szőlődtől, de sztem ott is élnek emberek. Félreértés ne essék, nem vagyok egy zöld dzsungelharcos, a földünk pár milla év után már emlékezni sem fog tetteinkre, de vannak utódaink és hát egyre több féle szemét betegség van, ki tudja miért?

Előzmény: imkerei (10980)
BZoltan Creative Commons License 2011.12.02 0 0 10981

Bátran és nyugodtan ítéljen el engem bárki. Én viszont őszintén és minden érzelelm nélkül megvetem, elítélem és végtelenül lenézek mindenkit aki úgy mérgezi a környezetét, hogy nem a közvetlen megélhetése múlik ezen.

 

A gyomirtók ellen észérv amúgy van bőséggel. _NEM_ érzelmi, hanem nagyon is a jól felfogott érdekeink alapján való racionális kérdés az, hogy feleslegesen a természetet pusztító, a termőhelyet rongáló és a környezetünket szennyező anyaggal nem tömjük tele a termőföldet.

 

 

A világ nem színes attól, hogy sokan ezt nem értik meg, hanem haldoklik és pusztul. Akkor lenne színesebb egy kicsit a világ ha senki nem használna gyomirtószereket akiknek ez tényleg nem megélhetés kérdése.

 

Szerintem te se használj ilyet. A kaszálás, kapálás egy kicsit drágább és egy kicsit munkásabb, de nem dől össze a világ még akkor sem ha évente pártízezer forintot rászánsz arra, hogy egy napszámos lekaszálja az aljönövényzetet. Ettől egyébként már 1-2 év múlva is étezhetően jobb lesz a borod.

Előzmény: imkerei (10980)
imkerei Creative Commons License 2011.12.02 0 0 10980

Ne ítélj, hogy ne ítéltess!

Kemény szavak azok, amiket leírtál, anélkül, hogy egyáltalán ismernél és ismernéd a helyzetemet. Észérvek nélkül csupán érzelmi alapon ítélsz meg engem trehánynak és lustának.

Lelked rajta én nem vetlek meg ezért. Ettől ilyen színes a világ, hogy milliárdnyian vagyunk és milliárdnyian gondolkodunk másképp!

Előzmény: BZoltan (10979)
BZoltan Creative Commons License 2011.12.02 0 0 10979

Nem értem. Ha gyomirtóval büntetem a földet akkor nem kell gombás fertőzés ellen védekezni? Aki gyomirtózik az teleportál az ültetvényére és csak a kaszálók, kapálók kénytelenek autót használni?

 

Szerintem kár védeni a vegyszeres gyomirtást. Úgy rossz és elvetendő, sőt elítélendő ahogy van. Én személy szerint végtelenül megvetek mindnekit aki úgy használ gyomirtót, hogy arra amúgy nem szorul rá. A lustaság és a trehányság nem rászorulás.

Előzmény: imkerei (10978)
imkerei Creative Commons License 2011.12.01 0 0 10978

Úgy gondolom értelmes, felnőtt emberek vagyunk mind, hiszen szőlővel foglalatoskodunk! :-)

A vegyszerek használata bizonyos keretek között elfogadott és használható. Azért ne feledjük el, hogy a 21. században élünk és nem a középkorban!

Ha szigorúan veszem az odautazásra használt üzamanyag is károsítja a környezetet, sőt a gombabetegségek elleni küzdelem is jár némi szennyezéssel. Beleértve a rézvegyületeket is amelyek, kummulálódnak a talajban, pedig biotermesztésben is használhatóak....

Előzmény: BZoltan (10976)
csabi_felvidek Creative Commons License 2011.12.01 0 0 10977

Nem hiába a mondás: a kapálás felér egy öntözéssel! Nem?

BZoltan: Igen!

Előzmény: RAMBO (10972)
BZoltan Creative Commons License 2011.12.01 0 0 10976

Azt azért szerintem mint értelmes, felnőtt emberek tiszta szívvel konszenzsuként megegyezhetünk abban, hogy mindennemű vegyszeres gyomírtás az alapvetően rossz, kártékony és hacsak nem a termelő közvetlen megélhetése függ a dolgon akkor kerülendő.

 

Ugye?

Előzmény: imkerei (10975)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!