Mindenről,amit tudni érdemes,lehet a Magyar őshonos állatokról...és Mindenkinek,aki tapasztalatokat cserélne,vagy akik szeretnének tartani ilyen állatokat.
Mármint hogy semmit sem tudok a marhákról. (Legalábbis a négylábúakról...)
Le mertem volna tenni a nagyesküt, hogy a Jersey tőzsgyökeres jenki. Mondjuk eljuthatott volna az agyamig, hogy ha van NewJersey, akkor lennie kell "Old" Jerseynek is...
Egyáltalán van köze a fajtának Jersey szigetéhez? (Kistestű = sziget-hatás???)
Mert ez esetben a Normand partok közelsége miatt talán több köze lehet a franciákhoz, mint a királynő alattvalóihoz...
Termetéhez képest igazán jól teljesít, 340kg a mama és 1 laktáció alatt átlag 19 litert! Nem mai lányka már, de egészséges.
Igazán jó körülmények között tartja a gazdája, tudatosan, nagy odafigyeléssel táplálja. Alig tudta elapasztani a laktáció végére. És ami a Jersey tehén lényege az a tej minősége! Ha ettél már igazán fiom gomolyát... , alig várom!
Komolyan gondoltam, hogy nem kötözködésből kérdezem!!!
Én meg a zebu után érdeklődtem korábban, szóval tényleg nem úgy értettem, hogy szentségtörés itt külhoni marhákról érdeklődni! Különb dolgok is el szoktak itt hangzani...
Tényleg a "miért pont ez" érdekel!
Pl. ezt sem tudtam, hogy ekkora különbség van a Jersey és a m.tarka közt. Persze, azt tudtam, hogy a mt. "kettős hasznú", de azt már nem, hogy az "amerikai szépség" ennyire kis fogyasztású. Ez azért komolyabb indok, mint az őzike szem. :o))
Bocsánat, hogy bepofátlankodtam. A linket én is megtaláltam, csak gondoltam...
MT tartottam 10 éve pár darabot, most csak hobbi célból tartok egy Jerseyt, azt is a teje miatt. Fele akkora mint a MT, fele annyit eszik, ürít. Imádjuk a tejterméket, főleg a sajtot, és ezért döntöttünk a fajta mellett. Január első hetében ellik, hamarosan készűl a sajt :)
De ha már ez egy őshonosnak csúfolt fórum: miért nem magyar tarkát keresel?
Félre ne értsd, nem kötözködni akarok!!!
Sosem volt tehenünk, nem tudom, hogy a régi fajták közt mi a gazdaságilag lényeges különbség. Csak nekem laikusnak úgy tűnik, hogy akik fehér víz helyett tejet akarnak kifejni a teheneik tőgyéből, azok közül egyre többen a régi külhoni fajtákat akarják tenyészteni, ahelyett, hogy a hazai körülményekez tökéletesen alkalmazkodott magya tarkához nyúlnának vissza. A divaton kívül van ennek valami valós gazdasági vagy egyéb oka? (Egy újságcikkben egyszer vki efféle kérdésre azt válaszolta, hogy azért nem m.tarka, hanem Jersey, mert utóbbinak szép szeme van...)
Ismerem a vályogtéglát, meg a "receptjét" is. (Gyerekkoromban otthon vetette apu a melléképületekre valót.) De azt csak kézzel "préselik", mert ha túlságosan tömör, akkor romlik a hőszigetelő képessége.
Vagy égetett téglát akarsz készíteni? Vagy ez valami egyéb típus?